|
Autoru |
Poruka |
Komsinica
|
|

Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01 Postovi: 7882 Lokacija: Marakana, Sever
|
Zamisli kako bi grad bio pust, sa ostatkom od 20% Tu skoro... jedan stariji gospodin... ispred mene, na kasi... ceka red. Onako setan... okrece se, gleda okolo. Kada je dosao na red... kaze kasirki: znate gospodjice, ovo je moja dedovina, bas su me sustigle neke emocije. Ona ga pogleda, onako po fazionu: o cemu ti to matori?! I... tako.
|
|
Žex
|
|

rang

Pridružio se: 21 Maj 2012, 21:33 Postovi: 13386 Lokacija: Čačak, Woodland County
|
Eto... Lepo ja kažem malopre... Mnogi starosedeoci crvene pred najezdom prazilukovića koji prvo uče beogradski naglasak, a tek onda sve ostalo. Više puta sam imao priliku da vidim kako se studenti iz mog grada promene... Prođu sve procese metamorfoze, mitarenja i ko zna čega još. Jednom prilikom sam sreo jednog lika koji je bio pune dve godine u Beogradu i kada sam počeo da pričam sa njim primetio sam kako priča na ''beogradskom''. Ja mu odmah pred svima prebacih kako je namerno učio naglasak ne bi li se što bolje uklopio, kako je ljakse neviđeni... Može da se ljuti koliko hoće, ali sigurno je ljakse. Pričaj bre kako si naučen od malena... Kad malo bolje razmislim oduvek je bio seljober Ja bre pričam svojim čačanskim akcentom pred svima i baš me briga. Znam da se ovde priča najčistijim govorom i ne bih ga menjao ni za kakve pare... Budi ono što jesi i svi ćete ceniti zbog toga... Najgori su tak'i kao taj dripac... Srećom po nas on je sada kod vas ![[smehsmeh.gif] [smehsmeh.gif]](./images/smilies/smehsmeh.gif)
|
|
|
|
|
Komsinica
|
|

Forumski novinar

|
Bata Žex, ne postoji beogradski naglasak. Veruj meni. Cuo si Jedna od mojih najboljih prijateljica je Cacanka. Sjajan je lik. Nigde "BG naglaska".
|
|
Žex
|
|

rang

Pridružio se: 21 Maj 2012, 21:33 Postovi: 13386 Lokacija: Čačak, Woodland County
|
Komsinica je napisao: Bata Žex, ne postoji beogradski naglasak. Veruj meni. Cuo si Jedna od mojih najboljih prijateljica je Cacanka. Sjajan je lik. Nigde "BG naglaska". Svaki kraj u Srbiji ima svoj naglasak (akcenat), pa i Beograd. Ne kažem ja da svako ko dođe iz unutrašnjosti u prestonicu pokupi vaš govor, ali istina je da ogromna većina ima neki problem sa sobom i svojim poreklom čim im je važno da se spika na ''beogradskom'' Naglašavanje reči razlikuje se od Subotice do Pirota. Uzmi 10 ljudi iz različitih krajeva Srbije i svakako ćeš moći da oceniš ko je odakle. Vojvođanina ćeš prepoznati po specifičnom govoru, Piroćanca po zna se čemu ![[smehsmeh.gif] [smehsmeh.gif]](./images/smilies/smehsmeh.gif) , Šumadinca po govoru ''kroz nos'', Beograđanina po rastezanju, Nišliju po gutanju padeža i jakom akcentu... Svaki kraj ima svoje akcentovanje Kone.... Svaki
|
|
|
|
|
Komsinica
|
|

Forumski novinar

|
Ma to "raaaaaaaaaaaastezanje" je doneto. Evo da cujes moje, niko ziv ne razvlaci dok prica. Govore potpuno normalno. Pa i ja Al sto ja volim da navatam lalinski naglasak ihaaaaaaaaaj mnogo mi je slatko kako oni pricaju, ali bas bas
|
|
MAD BOOKSELLER
|
|
rang

Pridružio se: 09 Dec 2012, 20:33 Postovi: 6420
|
Ништа чудно, брате... Ал, стани мало. Колико је Чачак порастао у последњих неколико деценија? И Пожаревац, и Смедерево, и Јагодина... Велика Плана је пре Другог светског рата имала мање од 2.000 становника. Сад има ваљда преко 20.000. И поред тога што је неколико хиљада отишло по белом свету. Да су се Плањани кресали сваки дан по двапут, не би могли толико деце да направе! Однос досељених према градовима је као наших гастарбајтера према Франкфурту. Баш их боли за Плану. Једне године се догодило да су досељеници купили 20-так њива, ван Плане, у сред кукуруза према Морави. И никем ништа. Следеће године су дошли крајем пролећа и у тим њивама су за пар месеци направили 20-так кућа, летњих кујни, штала, септичких јама, ђубришта... За то време су грађевински инспектори били на одмору, на мору... Без везе, шта би они радили у Плани, усред грађевинске сезоне. У септембру су досељеници колективно дошли код председника општине и питали кад ће да добију струју, воду и асвалт до "усред њива". Председник питао: а шта ће вам то?, они кажу: па тамо су наше куће, он пита: које, бре, куће? седне у службени ауди и установи да су куће направљене између два рени бунара, одакле се Плана напаја пијаћом водом, и где је свака употреба пестицида и инсектицида била забрањена, а камоли градња кућа, септичких јама, ђубришта... Кад је питао досељенике: па људи, зашто сте овде правили куће, сада нећемо имати воде! Они су слегли раменима и рекли: шта нас се то само сматра? Две године је трајала битка да се то насеље исели, и да се штета санира. Џабе што им нису давали ни струју ни воду ни асвалт. Дошли избори... Добили су и струју и асвалт и нових 100 кућа са комшијама... Све то се догодило пре 1990. Насељавање није било последица нужде због ратова, бомбардовања... Колико сам чуо, ни данас у Плани није решено питање питке воде. Трају неки преговори да се вода довуче негде из Шумадије и за Смедеревску Паланку и за Велику Плану. А каће, не зна се.
|
|
|
|
|
Žex
|
|

rang

|
MAD BOOKSELLER je napisao: Колико је Чачак порастао у последњих неколико деценија?
U Čačku fali 10 000 stanovnika u poređenju sa poslednjim popisom 2001-e Niko nov ne dolazi, svi beže
|
|
|
|
|
casual
|
|

*

Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:31 Postovi: 9053
|
naterali ste me Zex i Komsinice da logujem  Zex nije poenta u prazilukovicima i skorojevicima. Poenta je u tome da se afirmise kulovski mentalitet. bili protagonisti iz Beograda ili Zimbabvea svejedno je. U cilju sprecavanja sirenja tog nedovoljno evoluiranog mentaliteta i nacina ponasanja, trebalo bi iseliti Farmu tamo gde joj je i mesto. Negde u seljanu i zabraniti javnu promociju. Ta vrsta muzike ce uvek imati svoje slusaoce. I ja kad popijem prija mi. Onda i ne znam koju vrstu muzike slusam  ali promovisati takav nacin ponasanja, neuroticne svadje, tuce, labilne karaktere, prevare, slozices se da je nenormalno. Slazem se da ne treba biti iskljuciv, ali promovisati i edukovati ljude u tom pravcu je ravno nacionalnoj tragediji. Komsinice Beogradjane su komunisti najurili iz Beograda 45 godine. Mnoge su povesali na terazijama, neke su osudili. Zatim su se u tako oslobodjenom Beogradu od njegovih stanovnika, uselili u njihove vile na senjaku i dedinju. Zato taj covek gleda svoju otetu dedovinu na kojoj je sada market i neka tinejdzerka tek pridosla iz ruralnih krajeva drage nam otadzbine u urbanom stilu ga napusi... Svejedno, nisam iskljuciva osoba i tu farmu neko voli da gleda iz ko zna kojih razloga. Ti pevaci, manekeni, modeli i starlete trebaju da zive od necega. Na taj se nacin promovisu. Ali treba zabraniti javno emitovanje. kada su one zurke, da nema tona pomislio bih da se radi o nekom realityju iz Afganistana...
|
|
|
|
|
Komsinica
|
|

Forumski novinar

|
Moje nisu najurili. Ali oduzeli jesu. Mozda neke buduce generacije povrate, ali cisto sumnjam.
A sto se tice farme itd sto si naveo, slazem se.
|
|
Senka
|
|

Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07 Postovi: 46266
|
Po ovom što sam pročitala,niko više ne bi trebao da se doseli u BG...svi bi trebalo da ostanu po svojim 'selendrama'...kako zaboga da ti ruralci remete idilu rođenim Beograđanima, Pa...koji će nam vrag i ta narodna muzika...dobra je samo kad popjemo.. Bolje je slušati rege sa Jamajke,il afričke domoroce.Modernije...ne smijemo biti seljaci...Ma hajte,molim vas. A farma...ništa gora od VB...ali VB je kao fol urbaniji,pa da njega pohvalimo kao nekakav dokaz da smo i mi urbani,da smo Beograđani i da nismo 'seljaci'. Bljak...
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Majestic-12 [Bot] i 47 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|