Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Jul 2025, 01:34

Autoru Poruka
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 24 Okt 2015, 01:19
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01

Za Tebe

Ležim ti na grudima i recitujem pesme
Ti si moj mali Dositejev „Kamen za pod glavu“
Ubeđen sam da bebe prave od mustre tvojih grudi
I da su Maje u rasporedu mladeža na tvojim leđima ucrtale mapu za beg od smaka sveta

A ti svojim uvojcima sebi praviš brkove
Kažeš da te moj nos podseća na Rodenovog „Mislioca“ koji sedi na WC šolji
I spremaš se da me opet pitaš ono što se ne sme
I kao kofu leda sa sve šampanjcem na moje lice prospeš javu
Opet se oštriš da me pitaš
„Je li neka od njih bila za mene?“

U nekoj paralelnoj stvarnosti gde ljudi čitaju knjige
Sprejem ofarbani narodnjak peva hit „Kuda idu ostavljene pesme?“
Nigde nažalost
Vraćaju se kući svojem tati kao buket najdivnijih ruža poslat na pogrešnu adresu pravoj osobi
Sa oznakom „Pazi lomljivo“

Nađeš poneku, s vremena na nevreme
Kao mlada maćeha decu bogatog dinosaurusa
kako kradu trešnje i puše džoint
Oteraš ih na spavanje ali još dugo posle držiš u rukama tu vatru i osećaš dim

„Sve su napisane za tebe još mnogo pre nego što sam te sreo“
Reče jedan moj drug iz armije onih koji vas vole
Slaba vajda
To ne pomaže
Samo se okreneš i ćutiš dugo
I uvek veliki zli vuk pojede te ovce koje brojiš dok preskaču ogradu
Taj vuk ima moje oči
Rekla si

Da li da citiram Đavola u liku deteta iz „Poslednjeg Hristovog iskušenja“
I kažem ti da na svetu postoji samo jedna žena ali ima mnogo lica?
kažeš da si prepostavljala da đavo ima veze sa Nemcima
ali nisi imala pojma da se preziva „Alchajmer“

Ponestaje mi stihova
Ne mogu ovo ponovo Sem
Iscurelo mi mastilo niz oči
Prinuđen sam da ti konačno umesto pesme
Kažem istinu

Moje pesme nisu pisane za tebe
Ali ni za nijednu pre
Već za zelenog papagaja na žutom drvetu

Šamar u najavi, znam
Ali daj mi minut
Do maločas smo se razmetali tamo nekakvim večnostima
Ne cepidlači sad

Bio sam jedino dete i čuvali su me
Toliko da sam i bickil vozio u dnevnoj sobi
(Ne, devojačko moje mame nije Rokfeler
Mada tata ima veze sa felerima)
Dnevna soba je bila mala i posećivao sam lekara kao da sam vozio preko Anda

Kuća je bila moja država
(a ni ova naša država nije sad nešto veća)
A njen glavni grad bila je moja omiljena fijoka
Nijedan diler ne bi smućkao takvu hemiju svega što je bilo unutra
Ta fijoka je bila kofer spremljen za beg za nedajbože
A u uglu je stojala samolepljiva sličica zelenog papagaja na žutom drvetu

Da, bio sam babino unuče
Dok je deda imao svoje unučiće koji su se opet ređe lomili
Ali sam tada osetio želju da svoju fijoku podelim sa nekim
Da ne budem sam

I od tada pišem pesme
I tražim Taj miris blaženstva u svakom vratu koji sam poljubio
Znam da si prvi put mislila da proveravam da li se kupaš, sorry
Pravim od blata, krvi i snova Nekog u čijim ću očima videti zelenog papagaja
I u čijim ću grudima osetiti miris mleka
I biti ponovo mlad

Sve moje pesme su bile za ljubav
Jednom si pitala „Pišem li samo ljubavne pesme?“
Rekao sam da pitaš gluposti
Sve su pesme ljubavne
Različito je samo koga to voliš
Zemlju, psa, ujaka ili možda tamo nekakvu ženu

Moje pesme nisu pisane za tebe
Ako pod tim misliš na te dve birokratske reči koje su ti sklepali u rubriku „Ime i prezime“ da bi te za 18 godina lakše pozvali da glasaš
Ali su za sve one divne suze koje si prolila sahranjujući ljubav
i za sve bolne trudove njenog ponovnog rađanja
već sutra
za sve ono dobro u tebi i čitav grad mašte u kojem mesto gradonačelnika prepuštaš meni
sve moje pesme napisane su za Ljubav
jebiga, baba mi nije tačno opisala kako se ona zove
i kako izgleda
gde letuje i na kojem jeziku se ljubi
znao sam samo kako se ponaša
koliko je topla
i da mi treba
i da miriše na fijoku sa zelenim papagajem na žutom drvetu

Dugo sam šio haljinu po sećanju na nekog koga nikada nisam sreo
Po tuđim merama
Obuci je sad
Ako ti stoji
Ovo je tvoja pesma

Volim te

Miodrag Stošić

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 05 Nov 2015, 00:23
Korisnikov avatar
Moderator chata

NAŠ SVET

Jedemo u krevetu. Vodimo ljubav u kuhinji.
Čitamo na WC šolji. Veliku nuždu vršimo u parku.
Čitamo sa telefona po restoranima. Jedemo na Sajmu knjiga
Predstave gledamo na laptopu. U pozorištima spavamo.
Pijemo po sahranama. U kafanama plačemo.
Spaljujemo zastave po utakmicama. U ugašenim fabričkim halama igramo fudbal.
Fotografišemo se u bolnicama. Na svadbama smo tužni i nosimo kilo voća.
U banke idemo da razgovaramo. U parkovima dajemo novac.
Krstimo se ispred televizora. U crkve idemo da gledamo javne ličnosti.
Ipak, najstrašnije od svega je što se volimo samo pred tuđim očima
a u društvu smo uvek sami.

Miodrag Stošić

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 05 Nov 2015, 00:43
Korisnikov avatar
Moderator chata

Kuc-kuc

Svratio Komšija pre 3 dana, posle 9 meseci od kako se odselio, da proveri da li je izmirio sve račune.
I danas i juče se vraća, kao da je nešto zaboravio a nelagodno mu da pita.
Stane na dovratak, nešto krene da kaže pa zastane, krene da ode pa se još za nešto vrati.
Kada je odlazio rekla sam mu da ide i da se ne okreće i zaista sam mislila da neće, otišao je za svojim željama i očekivanjima koje ovde nije mogao da ostvari.
Kada je otišao vrlo brzo se u njegov stan doselio novi dečko, pametan, šarmantan, nasmejan pa je ublažio prazninu.
Šmeknemo se ponekad usput kad se mimoiđemo u ulazu.
Dogovaramo kafu već dugo, nikako da je popijemo ali postoji to neko iščekivanje i jedva čekanje.
Sam Bog ga je poslao onog momenta kada sam mislila da ću ogluveti i onemeti od tišine i praznine koju je Komšija ostavio za sobom.
Znala sam od početka da će jednom otići, imao je druge planove i snove.
Nisam znala kada ali sam znala da hoće.
Učinio mi je u neku ruku uslugu kada je doneo odluku da ode, i meni i sebi, iako smo bili na pragu da počnemo da živimo u istom stanu nakon svega što smo prošli.
Evo ga sad opet na vratima.
Rekla sam mu da ne bi volela da se zadržava.
Kao i uvek poštuje moju odluku, ne zadržava se ali evo ga već treći dan svraća, sve kao usput, na kratko, da još nešto pita.
Svako pitanje radja još jedno pitanje i podpitanje i svako podpitanje još bar 3 podpitanja.
Pričam na vratima naslonjena na dovratak, ne mogu da prestanem da brbljam ali ne dam se,
ne zovem da udjemo unutra a preko njegovog ramena gledam novog Komšiju kako izlazi iz svog stana,
neodoljivim osmehom me pozdravlja i grizem se iznutra šta li je sad pomislio.
Grizem se i šta ako ovaj drugi nastavi da svraća, neću moći još dugo da ga držim pred vratima.

nijebitnoimebitanjesadrzaj

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 05 Nov 2015, 00:46
Korisnikov avatar
Moderator chata

Човек од стакла

…Обрео си се у неодлазно, пријатељу мој.

Чини се јуче, али… Господе, како време неумољиво пролази…
Замерио ниси, никога осудио, само си откорачао…
У оне негдине од којих и неповрат стрепи, под сводове оне о којима се не усуђујем да проговорим, кукаван и убог.

И како то чине само они који су спознали најдубљи бол, изговорио си немо последњу истину.
Још јечи васељеном тај мук.
О истини свих лажи, чега се и сама лаж стиди.
Прошапутао и нестао.
Тихо и благо како си и постојао.
Одлучио си да заћутиш заувек, спокојно верујући да ће тишина наставити да прича.

Недостојан и мален, хоћу ли успети да испратим путању камичка који си бацио?
И морати опет Кортасара пред сан…

…Листић дрски што је на ветар исукао мач.
И човек од стакла…

Мили мој…

…Мили мој, заустим често, слутиш ли, колико често… уздахнем само…

Сувишно је да те питам који одговор си пошао да тражиш?

pletenijesloves

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 05 Nov 2015, 00:49
Korisnikov avatar
Moderator chata

Sreća

Sreća je kada si pored vode i gledaš svet kako teče. Reka teče, sunce ti igra po licu, oko nogu obleću dva vesela i razdragana psa, pušiš, ćutiš, izviruješ kada će ti konobarica doneti poručenu hranu, smeješ se, pričaš ozbiljne gluposti, ljubiš se – sreća.

– Znaš, mislim da bih mogao da živim na splavu. Tačnije, voleo bih da otvorim nešto na reci i da mi to nešto donosi barem hiljadu ili dve dinara na dan, taman onoliko koliko je dovoljno za cigarete i za još nešto uz njih.

– Mislim da je to dobar plan. Sreća je kada neko prepozna tvoju ideju i san kao nešto svoje pa možeš sa njime da razgovaraš o tome tako da to izgleda kao da upravo veoma ozbiljno konstruišete tako tu neku budućnost, nešto jako važno i bitno,a trenutno sem pakle cigareta, kutije šibica, pakovnja papirnih maramica i do pola pojedene pice, nemate ništa drugo.

– Pravio bih tople sendviče, pice (pečene na drva, jer pice koje se peku na drva su najukusnije), prženice, jaja sa slaninom, palačinke (bez nutele kao prilogom), kuvao pasulj sa kobasicom i slaninom, riblju čorbu, a subotom i nedeljom bi postojao meni pod nazivom „Dan posle“ koji bi se sastojao od jednog piva, hladne vode, jogurta, kiselih krastavaca, posne pogače, ajvara, kajmaka, čvaraka, domaće supe, kremenadle i palačniki sa džemom od šljiva. U suštini, spremao bih sva ona jela koja volim da jedem i znam da ih spremam, a koja su sasvim slučajno zanimljiva i ostalim ljudima. Jednostavnost, ništa iznad toga.

– Naravno, bilo bi dozvoljeno da dovedeš i psa ili mačku. I u ćošku ili u sredini bi stajala peć na drva, ona okrugla, ako ne ona, onda neki stari smederevac, al ne beo već braon. Leti bi sve mirisalo na reku, na sveže cveće, na bosiljak i na ostalo začinsko bilje koje bi stajalo na prozorima, dok bi se zimi mešali mirisi kuvanog vina, čaja od nane, nagorele kore jabuke sa plotne šporeta i na drva.Sreća je kada imaš sa kime da ćutiš, da gledaš u nebo, u patke, u labudove, u džemper na nepoznatoj devojci koji vam se oboma sviđa, kada imaš kome da seckaš hranu, kada imaš kome da nosiš kese, kada se smejete bez razloga, a smejete se kao da imate milion veoma dobrih razloga da se smejete, kada se poljubite iz čista mira, iznenada, odjednom, bezveze, a ono, poljubite sa baš onako kako treba u tom trenutku, kada oboje kažete da vam je taj dan proveden na reci fenomenalan i kako bi zaista super bilo da tako možete svaki dan po ceo dan, nevezano za godišnja doba i vremenske uslove i onda se opet smejete i ljubite i pričate neke gluposti od kojih se opet smejete. Sreća, zaista.

– Ne bih nikoga zaposlio, sve bih sam radio. Konobar, kuvar, baba sera, šanker, ložač, nabavljač, gost koji ostaje posle fajronta da piše i to tako što se izuje, stavi noge na sto i onda piše. To bi bilo mesto na čijem ulazu bi se oduzimao sat pošto je upravo sat, tačnije, vreme, uzrok svih problema, nervoza i svađa. I gledao bih da najskuplja stavka na meniju košta 598 dinara, svako treće pivo gratis i uz njega bi išao gratis sendvič i to onaj od pola francuskog hleba, spremljen u tosteru sa puterom odozgo, pošto su topli sendviči najukusniji kada gornju koricu premažeš puterom. Naravno, uvek bi bilo i tople pite od višanja. Mislim da bi se tako splav i zvao. „Kod pita višnje“. Originalno, lepo i jednostavno, a jednostavno je sreća.

– Mogu da te zamislim u kecelji sa kapom, i kako ti tvoj pas obigrava oko nogu, kako pališ cigaretu na cigaretu, kako smotano pokušavaš da igraš, a znaš i sam da ne umeš da igraš, kako čitaš novine sa nogama na ogradi i kako sečeš luk. Sve mogu, stvarno. Mislim da bi trebalo to da uradiš, “Kod pita višnje” mora da izađe iz okvira maštanja.

Sreća je kada nemaš skoro ništa, ali imaš nekoga, smeh, poljupce, san i jedan trenutak, jedan, jedini i neponovljivi trenutak u jednom danu samo za vas.

Stevica Rajčetić

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 05 Nov 2015, 00:54
Korisnikov avatar
Moderator chata

Трагови

Нећу више да ти пишем, јер све моје речи само су мали затвори у којима се можеш осећати само као заточеник.

Има пуно других ствари које ми заокупљају пажњу.
Звук кулера, на пример, нови лист календара, трагови прстију у прашини.
Вести које се бесмислено смењују у простору који ме окружује.

Пишући о свему тако важном, осликавам твоје трагове који воде ка слободи.

oblogovan

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 05 Nov 2015, 01:01
Korisnikov avatar
Moderator chata

Кутијица

Спустићу вечерас сећања назад у кутијицу.

Замишљену, наравно.

Јер, ако не умемо да замислимо свет у којем бисмо волели да се пробудимо,
онда немамо права ни да се љутимо на овај стварни, у којем живимо

oblogovan

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 05 Nov 2015, 01:05
Korisnikov avatar
Moderator chata

Реч

Неће прозборити реч
Крај које смо се мимоишли
Једно ка крику
Друго ка муку

За твојом тишином
Кикице детињства лелујају
На трагу мог бдења
Плетенице бреза тихују
Од уздаха раскршћа
Не може се поћи натраг
И ми смо све ситнији
У зеницама прећутане речи
За коју нисмо сигурни више
Ни која је уствари

pletenijesloves

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 14 Nov 2015, 00:39
Korisnikov avatar
Moderator chata

Ljudi mnogo brže bivaju pregaženi vremenom nego ikada ranije

Marko Šelić Marčelo (Paraćin, 22.01.1983) ima običaj da ispravi novinare kada ga pred intervju najave kao „svestranog momka“: „Taj kompliment pripada nekome ko je istovremeno i astrofizičar i stolar i ginekolog. Sve moje aktivnosti tiču se jednog istog: bavljenja pisanjem. A sve što pišem tiče se samo jedne stvari: loma u čoveku.“ Ovom se večitom temom bavi kroz prozu, novinske kolumne i muziku. Po struci bi bio profesor srpskog jezika i književnosti, da ga od toga ne deli još koji ispit.

Da li je „oštrije“ tvoje pero ili izgovorena reč (stih)?

Mislim da stvar nije u oštrini, već u vremenu: stihovi se dalje čuju naprosto zato što slušanje zahteva manje vremena nego čitanje. Ne štedim se ni na jednom od ta dva polja, i nadam se da je trenutak kada ću, možda, morati da se opredelim samo za jedno još uvek prilično udaljen.

Publika na koncertima drugačija nego ranije. Danas se svi late telefona, tableta i gedžeta i snimaju, tvituju, fotografisu, postuju na društvene mreže umesto da uživaju u koncertu. Gde je tu provod? Kako reaguješ kada vidiš tako nešto na svom ili nekom drugom koncertu?

– Prijatelj mi je nedavno pričao zanimljivo iskustvo – ćerkica mu je u obdaništu, pa su vaspitačice, kako već biva, upriličile priredbu. Veli da su supruga i on bili jedini koji su gledali očima: svi ostali roditelji – svi – gledali su u ekran svojih telefona, kojima su snimali događaj. Čini mi se da bi prigodan naziv za ovo bio “proizvodnja uspomena”: da bi proizveli uspomenu, u izvesnom smislu propuštaju sam događaj, dopuštaju da ga dožive tek posredno, iako su na licu mesta. Brukerovo “Crno ogledalo”, mada je ta poenta bolno tačno taknuta i u finalu serije “Six feet under” jednostavnim pitanjem: “Zašto fotografišeš? Taj trenutak je već prošao.” Hoćeš da ga sačuvaš, a zapravo ga propuštaš. Ili jednostavno treba priznati da smo rođeni u prošlom veku – ovaj nam se čini tragično naopakim naprosto zato što nije naš, a danas, kad se sve užurbalo, ljudi mnogo brže bivaju pregaženi vremenom nego ikada ranije. Kako reagujem? Nikako, kako bih? Što si stariji, to si bliži istini da deca nisu kriva – obreli su se tu i ne stižu da promisle, doba u kom žive sugeriše im šta je normalno. Ko mene pita? A, da: ti. Pa, evo: ne mislim ništa dobro o tome. Imaćemo dovoljno vremena da ih preziremo dok igramo šah u staračkom domu, ne brini.

Zašto književnost u Srbiji propada? Zašto se retko i teško objavljuju vredna, umetnička dela? Zašto sve izdavačke kuće pre objavljuju beletristiku?

– Pre svega, opaska nije sasvim tačna: mnoga, mnoga dela dostupnija su nego ranije. Recimo, u izdanju Službenog glasnika može se naći Vinaver, pride po pristojnoj ceni – a ako ukucaš naslov “Gromobran svemira” u pretraživač Kupinda, naći ćeš samo dva primerka, oba iz 1921. godine: jedno košta pet, drugo čak 7 200 dinara! Kod lokalnih prodavaca polovnih knjiga, bar ovde u Beogradu, nećeš ni naći ovaj naslov. Avaj, sada je tu ovo novo izdanje. A to je samo jedan primer. Ako pak pričamo o savremenom trenutku, valja priznati: trivijalna književnost ne može ugroziti ozbiljno autorstvo u očima bilo koga ko je zainteresovan samo za ovo drugo – ona krade jedino pažnju onih ljudi koji su i inače “nečitaoci”. Takvih je oduvek bilo neuporedivo više, samo se sad više vide. Strašno je, naravno, videti Sajam knjiga preplavljen autorima koji ne gaje nikakvu iskrenu ljubav prema pisanoj reči i ne može biti prijatno kada vidiš koliko je masovno interesovanje koje oni pobuđuju. Ali na kraju dana, sve se svodi na jednostavnu istinu koju mi je o svom sportu jednom kazala Nađa Higl: “Znaš, moje je da svoju stazu isplivam najbolje što mogu; sa drugima se nadmećeš tek posredno.” Niko drugi mi nije kriv ako napišem lošiju i slabije zapaženu knjigu. Uostalom, ovde samo prividno pričamo o istom, tek zato što su sve to knjige – ali ta činjenica na stranu, ni razlozi ni ciljevi nisu nipošto isti, pa su i poređenja suštinski suvišna: ne patim što je neko bolji astronaut od mene, jer nisam astronaut.
Mnogi izmišljaju, plasiraju lažne vesti, upravljaju društvom, na kom položaju su mediji u Srbiji i da li su oni u istom rangu kao i političari?

– Sociolog Ratko Božović nedavno reče: “Mi nemamo kritičku javnost. Mi, u stvari, nemamo javnost.” Nema nikakve sumnje da mediji u tome igraju presudnu ulogu. Sedma sila i dalje silno deluje na narod, ali tako što je u službi režima i prostakluka – kad bolje pogledaš, čitavi se sadržaji ponegde baziraju isključivo na tim sastojcima. Hoće se, međutim, reći da je narod kriv što ima rđav ukus, te su oni primorani da im takav program pruže. Možeš misliti. Narod nema rđav ukus, jer narod nema ukus – taj se ukus uvek brižljivo stvara i nameće. Važi i za segment obožavanja prostakluka i za segment obožavanja vođe.

Da li si siguran da kroz svoje pesme, koje uglavnom govore o problemima u društvu, državi, možeš da promeniš nešto u istoj?

– Pa i ne govore uglavnom o tome, ali te koje govore uvek dignu više prašine, i otuda takav utisak. A u ideju da takozvano angažovano stvaralaštvo nastaje kako bi se menjao ili spasavao svet nikada nisam bio preterano uveren. Mislim da je inicijalna kapisla nešto posve drugo: duboka i lična potreba da se reaguje na uočenu nepravdu. A da li će to delo pobuditi pažnju društva i dovesti do neke konkretne promene – to je sekundarna stvar, ne primarna. Otuda nije ni naročito smisleno vrednovati angažovano stvaralaštvo prema tome je li se stvarnost promenila ili ne – ono nije zakon i nema nikakav način da bilo koga obaveže na bilo šta. To, međutim, nipošto ne znači da nema moć: popularna kultura oblikuje mlade ljude gotovo koliko i roditelji (samo u drugim aspektima) i šanse da se izvesne ideje o svetu tim putem steknu veoma su velike. Naravno, kod nas je problem što imamo popularnu nekulturu kao daleko uticajniju silu.

Postoje tri ekranizacije Dilana Doga, koja je razlika?

– Pod trećom podrazumevaš “Vittimi degli eventi”? Pa, nijedna nije Dilan, ali na različite načine. Frančesko Delamorte je preteča Dilana, i otuda je sjajan štos što je glavnu ulogu u ekranizaciji romana “Dellamorte Dellamore” igrao baš Rupert Everet, po čijem je liku Dilan Dog nacrtan, i uopšte što film ima tu estetiku, čak do mere da ga mnogi, eto, ubrajaju u ekranizaciju stripa, iako to nije. Onda imamo holivudskog Dilana, promašaj na koji nije vredno trošiti reči, i ovaj film mladih entuzijasta iz Italije, koji mi je odličan, pun duha, lepo osmišljen i sproveden u delu – jedino što glumac koji tumači glavnu ulogu likom baš i ne podseća na Dilana. Svejedno, topla preporuka, ovo je poslastica svakom obožavaocu.

Popularni strip Lokot i Ključ govori o deci i o strahu od nepoznatog, oni žele da istraže, rizikuju, dok je odraslima, odnosno njihovim roditeljima sve to nepoznato i ne žele da se upuštaju, da li je i društvo tako u Srbiji?

Taj serijal, na čijem prevodu i adaptaciji imam čast da radim, očarava ključevima različitih moći i zagonetkom koja se polako otkriva, ali ispod svega toga leži priča o porodici koja mora nastaviti dalje nakon velike tragedije. Scenarista Džo Hil pokazuje se odličnim psihologom svojih junaka, i moglo bi se reći da je serijal svojevrsni bildungsroman: neko od junaka u priču ulazi kao dečak – a do kraja, stasaće u čoveka. No, tu je i ta zanimljiva teza da odrasli naprosto ne mogu videti magiju. U našoj stvarnosti, nisam tako siguran ni da je deca vide, jer se mnogima žuri da što pre postanu odrasli. A kad se sve zbroji, nema gluplje težnje od te.

Fan si serije Gejm of Trons. S obzirom na samu radnju, da li se ta priča može preslikati na realnu sliku čovečanstva, na prošlost i budućnost?

– Fan sam mnogih serija, i da, paralele su tu, Martin je mnogo puta izjavio da mu je istorija jedna od najvećih inspiracija.

Ko u Srbiji radi u korist naroda ako država ne radi?

– Praktično niko, kad se sve sabere, pa čak ni sam narod. Naš je smisao za kolektivitet potpuno uništen.

Objavio je studijske albume De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Treća strana medalje (2008) i Deca i Sunce (2010), romane Zajedno sami (2008) i Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica (2012), zbirku tekstova O ljudima, psima i mišima (2009), stotinak kolumni za razne redakcije i Napet šou (2014), konceptualno delo koje objedinjuje peti studijski album i zbirku kolumnističko-esejističkih tekstova.

Koliko si se ti, tvoja muzika, ali i zemlja u kojoj zivimo – okolnosti… koliko se sve promenilo od „De fakta“ do danas? I koja promena ti najvise smeta?

– Pa, bilo je uglavnom sramno. Sad je uglavnom besramno. A da parafraziram velikog Milana, menjam se onoliko koliko moram da bih ostao isti – pri čemu ne govorim o promeni u odnosu na društvene okolnosti, jer mi se stav o njima ne menja. Mislim na svoj put, lični i stvaralački. Tu sve ono stožerno, ono što “pivo čini pivom”, ostaje isto, ali ostalo mora biti podložno promeni, jer stvaralaštvo se daleko više tiče traganja nego nalaženja.

Koliko je stanje u društvu napeto i da li se može formulisati kao „napet šou“?

– Rekao bih da ga baš tako treba nazvati, da – ali to, da se razumemo, nije stanje čitavog društva, nego samo onih koji nisu ni u jednom od dva transa u koje su zapali svi ostali: trans nade i trans očaja. I nada i očaj u svojoj su osnovi od iste supstance – od bespomoćnosti. Napetost je pak pobuđenost, spremnost. Još malo, pa sledi etapa dva: zapet šou, korak od eksplozije. Posle toga ostaje samo eskalacija, ona u kojoj sirotinja raja napokon stavi krivce za svoju stvarnost na tapet i obračuna se s njima – to je tapet šou. I to je samo šou, zato što se posle toga ciklus restartuje.

Jednom prilikom si izjavio u jednom intervjuu da „samo stranka posao daje“ – čini se da se to nikada neće promeniti?

– Stvarnost je ta koja to svakodnevno izjavljuje, samo sam ponovio za njom. To svi vide, svi znaju, i kraja svejedno nema. Kao da nas uopšte ne plaši činjenica da se ne može opstati ako stručnost i sposobnost nisu kriterijum, nego stranke, tetke i strinke.

Šta dalje? Gde? Kuda? Kako?

– Moj dragi prijatelj Kokan Mladenović nedavno je negde citirao rečenicu iz Šekspirovog “Kralja Lira”: “…da se stvari sve il’ promene, il’ prestanu.”

adriadaily

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Razgovori...  |  Poslato: 14 Nov 2015, 00:45
Korisnikov avatar
Moderator chata

Stižu četrdesete

Znam dobro pesmu od Legendi odakle sam povukao naslov ove kolumne. O, još kako znam reči pesme. Nekad mi je bilo lako da pevam bez posebnog osvrta na tekst. Samo izgovorim reči, i kao vetar reči odu. Ne bavim se njima. U stvari nisam se bavio njima. Sada je drugačije. Sada i kad pročitam telefonski imenik u svom mobilnom, znam da se nasmejem na neke brojeve, na neka lica, situacije. Moj desni brk zna sada da se popne ka obrazu. Da, baš taj brk za koji kažu da pokazuje moju pravu narav. Prokleti Temperament!

„Stižu i četrdesete
pitanje rađa pitanje
šta mi to gasi nemire
gde li to život uvire“

Je l’ ste se malo štrecnuli ako ste moja generacija, ili ako ste mi blizu? Je l’ gledate kako vam dete raste pred očima i postavlja sve komplikovanija pitanja na koja možda nekad i ne želite ni sebi da odgovorite? Ne, nije ovo reklama. Nema čarobnog rešenja koje će da vas oraspoloži.

Neizbežno je, kaže psihologija, a ja joj verujem, da čovek kad dođe pred trideseti, četrdeseti ili pedeseti rođendan, sebi postavlja razna pitanja koja kao da nikad ranije nisu postojala. Tako sam i ja upao u zamku koju sam sebi svesno postavio. Vršim evaluaciju svake svoje odluke u poslednjih 10 godina. Pitam se šta mi je trebalo ovo ili ono. Naježim se kad pomislim koliko sam para bacio na patike, farmerke, razne izlaske, kola, ili neke devojke koje su mi posrkale energiju! A onda odem dalje…
Postavim sebi pitanje čemu uopšte ovaj život kad smo vremenski limitirani? Kad nemamo samo tu mogućnost u životu da promenimo, onda jednostavno nije mogućnost.

Mislite da sam izmračio? Ne. Ono gore tek sledi.

Dakle, imam dva druga, dvojicu kolega, muzičara kojima posvećujem ovu priču: Jedan je stariji od mene godinu dana, drugi je mlađi. Ja nekako u sredini, mada joj nekako ne pripadam.

Dakle, ovaj stariji je prošle godine pred svoj 40. rođendan izmračio ne sebe, nego celu našu muzičku ekipu. Počeo je tako što je na mesečnoj bazi išao na SVE ali SVE provere: krv, urin, stolica, hormoni, testosteroni, avioni, kamioni, na sve moguće se testirao. Radio je tumor markere, svaka nova bolest koja se pojavila, on je već imao, te je odmah trčao na testiranje. Bukvalno sam šizeo od njega. U početku mi je bilo smešno a onda je sve počelo da se menja. Na gore.
Dugi rukavi u sred leta. Crne dukserice i pantalone jer su mu mladeži osetljivi na sunčevu svetlost. Znači, ozbiljno se kadnidovao za hospitalizaciju. Autohospitalizaciju! Iskreno, zainteresovao me je kao svojstven slučaj i, kad sam počeo da se bavim njegovim životom, shvatio sam da to ima veze sa prokletim rođendanom. Elem, prošlo ga je jer je želeo promenu. Okrenuo se onim što život čini lepšim: svojoj deci, sportovima, društvu, izlazcima.
Promenio je sve. Na bolje!

Ja sam uvideo da i mene čeka ista sudbina pa sam je predupredio. Slučajno a namerno sam promeno sve što me činilo nesrećnim. Na prvom mestu KILOGRAMI. Ogromne količine viška kilogama. Prešao sam na zdravu ishranu, ili bar zdraviju. Unormalio sam obroke. Počeo da doručkujem što nikad nisam. Kupio sam bicikl. Čekam zimu da skije krenu niz Jahorinu, ali ove godine sa 15 kilograma manje na njima. I da, srećan sam jer sam se promenio na bolje.

Nisam baš dobri skaut ali, čekam sad ovog „najmlađeg“ što puni 40 dogodine, da mu objasnim šta ga čeka i da predupredim tu mušku postporodjajnu depresiju.

Nauk: Uvek možete promeniti svoj život na bolje. Ne treba ti okrugla cifra. Samo volja. Verujte mi. A kad se vi dobro osećate, i okolina će se bolje osećati. Ona najbliža. Ona najbitnija.

FILIP PAT

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu