Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 29 Mar 2024, 01:50


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 13 Apr 2012, 09:18
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Ostavka u baletu SNP

Posle SMS-a u kojem se preti njoj i porodici ukoliko ostane na čelu Baleta SNP, direktorka Olivera Kovačević Crnjanski u četvrtak je podnela neopozivu ostavku

Slika
Olivera Kovačević Crnjanski

POSLE SMS-a u kojem se preti njoj i porodici ukoliko ostane na čelu Baleta SNP, direktorka Olivera Kovačević Crnjanski u četvrtak je podnela neopozivu ostavku.

Nije želela novinarima da obrazlaže svoj potez, ali „Novosti“ saznaju da su ovom događaju prethodile optužbe manjeg dela od oko 80 zaposlenih u Baletu da direktorka svojim postupcima vređa njihovo dostojanstvo.

Na sastanku koji je upravnik Aleksandar Milosavljević održao sa zaposlenima, nije iznet, po njegovom mišljenju, nijedan konkretan dokaz ovakvim tvrdnjama. Ipak, uprava najstarijeg srpskog teatra ostavku je prihvatila, a upravnik kaže da je to učinjeno nevoljno i sa ogromnim žaljenjem.


- Upravo pod rukovodstvom Olivere Kovačević Crnjanski Balet SNP je stasao u relevantan ansambl spreman da odgovori svim izazovima - kaže Milosavljević .

Uprava SNP očekuje da će policija u najskorije vreme otkriti identitet autora pretećeg SMS-a upućenog Oliveri Kovačević Crnjanski i njenoj porodici.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 14 Apr 2012, 02:18
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Barišnjikov premijerno u Kaliforniji

Čuvena baletska zvezda uskoro u komadu Ivana Bunjina

Slika

JEDNA od najvećih baletskih zvezda današnjice, koji se već oprobao kao glumac, Mihail Barišnjikov, premijerno će ovoga vikenda na sceni pozorišta u Santa Moniki, zaigrati u predstavi „U Parizu“. A usred Kalifornije, glumiće na maternjem, ruskom jeziku.

Jedan deo komada, koji je prema kratkoj priči nobelovca Ivana Bunjina, adaptirao i režirao Dmitri Krimov, igra se i na francuskom. Barišnjikov glumi penzionisanog ruskog oficira koji živi u Parizu posle revolucije i građanskog rata u Rusiji.


- Žena ga je napustila, on je samotnjak, cinik - otkrio je uoči premijere slavni igrač. - Tada upoznaje mladu konobaricu i njih dvoje se upuštaju u pomalo tragičnu ljubavnu vezu.

Da je darovit glumac pokazao je 1977. kada je nominovan za Oskara, za ulogu u filmu „Prekretnica“ . Mlađoj publici poznat je po ulozi ruskog umetnika - ljubavnika Keri Bredšo u seriji „Seks i grad“.

Barišnjikov je istakao da mu je bilo „oslobađajuće“ da na sceni priča na maternjem jeziku i da je od mlađih kolega učio moderni ruski sleng. U predstavi ima samo malu plesnu numeru, ali najavljuje da će se uskoro vratiti baletu. Vitak, snažan i težak kao i kada je imao 18, uključen je u brojne umetničke projekte, ali ga, kaže, film više ne interesuje.

- Stalno mi šalju scenarije po kojima bi trebalo da glumim ruske bandite, koreografe ili bivšee baletane, a to mi ne odgovara - odlučan je Barišnjikov.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 12 Maj 2012, 18:17
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Maloj sceni Ateljea 212 ime Petra Kralja

Poslednju premijeru, "Maticu", Kralj je odigrao baš u Teatru u podrumu 12. marta prošle godine

Slika

BEOGRAD - Mala scena Ateljea 212, popularni Teatar u podrumu, nosiće ubuduće ime jednog od najvećih srpskih glumaca Petra Kralja (1941-2011.).

Novi naziv biće zvanično proglašen u subotu uveče, uoči izvođenja predstave "Matica", poslednje u kojoj je Kralj igrao.

Njegovu ulogu u toj drami iz savremenog života, po tekstu Gorana Petrovića u režiji Rahima Burhana, preuzeo je ovog proleća dramski umetnik Miša Janketić. "U želji da zauvek sačuva uspomenu na velikana našeg glumišta, pozorište Atelje 212 imenuje scenu Teatra u podrumu imenom Petra Kralja", najavila je uprava Ateljea.

Kralj je pripadao najslavnijoj generaciji koja je stvorila ono što će kasnije postati stil igre i duha ovog pozorišta. Originalnim ulogama i izuzetnom snagom svoje umetnosti on je zauvek obeležio život Ateljea.

Kralj je rođen 1941. godine u Zagrebu, a preminuo je 10. novembra 2011. u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je stalni član Ateljea od 1968. do 1979. godine, kada prelazi u slobodne umetnike. Igrao je na mnogim scenama, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Glumio je i na filmu, dobio je četiri nagrade za životno delo, a ogromnu popularnost stekao je ulogama u više televizijskih serija.

Monodrama koju je premijerno izveo 1967. godine u gornjem foajeu Ateljea, u vreme kada još nije postojao Teatar u podrumu - "Živeo život Tola Manojlović" po tekstu Mome Dimića i koju je zatim odigrao više od 400 puta, ostala je na repertoaru male scene gotovo četiri i po decenije.

Poslednju premijeru, "Maticu", Kralj je odigrao baš u Teatru u podrumu 12. marta prošle godine.


Kurir

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 13 Maj 2012, 19:26
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Predstava "Zoran Đinđić" otvara Mucijeve dane

Treći festival pozorišne igre "Mucijevi dani" biće održan u Ateljeu 212 od 18. do 24. maja sa ukupno 12 predstava. Festival otvora predstava "Zoran Đinđić".

Slika

"Želimo da negujemo tradiciju vedrog duha Ateljea, da se sećamo sjajne generacije glumaca i reditelja ovog pozorišta, ali i da širimo krug prijatelja na prostoru bivše Jugoslavije, na kojem je i Muci radio", kaže upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović.

On je potvrdio da će predstava "Zoran Đinđić" biti premijerno izvedena na otvaranju festivala na kojem će biti izvedeno ukupno 12 predstava. Na "Mucijevim danima" će da gostuju Gradsko pozorište iz Podgorice, Narodno pozorište iz Sarajeva, Kruševačko pozorište, Slovensko narodno gledišče iz Maribora, a prvi put posle rata u Beogradu će da gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Splita.

Festival se održava u znak sećanja na dugogodišnjeg upravnika Ateljea i reditelja Ljubomira Mucija Draškića.


Mondo

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 19 Maj 2012, 00:11
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Predstava o Đinđiću šokirala Beograd

Nakon premijere u Ateljeu 212, malo ko od poznatih je za medije želeo da govori o svojim utiscima.

Slika

Autorski projekat hrvatskog reditelja Olivera Frljića o ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića zapravo je više interaktivni performans nego izvođenje dramskog teksta, javlja reporter MONDA iz Ateljea 212.

Premijeri u okviru "Mucijevih dana" prisustvovale su brojne poznate ličnosti, među prvima porodica ubijenog premijera, supruga Ružica i majka Mila Đinđić, zatim Čedomir Jovanović, Dragan Šutanovac, Biljana Srbljanović, Dara Džokić, Neda Arnerić, Ceca Bojković, Borka Pavićević, Gordana Čomić, Zoran Živković, Aleksandar Timofejev, Jelica Sretenović, Olja Bećković, Seka Sablić, Bojana Maljević, Predrag Ejdus, Sloboda i Dragana Mićalović i drugi.

Pogledajte fotogaleriju sa premijere!

Malo ko od njih želeo je posle predstave za medije da govori o svojim utiscima, javlja reporter MONDA.

Projekat se tokom realizacije, zbog svoje problematične tematike, susreo sa brojnim problemima, pa su tako razni domaći glumci odbili da učestvuju u njemu, ili ga napustili "na pola". Među njima je i glumica Anita Mančić, koja je ipak došla da vidi kolege na premijeri.

Reditelj Frljić rekao je uoči premijere u razgovoru za MONDO da bi voleo da ljudi sa predstave izađu besni.

Nisu izlazili otvoreno besni, ali većina publike napustila je salu nakon pada zavese, pošto su prizori otvorenog "prozivanja" političara, mazanja veštačkom krvlju, slogan "Ruke su nam krvave", čitanje fabrikovanih transkripata bezbednosnih agencija sa navodnih prisluškivanja proba i drugi šokantni momenti ipak bili previše za mnoge. Za razliku od pretpremijere, na kojoj glumci nisu dobili aplauz, na premijeri se ipak začulo slabo pljeskanje.

Za sada nije poznato da li će "Zoran Đinđić" biti na stalnom repertoaru Ateljea 212.

Uskoro opširnije...


Mondo

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 24 Maj 2012, 03:46
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Premijere protiv zamrlosti

Nove predstave prolećne sezone u Kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru

Slika
„Jedan čovek, dvojica gazda“

POSLE duže pauze, pred publikom Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu izvedene su nove predstave, postavljene baš za ovu scenu. Nakon premijera „Noći u kafani Titanik“ i „Lepotice Linejna“, reditelj i umetnički direktor ove kuće Nebojša Bradić početkom maja predstavio je publici komad „Jedan čovek, dvojica gazda“. Prolećnu sezonu na ovoj sceni obeležiće i četvrta premijera - 25. maja biće izvedeno delo „Dvanaestorica gnevnih ljudi“.

Engleski pisac Ričard Bin komad „Jedan čovek, dvojica gazda“ napisao je po tekstu Karla Goldonija „Jedan sluga, dva gospodara“. Premijera u Kragujevcu, održana 4. maja, u Bradićevoj režiji, bila je tek treće izvođenje ove predstave.


MJUZIKL “REBEKA“

REDITELj Nebojša Bradić trenutno priprema mjuzikl „Rebeka“, po romanu Dafni di Morije. Ovu knjigu je širom sveta proslavio Alfred Hičkok snimivši istoimeni film, koji slovi za remek-delo kinematografije. Prvih dana juna biće organizovana audicija za glumce i pevače, kojoj će prisustvovati i autor mjuzikla ugledni filmski i pozorišni kompozitor Silvester Levaj. Srpska premijera je planirana za početak oktobra u „Madlenijanumu“, mesec dana pre one na Brodveju.

Nakon ove komedije, pozorišnu publiku u Kragujevcu 25. maja (i dan kasnije u Beogradu) očekuje jedna dramska premijera - „Dvanaestorica gnevnih ljudi“, Redžinalda Rouza. Ovaj naslov širom sveta proslavio je 1957. godine Sidni Lamet u čuvenoj filmskoj verziji. Na scenu kragujevačkog teatra, dramu postavlja američki reditelj Nil Flekman, sa Bradićem kao producentom. Umetnički direktor Knjaževsko-srpskog teatra za „Novosti“ kaže da je reč o „složenoj koprodukciji tri regionalna teatra“.

- Drama „Dvanaestorica gnevnih ljudi“ rađena je u koprodukciji teatara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Osim kragujevačkog, učestvuju pozorišta iz Zenice i Virovitice, a u ovim gradovima uslediće zvanične premijere predstave, odmah nakon prvog prikazivanja u Kragujevcu - kaže Bradić.

Sa četiri premijere u prvih pola godine Knjaževsko-srpski teatar je u potpunosti revitalizovan, na šta je naš sagovornik, kao njegov umetnički direktor, naročito ponosan.

- Do početka ove godine ta kuća je bila u dubokoj krizi. Nije bilo premijera, ni predstava, pozorišni život kao da je zamro. Novim predstavama oživeli smo tu kuću i napravili veliki pomak - zaključuje Bradić.


Novosti


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 26 Maj 2012, 08:52
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Pozorišna kritika: Levi marš

Miroslav Krleža: „Izlet u Rusiju“, režija Jovan Ćirilov. Krleža koristi lik Vrubelja, kao predstavnika poražene klase, da zapravo lukavo ospori sve moguće kontraargumente kojima bi se doveli u pitanje potezi nove vlasti

Slika

ZAŠTO se, ili tačnije - po šta se to danas može otići u Rusiju iz 1925. godine, i to pomoću intimističko-emotivnog eseja levičara Krleže? Da li po dozu nostalgije za vremenom kada je izgledalo da će krvoločna kapitalistička aždaja biti zauvek pobeđena; za vremenom dovoljno i jakim i ambicioznim da se hvatalo u koštac sa najopštijim pitanjima ljudskog društva? Ili se osvrćemo na tu davnu sliku u ogledalu tek da bismo se sebi nasmejali, s obzirom na to da se nerešena pitanja posle gotovo čitavog veka lažne sigurnosti, vraćaju poput globalnog cunamija koji preti da nas zauvek potopi preko Volstrita i sve brojnijih uzavrelih evropskih trgova? Biće da je sve pomenuto zajedno, i svakako da od ovoga, žanrovski i formalno modernističkog zapisa o Sovjetskom Savezu, nije nesporni literarni talenat autora jedino preživeo.


Na kojoj god ideološkoj poziciji čitalac, odnosno gledalac stajao, „Izlet u Rusiju“ svakom stavkom otvara mogućnosti preispitivanja koje nadilaze probleme umetnosti i estetike. Ipak, dramatizacija Miroslava Belovića, iz sedamdesetih godina prošlog veka, zadovoljila se upravo zanatskim prevođenjem jednog eseja u dramaturški atraktivni pozorišni iskaz; Krležine impresije i razmišljanja o Sovjetskom Savezu iskoristio je kao replike za uzbudljivu raspravu tokom večere u domu nekadašnjeg admirala Vrubelja (odlični, višeslojni Damjan Kecojević), u kojoj, pored Krleže (sugestivni Milutin Milošević), učestvuju inostrani investitor Karl Difenbah (Vladimir Aleksić) i njegov sekretar (Marko Janketić).

Krleža koristi lik Vrubelja, kao predstavnika poražene klase, da zapravo lukavo ospori sve moguće kontraargumente kojima bi se doveli u pitanje potezi nove vlasti, jer, pošto je izazvao nešto empatije za jadnog stvora, na kraju ga razotkriva kao lažova i denuncijanta. U Ćirilovljevoj režiji, ovo je središnji deo predstave, začinjen povremenim vizuelnim asocijacijama na epohu (Maljevičeve geometrijske figure, i nejasno zašto insert iz deceniju mlađeg filma „Pastir Kostja“). Prolog se odigrava u dvorištu, gde Krleža slučajnom saputniku, Kinezu, pokušava da objasni srpsko-hrvatske odnose, koji iz perspektive te udaljene i mnogoljudne zemlje gube svaku autoritativnost. Epilog je ponovo u dvorištu, u vidu dokumentarnog filma sa Krležom i o Krleži, kojim se donekle zaokružuje poimanje ove grandiozne figure.


Novosti


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 26 Maj 2012, 12:46
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Počelo Sterijino pozorje

Na sceni SNP u Novom Sadu svečano počelo 57. Sterijino pozorje. Zavesu podigao “Otac na službenom putu"

Slika

SAKUPILI smo se ovde večeras iz istih razloga kao i pedeset šest puta ranije: da gledamo priču, budemo omađijani iluzijom, strepimo za likove, osetimo strah i sažaljenje i lepotu čak i u ružnom - deo je besede kojom je dramski pisac Nebojša Romčević u petak veče otvorio 57. Sterijino pozorje u Novom Sadu.

Trostruki laureat Sterijinog pozorja, u obraćanju novosadskoj publici, primetio je i da srpsko pozorište deli sudbinu evropskog.


- Ono se nalazi između nekog „post“ i nekog „neo“, između prošlosti koja će biti budućnost i budućnosti koja se već desila, ali pod nekim drugim imenom - kazao je Romčević.

Potom na sceni „Jovan Đorđević“ festivalsku zavesu podigao je Atelje 212 predstavom „Otac na službenom putu“, rađenom na osnovu kultnog teksta Abdulaha Sidrana, a u režiji hrvatskog reditelja Olivera Frljića.

Predstava koja je u martu premijerno izvedena u Beogradu, a bavi se odjekom istorijskog razlaza Tita i Staljina na običnu porodicu u tadašnjoj Jugoslaviji, naišla je na dobar prijem u Novom Sadu.


LEČIĆ PREDVODI ŽIRI
ŽIRIJU ovogodišnjeg Pozorja predsedavaće glumac Branislav Lečić, a članovi su: upravnica Hrvatskog narodnog kazališta Ana Lederer, reditelj iz Ljubljane Janez Pipen, rediteljka Ana Tomović i dramska spisateljica Maja Pelević.

„Otac“ je jedna od sedam predstava koje se ove godine takmiče za Sterijinu nagradu u selekciji nacionalne drame. U koprodukciji Bitef teatra i Hartefakt fonda, 27. maja biće igran komad „Radnici umiru pevajući“ Olge Dimitrijević, a u režiji Anđelke Nikolić. Dan kasnije, na programu Pozorja je „Bunar“, po tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Egona Savina. Predstava je rezultat koprodukcije Radionice „Integracije“ i Fonda „Krug“.

Atelje 212 nastupiće i 29. juna sa ostvarenjem „Plodni dani“, Borisa Liješevića, rađenom u koprodukciji sa Kulturnim centrom iz Pančeva. Publika će 30. maja videti i novo ostvarenje dramske spisateljice Biljane Srbljanović „Život nije bicikl“ („Nije smrt biciklo da ti ga ukradu“) u režiji Anselma Vebera i u nemačkoj produkciji Šaušpilhaus Bohum.

Predstavom „Hipermnezija“ reditelja Selme Spahić, po dramaturgiji Nataše Govedarice i Filipa Vujoševića, 31. maja biće predstavljena koprodukcija Bitef teatra i Hartefakt fonda.

Poslednja takmičarska predstava „Mara/Sad“ Petera Vajsa, režija Andraš Urban („Ujvideki sinhaz“) biće izvedena u petak, 1. juna.

Sutradan posle proglašenja pobednika i uručenja Sterijinih nagrada, 57. Pozorje će zatvoriti balet „Mileva Ajnštajn“, rađen po motivima istoimene drame Vide Ognjenović koju je režirao Staša Zurovac.


Novosti


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 27 Maj 2012, 19:24
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Uručene nagrade 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu



Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pozorište,opera,balet  |  Poslato: 03 Jun 2012, 04:07
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Skandal na Sterijinom pozorju

Žiri Sterijinog pozorja odlučio je da prvi put u istoriji festivala nacionalne drame i pozorišta u Srbiji ne dodeli Sterijine nagrade za glumu, najboljeg mladog glumca, kostim i scenografiju.

Slika

U izveštaju žirija objavljenom na sajtu festivala navodi se da je odluka da nagrade u ovim kategorijama ne budu dodeljene donesena jednoglasno.

Žiri 57. Pozorja, u sastavu Branislav Lečić, Ana Lederer, Maja Pelević, Ana Tomović i Janez Pipan, sinoć je dodelio nagrade za najbolju predstavu, režiju i dramski tekst predstavi "Radnici umiru pevajući" Olge Dimitrijević, u režiji Anđelke Nikolić.

Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović smatra da je odluka žirija da ne dodeli nekoliko Sterijinih nagrada skandalozna i dodaje da zbog nje Atelje 212 više neće učestvovati na Sterijinom pozorju.

“Odgovorno tvrdim, nakon ove sramote, ne zbog dodeljenih, nego zbog nedodeljenih nagrada, da će Atelje 212 izostati sa svake naredne sramote zvane Sterijino pozorje u Novom Sadu”, rekao je Mladenović i dodao da bi "Sterijino pozorje nakon ovakve odluke žirija, trebalo ukinuti po svaku cenu ili pozvati upravu da napravi radikalne reforme".

Predsednik žirija 57. Sterijinog pozorja Branislav Lečić, odbacio je danas prigovore upravnika Ateljea 212 i rekao: "ko gubi, ima pravo da se buni".

Lečić je rekao i da se ne slaže sa ocenama Kokana Mladenovića da je Pozorje dotaklo dno.

On je objasnio da je žiri odlučio da ne dodeli nagradu u kategorijama scenografije i kostimografije. "Takođe, nismo mogli dodeliti ni nagradu za mladog glumca, jer ga nije ni bilo. A što se tiče četvrte nagrade za glumca, ja sam bio za to da je dodelimo, ali sam bio preglasan", naveo je Lečić.

Sterijino pozorje završava se večeras uručenjem ostalih nagrada i baletom novosadskog Srpskog narodnog pozorišta "Mileva Ajnštajn".


Mondo


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 75 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker