Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 20:48


Autoru Poruka
neno
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 19 Feb 2017, 21:53
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 10 Feb 2017, 19:00
Postovi: 771

OffLine
Ako vašem cveću nije dovoljna samo vaša ljubav, pokušajte sa oviim rastvorom


Slika


Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu na svom prozoru.
Tajna bogatog sobnog vrta je jednostavna: da biljke cvetaju još lepše i bujnije, treba ih dobro prihranjivati.
Kako pravilno pripremiti rastvor za prihranu biljaka:
1. Praktično, sve biljke vole šećer (a kaktusima je to omiljen slatkiš). Može se, pre zalivanja, zemlja u saksiji posuti 1 kafenom kašikom šećera, ili napojiti biljku slatkom vodicom (1 kafena kašika šećera na 1 čašu vode).
Fikuse možete jednom mesečno zalivati zaslađenom vodom. Na 1 litar vode uzima se 1 kafena kašika šećera. Listovi fikusa mogu se brisati mlekom. To će doprineti sjaju i lepoti biljke.
Mleko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mleko, direktno u stablo biljke.
2. Odličan efekat na biljke daje prihranjivanje ricinusovim uljem.
U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cveće.
Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cveta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mesečno.
3. Postoji jedan Čudo-rastvor za najbeznadežnije cveće.
Sve, što je potrebno za ovaj rastvor, jeste voda i ljuske od jaja. Ljuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju  5-7 dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, treba promešati. Nakon toga, ovim rastvorom zalivajte cveće.
4. Imunitet sobnih biljaka odlično pojačava prskanje rastvorom aspirina(andola).
Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u 1 l vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.
5. Biljke možete zalivati sledećim rastvorom:
uzmimo korice nara, ili bilo kojih citrusa, i prelivamo vodom. Ostavljamo da prenoći. To je sve! Hranljivi rastvor za zalivanje biljaka je spreman.
Ako ste primetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti  sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom.
U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica. Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cveće. Nakon 2 dana, zamenite šibice novim, a nakon još 2 dana mušice će nestati.
Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.
Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.
(stil)


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 04 Okt 2017, 20:03
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Kućno cveće čisti vazduh i otklanja stres

Priroda ima rešenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka

Slika

KLIMATSKI uslovi i te kako mogu da utiču na raspoloženje. Naročito je ovaj uticaj primetan s početka jeseni. Ipak, priroda ima rešenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka:

Aloe vera
Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od kancerogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Osim toga, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Spatifilum
Sa svojim upečatljivim belim cvetovima ova biljka je predivan ukras i ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji dom mogu da učine još prijatnijim mestom za boravak.

Lavanda
Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima značajno dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak
Osim lepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena sveža biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan
Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Naučnici NASA nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahteva mnogo vode ni svetla za rast.


večernjenovosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 27 Nov 2018, 16:49
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
OTKRIVAMO: Sobne biljke rastu i cvetaju cele zime uz pomoć ovih sastojaka iz vaše kuhinje!

Slika

Bilo koje saksijsko cveće povremeno treba prihranjivati, naročito u vegetativnom periodu i periodu cvetanja. Ipak, na njih ne treba zaboraviti ni u zimskom periodu.

Da biste obezbedili povećan rast i cvetanje pomoći će vam običnan kvasac.

Fitohormoni, vitamini grupe B i auksini (biljni hormoni), koje se nalaze u kvascu, aktivno stimulišu deobu ćelija i rast biljaka. Prihranu takve vrste koriste profesionalni uzgajivači biljaka.

Zahvaljujući ovakvoj prihrani, naglo se povećava aktivnost mikoorganizama u zemljištu, povećava se sadržaj ugljen-dioksida, mikro- i makroelemenata, što ima posebno blagotvoran uticaj na korenov sistem i spoljašnjii izgled same biljke.

Dakle, ako želite da vaše biljke budu zdrave i cvetaju dugo i bogato, možete pripremiti rastvor za njihovu prihranu.

Da biste napravili prihranu za vaše omiljene sobne biljke potrebno vam je samo:

– 10 g svežeg kvasca
– 1 kafena kašičica šećera
– 1 litra tople vode

Priprema:

Rastvorite kvasac u vodi, dodajte šećer i promešajte. Ostavite da odstoji, minimum 2 sata. Ovakvim rastvorom zalivajte cveće dvaput mesečno u jesenje-zimskom periodu, i jednom u deset dana u prolećno-letnjem. Primetićete kako lišće postaje zelenije, a cvetanje bujnije i bogatije.


stvarukusa

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker