Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 15:48


Autoru Poruka
esa
Post  Tema posta: Re: Banjski turizam - Banje Srbije  |  Poslato: 01 Maj 2018, 10:36
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2018, 19:22
Postovi: 342

OffLine
Mataruška banja


Slika


Ova banja izuzetno je razvijena; pored lekovitih mineralnih voda koje se iskorišćavaju u terapijske svrhe, ova banja poseduje i neverovatnu prirodu i mnoštvo drugih zanimljivosti u svojoj okolini, te je veoma interesantna turistima. Pored svega toga, njen položaj je takođe čini omiljenom banjom naše zemlje. Naime, ona se nalazi na 160 kilometara udaljenosti od glavnog grada naše zemlje, a na svega 8 kilometara od grada Kraljeva. Njena pozicija je izuzetno povoljna, saobraćajno je veoma dobro povezana, te se do nje može doći vrlo lako i brzo iz bilo kojeg kraja Srbije. Zahvaljujući, pre svega Ibarskoj magistrali, Mataruška Banja je vrlo dobro povezana sa južnim i severnim krajevima naše zemlje. Beograd, Valjevo, Čačak, ili Raška, Novi Pazar, Sjenica – odakle god da krećete, Ibarskom magistralom brzo ćete stići do ove popularne banje. I to nije sve, pored toga što je na taj način povezana i sa Crnom Gorom, zahvaljajući druga dva puta ( Mataruška Banja – Kraljevo – Kruševac – Pojate i Mataruška Banja – Kraljevo – Kragujevac – Batočina) ona se brzo povezuje i sa međunarodnim autoputem E-75, koji vodi od Subotice, preko Skoplja i Soluna, sve do glavnog grada grčke – Atine. Dakle, na svega 70-ak kilometara udaljenosti od Mataruške Banje nalazi se međunarodni autoput koji Vas može odvesti u daleke željene krajeve. Što se tiče autobusa koji voze do Mataruške Banje, oni sakodnevno na svakih pola sata, saobraćaju iz Kraljeva; a, do samog Kraljeva voze mnogi međugradski prevozi iz svih većih gradova i mesta u našoj zemlji. Stigavši do Kraljeva, praktično ste stigli i do same Mataruške Banje, jer ona se nalazi na manje od 10 kilometara udaljenosti, i autobusi konstantno kruže.

Slika


Klima koja vlada Mataruškom Banjom umereno je kontinentalna, te kao takva pruža dobrodošlicu svojim gostima u bilo koje doba godine. Ipak za razliku od glavnih odlika ove klime koje vlada celim Raškim područjem, u samoj Mataruškoj Banji ispoljava se nešto drugačija mikro-klima. Ona je, čak šta više, daleko prijatnija od klime njene okoline; jer, je sama Mataruška Banja drugačija od gradskih naselja, okružena prirodom, šumama, bujnom vegetacijom, te kao takva njena mikro-klima ima odlike planinske klime.

Postoje dve specijalizovane medicinske ustanove u kojima se obavlja banjsko lečenje i terapije lekovitim vodama u Mataruškoj Banji. U pitanju su: Zavod za specijalizovanu rehablitiaciju „Agens“ i Prirodno lečilište „Mataruška i Bogutovačka Banja“. Bolesti koje se najčešće leče i tretiraju u ovim specijalizovanim ustanovama su


- Ozbiljni ginekološki problemi (primarni i sekundarni sterilitet, adnexitis, colpitis, disfunkcije jajnika…)
- Više vrsta reumatskih oboljenja ( vanzglobni reumatizam, zapaljenski reumatizam, degenerativna oboljenja kičmenog stuba i vezivnog tkiva, sistemske bolesti vezivnog tkiva);
- Neurološke bolesti – oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema (multipla skleroza, interverebralni diskus, stanja nakon hirurških intervencija, pareze i plegije ekstremiteta, lezije);
- Bolesti perifernih krvnih sudova (ateromatoza, varikozitet, Birgerova bolest, artiroskleroza);
- Posttraumatska stanja ( prelomi i uganuća kostiju zglobova, stanja istih nakon hirurških intervencija i duge imobilizacije, hipertrofija mišića…);

Pored ovih navedenih bolesti koje su glavne, odnosno koje se najčešće uspešno tretiraju u Mataruškoj Banji, ima i drugih kojima terapije lekovitim vodama sa ovog područja mogu prijati, kao što su: hronična trovanja raznim metalima (bizmut, živa, arsen, olovo), bolesti stomaka i creva, poremećaji u izmeni materija, paralize perifernog motornog neurona, lumbago, hemoroidi, ekcemi, slabo zaraštajuće rane, razna druga kožna oboljenja, išijas ...

Naravno, postoje i bolesti za koje terapije lekovitim vodama Mataruške Banje nisu preporučljive: tuberkuloza, grozničava stanja, teži oblici neurolških oboljenja, srčane mane…

Slika


Lekovite mineralne vode Mataruške Banje koje se koriste u ovim terapijama za tretiranje navedenih bolesti specifične su po svom sastavu, pre svega zbog ogromne količine sumpora koji se u njima nalazi; zbog čega se ne koriste u terpijske svrhe pijenjem. Pored sumpora, hemijskih sastav ovih lekovitih voda čine i: cezijum, stroncijum, fluor, berijum, litijum, kalijum, fosfor, rubidijum. Dva glavna hemijska sastojka ipak su sumpor-vodonik i natrijum-bikarbonat; voda spada u grupu sumporovitih alkalno-kiselih slabih hipeotermi.U pitanju su, dakle, vode vulkanskog porekla. Prirodnih izvora ovih voda nema, koriste se bušotine, iskopani bunari i kaptaže. Temperature ovih toplih mineralnih lekovitih voda u Mataruškoj Banji se kreću od 37°C do 48°C.

Osim što je sama banja okružena prelepom vegetacijom, šumama, zelenilom i pomenutim planinama, u njenoj blizini se nalazi i nekoliko veoma značajnih kulturno-istorijskih spomenika: Manstir Studenica; Manastir Žiča; Srednjevekovni grad Maglić. Pored toga što posetioci mogu uživati u planinarskim šetnjama obilazeći vrhove Stolova, Čemerno i Troglova, takođe u vrelim letnjim mesecima se mogu opustiti na uređenoj obali reke Ibar.

Slika



Slika


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Banjski turizam - Banje Srbije  |  Poslato: 02 Jun 2018, 15:39
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Jošanička Banja



Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika (24 km), u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Leži na nadmorskoj visini od 550 m i ima karakteristike klimatskog lečilišta. Jošanička Banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, što joj uz podneblje, blizinu prelepih predela Kopaonika i Golije kao i dobru saobraćajnu infrastrukturu, omogućuje da bude značajna turistička destinacija na ovom kraju.

Slika




Jošanička Banja ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju medu najtoplije u našoj zemlji. Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi i temperature je 78C. Ostali izvori su ukupnog kapaciteta 30 litara u sekundi. Vode Jošaničke Banje pripadaju grupi hipertermi, sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor. Koriste se u lekovite svrhe pijenjem i u kombinaciji sa hidro-kinezi terapijom i medikamentima. Mogle bi se veoma uspešno koristiti u balneološkom tretmanu kod zapaljenjskog, degenerativnog i ekstraartikularnog reumatizma, nekih vrsta steriliteta kod žena, kožnih oboljenja i kod svih sekundarnih oboljenja nastalih posle povreda i posle operativnih stanja.

Kupanje se sprovodi u kupatilu sa 12 kada i jednim manjim bazenom, a lečenje u zdravstvenoj stanici. S obzirom na visoku temperaturu i povoljnu mineralizaciju može se koristiti za grejanje prostorija i raznovrsnih proizvodnih hala u proizvodnji cveća, voća i povrća.

Jošanička Banja ima dugu tradiciju u lečenju reumatskih oboljenja, a prvi podaci o organizovanom korišćenju banje datiraju iz 1922. godine kada je postojalo kupatilo koje se koristilo još u turskom periodu. To kupatilo se i danas koristi i naziva se Tursko kupatilo.

Posle toga izgrađeno je 1935. godine novo kupatilo sa 10 kada i jednim manjim bazenom koje je još u upotrebi.

Slika



Slika



Slika



Slika

_________________
Slika


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Banjski turizam - Banje Srbije  |  Poslato: 22 Jul 2018, 22:38
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Banja Vrujci


Banja Vrujci se nalazi u valjevskoj podgorini u dolini reke Toplice, a u podnožju vazdušnih banja Divčibare i Rajac na putu Ljig - Mionica. Vrujci su udaljeni od Beograda svega 92 km. što ih čini pristupačnim i atraktivnim kako za duži odmor, tako i za kraće izlete i vikende.

Banja Vrujci pripada opštini Mionica i kolubarskom okrugu. Vrujci su banja u razvoju. Ukoliko ste odabrali smeštaj u Banji Vrujci, vaš boravak u Vrujcima možete iskoristiti za lečenje lekovitim blatom, šetnju pored reke Toplice, kupanje u protočnim bazenima Hotela Vrujci (bazeni jedinstveni u Srbiji) i u novoizgrađenim atraktivnim bazenima sa hidromasažom Prve Nove Banje. U sklopu Hotela postoje teniski i fudbalski tereni, a u odbojci na pesku možete se oprobati na bazenima Prve Nove Banje. Boravak u Banji možete upotpuniti i obilaskom okoline koja je izuzetno atraktivna za turiste - Struganik, Ravna Gora, Ribnička Pećina, manastiri Lelić i Ćelije, Divčibare, Rajac.

Slika


Lekovita voda koja izvire iz velike dubine kao i lekovito banjsko blato se koristi kao terapija prilikom lečenja raznih vrsta bolesti kao što su zapaljenski reumatizam, degenerativni reumatizam, malokrvnost, visok krvni pritisak, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, želudačna oboljenja, ginekološka oboljenja, bolesti očiju, bolesti lokomotornog aparata kao i raznih traumatskih stanja posle povreda.

Slika



Slika

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 55 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker