Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 21:28


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Slike koje nas inspirišu  |  Poslato: 24 Maj 2013, 21:15
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Balkoni  |  Poslato: 31 Okt 2013, 22:48
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 16 Nov 2016, 00:53
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
UREĐIVANJE MALIH BALKONA

Slika

Slika

Ukoliko posedujeta mali balkon ili terasu i mislite da ne možete da je uredite tako da vam bude lepo i prijatno, pogrešili ste. Svakako da nećete moći da stavite mnogo stvari na nju, niti ćete moći puno ljudi da ugostite na malom balkonu. Ali svakako možete napraviti kutak u kome ćete imati svoju oazu mira i spokoja. Male terase i balkone treba uređivati ovim redom, prvo morate obratiti pažnju na mesto gde ćete sedeti prilikom vašeg opuštanja to mesto ne treba da bude zatrpano stvarima. Već treba da prilikom vašeg uživanja bude komotno tako da
možete da se smestite bez ikakvih smetnji. Druga stvar, korišćenje svetlijih boja kako bi vizuelno dobili više prostora. Ako se vaš balkon nalazi tamo gde je okolina urbana i gradska, treba stavti dosta saksija sa cvećem što će veoma doprineti prijatnom i lepom vazduhu kao i vašoj okolini.
Uredite vaš balkon i uživajte u toplim danima posle napornih sati provedenih u zatvorenom na poslu. Vaša oza će vam pružiti prijatan i okrepljujući užitak.

Slika

Slika


savetizauredjenje

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 16 Feb 2017, 15:17
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 16 Feb 2017, 15:20
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Oaza uživanja na terasi

Ako ga sredite na vreme, ovaj deo stana postaće vaše omiljeno mesto za opuštanje

Slika
Idealno mesto za kaficu sa prijateljima

Neka nameštaj bude lagan

Nameštaj na otvorenom delu terase ili balkona mira biti vodootporan i izdržljiv. Pored udobnosti, veoma je bitno da se njime lako manipuliše, to jest da se lako prenosi, i da njegova veličina i težina odgovaraju prostoru u kojem će se nalaziti.

Mnogi dizajneri enterijera preporučuju nameštaj od pruća ili plastike, a ako volite, možete se odlučiti i za onaj od kovanog gvožđa, koji je vrlo dekorativan, ali i nezgodan za pomeranje.

Stolice i stolovi na rasklapanje ili moderne varijante fotelja na naduvavanje takođe su vrlo zahvalni za ovaj deo stana.

Detalji, dekoracija i biljke

Terase, pogotovo u gradskim sredinama, treba da predstavljaju komadić prirodnog ambijenta. Biljke u saksijama zanimljivog dizajna, žardinjere okačene na ogradu i cveće u vazi neizostavni su u ovakvom prostoru, jer bez njih balkon ne izgleda dopadljivo niti opuštajuće.

Vedrinu prostoru daće dezen s prugama, tufnama ili cvetnim šarama na stolnjacima, prostirkama, činijama, jastučićima za stolice ili pak suncobranima. S obzirom na to da tkanine na jakom suncu gube boju, vodite računa da izaberete postojane materijale koji su praktični za održavanje.

Osvetljenje

Pri instaliranju spoljašnje rasvete najvažnije je usmeriti lampe ili reflektore ka najsvetlijim zidovima, jer će oni tako takođe reflektovati svetlost.

Sveće u staklenim posudama, kojima ne smetaju kapi kiše i sprave za rasterivanje komaraca i ostalih insekata, takođe su dobrodošle na balkonima.


Kurir

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 16 Feb 2017, 15:59
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Stvorite svoju oazu!

Proleće je idealno za uređivanje terase ili dvorišta. U zavisnosti od položaja balkona, izaberite cveće koje voli sunce ili hlad

Slika

Budite kreativni!
Svi ljubitelji cveća i prirode sigurno su jedva dočekali malo toplije vreme kako bi sredili svoje zapuštene terase ili vrtove. Iako to predstavlja dodatni trošak, s obzirom na cene cveća, humusa i saksija, kad se sve sabere i oduzme, to ipak predstavlja malu investiciju koja će vam dobro doći, pogotovo kad krenu velike vrućine, a vi možete da se sklonite u sopstvenu oazu prirode i mira.

Međutim, pre nego što se bacite na sređivanje svog ćoška posvećenog prirodi, razmislite o vrstama biljaka koje želite da zasadite. Neko cveće trpi jako sunce i vrućinu, a neko više voli hlad. Takođe, vodite se jednostavnim savetima, a to je da posadite one biljke koje je lako uzgajati i u žardinjerama, gredicama, saksijama ili na travnjacima.

Oni koji to rade prvi put trebalo bi da imaju u vidu da prolećno cveće najlepše deluje posađeno u velikim grupama, a izborom vrsta i boja možete stvoriti prekrasne maštovite kreacije.

Najbolje je izabrati jednogodišnje biljke. One se seju u proleće, a cvetaju sve do jeseni. A ako još uvek niste odlučili koje ćete biljke zasaditi, donosimo vam kratak pregled najpopularnijeg jednogodišnjeg cveća.

Slika

Cinije su specifične lepotice koje cvetaju kako u nežnim pastelnim tonovima tako i u jarkim bojama. Ulepšavaće vam baštu od juna sve do prvih mrazeva.

Dragoljub cveta u prelepim narandžastim nijansama od juna do septembra, a sada je idealno vreme za sejanje ili presadu. Ova biljka poznata je po lepoti, ali i po svojim lekovitim i začinskim svojstvima.

Kadifa rađa bogate cvetove, ali vodite računa gde je sadite jer voli sunce. Cveta od juna do oktobra. A dobra je u borbi protiv komaraca.

Lepi jova nesebično cveta celog proleća, leta i jeseni. Može se naći u mnogo različitih boja, od crvene, roze, ljubičaste, narandžaste, bele i u svim kombinacijama. On voli sunce, ali uspeva i tamo gde nema mnogo svetla. Najbitnije je da ima dovoljno vlage.

Lepa kata cveta od jula do oktobra, voli topla i sunčana mesta, ali uspeva i na zaštićenijim prostorima.



Kurir

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 16 Feb 2017, 16:06
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Puzavice za terasu

Prazne površine na terase mogu se lepo pokriti nekom puzavicom, a za početnike je najbolje da krenu sa jednogodišnjim biljkama kao što su: ladolež, dragoljub, kobeja, klematis...

Slika

Puzavice su veoma cenjene biljke jer predstavljaju lepo i korisno rešenje za pokrivanje neprivlačnih površina na terasi. Početnicima se savetuje da počnu sa gajenjem jednogodišnjih puzavica kao što su: ladolež, dragoljub, kobeja...

Dragoljub je raskošna ukrasna penjačica gotovo da nema zahteva. Uspeva i na siromašnom zemljištu, a boje cveta idu od žute, preko narandžaste, pa sve do ljubičastocrvene. Može da se širi i do 4 m i odgovara mu sunčano, ili polusenovito mesto.

Slika

Ladolež može biti plav, beo, roze ili purpuran. Cveta od jula do septembra i može dostići visinu do 150 cm. Traži sunčano mesto, a tlo mora biti vlažno.

Kobeja cveta od jula do oktobra. Boja cveta u obliku zvona je bela ili purpurna. Biljka može da dostigne visinu od 100 do 130 cm. Pošto se "penje" potrebna joj je potpora, a odgovara joj sunčano mesto zaštićeno od vetra.
Ukoliko se odlučite za sadnju višegodišnjih puzavica na terasi, potrebno je da imate duboke sanduke napravljene od cigle, drveta, ili termoplastike. Važan detalj u izboru puzavica je i boja cveta. Pri izboru treba uzeti u obzir boju zidova ili rešetki, pa se puzavice tamnih cvetova dobro uklapaju sa belim zidovima i rešetkama, a puzavice plavih i žutih cvetova slažu se sa sivim i tamnozelenim površinama.

Slika

Klematis je kultivisan u Japanu, odakle je u 16. veku prenet u Evropu. Poznato je oko 250 vrsta, od kojih je vrsta clematis armandi zimzelena. Cvetovi klematisa su krupni i cveta u mnogo boja - (beloj, roze, plavoj, crvenoj, ljubičastoj...), što pruža veliku mogućnost kombinovanja. U zavisnosti od hibrida i sorti cveta od marta do septembra i često se upotrebljava kao "prirodni paravan" na terasi. Dobro uspeva na suncu ili polusenci. Na terasi, ili balkonu može se uzgajati u velikim plastičnim posudama 40 cm širine i najmanje 40 cm dubine. Na dnu saksije obavezno treba ostaviti deblji sloj drenaže od sitnog šljunka, ili hidrokulturu.

Slika

Za sadnju treba koristiti humusnu zemlju pomešanu sa peskom. Klematis se sadi najmanje 10 cm u dubinu da bi se koren biljke zaštitio od mraza. Površinu zemlje treba pokriti debelim slojem kore od drveta, ili zasaditi neko nisko žbunasto jednogodišnje cvece, kako bi se sprečilo pregrejavanje i nagli gubitak vlage u zemljištu. Klematis se sadi od aprila do oktobra. U periodu rasta treba ga obilno zalivati i svake četvrte nedelje prihranjivati. Kao svakoj biljci penjačici potrebno mu je obezbediti oslonac (drvene ogradice, mreže, ili štapove) i usmeravati ga u željenom pravcu. Vrste koje cvetaju rano u proleće posle cvetanja treba podrezati ako je potrebno, a one koje cvetaju u leto podrezati u rano proleće. Klematis može prezimiti napolju, a saksiju treba obmotati termofolijom i odozgo staviti suvo lišće i granje. U dane kada je temperatura iznad nule biljku zaliti.

Orlovi nokti (Lonicera) vode poreklo iz Azije. Tokom poznog proleća, leta i jeseni pokrivaju ga brojni mirisni cvetovi koji podsećaju na orlove kandže. Bujnog je rasta i dobro uspeva na sunčanim ili polusenovitim pozicijama. Sadi se u veće betonske, ili plastične žardinjere, dubine najmanje 50 cm i širine od 40 do 50 cm, ili u bašti u bogato humusno, dobro drenirano zemljište.
Dobro podnosi niske temperature i ne mora se redovno orezivati, već samo povremeno prorediti. Orlovi nokti se orezuju na jesen posle cvetanja. Postoji više vrsta orlovih noktiju od kojih je najpopularnija Lonicera periclumenun belgica koja neprekidno cveta od maja, pa sve do prvih jesenjih mrazeva. Cvetovi ove puzavice su dvobojni, crvenkasti i žuti, prijatnog su i blagog mirisa. Da bi ova biljka “puzala“ potreban joj je oslonac za koji ćete je vezivati. Slična prethodnoj vrsti je Lonicera heleana. Ima manji broj sitnijih cvetova, raspoređenih u pazuhu listova. Cvetovi su beli jakog mirisa, a u vreme precvetavanja dobijaju žutu nijansu. Za razliku od prethodne vrste ona se uz naslon upliće sama. Pogodna je za gajenje uz pergole (drveni, ili kameni stubovi) visine do 3 m.

Slika

Bršljan (Hedera) je zimzelena biljka koja vodi poreklo iz Evrope i Azije. Poznate vrste su: persijski bršljan, irski bršljan i engleski bršljan koji se najviše gaje kod nas. Engleski bršljan ima oko 150 sorti od kojih su najlepše: zlatno srce, glečer, adam, zlato bogliaska... Bršljanu odgovara svetlo mesto bez direktnog sunca, polusenka, ili senka, ravnomerna vlažnost i rastresita i dobro propusna zemlja. Varijeteti sa tamnijim lišćem idealni su za severne zidove i senovitija mesta, a onim sa šarenim listovima više odgovara polusenka. Posle otprilike deset godina bršljan obrazuje staračke listove koji u septembru i oktobru daju cvetove bogate nektarom.

Slika

Ne treba ga saditi na južnim pozicijama gde će biti izložen direktnom suncu i brzom isušivanju zemlje. Takođe, treba izbegavati klizave stare zidove koji se odranjaju i na kojima neće naći oslonac. Ponekad, iako smo izabrali pravo mesto, bršljan neće da raste uza zid. Najčešći krivac za to je hemijski sastav zida pošto svež beton "spaljuje" adventivne korenčiće kojima se bršljan penje. U tom slučaju treba sačekati prvu kiselu kišu koja će neutralisati baznu reakciju zida. Ukoliko je zid obložen fasadnim ciglama koje daju kiselu reakciju, jedino što vam preostaje je da napravite drvenu konstrukciju uz koju će se bršljan penjati. Postoji još jedan razlog zbog koga se bršljan neće penjati uz zid, a to je da ste za reznice koristili stare grane koje su precvetale i koje neće obrazovati izdanke za puzanje.
Prilikom orezivanja obavezno koristite rukavice, jer sokovi koje bršljan ispušta nadražuju kožu.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Poly
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 02 Apr 2017, 17:39
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 12 Feb 2017, 20:39
Postovi: 2915
Lokacija: Beograd

OffLine
Slika

_________________
Sve možeš kupiti ali sa dušom se rađaš....ili je imaš ili nemašSlika


Vrh
Poly
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 05 Jun 2017, 10:51
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 12 Feb 2017, 20:39
Postovi: 2915
Lokacija: Beograd

OffLine
Slika

_________________
Sve možeš kupiti ali sa dušom se rađaš....ili je imaš ili nemašSlika


Vrh
Poly
Post  Tema posta: Re: Balkoni,terase...  |  Poslato: 05 Jun 2017, 10:52
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 12 Feb 2017, 20:39
Postovi: 2915
Lokacija: Beograd

OffLine
Slika

_________________
Sve možeš kupiti ali sa dušom se rađaš....ili je imaš ili nemašSlika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 109 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker