Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 23:21


Autoru Poruka
Tina
Post  Tema posta: Sredozemlje  |  Poslato: 21 Maj 2012, 14:57
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Sredozemlje (Mediteran)

Sredozemlje ili medjunarodno Mediteran (engl. Mediterranean, njem. Mittelmeer, fran. Méditerranée, ital. Mediterraneo, rus. Sredizemnomorje, grč. Mesogaios, turs. Akideniz): Sredozemlje je primorsko zemljopisno područje južne Europe, sjeverne Afrike i jugozapadne Azije (Levanta), tj. krug zemalja koje izlaze na obale Sredozemnog mora. Od inih krajeva Europe, Azije i Afrike se Sredozemlje izdvaja osobitim podnebljem (mediteranska klima), posebnom vegetacijom (tvrdolisne makije) i dijelom zajedničkom romanskom ili poluromanskom kulturom. Kod nas zbog kontinentalnih tradicija vladaju prilično zbrkane popularne predočbe o mediteranskoj klimi i vegetaciji (odraz toga su i južnoslavenske Wikipedije s vrlo malo i loših podataka o Sredozemlju).

Slika

Sredozemna sušna klima

Sredozemno podneblje kontinentalnim laicima je popularno poznato po blagim toplijim zimama, što zapravo i nije neka osobitost samog Sredozemlja, jer slične blago-toplije zime imaju još npr. Portugal, Irska, zapadna Francuska, Florida i ine obalne oceanske zemlje koje ipak nisu mediteranske. Stvarna osobitost mediteranske klime je zapravo posebni sezonski režim oborina, tj. maksimum kiše je ujesen i zimi, dok su ljeta manjeviše sušna kroz više najtoplijih mjeseci.
Tvrdolisna vegetacija

Kontinentalni laici takodjer pogriješno smatraju da je za Sredozemlje navodno tipična tzv. "zimzelena" vegetacija, iako takva zapravo raste tek južnije, u sušnim subtropima sjeverne Afrike, Arabije i južne Azije gdje drveću i grmlju otpada lišće u proljeće, pri ljetnoj suši su grane gole i ponovo pupaju ujesen s kišama: takva prava zimzelena tj. ljetopadna vegetacija - engl. wintergreen, kod nas raste jedino na pučinskim otocima Sušac i Palagruža. Stvarna mediteranska vegetacija je zapravo tvrdolisna, engl. evergreen tj. trajnozelena ili starije vazdazelena (a ne navodna "zimzelena"). To su većinom poznate tvrdolisne šikare ili makije (Quercetea ilicis ampl.) koje pokrivaju većinu sredozemnih i jadranskih otoka, te kopnene obale Španjolske, južne Francuske, Italije, Dalmacije, Grčke, Turske, Sirije, Libanona, Tunisa, Alžira i sjevernog Maroka (uz manje plohe u Portugalu, južnoj Istri, Albaniji, Izraelu, Libiji, itd.).
Romanska kultura Sredozemlja

U antičko doba je oko Sredozemlja kroz pola tisućljeća vladalo Rimsko carstvo, čija su kultura, gradnje, jezik i životni stil ostavili manjeviše vidljive tragove u sredozemnim zemljama sve do danas. Npr. u većini južnoeuropskih zemalja dosad prevladavaju razni romanski jezici izvedeni iz klasičnoga latinskog, a pojedini romanizmi su asimilirani i u slavenskim, arapskim i inim neromanskim zemljama uz Sredozemlje, koje tako tvori manjeviše povezani civilizacijski krug.
Mediteranoidni krajevi svijeta

Osim toga prvotnog pravog Sredozemlja u užem smislu izmedju Europe i Afrike, slični mediteranoidni krajevi prirodno nalik Sredozemlju sa sezonskom sušom i tvrdolisnom vegetacijom, mozaično se nalaze još i drugdje u svijetu većinom na granici subtropa, ali nigdje izvan pravog Sredozemlja nemaju toliko prostorno prostranstvo niti duge povijesne tradicije s posebnom civilizacijom. Takva su ina veća mediteranoidna klimatsko-vegetacijska područja još jugozapad USA (California), srednji Čile, južna Afrika (Capeland) i jugozapadna Australija (Perth-Adelaide), a manje mediteranoidne enklave su još npr. južni Krim, granica Avganstan/Pakistan (Tribal area), sjeverozapadni rt Novog Zelanda i dr. Slične tvrdolisne makije se tamo nazivaju: chaparral u Kaliforniji, fynbosch u južnoj Africi, mallee u Australiji, itd.
Sredozemno more

Sredozemno more se nalazi izmedju južne Europe, sjeverne Afrike i jugozapadne Azije, a spojeno je s Atlantskim oceanom kroz Gibraltarski tjesnac na zapadu, pa na sjeveroistoku sa Crnim morem preko Bospora, dok je odnedavna umjetno povezano i na jugoistoku sa Crvenim morem i Indijskim oceanom preko prokopanoga Sueskog kanala. Države koje izlaze na Sredozemno more nazivaju se zemljama Sredozemlja i cijeli okolni prostor primorskih zemalja je područje Sredozemlja.
Površina tog mora iznosi 2,509 miljuna četvornih kilometara, ssrednja slanoća je 38 promila, najveća dubina 5.121 metara (jugozapadno od Peloponeza) a ukupni volumen vode je 3,7 milijuna kubnih kilometara. Sredozemno more ima negativnu bilancu pritoka vode: ljeti ispari 4.690 kubnih kilometara, a s oborinama i riječnim pritokama prima samo 1.830 kubnih kilometara vode. Procenjuje se kako bi bez bez stalnog dotoka vode iz Atlantskog oceana kroz Gibraltar, Sredozemlje posve presušilo za nekih 1.500 godina.
Sredozemno more je zajedno s Indijskim oceanom i Karibskim morem preostali dio mezozojskog praoceana Tethys koji se raspao u oligo-miocenu, izdizanjem gorja Alpinske orogeneze zbog približavanja afričke i eurazijske kontinentalne ploče. Tektonska aktivnost na Sredozemlju je još uvijek izražena: u Italiji su npr. aktivni vulkani Etna, Vezuv, Stromboli i dr., a u Grčkoj Santorin, te niz vulkana u Turskoj.
Ina mora u Sredozemlju
Satelitska pobočna mora na širem području Sredozemlja su:
Alboransko more: najzapadniji dio Sredozemlja izmedju Gibraltara i otoka Alboran
Azovsko more: krajnji sjeveroistočni ogranak Crnog mora izmedju Krima i Kavkaza
Crno more: sjeveroistočni ogranak Sredozemnog mora spojen preko Mramornog mora
Egejsko more: akvatorij izmedju Turske, Grčke i otoka Krete
Jadransko more: najsjevernije Sredozemlje izmedju Italije, Hrvatske i Albanije
Jonsko more: akvatorij izmedju južne Italije i Grčke (južno od Otranta)
Levantsko more: jugoistok Sredozemlja od Cipra do Egipta (uz Izrael, Siriju i Libanon)
Ligursko more: sjeverozapadni dio Sredozemlja, sjeverno od Korzike
Mramorno more: izmedju Egejskoga i Crnog mora (od Bospora do Dardanela)
Tirensko more: središnji dio Sredozemlja između Italije, Sardinije i Sicilije.
Veći sredozemni otoci
Navode se najveći i ini važniji otoci Sredozemlja: redom naš naziv (pa izvorni domaći), pripadno more i država
Baleari (Baleares): Španjolska
Brač (Broac): Jadransko more, Hrvatska
Cipar (Kypros): Levantsko more, otočna država Cipar
Cres (Cryš): Jadransko more, Hrvatska
Djerba (Džerbas): zaljev Gabeš, Tunis
Eubeja (Evboia): Egejsko more, Grčka
Hvar (For): Jadransko more, Hrvatska
Korzika (Corsica): Ligursko more, Francuska
Kreta (Kriti): Egejsko more, Grčka
Krk (Kark): Jadransko more, Hrvatska
Lezbos (Mytilini): Egejsko more, Grčka
Malta (Malta): srednje Sredozemlje, otočna država Malta
Marmara (Marmara): Mramorno more, Turska
Rodos (Rodhos): Egejsko more, Grčka
Sardinija (Sardegna): Tirensko more, Italija
Sicilija (Sicilia): Tirensko more, Italija
Sredozemne zemlje

Prave mediteranske države, koje imaju direktni izlaz na obale Sredozemlja:
Albanija
Alžir
Bosna i Hercegovina
Cipar
Crna Gora
Egipat
Francuska
Grčka
Hrvatska
Izrael
Italija
Libanon
Libija
Malta
Maroko
Monaco
Sirija
Slovenija
Španjolska
Tunis
Turska
Rubne polusredozemne zemlje
Susjedne polusredozemne države koje nemaju izravni izlaz na Sredozemno more, ali su manjeviše pod utjecajem mediteranske klime i kulture, pa bar manjim dijelom sadrže i južnu mediteransku vegetaciju:
Andorra
Bugarska
Gruzija
Jordan
Makedonija
Portugal
San Marino
Srbija
Ukrajina (Krim)

Slika


Vrh
Komsinica
Post  Tema posta: Grčka, Kipar  |  Poslato: 18 Jun 2012, 15:28
Korisnikov avatar
Forumski novinar
Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01
Postovi: 7882
Lokacija: Marakana, Sever

OffLine
Meteori - duhovno putovanje za pamćenje

Ko je i kada izgradio manastire Meteore u Grčkoj nije točno poznato. Ali da je gradnja bila više nego teška, uveriće se svako ko se od podnožja uputi pešice prema stenovitim vrhovima, na primer prema manastiru izgrađenom na Širokoj steni.

Slika

Put je, za modernog posetioca nenaviknutog na pentranja po planinama, za „ispuštanje duše“. Istina, blizu ulaza u manastir može se doći i automobilom, ali tada je doživljaj prostora na kom su manastira pomalo površan.

Svaki korak pešačenja vredan je napora. Posetilac na taj način polako ulazi u neobičan svet koji čine manastiri na stenama i monahinje i monasi koji žive u njima.

Na putu uzbrdo vreme teče polako. Mnogo sporije nego kada se vozimo automobilom. Koračajući, stižemo da razmislimo ne samo o prirodi i prizorima oko nas, već i o nama samima.

O gradskoj gužvi koju smo ostavili iza sebe, nervozi, svakodnevnoj žurbi, jurnjavi na posao, gužvama u trgovačkim centrima, zvonjavi mobilnih telefona.

Tišina koja svuda vlada djeluje poput spa terapije. Oktobar ili april idealni su za posetu Meteorima.

Toplo je; imate utisak da se čuje strujanje prijatnog planinskog vazduha. Nema neugodne letne sparine, prašina se ne mota oko stopala. Plastična boca s vodom ne žulja leđa.

Slika

Kada posetilac stigne na vrh, „alpinistički“ trud odmah se pokaže kao vredan poduhvat.

S vrha se pruža nezaboravan pogled koji u mnogo čemu podseća na maštovita platna slikara nadrealista. Šest manastira na stenovitim vrhovima predstavljaju prizor kakav se nigde drugde na svetu ne može videti.

Pogled puca u daljinu. U podnožju se vidi maleni grad, poput kockica složenih u dolini.

Naravno da osnivači manastira, oko 14. veka, nisu odabrali to mesto zbog lepih pejzaža i čistog vazduha. Nepristupačan prostor visokih stena odabran je prvenstveno zbog zaštite.

Vremena, kada su manastiri građeni, obilovala su katastrofama, nasiljem i svim onim čega uvijek ima kada se jedno veliko carstvo raspada, a na njegovom mestu nastaje novo.

Vizantskom carstvu i njegovoj raskoši pisalo se poslednje istorijsko poglavlje.

Otomanska imperija, koja je nastajala, proširila se grčkim poluostrvom, a stenoviti vrhovi Meteora i njihovi manastiri ostali su usamljena duhovna ostrva u otomanskom moru.

Gledajući manastire na stenama, posetilac ne može a da se ne zapita kako bi se gradili danas.

Koliko bi to trajalo i koštalo uz pomoć moderne tehnike i alata? Ali srednjovekovni ljudi bili su stvorenja hrapavih duša i tvrdih ruku. Sposobna, u svojim verovanjima, na poduhvate nezamislive današnjem čoveku koji živi s više materijalnih, a manje duhovnih vrednosti.

U vreme otomanske vladavine grčkim prostorima, na vrhovima Meteora bilo je dvadesetak manastira.

Danas ih je ostalo šest, od kojih je jedan ženski. Ni monaha ni monahinja nema mnogo – u svakom manastiru tek je desetak podvižnika.

Na stenovitim vrhovima Meteora danas je više turista nego Božijih ljudi. Zato ne čudi što će, ušavši u Manastir svetog Trojstva, namernik odmah videti prostoriju sa suvenirima. I monasi se prilagođavaju modernim vremenima.

Slika

Hteo - ne hteo, čovek ostaje zapanjen visinom stena na kojima su izgrađeni manastiri.

Dopremanje hrane uz pomoć korpi i konopaca izgleda neverovatno, ali ta „primitivna“ tehnologija vekovima je održavala život u manastirima.

Bio čovek vernik ili ne, Meteori su duhovno iskustvo. Okruženi tišinom, i nehotice se nađemo u mislima o vekovima koji su prošli, o nesvakidašnjem obliku i veličini stena, o postojanosti manastirskih zidova i čovekove upornosti da opstane, zajedno sa svojim verovanjima, bez obzira na nevolje koje ga okružuju.

Ko želi da se u planinskoj tišini na Meteorama posveti religioznom razmišljanju, u jeku sezone neće imati prilike za to.

Od oktobra, kad su Evropljani i Amerikanci ponovo na svojim radnim mestima, a posla se prihvate i Japanci koji su tokom leta obilazili evropske destinacije, očaravajući mir i tišina ponovno vladaju Meteorima.

Sesti na kamen i posmatrati zalazak sunca, uz okolne manastire na vrhovima stena, dok mlada monahinja uređuje baštu, doživljaj je koji se pamti.

Kao što se pamti i pogled na večernju panoramu Njujorka s Bruklinskog mosta. Svet je tako lep, tako raznolik...

b92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Grčka  |  Poslato: 17 Jul 2012, 14:52
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Skijatos - rajsko ostrvo s neverovatnim plažama


Ukoliko još uvek niste isplanirali gde ćete otputovati ovog leta na odmor, nije kasno da organizujete letovanje iz snova. Portal za putovanja "SuperOdmor" predlaže vam da posetite jedno od rajskih grčkih ostrva - Skijatos.


Slika


Skijatos je najzapadnije ostrvo severnih Sporada, a njegov istoimeni glavni grad nalazi se u istočnom delu ostrva. Pored njega, popularna letovališta su i naselja Ksanemos, Kalivia, Troulos i Kukounaries.

Slika


Ovo je relativno malo ostrvo sa površinom od svega 50 kilometara kvadratnih, ali iako malo, ima čak 65 plaža. Veliki deo ostrva prekriven je mirisnim borovim šumama.

Slika


Ukoliko danas posetite sajt za putovanja Superodmor.rs po ceni od 279 evra po osobi možete da otputujete na ovo čarobno ostrvo već 24. jula. Stara cena bila je 379 evra, što znači da danas imate fantastičan popust od čak 100 evra po aranžmanu, koji ukljućuje deset noćenja i autobuski prevoz.

Slika


Blic

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Grčka  |  Poslato: 17 Jul 2012, 14:56
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Krf - srpsko ostrvo


Grčko ostrvo Krf i ovog leta najpopularnije letovalište srpskih turista. Najveći broj gostiju iz Srbije smešteno je u Dasiji, udaljenoj 13 kilometara od grada Krfa, a većina je odabrala apartmane


Slika


KRF je i ovog leta jedno od najpopularnijih odredišta srpskih turista. Od kada je izgrađen auto-put od Soluna do Igumenice, put je skraćen na nekoliko časova, a omiljeno srpsko ostrvo u Jonskom moru postalo je još - bliže.

Najveći broj gostiju iz Srbije smešteno je u Dasiji, udaljenoj 13 kilometara od grada Krfa, a većina je odabrala apartmane. Hrana u grčkim restoranima je povoljna, jer kompletan obrok može da se nađe za pet evra, dok popularni giros košta od dva do 2,5 evra. Većina turista smatra da su cene u supermarketima iste kao u Beogradu, a da su mnoge namirnice jeftinije. Tradicionalno, svi se žale da je skupo voće i povrće.

- Najpopularniji izlet na koji idu naši turisti je ostrvo Vido - kaže vodič agencije "Viva". - Cene izleta preko agencija su od 15 do 20 evra. Ipak, većina ide sa vodičima, jer na taj način sve čuju o istoriji srpskog stradanja, pošto se obilazi i Srpska kuća, kao i sam grad Krf.

Turistima koji dolaze sopstvenim prevozom vodiči savetuju da trajektom iz Igumenice na ostrvo dođu u ranim jutarnjim časovima, jer je tada karta za auto 10 evra. Toliko košta i povratna po čoveku. Cena trajekta tokom dana raste i do 60 evra. Takođe, najjeftiniji trajekt ide do Lefkimija, juga ostrva koji je od Krfa udaljen samo 30 kilometara, a cena je upola niža.

Na samom jugu Krfa nalazi se mesto Kavos, koje je doskora bilo namenjeno iskuljčivo engleskim turistima koji odmor provode non-stop na žurkama, u kafićima i barovima. Srpski turisti su ovog leta otkrili ovaj grad u kojem kafane rade 24 časa, a cene su dosta niže nego u ostalom delu ostrva.




KAFA
KAFA u najlepšem kafiću "Libro dora" košta tri evra. Kafa se služi na srebrnom poslužavniku, sa srebrnom džezvom, uz obavezan bokal vode i nezaobilazno slatko. Svi gosti do 11 časova dobijaju besplatan kroasan, a posle - sladoled.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Grčka  |  Poslato: 23 Jul 2012, 19:11
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Letovanje iz snova na Zakintosu


Još niste isplanirali svoje letovanje? Ne brinite, superodmor.rs ima idealnu ponudu za vas. Ukoliko ste u mogućnosti da otputujete već 1.8. na odmor, nudimo vam nezaboravno letovanje na Zakintosu sa popustom od 62 evra po osobi!


Slika


Zakintos je najjužnije i treće po veličini jonsko ostrvo, poznato po dugim peščanim plažama, kristalnom moru tirkizne boje, blagoj mediteranskoj klimi, kornjačama, vinogradima, maslinama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu...

Priroda je Zakintosu podarila idilične pejzaže na severu, istoku i jugu ostrva, a na zapadnoj strani veliki broj morskih pećina, krševitih uvala i strmih litica duz obale.


Slika


Najpoznatija plaža na ostrvu je Navagio sa finim belim peskom, tirkiznim morem i poznatom olupinom broda, koja je i zaštitni znak Zakintosa.

Ostrvo je i najveći prirodni rezervat na Mediteranu jedne vrste morskih kornjača zvane "Caretta caretta", koja na peščanim plažama na jugu Zakintosa polaže jaja. Da bi se zaštitila legla i opstanak te vrste, područje je postalo nacionalni primorski park.


Slika


Ostrvo je idealno za odmor, provod i uživanje u turističkim atrakcijama, što znači - za svakog po nešto! Zato, posetite sajt superodmor.rs i uplatite još danas ovaj aranžman. Po ceni od 229 evra po osobi dobićete 11 noćenja u vili Irida, a u cenu je uključen autobuski prevoz.

Superodmor

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Grčka  |  Poslato: 24 Jul 2012, 14:08
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Letujte u Haniotiju


Još uvek nije kasno da isplanirate svoj savršen odmor, a danas zahvaljujući sajtu superodmor.rs imate popust od čak 70 evra po osobi!


Slika


Hanioti je poznato grčko letovalište smešteno na unutrašnjoj strani poluostrva Kasandra u oblasti Halkidiki. Nalazi se na oko 100 kilometara od Soluna i predstavlja jedno od najlepših turističkih mesta prvog prsta Halkidikija.

Slika


Ima veliku peskovitu plažu koja je oivičena parkom punim zelenila. U centru mesta se nalazi veliki trg pun zelenila koji je u večernjim časovima pun zbivanja. Na trgu i oko njega smeštene su brojne prodavnice, taverne, restorani, picerije, kafei, barovi i objekti za zabavu. U mestu postoji ambulanta, apoteka, pošta, supermarketi, poslastičarnice, pekare i rent-a-car agencije.

Slika


Ukoliko danas posetite sajt suprodmor.rs po ceni od 220 evra možete dobiti 10 noći u ovom letovalištu.

Blic

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Grčka  |  Poslato: 25 Jul 2012, 19:18
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Parga: Mediteranski raj koji odiše kosmopolitskim duhom


Parga je najpopularnije letovalište u oblasti Epir, a ukoliko želite da se uverite u to, pogledajte današnju ponudu dana portala SuperOdmor. Svojim posetiocima portal je pripremio popust na letovanje u Pargi, koji iznosi 68 evra po osobi.


Slika


Parga je najpopularnije letovalište u oblasti Epir. Nalazi se 60 km jugozapadno od Janjine, grada koji je centar ove oblasti. Ova oblast je u severozapadnom delu Grčke. Parga je smeštena na obali Jonskog mora. Antičko ime za Pargu bilo je Ipargos. Parga je pridružena Grčkoj posle Balkanskih ratova. Parga je zvanično proglašena turističkom oblašću 1962. Iz Parge svakodnevno polaze brodići za Krf i Paksi.

U zapadnom delu Parge se nalazi stenovito brdo obraslo različitim vrstama borova. U zalivu, između plaže i luke nalazi se ostrvce na kojem je lepa kapelica. Do ostrvca se može lako i brzo doplivati.

U istočnom delu Parge se nalazi jezero Kalodiki. Pargu oružuju živopisni predeli. Lep venecijanski zamak na severu Parge, na litici, razdvaja luku i zaliv od prelepe peščane plaže. Ova tvrđava datira iz 1570.godine. Sa tvrđave se pružaju fantastične panorame.
Opština Parga uključuje i mesta Agia, Antousa, Agia Kiriaki. Grad Parga sada ima 2.500 stanovnika. Pored predivne prirode, Parga je poznata i po odličnom maslinovom ulju koje je najbolje u ovoj oblasti Grčke. Brda oko Parge su prekrivena maslinjacima.

Parga je mesto koje svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta, nalazi se u malom zalivu na padini, okruženo šumom i stablima maslina. Romantične uličice sa belim kućama pune su kafića, restorana i taverni. Tempo života je preko dana nešto sporiji, da bi u večernjim časovima luka živnula u kosmopolitskoj atmosferi koja zadovoljava svačiji ukus.

Zakonom je uređeno da sve kućice u starom delu moraju biti okrečene u žutu ili crvenu boju, a u tom delu mesta nije dozvoljeno da se podiže više spratova.

Info
Ima poštu, ambulantu, apoteke, supermarkete, pekare, pa čak i praonice veša.


Slika


Parga je smeštena na obali Jonskog mora a u zapadnom delu nalazi se stenovito brdo obraslo različitim vrstama borova. U zalivu, između plaže i luke nalazi se ostrvce na kojem je lepa kapelica.

Pargu okružuju živopisni predeli, a svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta sa romantičnim uličicama sa belim kućama, restoranima i tavernama.


Plaže

Slika
Plaža Sarakiniko


Plaže Parge imaju kristalno čistu vodu, zelenu okolinu i sve uobičajene turističke i sportske pogodnosti.
Gradska plaža je duga i peščana, a nedaleko od nje se nalazi živopisno ostrvce koje jeodlično za opuštanje. Do njega se može doplivati.

Plaža Valtos se nalazi 2 km od centra Parge. Duga je i peščana i jedna od najpopularnijih među turistima, jer ima divne taverne i barove. Pogled u kojem posetioci mogu uživati u Valtosu je zaista jedinstven: visoko na levoj strani je impozantan dvorac. Desno gleda na more i obližnja ostrva Paksos i Antipaksos do kojih se može doći brodićima.


Slika


Plaža Lihnos se nalazi na 3 km od Parge. Druga je po dužini plaža Parga. Plaža je delom šljunkovita, a delimično peščana. Tokom dana, baš kao i na Valtosu, može da se oprobate u skijanju na vodi ili vožnji džet-skija. Takođe treba posetiti Afroditinu pećinu.

Sarakiniko je jedna od najlepših i najrazvijenijih plaža u oblasti. Do nje vodi put pun zavoja i padina. Plaža je takođe delom peščana, a delom šljunkovita, a voda prozirna. Lepo organizovana plaža koja nudi dobrodošlicu i opuštanje. Plaža Agios Joanis se nalazi malo dalje (10 km od Parge), ali vredi posetiti je, jer je posebno opuštajuća.


Slika
Zalazak sunca iza plaže Valtos


Na 4 km od Parge nalazi se lepa mala plaža Agios Sostis. Ona ima kristalnu vodu i divan pesak. Preporučuje se ljubiteljima mira i uživanja. Plaža Piso Krioneri se nalazi na 1 km od centra Parge. Ona je skrivena iza zelenila jednog brda. Vrlo je popularna zbog blizine Pargi. Na 2 km od grada postoji plaža Krioneri koja ima sve regularne turistike pogodnosti, a posećena je takođe zbog blizine gradu.

Izleti

Slika
Delfi


Posetioci Parge mogu se upustiti na mali izlet do najmanjeg ostrva u Jonskom moru, Antipaksosa. Ovo ostrvo ima divne plaže i kristalno čisto more. Na ovoj turi se posećuje Paksos i obilazi se Plava pećina. Tokom vožnje se mogu primetiti delfini!

Prirodnjaci bi trebalo da posete Rodija močvare. U njima se mogu upoznati sa istorijom ovog područja, sa njegovim crkvama i manastirima. Istovremeno se može mnogo naučiti o važnosti močvarnih područja, o vrstama ptica i drugih divljih životinja koje u njima žive.

Posebno je interesantan izlet do Albanije. Butrinti je drevni grad s više od 2.600 godina istorije. Helenistička, rimska, vizantijska i venecijanska razdoblja su savršeno usklađena s prekrasnom prirodom.


Slika
Krf


Ljubiteljima izleta je naravno na raspolaganju seo Epir. Ovu lepu oblast zovu i „zemljom mnoštva mostova“. Antički Epir je poznat po svetilištu Dodona koje se smatra najbitnijim za starogrčki svet posle Delfa. Epir ima prelepu zelenu prirodu i pun je tradicionalnih mesta. Njegove planine i doline kriju bogatu faunu koja uključuje i braon medvede, vukove, divlje koze, jelene i divlje mačke.

Epir ima kristalno čiste reke koje zovu na nezaboravno splavarenje i kajakarenje. Plaže Jonskog mora u Epiru nimalo ne zaostaju za ostrvskim plažama. Tu su mnoge velike vizantijske i postvizantijske crkve i manastiri.
Izlet po Epiru uključuje i posete istorijskim lokalitetima, kao što su Nekromantion, Zalogo i Kasopi, s šetnjom kroz hladne vode reke Aheront.


Slika
Kioni na Itaki


Centralna Grčka je takođe vrlo interesantna za istraživače. U njoj je čuveni grad Teba, koji zauvek živi kroz doživljaje likova iz Sofoklovih, Eskihovih i Euripidovih dela. Planina Elokonas je čuveni dom Muza.
Tu su i Delfi, svetilište, proročište i najvažnije mesto Antičke Grčke, a danas centar turizma u ovoj grčkoj oblasti. Centralna Grčka vrvi od istorijskog bogatsva. U njoj su izvojevane mnoge najvažnije bitke u istoriji čovečanstva. Njeni sinovi su mnogi veliki ljudi prošlosti poput Hesioda, Pindara i Plutarha.


Slika
Ribarski brodovi


Iz Parge se može poći u obilazak većih Jonskih ostrva. Krf, Lefkada, Kefalonija i Zakintos su prelepa ostrva, sa puno zelenila i divnim plažama. Krf vrvi od prirodnih lepota i istorijskog nasleđa. Lefkada je ostrvo na kojem se mešaju grčki i italijanski duh. Kefalonija je odmah ispod i predstavlja idealno mesto za one koji vole provod i aktivno letovanje. Zakintos je divno ostrvo puno zelenila i mlađih turista. Ima rajske plaže i ludi noćni provod, posebno u Laganasu. Malo ostrvo Itaka je takođe vrlo interesantno.

Provod

Noćni život Parga pruža zabavu za svačiji ukus. To je vrlo šareni grad sa velikim brojem barova i noćnih klubova. Parga barovi su mesto za uživanje u opuštenoj večeri uz koktele, a obrok ili užina se takođe služe do kasno u noć.

Za one koji vole žurke i ples, noćni klubovi će vas držati budnima celu noć. "Sugar" bar je jedan od najpopularnijih u Pargi i ušuškan je na samoj rivi. Pored ovog prelepog mestašceta za provod svratite i u "Sail In" bar i "Camaran" diskoteku, koje dan i noć obećavaju provod "osam dana u nedelji".


Slika


Kafe bar "Spice" je vrlo prijatno mesto čije osoblje ljubazno dočekuje goste od ranog jutra do kasnih večernjih časova. Picerija "Egli" je divno mesto sa odličnom picom i špagetima. Oni takođe primaju i narudžbine.

Taverna "Stefanos" ima fantastične riblje specijalitete i jela sa morskim plodovima. Pored ukusa, ona pruža divan pogled na plažu Valtos i Antousu. Posebno je romantičan zalazak sunca iz perspektive ovog lepog resorana.

Parga ima kafee i barove u kojima se puštaju različiti muzički žanrovi. Ima rok barova i fensi kafića. Bar "Nouveau" je vrlo prijatno mesto sa velikim izborom pića i divnim pogledom na luku.


Slika


Na plaži Valtos nalazi se "Yacht Club" koji ima vrlo ukusna jela i bogat meni. Jedna Norvežanka je otvorila fantastičan restoran u centru grada koji se mora posetiti. Pored divne hrane, atmosfera je izuzetno prijatna.

Taverna "Barbanassis" ima odličnu domaću hranu i jedna je od najstarijih taverni na plaži Valtos. Od odličnih restorana, tu su još: "Kastro 1380", "Dionysos", "Lichnos Panorama", "Yiannis", "Kryoneri" (sa tipičnom grčkom hranom), "Rudis", "Saki", "Andreas".

Svi večernji lokali ostaju otvoreni dokle god imaju goste, te faktički ne postoji fajront. Noćni život traje dugo, prijatan je i bezbedan.


Blic i super odmor



Moja preporuka za izlazak:Veranda Bar-Club, S.marina 32, Párga, GR.

Slika


Slika


Slika

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Grčka  |  Poslato: 30 Jul 2012, 17:51
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Afisos: Mirna oaza za porodični odmor


Grčko letovalište Afisos je divno, mirno letovalište smešteno na južnoj strani planine Pilion, udaljen je oko 25 kilometara od Volosa.


Slika


Nekada je Afisos bio malo ribarsko selo, ali se poslednjih nekoliko godina ubrzano razvija i postaje vrlo posećena turistička destinacija, mesto idealno za odmor od gradske gužve i buke.

Afisos je okružen zelenilom, peščanim plažama, odiše tradicionalnim šarmom, idealan je izbor za porodično letovanje. Planinski pejzaž, čista voda mora, zlatna boja peščanih plaža, ono je što privlači turiste ovom gradiću.

Ovaj grad - luka izgrađen je u obliku amfiteatra, a obavezno posetite i neku od brojnih taverni, barova i tradicionalnih starih kuća.


Gdestinacija

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Sicilija  |  Poslato: 31 Jul 2012, 16:07
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Sicilija i za avanturu i za odmor


Ukoliko još niste odlučili gde na letovanje portal SuperOdmor.rs vam nudi odličnu opciju da svoj odmor provedete na Siciliji uz aranžman koji je danas na popustu. Umesto 495 evra platite 420 i provedite se u letovalištu Đardini Naxosu.


Slika


Plaže na Siciliji poznate su kao najbolje plaže Italije, a samo u 2011. godini, šest njih nagrađeno je Plavom zastavom. Plavo-zelena voda, prijatan sitan pesak pod nogama, prelepi pejzaži, jesu upravo ono što karakteriše Siciliju i njenu obalu. Većina plaža Sicilije opremljeno je ležaljkama i suncobranima, imaju odvojen deo za decu, a na nekima od njih dežuraju spasilačke ekipe.

Noćni provod na Siciliji vezan je za veće gradove gde se nalaze najbolji klubovi, a manja mesta su idealna za porodice koje se radije opuštaju na večerama u restoranima sa provereno dobrim sicilijanskim specijalitetima.


Slika


Oni koji vole da istražuju imaće i te kako priliku da upoznaju bogatu istoriju ovog dela Italije. Severno od Sicilije, u Tirenskom moru, nalazi se vulkanski arhipelag Eolska ostrva. Najveće je Lipari, po kome se često arhipelag naziva Liparska ostrva, a pored njega tu su i ostrva Stromboli, Vulkano, Salina, Filikudi, Alikudi i Panarea. Na Stroboliju je i vulkan koji je, pored Etne, jedini aktivni vulkan u Evropi.


Blic

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Grčka  |  Poslato: 01 Avg 2012, 09:35
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Krit: Ostrvo vina, maslinovog ulja, grožđa i pomorandži


Portal za putovanja SuperOdmor svojim posetiocima danas je pripremio specijalan popust na letovanje na Kritu. Ukoliko danas kupite ovaj aranžman, možete uštedeti čak 60 evra po osobi.


Slika


S obzirom na to da je Krit najveće grčko ostrvo, teško možete da ga obiđete za desetak dana, a da pri tom stignete i da se kupate na jednoj od brojnih i nikad prepunih plaža. Sa ovog planinskog ostrva se uzdižu čak tri velika planinska masiva: Lefka Ori, Lasitiotika Vuna i Ori Sitija.


Slika


Ovo ostrvo, nastalo kao posledica pomeranja tla, poznato je po proizvodnji vina, maslinovog ulja, suvog i svežeg grožđa, pomorandži. Masline se ovde gaje preko 4.000 godina, a svaki stanovnik Krita potroši 20 do 30 litara maslinovog ulja godišnje.


Blic

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 57 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker