Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 14:04


Autoru Poruka
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 13 Maj 2017, 23:23
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Развој средњовековних градова



Slika



Док су се Арабљани ширили по Европи, трговина је скоро замрла, али су је успели одржати Венеција и Византија и то само на Јадранском мору. Када су Арабљани зауставњени у освајањима, хришћани су заузели северни део Средоземља, а муслимани јужни. Копнени путеви су у том времену били опасни. Да би се то поправило, од 12. века почињу да се организују сајмови. Ту су осим велике пијаце, биле и мењачнице новца. Сељаци су на пијацу доносили воће и поврће, а грађани су продавали разне занатске производе и међусобно куповали и продавали. Градoви су имали уске улице и били су опасани бедемима са кулама. Неки градови су били окружени, не само бедемима, него и водом, да би непријатељ што теже освојио град. Унутар зидина се налазило много кућа, једна до друге. У центру града се налазио градски трг и око њега су биле поређане важне грађевине направљене од камена. Ретко који град је имао више од 100.000 становника. У градовима су се оснивала удружења занатлија исте струке који се зову еснафи. Сваки мајстор је имао свог шегрта и калфу. Шегрти су изучавали занат неколико година. Кад би шегрт постао калфа, радио би код мајстора за плату. Када је мајстор сматрао да је калфа усавршио занат,дозволио би му да оснује своју радионицу и да буде самосталан мајстор. Људи су учили да читају и пишу у манастирима. Свештеници су морали да знају да читају, и било је пожељно да знају да пишу како би водили литургију. У великим црквама-катедралама се почела правити мрежа школа.



Slika



После тога су се правили универзитети. Најстарији европски унивезитет је основан у Византији у Цариграду 425. године. Он није дуго трајао, за разлику од Оксфорда, Кембриџа, универзитета у Болоњи и универзитета у Паризу, који постоје и данас. Париски универзитет је катедрална школа. Канцелар је давао и одузимао дозволе за предавања. Студенти су учили од професора и плаћали су им. Када би студенти завршили школовање и они би постали професори. Токим прве половине 12. век, путујући професори из Париза су повремено предавали у Оксфорду. Енглези и Французи су били непријатељи и зато је енглески краљ Хенри II наредио да професори из Париза више не долазе у Оксфорд. Кембриџ су основали дошљаци из Оксфорда и Париза. Одлазили су због сукоба са градским службеницима и краљем.


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 13 Maj 2017, 23:34
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Средњовековни град Петрус



Slika



Град Петрус је тврђава у Србији, Петрус се налази 11 километара североисточно од Параћина, код села Забрега. Налази се на узвишењу и окружује га река Црница. Његови владари су били, савременици цара Душана и кнеза Лазара, жупан Вукослав и његов син Цреп. У доба Римљана је на месту Петруса постојало утврђење, зато што су у њему нађени бакарни новчићи, а они су данас постали део збирке Завичајног музеја у Параћину. У VI веку ту је постојало византијско утврђење, што је подигнуто у склопу са Јустинијановим (527~565) радовима, на утврђењу византијске власти. У околини тврђаве Петрус у X веку су населили монаси испосници. Нова тврђава је саграђена од доба Стефана Немање, та област представља српске државе Немањића и једину област на десној обали Велике Мораве. Жупану Вукославу је средином XIV века Цар Душан доделио област око Петруса, та област се од тада назива Пустош Петрус. Управа над тврђавом прелази на његовог сина војводу Црепа 1371. године када је он умро, а Вукославов други син замонашио се под именом Дионисије. Почетком девете деценије XIV века, војвода Цреп са својим суседом Витомиром, разбија Османлије на реци Дубравици код Параћина. Последњи податак о тврђави Петрус везан је за 1413. годину када га је заједно са већим бројем других тврђава заузео Муса Бајазитов син.



Изглед тврђаве


Slika



Тврђава Петрус има основу неправилног издуженог шестоугла. На западној страни, са које је најлакши улаз у град, налази се Мали Град са Донжон кулом, смештен на највећој тачки утврђења (око 320 метара).



Легенде везане за Петрус


Slika



У народима је сачувано више предања везана за Петрус. Једна од њих је да је Петрус, као погранично утврђење, државе кнеза Лазара упозоравао сигналима кнеза у Крушевцу о упадима отоманских пљачкашких чета. Уколико би нека од њих била уочена у Петрусу је паљена велика ватра, која се видела у селу Лешју, код манастира Пресвете Богородице, у којем је монах био брат војводе Црепа Дионисије (Држман). Тамо је одмах паљена друга велика ватра која се видела у утврђеном Сталаћу. Сталаћка посада би тада палила велику ватру на врху куле Тодора од Сталаћа, која се видела у Крушевцу, што је био знак за опасност.

Друго предање наводи да је Петрусом владао Павле Орловић и да је из њега кренуо са својим одредима у Косовски бој 1389. године. Још једна легенда везана је за ово доба и наводи лукавство заповедника тврђаве Петрус, који је после Косовског боја, спасао град од Османлија. Он је у окупио своје коњанике и заповедао да се њиховим коњима окрену потковице, након чега је са свим становницима изашао из града. Када су Османлије пристигле до Петруса, уочиле су велики број трагова који су водили ка тврђави, тако да су закључиле да је тврђави дошло у помоћ велико појачање, због чега су одустали од напада и повукли се.


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 13 Maj 2017, 23:40
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Рашка



Slika



У средњем веку Рашка је била једна од српских жупа. Њени жупани су од почетка дванаестог века почели да предводе походе против Византије. Велики жупан Стефан Немања у другој половини дванаестог века је постао најмоћнији међу српским владарима. Стефан Немања је створио државу чија је престоница био Рас. Из његове државе развила се Краљевина Србија, а у четрнаестом веку Српско царство. Име Рашка први пут се помиње 1189.године. Млечани,Немци и Мађари до осамнаестог века Србију су називали Расиција, а Србе Рацима.



Slika


Велики жупани Рашке: Стефан Првовенчани(1196-1202), Стефан Немања(1168-1196), Вукан(1112-1118), Урош Први(1143-1146), Урош Први Првослав(1146-1155), Деса(1162-1165), Урош Други(1156-1162), Белош(1162),Тихомир(1165-1166/1168), Вукан Немањић(1202-1204).



Рашки стил


Рашки стил током средњег века обухвата период од дванаестог до тринаестог века. Архитектонски грађене у Рашком стилу су нпр. манастирске цркве у Дечанима и Бањској. Подигнуте су када је доминирао Вардарски стил у тринаестом веку. Рашки стил је оригинални домет српских архитеката. Они су створили промену у архитектури црквених објеката, што је резултирало у успостављању посебног стила у сакралној архитектури.Најзначајнији архитектонски споменици: Манастир Студеница, манастир Жича, манастир Хиландар.



Slika


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 13 Maj 2017, 23:43
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Ново Брдо




Ново Брдо је средњовековни град и рударско место. Налази се на Великој Планини северно од Гњилана, између изворишта Прилепнице и Новобрдске и Криве реке, левих притока Биначке Мораве. Новим Брдом називао се и предео око овога града у поречју споменутих двеју река с околним планинским подручјем. Око рушевина града многобројни су остаци старог рударства и рударских насеља. Зидине унутрашњег и спољашњег града добро су очуване. Подграђе око Прилепнице бранили су градови Призренац и Прилепац. Подграђе се спустало и до Криве реке која се тада звала Тополница. Ново Брдо се први пут помиње 1326. године као познато рударско и трговачко место. Турци су први пут опсели Ново Брдо 1412. године али без успеха. У новообновљеној Србији град је пострадао већ 1444. године када је поробљен и попаљен. Коначни пад под турску власт наступио је 1. јуна 1445. године.



Slika



Ново Брдо је била варош разбијеног типа. У њему се живело по закону града Новог Брда. Његове трговачке везе су прелазиле границе Балканског полуострва, поготово на западу, преко Јадрана, до Италије и даље. За све то је било заслужно огромно рудно богатство Новог брда, које је било једно од најчувенијих места тог доба. Саски рудари су били главни рудари, а осим Дубровчана у других, на тргу су трговали и саски грађани. Новобрдски рудници су у 15. веку нарочито познати по производњи гламског сребра. Ова врста сребра садржила је у себи и до 33% злата. Дубровачки трговци настајали су да овакву руду откупе по цени обичног сребра, како би сами рафинирали злато тако стекли огромну добит.



Slika



Новобрдска тврђава подигнута је на усамљеном, само са истока приступачном, врху Мале планине у међуречју Прилепнице Новобрдске и Криве реке које су леве притоке Биначке мораве. Тврдјава је подигнута почетком 14. века са циљем заштите богатог рудног подручја. Околина тврђаве је препуна остатака насеља и рудника из тог доба. Сама тврђава се састоји од Горњег града и Доњег града. Посебну лепоту Новобрдској тврђави даје велики крст на западној кули Горњег града изведен у тамноцрвеној боји који представља симбол тврђаве. Данас је цео простор некадашње тврђаве у рушевинама.


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 13 Maj 2017, 23:47
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Српска уметност средњег века




Српска уметност је термин под којим се подразумевају уметничка достигнућа која су постигли Срби на Балканском полуострву. Њена историја започиње досељавањем Словена, односно Срба на простор Балканског полуострва (7. век). У то време се Балканско полуострво налазило под политичким и културним утицајем Источног римског царства, односно Византије. Први споменици српске средњовековне културе су архитектонски споменици са почетка 9. века, из периода покрштавања Словена. Од тада па до данас, српску уметност су обликовале политичка, економска и културна збивања у Европи. Она су захватала Европу и њену уметност, а у њој се могу приметити утицаји источне и западне уметности. Историјске епохе у српској уметности се углавном поклапају са основним раздобљима у историји Срба.



Slika
Жича



Архитектура у средњем веку


Архитектура у средњем веку код Срба доживљава велики успон. Српски архитектонски споменици сакралне, тј. црквене архитектуре који су се развили у 12.,13. и 14. веку имају велики значај и светску репутацију. У средњем веку, у Србији три уметности су биле нарочито развијене:

1.живопис-сликарство

2.архитектура

3.књижевност

Према стилским одликама,све црквене грађевине се могу поделити на две основне групе.То су:

1.цркве са централном основом

2.цркве са подужном основом

У првој групи се примећују ротонде,тј. округле цркве. У другој групи се налазе једнобродни и тробродни храмови, као и грађевине са основама у облику издуженог,слободног крста. У средњовековној црквеној архитектури разликујемо три основна архитектонска стила:

1. Рашки- од Стефана Немање (крај 12. века) до краља Милутина (крај 13. века)

2. Српско-византијски или класични стил- од краља Милутина до краја 14. века

3. Моравски стил- почиње од краја 14. века и траје до пораза српске деспотовине (1389-1459).


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 14 Maj 2017, 22:55
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Уметност и наука средњег века



Цивилизација – Култура и уметност




Slika




У овом периоду постојале су три главне цивилизације: византијска, западноевропска и арабљанска. Одлике средњовековне цивилизације јесте да опонаша али и да позалмљује од старијих култура и народа.

Уметност у средњем веку грубо можемо да поделимо на:

Арапску уметност чије су основне карактеристике примена калиграфске орнаментике и примена облика џамије у архитектури и првобитно су били везани за исламско веровање,те су се развили у рано доба ислама. У арапским земљама негује се наука и књижевност.

Византијску уметност чија је основна црта религиозни поглед на свет, карактеришу блиставе боје и снага линија, без индивидуалности и перспективе. Основне форме су фреске и мозаици који су прекривали зидове подове сводове и куполе. Негује се уметност писане речи.

Романику у којој долази до мешања античке и барбарске уметности из доба сеобе народа. У архитектури је карактеристичан полукружни лук.

Готику коју карактерише скелетна готичка конструкција са изломљеним луком. Ова конструкција је уништила зидне слике али су ову функцију прихватили отвори и прозори. Овде се појављује једна нова техника сликања на стаклу витраж.

Рано хришанску која је допринела образовању идеологије, па и естетике слободнијег начина мишљења. Основне идеје које је донело биле су нове и опасне тадашњем друштву па су хришћани били прогањани и скривали су се у катакомбама.

Уметност је била изразито хришћанска, намењена да служи цркви, да тумачи и изражава њене догме, па су је у већој или мањој мери ограничавала правила цркве. То је била фигуративна уметност и у знатној мери је преузимала мотиве и замисли који су у раније доба преовладавали у класичном свету. То је била префињена и сложена уметност која сама има свој дубок смисаo. Најбоља и најпрефињеније израђена дела била су у Цариграду. Било је и других великих центара. У Риму, Милану, Равени и другде на Западу остварена су у раним годинама хришћанства, дела највећег значаја која ни у ком случају нису била провинцијска. Значајни су били и многи мањи центри на Истоку. Слике и радови у слоновачи.



Култура


Позориште


Представе су прво извођене током верских свечаности, а касније су их приређивали богати или имућни. Женама је било дозвољено да седе поред позорнице, да случајно неби побегле са неким од извођача. Карте су биле бесплатне. Радња се углавном заснивала на ликовима као што су киднаповане наследнице, будаласти старци и лукави робови и по обичају је имала срећан крај.



Наука


Медицина


Slika



Средњи век је за бројне научне дисциплине најмрачније време њеног постојања. Бројни покушаји и открића били су одбацивани. Бављење науком сматрало се јересом и било је једно од нај опаснијих занимања, а нова открића научници су плаћали својом главом. Теолози сматрају да болести и повреде настају као резултат дејства надприродних сила. Лекари су смели да примењују једино облике лечења које је одобрила црква и који су били засновани на класичним техникама примењиваним од стране Галена. И ако је мало чињено за лечење болесника они су обично добро храњени од стране монаха задужених за њихову негу. Функцијама телесних органа и природом физиолошких процеса се истовремено баве филозофи и лекари. Ратови су били чести, пљаћкајући, уништавајући. Глад је била редовни пратилац ратова, јер оно што није уништила природа, уништавали су људи. У току великих епидемија куге у средњем веку многи су мислили да је крај света јер је смрт изазивана кугом била честа и неизбежна појава.



Арапска медицина


Slika



У најранијој фази арапска медицина пролази кроз демонистичку фазу која траје до појаве Мухамеда. У VIII веку Арапи почињу стварање сопствених дела. У време највећег сјаја арапске медицине, истакли су се Персијанци:

Разес, највећи клиничар средњег века који је радио као управник болнице. Издао је медицинску енциклопедију од 226 делова грчких и арапских аутора. То је дело од 10 књига о козметици, токсикологији, хируфргији. Разесово најпознатије дело је о богињама и оспицама јер је он први успео да их разликује. Разес се противио сваком празноверју и шарлатанству.
Авицена који је скупио сва грчко-римска и арапска медицинска знања створена до тада и осмислио кодекс Канон у коме се наводи око 760 лекова. Способност за лечења је показао још као шеснаестогодишњак када је лечио султана. Живео је неуредно, а умро је од лека за грчеве у стомаку, кога је сам погрешно направио.
Абул Касим који је радио у Андалузији, био је најпознатији арапски хирург који је своја искуства описао у приручнику за целокупну медицину.
Градска купатила

Било је тешко довести воду до купатила, зато градска купатила сврставамо у науку. Воду у купатилима су грејали робови. Ватра коју су одржавали грејала је ваздух који је кружиоиспод пода и кроз шупље плочице у зидовима. Подови и зидови су били толико врели да су људи морали да носе дрвене папуче. Ватра је грејала и воду у резервоарима и базенима. Купатила се нису користила само за купање. Нпр. мушкарци су долазили да вежбају да се виде са друговима да играју друштвене игре… Жене су ишле у посебна купатила,обично ујутро да би се опустиле. У купатилима су биле и свлачионице у којима су људи остављали своје ствари. Циљ долажења у купатило је био да се поре у кожи очисте путем знојења. Након топлих, следила су купатила са хладном водом, која би затворила поре. Пошто је сапун био редак користило се уље.

Прибор за купатило

-Џепни прибор од бронзе, који се користио за личну хигијену, а на њему је била пинцета, турпија за нокте и штапић за уши

-Посуде за поливање

-Посуда за уље

-Струшка, која се користила да се заструже прљавштина


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 14 Maj 2017, 23:06
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Средњовековна уметност




Одлике средњевековне културе


Средњи век је дуго био потцењен и недовољно вреднован са својим достигнућима на пољу културе и уметности, па је чак сматран мрачним и заосталим. То је у великој мери због тога што му претходи чудесна антика, а после њега следи процват ренесансе. Ипак, средњи век оставио је за собом велика дела сасвим нове и оригиналне вредности као споја ранијих цивилизацијслих достигнућа.
Средњевековну културу је обележила религија, а чиниле су је три главне цивилизације: византијска, западноевропска и арабљанска. У уметности се доминантно развија архитектура коју обележавају правци романика и готика.



Романичка архитектура


Рана средњевековна култура је углавном била везана за манастире. Романичка уметност везује се за период од краја 10. До 12. Века. Ова уметност добила је назив романичка јер означава повратак естетским начелима римске антике. Углавном су се градиле монументалне грађевине (цркве – базилике) са сводовима, изузетно дебелим зидовима, снажним стубовима, уским прозорима и великим порталима. Познати примери ове архитектуре су катедрале у Арлу и Тулузу у Француској, Павији и Пизи у Италији, у Вормсу, и Бамбергу у Немачкој. Ове грађевине су богате разноликим скулптурама са изразитим религијским и декоративним одликама.


Slika
Криви торањ катедрале у Пизи


Slika




Готичка архитектура


Готичка уметност се првобитно развија у Француској, иако име потиче од германских племена Гота. Одатле се шири по целој Европи и архитектонска дела касне готике представљају врхунац средњевековне уметности. Вештина мајстора градитеља готичких грађевина достигла је врхунско умеће. Катедрале су грађене углавном од камена, као камени торњеви који стреме у небо са стрмим високим крововима и звоницима и украшеним китњастим декорацијама. Светлости се придавао посебан значај, па су прозори били застакљивани бројним витражима. Грађене су деценијама, а понекад и више векова. Чувене су катедрале у Келну, Богородичина црква у Паризу и катедрале у Шартру и Ремсу. Култура и уметност средњег века је углавном везана за архитектуру, па се сликарство и други облици уметности веома мало помињу, иако се и романика и готика везују за све гране уметности.


Slika
Катедрала у Келну (Немачка)



Нотре Дам – Богородичина црква у Паризу


Наводно се на месту данашње катедрале налазила црква, а пре ње римски храм. Париска катедрала Нотре Дам посвећена је Девици Марији. Настала је 1163. године када је под окриљем париског бискупа почела изградња. Градња петобродне базилике која је унутра висока и до 35 м, завршена је средином 13 века. Карактеристична за француску готику је пре свега западна фасада са своје две куле од којих је свака висока 69 м и три раскошна и уметнички украшена портала. Техника типична за готске катедрале спољних подупирача зидова, потпорних лукова и стубова сматра се проналаском градитеља Нотре Дама. Црква и двориште важе за центар Париза и Француске. Одатле се мере раздаљине између главног града и свих осталих тачака земље.



Slika


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 21 Maj 2017, 23:15
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Деспот Стефан Лазаревић



Slika




Стефан Лазаревић, познат као Стефан Високи, је био син кнеза Лазара који је са титулом кнеза (1389-1402) и деспота (1402-1427) владао Србијом. У своје време је важио за једног од најбољих витезова и војсковођа, а његова књижевна дела га чине једним од највећих српских књижевника у средњем веку. Након очеве смрти у Косовском боју 1389. године, као малолетан је дошао на власт и уз помоћ мајке Милице Хребељановић је владао до свог пунолетства 1393. године. Као отомански вазал, предводио је српске помоћне одреде у биткама на Ровинама, код Никопоља и Ангоре. После битке код Ангоре је од Византинца у Цариграду добио титулу деспота (1402), а крајем 1403. или почетком 1404. године ступио је у вазалне односе са мађарским краљем Жигмундом од кога је добио Мачву и Београд. После великог пораза код Ангоре, отпочео је грађански рат у Отоманској империји, али и сукоби међу српском властелом, прво између Лазаревића и Бранковића, а потом између самог Стефана и његовог млађег брата Вука. Сукоби у Србији су се окончали 1412. године измирењем Стефана и његовог сестрића Ђурђа, док је као победик из борби међу Османлијама изашао 1413. године Мехмед I, захваљујући српској помоћи, наком чега је, за Србију, уследиo период мира. После смрти свог сестића Балше III Балшића, наследио је Зету, око чијих приморских градова је водио рат проти Млечана. Пошто није имао деце, Стефан је на сабору у Сребреници 1426. године именовао је свог сестића Ђурђа за наследника. Он ја 29. јануара 1412. године објавио “Закон о рудницима” са посебним делом којим се уређује живот у тада највећем руднику на Балкану.



Slika
Манастир Манасија



Осим Закона о руднику Ново Брдо (1412), Стефан Лазаревић је писао књижевне радове: Похвала кнезу Лазару, Натпис на Мраморном стубу на Косову, Слово љубве, поетско писмо млађем брату Вуку (Лазаревићу) вероватно упућено као позив на помирење. Имао је огромну библиотеку. Српска православна црква слави Светог Стефан Лазаревића, српског деспота, на дан 1.августа (19.јула по јулијанском календару), заједно са његовом мајком, Светом књегињом Милицом, монахињом Евгенијом. Задужбина Стефана Лазаревица је манастир Ресава данашња Манасија. Деспот Стефан је умро 1427. године, сахрањен је у Манасији.


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 21 Maj 2017, 23:16
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Бајазит I



Slika




Бајзит I (надимак: Јилдирим – Муња) је био један од најмоћнијих турских султана средњег века. Рођен је 1360.године у Бурси (Османско царство), умро је 8.марта 1403. године у Акшехиру (Османско царство). Владао је од 1389 до 1402. године. Постао је султан за време Косовске битке. Његов отац је био Мурат I. После очеве смрти, Бајазит је убио свог брата Јакуба Чалебију. Бајазит је погубио и кнеза Лазара и већину српске властеле, након косовске битке. Оженио се ћерком кнеза Лазара, Оливером и она је постала једна од његове четири супруге – кадуне. Оливера је имала велики утицај на Бајазита и задржала је православну веру.

Жена кнеза Лазара, кнегиња Милица прихватила је да њен син Стефан Лазаревић постане вазал султана Бајазита. Бајазит је желео да освоји Цариград, али није успевао у томе, седам година је опсадао Цариград. Ратовао је против Жигмунда Луксембуршког (угарског краља) 1396. године и однео победу код Никопоља.Такође је победио Видинско царство и освоји Бугарску. Када су монголски ратници изненадно упали у Османско царство под вођством монголског вође Темерлана Бајазит се морао суочити са њима. Битка се одиграла код града Ангоре 1402. године. У тој бици султан Бајазит је видео да од ,,најбољег постоји бољи“. Монголски вођа Темерлан је Бајазита заробио, а након годину дана заточеништва (1403. године) је и умро. Након Бајазитове смрти Османско царство је почело да слаби. Бајазитови синови нису могли да се сложе ко ће на престо. Зато су наступили грађљнски ратови који су трајали једанаест година.


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Историја за VI разред  |  Poslato: 21 Maj 2017, 23:19
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Мурат I



Slika




Рођен је 1319 (или 1326) године. Био је турски султан од 1359-1389. Био је први османски освајач на европском тлу. Године 1362. основао је први корупс јаницара. То су била хришћанска деца обучавана за војну службу. Мурат l је поразио и заузео западну Тракију, Једрене, Пловдив и све градове у долини реке Марице. Победио је у бици на Марици 26. фебруара 1371. године поразивши деспота Угљешу Мрњавчевића. Опљачкао је Бугарску и византијски цар Јован V је постао његов вазал. Он је заузео важне градове у Македонији, а 1385. освојио је Софију и Ниш.

Одлучујући обрачун и главна битка са хришћанима десила се 1389. кад је султан Мурат l повео војску у бици на Косову Пољу. Са собом је повео синове Бајазита и Јакуба. За време битке погинуо је султан Мурат l и његов син Јакуб, а Кнез Лазар је заробљен, а потом погубљен. Косовска битка трајала је 1 дан и остало је нејасно ко је победио, јер су у бици погинула оба владара. Султана Мурата је убио велики српски ратник Милош Обилић. Мурат l је сахрањен у Бурси. За време његове владавине сви подчињени хришћани су смели да задрже веру, традицију и црквене судове али су њему морали да предају десетину, што су била уобичајена давања. Мурата l је наследио његов син Бајазит одмах после Косовске битке.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker