Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 29 Mar 2024, 01:49


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 03 Okt 2017, 15:32
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 03 Okt 2017, 15:33
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Poly
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 10 Nov 2017, 10:53
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 12 Feb 2017, 20:39
Postovi: 2915
Lokacija: Beograd

OffLine
Slika

_________________
Sve možeš kupiti ali sa dušom se rađaš....ili je imaš ili nemašSlika


Vrh
Poly
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 10 Nov 2017, 10:54
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 12 Feb 2017, 20:39
Postovi: 2915
Lokacija: Beograd

OffLine
Slika

_________________
Sve možeš kupiti ali sa dušom se rađaš....ili je imaš ili nemašSlika


Vrh
Poly
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 10 Nov 2017, 10:55
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 12 Feb 2017, 20:39
Postovi: 2915
Lokacija: Beograd

OffLine
Slika

_________________
Sve možeš kupiti ali sa dušom se rađaš....ili je imaš ili nemašSlika


Vrh
Poly
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 10 Nov 2017, 10:56
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 12 Feb 2017, 20:39
Postovi: 2915
Lokacija: Beograd

OffLine
Slika

_________________
Sve možeš kupiti ali sa dušom se rađaš....ili je imaš ili nemašSlika


Vrh
invazijaleptira
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 22 Jan 2021, 12:45

Pridružio se: 21 Apr 2020, 13:13
Postovi: 31

OffLine
Image

Image

Image

Uredjivanje vrtova, bašta, parkova i drugih zelenih površina kao i bilo kog drugog prostora, danas je nezamislivo bez uključivanja odgovarajuće rasvete u ceo projekat.

Slike preuzete sa http://www.xenonlight.rs/blog/bastenska ... sveta.html


Vrh
dibrk
Post  Tema posta: Re: Neobični eksterijeri  |  Poslato: 21 Okt 2021, 09:17

Pridružio se: 11 Dec 2014, 15:44
Postovi: 79

OffLine
Mediteranski stil u dizajnu enterijera ili, kako da u vašem domu zauvek bude leto

Citiraj:
Mediteranski stil u dizajnu enterijera odlikuje jednostavna i romantična estetika zemalja južne Evrope i severne Afrike; svetla i topla paleta boja, kao i široka upotreba prirodnih materijala kao što su kamen, keramika, drvo, kovano gvožđe i pamuk. Ovaj stil odlikuju hrabrost, jednostavnost i udobnost, pa se zbog toga može koristiti u svim tipovima nekretnina.

Zato, ako želite da svoj stan ispunite sunčanom romantikom Španije, obiljem toplih boja italije, morskom svežinom Grčke i začinima Maroka, i da se u svom domu osećate kao da leto zauvek traje, mediteranski stil je definitivno za vas. A uz smernice koje smo vam pripremili, videćete da to uopšte nije komplikovano.


Osnovne karakteristike mediteranskog stila

Mediteranski stil sto stolice


#1. Ovaj stil voli boje inspirisane suncem, pa je ključ za stvaranje atmosfere mediteranskog stila pravilan izbor boja za zidove, podove, nameštaj i tkanine. Zato inspiraciju možete potražiti u tirkiznim, kao i nijansama lavande, bujnom cvetanju biljaka, toplom pesku obale i svežini oblačnog neba. A ako ne volite hladne nijanse, dajte prednost bojama terakote, masline, crvenim, ružičastim i tamno žutim, oker nijansama.

#2. Završna obrada kako nameštaja tako i dekoracije treba da bude isključivo od prirodnih i pouzdanih materijala poput drveta, kovanog gvožđa, stakla i prirodnog kamena. Njihove prirodne, hladne tonove treba ublažiti svetlim tekstilom na zavesama, tepisima, posteljini, prekrivačima, jastučićima, stonom rublju, itd.



#3. Mediteranski stil u enterijeru dozvoljava podove od keramičkih pločica, koji se, po potrebi, mogu zagrejati mekanom prostirkom. Takođe, dozvoljeno je i korišćenje laminatnog drveta ili grubo izbeljenih drvenih dasaka.

#4. Zavese od lagane, prozračne tkanine, uzblažiće grubost nameštaja od prirodnih materijala. Dozvoljene su sasvim jednostavne, a zabranjene previše kitnjaste, zavese sa volanima, karnerima, resicama, draperijama, itd. A uz jednostavne zavese idu garnišne sa ukrasima od kovanog gvožđa, koji su vrlo lep detalj.

#5. Plafoni bi trebalo da budu visoki. Njihova paleta boja je neutralna, od boje peska i bež, do mlečno bele. U idealnom slučaju, plafoni su ukrašeni masivnim drvenim gredama.


Mediteranski stil plafoni


#6. Zidne obloge i tapete nisu baš tipične za meditranske kuće. Zidove je dovoljno omalterisati i prekrečiti nekom svetlom bojom.

#7. Prilikom odabira dekoracija, treba imati na umu da one pre svega treba da imaju svoju funkciju. U protivnom, rizikujete da prostor opteretite nekim nepotrebnim detaljima, što nije u skladu sa ovim stilom. Mediteranski stil je poznat po svojoj nepretencioznoj lepoti, funkcionalnosti i jezgrovitosti, tako da su pretencioznost i luksuz u suprotnosti s njim.



#8. Kreativan pristup dizajnu doma u mediteranskom stilu ogleda se u teksturama zidova i presvlaka na nameštaju.

#9. Još jedna od kreativnih karakteristika ovog stila je upotreba mozaika, bilo od sitnih komada keramičkih pločica ili u vidu setova malih ogledala. Mozaik možete koristiti kako u enterijeru, tako i u eksterijeru; u kuhinji, kupatilu, predsoblju, bazenu ili stazama u dvorištu. U te svrhe, možete koristiti i lomljeni kamen ili štanglice kamena struganika. A efektno izgleda i kada se recimo jedan od zidova obloži ovakvim kamenom.


Šta sve treba uzeti u obzir kada kreirate kuhinju u mediteranskom stilu

Kuhinja


Kuhinja mediteranskog stila je ukusan koktel kulturnih tradicija južnih zemalja. Ako želite da otelotvorite ideju udobnosti i gostoprimstva, kuhinja u mediteranskom stilu je idealna prostorija za to.

Dizajn može uključivati mnoge elemente, ali to ne znači da ova prostorija treba da bude prezasićena detaljima. Odaberite kombinaciju boja koja vam se najviše dopada, od boja sunca do prigušenih peščanih nijansi. Jedino ograničenje su vaša mašta i visina budžeta.


* Kakav je nameštaj karakterističan za kuhinju u mediteranskom stilu

Pogled


#1. Velike porodice su jedna od osnovnih odlika mediteranskih zemalja, a druženje uz dobru hranu i vino, svakodnevna pojava. Zato su trpezarijski stolovi veliki, najmanje za 4-6 osoba, a poželjno je da budu i veći. Ako je kuhinja spojena sa trpezarijom, između njih može biti dodatni radni prostor, kao i bar koji će ih vizuelno odvojiti.

#2. Uz sto, u kuhinjama se mogu videti keramičke pločice na zidovima, kao i vitrine sa staklenim vratima i metalnim ručkama.



#3. Što se tiče stolica, one mogu biti drvene sa širokim naslonima, a mogu biti i od kovanog gvožđa sa mekim sedištima. Presvlake na sedištima mogu biti od pamučne ili lanene tkanine, često karirane, što se lepo slaže uz ovakav ambijent.

#4. Enterijer kuhinje u mediteranskom stilu čine i otvorene drvene police na kojima se šepure lepi komadi posuđa od porcelana ili keramike.

#5. Radna ploča kuhinjskih elemenata može biti kako od drveta, tako i od prirodnog kamena, keramičkih pločica ili kombinacija ovih materijala.

#6. Velika keramička sudopera je pravi izbor kada je u pitanju kuhinja u mediteranskom stilu.


Mediteranski stil enterijer


#7. Isto tako, iz kuhinje se često može izaći na terasu ili u dvorište, koja je u mediteranskim zemljama mesto na kome se obeduje, odmara i provodi većina vremena skoro cele godine.


* A kakvi su zidovi?

Zidne obloge i tapete su u kuhinjama ovog stila veoma retke. Zidovi su po pravilu popločani ili obloženi kamenom. Pločice se mogu postaviti i u formi mozaika. Što se boja tiče, najčešće su nijanse žute, meke krem, boje peska, kao i razni dodaci sunčanih tonova. Jer, tople boje kuhinju čine još prijatnijom tokom zimske sezone. Kao što rekosmo, ako se odlučite za mediteranski stil, u vašem domu će zauvek biti leto.


* Šta je sa podovima?

Što se podova tiče, oni su često prekriveni keramičkim i terakota pločicama koja je u skladu sa bojama zidova i plafona. A ako vam je keramički pod hladan, stavite preko njega meku prostirku. Naravno, ako želite da svoj dom uredite u mediteranskom stilu, a živite u hladnijim predelima, ovakvi podovi biće idealni da u njih ugradite podno grejanje.


* Plafoni ili tavanice

Kao što rekosmo, mediteranski stil odlikuju visoki plafoni koje krase masivne grede sive i tamnosmeđe boje. Idealni su za prostrane kuhinje, posebno ako živite u kući. Što se stanova tiče, plafone je najbolje obojiti nekom matiranom bež nijansom.


Spavaća soba u mediteranskom stilu – osnovni motivi

Spavaća soba mediternaski stil


Ako počinjete da osmišljavate spavaću sobu u ovom stilu, prvo što treba da odlučite je “kome se privoleti carstvu”. Da li želite da sledite šareni španski, ili belo-plavi grčki motiv? Ili možda suzdržaniji italijanski? Hajde onda da razjasnimo neke osnovne stvari vezane za svaki od njih, da bismo vam olakšali izbor.


* Španska spavaća soba

Španska spavaća soba


Spavaću sobu u španskom stilu karakterišu zemljane boje, visoki i lepo oblikovani plafoni, drvene grede i diskretno osvetljenje sa obaveznim plafonskim ventilatorima. Veoma su elegantne, poput haljina flamenko igračica.


* Italijanska mediteranska spavaća soba

Italijanski stil karakterišu grubi seoski motivi. Šarm starog sveta postiže se kroz tamni pod, luksuzni masivni nameštaj i drvene grede. Hrabra kombinacija jarko narandžaste i crvene boje često se koristi pri izboru posteljine. Zemljane i neutralne boje mogu biti odlična pozadina za svetle detalje, kao i tekstura venecijanskog maltera.


* Grčka spavaća soba

Grčki duh u enterijeru stana ili kuće lako se može razlikovati po dubokim plavim i tirkiznim tonovima koji asociraju na boju mora. Ova paleta, često se kombinuje sa belim malterom i obojenim podovima. Beli zidovi se kombinuju sa autentičnim grčkim uzorcima na plafonu i posteljini. Ono što je karakteristično za ovaj izbor je to što može biti i tradicionalan i moderan.


* Univerzalni dizajn mediteranske spavaće sobe

Univerzalni dizajn mediteranske spavaće sobe


Mediteranski dizajn, savršen je za spavaću sobu zbog toplog I atraktivnog dekora koji kombinuuje klasične, moderne i nekonvencionalne mogućnosti. Dakle, dekorativni krevet sa četiri kupole izgleda odlično u kombinaciji sa modernim stonim lampama, posteljinom i delikatnim zavesama.



Ceo tekst je na poratalu [url]https://www.srbijaspace.rs/blog/mediteranski-stil-u-dizajnu-enterijera-ili-kako-da-u-vasem-domu-zauvek-bude-leto-1714.html
[/url]


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 107 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker