*Twilight* je napisao:
Ja bi se zapitala kako je ta ljubav nestala i kako to da neko nekom ne odgovara a da je sa njim izrodio decu?
Zar je trebalo tolko vremena da shvati sta je dobro za njega?
Moj brak cim je imao prepreke vise ga nije bilo.
Zar treba izroditi decu, cekati da oni izrastu, da bi neko shvatio da taj brak nije ok
i da je laz bila svih tih godina?
Ja kao zena ne bi nikada, sa takvim muskarcem, smela da se upustim u bilo kakvu vezu
a kamoli da pocnem nesto ozbiljnije (pricu o daljem zivotu u zajednici).
Msm da tako i sa muske strane, trebalo bi da stave prst na celu kada ulaze u bilo kakvu vezu sa zenom kojoj posle toliko godina brak odjednom nije ok.
Da li se vode onom pricom: "Cekam da mi deca odrastu pa cu ja svoj zivot" ili "Niko ne zna kako sam ziveo/la svih ovih godina samo moja dusa"?!!
Da neznaju za bolje ne bi ni trazili, nego ljudi iz prevare dolaze do saznanja da ima bolje pa ne razmisljaju o posledicama.
Nemam nista protiv ako neko misli da je to najbolje resenje za njega
da ne bi drugi bracni par ziveo u zabludi
ali druga strana, koja zapocinje vezu sa takvom osobom, uvek treba da stavi prst na celo.
Sto se tice veza to je druga stvar,
veze i jesu za raskid ako nesto nestima ali su bes posledica treceg lica.
U vecem delu posta se slazem sa tobom Twilight..
I sa onim predhodnim postom..o zajednici..i braku pred bogom ..
Znas, razlika izmedju braka na papiru i braka pred bogom je velika..
Obaj prvi meni deluje ovako..Dvoje ljudi se papirom vezuju..da u slucaju razilazenja..svako polaze prava ne ono sto su stvarali..
Brak pred Bogom..zajednica dvoje ljudi..koji, ako su vec odlucili da stvore svoj Dom ( ne kucu nego Dom) i nastave svoje potomstvo izrode decu..to je nesto sto zaista treba da traje ceo zivot..
Jer valjda je negde logicno..da prvo budes bar donekle siguran u osobu sa kojom ces roditi decu..
Da..da napomenem, ne pisem o soradicni slucajevima..tamo gde se sve iz nekog razloga desava na brzinu..pisem o zajednici dvoje ljudi koji su odlucili da formiraju porodicu.
Da li nam neko odgovara ili ne..treba da preispitamo i sebe i njega..pre tog cina..radjanja dece..i stvaranja doma..
U braku.z.ajednici ..ne treba trpeti zlostavljanje, maltretiranje ( bilo fizicko ili psihicko)
sve ostalo je stvar dogovora..razumevanja..medjusobne trpeljivosti..
A kada jednom odlucimo da udjemo u brak..sve se to ocekuje i od nas i od druge strane..da bi moglo da funkcionise..
Treba dobro razmisliti..sa kim cemo stavarti dom..A kada jednom odlucimo da ga stvorimo..Treba da ga cuvamo ,negujemo..pazimo..radimo na poboljasanju a ne na rusenju istog..
Ne znam..nikad mi nije bilo jasno..Ljudi budu u braku godinama..ali bukvalno gidinama i odjednom shvate da ima ta osoba ne odgovara..
Ma pazi da nije..
Ili su shvatili odavno..jos na pocetku..ali su zatvarali oci pred istinom , a to je po meni stvarno strasno..Jasno ti je da ti neko ne odgovara..ali zivis sa njim..stavaras porodicu sa njim..zatavaras poci pred istinom..jednom recju..zivis zivot "slepca"
Zasto? A ako su vec "trpeli" i ziveli promasenim zivotom toliko dugo..od kud im se odjednom oci otovrise i postadose tako hrabri i smeli..da progledaju..
I sta su videli? da su ziveli promasen zivot..?
Tako da ona recenica kojom ljudi oprvdavaju svoje postupke tipa " ma mi se nikad nismo slagali..ili ceo zivot sam je/ga trpeo" meni ne pije vodu...
druga varijanta...Na pocetku veze naravno strast i zaljubljenost su na vrhuncu..Vremenom , zaljubljenost se ili gasi ( u tom slucaju valjda i ne ulazis u brak nego se putevi razilaze) ili prerasta u neko mnogo dublje osecanje a to je ljubav ( po meni tek tada je covek spreman da grad svoj dom sa nekim, ako zeli da uspe a da pri tom bude srecan)
U brau strast vremenom nije vise izrazena kao na pocetku..i to je da se ne lazemo normalno..i naucno dokazano..Ne kazem da prestaje, taman posla..ali ne "treperis" posle 10 godina braka vise od svakog njegovog pogleda kao na pocetku..Ali ljubav ,ako je ikad postojala ne mzoe da prodje..Naravno deo ljubav se zajednicki prenosi i na decu..i sve zajendo cini jednu celinu..
Naravno da u svakom braku dodju i neki momenti krize...i problemi..i nesuglasice..i manjak sex.zelje..i to je negde normalno..E u tim trenucima..zavisno od stabilnosti od karaktera..brak ili puca ili postaje jos snazniji..Tamo gde ima ljubavi..i hrabrosti naravno..Hrabri se bore da sacuvaju svoj dom..i svoju ljubav..Kukavice..idu linijom manjeg otpora....beze..i traze srecu u nekom tudjem "narucju"..
Dakle..gde ima tolerancije, razumevanja prebrodi se svaki problem..Jer ni jedan brak , koliko god da je ljubavi ulozeno u njega nije idealan..Svako nekad nesto mora i da "pretrpi"..ne mislim bukvalno naravno..vec, da popusti...da precuti..da razume..Zasto?
Pa zato sto i najvece ljubavi dodju u iskusenje..to ne znaci da je nestalo ljubavi..vec da je zivot sam po sebi pun izazova..a od nas samih zavisi da li cemo im odoleti..i dozvoliti ljubavi da pobedi te neke trenutne krize..ili cemo pustiti da sve ode "niz " vodu..Baciti godine..zivot..ne samo nas vec i nase dece..zato sto smo odjednom shvatili da nam taj neko ne odgovara..
A , da..Da ne bude sad ono..Zbog decene treba trpeti..Ne treba. slazem se..maltretiranje..zlostavljanje..i sve ono sto je bolesno i nenormalno..Ali pre nego sto rodimo tu decu, treba da razmislimo sa kim ih radjamo..a kad smo ih vec rodili..da se i zbog te dece potrudimo da porodica ostane na okupu..
Naravno..ako se pak desilo ..da su deca vec "dosla" a nas partner pokazao svoje pravo lice..( pitanje je gde su u tom slucaju nama bile oci al dobro nema veze) onda taj brak..vezu kako god..treba prekinuti..sto pre to bolje..dok su deca jos mala..i lakse im je da se naviknu na promene i na takav nacin zivota..U tom slucaju..ok..desava se da se za je bemo...Al da se desi da zivomo 20 godina sa nekim pa tek onda shvatimo da nam ne odgovara...ma daj molim te..pa jos da trazimo opravdanje da smo sve te godine recimo trpeli zbo gdece..Smesno stvarno..
Mislim da je vecim delom..kod tih dugih brakova..problem ne to sto neko nekome ne odgovara..Vec sto ljudi "odlepe" pod "stare dane".ne mislim bukvalno stare..vec na godine braka..Godine braka iza sebe..ucine im zivot monotonim ( a opet i to je smesno uz malo truda uvek svoj zivot i zivot svog partnera mozes uciniti zanimljivim ) i onda se odnekud pojavi neko treci..osoba koja ih "razdrma" i u zelji da se opet osete mladim i pozeljnim..kao sa dvadesetak godina..da im se desava nesto novo..ne umeju da razgranice bitne od nebitnih stvari..Dom i porodicu sa jedne. i tu neku strast sa druge strane..
Tako da..sve u svemu..da li ce nesto proci ili ne ( kod normalnih ljudi naravno.iskkljucujem sve ekstremne slucajeve) i koliko ce trajati..i kako ce biti..zavisi od nas samih..i od toga koliko nam je bitno..