Autoru |
Poruka |
GiGi
|
|

Karolina Riječka
Pridružio se: 25 Mar 2013, 12:13 Postovi: 18509
|
Meni se ideja baš, baš sviđa. Odlična je ideja iskoristiti forum za učenje! Ne bi bilo loše da ako netko zna neki drugi strani jezik, isto otvori forumske poduke. ![[jumping_1.gif] [jumping_1.gif]](./images/smilies/jumping_1.gif)
_________________ Plesala bih s tobom kroz najprometnije ceste jedan tango kroz crveno tamo gdje nitko ne bi plesao na vrhu Hendrixovog mosta i to mi ne bi bilo dosta...
|
|
|
|
|
Iskra
|
|

kure nane moj milane
Pridružio se: 18 Maj 2012, 12:17 Postovi: 42717
|
pa da počnemo.. that's it ![[10.gif] [10.gif]](./images/smilies/10.gif)
_________________ that's it!
|
|
|
|
|
GiGi
|
|

Karolina Riječka
Pridružio se: 25 Mar 2013, 12:13 Postovi: 18509
|
Yes Iskra, that's it! How are you people? ![[hanghead.gif] [hanghead.gif]](./images/smilies/hanghead.gif)
_________________ Plesala bih s tobom kroz najprometnije ceste jedan tango kroz crveno tamo gdje nitko ne bi plesao na vrhu Hendrixovog mosta i to mi ne bi bilo dosta...
|
|
|
|
|
Ophisaurus
|
|

Mr. G

Pridružio se: 10 Feb 2014, 23:47 Postovi: 2943
|
Weli, these lessons are perfect, for now ...
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49 Postovi: 31310
|
Najvise me strah Ophia....njegove kritike su onako...bas suptilne  Sad cu napisati nesto...da krenemo sa ovim. Ali neka se svi ukljuce jer moram priznati da sam se malo preracunala...s vremenom. Excuse me!
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
|
Lekcija br.1:
Krenut cemo od osnovnog a to je, TO BE - BITI.
Radi se o NEodredjenom glagolskom obliku-Infinitiv. Sta to znaci,: 1. nije prošlost 2. nije sadašnjost 3. nije budućnost
U nasem jeziku su to svi oni glagoli koji završavaju na TI, ĆI .. ( hodaTI, peĆI, iĆI....) , U engleskom taj infinitiv imamo sa TO, i bez TO Sa TO = TO BE Bez = BE
I GO to school every day. == Sadašnjost I will GO to school tomorrow.== Infinitiv I want TO GO to school. == Infinitiv.
PRESENT OF THE VERB TO BE
Sadasnjost glagola BITI
osobne/licne zamjenice gl.BITI (sadasnjost) Personal pronons
JA - (je)SAM = I am TI - (je)SI = You are ON - (je)ST = He is ONA - (je)ST = She is ONO - (je)ST = It is
MI - (je)SMO = We are VI - (je)STE = You are ONI - (je)SU = They are
-Kada u recenici imamo glagol TO BE, PITANJE postavljamo zamjenom mjesta sa subjektom.
You are my friend. ARE you my friend ?
-NEGACIJU pravimo dodavanjem rjecice NOT na glagol TO BE.
You are my friend. You are NOT my friend.
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
|
TO BE - PAST ( prošlost glagola BITI )
JA sam ( bio/bila ) ........ I WAS TI si ( bio/bila ) ........... YOU WERE ON je ( bio ) ............... HE WAS ONA je ( bila ) .............. SHE WAS ONO je ( bilo ) .............. IT WAS
MI smo ( bili/bile) ......... WE WERE VI ste ( bili/bile) ........... YOU WERE ONI su ( bili/bile) .......... THEY WERE
UPITNI OBLIK
-You WERE my friend. -WERE you my friend?
NEGACIJSKI OBLIK
-You WERE my friend. -You WERE NOT (weren't) my friend.
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
|
Ovo bi bio onaj jednostavni pocetak. E sad, ako ima nesto nejasno mozemo razglabati....mozete pitati, neko ce vec znati odgovor  Ovo je stvarno osnovno i jednostavno..ne bi trebalo biti nekih nejasnoca because it's simple 
|
|
|
|
|
LaYa
|
|

Laki
Pridružio se: 18 Maj 2012, 15:12 Postovi: 22907
|
 ju naša lijepa tičerko
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
|
How do you do!?, you like me and I like you ![[treptrep.gif] [treptrep.gif]](./images/smilies/treptrep.gif)
|
|
|
|
|
|