Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 18:51


Autoru Poruka
Miss Helen
Post  Tema posta: Govor tela  |  Poslato: 16 Mar 2013, 22:24
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 25 Dec 2012, 20:14
Postovi: 1249
Lokacija: Tu negdje..

OffLine
GOVOR TELA



Čini se da su signali tela vrlo komplikovana stvar koju baš svako ne može naučiti. Ali naučnici nas uveravaju da baš i nije tako. Dovoljno je naučiti prepoznavati desetak tih signala da bi smo bili dobri čitači govora tela i vrlo uspešni u realizaciji želja.
U popularnom Penthouse Forumu svojevremeno je objavljeno i ovo istinito pismo:

„Imam 110 kilograma, visok sam, razvijen, mišićav mladić, pravi tip muškarca. Govore mi da izgledam kao filmski glumac. Nedavno sam bio na jednom žuru. Bilo je mnogo lepih devojaka, a među njima i nekoliko koje su mi se jako svidele. Plesao sam s njima, udvarao im se, ali ni s jednom nisam uspeo dogovoriti se za sledeći sastanak. Istovremeno, među ostalim gostima primetio sam i jednog žgoljavka sa naočarima, koji je bio pravi donžuan. Devojke su se rojile oko njega, a on je odabrao najlepšu i zajedno su otišli sa žura. U čemu je problem? Sta je on onako žgoljav imao, a ja ne?"

Odgovor je bio kratak:

„Reč je o onome što se naziva govorom tela. Taj, po vašim rečima žgoljavi mladić, znao je kako svojim rečima da izgovori ono što su devojke očekivale. A vi to uprkos svom izgledu niste znali. U tome je ključ neuspeha."

Šala ili istina? U svakom slučaju ovo drugo.

Mada se ova činjenica čini na prvi pogled vrlo maštovitom i previše fantastičnom, istraživanja u SAD, Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj govore da stvarno postoji svojevrsni govor tela, kojim naše telo komunicira nezavisno od naše volje s drugim telima oko sebe. Naše telo svojim nesvesnim pokretima i držanjem okolini pokazuje ono što podsvesno stvarno mislimo. Ako se i može lagati rečima, pokretima se ne može!
I onaj ko zna pročitati takav govor, zna već unapred kako će osvojiti željenu osobu ili - u najgorem slučaju - šta može očekivati kao reakciju kad joj pristupi.


DEŠIFROVANJE DRŽANJA

Studija govora ljudskog tela nesvesnim pokretima danas je u svetu neka vrsta nauke. Postoje već čitave knjižnice koje detaljno govore o svakom mogućem pokretu u svakoj mogućoj situaciji. Sva istraživanja govore da pri govoru tela postoje tri pravila: naše prisustvo utiče na tela drugih osoba; kod dešifrovanja govora tela uvek se mora voditi računa o celokupnosti situacije: žive osobe nisu inertna tela!

Na primer, pogledajmo način sedenja. Ukoliko pored nekog muškarca sedne poželjna žena on će reagovati na četiri moguća načina. Ako mu se žena ne svidi, imaće tokom razgora s njom odbrambeno prekrštene ruke na grudima, noga će mu biti prebačena preko noge na suprotnu stranu. Celim svojim telom - pa makar govorio ne znamo kako ljubazne i laskave reči i bio privlačan u ponašanju - govoriće „Maknite se od mene ".

Ako mu ruku budu postavljene ležerno na kolena, a noge prekrštene kod gležnjeva, on svojim telom nesvesno govori: „Mislim da ste prilično zanimljiva osoba."

Noge podvučene pod sedište jasno će govoriti: „Nervozan sam, uznemiravate me."

A široko razmaknute noge i širom razmaknute ruke jasno će pokazivati: „Odmah ste mi se svideli."

Upućenima mnogo mogu kazati i usne, bez obzira na izgovorene reči. Na primer, tokom razgovora opuštanje donje usne i njen nesrazmer u debljini sa gornjom otvoreno će pokazivati da se javila ljubavna želja. Pojavljivanje okomitih bora na krajevima usana tokom razgovora pokazaće želju za grubim seksom, po mogućnosti odmah!

Svojevrsnu priču pričaju i oči. Što one postaju tokom razgovora tamnije, to je znak većeg uzbuđenja. Isto tako, ukoliko se tokom razgovora šire, označavaju sviđanje i želju za dubljim poznavanjem. Svojevrsne signale daju i ruke. Ukoliko su tokom razgovora na leđima prekrštene, one znače neusiljenost i druželjubivost tog trenutka, ali i odbijanje dubljeg poveravanja ili zbližavanja. Prekrštene ruke su znak su neprihvatanja, a dlanovi koji se tokom razgovora trljaju jedan o drugi znak su nervoze i neodlučnosti. Ali ako ruke slede prirodan ritam izgovorenih reči, onda je to znak želje za zbližavanje. Ukoliko se tokom razgovora jedna ruka nalazi u džepu pantalona, tako da je palac okrenut prema polnom organu, kod muškarca to je znak lude želje za zajedničkim odlaskom u krevet.


SIGNALI ŽELJA

Mnogo u međusobnom zbližavanju znači i posmatranje usana partnera, odnosno partnerice. Ukoliko je pogled netremice usmeren na usne osobe s kojom se razgovara, podsvesno se želi reći da se javila želja za poljupcem. Ukoliko pri takvom gledanju jezik počne češće oblizivati suve usne, to je znak pozivanja na direktnu akciju, koja vodi u intimu! Ukoliko se jezik tokom razgovora češće svojim vrhom nepomično pojavljuje na poluotvorenim usnama, eto nepobitnog poziva na ljubav.

No, ne govore mnogo samo pokreti, već i nagib tela. Što je neko nekome bliži i postoji podsvesna želja za još većim zbližavanje, to je telo telu gornjim delom bliže. Kad bi se linije tako nagnutih tela produžile, brzo bi se sastale negde nad glavama. Što je ugao nagiba tela međusobno manji i oštriji, to je želja za intimom veća. Posle takvih približavanja kosinom tela, obično sledi i međusobno približavanje tela, sve do sedenja jedno uz drugo, a onda je svima već sve jasno, zar ne?

Pošto su oči, posle reči, najizrazitija mogućnost međusobnog komuniciranja, gledajući šta i kako gleda onaj s kojim ste se upoznali, saznaćete i šta on ili ona tog trenutka misli o vama. Na primer, ukoliko muškarac malo prelazi pogledom po grudima žene sa kojom razgovara, šalje signal sviđanja i želje. Ukoliko je meri pogledom, pokazuje grubu želju za seksom. Ukoliko joj gleda kolena, jasno daje na znanje da bi video i ono što se krije u njihovom sastavu!

Ukoliko žena posmatra muškarca u prsa, ona daje na znanje da ne želi nikakvo zbližavanje. Ukoliko mu posmatra cipele, noge i trbuh, pokazuje da je zainteresovana, ali ne baš previše. A ukoliko mu posmatra ruke, pokazuje želju da želi zagrljaj.

Zapravo, svaki nesvesni pokret telom ili delom tela odmah pokazuje osećaj tog trenutka. U želji za intimom, bližim upoznavanjem ili čak samim seksualnim činom, muškarac će, razgovarajući sa poželjnom ženom, i nehotice utišati svoj glas do šapata. Što je glas tiši, njegovo je uzbuđenje veće! To isto vredi i za žene.

Nepobitan znak želje za intimnim upoznavanjem tuđeg tela je i spuštanje svog dlana na neki deo sagovornikovog tela. To podjednako vredi i za muškarce i za žene. Što je takvo dodirivanje bliže sagovornikovom polnom organu, to je želja veća i jača. Postavljanje dlana na butinu, bilo muškarca ili žene, direktan je poziv u krevet!

Mnogo govori i držanje partnera ili partnerke tokom plesa. Što je ruka, koja je obujmila drugo telo postavljena niže prema zadnjici, to je želja za intimom veća. To podjednako vredi za oba pola.


KRETANJE I OSEĆAJI

Zapravo, primera komuniciranja telim mogli bismo navesti mnogo. No, svi pokreti svode se zapravo na samo dva iskazivanja osećanja: prihvatanje ili odbijanje, simpatije ili antipatije, i to je sasvim dovoljno. Jer, simpatija rađa simpatiju, jasno izražen poziv, kad se oseti, gotovo nikad se ne odbija. Uostalom, na takav način psiholozi objašnjavaju i ono što se naziva „ljubav na prvi pogled" ili „želja za seksom na prvi pogled". Reč je jednostavno o trenutnom komuniciranju dva tela koja su se razumela, a srećnom okolnošću ta su saznanja probila prag nesvesnog i u sferi svesnog stvorila obostranu naklonost, pri čemu do zbližavanja prosto mora doći. Tako se objašnjavaju oni katkad neobjašnjivi uspesi trenutnog zavođenja i spremnost da se pođe u krevet.

Kad dva tela počnu komunicirati međusobno, onda sve oko njih pada u zaborav. To je onaj poznati osećaj osame dvoje ljudi usred najveće gužve, pri čemu oni sve gužve oko sebe više uopšte nisu ni svesni. Ukoliko im se neko i približi, komuniciranjem svojih tela će ga oterati kao suvišnog.

Pokreti tela ili delova tela mogu pokazivati upućenom ne samo trenutne osećaje druge osobe, već i njene konkretne želje. Na primer, ukoliko žene u toku razgovora s muškarcem češće prinosi ruku usnama, ona pokazuje jasnu želju za vlastitim zadovoljenjem. Ruka češće prinešena vratu, pokazuje želju za pružanje zadovoljstva, a češći uzdasi - ukoliko nisu od tuge - pokazuju želju da se ugodi ne smo sebi, već i partneru.

Isto tako, popravljanje delova odeće naočigled sagovornika pokazuje nedvosmislenu želju za intimom, a što je prisutnije popravljanje sve intimnije odeće, poziv je jači.

Isto tako, poziv za zbližavanje pokazuje i žensko popravljanje kose ili frizure tokom razgovora udvoje, a isto značenje ima i popravljanje šminke.

Američki psiholozi za komuniciranje tvrde da je jedan od nepobitnih dokaza želje za seksom i stajanje tokom razgovora na obe noge, koje su raširene taman toliko, koliko su široki i kukovi! Oni tvrde da to vredi za oba pola i dodaju da takozvano opušteno držanje s težištem na jednoj nozi zapravo pokazuje indiferentnost prema partneru s kojim se priča.

KAKO STE GRAĐENI


Nakon svega, zaista je je realno zapitati: možemo li krivotvoriti pokrete tela, odnosno možemo li svesno činiti pokrete po želji u nameri da bismo nametnuli svoje želje telu osobe s kojom se komunicira? Engleski psiholozi tvrde da to nije moguće, odnosno da se pokreti komuniciranja tela ne mogu svesno kontrolisati. Ispitivanja u Nemačkoj su pokazala da se, doduše, samokontrolom mogu činiti neki pokreti „govora tela" svesno, no moć koncentracije i kontrola tih pokreta je ograničena. Ne samo vremenski već i sadržajno! Telom se, dakle, stvarno ne može lagati duže vreme, kao što se to može rečima!

Važan je pri tome još jedan detalj. Naime, telo svojim nesvesnim pokretima pokazuje -kad se laže! To su oni isti nesvesni pokreti koji nas odaju i kad inače ne govorimo istinu: češkanje po nosu, dodirivanje uva prstima, popravljanje čvora kravate i obaranje pogleda na zemlju!

Ispitivanja su pokazala da na izvestan način sa okolinom telo komunicira i svojom građom. Mnogi psiholozi čak tvrde da upravo od građe tela treba i početi prilikom dešifrovanja primljenih signala druge osobe. Tako, na primer, okruglo lice odaje laku uzbuđenost, odsustvo dubljih osećaja, površnost, odanost dobrim stranama života -seksu, jelu i piću - ali samo za kratko. Jajoliko lice koje se sužava prema bradi odaje osećajnost koju najčešće ne želi otvoreno pokazati, dok četvrtasto lice odaje tešku i ćudljivu osobu koja je najčešće verna odabraniku/odabranici svog srca. Što se tiče dugačkog i mršavog lica ono odaje energičnost s pomalo okrutnosti, sa iscrpljujućom snagom emocija.


ABECEDA GOVORA


Štošta odaje i građa celokupnog tela. Tako se tvrdi da kruškolike građe celokupnog tela predstavljaju smirene, ali pomalo lakoumne i previše popustljive osobe, koje su u ljubavi češće trome nego aktivne. Debela i zdepasta građa označava čoveka koji želi biti shvaćen ozbiljno i koji je nežan i odan ljubavnik. Čvrsta građa širokih ramena označava romantičnog ljubavnika, odnosno ljubavnicu koji se postavljaju zaštitnički, a visoka, vitka, suva osoba označava biće koje ne želi ništa u životu statično. I, konačno, niska, mršava, dugonoga osoba znači pouzdanog i domišljatog ljubavnika.

Na prvi pogled, čini se da je otkrivanje građe tela u kombinaciji sa nesvesnim signalima tela, vrlo komplikovana stvar, koju baš i ne može svako brzo da nauči. No, to samo tako izgleda. Upućeni kažu da je dovoljno naučiti prepoznati nekoliko desetina onih najosnovnijih i najuočljivijih signala tuđeg tela, pa da se postane već uspešan čitač „govora tela". A kad je u pitanju i seks, kažu, dovoljno je naučiti prepoznati desetak najosnovnijih poruka, pa da se u međusobnim odnosima i realizaciji želja postane jako, jako uspešan.

Zanimljiva su neka saznanja nakon istraživanja u Kaliforniji. Postoje, naime, ljudi koji nesvesno znaju raspoznavati prikrivene signale tuđeg tela. Istraživanja 120 muškaraca -koji su odabrani po kriterijumu uspešnosti zavođenja velikog broja žena - pokazala se da oni zaista i nesvesno razumeju podsvesni „govor tela". Na osnovu ovog pokazatelja istraživanje je nastavljeno. Svrha je, naime, koliko je u stvari poznavanje podsvesnog „govora tela" uopšte odlučno u komuniciranju među ljudima.

Postoji i teorija po kojoj je ovaj "govor tela" bio nekada vrlo razvijen među ljudima i bio prethodnica onog pravog ljudskog govora rečima. Po toj teoriji ljudi su podjednako razgovarali i govornim znakovima i „govorom tela". Po tome, „govor tela" bio bi jedan od najstarijih, ako ne i najstarija ljudska komunikacija uopšte.

Jedno je sigurno: u međusobnom zbližavanju ljudi, u njihovoj intinmi koja će možda prerasti u nešto veće, „govor tela" igra veoma značajnu ulogu. Pored boja i mirisa, on je u stvari glavni podsticaj zašto nam se neko sviđa i zašto ga želimo.


POZIV NA LJUBAV


Mnogi muškarci nisu sigurni da li ih žena preko puta njih želi ili ne. Mnogi propuste neke šanse, sve iz straha da će biti smešni ili da će pretrpeti poraz. Međutim, po nekim znacima, pokretima ili gestovima žene, može se otkriti da li je ona zainteresovana ili ne.

Prvi susret


Većina ljudi veruje da je muškarac taj koji započinje flertovanje, ali nisu u pravu. U dve trećine slučajeva žena je dala znak da on može da započne udvaranje. Američki psiholog Monika Mur ispitivala je prvi susret među nekoliko hiljada muškaraca i žena i zabeležila je preko 50 „ženskih" znakova koji znače „možeš da mi priđeš". Neki od njih su svesni, a većina je nesvesna. Važno je samo znati ih „pročitati".
• Obrve. Ona podigne obrve i drži ih podignute sekund-dva. Onda ih brzo spusti. Obrve se često kombinuju sa osmehom i pogledom.
• Kosa. Ona rukom prođe jednom ili više puta kroz svoju kosu.
• Oblizivanje njenih usana. To je nesvesna radnja, kada ona jezikom pređe jednom ili više puta preko svoje gornje ili donje usne.
• Daje vam kratke, brze poglede. To će učiniti bar tri puta. Trebalo bi joj uzvratiti. To malo takmičenje deluje veoma stimulativno.
• Doterivanje. Počeće više da obraća pažnju na svoju odeću, sve dok ne bude svakog dana savršeno elegantno odevena.
• Ljuljanje uz muziku. Dok sedi, klati nogama ili njiše telo u ritmu muzike. Prilika je da je pozovete na igru. Pristaće, jer je to upravo želela, a kada počnete da igrate, sve će se odvijati brzo i lako.
• Dodirivanje nekog predmeta. Ona prstima miluje ivice čaše, pepeljare, svežanj ključeva ili bilo šta što joj dođe pod ruku.
• Namešta suknju da bi pokazala noge. Budite sigurni da ćete uspeti, ako ne danas, sutra sigurno.


MUŠKI SIGNALI


1. Pogledao vas je tri puta zaredom
Psiholozi tvrde da je prvi pogled uvek informativnog karaktera. Ljudi gledaju druge oko sebe jer su im se našli u vidnom polju. Drugi pogled je odmeravanje, jer je shvatio da je u pitanju žensko. Ali, ako vas pogleda i treći put, znači da je zainteresovan.

2. Okrenuo je stopala ka vama
Ukoliko nam je neko privlačan, nesvesno ćemo uperiti svoje ruke, ramena, stopala ili noge ka njemu. Obratite pažnju na grupu muškaraca dok pored njih prolazi privlačna devojka. Čak i ako sede sa svojim devojkama, nesvesno će ipak stopala biti okrenuta ka devojci koja im se sviđa.

3. Dodiruje svoje lice dok vas gleda
Muškarac koji je zainteresovan za devojku sa kojom razgovara prstima će preći preko svog obraza, dodirnuti uvo i počešati se po bradi. Takva reakcija je povezana s uzbuđenjem, nervozom i željom da se tim gestom "dotera" i skrene pažnju na sebe.

4. Oči mu se kreću "u trouglu"
Kada gledamo nekoga s kim nismo bliski, obično nam se pogled zadržava na njegovim očima. Kada razgovaramo sa prijateljem, pogled će nam se sa njegovih očiju povremeno spustiti i do usana. Međutim, ako je u pitanju flert, pogled muškarca će obuhvatati mnogo veći deo tela svoje sagovornice.

5. Gnječi limenku ili plastičnu flašu
Kada je muškarac zainteresovan, počeće da se igra kružnim predmetima, jer ga oni podsećaju na ženske grudi i druge oble delove tela. Stiskanjem konzerve će izraziti svoje podsvesne želje.

ŽENSKI SIGNALI

1. Podizanje obrva
Psiholozi su ustanovili da je gest nesvesnog podizanja obrva siguran signal da se u našem vidokrugu nalazi osoba koja nam se dopada. Ukoliko muškarac uzvrati na isti način i brzim pokretom podigne obrve da bi vas što bolje osmotrio, znači da su simpatije obostrane.

2. Igranje garderobom
Kao i muškarac koji skida nevidljive mrvice sa svoje košulje ili pantalona, i žene se ponašaju isto kada primete nekoga ko im se dopada; počinju da zatežu majicu, da uklanjaju nepostojeće trunčice prašine sa suknje... I žene, kao i muškarci, u tom trenutku žele da izgledaju besprekorno, kako bi što pre i što lakše osvojili osobu koja im se dopada.

3. Pokazivanje ručnih zglobova
Ako neko otkrije svoje zglobove, znači da je otvoren i iskren, ali i da je seksualno zainteresovan za drugu osobu. Ustanovljeno je da su ručni zglobovi erogene zone, verovatno zato što su žene nekada davno nosile mnogo konzervativniju garderobu, pa su ručni zglobovi bili jedini otkriveni
delovi tela. Ukoliko još i mašete rukama, sigurno je da želite da uđete u "njegov prostor" i da mu dodatno skrenete pažnju na sebe.

4. Prekrštene noge
Što žena više puta prekrsti noge ispred muškarca, to je znak da je više zainteresovana. Uostalom, nije li zbog takvog ponašanja Šeron Stoun u filmu "Niske strasti" proglašena zavodnicom broj jedan na planeti?

5. Imitiranje njegovih pokreta
Ukoliko žena nesvesno počne da kopira pokrete muškarca koji je u njenoj blizini, to je siguran signal da prema njemu nije ravnodušna. Imitiranje tuđih pokreta je psihološka igra zavođenja i sigurno je da će prerasti u nešto konkretnije ako se obe strane odvaže na avanturu...




Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 27 Mar 2013, 12:35
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
I bore govore o karakteru i talentima

Iako su najbolji pokazatelj godina zbog ĉega se na sve naĉine trudimo da ih se rešimo, bore na celu mogu mnogo toga da otkriju i o našem karakteru i uspehu u zivotu.

Srećne osobe
Horizontalnu liniju na sredini ĉela obiĉno imaju osobe za koje se kaze da su rodjene pod srećnom zvezdom. Njih prati sreća na svim zivotnim poljima, a posebno u ljubavi.

Sposobni i uspešni
Dve ili tri horizontalne bore na ĉelu otkrivaju uspešne i snalazljive osobe koje znaju da uzivaju u svemu što su postigle. Neretko su i vrlo duhovite, a i zaljubljene u umetnost.

Popularni i slavni
Nekoliko popreĉnih linija na ĉelu mogu da budu znak velike popularnosti. Karakteristiĉno za ove osobe je to da su okruzene sa puno prijatelja i poznanika i ĉesto su omiljene u društvu, na po
slu, u porodici... Zvezde su im uglavnom naklonjene i
velike su šanse da postanu popularni i slavni, ali samo ako je to i njihova ambicija.

Avanturistički duh
Dugaĉka uspravna linija na sredini karakteristiĉna je za osobe sklone avanturama, energiĉnim, ali pomalo i površnim, posebno u ljubavi. Oni teško sklapaju brakove, jer se nerado odriĉu slobode, ali i kad stanu na “ludi kamen” nemaju baš idealan odnos sa braĉnim partnerom. Ova linija ĉesto se pojavljuje i na ĉelu osoba koje imaju izuzetno visoku funkciju.

Ambicioznost i umetnost
Linije izmedju obrva ukazuju na ambicioznost, odluĉnost, samouverenost. Karakteristiĉne su za osobe koje se dobro snalaze u organizaciji poslova, sposobne da se snadju u vrlo komplikovanim situacijama, i, neretko, imaju vrlo uspešnu karijeru.

A bore na ĉelu u obliku romba karakteristiĉne su za boeme, pisce, pesnike, muziĉare,
slikare...


preuzeto sa FB


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 27 Mar 2013, 12:36
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Pronadjite idealnog ljubavnika za sebe čitajući crte lica

Ne morate vjerovati u to da crte lica odaju kakav je tko u krevetu, ali nema razloga da ne isprobate teoriju.
Ĉim upoznamo nove ljude o njima stvorimo nekakvo mišljenje koje se kasnije najĉešće pokaze potpuno pogrešnim iako smo katkada i u pravu, prenosi Intematemedicine.com. Brojni struĉnjaci su na temelju još brojnijih istrazivanja zakljuĉili da prouĉavanjem ĉovjekovih crta lica mozemo razabrati neke njegove osobine pa tako i one vezane za seksualnosti. Posebnu pozornost treba usmjeriti na oĉi, nos, uši i zenske nokte. Uz poznavanje 'znaĉenja' karakteristika lica već na prvom spoju mozemo ocijeniti bi li nam ta osoba odgovarala u krevetu ili ne. Ne morate vjerovati u ono što slijedi, ali zašto ne biste odluĉili pokušati otkriti je li istinito?

Usne
Osoba s većom gornjom usnom pomalo izbaĉenom naprijed ima jak seksualni nagon. Tko ima mesnatu i krupniju donju usnicu
trazi puno seksualnih uzitaka.
Tanka donja usnica ukazuje na skromne ili ograniĉene seksualne zelje. Svijetle usne izdaju mlake ljubavnike
Ljudi koji imaju gornju usnicu tanju ili kraću u odnosu na donju, brzo i relativno lako dozivljavaju orgazam.

Oči
Tko ima intenzivno zelene ili plave oĉi u seksualnosti je izrazito kreativan i ostvaren. Oĉi koje pozivaju medju svilene plahte su i one iz kojih, kako se to kaze, iskri (koje sjaje) one odaju zudnju i neodoljivo su privlaĉne

Brada
Punija i istaknutija brada znaĉi samo jedno - osoba je spremna na razne seksualne igrice, ali je ujedno sklona i bjezanju od ozbiljnih veza.

Nos
Malen nos odaje skromnu seksualnu zelju, veliki, naravno, obrnuto. Tko ima zakrivljen vršak nosa na dolje je iznimno senzualan, ali istovremeno škrt i sebiĉan, ponekad nestrpljiv i ĉesto zna gušiti svoj i partnerov libido. Ljudi s grbom na nosu za vrijeme spolnog odnosa se s dušom i tijelom predaju i gube u vrtlogu strasti.

Uši
Ljudi s malim ušnim resicama imaju jak seksualni nagon iako se ĉini da bi prije svega najradije partneru ponudili uzitak - zato se ĉesto ne mogu opustiti i priuštiti sebi zadovoljstvo.
Ljudi s velikim ušnim resicama su senzualni i strastveni ljubavnici


preuzeto sa FB


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 27 Mar 2013, 12:37
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Šta znači biti pametan?!?

Da li je to postizanje visokih rezultata na testu inteligencije ili na školskom testu koji proverava sposobnosti. Jesu li pametni oni koji imaju izvanrednu memoriju?!
U mnogim školama decu odvajaju prema rezultatima, oni sa visokim ocenama dobijaju više pažnje i više privilegija od onih sa nižim ocenama. U poslu, mi tradicionalno definišemo pamet kao sposobnost rešavanja problema i brzo razumevanje. U stvari, brzina je identifikovana i usvoena kao osobina intelekta.
Ipak mnoga svjetska otkrića nisu došla na osnovu brzine već istrajnosti, kreativnosti i teškog razmišljanja. Tomas Edison je radio gotovo kao fizički radnik dok nije otkrio sijalicu. On je bukvalno probao hiljadu puta dok nije uspio. Dakle, sijalica nije došla brzo. Mnoga naša vjerovanja o inteligenciji su posljednjih godina poljuljana. Među onima koji su najviše uzdrmali naše znanje bio je Dr. Hauard Gardner, čija knjiga Okviri Uma govori o sedam vrsta inteligencije. On smatra da inteligenciju merimo vrlo usko.
Evo Gardnerovih sedam originalnih vrsta inteligencije. Sedam načina na koji možete organizovati intelekt po kategorijama; sedam načina da bolje razumete svoju prirodu.

VERBALNA INTELIGENCIJA. Pamet reči. Odnosi se na reči i jezik, spsobnost da zamislimo i komuniciramo kroz verbalne termine. Biti leksički pametan.
VIZUELNA INTELIGENCIJA. Pamet slika. Zasniva se na čulu vida ili sposobnosti vizuelizacije; sposobnost da se misli kroz oblike ili rasporede, da se tumače simboli i zamisle mogućnosti. Ukoliko imate jaku vizuelnu inteligenciju, vjerovatno ćete svoje ideje crtati na papiru i predstavljati slikama.
FIZIČKA INTELIGENCIJA. Pamet tijela. Odnosi se na fizički pokret: sposobnost da se «misli tijelom», da se stvari razumiju uz pomoć fizičkog kontakta; saznanje kroz dodir.
MUZIČKA INTELIGENCIJA. Muzička pamet. Zasnovana na nečijoj mogućnosti da prepozna melodijske motive i da muzički misli, da instinktivno predosjeti melodijske, ritmičke i harmonijske «događaje»; da koristi zvuk i ritam za elokventnije izražavanje misli.
MATEMATIČKA I LOGIČKA INTELIGENCIJA. Logička pamet. Nekada nazivana naučnom inteligencijom, ona se zasniva na moći rasuđivanja i mogućnosti baratanja brojevima i formulama, odnosno izgradnje sistema argumentacije.
INTERPERSONALNA INTELIGENCIJA. Društvena pamet. Usmjerava naše odnose sa drugim ljudima; visoka empatija karakteristična je za ovu vrstu intelekta i pomaže nam da se dobro odnosimo prema svim tipovima ljudi.
INTRAPERSONALNA INTELIGENCIJA. Unutrašnja pamet. Odnosi se na našu sposobnost da gledamo unutar sebe i da razumijemo sebe, svoju suštinu i osjećanja. Jak osjećaj sebe.

Odlomak iz knjige «Potencijal žira», Džim Ketkart


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 09 Apr 2013, 23:51
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Kako da prepoznate da se zabavljate sa psihopatom

Mačo muškarac, muževan, šarmantan, deluje sigurno u sebe, pomalo agresivan što naravno ide u prilog njegovoj muževnosti. Ume da lupi rukom o sto a u afektu a kada ga baš obuzmu emocije ( jer ne zaboravimo on je i izuzetno emotivan samo se to ne vidi na prvu loptu) udari pesnicom o zid da bi se smirio. Izuzetno ljubomoran i posesivan, voli da zna da njegova devojka pripada samo njemu.

Ideal mačo muškarca ili onoga što se često zove i alfa mužijak je nešto što se kod velikog broja devojaka negovalo još od malih nogu. One su na osnovu toga izgradile sliku „pravog muškarca“ koji zna šta hoće i koji zna da ih „muški“ zavede i obori sa nogu. Ono što im se naročito čini izazovnim kod ovakvih muškaraca jeste činjenica da je do njihovih emocija teško dopreti. One veruju da su oni suštinski emotivni momci ali koji svoje emocije ne rasipaju na sve strane i koji ih retko pokazuju jer to prosto nije kul. I ne samo da nije kul nego se i ne uklapa u ideal mačo muškarca. Iako su one često iznervirane činjenicom da im on ne pokazuje svoje emocije, muškarac koji bi prema njima bio blag, pažljiv, pun razumevanja ne bi im bio interesantan. Takav muškarac je običan šonja, ništa slično ovom „pravom muškarcu“ koji emocije daje na kašičicu.

Dakle, veliki broj žena upoznat je sa profilom mačo muškarca i usvojila ga je kao svoj tip muškarca sa kim teži da ostvari vezu. Ono što međutim veliki broj žena ne zna jeste da ispod ovog površnog šarma i muževnih osobina ( koje su zapravo jedna lažna sigurnost u sebe i odlučnost) leži emocionalna tupost i praznina. Ispod ove muževne snage vrlo često nalaze se ništa drugo do psihopatska obeležja ličnosti.

Naravno ne želimo da vas uplašimo ovom pričom. Kao što je nepohodno demistifikovati profil mačo muškarca tako je potrebno i objasniti šta psihopatska ličnost jeste. Značenje koje pripisujemo reči psihopata posledica je filmova u kojima su oni predstavljeni kao osobe sa kriminalnim dosijeom, ubice, siledžije i slično. Psihopata onakav kakav postoji u stvarnom životu ne mora da ima kriminalni dosije. To nije psihopata o kome gledamo u filmovima koji će da vas izbode u tuš kabini ili da vas ubije na spavanju. Psihopata u stvarnom životu može biti upravo taj čuveni alfa mužijak koji odiše muževnom snagom, deluje sigurno u sebe, vrlo je zavodljiv i šarmantan, prosto vas obara sa nogu… Nećemo da tvrdimo da su svi muškarci sa navedenim osobinama nužno i psihopate ali svakako smatramo da je dobro i korisno znati obeležja psihopatske ličnosti kako vam se ne bi desilo da padnete na šarm a završite sa psihopatom! Dakle, šta su tipično psihopatske osobine koje leže ispod zavodljivosti i šarma?

On ne izgleda ni ludo ni nasilno. Čak naprotiv, deluje vrlo stabilno i staloženo, kao muškarac na koga se u potpunosti možete osloniti, siguran u sebe i pouzdan. Nije retkost da poseduje magičnu privlačnost. Imate utisak da vas nešto prosto vuče ka njemu. U njega se ludački zaljubljujete a odnos sa njm se najbolje može opisati kao fatalna privlačnost. Veza sa njim u početku deluje kao „medeni mesec“. Sve je savršeno i vi ste ubeđeni da ste našli čoveka svog života.

Ovakav muškarac je najčešće izuzetno manipulativan i vrlo uspešan u prikrivanju svoje patologije. Ipak, ukoliko pronađete sličnost između njega i pokazatelja psihopatske ličnosti koje ćemo navesti, bilo bi dobro da se zapitate da li je vaš dečko samo alfa mužijak ili neko ko može biti opasan po vašu socijalnu, psihološku i emocionalnu dobrobit.

Pokazatelji psihopatske ličnosti

1. Grubost

Psihopata je sklon grubom ponašanju. On se lako potuče , preti drugima, ima ispade besa…Od njega ćete često slušati o nasilju u svom životu. On ima istoriju nasilnog ponašanja. Psihopata lako plane i radi opasne stvari kao što je prebrza vožnja, udaranje zidova i udaranje stvari. Njegovo nasilno ponašanje naravno uvek ima dobro opravdanje. U argumentima koje daje kako bi opravdao svoju agresiju vidi se manipulativna moć kojom on raspolaže. On će vas uvek ubediti da su drugi krivi, da je situacija bila takva i da nije imao izbora nego da nasilno reaguju. Jedna od njihovih glavnih karakteristika jeste bes.

2. Ubijanje vašeg samopouzdanja

Psihopata vas uporno spušta. On konstantno ispravlja vaše greške i koriguje vaše ponašanje. On će vam reći da ste predebeli, ružni, da loše pričate ili loše izgledate. Ponižavanje i uništavanje vašeg samopoštovanja omogućava mu da se prema vama loše odnosi kao da ste to zaslužili. Sa jedne strane on vas ponižava a sa druge veliča sebe. On vas uverava da je najbolja stvar koja vam se ikada desila. Njega želi tako mnogo žena a vi ste srećnica koja ga je ulovila i treba da budete zahvalni što je on sa vama. Ovakvim tretmanom i sami počinjete da sumnjate u sebe i budete previše obazrivi, pazite šta radite i kako se ponašate.

3 Emotivna klackalica

Veza sa psihopatom podseća na emocionalni rolerkoster. On ima faze kada je potpuno emotivno odsutan, hladan, nepristupačan. Ne želi da komunicira i deluje ljuto bez ikakvog razloga. Non stop vam nešto zamera i sve mu smeta. Nakon ove faze, on iznenada upada u fazu kada je beskrajno sladak i pažljiv, radi sve one stvari koje je radio kada ste započeli vezu. Kada nastupi ta “slatka” faza vi se nadate da je on raskrstio sa svojim lošim osobinama. Uzalud se nadate!

4. Posesivnost i kontrola

Psihopata ispoljava izrazito posesivno i kontrolišuće ponašanje. On vam zabranjuje da izlazite, stalno vas proverava, zabranjuje vam komunikaciju sa drugim muškarcima. Kada vas zove na mobilni a vi se ne javite on zahteva da zna razlog zašto se niste javili, sa kim ste bili i šta ste radili. On čeprka po vašem telefonu, proverava vašu poštu, pretura po vašoj torbi…Posesivnost i ljubomoru koju on demonstrira svojim ponašanjem, vi možete protumačiti kao pokazatelje ljubavi. Oni međutim nisu znaci ljubavi već sredstva kojima on postiže potpunu kontrolu nad vašim životom. Vrhunac kontrole on postiže kada u potpunosti ograniči vaše kretanje. On vam navodi argumente zašto na određena mesta ne smete da izlazite. Govori vam kako da se ponašate u javnosti, kako da se oblačite, koju muziku da slušate, sa kim smete da se družite… I na kraju kada u potpunosti uspostavi kontrolu nad vašim ponašanjem i kada ima potpuni uvid u vaša kretanja on stiče slobodu da radi šta hoće i nikada ne bude provaljen! Samim tim prelazimo na sledeću stavku.

5. Seksualni promiskuitet

Psihopata je sklon seksualnom promiskuitetu. On vrlo često vara i zbog toga što to radi vešto, retko bude uhvaćen na delu. Iako on laže i vara i ne oseća se krivim povodom toga, ponekada on može da se suoči sa svojim greškama ( najčešće kada je otkriven) i da deluje kao da se suočava sa posledicama svog ponašanja pošteno, hrabro i muški. On može da plače, grca, moli i obećava da se to nikada više neće ponoviti. Ovaj nastup je naravno još jedan vid manipulacije. Nakon što mu oprostite greške on će ih ponoviti jer jedna od ključnih karakteristika psihopata jeste nesposobnost da uče iz iskustva.

6. Panika zbog raskida

Psihopata se užasno plaši ideje raskida, osim ako naravno ta ideja nije njegova. Ideja da može biti odbačen od strane partnerke za njega je potpuno neprihvatljiva i učiniće sve da to spreči. Nije retkost da se slomi, rasplače, moli, obećava da će se promeniti ili čak preti samoubistvom. Obasipa vas telefonskim pozivima, zove na svakih pet minuta, zove vaše rođake, prijatelje i moli ih da vam prenesu koliko vas voli. Nije retkost da vas zovu njegovi rođaci kako bi vam pomogli da se pomirite. Nakon što vas privoli da ga primite nazad on neko vreme postaje sladak i pažljiv. Posle nekog vremena njegova potreba da vas kontroliše postaje još veća.

7. Patološka egocentričnost

Kao što smo već spomenuli, psihopata vas ubeđuje da je on najbolja stvar koja vam se ikada desila. On je uveren da je uvek u pravu i da sve radi ispravno. Njegove potrebe su uvek na prvom mestu. Neprijateljski je raspoložen prema svakoj kritici i burno reaguje kada ga kritikuju.

8. Uvek su drugi krivi

Jedna od bitnih karakteristika psihopate jeste odsustvo svakog uvida. On nikada ne preuzima odgovornost za svoje ponašanje. Ako se radi o tome da vozi kao manijak i pokušava izgurati sa puta nedužnog vozača-kriv je drugi vozač. Ako vas je prevario, nije on kriv već sve te žene koje ga zavode. On je sklon projekcijama i optuživanju drugih za svoje nevolje.

9. Ne voli vaše prijatelje i porodicu

U cilju potpune kontrole vašeg ponašanja, psihopata počinje da vas okreće protiv vaših prijatelja i porodice. On pretpostavlja da bi vaši prijatelji mogli negativno da utiču na vaš odnos i mišljenje koje vi imate o njemu, zbog čega počinje da vam ružno priča o vašim prijateljima i da im zamera niz stvari. On može da vam zamera da se vaše drugarice ponašaju nedolično ili da se neke od njih čak lože na njega što naravo predstavlja vid manipulacije kojim će vas lakše udaljiti od vaših prijateljica. Često se dešava da i vašu porodicu ne može da podnese iz prostog razloga što ne može da podnese ideju da vas deli sa bilo kim.

10. Nesposobnost za ljubav

Psihopata ne ume da voli. Njegova patološka egocentričnost i emotivna tupost mu to ne dozvoljava. On u ženi ne vidi biće sa kojim istinski može da uspostavi intiman odnos. Za njega je žena samim tim što je žena, inferiorno biće. Žena je za njega funkcija. On od nje nastoji da stvori sredstvo za zadovoljenje sopstvenih potreba i u tu svrhu koristi se raznim manipulacijama kao što su ponižavanje, obezvređivanje, ljubomora i posesivnost. Ono ka čemu teži jeste da od žene napravi lutku, domaćicu, seksualnu robinju ili majku. Lutka mu služi da bi je pokazao drugima i na taj način nabildovao sopstveni ego time što pored sebe ima privlačnu ženu. Domaćica mu služi da sedi kući i zadovoljava njegove bazične potrebe. Seksualna robinja je žena koja robuje svim njegovim seksualnim perverzijama. Majka je ona koja podržava njegove poslovne uspehe, koja ga pazi, čuva i brine o njemu. Ona je često pametna žena koja je zaslužna za njegove uspehe ali za koje on beskrupulozno preuzima zasluge.

Mia Popić, REBT savetnica


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 09 Apr 2013, 23:53
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
PSIHOPATIJA (uzroci i karakteristike)

Uzroci psihopatije

Uzrok psihopatije, kao i ostalih poremećaja ličnosti, može biti loša socijalizacija u ranom detinjstvu, genetske karakteristike, kao i posledice telesnih i duševnih oboljenja. Najčešći su uzroci da su psihopate u djetinjstvu ili pretjerano strogo vaspitavane, tj. kažnjavane, ili su bili prepušteni sami sebi, tj. zanemareni.

Psihodinamičari tumače psihopatiju slabošću ega, zbog čega dolazi do izražaja nekontrolirano ispoljavanje nagona, ali i slabošću super-ega, što se očituje u nemogućnosti pridržavanja moralnih normi. Nepovoljni nasljedni činitelji, kao i činitelji okoline oblikuju psihopatske ličnosti. Terapijski pokušaji gotovo da nemaju uspjeha. Definicija i značenje pojma psihopatije i nadalje se raspravljaju.



Karakteristike psihopatije

Klasični psihopata odlikuje se - potpunim odsustvom savjesti - kao jedne važne osobine koju posjeduju normalni ljudi. On će se služiti svim sredstvima da ostvari svoje ciljeve. Radi se o ljudima koji su većinom - po samoj svojoj suštini – zli. Normalnim ljudima savjest na neki način služi kao kočnica, tako da će oni većinu svojih postupaka ‘vagati’, težeći tome da ne povrijede druge prilikom ostvarenja svojih ciljeva. Međutim, nemajući savjest u sklopu svog bića, psihopata se nalazi u jednoj situaciji u kojoj on ima veliku ‘prednost’ nad normalnim čovjekom. Njega ništa ne može da koči, osim možda onih pravila uspostavljenih u okviru pravnog sistema društva.

Najčešći opisi psihopata su: „Oni mogu biti simpatični, šarmantni, inteligentni, oprezni, impresivni,“ „mogu da ostavljaju utisak nekoga u koga se čovjek može pouzdati“, i „imaju mnogo uspjeha u zavođenju žena“: Međutim, „oni su neodgovorni,“ „rušilački nastrojeni“ i slično.

Veliku konfuziju pravi to što psihopate imaju dosta osobina koje mnogi normalni ljudi smatraju poželjnim ili zavidnim. Na primjer, oni često ostavljaju utisak jednog nevjerovatno čvrstog samopouzdanja. U mnogim slučajevima ispoljavaju jednu „nadprirodnu magnetičnu privlačnost za pripadnike suprotnog pola“.

Psihopate boluju od jedne stvarne mentalne bolesti koju on označava kao – potpuni i neizlječivi nedostatak osjećanja. Ukoliko psihopata uopšte nešto osjeća, onda su to emocije najpliće vrste. On čini bizarne i samo-destruktivne stvari zato što je potpuno imun na konsekvence koje bi normalnog čovjeka ispunile osjećanjima srama ili griže savjesti. Ono što bi drugi u tom smislu smatrali katastrofom, za njega predstavlja samo jednu malu nezgodu ili „čistu sitnicu“.

Psihopatija je sasvim uobičajena u ljudskom društvu. Postoji mnogo slučajeva psihopata koji normalno rade kao biznismeni, doktori, pa čak i – psihijatri. Oni izgledaju u svakom pogledu kao normalni ljudi. Nedostatak savesti ih čini veoma efikasnim „mašinama“. Oni mogu biti briljantni, mogu da pišu naučne radove, mogu da imitiraju riječi pune emocija (veoma su uspješni glumci), međutim, vremenom postaje sve jasnije i jasnije da te njihove riječi nisu u skladu s njihovim ponašanjem. Oni su tip čovjeka koji će u jednom momentu tvrditi kako je strahovito pogođen bolom usljed smrti nekog bliskog prijatelja ili člana porodice, a u sljedećem momentu će otići na neku žurku ili u disko klub - „da bi to zaboravio“.

S obzirom da su veoma efikasni, u stanju su da obavljaju veoma kompleksne radnje koje su zamišljene tako da izazovu druge da im ovi daju svoju podršku za ono što oni žele. Na taj način mnoge psihopate su u stanju da dostignu visoke pozicije u društvu. Tek nakon dužeg vremena njihove kolege i saradnici postaju svjesni činjenice da je njihov uspjeh i napredak zasnovan na gaženju drugih ili kršenju njihovih prava.

Iako su potpuno indiferentni što se prava drugih tiče, oni često kod drugih ljudi veoma spretno inspirišu osjećaj iskrenog povjerenja. Psihopata nikada ne smatra da s njegovom psihom nešto nije u redu, te tako ne osjeća ni potrebu da treba nešto da mijenja u vezi svog ponašanja. Osim što su egocentrični, oni su često i narcisoidni. Narcisoidnost je samo jedna od njihovih karakternih crta. Rijetko kad dolaze u sukob sa zakonom, dok istovremeno čine strahovite štete članovima svojih porodica, prijateljima i kolegama s posla. Psihopate se najčešće druže samo s onima od kojih mogu imati neke koristi. Za psihopatu je najvažnija jedino njegova „glad“, a sve ostalo je za njega ‘tamo negdje daleko’, osim ukoliko se to ne može apsorbovati s njegove strane u smislu neke vrste „hrane“. Za njega postoji samo jedno pitanje: „Da li se to može na neki način iskoristiti“ ili – „da li ja mogu nešto od toga dobiti“, a sve ostalo je od strane njegovih nagona rangirano kao manje vrijedno.

Ukratko, psihopata je – predator ili grabljivac. On se kamuflira uz pomoć jedne maske trezvenosti, a onda slično grabljivim životinjama tiho i neprimjetno prati svoju žrtvu, izdvaja je iz stada, približava joj se i krši njen otpor.

Dobri su stratezi i veoma dobro se maskiraju koristeći sve vrste riječi, gestova laži i manipulacija – kako bi uvukli žrtvu u svoju zamku. U mnogim slučajevima oni će prethodno skupiti što je moguće više informacija o svojim žrtvama, saznati sve njihove vrline, slabosti i mane, te će igrati na te karte koliko god je to moguće i kako im to odgovara.

Iako nemaju savjesti, oni će još u svojoj mladosti primjetiti tu „čudnu“ osobinu kod drugih, te će taj problem prilično brzo intelektualno premostiti, a onda će svoje žrtve često manipulisati tako što će se oslanjati ili apelovati na njihovu savjest. Psihopata će vas uvijek optužiti da radite ono što on radi ili namjerava da uradi. U svakoj interakciji između psihopate i normalnog čovjeka sa potpunim opsegom emocija, psihopata uvijek pobjeđuje. Psihopate se često nazivaju i „vukovima u jagnjećoj koži“. Za razliku od otvoreno agresivnih psihopata, mnogo više je onih koji spadaju u grupu tzv. ‘skriveno-agresivnih ličnosti’ (engl. covert-aggressive personalities).

Glavne karakteristike su im sljedeće:

Uvijek nastoje da se stvari rade onako kako oni misle da treba i jedino im je njihova ‘pobjeda’ na pameti.
Ambiciozni su kad se radi o sticanju moći i dominaciji nad drugima. Oni uvijek teže da budu oni koji su gore i da kontrolišu druge. Koriste cijeli jedan arsenal suptilnih i efikasnih strategija kako bi zadobili prednost u međuljudskim odnosima.
Mogu da budu veoma kulturni, šarmantni i zavodljivi. Oni znaju kako da dobro izgledaju i kako da pobjeđuju, ‘otapajući’ našu odbranu. Oni znaju šta će vam reći kako bi vi zaboravili na onaj svoj ‘osjećaj u stomaku’ koji vam govori da im nipošto ne vjerujete, a onda im dali sve ono što oni žele.
Mogu da budu beskrupulozni, podmukli, i osvetoljubivi borci. Znaju kako da kapitaliziraju na svakoj čovjekovoj slabosti a pojačaće svoju agresivnost ukoliko primjete da se posrnuli. Oni znaju kako da uhvate čovjeka u momentu kad je ovaj nesvjestan i nepripremljen. Ukoliko smatraju da ste ih u nečemu nadmašili ili da ste dobili više od njih, oni će to pokušati da preokrenu u svoju korist ili da vam se osvete. Oni bitku ne smatraju završenom sve dok oni ne pobijede.
S obzirom da nemaju savjesti, ne postoji ništa što može da ih koči. Oni znaju da razlikuju ispravno od pogrešnog, ali ne dopuštaju ničemu da im stoji na putu do onoga što žele. Prema njima, cilj uvijek opravdava sredstvo. Tako, su skloni da varaju i sebe i druge u vezi onoga što stvarno rade.
Eksploatišu ljude s kojima su u vezi. Gledaju na ljude kao na pijune u njihovoj životnoj igri. Gnušaju se svake slabosti i iskorištavaju svaku slabost koju nađu kod protivnika.

Psihopate su često dobri stratezi, međutim, nisu u stanju da vide suštinu stvari, većinom su preokupirani vanjskim izgledom („ambalažom“) a nisu u stanju da uče na osnovu vlastitih iskustava, kao što je to slučaj s normalnim ljudima.

Nemaju smisla za određivanje kada je stvarno potrebno da se bore a kad nije, niti imaju osjećaj za ‘fer-borbu’. Za njih svakodnevni život predstavlja jednu bitku i svako ko im stoji na putu da ostvare ono što žele, automatski se smatra neprijateljem. Opsjednuti su ‘pobjedama,’ uvijek su spremni i voljni za borbu.
Ne mogu da shvate da se dugoročne pobjede mogu ostvariti i tako da se ponekad nekome malo i popusti.
Konstruktivna ili fer borba njima je nepoznata. Smatraju da je svaka fer borba riskantna, tj. sa prevelikom mogućnošću za gubitak. Ili jednostavno, oni sebi ne mogu dopustiti nikakav rizik ukoliko su sigurni da na jedan nepošten način mogu doći do pobjede. Njih mahom zanimaju samo kratkoročne pobjede.
Nisu u stanju da prevaziđu svoju sebičnost i egocentričnost. Ne mogu shvatiti da nemaju pravo na baš sve što žele. Nakon svake uspješne manipulacije drugih, njihov ego postaje sve veći.
Ne mogu istinski da poštuju druge ljude niti da osjete empatiju. Znajući emotivne slabosti kod drugih, majstori su u pritiskanju pravih ‘dugmadi,’ kako bi kod drugih izazvali željene emocionalne reakcije.



izvor:Vikipedija


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 09 Apr 2013, 23:54
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Neverbalna komunikacija u svakodnevnim susretima...

Naš izgled, odijevanje, izrazi lica, držanje i gestovi mogu puno uticati na našu svakodnevnu interakciju sa ljudima. U svim tim susretima, jedna je karakteristika značajno ista, a to je prvi utisak. Prvim utiskom ostavljamno dojam o sebi, drugim osobama sa kojima se susrećemo, a na osnovu prvog utiska i mi zaključujemo o njima.

Mi možemo reći nešto o osobi na osnovu njenog držanja i stava tijela koji predstavljaju važne izvore informacija. Na primjer, na osnovu prvog susreta mi o osobi možemo zaključiti o njenoj privlačnosti , spolu, dobi, profesiji, njihovoj rasi, te opštoj pojavi.

Gest koji se prvi pojavljuje prilikom pozdravljanja jeste osmijeh i podizanje obrva. Izostanak ovog gesta ili neka grimasa licem prilikom susreta, može otežati komunikaciju i dati naznake postojanja negativnih emocija ili neprijateljstva. Nadalje, postoji i gest rukovanja, a taj gest može biti različitog intenziteta i može varirati od mlitavog stiska ruke, preko čvrstog stiska sa obje ruke, do stiska rukom i obgrljivanja osobe sa kojom se pozdravljamo.

Veliki broj ljudi će po položajima svojih ramena odati da se osjećaju potišteno. Ne samo da ćemo kod tih ljudi vidjeti spuštenu glavu i ramena, već ćemo primjetiti kako uporno izbjegavaju kontakt očima. Kako vidimo, stav našeg tijela šalje jaku poruku o našem raspoloženju ljudima koji nas okružuju. Čovjek koji uspravno, podignute glave, hoda ne šalje istu poruku i ne ostavlja isti utisak na nas kao onaj sa pognutom glavom i ramenima.

Tjelesnim se stavovima mogu pri prvom susretu izražavati i posebne karakterisitke ličnosti kao što su dominantnost i submisivnost.

Dominantnost kao karakteristiku neke osobe možemo primjetiti prema slijedećim neverbalnim znakovima: podignutim obrvama, pozom sa rukama na bokovima, visoko dignutom glavom, gestom dlanovim okrenutim na dole, hodanjem nalik na šepurenje, ukoliko se radi o nekom sastanku onda lupanjem po stolu tokom govora, nižim tonom glasa i stavom isprsivanja.

Submisivnost kao karakteristiku neke osobe vidimo po znakovima: povećane ugaone udaljenosti, po crvenjenju lica, znakom glava u stranu, po povijenosti tijela, po smijuljenju, dlanovima okrenutim na gore, po slijeganju ramenima, po pozi naklona, po stidljivosti i višim tonovima glasa.

Nadalje, na osnovu nečijeg držanja mi možemo zaključiti da li je ta osoba zainteresovana za nas ili ne. Okretanjem svog tijela u pravcu osobe i blagim naginjanjem prema njoj mi dajemo, često nesvjesno, do znanja da poštujemo onon šta osoba govori. Ovo predstavlja jasan znak prijateljstva i predstavlja mali signal koji nam može reći da li smo od strane koga prihvaćeni ili ne. Također, kada sa nekim stojimo, stav našeg tijela može biti otvoren ili zatvoren. Otvoren stav podrazumijeva da nam je ugodno sa osobom sa kojom stojimo, a zatvoren može odražavati anksioznost ili nesviđanje. Odbrambeni stavovi mogu biti prekrštanje ruku preko grudi i usmjerenje nogu i tijela nasuprot osobe sa kojom stojimo.

Kako smo iz svega navedenog vidjeli, postoji veliki spektar neverbalnih znakova koji se koriste u svakodnevnim susretima. Da li ćemo mi nekome pokazati srdačnost prilikom susreta ili krajnju nezainteresovanost ovisit će od toga kako koristimo govor našeg tijela. Ako spadamo u osobe kojima je stalo do dobrih odnosa sa ljudima i ukoliko želimo napredovati u životu i razvijati socijalne vještine koje su veoma bitne, mi prilikom susreta sa ljudima moramo znati slijedeće:

Kontakt očima se treba podsticati, treba izbjegavati zurenje i održavati što češći kontakt očima koji vodi sviđanju i boljem upoznavanju govora tijela druge osobe. Izrazi lica bi trebali biti veseli i izražajni, a ne hladni i kontrolisani. Pokreti i klimanje glavom se također, trebaju koristiti kako bi smo podržali drugu osobu i ohrabrili je da govori, a to vodi većem dopadanju. Naravno i mi trebamo uzimati riječ, ali nikako ne trebamo držati monologe. Naši gestovi treba da budu otvoreni i izražajni, ali se treba paziti prenaglašavanja i pretjerivanja. Trebamo izbjegavati odbrambene i zatvorene stavove i gestove tijela. Naše držanje treba da bude uspravno i malo pognuto prema sugovorniku, a tjelesni kontakt umjeren ovisno od osobe sa kojom smo osobom tj. koliko je poznajemo. Naše odijevanje treba prilagoditi kako bi smo izazivali povoljne reakcije drugih.



Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 10 Apr 2013, 00:20
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Strah od uspeha i strah od neuspeha.

Mnogo je ljudi koji ne uspevaju upravo zbog straha od uspeha kojeg uglavnom nisu svesni. Zašto bi se čovek plašio uspeha koji želi? Jedan od bitnih razloga koji smo već spomenuli je zavist. Ako zavidimo onima koji su uspešni, mehanizam projekcije naših osećanja u druge ljude učiniće da predviđamo kako će nama drugi zavideti ako mi uspemo. Uspešan čovek je izložen. Postoji izreka: «Ko visoko leti, nisko pada». Svedoci smo toga koliko je za medije interesantno kada padne neko ko se visoko popeo. Mediji pišu ili govore o onome što čitaoci ili gledaoci žele da čuju i vide. Oni koji su se izdigli iznad prosečne većine izloženi su zavisti većine. Dok smo još neuspešni, ili smo «potencijal» za uspeh, «mladi talenti»... mnogi će nas «tapšati po ramenu» i bodriti. Ali, kada se «popnemo na tron», biće mnogo onih koji će želeti da nas sa njega skinu. Strah od uspeha je često proizvod straha od zavisti. Uglavnom od naše vlastite zavisti projektovane u druge ljude.

Strah od zavisti drugih ne prolizilazi samo iz naših projekcija. Realno je očekivati zavist drugih ako smo uspešni, ali, od naše zavisti prema drugima koji su uspešni zavisi i snaga i realnost takvog straha. Pored toga, i naš stav i ponašanje prema drugima može da podstiče zavist drugih ljudi. Ako smo skloni da se «pravimo važni», da se «kurčimo», da se ponašamo prepotentno, ističemo sopstvene vrednosti i uspehe a potcenjujemo druge, naš strah od zavisti biće jači (a time ćemo ga još više potiskivati u nesvesno)



Strah od uspeha je često proizvod straha od zavisti. Uglavnom od naše vlastite zavisti projektovane u druge ljude.



-Strah od zavisti drugih pojačan je kada imamo sumnju u sopstvenu vrednost i kompetenciju. Kada uspemo i kada nas to učini izloženijima proceni drugih, vidljivije su sve naše mane. Uspešan čovek je «pod lupom». Ako negde u sebi imamo osećaj da «ono što je u izlogu nije i u radnji», da imidž koji smo stvarali na putu do uspeha nije realna slika o onome što stvarno jesmo, plašićemo se uspeha. Uspeh može da dovede do «trenutka slave», a zatim do toga da budemo «provaljeni» da smo prevaranti.

Ako svoj uspeh ne zasnivate i ne gradite na imidžu (lažnoj slici o sebi), onda vas strah od «provaljivanja» neće pratiti na putu do cilja.



-Strah od uspeha može izvirati iz više izvora. Jedan od njih je strah od neispunjenosti koju možemo osetiti čak i ako ostvarimo uspeh.



Da li vam se desilo da ste uspeli u nečemu što je zahtevalo dosta vremena i napora, i da ste nakon uspeha osećali ispražnjeno? Uspeh vam nije doneo očekivano zadovoljstvo. Da li je to vredelo tolikog truda? Niste ni srećniji, ni ispunjeniji, ni zadovoljniji. Ovakvi strahovi se pojavljuju obično kada smo loše postavili ciljeve. Kada ciljevi ne izviru iz naših suštinskih želja možemo očekivati da nas njihovo ostvarivanje neće dovesti do ispunjenosti i zadovoljstva. Strah nas opominje da smo na pogrešnom putu. Slično se može desiti ako ostvarivanjem ciljeva iz jedne životne oblasti pokušavamo da “zakrpimo rupe” koje imamo u drugoj oblasti života. Da li može finansijski uspeh ili uspeh u karijeri da nadoknadi nedostatke koje imamo u emotivnom životu, u odnosima sa ljudima, u ljubavi. Možda može da ih malo zamaskira ili ublaži, ali jedno se ne može zameniti drugim. Ako očekujemo da ćemo uspesima na jednom planu pokriti svoje neuspehe na drugom planu, strah od uspeha će nas upozoravati na moguće razočarenje. Nešto slično se može desiti ako na putu do uspeha u jednoj oblasti zanemarimo sve druge bitne aspekte života. Tada možemo imati osećaj da život prolazi pored nas.

-Osećanje da ne zaslužujemo uspeh, da nemamo prava na njega i sve one dobre stvari koje uspeh nosi sa sobom, može biti izvor straha od uspeha. Takvi stavovi i uverenja o sebi stiču se uglavnom u detinjstvu. Ako ih imate, zapitajte se o njihovom poreklu.

-Stid od uspeha je jedan od izvora straha od uspeha. Uspeha se možemo stideti ako osećamo da ga ne zaslužujemo, da nemamo prava na njega, ili ako imamo predstavu da biti uspešan znači biti gramziv, agrsivan, seksualan, neskroman...Ako osećamo da ne zaslužujemo poštovanje drugih stiedećemo se i plašiti uspeha, i zbog toga podmetati sebi “klečke” na putu do uspeha.

-Strah od sopstvene nedoslednosti, “kratkog daha”, gubitka motivacije kada se uspeh jednom postigne, nedostatka samodiscipline i istrajnosti da se uspeh održi mogu biti dodatni izvori straha od uspeha.

-Strah od rušenja lažne slike o sebi može biti uzrok i straha od neuspeha i straha od uspeha. Veoma često ljudi ne čine ozbiljne pokušaje da uspeju u nečemu za šta su talentovani (bilo da oni same misle da su talentovani, ili da drugi to misle o njima). Jedan od najčešćih razloga je taj što, ako nismo pokušali da realizujemo svoj talenat, uvek možemo da živimo u iluziji da smo izuzetno talentovani, ali, eto, nismo hteli, nije nam bilo stalo do uspeha.



Pokušaj da se uspe ako imate nesvesni strah od uspeha sličan je pokušaju da vozite automobil sa podignutom ručnom kočnicom. Spustite ručnu. Prepoznajte svoj strah od uspeha. Sučite se sa njim. To je jedini način da ga prevaziđete.



Strah od uspeha je obično osećanje kojeg nismo svesni, ali su njegove polsledice vidljive. Navešćemo najčešće posledice koje se vide u ponašanju osobe kod koje je prisutan strah od uspeha. Ako imate u svom ponašanju nešto od navedenih posledica, pokušajte da prepoznate i strah od uspeha kod sebe.



Posledice straha od uspeha:

-Nedostatak napora da se ostvare ciljevi vezani za lični razvoj, obrazovanje, posao, porodicu, odnose sa ljudima.

- Samo-destruktivna ponašanja: nameštanje samom sebi neuspeha ili održavanja izvesnog nivoa uspeha koji je dostignut u nekoj oblasti života. Dešavaju vam se propusti tipični za vas (greške, sukobi, ispadi, periodi lenjosti ili lošeg funkcionisanja) koji vas, s vremena na vreme, sprečavaju da postignete neki uspeh, ili dovode do gubitka već stečenog. Dešava vam se da napustite određene aktivnosti, ili da napravite kardinalnu grešku, baš onda kada ste “pred vratima” uspeha, kada treba da “pokupite kajmak” svog truda...

-Teškoće u donošenju odluka, nesposobnost rešavanja problema.

-Gubitak motivacije ili želje za razvojem, postignućima i uspehom.

-Hronično postizanje rezultata manjih od vaših sposobnosti.

-Osećanje krivice, konfuzije, anksioznosti kada postignete neki uspeh. Počnete da mucate ili se saplićete, ponašate se smotano, ili vas hvata vrtoglavica...

-Kada vam je potrebna pažnja ili simpatije drugih , privlačite ih svojim slabostima. Mislite da, ako niste slabi, niko ne bi obraćao pažnju na vas, da bi smatrali da ste dovoljno jaki da sami brinete o sebi, i da bi vas zaboravili.

-Birate da uradite baš suprotno od onoga što znate da je potrebno da biste bili sretni, zadovoljni, zdravi ili uspešni. Kao da vas nešto tera da radite suprotno. Neki inat. Ne želite sve to ako treba da budete drugačiji, jer to onda niste vi.

-Podstičete sopstvenu hroničnu negativnost, pesimizam i neuspešnost. Ne možete da zamislite sebe kao sretnu, optimističnu i uspešnu osobu. Optimisti su, za vas, površne i lakoverne osobe. Negativnost je realnost. Pesimizam je dubina.

-Podcenjujete svoja postignuća, tražite načine na koje možete da namestite sebi da “prokockate” šanse koje ste stvorili i degradirate ono što ste postili. Za vas može da važi poslovica da ste kao “Krava koja se ritne, pa prospe kofu sa mlekom koje je dala.”

Ne podmećite sebi “klipove pod točkove”. Ne ponašajte se kao “Krava koja se ritne, pa prospe kofu sa mlekom koje je dala.”



Kako prepoznati svoj strah od uspeha

Ne možete se boriti sa neprijateljem za kojeg ne znate ni da postoji u vama.

Možda vam u tom prepoznavanju i razjašnjavanju straha od uspeha može pomoći odgovaranje na neka od sledećih pitanja: (razmislite o odgovorima na ova pitanja vezano za uspeh u važnim oblastima vašeg života: škola, posao, porodica, brak, veza, prijateljstva, profesija, emotivni život, kreativnost, sport, hobi, zdravlje, duhovni život)

-Šta mislim da će se dogoditi ako postignem uspeh u .....?

-Kako bi izgledao uspeh u tom području mog života?

-Da li, na neki način, osećam da ne zaslužujem uspeh u tome?

-Da li se plašim da ću nekoga povrediti ili zaplašiti ako postignem uspeh u ....? Zašto?

-Šta mi se čini da nedostaje da bih mogao da zadržim taj uspeh ako ga postignem?

- Koja je moja najveća briga vezana za uspeh u toj oblasti?

-Ko, po mojim uverenjima, više zaslužuje uspeh koji ja imam ili koji ću postići? Zašto?

-Koliko sam motivisan da se borim za uspeh u toj oblasti?

-Da li i zašto verujem da bih, ako uspem u tome, izgubio fokus i smer u drugim oblastima svog života?

-Koja bi mogla biti cena mogu uspeha u toj oblasti? Da li bi se moglo desiti nešto loše, nešto zbog čega bih se osećao nezadovoljnim, uplašenim, napetim, lošim...?



Ako ste odgovorili na prvu grupu pitanja, potrudite se još malo i odgovorite sebi na drugu grupu pitanja (vezano za uspeh u istim oblastima života kao i kod prve grupe pitanja):

-Imam li neke argumente za to da nisam dovoljno istrajan u naporima da ostvarim svoje ciljeve u toj oblasti?

-Koji su moji dugoročni ciljevi u toj oblasti?

-Na koji način ja opstruiram sopstveni uspeh u toj oblasti?

-Koliko problema imam u donošenju odluka vezanih za tu oblast?

-Na koji način je moja motivacija za uspeh u toj oblasti splasnula?

-Da li sam ikada osetio krivicu, konfuziju ili anksioznost kada sam ostvario neki nivo uspeha u ovoj oblasti?

-Na koji način sam bio neuspešan u ovoj oblasti?

-Da li sam se ikada plašio da ću izgubiti pažnju ljudi, simpatije ili brigu ako postignem neki uspeh u ovoj oblasti?

-Da li sam se plašio tuđe zavisti ako postignem uspeh u ovoj oblasti?

-Da li sam nekada birao baš suprotno od onoga što mi je bilo potrebno da postignem uspeh u ovoj oblasti? Da li sam sam sebe gurao u neuspeh u ovoj oblasti? Kako?



Iza straha od uspeha stoje pogrešne predstave i uverenja. Iz tih uverenja proizilazi pogrešan životni scenario, tipičan obrazac ponašanja koji vodi do neuspeha. Da biste prevazišli strah od uspeha potrebno je da prepoznate svoje pogrešne predstave i uverenja i promenite životni scenario koji vodi neuspehu.


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 10 Apr 2013, 00:22
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Šta žene misle o muškom telu...

Žene, za razliku od muškaraca, nisu vizuelna bića. To ne znači da ne primećuju dobro oblikovano muško telo, daleko od toga – njima jednostavno to nije dovoljno da bi bile sa nekim u vezi.

Iako devojke širom sveta uzdišu za zgodnim fudbalerima, za manekenima sa ravnim, mišićavim stomakom, one su svesne da je malo takvih tipova koji će pored savršenog tela biti i dobri prijatelji, ljubavnici i partneri puni razumevanja.

One ne očekuju od vas da svaki dan visite u teretani i bildujete mišiće, ali isto tako ne treba ni da gajite pivske stomake koji su sve veći kako godine prolaze.



Postoji nešto na šta gotovo sve žene obraćaju pažnju, a muškarci toga nisu ni svesni. Kada sledeći put izađete na sastanak, znajte da su ovi, često zapostavljeni delovi tela, pod lupom.

- Obrve – devojke ne očekuju da vodite računa o njima koliko i one, ali imati jednu obrvu umesto dve, stvarno nije privlačno.

- Nokti – oni mnogo govore o vašoj higijeni, zato se trudite da uvek budu uredno posečeni i čisti.

- Koža – ne postoji žena koja ne primeti ten na muškarcu. To ne znači da se morate lickati kremicama po čitav dan, ali malo nege nije na odmet.

- Dlake koje vire iz ušiju i nosa stvarno odbijaju. Ako ona može redovno da se depilira, možete valjda i vi da se pobrinete za tih par dlačica.

- Zubi – veliki, beli osmeh će je kupiti u svako doba.

- Leđa – mnoge devojke leđa smatraju najprivlačnijim delom tela kod muškarca. Iako ih verovatno neće videti bez majce na prvom sastanku, ne zapuštajte ih već se otarasite bubuljica, mrtve kože i dlaka sa njih.



Muškarci ne vode dovoljno računa o navedenim delovima tela. Pri tom ne mislim da su aljkavi i da ne održavaju higijenu ali priznaćete da kod nas još uvek vlada balkanski sindrom, i da se muškarci koji idu kod manikira, pedikira i mažu kremice uglavnom gledaju sa podsmehom od strane drugih muškaraca. Žene nemaju ništa protiv da njihovi partneri vode računa o sebi…sve dok to ne počnu da rade više od njih.



Žena takođe voli da je muškarac krupniji od nje. Postoje, naravno, i one druge, ali retko koja ne voli da može da se ušuška kod svog partnera i da je on obavije svojim mišićavim rukama. Nema veze koliko ste krupni, bitno je samo da ste krupniji od nje. Kao verovatno i vama i damama je važnije vaše lice od figure. Na svu sreću ukusi su različiti tako da se nekim ženama sviđaju lica sa grubljim crtama, dok ostale preferiraju nešto nežniji i dečačkiji izgled.



Devojke vole da vide da radite na sebi jer to mnogo govori o vašem životnom stilu, ali pivski stomačić (ne stomačina) joj nikada neće smetati – čak će misliti da samim tim što nemate savršeno telo ni vi nju nećete previše osuđivati ako se malo opusti.



Mnoga istraživanja pokazuju da žene pre biraju visoke, krupne muškarce. To datira još iz davnina jer je lepši pol smatrao da će tako građeni muškarci biti bolji zaštitnici svoje porodice. Danas visina nije presudna, mada bi bilo poželjno da ste viši od nje. Ovde možemo nabrajati još mnogo fizičkih odlika koje privlače pripadnice lepšeg pola ali činjenica je da one više od svega „padaju” na vaš karakter, smisao za humor, usputni kompliment, osećaj da su sigurne kada su sa vama…



Dok su muškarci verovatno barem jednom bili sa nekom devojkom samo zato što je zgodna ili ima velike grudi, žene se retko odlučuju na sličan izbor. One neće trpeti u svom životu neke frajere samo zato što imaju pločice na stomaku - njima to, jednostavno, nije dovoljno.



Ništa novo, to je samo još jedna od mnogih stvari u kojima se muški i ženski pol razlikuju. Muškarci cene pametne, uspešne i duhovite žene, ali prvo primete njihov izgled. Tek kasnije im postaje jasno da predmet njihove pažnje ima još nešto u sebi i onda požele da otkriju šta je to.



Naravno da i kod dama muška pojava igra veliku ulogu - čisto da biste se našli u njihovom vidnom polju - ali već pri upoznavanju one svoj mozak pretrpavaju gomilom pitanja, razmišljanja, upijaju svaku vašu reč i govor tela. Ona, naravno, sanja o visokom, zgodnom, obrazovanom, pažljivom…ali je isto tako svesna da se to retko nalazi. Zato se automatski otvara i za nešto drugo i neke osobine izbijaju u prvi plan, dok vaši fizički „nedostaci” ostaju u pozadini.



Hej, naletela je na slatkog, blesavog, beskrajno zanimljivog i duhovitog tipa. Ako i nema savršen stomak i razvijena ramena, njoj pored ovih osobina to neće biti uopšte važno.



Muškarci još uvek žive u zabludi da žene ne mogu da odole pločicama, slatkoj guzi i mišićavim rukama, ali mnoge ankete pobijaju te predrasude. U jednom istraživanju britanskih marketinških agencija na pitanje „Da li biste voleli da imate izražene stomačne mišiće”, svaki muškarac je odgovorio pozitivno a kao razlog je naveo „zato što žene to vole". Ali, nije baš tako. Čak 87 % pripadnica lepšeg pola se izjasnilo da se ne bi osećale sigurno pored fizički savršenog muškarca – em bi se njihovo samopuzdanje „srozalo”, em bi pre pomislile da će ih on prevariti.



Vodite računa o higijeni i o svom telu, koliko možete. Zbog vas samih i vašeg zdravlja, a zbog nje da biste joj pokazali da se trudite da izgledate dobro za vašu dragu. Taj trud je ono što žene žele i što itekako cene.



One se svaki dan sređuju, neguju, depiliraju, odlaze na aerobik – da bi vama bile lepe i poželjne. Žene, naravno, ne očekuju od vas da ulažete isto toliko vremena u sebe, ali briga o nekim osnovnim stvarima se podrazumeva. Ona se trudi zbog vas, možda je vreme da uzvratite uslugu.


Vrh
Nikita
Post  Tema posta: Re: Govor tela  |  Poslato: 10 Apr 2013, 01:03
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:44
Postovi: 7811

OffLine
Kad duša pati, telo boli...

Sve bolesti trebalo bi posmatrati u povezanosti psihičkih i organskih činilaca, budući da trećina bolesnika odlazi lekaru zbog organskih simptoma izazvanih emocionalnim poremećajem



Od antičkih vremena se smatralo da je čovek jedinstveno psihofizičko biće i da postoji neraskidiva povezanost tela i duše, ali je tek u prošlom veku medicinski prihvaćeno da snažni emocionalni doživljaji imaju veliki uticaj na zdravlje. Suprotno shvatanju da je uzrok bolesti isključivo organske prirode, savremena neurofiziološka, psihološka i sociološka istraživanja su potvrdila da je bolest uvek i psihičke i fizičke prirode, budući da telesna bolest menja psihu bolesnika, a da nepovoljni psihički doživljaji mogu uticati na zdravlje i tok bolesti.



Kako emocije nalaze put do raznih organa i kada nastaju psihosomatske bolesti



– Patološka veza duša–telo stvara se somatizacijom, odnosno kada opterećujući i stresni doživljaji ne mogu da se „prorade” i razreše psihičkim aparatom, već se uznemirenost „prazni“ preko vegetativnog nervnog sistema u tkiva i organe. Ovakav način komunikacije psihe i tela u početku izaziva samo poremećaj funkcija: ubrzava se rad srca, povećava krvni pritisak, menja se ritam disanja.

Da li će emocije ostaviti posledice na organizam, to se ne može lako predvideti, jer njihovo delovanje zavisi od više činilaca, prvenstveno od nasleđem predodređenog reagovanja, vrste osećanja, važnosti koja im se pridaje, obrazaca formiranih ranijim iskustvima i naučenih modela ponašanja, kao i od načina života, socijalne sredine i prethodnih bolesti.



U dugotrajno nepovoljnim emocionalnim stanjima stvaraju se biohemijske supstance koje ne moraju odmah da budu štetne. Organizam od njih može da se oslobodi radom mišića tokom hodanja, trčanja, ili neke druge fizičke aktivnosti. Nažalost, na poslu ili nekom drugom mestu gde se od nas očekuje uzdržanost, prinuđeni smo da mirujemo i da otrpimo teret neprijatnih osećanja. Upravo u takvim situacijama, u kojima psihički teret ne možemo da smanjimo ni razgovorom, stvaraju se uslovi za nastanak psihosomatske bolesti.



Od našeg sagovornika saznajemo takođe da patološka veza duša–telo ne nastaje samo u stresnim situacijama.Neprijatna osećanja (psihička trauma) nastala čak i u zaboravljenim događajima mogu da imaju isti nepovoljni učinak kada ih ožive slična ili neka druga aktuelnazbivanja koja ponovo aktiviraju potisnuta osećanja i reakcije. Na taj način se ovaj stari obrazac reagovanja gotovo automatski ponavlja.



Zataškavanje osećanja



Prema pariskoj psihosomatskoj školi, najznačajniji uzrok u nastanku psihosomatskih bolesti je specifičan način mentalnog funkcionisanja, koji bi se mogao nazvati „preterana adaptacija“. Rečje o osobama koje su tokom ranog života naučile da deluju bez mnogo imaginacije i razmišljanja, konkretno i praktično. I kasnije u životu društvena pravila nalažu da budemo racionalni, efikasni i uspešni, razmišljamo „kako treba“.



– Prihvatanjem operativnog (pragmatičnog, preciznog, reproduktivnog) modela mišljenja kao životnog stila i takvom racionalizacijom života gube se mašta i kreativnost na kojima se zasnivaju pojedini mehanizmi psihičke odbrane, kao što su fantazija, humor i emocionalna reakcija i pražnjenje. Zataškavanje i zanemarivanje sopstvenih osećanja imaju za posledicu i takozvani emocionalni zaborav koji se ispoljava nedostatkom reči za osećanja i nemogućnošćuda se emocionalni doživljaji izraze i opišu (aleksitimija).



Ko su kandidati za psihosomatske bolesti? To su dobro prilagođene osobe sa velikom sposobnošću savladavanja koje u trenucima adaptacionog iscrpljivanja i popuštanja psihološke odbrane ispoljavaju telesne reakcije. Ove osobe su sklone da „progutaju“ i zanemare svoj nemir, ljutnju, bes, tugu, agresiju, ili neka druga opterećujuća osećanja. Teško prihvataju promene i probleme u odnosima s drugima, ne podnose konfliktne situacije ili nemaju kapacitet da ih razreše, nisu sklone kreativnim i kompromisnim rešenjima. Imaju izraženu potrebu za redom, radom i tačnošću. Pragmatične su u rešavanju sopstvenih i tuđih emocionalnih teškoća, a svoja nezadovoljstva ne izražavaju, već su njihova ponašanja uvek u društveno dozvoljenim granicama. Preosetljive su i na bol.



Svoje telo kao tuđe



– Psihološki profil osobe koja je sklona psihosomatskim oboljenjima obeležava nedostatak kontakta sa svojim osećanjima i nemogućnost njihovog prepoznavanja. Te osobe svoje telo doživljavaju kao da je tuđe i dafunkcioniše nezavisno od njihove psihe. Sklone su da osećanja zamenjuju stalnim akcijama i da razna dešavanja u sebi i oko sebe shvataju krajnje praktično i otuđeno. Savet „radi nešto da ne misliš“ može biti od koristi, ponekad je i spasonosan, ali samo i isključivo privremen. Stalno zatrpavanje aktivnostima nije dobro, jer je to oblik bekstva od suočavanja sa sobom i onim što nas zaista opterećuje.



Svi ljudi, ma koliko bili snažni, mogu u vanrednim i stresnim okolnostima da reaguju telesnim simptomima, objašnjava dr Ćurčić, ali zahvaljujući dobrim psihičkim mehanizmima i teške životne situacije ostaju samo prolazne životne epizode i ne izazivaju trajnije telesne poremećaje. Kada,međutim, stresori prevladavaju naše psihičke snage remeti se i psihičko i telesno funkcionisanje.



Kako možemo sebi da pomognemo?

Mnogi se zavaravaju misleći da sebi mogu pomoći ispravljanjem posledica ili simptoma. Uvek je potrebno pronaći uzrok psihosomatskih reakcija, čak i kada se koriste medikamenti. Strahovi, lupanje srca, preterano znojenje, nemir nogu, nesanica mogu se medikamentima ili nekim drugim procedurama samo ublažiti, ali ne i izlečiti.



Uvek se treba zapitati šta je to što izaziva u nama nemir, nervozu, ljutnju ili tugu, kako stresna situacija deluje na nas i kako možemo da je razrešimo. Ako nam ta razmišljanja ne pomognu, trebalo bi ih podeliti s prijateljima ili otići lekaru. Ukoliko se medicinskim lečenjem, pre svega lekovima, ne postignu rezultati, ili se simptomi ponavljaju bez postojanja organske bolesti i kada životne nedaće utiču na održavanje ili dalje pogoršanje bolesti – trebalo bi otići psihijatru ili psihologu. On će različitim psihoterapijskim modelima pomoći da se psihička stanja i telesne smetnje povežu, razreše uzroci trpljenja i time pomogne psihološki i telesni oporavak.



Autor: dr Ćurčić.


_________________
Ponovo imam potrebu da ćutim.
Jer ono što najlepše umem da kažem više me ne zanima.


Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 121 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker