Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 19 Jul 2025, 20:10

Autoru Poruka
Mojne
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 01:59
Korisnikov avatar
mojne

Pridružio se: 22 Jan 2013, 14:41

phpBB [media]

Vrh
Molena
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 15:39
Korisnikov avatar
*VIP*

Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49

Moram se osvrnuti na slucaj zvani ''Ante iz Mostara''.
Ante je nazalost stvarna slika naseg drustva, roditeljstva, skolstva i svega jos sto ide uz odgoj jednog mladog covjeka. Svidjalo se to nama ili ne, tako je.
Toliko prica sma se naslusala ovih dana, to je moj grad...ne mozete ni da zamislite kakve su reakcije ljudi u mom gradu. Sok koji je uslijedio je bio normalan, jer mi ovdje tocno znamo kako zivimo skupa i koga brine ili ne brine to sto se desilo. Lako je nekome ko zivi u jednonacionalnoj sredini prditi i praviti se pametan...odgovorno tvrdim da je tako.
Djeca u nekim drugim sredinama nikada nisu dosli u doticaj sa covjekom koji je hrvat, srbin i musliman....Njima njihovi roditelji pricaju da su ti ljudi drugaciji i da zive negdje tamo....Valjda ne racunaju da ce dijete nekada izaci iz tog nekog kaveza, i upoznati te neke tamo pa se zapitati po cemu je on drugaciji....ili jos gore kako on moze imati problem sa takvim stavom i blokadom u glavi.
Uglavnom...ono sto je meni fascinantno u cijeloj toj prici i nije toliko Ante...Ante je iskreno rekao ono sto misli,onom djecijom iskrenoscu kojom smo uglavnom ascinirani, ali Ante je napravio korak i otisao na taj famozni most...Kazu to je korak jaci od ijednog jakog i mocnog skoka i tu 'ladnu Neretvu.
Toliko dobrih primjera u je ovom gradu u kojem mozda mi najbolje i znamo sta je suzivot, sta je tolerancija, postivanje onog ''drugog''...znamo to puno boje od svih onih koji zive u jednonacionalnim sredinama ove drzve a i susjednih nam drzava....Medjutim puno bolje se prodaju valjda losi primjeri nego dobri primjeri....
Ta novinarska manipulacija je nesto sto vjerovatno nikada necu shvatiti ... pa zamisli ti da snimis nesto onakvo ( iako sam pricala sa djecom od prijatelja, koji su takodjer bili u toj emisiji i koji kaze da je dosta toga izrezano i da je da je ono receno izvuceno iz konteksta...ali jbg, tako je) , pustis na tv...izazoves hrpu reakcija i pustis jednog mladog covjeka da zivi u mukama, da se provlaci po ustima i ovog i onog, da ga mnogi osudjuju i nakon dva dana pustis onaj snimak kako on prelazi stari most koji je napravio istog onog dana kada je Ante spomenuo da nije nikada bio na ''onoj'' strani !?..pa majku vam novinarsku manipulatorsku.
Procitala sam divnih tekstova na ovu temu, cula divnih misljenja od starog i od mladog, i toliko sma ponosna bila na svoje sugradjane i sa ''ove'' i sa ''one'' strane. .... Toliko realnih i iskrenih misljenja i osjecaja sa ovom temom moze dozivjeti samo onaj koji zivi u takvoj sredini...to je bogatstvo i nista drugo.
Roditelji..i svi vi koji imate doticaja sa mladom djecom..ne ponasajte se naopako. Ta mlada djeca ne trebaju biti opterecena teretom koji ne mogu nositi na svojim leima, teretom svojih roditelja i drustvom. Treca generacija stupa na snagu...halooo, treca generacijja od kako je rat zavrsio...njihov svijet ne bi trebao biti okovan mrznjom i nerazumijevanjem. Djeca trebaju imati sami svoj izbor...a vecina ove djece imaju stavove svojih roditelja pa i onih starijih...Pa nije on kriv, nije on sam dosao do tih izrecenih spoznaja....Vi stariji, pazite sta djeci pricate i kako pricate...vama na dusu ide sve ono sto ce oni postati kad odrastu.
Ali dobro....Ante je vec proslost, postavlja se samo pitanje kome je to bilo u interesu opet probuditi te neke osjecaje u ovom gradu, zasto bas sada i zasto preko pleca jedne nove mlade generacije medju kojima ima puno vise dobrih i pozitivnih primjera nego ovakvih sa bremenom nase proslosti i pokvarenog drustva u kojima se nalaze i njihovi roditelji, profesori i svi ostali koji bi trebali imati puno vecu odgovornost.

Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 15:59
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Dec 2012, 00:12

slazem se sa Molenom

Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 16:01
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07

Molena živi u podijeljenom gradu...teško je to...

Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 16:02
Korisnikov avatar
rang
rang

najvece podele su u nasim glavama

Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 16:04
Korisnikov avatar
rang
rang

i u srcu kad moras da biras izmedju dva decka
a htio bi zadrzati oba [zenskismeh.gif]

Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 16:05
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07

To da...ali još kad se poklopi i sa teritorijalnom podjelom,onda ga *ebi...

Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 16:08
Korisnikov avatar
rang
rang

senka jel sutra pocinje onaj veliki post?

Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 16:09
Korisnikov avatar
rang
rang

probat cu duhovno postiti
tj. suzdrzavati se od psovki

Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Utisak dana  |  Poslato: 22 Feb 2015, 16:12