Autoru |
Poruka |
Jana
|
|

rang

Pridružio se: 05 Jun 2012, 01:34 Postovi: 3988
|
Ljubavna pjesma
Kod tebe lezim u mraku nalazim mir. Nitko nije na svijetu dobar kao mrak i ti. Vezao sam se s mrakom. Vezao sam se s tobom. Da se rastanem s mrakom rastao bi se s tobom. Kod tebe lezim u mraku kao ptica u gnjijezdu. Vjetar mi raznosi pjesmu.
B. Setterlind
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Prorok
Otkako mi je vjecni sudac Sveznanje dao svog proroka, U ocima ja ljudi citam Stranice zlobe i poroka.
I objavljivat ljubav stadoh, Nauk pravi Istine same, Al tad su stali bliznji moji Kamenje bijesno bacat na me.
I pepelom tad posuh glavu, Iz grada bjezah ja skitnica, U pustinji otada zivim Na bozjoj hrani kao ptica.
M. J. Ljermontov
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Sa ovih oblaka gore
Tko si ti, čitaoče, koji ćeš poslije jednoga stoljeća čitati pjesme moje? Ne mogu ti poslati nijedan cvijet od ovog proletnjeg bogatstva, nijednu traku zlata sa ovih oblaka gore. Otvori vrata svoja i gledaj u daljinu. U svom cvijetnom vrtu skupljaj mirisne spomene na minulo cvijeće prije stotinu ljeta. U radosti svoga srca da osjetiš živu radost koja je pjevala jednog proletnjeg jutra šaljući svoj veseli glas preko stotinu ljeta.
Rabindranat Tagora
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Ne boj se! Nisi sam! Ima i drugih nego ti koji nepoznati od tebe zive tvojim zivotom. I ono sve sto ti bje, cu i sto sni gori u njima istim zarom, ljepotom i cistotom.
Ne gordi se! Tvoje misli nisu samo tvoje! One u drugima zive Mi smo svi presli iste putove u mraku, mi smo svi jednako lutali u znaku trazenja, i svima jednako se dive.
Sa svakim nesto dijelis, i vise vas ste isti. I pamti da je tako od prastarih vremena. I svi se ponavljamo, i veliki i cisti, kao djeca sto ne znaju jos ni svojih imena.
I snagu nam, i grijehe drugi s nama dijele, i sni su nasi sami iz zajednickog vrela. I hrana nam je duse iz nase opce zdjele, i sebicni je pecat jedan nasred cela.
Tin Ujević
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
U moru bih spavao u zenice ti ronim
Na plocniku bih cvetao u hodu ti leje crtam
Na nebu bih se budio u smehu tvom lezaj spremam
Igrao bih nevidljiv u srce ti se zatvaram
Tisini bih te oteo u pesmu te oblacim.
Vasko Popa
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Reci, kad bi moj osmeh bled, rastopio se kao cvet pola san a pola led.
Kad bih jos jednom mogao da volim...
Da li bi mi tad bilo dobro svud, i zivot bio manje lud?
Ili bih i tad kao sad mogao da se smesim i razbolim, i da umrem?
Kad bih jos jednom osetio da volim, volim?
M. Crnjanski
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
OSMEH
Osmeh mi je na licu.
Ne daj mu da te prevari.
To je samo kopča na prepuklom srcu, samo maska neispunjenih želja, samo bekstvo od razbijenih iluzija.
To je jedini način na koji umem da plačem.
Ne varam tebe, ja uvek samo sebe varam.
Oprosti mi što nije osmeh sve što na osmeh liči.
Ponekad osmeh na suzu podseća
Zorica Aćimović
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Dvoje
Stavi ruku na moja usta, na njima već je tvoja ruka. Nasloni obraz na moj obraz. Naslonit ćes ga na svoje lice. Na mome ramenu budeš li me ljubila već su tvoje usne. Ako si moja već si bila moja. Poljubi me. Već si me poljubila. Zatvori oči,vidjet ćeš kako ih zatvaram kako se zatvaraju. Ispod sive krošnje usnula naći ćeš sebe kako spavaš.
Zvonimir Golob
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Priča
Sećam se samo da je bila nevina i tanka i da joj je kosa bila topla, ko crna svila u nedrima golim.
I da je u nama pre uranka zamirisao bagrem beo.
Slučajno se setih neveseo, jer volim da sklopim oči i ćutim.
Kad bagrem do godine zamiriše, ko zna gde ću biti.
U tišini slutim da joj se imena ne mogu setiti nikad više.
Milos Crnjanski
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Kaži mi, kad bih te jednom zgrabio i stopala ti izljubio, ne bi li posle toga malko hramala u strahu da mi poljubac ne zgnjecis...?
Nichita Stanescu
|
|
|
|
|
|