Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 29 Mar 2024, 00:30


Autoru Poruka
Passion
Post  Tema posta: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 14:38
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Enrique Iglesias “Hero”




“Hero” je ljubavna balada koja se našla na drugom studijskom albumu Enrikea Iglesijasa (Enrique Iglesias) pod naslovom “Escape”. Objavljenja je u septembru 2001. godine i odmah naišla na veoma pozitivne reakcije muzičkih kritičara. Nakon 11. septembra i terorističkog napada na Svetski trgovinski centar – dve kule bliznakinje u Njujorku, “Hero” je bila jedna od retkih pesama koja je odabrana da se remiksuje sa zvukom policije, vatrogasaca i komentara političara vezanih za napad. Takođe, Enrike je pozvan da pesmu otpeva i na koncertu “America: A Tribute to Heroes” održanom deset dana nakon 11. septembra 2001. godine. Svoj performans izveo je u jednom njujorškom skladištu zajedno sa Brusom Springstinom (Bruce Springsteen), Bon Žovijem (Bon Jovi) i Šeril Krou (Sheryl Crow), i to je bila njegova prva izvedba ove numere koja se prikazala na televiziji. U muzičkom spotu, kao Enrikeova devojka, pojavljuje se Dženifer Lav Hjuit (Jennifer Love Hewitt), dok se u ulozi njegovog neprijatelja našao Miki Rurk (Mickey Rourke).

Slika

Zanimljive činjenice:

Pesma je zauzela treće mesto na top-listi “Billboard Hot 100”, iako je zapravo bila slušanija od svih ostalih pesama, uključujući i Iglesijasove hitove “Bailamos” i “Be With You”, koji su se našli na prvom mestu ove liste.

Prodata je u preko osam miliona kopija i tako postala Iglesijasov najprodavaniji singl.

Obrađena je od strane ekipe iz popularne serije “Glee” i našla se u epizodi pod imenom “The Spanish Teacher”.


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 14:48
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
The Best of Soft Rock: Barbra Streisand “Woman in Love”


Pesma “Woman in Love” je numera koju je izvela Barbra Strejsend (Barbra Streisand), a koja se našla na njenom albumu “Guilty” iz 1980. godine. Numeru su napisali braća Gib, Bari (Barry Gibb) i Robin (Robin Gibb), iz čuvenog sastava Bee Gees. Nakon velikog uspeha pomenute grupe krajem sedamdesetih godina, braća Gib su postali traženi da učestvuju u muzičkim poduhvatima za druge umetnike, pa je tako i Barbra pitala Barija da napiše numeru za nju.


“Women in Love”, kao vodeći singl sa albuma “Guilty”, postao je najuspešniji Barbrin hit ikada. Proveo je ukupno tri nedelje na prvom mestu “Billboard Hot 100” liste i to je bio peti (i poslednji do danas) njen broj jedan na ovoj listi. Ova pesma je postigla i veliki uspeh na međunarodnom planu, dostigavši sam vrh liste u mnogim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju.

Slika


Na polovini pesme pojavljuje se stih “I stumble and fall / But I give you it all”, ono što je ovde specifično jeste da reč all traje 10 sekundi, te je Kejsi Kasem (Casey Kasem) u jednoj radijskoj emisiji tvrdila da je ovo najduže solo izvođenje jedne reči. Kasnije ju je nadmašila Vitni Hjuston (Whitney Houston) u velikom hitu “I Will Always Love You”.


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 14:52
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Bryan Adams “(Everything I Do) I Do It for You”


“(Everything I Do) I Do It for You” je moćna balada koju je izveo kanadski pevač Brajan Adams (Bryan Adams). Pesma je nastala u saradnji sa Majklom Kejmenom (Michael Kamen) i Robertom “Matom” Langom (Robert John “Mutt” Lange) i našla se kao glavna numera na saundtrek albumu iz 1991. godine za film “Robin Hud: Kralj lopova” (Robin Hood: Prince of Thieves), ali i na Brajanovom albumu “Waking Up the Neighbours”.




Pesma je postala veliki hit broj jedan u mnogim zemljama, naročito u Velikoj Britaniji gde se na samom vrhu “UK Singles” liste zadržala punih šesnaest nedelja, što je predstavljalo najduže zadržavanje jedne numere u istoriji ove liste. Sedam nedelja je provela na prvom mestu “Billboard Hot 100” liste u SAD i devet nedelja na vrhu “RPM singles” liste u Kanadi. Bila je hit broj jedan na mnogim listama, te je u skladu sa tim ostvarila i veliku zaradu. Prodata je u osam miliona primeraka širom sveta i postala najuspešnija Brajanova pesma ikada.


Slika


Adams, Kejmen i Lang su osvojili Gremi nagradu za najbolju pesmu napisanu specijalno za film ili televiziju na dodeli ovih nagrada 1992. godine, a bili su nominovani i za Oskara za najbolju pesmu. Nakon toga, mnogi pevači širom sveta preradili su i prepevavali ovu dobro poznatu numeru.

Da je i dan-danas popularan hit govori i broj pregleda na YouTubeu koji premašuje 66 miliona pregleda.


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 14:55
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Richard Marx “Right Here Waiting”




Right Here Waiting” jedna je od najlepših balada osamdesetih, koju izvodi popularni Ričard Marks (Richard Marx). Pojavila se 1989. godine na njegovom drugom albumu pod naslovom “Repeat Offender”. Ubrzo se našla na prvom mestu američke top-liste “Bilboard Hot 100” i na drugom mestu top-liste u Velikoj Britaniji. Ričard Marks ovu numeru je stvorio na jednom od svojih putovanja, pišući je kao ljubavno pismo svojoj ženi, koja je tada snimala film u Južnoj Africi.

Slika


Ovom izuzetnom baladom dominira Ričardov vokal praćen klasičnom gitarom i klavijaturama. Tekst govori o pevačevoj neizmernoj ljubavi prema svojoj lepšoj polovini, zbog koje je spreman da čeka trenutak kada će opet biti zajedno, koliko god da je potrebno. Pesma je postigla ogroman uspeh širom sveta, zauzimala visoka mesta na mnogim top-listama i proglašena za Ričardov najbolje prodavani singl.

Za ovu numeru snimljena su tri muzička video-spota. Međutim, za prve dve verzije smatrano je da poseduju previše scena koje aludiraju na seks, te je prikazivanje zabranjeno još pre zvaničnog objavljivanja.


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 15:00
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Bill Medley & Jennifer Warnes “(I’ve Had) The Time of My Life”

Numeru “(I’ve Had) The Time of My Life” su komponovali Frenki Privajt (Franke Previte), Džon Denikola (John DeNicola) i Donald Markovic (Donald Markowitz). Snimili su je Bil Medli (Bill Medley) i Dženifer Vorns (Jennifer Warnes) nakon što je izabrana za finalnu numeru jednog od najpopularnijih filmova svih vremena “Prljavi ples” (Drity Dancing). Pesma se pojavila kada i film, 1987. godine i potpuno osvojila publiku širom planete.




Kao što smo već rekli, pesma predstavlja finalnu numeru u filmu, a koreografi koji su učinili ovu scenu veličanstvenom bili su Keni Ortega (Kenny Ortega) sa svojim asistentom Mirandom Gerison (Miranda Garrison), koja je takođe glumila u filmu – Vivijan (Vivian).

U novembru 1987. popela se na prvo mesto na Billboard Hot 100 listi u SAD za samo nedelju dana, a na Adult Contemporary listi isto mesto je dostigla za četiri nedelje. U Velikoj Britaniji numera se dva puta vinula u sam vrh liste: u novembru 1987. nakon prvog prikazivanja filma i u januaru 1991. nakon što je film prvi put prikazan na televiziji.


Slika


U animiranoj seriji “Simpsonovi” (The Simpsons) napravljena je parodija na ovu pesmu u epizodi iz 2000. godine kada je hor otpevao kao podršku Homeru: “I had the halftime of my life, and I owe it all to S.U.”. Ni tvorci čuvene serije “Family Guy” nisu je zaobišli.


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 15:11
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Zdravko Colic- Madjarica




MADJARICA ( Zdravko Ćolić)
Pesma je imala prvobitan naziv " Opatica", taj tekst je napisao Djole Balašević i dao ga Bregoviću da uradi muziku. Ali Bregović je smatrao da će naslov pesme " Madjarica" biti prikladniji i da će imati bolju prodju kod ljudi koji budu slušali nove pesme Z.Ćolića.
Djordje Balašević je poznat kao neko ko dobije koprivnjaču kada mu neko promeni tekst. Toliko se naljutio na Bregovića da mu je poručio da više nikad ne traži neki tekst od njega i da ga zaboravi za sva vemena. Bregović mu se preko novina nekoliko puta javno izvinjavao zbog toga, uz obrazloženje da to nije uradio da bi dirnuo Balaševićuvu sujete.
Otišao je još dalje i poručio da toliko obožava Balaševića da bi jedan njegov stih iz pesme uzeo i preradio ga na svoj način.


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 15:13
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
BIjelo dugme-Djurdjevdan


Dakle, Bregović non-stop ponavlja kako mu je velika muzička želja da uzme jedan Balaševićev stih i na osnovu njega napiše pesmu. Na kraju je to i uradio.
Napisao je pesmu u kojoj se u refrenu ponavlja " A ja nisam s onom koju volim".
I tada je band , koji je nekad bio sinonim za rock and roll napravio 2 neobična iznenadjenja.
1. Pesma " Djurdjevdan" je , po melodijskoj liniji, čist narodnjak. Ni "R" tu nema od r'n'rolla. Dovodi trubače koji su dali posebnu aromu ovoj pesmi. Do tada je Usnija Redžepova bila jedna od retkih pevačica koja je uvek snimala pesme sa trubačima, a posle Djurdjevdana, svi živi snimaju pesme gde ih prate trubači.
2. Snimljen je neobičan video klip, koji je posle samo 2-3 dana zabranjen.
Članovi Dugmeta su nosili neobičnu garderobu snimajući spot za pesmu. Imali su gore crne kožne jakne, donji deo bile su pantalone karakteristične za šumadijsko podneblje.
Aluzija na četničke vojvode je bila više nego očigledna.
Na kraju spota videlo se kako grupa mladića i devojaka igra kolo, a kolovodja maše srpskom trobojku bez petokrake.Za ono vreme to je bilo svetogrdje, jedna serija je skinuta sa tv programa upravo iz istog razloga.


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 15:16
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Toma Zdravkovic- "E moj brate"


E, MOJ BRATE ( Toma Zdravković)
Dve legende, Toma Zdravković i Zoran Radmilović, su bili veliki drugari koji bi, kada se sretnu, često voleli da zaglave u kafani.I jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu sa nogu. Ali samo na po jednu. Medjutim...
Popili su jednu, pa još jednu, pa još jednu, pa su onda doveli cigane da im sviraju. I tako ostali do jutra.
Kad se Toma Zdravković otreznio, posle pijanstva, napisao je tekst čije su reči glasile:
" E , moj brate, cigani me prate,
a zora je svanula..."


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 15:27
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
The Rolling Stones -You Can't Always Get What You Want
Postoji čak i urbana legenda vezana za nastanak pesme. Džeger je u apoteci slušao žalbe jednog lokalnog driftera : "Znate, gosšpodine Džeger ja mnogo volim kolu od višnje, a jutros sam dobio drugi ukus. Ali, gospodine Džeger, ne možete uvek dobiti ono što hoćete". Da li je ovako glupava priča rezultirala ovakvom pesmom, koja je uvršćena u najboljih 100 pesama svih vremena, nikada nećemo znati.




Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o pesmama...  |  Poslato: 29 Sep 2012, 15:29
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
The Rolling Stones - Memory Motel



Najduža pesma Rolling Stones-a traje čitavih sedam minuta i jedna od retkih na kojoj Ričards i Džeger dele vokale. Džeger ju je napisao u kući Endija Vorhola, a "motel sećanja" je pravo mesto. Motel se nalazio u blizini Vorholove kuće u Montoku i bio je jedino mesto gde su članovi benda mogli da vežbaju. Vlasnici motela nisu podnosili Stounse, a veruje se da je "subjekat" Karli Sajmon sa kojom je Mik bio povezivan u to vreme.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 131 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker