|
Autoru |
Poruka |
casual
|
|

*

Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:31 Postovi: 9053
|
da i ja nesto za dnevnik kazem  Beograd se drasticno promenio od 90-e godine. Ne iz razloga sto su se u njemu nastanili ljudi koji su dosli iz raznih krajeva bivse sfrj vec zbog sasvim drugih razloga. Velika, velika banda opasnih surovih kriminalaca i istovremeno saradnika db-a (sadasnja bia) se morala vratiti u Beograd pocetkom 90-ih. Od ekipe ljube Zemunca, preko svih ekipa, Karaburma, Zvezdara, Vozdovac, Zemun, Dorcol i tako dalje... To su stotine i stotine ljudi koji su pocetkom devedestih promenili kodekse ponasanja beogradske omladine. U sred diskoteke se za jedan samar pucalo u noge pred hiljadu ljudi... Pocela su reketiranja, pljacke, surova ubistva, a da ne pricam o medjusobnim obracunima tih grupa. svakodnvna ubistva, sacekuse, rafali, smrt... Klinci su rasli na tim dogadjajima. Secam se dobro, na splav "Lukas" ulazi ekipa, Aca lukas ih pozdravlja "poseban pozdrav za moju bracu sa Vozdovca, za tog i tog i tog..." a odgovor je da oni povade pistolje i pucaju u plafon u znak otpozdrava. Klinke su se utrkivale ko ce da im sedne u krilo, a od prilike je tako za svakim stolom i separeom, a splavova, diskoteka i nocnih klubovaje bilo mnogo, premnogo... Lepo je rekao jedan od tih ljudi "mala je bara a puno je krokodila". U moje vreme je vazilo pravilo "ne pravi sranja u svom kraju ili svom gradu". Jednostavno, tada se islo preko i tamo se radilo sve sto ovde nije bilo dozvoljeno. tamo napravis sranje, udjes u lovu i pobegnes nazad i i ovde si miran par godina pa opet preko. Ali pocetkom 90-ih nije se moglo preko. Ovde se radilo sve, a svakodnevno su stizali kriminalci iz svih krajeva Evrope, proterani i bez prava povratka. Sve ovo sto danas imamo u Beogradu a i sirom Srbije je posledica tog vremena. Danas kodeksa nema, klinci ne znaju da se ponasaju. Ne znaju jer nigde nisu bili, nista nisu videli, nista nisu procitali, emotivno su nezreli, nesocijalizovani, svest na jako niskom nivou. Kada na to dodas da su im roditelji bez para, da je svaki dan borba za egzistenciju a najveca im je radost kada kupe dvolitarku piva i dzoint i sede ispred zgrade i duvaju. Uglavnom je tako, ima dece koja su namazana i koja imaju adekvatno roditeljsko vaspitanje i usmerena su na skolovanje i kasnije na studije ali takvi su u manjini. U moje vreme se sa 16 islo sa drustvom na more a danas sede na pakingu i duvaju. U moje vreme se znalo koja grupa kada izdaje nov album, danas slusaju Acu lukasa i grand i razne seke, keke, beke cice, milice, ruzice... U moje vreme se radilo preko omladinske zadruge, stekovale pare za soping u Italiji danas posla za klince nema. Mladi, jaki, nestasni, besni, zbunjeni i ne mogu da razumeju zasto neko u Spaniji sa 19 godina vozi bmw i opusteno zivi a oni ovde nemaju love ni za gradski bus. Eto takav je isutirao onog beskucnika. Nije on kriv, krivi su mu roditelji. On je tokom svog odrastanja izgubio neke jako vazne segmente formiranja karaktera i duha. Iskljucivo roditelje krivim za to. Mladje generacije su nam u totalnom autu, svaka cast izuzecima. Ogromna vecina nema jasne primere na kojima bi odrastala, nema kolektiviteta, nemaju posla, neiskorisceni su i tako se i osecaju, odbaceno. Nema ferijalnih saveza, studentskih i omladinskih zadruga u onom obimu i znacaju, ma nemaju nista. Tako da, ne krivim ja tog momka puno, on je uradio ono sto bi polovina njegove generacije uradila. I opet cu reci da oni nisu krivi. Krivi su roditelji na prvom mestu a onda drustvo u celini i na kraju i drzava.
|
|
|
|
|
MAD BOOKSELLER
|
|
rang

Pridružio se: 09 Dec 2012, 20:33 Postovi: 6420
|
casual je napisao: da i ja nesto za dnevnik kazem  Кас, у праву си. Међутим, мислим да су изгреди ипак појединачни случајеви. Људи који су живели у другим земљама (ја нисам) кажу да има драстичнијих случајева. Већ сам писао да је и наша малограђанска чаршија навикла да све и свашта пљује: не ваља омладина, не ваља превоз, не устаје се трудницама и старима у превозу, пљује се по улицама, бацају папириће... итд, као да су то највећи проблеми. Тачно је да још увек има убистава у граду, али убијају се беспризорни и криминалци између себе, а не као у другим земљама, кад полудели војник из рата у Вијетнаму, Ираку или Авганистану, улети у школу и побије 20, 30, деце, или уврнути тип побије 70 излетника. Или неко подметне бомбу у јавни објекат... О дођошима у престоницу... треба се подсетити како је било после Првог, а онда после Другог светског рата, када се у Београд слила сва сиротиња, необразовани слој, мануелни радници... Тако су се исто згражавали (мало)грађани и 1919. и 1945. А то је потрајало, богами, по 20-30 година, па је Београд све то сварио. Већ друга генерација досељеника је примила обичаје метрополе. И сада треба издржати још неко време, свариће Београд то. Незгодно је само што ми живимо сада и овде, и помало смо нервозни, немамо тај историјски увид и толеранцију. Све ће да легне. Као што је легло и у Америци и Аустралији. Ко су били први насељеници, оснивачи тих држава? Најнеобразованији слој Европљана, робови из Африке, или са острва Тихог океана, робијаши, убице, курве... А сада трчимо да видимо те државе где тече мед и млеко... Само треба имати живце...
|
|
|
|
|
SHE
|
|

rang

Pridružio se: 07 Dec 2012, 00:12 Postovi: 26756
|
MAD BOOKSELLER je napisao: casual je napisao: da i ja nesto za dnevnik kazem  Кас, у праву си. Међутим, мислим да су изгреди ипак појединачни случајеви. Људи који су живели у другим земљама (ја нисам) кажу да има драстичнијих случајева. Већ сам писао да је и наша малограђанска чаршија навикла да све и свашта пљује: не ваља омладина, не ваља превоз, не устаје се трудницама и старима у превозу, пљује се по улицама, бацају папириће... итд, као да су то највећи проблеми. Тачно је да још увек има убистава у граду, али убијају се беспризорни и криминалци између себе, а не као у другим земљама, кад полудели војник из рата у Вијетнаму, Ираку или Авганистану, улети у школу и побије 20, 30, деце, или уврнути тип побије 70 излетника. Или неко подметне бомбу у јавни објекат... О дођошима у престоницу... треба се подсетити како је било после Првог, а онда после Другог светског рата, када се у Београд слила сва сиротиња, необразовани слој, мануелни радници... Тако су се исто згражавали (мало)грађани и 1919. и 1945. А то је потрајало, богами, по 20-30 година, па је Београд све то сварио. Већ друга генерација досељеника је примила обичаје метрополе. И сада треба издржати још неко време, свариће Београд то. Незгодно је само што ми живимо сада и овде, и помало смо нервозни, немамо тај историјски увид и толеранцију. Све ће да легне. Као што је легло и у Америци и Аустралији. Ко су били први насељеници, оснивачи тих држава? Најнеобразованији слој Европљана, робови из Африке, или са острва Тихог океана, робијаши, убице, курве... А сада трчимо да видимо те државе где тече мед и млеко... Само треба имати живце... izvini mad,stvarno me zanima koji su to obicaji metropole? i kakve bre veze ima metropola sa kucnim vaspitanjem? odgovorno tvrdim da s obzirom na velicinu grada i brojnost stanovnika u Beogradu ima najvise nastranosti u svakom smislu!!! jebote ispade da u 90 posto gradova u Srbiji stariji ljudi budu sutirani ako ne u tranvaju,onda u prolazu jer jbga...ako nisi iz Begisa onda si provincijalac i obavezno nemas pojma nista o kulturi dosadili su Beogradjani vise sa tom pateticnom pricom....znas?! i jos nesto... ta prica kako su beogradjani smekeri i strava face vazi samo ukoliko imaju 95 god jer sve ispod 70 je optereceno kompleksom i to teskim i neizlecivim apropo....prethodnih redova aj zdravo i ne brukajte mi divne i vesele sugradjane i u to ime jedna pesma ![[zenskismeh.gif] [zenskismeh.gif]](./images/smilies/zenskismeh.gif)
|
|
|
|
|
MAD BOOKSELLER
|
|
rang

Pridružio se: 09 Dec 2012, 20:33 Postovi: 6420
|
@ SHE 1) izvini mad,stvarno me zanima koji su to obicaji metropole? i kakve bre veze ima metropola sa kucnim vaspitanjem? 2)odgovorno tvrdim da s obzirom na velicinu grada i brojnost stanovnika u Beogradu ima najvise nastranosti u svakom smislu!!
Говорио сам само о општим правилима понашања код већине становника Београда и другим деловима Србије и бивше Југославије, одакле су долазили досељеници. Узмимо, на пример, период после Другог светског рата... Обичај становника Црне Горе, Херцеговине, Санџака, Косова, Метохије, западне Македоније: Ако ти неко убије, аутомобилом згази, или било како лиши живота члана породице, дужан си да надокнадиш крв убиством убице, или ако се до њега не може доћи (емигрирао) убиством угледног члана породице... Или обичај становника истих крајева, али и негде у источној Србији, да породица без синова одређује једну ћерку, која се облачи у мушко одело, добија мушко име и игра улогу сина у друштвеној заједници. То су вирџине или тобелије. Или обичај у источној Србији да се најстарији чланови породице убијају, да не једу леба џабе, јер не привређују, а породице једва преживљавају. Чувени лапот се одржавао све до 60-тих година прошлог века, понегде и касније... Да ли су то обичаји који су се друштвено подржавали и практиковали у Београду?
Код обичаја и праксе у области секса грађанке у унутрашњости Србије нису биле одушевљене оралним сексом. Као гадна псовка користила се она: бем т' уста! Та псовка је била нека врста вербалног понижења. Међутим, становници неких крајева (чини ми се муслиманских) нису се сналазили око контрацепцијских средстава, па су уместо медицинске контрацепције практиковали анални секс. Ту су били „напреднији“ од највећег броја Београђана. Толико о обичајима. А они су део кућног васпитања.
Сад више нисам сигуран шта се сматра настраностима, некад је то било хомосексуализам, содомија (анални секс између грађана истог или различитог пола) фелацио, коришћење опојних средстава (мада су у подручјима у којима су се гајили мак и конопља били много напреднији у конзумирању од Београђана. Пример: ако беба неће да спава, плаче, скувају му чај од макових чаура и беба нана-нина).
Шта ћемо са гајењем домаћих животиња на терасама, у ходницима и подрумима? Шта ћемо са уништавањем паркета и ложењем пећи паркетом.
Постоји сведочење од пре десетак - петнаест година, да је градска инспекција привремено раселила неки крај Београда, где је преовлађивало становање у приземним кућама, са заједничким кружним двориштем и чесмом у средини дворишта а нужницима у дну. Преселили су их у новоизграђене стамбене зграде у Рушњу. У року од месец дана зграде су руиниране. Поскидано је све што се могло скинути: прозори, врата, каде, ВЦ шоље, славине, струјомери, прекидачи, сијалице, летве у подрумима, Вода из купатила и кухиња са трећег спрата се сливала низ степениште у подрум. Отвори на фасадама су били затворени најлонима од пластичних џакова. Све што је демонтирано продато је, јер у зградама становници нису имали баште, нису могли да гаје јефтино поврће за храну, па су продавали паркет и куповали храну...
Толико о прилагођавању обичајима метрополе...
Јел оћете још? То су само екстремни и ретки случајеви. Али евидентно су постојали. Подсећам да није говорено о становницима вароши у унутрашњости који су били школовани (лекари, професори, државни чиновници) и који су у својим градовима водили уљудан, културни живот, ишли на изложбе, у позориште, биоскоп и сл. Они су то исто наставили у Београду.
Говорило се о несрећницима са најнижим степеном образовања, који су се издржавали физичким, мануалним радом, нису имали ни занат, већ су гурали малтер или поплочавали улице по цео дан. Они нису могли да прате обичај да се пре одласка у град и коришћења градског превоза окупају и пресвуку, већ су директно са градилишта или улице улазили у превоз, па су згражавали (мало)грађане, које својим мужевним телесним мирисом, које кречом који су очешавањем преносили на остале путнике...
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49 Postovi: 31310
|
She sta ti je to apropo?
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
SHE
|
|

rang

|
Molena je napisao: She sta ti je to apropo? ukucaj na guglu e razocara me idi bre aj pametna si ti a ceo svet je glup uzivaj
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
|
e to ti je za onu kompetentnost hahaha..sad si me razocarala oooo Boze dragi 
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
SHE
|
|

rang

|
Molena je napisao: e to ti je za onu kompetentnost hahaha..sad si me razocarala oooo Boze dragi  to za tu kompetentnost sam samo potvrdila tvoje medjuredove pa sta ti mislis da ja ne znam da citam?!  o Boze mili, pa znam nego necu  pihhhh da ocu mogla bih ti poslati psiholoski profil na pepejcu aliiiiii cvrccccc necu evo ti sipak ![[zenskismeh.gif] [zenskismeh.gif]](./images/smilies/zenskismeh.gif)
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
|
Vazi 
|
|
|
|
|
SHE
|
|

rang

|
Molena je napisao: Vazi  ahahahahaha kakva kapitulacija ![[zenskismeh.gif] [zenskismeh.gif]](./images/smilies/zenskismeh.gif)
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 64 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|