Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 29 Mar 2024, 00:19


Autoru Poruka
Passion
Post  Tema posta: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 12 Dec 2012, 17:55
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Neobičan hotel jedinstvenog oblika


Slika

Ovaj projekat je dizajnirala jedna ruska firma, Remistudio, uz podršku programa Medjunarodne unije arhitekata pod nazivom “Arhitektura za olašavanje nepogoda”. Ovaj hotel bi trebalo da bude izgradjen sa drvenim svodovima, čeličnim sajlama i samočistećim plastičim slojem umesto stakla. Predviđeno je da može da bude prilagođen kako kopnu tako i vodi. Bio bi napravljen tako da ostane da pluta u slučaju poplava ili podizanja nivoa mora. Takođe bi mu konstrukcija omogućavala visoku otpornost na zemljotrese. Dostupnost prirodnog osvetljenja bi smanjila potrebu za električnim osvetljenjem. Hotel bi takođe bio opskrbljen sistemima za nesmetano snabdevanje strujom koristeći alternativne izvore energije-solarni paneli, a skuplja i kišnicu.

Slika

Slika

Zanimljivosti,omladina.com



Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 12 Dec 2012, 18:13
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Putevima dizajna do najduže kuće na svetu


In Khao Yai ili “Dugačka kuća” završena je ove godine, a izgradnja je bila poverena kompaniji Shinichi Ogawa & Associates iz Japana. Ukupna dužina ove neobične građevine je 491m, a izgrađena je uglavnom od pločica i drveta, sa prozorima koji se protežu na 6m između poda i plafona. Izgleda da su dizajneri uzeli par ideja od SAOTA (Stefan Antonio Olmesdahl Truen Arhitects) dodajući zidove koji se pomeraju i time otvaraju neverovatan pogled na Khao Yai šumu. Povrh svega, ispred kuće se nalazi bazen dugačak 150m, pa pored šumskog okruženja vlasnici ove velelepne kuće mogu uživati i pored vode, na suncu.

Slika

Nebo iznad vode, kao da ste na moru


Slika
Opuštajući pogled iz dnevne sobe

Slika
Tamo gde se završava radna soba

Slika
Uživanje uz vatru

Slika
Da li biste voleli kupatilo sa ovakvim pogledom?

Slika
A ujutru vas, doslovno okupa sunce

Slika
Nikad nije potpuni mrak

Slika
Svež vazduh

Romantična svetla koja se pale noću

Slika
Prostrani svetionik
Danijela Milovanović se bavi pis

wanabe magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 12 Dec 2012, 18:16
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Hram roka u Helsinkiju

Temppeliaukion kirkko je naziv čuvenog Rok hrama (Church of the Rock) u Helsinkiju, otvorenog 1969. Dizajnirali su je braća Timo i Tuomo Suomalainen. Gradnja je započeta jos tridesetih godina dvadesetog veka, po planu J. S. Sirena (Johan Sigfrid Sirén), finskog arhitekte, ali je prekinuta usled Drugog svetskog rata.

Enterijer je isklesan direktno iz kamena, a u skladu sa prirodnim svetlom koje dolazi sa prozora na vrhu građevine visoke dvanaest metara. Zbog izvanredne akustičnosti crkva se koristi kao koncertna dvorana. Ova dvorana jedna je od najinteresantnijih turističkih atrakcija u gradu, pa je godišnje poseti oko pola miliona ljudi.

Slika
Hram se sa spoljašnje strane skoro ni ne vidi

Slika
Plafon, uklesan u kamenu

Slika
Prozori koji propustaju dnevnu svetlost

Slika
Sveće, odaju utisak prave crkve

wanabe magazine




Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 12 Dec 2012, 18:20
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Deset pećina u kojima bismo voleli da živimo

Živimo u doba kada većinom žene lickaju svoje stančiće belom bojom, bordo, pa malo starinskog, pa malo najnovijeg, pa malo Vorhola (Andy Warhol), pa malo zebrastog… Ali da li biste voleli da živite u nečemu što je totalna suprotnost od navedenog? Našli smo male, ili malo veće ušuškane pećine koje se nalaze širom sveta. Neka istraživanja kažu da potiču čak iz četrdesete godine. Hajdemo sada daleko od Srbije.

Slika
Pećina kao iz crtaća

Ova kamena kućica se nalazi u mestu koje nosi naziv Nas montanas de Five, u Portugalu i izgleda kao ostatak izmišljenog grada Bedrok, a služi samo kao vikendica.
Slika

Zar ne podseća na kuću porodice Kremenko?
Moderna peščana pećina

A sada nešto malo modernije. Jedna porodica je izgradila svoj dom iz snova unutar 15,000 kvadrata, u peščari u Misuriju. Pre nastanka ovog doma na ovom mestu su se organizovali i koncerti, a jedan od domaćina je bila Tina Tarner (Tina Turner).


Mogli bi malo da porade na dizajnu
Drevna pećina

Ako želite da privučete mušterije, ovo je pravo mesto za iznajmljivanje poslovnog prostora. Nastalo je krajem 7. i početkom 8. veka, i nalazi se u Turskoj. Svaka pećinica je drugačijeg izgleda, nema nijedne slične.
Slika

Divan haos nabacanih pećinica
Pećina kao raj

Da li ste ostali bez daha? Zar ne biste voleli da se probudite u nekoj od ovih pećinica sa voljenom osobom? Ditikon, Švajcarska, mesto je gde se nalazi ovaj kompleks od devet pećina. Neki od krovova sadrže čak i bašte, dok neki ne, već se samo divno utapaju u pejzaž.


Slika
Da li ste za kaficu pored vode?
Pećina na grčkom ostrvu

Neki vole da im kuća odiše čistoćom, a najbolji pokazatelj za to je upravo bela boja. Ova pećina se nalazi u Grčkoj i ima drevne korene sa savremenim detaljima. Ekološki materijali se nalaze širom kuće.

Slika
Odiše čistoćom
Kamena pećina

Uživancija! Ovo je pravo mesto za pošteni odmor. Prostire se na čak 280 hektara imanja i nalazi se u selu Ozark, Alabama.

Slika
Život u kamenu
Pećina u zelenilu

“The Rock Cottage” se sastoji od tri susedne pećine, i sagrađena je 1770. godine. Ugrađena je u peščane litice, i poseduje sve što i svaka druga obična kuća. Nalazi se u Engleskoj.

Slika
Za ljubitelje zelenila
Crvena pećina

Prostire se na 100 hektara zamljišta i sastoji se od crvenog kamena, a otuda i naziv. Nalazi se u mestu Juta, SAD.

Slika
Neobično
Pećina ispod tla

Ako su vam klasične pećine u stenama dosadne, i volite nešto luđe, onda je za vas ova pećina koja se nalazi 500 metara ispod zemlje u Švedskoj. Mreža podzemnih hala nudi mnoštvo koncerata i dobre hrane, a može se i iznajmiti za svečane događaje.

Slika
Ludo
Pećina sa knjigama

Ako imate $1,500,000 u šteku, u mogućnosti ste da kupite ovu pećinu u Arizoni. Sadrži bazen, a što je još važnije i biblioteku, kao i 37 hektara prelepog pogleda.

Slika
Knjigu u ruke i ušuškajte se u pećinu

wanabe magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 12 Dec 2012, 18:23
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Deset prelepih zgrada inspirisanih poznatim knjigama


Mnoge knjige koje smo čitali u različitim periodima života menjaju nas i utiču na različite aspekte našeg života – na naše odluke, proširuju naš kulturni život, a uz neku vrstu specifične “nege” utiču i na naš psihički život. Knjige su oduvek bile inspiracija raznim umetnicima, pa tako ni arhitekte nisu ostale ravnodušne, te su inspirisane posebnim delima napravili neke od najlepših zgrada na svetu. Bilo da su inspirisani pojedinim romanima, pričama ili čitavim opusom nekog pisca moramo im priznati da su odlično odradili posao. Pred vama je deset najlepših zgrada koje su nastale upravo inspirisane nekim poznatim delima.

“The Knut Hamsun Center”, inspirisan delima Knuta Hamsuna

Slika


Zdanje inspirisano fikcijom Knuta Hamsuna
“Hamsunsenteret”, kako glasi originalan naziv ovog zdanja, predstavlja muzej i edukacioni centar smešten u Hamaroju u severnoj Norveškoj. Ovu zgradu je projektovao arhitekta Stiven Hol (Steven Holl) inspirisan prirodom i pejzažem Hamaroja, kao i opusom norveškog književnika Knuta Hamsuna (Knut Hamsun), naročito ranim radovima – romanom “Glad” (Sult) i novelom “Misterije” (Mysterier). Lepota ovog zdanja ogleda se i u mnogobrojnim nacionalnim i internacionalnim arhitektonskim nagradama koje je Stiven dobio. Izgradnja ”The Knut Hamsun Center”-a završena je 4. avgusta 2009. godine, na stopedesetogodišnjicu Hamsunovog rođenja, a za posetioce je otvorena u junu naredne godine.

“The Hobbit Motel”, inspirisan Tolkinovim “Hobitom”

Slika
Osećajte se kao u filmu "Gospodar prstenova"
Dovoljno je reći Hobit i svi već dobro znaju o kome se radi. Posle knjige, uskoro će se pojaviti i film, a verni obožavatelji imaju priliku da posete i odsednu u hobitskom motelu. Prvi svetski “Hobit” motel, pod nazivom ”The Hobbit Motel”, otvoren je u “Woodlyn Park”-u na Novom Zelandu.

“Hotel Tres Sants”, inspirisan Kalvinovim delom “Nevidljivi gradovi”

Slika
Nevidljivi gradovi
Na španskom ostrvu Menorka nalazi se ovaj mali hotel izrađen po nacrtu lokalnog arhitekte Fernanda Pons Vidala (Fernando Pons Vidal) i italijanske dizajnerke Kjare Fabijani (Chiara Fabiani). Napravljen je kako bi evocirao na Kalvinove klasične priče o izmišljenim gradovima koje je pronašao Marko Polo (Marco Polo). Svaka od osam gostinskih soba projektovana je tako da prikazuje različite gradove i to veoma dosledno.

“El Castell”, inspirisan Kafkinim “Zamkom”

Slika
Baš kao iz Kafkine mašte
Ova zgrada je podignuta 1968. godine, a projektovao ju je Rikardo Bofilj (Ricardo Bofill) kao omaž velikom Francu Kafki (Franz Kafka). Uticaj Kafkinog dela je prepoznatljiv u svim tim teškim kockama i konfuznim ulazima. Čak i sam naziv zgrade na katalonskom znači “Zamak”, poput ovog poznatog Kafkinog romana.

“Lichtenstein Castle”, inspirisan novelom “Lihtenštajn” Vilhelma Haufa

Slika
Poput dvorca iz bajke
Iako izgleda kao da je mogao biti inspirisan mnogobrojnim slavnim srednjovekovnim pričama, ovaj dvorac je u stvari napravljen kao omaž jednoj određenoj priči. Godine 1840. vojvoda Vilhelm Urlih (Duke Wilhelm of Urach), inspirisan tada popularnom istorijskom romansom “Lihtenštajn: Romantična saga iz istorije Virtemberga” (Lichtenstein: Romantische Sage aus der wuerttembergischen Geschichte) nemačkog pisca Vilhelma Haufa (Wilhelm Hauff), naručio je da se sagradi dvorac na ruševinama antičkog uporišta vitezova iz Lihtenštajna. Sam dvorac je projektovan od strane arhitekte Karla Hajdelofa (Carl Alexander Heideloff).

Kuća na Martinim vinogradima, inspirisana “Mobi Dikom”
Slika

Tako jednostavno, a očaravajuće
Arhitekta Stiven Hol, čije umeće ste mogli da vidite kod prvog zdanja koje smo vam predstavili, projektovao je kuću na ostrvu Martini vinogradi inspirisan dobro poznatom knjigom “Mobi Dik” (Moby Dick) Hermana Melvila (Herman Melville). U ovoj knjizi, Melvil opisuje indijansko pleme koje je živelo na ostrvu i kada bi pronašli skelet kita od njega bi pravili kuće, prevlačeći je suvom kožom. Inspirisan upravo tim postupkom, Hol je kuću napravio na konstrukciji koja je izdignuta iznad krajolika. Drveni nosači su poput “kostiju” kita koje drže celu konstrukciju, a fenomenalan pogled se pruža na okean.

Blasova kuća, inspirisana poezijom Luisa Sernude

Slika

Da ne poželiš da odeš odavde
Godine 1999. profesor književnosti Fransisko de Blas (Francisco de Blas) angažovao je španskog arhitektu Alberta Baesa (Alberto Campo Baeza) da mu napravi dom u Sevilji, u Madridu. Tom prilikom Fransisko mu je tutnuo u ruke kopije svih pesama Luisa Sernude (Luis Cernuda) koje je želeo da mu budu inspiracija prilikom projektovanja. Sernudin opus je prožet temama snova, slobode, kao i kontrastom između unutrašnjeg i spoljašnjeg života, a sigurno je da se sve te teme mogu videti na ovom zdanju.

“Walden”, inspirisan delom “Valden” Henrija Dejvida Toroa

Slika
Minijaturno, a funkcionalno
Dizajnirana od strane Nilsa Murmena (Nils Holger Moormann), poznatog dizajnera nameštaja, ova jedinstvena prenosna baštenska ostava inspirisana je jednostavnim životom u delu Henrija Toroa (Henry David Thoreau) “Valden: ili život u šumi” (Walden: Or, Life in the Woods). Vlasnici vrtova mogu u ovoj ostavi da čuvaju različite alate, kao što su lopate, grabulje ili kolica. Postoji i kabina za sedenje u prizemlju, ali i na višem nivou, pa posetioci mogu da biraju gde im se više dopada. Nezaobilazan roštilj je tu, kao i ostava za drva. Neobično, ali funkcionalno, zar ne?

“Villa Peet (The Rabbit House)”, inspirisana Kerolovom “Alisom u Zemlji čuda”

Slika
Ravne linije i bela boja - jednostavno i moderno
Ova minimalistička kuća u Lelistadu u Holandiji dizajnirana od strane amsterdamskog studija “Klink” nije prvo što očekujete da vidite kada vam neko spomene da je inspirisana šarenim svetom Kerolove (Lewis Caroll) “Alise u Zemlji čuda” (Alice’s Adventures in Wonderland). Međutim, prema arhitektama, ceo koncept je bio mnogo složeniji. Vila “Peet” dizajnirana je kao niz kontrastnih prostora koji nam prikazuju osećaj ulaska u novi svet kroz zečiju rupu.

“The Museum of Innocence”, inspirisan Pamukovim delom “Muzej nevinosti”

Slika
Sasvim obična zgrada... A da li je?
U Pamukovom (Orhan Pamuk) romanu “Muzej nevinosti” (The Museum of Innocence) radnja se vrti oko Kemala koji se zaljubljuje u devojku Fusun. U tragičnom nizu događaja, on postaje opsednut i sakuplja svaku stvar koju ona dodirne. Nakon što ga je ostavila, kupuje kuću njene porodice, počinje da je popunjava stvarima koje je sakupio i pretvara u muzej. Pamuk je u Istambulu stvorio isti muzej kao iz knjige, predstavljajući sećanja iz knjige isprepletane sa svojim. Fantastična je zbirka 4,213 opušaka cigareta koje je popušila Fusun zalepljeni na platnu koje prekriva ceo zid. Sam Pamuk je rekao da muzej nije ilustracija romana, niti je roman objašnjenje muzeja. Oni se duboko prepliću i predstavljaju njega samog, reči i objekte unutar njega.


wanabe magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 20 Dec 2012, 02:16
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Neobičan, šareni svet!



Grad ne čine samo beton, metal i funkcionalni objekti. Lijep grad ne čine samo monumentalne građevine. Često samo boje arhitekture i kreativnost ljudi mogu doprinijeti da suvoparan betonski grad pretvore u živahnu destinaciju svjetskog glasa, veoma zanimljivu turistima.


La Boka, Buenos Ajres, Argentina

Ovo je nezaobilazna destinacija za turiste koji se nađu u Buenos Ajresu. Jedan od najstarijih gradskih distrikta je smješten na izvoru rijeke, odakle mu potiče i ime, la boca (usta). Šarenilo građevina napravljenih od materijala za izgradnju brodova, figure ljudi u prirodnoj veličini koje vas gledaju sa balkona i ulični plesači tanga sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice.

Slika

Iako nije najsigurnija četvrt u gradu, La Boka privlači mnogobrojne turiste
Burano, Venecija, Italija

Raznobojne kućice su znak da se približavate ovom malom ostrvu smještenom na sjevernom dijelu venecijske lagune. Zanimljivo je to što lokalna vlast odlučuje koja kuća će biti ofarbana. Nekada se desi da stanovnicima kuća bude ofarbana bez najave, a ako sami žele ukrasiti svoj dom, moraju podnijeti zahtjev i čekati odobrenje. U Buranu je sve minijaturno, kuće, prozori, ulice. Do njega se stiže isključivo vodenim putem i kada stignete tamo nećete vidjeti nijedan automobil.

Slika

Cijeli gradić je sređen sa ukusom, a posebna pažnja se obraća na boje građevina
Keukenhof, Lis, Holandija

U poznatim vrtovima Keukenhof, svake godine cvjeta više od sedam miliona cvjetova. Zumbuli, narcisi, više od hiljadu vrsta lala u širokom spektru boja i mirisa pružiće vam nezaboravan spektakl. Lale, koje svi povezuju sa Holandijom, u stvari ne potiču odatle. Uvezeni su tek 1593. godine na zahtjev flamanskog veleposlanika koji je bio opčinjen njihovom ljepotom. Vrtovi se nalaze na mjestu uništenog dvorca u kojem je u 15. vijeku živjela grofica opčinjena holandskim cvijećem.

Slika


U Keukenhofu možete vidjeti sve nijanse koje cvijeće može imati
Varanasi, Utar Pradeš, Indija

Utar Pradeš je najveća od 28 država Indije. Nalazi se u plodnoj dolini svete rijeke Gang u kojoj se po hinduističkoj religiji spiraju grijehovi živih i pale tijela mrtvih. Velika je čast biti spaljen u Gangu i tako obilježiti kraj mučnog zemaljskog života. U ovoj državi je smješteno svetilište Varanasi, najstariji indijski grad. Smatra se da smrt u Varanasiju donosi spasenje. E sada, zamislite Indiju – zemlju boja, Varanasi sa oko milion i po stanovnika koji svakodnevno dolaze na obalu rijeke kako bi upražnjavali rituale, i biće vam jasno zašto se Varanasi nalazi na našoj listi.

Slika

Stanovnci provode veliki dio dana na ovoj rijeci. Tu se pere veš, trguje i moli
Bo Kap, Kejptaun, Južnoafrička Republika

U ovoj dinamičnoj četvrti Kejptauna osećaćete se kao u crtanom filmu! Boje kuća se razlikuju od adrese do aderese, ali nijedna ne narušava harmoniju kontrasta. Zbog žutih, tirkiznoplavih, zelenih, narandžastih i jarkocrvenih kuća, ovaj grad se definitivno nalazi na listi najšarenijih gradova svijeta.

Slika

Mnogi kažu da su šarene kuće u Bo Kapu simbol veselog duha njegovih stanovnika
Sent Džons, Njufaundlend, Kanada

Najšareniji grad Kanade odlučno prkosi hladnoj klimi i sivilu koje donosi magla. Njegova razigranost je uočljiva i sa brodova koji tuda prolaze. Ovo je glavni grad provincije Njufaundlend i Labrador, u kojem se nalazi mnoštvo muzeja i kulturnih atrakcija koje privlače turiste koliko i arhitektura građevina u kojima se nalaze.

Slika

Veseli gradić na sjeveru Amerike
Dotonbori, Osaka, Japan

Ova ulica je najčešći simbol Osake u mnogim filmovima. Prepoznatljivi Dotonbori kanal je nedavno ukrašen fontanama sa obje strane kako bi posjetiocima atmosfera bila prijatnija, a broj ogromnih, svijetlećih reklama koje se oslikavaju u vodi stalno se povećava pružajući nevjerovatan prizor. Ovo je s razlogom jedna od omiljenih turističkih destinacija u Japanu koju posjećuju oni koji žele osjetiti duh prave urbane džungle.

Slika

Neon svjetla su poznati simbol japanskih gradova

Wanabe Magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 22 Dec 2012, 14:12
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Najlepše građevine napravljene od snega i leda

Zbog niskih temperatura većina ostaje u toplim domovima i pokušava da se utopli, dok drugi koriste hladnoću. Dizajneri i fotografi konstruisali su neverovatne građevine koristeći samo sneg i led. Njihov trud i arhitektonska umešnost će se istopiti sa prvim toplijim zracima sunca, ali ih to nije sprečilo da daju sve od sebe i stvore neobične građevine. Napravili su predivne dvorce, hotele, sale i uredili ih spolja, ali i iznutra. Pogledajte kako izgledaju ledene prostorije.

Slika
U gradiću Sangre de Kristo nalazi se ledena koncertna hala. Nazivaju je "iglo-stil" halom i noćnim klubom

Slika
Kopija originalne građevine iz 1740. godine nalazi se u Sankt Petersburgu i ima čak i baštu

Slika

Da li biste odseli u ledenom hotelu? Ukoliko budete išli u Švedsku, imaćete priliku za to. Napravljen je 1990. godine
Slika
Još od davne 1963. godine, ljudi širom sveta obilaze ledene skulpture u Kini. Napravljene su od leda iz reke Singhua

Slika
Slavni karneval Sveti Pol nastao je 1800. godine kod jezera Minesote. Ovo je jedna od najslavnijih građevina karnevala

Slika
Ledena crkva u Norveškoj
Slika
Ledeni dvorac Kemija se rekonstruiše svake zime poslednjih 18 godina

Slika
Dvorac koji nazivaju "zima-voda-čudo" podseća na izgubljene neolitske fragmente u Minesoti. Visok je skoro 20 metara

Slika
Ledena kuća švajcarskog umetnika izgleda kao kuća iz bajke

Slika
Ogromna ledena struktura u Koloradu sa brojnim tunelima, pećinama i klizištima

WM


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 24 Dec 2012, 13:55
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Najlepše tvrđave Srbije (1. deo)

Tvrđave su zamišljene kao oblik vojne građevine, sa prvenstveno odbrambenim i zaštitnim zadatkom. Za tvrđave je karakterističan sistem kula, kao i jaki bedemi, ne bi li opravdale svoju namenu. One oduzimaju dah na prvi pogled – njihova prostranost i način izgradnje su zadivljujući! Sama pomisao na to koliko ruku je gradilo velelepnu građevinu i kakav kulturno-istorijski značaj ona ima, jednostavno očarava. U današnje vreme, kada tvrđava ne ispunjava svoju prvozamišljenu namenu, ona predstavlja destinaciju za sve one koji žele da osete duh prošlih vremena, priušte sebi prijatnu šetnju, ili obraduju oči panoramom grada.


Slika
Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, u mestu Petrovaradin, na desnoj obali reke Dunav i na obroncima Fruške gore.
Prema jednoj legendi, ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči – “petra” što na latinskom jeziku znači stena, “var” što na mađarskom jeziku znači grad, i “din” što na turskom jeziku predstavlja veru. Iz ovih reči, izvedeno je ime Petrovaradin i ima značenje “grad na steni čvrst kao vera”.

Gradnja petrovaradinske lepotice trajala je 88 godina, do 1780. godine, za vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Karla IV, Marije Terezije i Josifa II. Sistem po kojem je građena Petrovaradinska tvrđava, korišćen je i u izgradnji mnogih drugih tvrđava u Evropi, ali je Petrovaradinska najveća i najočuvanija, kako mnogi tvrde.

Toranj sa satom je prepoznatljiv znak, kako tvrđave, tako i Novog Sada. Posebnost ovog sata je to što velika kazaljka pokazuje sate a mala minute, jer su za lađare na Dunavu bili umnogome značajniji sati i bilo je potrebno da ih vide iz daleka.

Gibraltar na Dunavu, kako mnogi nazivaju Petrovaradinsku tvđavu, proglašen je sredinom 20. veka istorijskim spomenikom i stavljen je pod zaštitu države.
Danas se na tvrđavi nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, Akademija umetnosti, Planetarijum, i još mnogo toga. Takođe, Petrovaradinska tvrđava je domaćin dobro znanog muzičkog festivala “Exit” koji se već 13 godina održava u letnjem periodu.


Sremska lepotica – Petrovaradinska tvrđava

Slika
Kalemegdanska tvrđava

Kalemegdanska tvrđava se nalazi iznad ušća Save u Dunav i pripada kulturno-istorijskom kompleksu Kalemegdan. Podignuta je u razdoblju od II do XVIII veka, kao kompleks odbrambenog karaktera.

Ime Kalemegdan potiče od turskih reči “kale” što znači tvrđava i “mejdan” što znači bojište. “Breg za razmišljanje” ili izvorno iz turskog Fićir-bajir je takođe naziv koji su Turci upotrebljavali za Kalemegdan.

Tvrđava je podeljena na Gornji i Donji grad, i park Kalemegdan. Kao celina, predstavlja svojevrstan muzej prošlosti Beograda.
Tvrđava je otvorena za posetioce i u okviru nje se danas može videti Vojni muzej, Narodna opservatorija, Prirodnjački muzej, Crkva svete Petke, Beogradski zoološki vrt i još mnogo toga.

Slika
Smederevska tvrđava

Istorija propoveda da je 1427. godine, nakon smrti despota Stefana, glavni grad Beograd bio vraćen Mađarima. Nova prestonica države, ali i utvrđeni dvor despota Đurđa Brankovića, građena je u Smederevu, na ušću reke Jezave u Dunav.

Smederevska tvrđava je građena po uzoru na Carigrad i carigradske bedeme i predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture.
Osnova tvrđave je trougaonog oblika i čine je Veliki i Mali grad.
Danas, smederevska tvrđava predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, popularnu turističku destinaciju, ali i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.



Wanabe magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 26 Dec 2012, 13:05
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Najlepše tvrđave Srbije (2. deo)

U našem prošlom improvizovanom putovanju, obišli smo Petrovaradinsku tvrđavu, Kalemegdan, kao i tvrđavu u Smederevu. Ovoga puta, posetićemo još tri zdanja u Srbiji, koje ćemo, nadam se, makar na kratko oživeti. Ovakva lepota prosto ne sme biti ni zapostavljena ni zaboravljena. Uzmite svoje mape, i započnimo izlet!

Tvrđava u Baču

Grad Bač se nalazi u jugozapadnom delu panonske nizije, šezdesetak kilometara od Novog Sada. Preveliku sličnost između imena ovog grada i imena plodne ravnice između Dunava i Tise – Bačke, naučnici su objasnili. Oni tvrde da je ime oblasti u Vojvodini poteklo od imena grada Bača.

Tvrđava u Baču, sagrađena je u periodu između 1338. i 1342. godine, za vreme vladavine ugarskog kralja Roberta Anžujskog. Ono što je interesantno kod ovog utvrđenja, jeste to da predstavlja jedan od takozvanih “Vodenih gradova”. Ovaj tip izgradnje podrazumeva građevinu okruženu rekom, u ovom slučaju rekom Mostongom. Prilaz “Vodenom gradu” omogućen je uz pokretne mostove.

Bačka tvrđava ima petougaonu osnovu na čijim se uglovima nalaze isturene kule, dok se u unutrašnjosti tvrđave nalazi još jedna, najviša kula. Ta kula se zove donžon ili branič kula, i služila je kao važan deo odbramenog sistema, ali i kao osmatračnica.

Nažalost, kompleks tvrđave u Baču nije dovoljno istražen, što čini da su pojedine zone utvrđenja nedostupne i nesigurne za obilazak.

S obzirom na to da je tvrđava u raznim istorijskim razdobljima bila na udaru mnogih naroda, kultura i civilizacija, možemo da tvrdimo da je bačka tvrđava jedan od najuverljivijih svedoka burne istorijske prošlosti. Samim tim, tvrđava predstavlja veoma vredan spomenik srednjovekovne kulture.

Danas, kao najstarija tvrđava na prostoru Vojvodine, bačka tvrđava je otvorena za posetioce.

Slika
Bačka – em mirna, em lepa
Niška tvrđava

Niška tvrđava, simbol grada Niša, smeštena je u samom centru grada, na desnoj obali reke Nišave. Tvrđava predstavlja jedno od najlepših i najočuvanijih turskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu. Zapravo, zasluga ne pripada samo Turcima. Tvrđavu su gradili Rimljani, Vizantinci, kao i Srbi. Ona je rušena i obnavljana više puta, a konačan izgled su joj dali Turci 1723. godine.

Turci su za izgradnju tvrđave angažovali oko 40 kamenorezaca iz Carigrada, i oko 400 zidara iz Niša i niške okoline. Prostor na kojem su gradili utvrđenje, prepoznali su kao važan strateški položaj. Osim korisnog, sazidali su i krajnje lepo zdanje. Sa spoljne strane, tvrđava je bila okružena rovom koji se u slučaju potrebe punio vodom iz Nišave.

Osnova tvrđave je poligonalna sa osam bastionih terasa i četiri velike kapije – Stambol, Beogradskom, Vidinskom i Velikom kapijom.

Osim dobro očuvanih kapija i zidina, na tvrđavi možete pogledati i mnoge druge znamenitosti – hamam (tursko kupatilo), barutane, Bali-begovu džamiju, spomenik knezu Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, i još mnogo toga.

Danas, niška tvrđava je spomenik kulture od velikog značaja. Takođe, tvrđava je domaćin mnogih kulturnih i umetničkih događaja.

Slika
I jugoistočna Srbija ima svog kandidata
Užička tvrđava

Tvrđava u Užicu izgrađena je na visokoj oštroj steni koja se strmo spušta u reku Đetinju. Upravo Đetinja okružuje tvrđavu sa tri strane i onemogućava prilaz istoj.

Prema istorijskim podacima, tvrđava je podignuta u drugoj polovini XIV veka, kako bi štitila Užice i karavanski put koji je povezivao Moravsku dolinu sa Bosnom i Hercegovinom, obalom Jadranskog mora, ali i Dubrovačkom republikom.

Užičku tvrđavu čine tri visinski različita dela: citadela na vrhu sa glavnom kulom, Srednji grad i Donji grad sa Vodenom kulom.

Nekada moćne i značajne kamene utvrde danas su obrasle sitnim rastinjem, i teško je odgonetnuti kakva se lepota, u stvari, tu krije.

Danas, užička tvrđava predstavlja jednu od turističkih atrakcija na kojoj se ponekad, tokom letnjih večeri, postavi improvizovano pozorište. Uz mesečinu i reflektore, tvrđava izgleda prosto neopisivo.

Slika
Užičke gore list

wm


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Cuda coveka -neobicne gradjevine  |  Poslato: 30 Dec 2012, 13:40
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Indijac od Ohrida pravi Dubai?

Ohrid će uskoro biti novi Dubai, tvrdi čuveni indijski milijarder Subrata Roj, koji će, prema saznanjima Telegrafa, uložiti milijardu evra da od nacionalnog makedonskog blaga napravi elitnu turističku destinaciju!


Slika

Ohrid će uskoro biti novi Dubai, tvrdi indijski milijarder Subrata Roj, koji će izgleda uložiti milijardu evra da od nacionalnog makedonskog blaga napravi elitnu turističku destinaciju!

Predsedavajući kompanije “Sahara India Parivar” definitivno je završio pregovore započete početkom ove godine s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim i zamenikom premijera i ministrom finansija Zoranom Stavreskim oko ove prestižne investicije.

Prema prvim nacrtima, projekat pod nazivom “Saharajan Makedonija“ prostiraće se na površini od oko 240 hektara oko Ohridskog jezera, na kojem će, pored hotela vrhunske klase, brojnih kazina, rekreativnih centara, biti izgrađeno i oko 4.000 apartmana, vila, kao i luksuzni golf centar.

Rok za završetak radova je šest godina, a kako su mediji saznali od Miza Viktora, direktora Agencije za strane investicije, tenderiranje zemljišta počeće u junu.

- Nakon tendera, čeka nas godinu dana pripremnih radova. Računamo da će izgradnja početi u prvoj polovini 2014. godine, a da će ceo projekat biti završen u roku od šest godina. Sama izgradnja biće podeljena u nekoliko faza – kaže Miza Viktor, i dodaje da će prva faza biti rezervisana za podizanje plovećeg kazino hotela.

Ko je Subrata Roj?
Subrata Roj je jedan od najmoćnijih ljudi i najveći privatni poslodavac u Indiji. Za njega radi oko dva miliona ljudi, a pored inostranih ulaganja i životnog osiguranja, bavi se i prodajom nekretnina, filmskom produkcijom, turizmom i medijima.
Dizajn projekta potpisaće londonska kompanija “Atkins”, vodeća u svetskoj izgradnji rekreativnih i spa centara, obalskih hotela i kazina, koja je, između ostalog, radila i na izgradnji luksuznog hotela “Burdž el Arab” u Dubaiju.

Prvobitna zamisao indijskog milijardera bila je da oko Ohridskog jezera izgradi mali Las Vegas, no od te ideje je odustao u septembru ove godine.

Vesti


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 69 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker