|
Autoru |
Poruka |
Jana
|
|

rang

Pridružio se: 05 Jun 2012, 01:34 Postovi: 3988
|
Rastvorio sam te
Rastvorio sam te kao ruzu da bih tvoju dusu vidio i ne vidjeh je.
Ali sve okolo - obzorja zemlje i mora - sve, unedogled, bi ispunjeno beskrajnim i zivim zivotom.
Juan Ramon Jimenez
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
JA NEMAM MIRA
Ja nemam mira a u rat ne hrlim; Leden a gorim, plašim se i nadam; Po nebu letim, a na zemlju padam; Ne hvatam ništa, a svijet citav grlim.
Amor me kazni da sred uza stojim, Nit omcu driješi, nit okove steže, Nit da me smakne, niti da odveže, Nece me živa, ne smatra me svojim.
Bez vida vidim, nijem, glas gubim: Umrijeti žudim, a pomoci tražim, Sebi sam mrzak, a drugoga ljubim.
Nit mi se mrije nit mi se živi, Smijem se placuci, žalošcu se snažim. Ovakvom stanju vi ste, gospo krivi.
Stanislav Vinaver
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
O ZAŠTO?
O zašto smo se, zašto smo se sreli Na mrtvoj stazi opora venenja, Pod mutnim nebom maćijskog jesenja! O, zašto smo se pogledali, je li?
O, zašt' se nismo mimoišli, draga, K'o do dve lađe na sred okeana, Što crnih jedri, a s dva mrtva kana, Plove i minu u maglu bez traga?
Veljko Petrović
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
PESMICA
Reci, kad bi moj osmeh bled, rastopio se kao cvet pola san a pola led.
Kad bih još jednom mogao da volim...
Da li bi mi tad bilo dobro svud, i život bio manje lud?
Ili bih i tad kao sad morao da se smešim i razbolim, i da umrem?
Kad bih još jednom osetio da volim, volim?
Miloš Crnjanski
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Lepota
Jest, nema na tebi ni jednog dela da se mome oku mogao da skrije, ni jednog prevoja blistavog ti tela da se moj poljubac na nj spustio nije.
Znam te tako dobro: u rastanka čaše ti preda me stupaš sva sjajna i živa, znam kada će suze oko da ti kvase, znam kad ti se duša miloštom preliva,
A kad u njoj nosiš svu toplinu Juga… Pa ipak si svakog dana nova meni, uvek nova, uvek tako čudna druga, i nikad slična jučerašnjoj ženi.
Ta moć tvoja čudna zaslepljava mene raznovrsnim sjajem, mirisom i bojom. - Oh, budi jedanput ko i druge žene. Da odahnem najzad pred lepotom tvojom…
Milan Rakic
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Zašto si tako lepa? Ne budi tako lepa. Hoću da budeš od mesa, ne od sunčevog sjaja. Zašto si tako lepa? Kad bi bar imala pege da ih večno po tvom licu skupljam. Kad bi bar bila razroka! Celog bih života na kolenima ubedjivao razroko oko. Ali, ti si lepa. Da, od sunčevog si sjaja. Ali ja ne mogu stalno živeti u tom sjaju. Ne mogu na pozornici živeti. Sve mi se vidi! Svaka moja ružnoća. Svaki posrtaj. Ne mogu živeti pod reflektorima. Shvati to. Nemoj plakati. Ne mogu živeti s tobom. Suviše si lepa.
Milan Kundera
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
LJUBAV
O, da mi je nešto pa da budem reka, Pa da tečem ispred tvoje kuće male; Pevajući tebi da razbijem vale O pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke, Prigrlim te sebi u svoje klobuke, I da tebe, draga, više ne dam nikom.
Na dušeku trava i mojih smaragda, Kao nimfa moja, da počivaš svagda, I da niko ne zna tvoje mesto gde je.
Samo moje oči da gledaju u te, Samo moje sve dubine i sve kute Da lepota tvoja osiplje i greje.
Aleksa Šantić
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
BILA JE MJESECINA
Bila je mjesecina, snijeg i mi isli smo tihi i nesretni.
Monogram nasih snova blistao je nama, ko blistav svjetionik. Vjetar. Tama. Ja sam bio sam i ti si bila sama. Bili smo straza na mrtvackoj strazi, na pogrebu jedne tihe lazi.
I tako smo stigli na kraj drvoreda. Tvoj parfem od gnjilih, uvelih rezeda... Rosa u staklu staklenog pogleda, Adieu, ma chere, jer tako zivjeti se ne da.
Miroslav Krleza
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
SUSRET
Kad ugledam gdje mi U susret koračaš vidim plahu košutu Kraj šumskog izvora. Moju dušu obuzme Silna radost života Izvadivši ludo srce, Na dlanu bih ga pružio Tebi...
Dragutin Tadijanović
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Posadila sam ruže u tvoje čizme, Iz tvoga šešira raste mi šeboj. Dok te čekam, u svojoj jedinoj I večitoj noći, po meni veju dani Kao komadići pocepanog pisma. Sastavljam ih i sričem slovo po slovo Tvoje ljubavne reči. Ali, pročitati malo šta mogu, jer Ponekad se pojavi nepoznati rukopis, I uz tvoje pismo zapadne komadić - Nekog drugog pisma, Umeša se u moju noć neki tudji dan, I tudje slovo. Čekam kada ćeš doći i kada pisma i dani Više neće biti potrebni. I pitam se: Da li će mi i tada pisati onaj drugi, Ili će biti i dalje noć?
Milorad Pavić
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|