|
Autoru |
Poruka |
Passion
|
|

rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59 Postovi: 4951
|
I izraelski rabini traže zabranu abortusa
Glavni rabini Izraela cirkularnim pismom zatražili su od rabina da u svojim propovedima govore o "zaštiti nerođenih", odnosno uvođenju "stroge zabrane abortusa".

Pismo, kojim su se rabini Šlomo Moše Amar i Jona Mecger svrstali rame uz rame sa "kolegom" katoličkim papom Benediktom XVI i nekim pravoslavnim patrijarsima, "izazvano" je podacima da se u Izraelu obavi oko 40 - 50.000 abortusa godišnje.
To znači da ih je od osnivanja Izraela bilo dva miliona više nego što je stradalo jevrejske dece u Holokaustu, javila je Verska informativna agenicja (VIA).
Organizacija Pro Life u saradnji sa državnim organima pomaže ženama koje imaju "neplaniranu trudnoću", da se ipak porode, makar posle dete dale na usvajanje.
Abortus je u Izraelu od 1977. dozvoljen ako je fetus oštećen, ako je žena silovana, ili trudnoća predstavlja za nju opasnost po život i zdravlje.
Tada država snosi troškove abortusa.
Prekid trudnoće dopušta se i ako je žena udata, a zatrudnela je iz kontakta van braka.
Od 1980. godine dopušten je i abortus ženama koje dokažu da su u teškom finansijskom stanju.
(Tanjug, foto arhiva: allaboutjerusalem.com)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
U SAD odjednom uhapšeno 245 pedofila
U međunarodnoj policijskoj operaciji protiv pedofilije uhapšeno je krajem 2012. godine 245 osoba, u SAD i šest zemalja, kaže Američka agencije za imigraciju i carine.

Među uhapšenima u operaciji Sanflauer (Sunflower) od 1. novembra do 7. decembra 2012. godine, 222 osobe su uhapšene u SAD, a 23 osoba u šest stranih zemalja, čija imena nisu objavljena zbog "vrlo osetljivih operativnih razloga", rekao je šef Agencije Džon Morton.
Operacija koja je imala za cilj da identifikuje osobe koje poseduju, objavljuju ili proizvode pedofilske slike na Internetu, omogućila je spašavanje 123 deteta, od kojih 110 u SAD, precizirao je Morton.
Među žrtvama, pet je mlađe od tri godine, devet je starosti između četiri i šest godina, 21 je staro sedam i devet godina i 11 žrtava između 10 i 12 godina. Devojčica je bilo 70, 53 dečaka, a 23 identifikovana zlostavljana deteta su sada odrasle osobe.
Istražitelji su u 2012. godini uhapsili rekordan broj od 1.655 pedofila, a 292 žrtve su identifikovane i spašene, prenose agencije.
(Fonet)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
U novom sastavu Kongresa SAD rekordan broj žena i prvi poslanik Hindus
Novi, 113. sastav američkog Kongresa počeo je danas zasedanje, nakon što je prethodni saziv usvojio dugo raspravljani zakon o budžetu i time sačuvao zemlju od pada s "fiskalne litice". Za predsednika Predstavničkog doma ponovo je izabran Džon Bejner, uprkos neslaganjima prethodnih dana sa kolegama republikancima oko budžetskih pitanja.

Poslanici iz prethodnog saziva Kongresa su u utorak veče usvojili zakon kojim je sprečeno automatsko povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka. Predsednik Barak Obama je u četvrtak ujutro potpisao zakon.
Novoizabrane poslanike, takođe, očekuju velike borbe narednih nedelja kako bi obezbedili da država nastavi da plaća svoje račune.
Pitanja sa kojima će se suočavati novoizabrani Kongres su povećanje granice zaduživanja koja sada iznosi 16,4 hiljade milijardi dolara i pitanje smanjenja budžetskih troškova za 109 milijardi dolara.

Odnos snaga u novom sastavu američkog parlamenta ostao je isti - demokrate kontrolišu Senat, sa 55 prema 45 mandata, a republikanci imaju više mandata u Predstavničkom domu.
Republikanac Džon Bejner dobio je dovoljno glasova da ostane predsednik donjeg doma Kongresa, iako su ga kolege iz njegove partije kritikovale u sredu jer je odlagao glasanje o davanju 60 milijardi dolara pomoći žrtvama uragana Sendi u Njujorku i Nju Džersiju.
Bejner je obećao da će se o delu tog paketa pomoći glasati u petak, a o ostatku 15. januara. On je ukazao na problem velikog državanog duga koji se mora rešavati. Na čelu većine u Senatu ostao je demokrata Hari Rid.
Novi Kongres će se suočavati sa istim podelama kao i prethodni. Dok mala grupa poslanika iz redova republikanaca insistira na fiskalnoj disciplini i većim smanjenjima budžetskih troškova, demokrate se zalažu za povećanje poreza bogatijim Amerikancima.
Među novoizabranim senatorima biće 20 žena, najveći broj do sada. U donji dom useliće se 82 nova lica, a od 435 poslanika biće ukupno 81 žena. U novom sastavu Kongresa naći će se i rekordan broj Amerikanaca azijsko-pacifičkog porekla (11), a zakletvu je položio i prvi poslanik Hindus i prvi senator budista. Blkic
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Čavez ima „tešku upalu pluća“
Već danima u Venecueli postoji samo jedna tema: zdravstveno stanje Uga Čaveza. Predsednik te zemlje nije viđen u javnosti od 11. decembra, kada je podvrgnut operaciji zbog raka. Čavez, kome je 58 godina, u poslednjih godinu i po dana operisan je četiri puta, i trenutno je na lečenju u Kubi. Uprkos mnogim glasinama, predstavnici vlade tvrde da je njegovo zdravstveno stanje „stabilno, ali delikatno“. Ministar informisanja, Ernesto Viljegas, dao je i zvaničnu izjavu: „Nakon osetljive operacije 11. decembra, komandant Čavez pretrpeo je komplikacije zbog ozbiljne infekcije pluća. Ta infekcija izazvala je probleme sa disanjem, zbog kojih komandant Čavez mora strogo da se pridržava svog lečenja.“
Ministar Viljegas upozorio je ljude da ne veruju lažima koje su deo „psihološkog rata“, čiji krajnj cilj je „da se destabilizuje repubika koja je nastala iz revolucije“. Sa time se slaže i čovek koga je Ugo Čavez preporučio za svog naslednika - potpredsednik Nikolas Maduro. „Znamo da su iza tih manipulacija Sjedinjene Države. Oni misle da su (Čavezu) odbrojeni dani i pokrenuli su nekakvu ludu ofanzivu desnice. To se odvija i ovde i na međunarodnom nivou. Pa, naš narod je i dalje tu, čvrst i postojan“, kaže on. Nema podela među socijalistima?
„Predsednik Čavez svestan je svih okolnosti. Svestan da je prošao kroz borbu i ima borbeni duh, kao i uvek. Veće su šanse da ćemo ga videti uskoro u domovini, nego da će to biti kasnije, i poverićemo mu deo odgovornosti za sudbinu naše zemlje.“ Potpredsednik Nikolas Maduro, predsednik parlametna Diosdado Kabejo i nekoliko drugih zvaničnika, posetili su predsenika Čaveza ove nedelje na Kubi. Maduro i Kabejo odbaciil su glasine da postoji podela u vladajućem socijalstičkom pokretu. Predsednik parlametna Kabelo rekao je da će oni koji šire te priče „morati da čekaju 2000 godina da se to desi“. Ramon Giljermo Aveledo, šef saveza opozicije MUD, zatražio je objašnjanje od režima. „Trebalo bi da nam već jednom kažu kakva je tačno trenutna situacija“, kaže on. „Informacije su još uvek nepotpune.“ Izbori u korist vlasti Predsednik Čavez na vlasti je od 1999. godine, a u oktobru 2012. osvojio je treći mandat. Polaganje zakletve zakazano je za 10. januar. Pošto Čavez najverovatnije neće biti u stanju da pristustvuje ceremoniji, predlažu se različita zakonska rešenja. Venecuelanski ustav predviđa „trajnu fizičku nesposobnost“ predsednika, u tom slučaju bi se raspisali novi izbori, ali pre toga nesposobnost mora da proglasi vrhovni sud, uz pristanak parlamenta. Predstavnici opozicije smatraju verovatnijim da će biti proglašeno „privremeno odsustvo“. U tom slučaju dužnost predsednika države preuzima predsednik parlamenta Diosdado Kabejo. Sam Kabejo predložio je da se ceremonija zakletve jednostavno odloži, što opozicija smatra neustavnim. Ukoliko se izbori ipak raspišu, očekuje se pobeda Čavezovog potpredsednika Nikolasa Madura. Naime, posmatrači smatraju da se opozicija još nije oporavila od teškog poraza u oktobru.
Priredio: Darko Janjević (ard, dpa) Odg. urednik: Jakov Leon
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Putin najuticajniji čovek planete
Ruski predsednik Vladimir Putin bio je najuticajniji čovek na svetu 2012, preneo je američki časopis "Forin polisi" procenu političkog analitičara i predsednika "Jurejža grupe" Ijana Bremera. On se ipak našao na drugom mestu liste jer je prvo ostalo prazno.

Najuticajniji čovek planete: Vladimir Putin, predsednik Rusije Prema Bremerovom mišljenju, ne postoji globalni vođa koji je spreman da preuzme odgovornost za najteže izazove savremenog sveta. Kriterijum po kojem je Bremer sastavio listu jeste sposobnost funkcionera da samostalnim odlukama direktno utiču na živote miliona ljudi, a na njoj se nalaze i Barak Obama, Angela Merkel, ali i iranski ajatolah Ali Hamnei. TOP 10: 1. Niko 2. Vladimir Putin predsednik Rusije 3. Ben Bernanke šef Federalnih rezervi SAD 4. Angela Merkel nemačka kancelarka 5. Barak Obama predsednik SAD 6. Mario Dragi šef ECB 7. Si Đinping predsednik Kine 8. Ajatolah Ali Hamnei verski vođa Irana 9. Kristin Lagard šefica MMF 10. Abadula ben Abdel Aziz el Saud kralj Saudijske Arabije Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Treći cimer nestao bez traga
Samo dva dana pre nego što su u noći između 30. i 31. decembra prošle godine noževima izmasakrirani u frankfurtskom hotelu Luksor (deo grada Ostend), nemačka policija u Ofenbahu privela je Marka Jakšića (20) i Bojana Ristića (37) jer su ih komšije u zgradi gde su stanovali prijavili kao ilegalne podstanare.
 TUGA ZA ZEMLJACIMA: Nedeljko Smiljanić
Oni su potom pušteni na slobodu i uzeli su sobu u hotelu Luksor. To za "Vesti" tvrdi Nedeljko Smiljanić, 64-godišnji žitelj Ofenbaha, rodom iz Malog Zvornika, kod koga su ubijeni Srbi stanovali poslednjih mesec dana života. - Prijatelj koji ima građevinsku firmu pre mesec dana me je zamolio da na stan primim Marka Jakšića. Rekao mi je da će raditi kod njega. Dečko je došao i nekoliko dana kasnije pitao da li može u moj stan na spavanje da dovede još dvojicu svojih drugara. Pristao sam i tako upoznao Bojana Ristića i tog trećeg momka Miloš mu je ime, a ne znam prezime. Mislim da je i on bio iz Zemuna ili Beograda, a godina je mogao da ima kao Marko - oko 20. Stekao sam utisak da je on bio najmlađi u društvu i nešto kao potrčko starijim drugarima, priča nam Smiljanić u njegovom malom stanu u centru Ofenbaha kod Frankfurta. On kaže da su sva trojica spavali u njegovoj spavaćoj sobi. Marko i Bojan na bračnom krevetu, a Miloš na pomoćnom ležaju. Primetio je da je novca imao samo Marko, on je sve plaćao i izdržavao svu trojicu. Na posao za to vreme nisu išli, preko dana su uglavnom spavali ili vežbali u obližnjoj teretani, a noću su obilazili kafane i diskoteke. Nedeljko kaže da nije stekao utisak da je reč o žestokim momcima.
 Postelja Bojana i Marka
- Izlazili su kasno i vraćali se pred zoru. Upozoravao sam ih da je svaki Nemac policajac, i da će nekome od komšija biti sumnjivi, jer znaju da živim sam. To se na kraju i obistinilo jer je policija poslednjih dana decembra zakucala na moja vrata. Marko i Bojan su inače već odlučili da se presele u taj hotel, a stvari su im bile spakovane - priča nam Smiljanić. Prema njegovim rečima, došlo je nekoliko uniformisanih policajaca u najmanje troje kola, koja su parkirali u blizini zgrade. Legitimisali su njegove podstanare, a kaže da mi ni danas nije jasno kako je Miloš uspeo tada da utekne jer je bio u stanu kada je policija pokucala. - Policajci su malo pronjuškali po mom stanu i odveli Marka i Bojana. Oni su poneli sa sobom već spakovane torbe i tada sam ih poslednji put video . Iz "Vesti" sam posle Nove godine saznao da su mrtvi, i to me je mnogo potreslo. Bili su dobri prema meni i nisu zaslužili da umru, tužan je naš sagovornik. Priča nam takođe da je sat posle odlaska policije treći cimer Miloš navratio u stan i pokupio svoje stvari. Zadržavao ga je, ali on nije hteo da ostane. Pozdravili su se i od tada više nije video ni njega. Kupovali auto - Jednom prilikom rekli su mi da hoće da kupe auto. Svoj nisu imali i ja sam ih zato često vozio po Frankfurtu i Ofenbahu. Rekoše da traže nešto do 5.000 evra. Zato ne verujem da su oni kod sebe imali puno novca. Zar bi onda stanovali kod mene za 200 evra mesečno - vajka se Smiljanić.
Markova devojka - Znam da je Marko u Ofenbahu imao devojku, neku folksdojčerku, kako mi je rekao. Ne sećam se kako se zvala. Znam da sam ga jednom nedaleko od mog stana čekao da dođe od nje. Često je spavao kod nje - priča Nedeljko.
Bojan sjajan kuvar - Samac sam i moram da priznam da se odavno nisam tako dobro hranio nego od kada su ti momci bili u mom stanu. Bojan je bio vrstan kuvar i ni od čega je znao da spremi vrlo ukusno jelo. Bojan je kuvao za sve nas, a meni su rekli da je moj trošak samo struja - seća se Nedeljko. vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Čaves može da vlada i bez zakletve
Vlasti Venecuele saopštile su da predsednik Ugo Čaves može da počne svoj novi mandat na čelu države 10. januara, iako je suviše bolestan da bi položio zakletvu.

I bez zakletve, od 10. januara teče novi mandat Ugu Čavesu, koji se oporavlja na Kubi Potpredsednik Nikolas Maduro rekao je da bi Čaves mogao naknadno da položi zakletvu pred Ustavnim sudom i odbacio pozive opozicije za raspisivanje novih izbora ako Čaves ne bude prisustvovao ceremoniji za pet dana. Predsednik Venecuele nalazi se na lečenju na Kubi, gde mu je četvrti put operisan rak. On nije viđen u javnosti posle poslednje operacije, pre više od tri sedmice. Pročitajte još: * Ugo Čaves u komi? * Živ ili mrtav: Misterija oko Čavesa Pojedini opozicionari smatraju da bi, ako se Čaves i dalje bude nalazio na Kubi, ovlaštenja trebalo da budu prenesena na predsednika parlamenta, a novi izbori raspisani u roku od 30 dana. Maduro je izjavio da ceremonija polaganja zakletve nema precizno određen datum i da nema razloga za proglašavanje stanja odustva predsednika sa svoje funkcije. "Formalnost polaganja zakletve može da se reši pred Ustavnim sudom. Sadašnji predsednik je i dalje predsednik. Ne igrajte se sa narodom. Poštujte demokratiju", rekao je Maduro. Zvaničnici Venecuele ranije su saopštili da Čaves pati od komplikacija koje izaziva teška upala pluća posle najnovije operacije. Maduro je rekao da predsjednik "ima pravo na mir, odmaranje i oporavak". Maduro i predsednik skupštine Diosdado Kabeljo posetili su Čavesa na Kubi ranije ove sedmice, zajedno sa još nekoliko zvaničnika. Oni su posle povratka u Venecuelu odbacili spekulacije da postoje podele unutar vladajućeg socijalističkog pokreta. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Ilegalce u Holandiji udaraju po džepu
Ilegalni imigranti u Holandiji će od sada biti kažnjavani i novčano i zatvorski, a u skladu sa novom odlukom vlade.

Strani državljani, koji žive u Holandiji jednu godinu bez dozvole boravka biće kažnjeni sa 500 evra. Ukoliko je taj period duži od godinu dana i novčana kazna će biti veća. Maksimalna novčana kazna iznosiće 4.000 evra, ali ako određena osoba nije u mogućnosti da to plati biće zatvorena. Sličnu sudbinu imaće i svi oni koji više puta budu novčano kažnjeni zbog nezakonitog boravka. Njima će biti zabranjeno da uđu u Holandiju pet godina.
(Srna/Ilustracija: Guliver/Getty Images)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Tasmanijom besne požari
Na hiljade ljudi pobeglo je od šumskih požara koji besne na australijskom ostrvu Tasmanija u kojima je uništeno najmanje 80 objekata, a strahuje se da je najmanje jedan čovek stradao, saopštila je danas policija.

Požari su izbili u petak usled toplotnog talasa koji je zahvatio Tasmaniju, ostrvo na jugu Australije poznato po hladnijoj klimi, donoseći temperature iznad 40 stepeni Celzijusa.
Jedna od najteže pogođenih oblasti je malo mesto Danalej, oko 55 kilometara istočno od Hobarta, gde je, prema procenama policije, uništeno oko 30 odsto zgrada, uključujući policijsku stanicu i školu. U obližnjem Koneliz Maršu uništeno je oko 40 odsto zgrada. Policija je saopštila da je jedna vatrogasna ekipa od juče zarobljena u požaru u Danaleju, gde se strahuje da je jedan muškarac stradao, prenosi AFP.
"Oni su morali da se sklone u vozilo zato što je vatra gorela iznad vozila i koliko sam shvatio nalazili su se na mestu sa koga su mogli videti kako jedan čovek pokušava da zaštiti svoju imovinu, ali nisu mogli da dođu do njega", izjavio je vršilac dužnosti policijskog komesara Skot Tiljard.
Policija je saopštila da nema potvrđenih slučajeva smrti ili težih povreda, ali da je njihov prioritet pretraživanje oštećenih objekata.
"Nadamo se da niko nije stradao u požarima, ali sve dok ne budemo mogli da uđemo i bukvalno pretražimo svaki objekat ne možemo potvrditi da nije bilo žrtava", kazao je Tiljard. Oko 2.000 ljudi koji žive istočno od Hobarta potražilo je utočište u mestu Nubena, a 600 je evakuisano u obližnje istorijsko mesto Port Artur. Ostali stanovnici su trajektom prevezeni u Hobart. Vlasti su saopštile da opasnost od požara još nije prošla i da još nije uspostavljena kontrola nad nekoliko šumskih požara u drugim delovima Tasmanije. Šumski požari besne i u drugim delovima Australije, uključujući države Južna Australija, Viktorija, Novi Južni Vels i Kvinslend.
(Tanjug)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
RAT U BELFASTU: Sukobi građana i policije zbog britanske zastave!
Demonstranti i policija sukobili se u Severnoj Irskoj zbog isticanja britanske zastave, a probritanski demonstranti gađali su policajce kamenjem i Molotovljevim koktelima, dok je policija okupljene rasterivala vodenim topom

BURNA NOĆ U BELFASTU! Probritanski demonstranti gađali su policajce kamenjem i Molotovljevim koktelima. Oni su nezadovoljni zbog nedavne odluke gradskih vlasti da okonča stogodišnju tradiciju isticanja britanske zastave na zgradi Gradske skupštine.
Policija je okupljene rasterivala vodenim topom, a u sinoćnim nemirima povređenih je bilo na obe strane.
Prvi ministar Severne Irske Piter Robinson rekao je da je skidanje zastave bila zlonamerna provokacija, ali da sukob demonstranata sa policijom mora da prestane.
Juče je osmoro policajaca povređeno u nasilju koje je izbilo u Severnoj Irskoj tokom protesta zbog uklanjanja britanske zastave sa zgrade skupštine u Belfastu, a dve osobe su uhapšene
(Telegraf.rs / Izvor: RTS)
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|