Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 12:11


Autoru Poruka
Boss
Post  Tema posta: Nogomet  |  Poslato: 25 Jun 2014, 00:48
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:37
Postovi: 11135

OffLine
Rijeka dovela bivšeg kapetana mlade hrvatske reprezentacije Jajala


Slika


Mato Jajalo vraća se MAXtv Prvu ligu, i to u momčadi Rijeke s kojom je potpisao ugovor na dvije godine uz opciju produženja. Poslije prošlosezonske posudbe u Sarajevu, nema ništa od povratka u Bundesligu. Rijeka je u utorak objavila da je Mato Jajalo, nekadašnji kapetan mlade hrvatske reprezentacije, potpisao ugovor na dvije godine uz opciju produženja na još dvije. Dolazi iz Kölna, koji ga je prošle sezone poslao na posudbu u Sarajevo kod trenera Roberta Jarnija.

Köln se u međuvremenu izborio za povratak u 1. Bundesligu, no za Jajala, koji je počeo karijeru u Slaven Belupu, tamo očito više nema mjesta. Iskoristila je to Rijeka čiji je sportski direktor Srećko Juričić istaknuo da je Jajalo profil igrača kakvog je stručni stožer tražio:

"Nakon analize protekle sezone došli smo do zaključka da nam profil ovakvog igrača treba, pogotovo nakon ozljede Mate Maleša. Zbog načina na koji smo mi igrali nakon toga i prije toga, utvrdili smo da je dobro da u ekipi imamo i igrača kvalitete kakav je Mato Jajalo. Duže vrijeme postoji kontakt s njim, ali ugovor smo mogli potpisati tek kad se riješila njegova situacija u Kölnu", rekao je Juričić na konferenciji za medije.

Jajalo je otišao iz Slaven Belupa 2009. u Sienu, gdje se zadržao do 2011. Köln ga je prvo uzeo na posudbu, a zatim preuzeo njegov ugovor. U 2014. je upisao 14 nastupa za Sarajevo koje je osvojilo Kup BiH. Jajalo, koji se odmah pridružio suigračima na pripremama, komentirao je kako je došlo do prelaska na Kantridu:

"Gledao sam Rijeku prošle sezone, pogotovo njene nastupe u Europi i znao sam što me ovdje dočekuje. Sjeo sam s ljudima iz Uprave i popričali smo te su me oni uvjerili u cijeli ovaj projekt i stvarno mi je drago da sad dio ovoga. Htio bih ovdje napraviti jedan sportski uspjeh jer je Rijeka ambiciozna sredina i zato sam se i odlučio za nju."

Izvor: Sportnet

_________________
Drugi jebu a ti se Muzafere kupaj.


Vrh
Boss
Post  Tema posta: Re: Nogomet  |  Poslato: 25 Jun 2014, 10:37
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:37
Postovi: 11135

OffLine
Šukerove božanstvene premije: Igračima po 140, a članovima stožera po 60 tisuća


Slika


Kao što je dogovoreno početkom lipnja između predsjednika HNS-a Davora Šukera, izbornika Nike Kovača i kapetana Darija Srne, Savez i reprezentativci bratski će podijeliti osam milijuna eura, koliko je Hrvatska, nakon odbijanja troškova, dobila za plasman na svjetsku nogometnu smotru.

HNS, kojeg su troškovi organizacije prijevoza, okupljanja i priprema reprezentativaca iznosili milijun i pol eura, uprihodit će tako od FIFA-e pet i pol milijuna eura, dok će druga polovica pripasti stručnom stožeru i dvadesettrojici igrača koje je Kovač poveo u Salvador.

"Točno se zna raspodjela, 80 posto igrači, 20 posto stožeru, no u ovom trenutku to je najmanje važno, važnije je da smo mi na Svjetskom prvenstvu. Kad ima kolača, lako ih je raspodijeliti. Najgore je kad nemate što dijeliti", rekao je Šuker uoči SP-a.

Stožeru 800 tisuća, a igračima tri milijuna i 200 tisuća eura

Dakle, stožeru Nike Kovača, koji broji 13 imena, redom treneri Robert Kovač, Goran Lacković i Vatroslav Mihačić, doktori Boris Nemec, Zoran Bahtijarević i Tomislav Vlahović, fizioterapeuti Thomas Sennewald, Karl Sternecker, Bojan Radanović i Nderim Redžaj te ekonomi Željko Mesić i Mladen Pilčić pripast će ukupno 800 tisuća eura, odnosno 60 tisuća po osobi.

S druge strane, hrvatski reprezentativci redom Pletikosa, Subašić, Zelenika, Srna, Lovren, Ćorluka, Schildenfeld, Pranjić, Vida, Vrsaljko, Modrić, Rakitić, Vukojević, Kovačić, Badelj, Brozović, Sammir, Mandžukić, Olić, Eduardo, Jelavić , Rebić i Perišić podijelit će tri milijuna i 200 tisuća eura, odnosno 140 tisuća eura po glavi.

Ova cifra čini se ogromnom kada je poznato da su premije na Europskom prvenstvu 2008. u Austriji i Švicarskoj, gdje je Hrvatska nesretno ispala od Turske u četvrtfinalu, bile 50 tisuća eura po igraču.

Izvor: Index.hr

_________________
Drugi jebu a ti se Muzafere kupaj.


Vrh
Boss
Post  Tema posta: Re: Nogomet  |  Poslato: 25 Jun 2014, 10:44
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:37
Postovi: 11135

OffLine
Možemo biti domoljubi, ali nismo odgajani za moderan nogomet. Od ´98 Hrvatska nema igru ni stil!


Slika


Sudar s realnošću, ali i cijena zaostalosti hrvatskog nogometa - to su dojmovi Indexovog suradnika Igora Bišćana nakon teškog poraza Hrvatske u skupini svjetskog prvenstva. Bišćan tvrdi da igrači nisu nimalo krivi jer se razvijaju većinom u okvirima hrvatske lige, gdje ih nema tko naučiti, te da njihov razvoj počinje kada je već debelo prekasno. Detektira da problem nastaje kada iz svojih klubova, gdje igraju "na inteligenciju", dođu u reprezentaciju - koja nema svoju prepoznatljivu igru. Onaj tko nametne svoju igru pobjeđuje, i zato je Meksiko prošao, a Hrvatska ide kući. Hrvatska nema svoju igru, piše Bišćan.

Što se dogodilo Hrvatskoj? Zapravo, ništa senzacionalno. Dogodio se sudar sa realnošću. Apsolutno se slažem s izbornikom koji je poslije utakmice rekao da svojim igračima nema što zamjeriti, da su dali sve od sebe, ali da je protivnik bio bolji. I to je istina. Ali ta istina je i zabrinjavajuća. Možemo svi mi silni ''stručnjaci'', svih nas 4 milijuna izbornika sad tvrditi da se ti dečki nisu borili, da se nisu zalagali, ali to su gluposti.

Naše "sve od sebe" nije isto kao i kada drugi daju sve od sebe

Vjerujem i znam da su se oni trudili, da su zaista dali sve od sebe i nitko više od nije želio pobijediti Meksiko. Nema veće uvrede za pravog sportaša nego kad sumnjaš u njegovo htijenje,trud i zalaganje. Međutim naše "sve od sebe" nije jednako kao i njihovo "sve od sebe". Njihovo je bilo puno više, puno jače, puno konkretnije, puno kvalitetnije i na kraju je to rezultiralo ovakvim porazom.

Moramo biti i objektivni i reći da nismo izgubili od bilo koga. Meksiko je zaslužio prvo mjesto u grupi. Ispred Brazila. Suci su im poništili dva čista gola protiv Kameruna, zakinuti su protiv nas i za penal i za crveni karton, a bez toga bili bi prvi i to sasvim zasluženo. Meksiko je za sada pokazao više od Brazila. Ne namjeravam detaljno analizirati tu utakmicu jer sam i prije već pisao o nekim taktičkim stvarima koje mi nisu bile najlogičnije, a koje su se i jučer događale, no reći ću da sam na početku mislio da imamo bolju ideju od Meksika.

Hrvatska može parirati, ali ne i dominirati

Međutim, to nije trajalo dovoljno dugo. Vrlo brzo se sve okrenulo na njihovu stranu. I nakon uvodnih 15-20 minuta svaka sljedeća minuta je predstavljala sve jaču i jaču dominaciju Meksika, a dokaz njihove samouvjerenosti je zamjena koji je 20 minuta prije kraja napravio njihov izbornik. Imali su vodstvo, remi ih je vodio dalje, ali on je uveo Chicharita, još jednog napadača jer je osjetio da u potpunosti kontroliraju utakmicu.

Nanjušio je krv i to se na kraju isplatilo. Da, oni su nas pobijedili jer su bili bolji, ali problem je u tome što je ta razlika posljedica posve različitog pristupa modernom nogometu i poimanju i prihvaćanju progresa nogometne igre. Bilo je očito da naši igrači individualno mogu parirati svojim izravnim suparnicima,ali kad se suočimo s ekipom kao što je Meksiko, ekipom koja je pokretljiva, brza, tehnički jaka i hrabra, ekipom koja ima jasan cilj i stil igre, onda mi možemo donekle parirati,a jako teško dominirati.

Meksiko ima svoju igru i zato su prošli dalje. Bili su bolji i od Brazila

Svi smo znali kako će Meksiko igrati. Svi smo mi znali da je Meksiko pokretljiv, motoričan i žilav. Zašto? Zato što su u tri utakmice u Brazilu igrali svoju igru. To je njihov stil, a pobjednik je najčešće onaj tim koji uspije nametnuti svoj stil igre. Međutim, problem je što mi nemamo svoj stil. Mi već godinama, još od 1998. kad smo uzeli broncu na temeljima škole koja je osvojila zlato u Čileu 1987, non-stop nešto improviziramo. Zato smatram da nema potrebe kriviti igrače, posebice ne individualno jer mi već duže vrijeme sve teže pratimo kretanja u modernom nogometu.

Od '98. godine kaskamo, a igrači nam kasne s razvojem u sumnjivom okruženju

To se najbolje vidi po rezultatima naših klubova u koji se već godinama ne mogu sastaviti s nekom pobjedom u malo ozbiljnijoj europskoj utakmici, a da ne govorim o Ligi prvaka koja je natjecanje na, za nas u ovom trenutku, nedostižnom nogometnom nivou. Sve se to više i više očituje i u igri naše reprezentacije. Ponavljam, od 98' mi sve više i više kaskamo za drugima koji su se na vrijeme prilagodili novim trendovima u nogometu, koji su ustrojili nogometne škole, koji su na vrijeme postavili konkretne sustave uz pomoć kojih prate trendove suvremenog nogometa.

Bojim se, čak i ako detektiramo problem, trebat će nam i pet do 10 godina da se vratimo tamo gdje mi mislimo da nam je mjesto. Uvjeren sam da nismo realni u svojim procjenama, da nismo realni u svojim prognozama. Možemo biti ne znam koliki domoljubi, ali sport je jedna konkretna, egzaktna i realna stvar. I dečki su jučer rekli, i kapa im dolje na tome, da je Meksiko bio bolji i da su zasluženo pobijedili.

Hrvati se s 25 se uče modernom nogometu. To je nemoguće

Možda imamo igrače u Realu, Interu, Bayernu, u većim klubovima nego Meksiko, ali problem je puno dublji. Do osnovnog problema dolazimo kad se zapitamo gdje su naši igrači odrasli, gdje su prolazili nogometne formativne godine, gdje su se razvijali. Znate gdje?

U okruženju hrvatske nogometne lige. Među trenerima sumnjive kvalitete koji su ih učili nogometu. Igrač s 24 godine ne može usvojiti neke stvari koje je trebao naučiti sa 16 godina, posebno na fizičkom planu. Ne možeš s 25 godina tek tako odlučiti igrati moderan nogomet. Prošao je voz. Prošlo je to vrijeme kad si trebao razviti kapacitete za nogomet visokog tempa. Međutim, od koga su to ti naši igrači to mogli naučiti? U kakvoj ligi? jednostavno nismo odgajani da igramo moderan nogomet. Osobno sam se prvi put susreo s takvim nogometom kad sam došao u Englesku. Do tada sam mislio da je nogomet, e sad ću ja tebi, pa ćeš ti meni, pa ću ja tebe malo pustiti, pa ćeš ti mene pustiti da smislim što ću s loptom.

Snaga i fizika nedostaju našem talentu

U današnjem nogometu "luksuz" vremena i prostora je sveden na minimum i sve se odvija munjevitom brzinom. Koliko god naši igrači kao pojedinci mogu i igraju zapažene uloge vani, jer su dovoljno talentirani i inteligentni da se prilagode takvim sustavima igre, teškoće nastaju kad ti isti igrači dođu u hrvatsku reprezentaciju. Tada se vide baš svi nedostatci sustavnog rada i praćenja trendova suvremenog nogometa. Pogledajte svaku utakmicu naše reprezentacije na kojoj se igralo malo jačim i bržim tempom. Na svakoj takvoj utakmici mi bi nakon sat vremena dobre igre počeli ulaziti u probleme. Naši igrači jako teško prate taj ritam igre, nisu na njega naučeni u ovom okruženju i logičan rasplet je pad u igri te poraz kao što se dogodilo jučer.

Problem je što većina naših igrača u fazi razvoja nema dostatne fizičke podražaje koji bi im kasnije omogućili da igraju nogomet visokog tempa. Točno se zna kada se koja od funkcionalnih sposobnosti razvija (brzina, eksplozivnost, izdržljivost). Ako se kapaciteti ne razviju na vrijeme, poslije je uglavnom kasno. Nitko mene ne može uvjeriti da je jedan Guardado bolji od Perišića, da je Marquez bolji od Modrića ili da je njihova špica bolja od Mandžukića. Ali nama fali cijela jedna nogometna filozofija unazad 15 godina. Tek kad usvojimo sustav u kojem će snaga i fizika pratiti i ići rame uz rame s našim talentom, tek onda možemo očekivati da ćemo biti konkurentni najboljim svjetskim reprezentacijama. I drugi igraju nogomet, no ti drugi rade, prate, ulažu u sebe. I ti drugi su u ovom trenutku bolji od nas.

Izvor: Index.hr

_________________
Drugi jebu a ti se Muzafere kupaj.


Vrh
GiGi
Post  Tema posta: Re: Nogomet  |  Poslato: 25 Jun 2014, 18:40
Korisnikov avatar
Karolina Riječka

Pridružio se: 25 Mar 2013, 12:13
Postovi: 18509

OffLine
RAZLAZ: Reprezentativci se razbježali po aerodromu, "svojim klubovima" i "drugim domovinama"


Slika

Slika


Puno je simbolike danas bilo na dočeku reprezentacije koja se iz Salvadora vratila u Zagreb. Rezultat koji su Kovač i društvo ostvarili u Brazilu, jasno, nije nudio spektakl, ali ciklona Gracija jutros je dodatno ubila i bilo koju svrsishodnost stajanja u špaliru s mažoretkinjama i 200-tinjak vrištećih curica, uz kašnjenje aviona od dva sata. Možda jedino jer smo usput sreli Pixsiese, koji večeras sviraju u Zagrebu.

Slika

Mogli smo, dakako, i pretpostaviti u kakvom će se stanju vratiti taštine i guzice Kovačevih igrača, koji očekivano nisu bili raspoloženi za neko posebno druženje. Bili su potpuno zbunjeni činjenicom da ih je netko uopće dočekao.

Ispraćeni da "ostave trag" vratili su se rastavljeni na proste faktore. Neki su, poput Eduarda i Sammira, ostali u svojoj drugoj domovini, neki se poput Nike Kovača vraćaju u "prvu", dok je Rakitić požurio za Barcelonu. Dobar dio zaobišao je one najupornije navijače i novinare, bez pozdrava, i požurio na let za Split. Riječ je o trojci Perišić, Pletikosa, Rebić.

Bio je to doček za "rodbinu i prijatelje", no igrači su svejedno bili zbunjeni. Nisu očekivali da će nakon teškog poraza još dijeliti i autograme. Niko Kovač se zaustavio, Luka Modrić također, a Marija Mandžukiža umalo su rastrgali. Pred novinare su zapravo stali tek Schildenfeld i Pranjić.

"Malo nam je lakše, kada vidimo da su nas ljudi ipak dočekali", slegnuli su ramenima.

Srna je pokušavao pobjeći, ali je u stampedu prema izlazu ipak naletio na kameru i kratko odbrusio: "Da, težak i neočekivan poraz. Hvala navijačima"

Niko Kovač odmorit će se u svom Salzburgu.

"Svojim igračima ne mogu ništa predbaciti. Oni su moji igrači i moj su izbor. Ne dam na njih. Sad ću malo odmoriti dušu u Austriji, a onda ne znam kamo ću. Nemojte me tražiti"

Bio je to, sve u svemu, vrlo naprasan razlaz jedne generacije.


Index.hr

_________________
Plesala bih s tobom
kroz najprometnije ceste
jedan tango kroz crveno
tamo gdje nitko ne bi plesao
na vrhu Hendrixovog mosta
i to mi ne bi bilo dosta...


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker