|
Autoru |
Poruka |
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Spavamo na smenuAleksandar Antić, dečak umornog pogleda, odsutno gleda u okolna brda dok nas čeka na mestu gde se skreće za njegovu mahalu Livade, u selu Drenovac, 15-ak kilometara udaljenom od Vranja. I po suvom vremenu samo ladom nivom može se stići do njegove kuće. Učenik je osmog razreda osnovne škole u Vlasu i nada se da će položiti razred. - Osnovnu moram da završim, a nije bilo lako, bez dovoljno knjiga i svezaka, bez pribora, bez dovoljno svetla u jednoj jedinoj sobi gde živim s ocem Novicom, majkom Dušankom, sestrama Miljanom i Stefanom i bratom Dimitrijem. Život bez vode i bez redovnog parčeta hleba proganja ga i danju i noću. Od narednog leta, ako bog da zdravlja, krećem u šumu, u seču drva za nadnicu, da zaradim koliko toliko za sebe, ali i za ostale u kući - kaže 14-godišnji Aleksandar, koji je pre vremena odrastao više gladan nego sit.
Lada se probija razrovanim zemljanim putem, punim kamenja. Aleksandar sa sestrama, koje idu u školu, od asfaltnog puta do kuće svakog dana ide peške 45 minuta u jednom pravcu. Kolima se stiže do mesta gde se završava zemljani put, a onda se do kuće Antića ide 300 metara uzbrdo. Naherena zgrada, od kamenog temelja i zidova od letvi premazanih blatom, na sve liči samo ne na kuću. Prozori su omanji, nemaju stakla, prekriveni mušemama, najlonom, papirom.
Polovina kuće je počela da se urušava, druga se drži do prvih većih snegova. Na krovu fale crepovi, vide se tanke grede, a mlaz svetlosti zlokobno se spušta u sobu Ispred kuće nabacana su drva od cera, nedovoljno za zimu. U pomoćnoj prostoriji, nalik na štalu, vezana krava hraniteljka na kojoj se broje rebra. U kuću, koja je usečena u brdo, ulazi se sa strane preko ovećih kamenova koji zamenjuju stepenice.
Dočekuju nas Aleksandrov otac Novica sa suprugom Dušankom, osmogodišnjom kćerkom Stefanom i dve godine mlađim Dimitrijem. Najstarija Miljana ima 15 godina i u Vranju pohađa srednju poljoprivrednu školu. Putuje svaki dan autobusom do zadnje stanice, a onda peške do kuće. Kad ide u prvu smenu, izlazi iz kuće u pola sedam ujutru, a vraća se oko pola pet posle podne. Kada ide u školu po podne, izlazi u pola jedan, a vraća se u 10 uveče. Zbog mraka i vukova na putu je čeka brat Aleksandar.
- Sve bi bilo dobro - priča Aleksandar - ali, on (pokazuje na oca) ne valja. Imao je posao u Vranju, isterali ga, nije dolazio na posao. Uništava ga rakija, a on nas. Pije, sada, doduše, manje. Ali, pije, uvek pije. Ne sme da nas maltretira. Dosta smo vremena proveli van sobe, goli i bosi, napolju ili u štali, i to noću, prestravljeni, upišani od straha. Rekao sam mu i to u oči: "Neću da trpim da bilo koga vređaš, a kamoli udariš." Antići žive od 9.200 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Osim krave i tri kokoške i pevca, koje čuvaju u sobi pored, nemaju ništa. Ne obrađuju zemlju, samo imaju malu baštu zahvaljujući kojoj imaju malo krompira, pasulja i paprike.
- Krompir, krompir, krompir, samo krompir... - kroz suze govori Stefana, učenica drugog razreda osnovne škole u Drenovcu.
Retko kad imaju više od jednog obroka dnevno. Dok ima voća, jabuka i divljih krušaka u okolini, time dopunjuju svoju ishranu. Najteže je Miljani.
- Miljana odlazi u Vranje u školu svaki dan i mora da plaća autobusku kartu, 140 dinara. Mesečno izađe oko 3.000. Zbog toga nema para za doručak. U školi ne postoji menza, kad svi izađu da kupe nešto za doručak, ona ostane u učionici, izvadi dve-tri jabuke, one planinske, sitne i to pojede - priča Aleksandar.
Ulazak u kuću liči na prizor iz horor filma. Plafon je na više mesta otpao, svuda je debeo sloj prašine, u jedinoj sobi gde spavaju, deca jedu i uče. Njihova majka Dušanka, koja zbog govorne mane ne priča razgovetno, pokazuje rukom na plafon.
Imaju dva kreveta, na jednom spava Novica sa Stefanom i Dimitrijem, a na drugom Dušanka sa Miljanom i Aleksandrom.
- Mnogo je tesno, nema noću spavanja. Ko ugrabi preko dana, dobro je. Gledamo da Dimitrije i Stefana spavaju tokom dana, a mi noću. Spavamo obučeni. Probija promaja u sobi sa svih strana, a i nemamo jorgane, pokrivamo se čime stignemo. Nabacamo preko sebe sve što nađemo, od čaršava do ćilima. Krivo nam, jazavci, kojih ima u blizini, imaju svoju toplu jazbinu i sigurni smo da bolje žive od nas - navodi Aleksandar.
U sobi, u kući koja samo što se nije urušila, za goste nema ni stolice. Teško se diše, izlazimo napolju, korak je klecav, sve teži. Ostavljamo Antiće na milost i nemilost sudbini.
Vesti Online
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59 Postovi: 4951
|
Nadležni u Zemunu tri dana ne odnose iz stana telo umrle žene
Telo Ljubice Bogdanović (74), koja je smatrana socijalnim slučajem, a preminula je pre tri dana, niko od nadležnih organa iz opštine Zemun ili Grada, nije tokom vikenda preneo u kapelu, već ono od trenutka smrti leži u garsonjeri u kojoj je umrla i obaveza je prebačena na njenog muža Jocu Smuđina (78), koji objektivno nije u stanju da obavi ceo administrativno-tehnički postupak, piše beogradski Blic.

Policija nije nadležna da telo žene prebaci u kapelu Pre tri dana oko podneva, Ljubica Bogdanović preminula je u svom stanu u Zemunu u "soliteru za siromašne". Smrt je vlastima prijavio Joca Smuđin, koji je sa Ljubicom živeo 25 godina u toj garsonjeri, ali niko se nije smatrao obaveznim da po službenoj dužnosti preuzme telo. Nadležni organi su po rečima Smuđina bili na licu mesta, ali su njemu ostavili odgovornost da sam prenese Ljubicino telo u kapelu, iako ni on, kao siromašan i slabo snalažljiv u procedurama, odnosno "osoba u stanju socijalne potrebe" - kako se to zvanično kategoriše, nema materijalnih mogućnosti da to učini. Policija i sudski veštak su mu, navodno, rekli da mora sam da se - snađe. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Osuđeni za ubistvo se oženio u zatvoru u Padinskoj Skeli
Osuđenik D. G. (27) iz Bačke Palanke i njegova izabranica B. G. venčali su se u novom zatvoru u Padinskoj Skeli koji je otvoren krajem 2011. godine.
"Nisam video manje 'lisice' u životu", prokomentarisao je mladoženja kad mu je mlada pred matičarkom i rodbinom na prst stavila burmu Sudbonosno "da" izgovorili su u sredu, 12. 12. 2012, u 12 sati, posle čega je mladoženja koji u tom zatvoru izdržava devetogodišnju kaznu zbog ubistva, prokomentarisao burmu rečima: "Nisam video manje 'lisice' u životu", rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

D. G. je osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva. Veći deo kazne već je izdržao i uz primenu amnestije na slobodu će izaći krajem 2013. godine. Matičarka opštine Palilula Ivana Matić ispred mladenaca na nesvakidašnjem venčanju Građansko venčanje koje je obavila matičarka opštine Palilula Ivana Matić uz stihove Duška Radovića održano je u novom zatvoru u Padinskoj Skeli koji je namenjen smeštaju osuđenih na visoke kazne zatvora - 30 do 40 godina, kao i onima sa nižim kaznama, ali problematičnim ponašanjem koje zahteva visok stepen obezbeđenja. To je i prvo venčanje obavljeno u toj ustanovi.

Novopečeni bračni par upoznao se na časovima karatea, mlada uzela prezime supruga Kako je izvor Tanjuga iz Uprave prepričao ovaj događaj, mlada je tokom ceremonije bila vidno vesela i obučena u roze haljinu do poda. Novopečeni bračni par upoznao se na časovima karatea, pošto su imali istog trenera. Mlada je uzela prezime svog supruga.

Venčanja, kako objašnjavaju u Upravi, nisu retka pojava u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i odobravaju se svim osuđenicima koji podnesu molbu. Pre zvaničnog zakazivanja neophodno je da osuđenik obavesti upravu zatvora o svojoj nameri i da navede ime budućeg supružnika, kao i imena kumova i datum venčanja. Potom uprava zatvora poziva matičara iz nadležne opštine koji dolazi u zatvor i zvanično sklapa brak. Posle venčanja, mladenci imaju pravo na bračnu posetu u trajanju od tri sata u "ljubavnoj sobi". Pored toga, redovno im sleduju četiri bračne posete godišnje.
Na "ludi kamen" u zatvoru pre pet godina stao je i Aleksandar Kristijan Golubović, ali pošto je po izlasku na slobodu posle nešto više od godinu dana ponovo uhapšen, taj brak nije potrajao. Pre četiri godine na suđenju u Specijalnom sudu optuženi (makro) zaprosio je devojku (oštećenu) usred sudnice, koja je tom prilikom ostala bez teksta, ali je kasnije prihvatila bračnu ponudu.
Blic
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Pokušaj pljačke megamarketa "Roda"
Tri maskirane osobe pokušale su rano jutros, oko 04.10 časova, da opljačkaju megamarket u Ulici autoput 18, rečeno je Tanjugu u Informativnoj službi MUP-a Srbije
Oni su razbili staklo na ulaznim vratima u objekat i ušli u megamarket, i uz pretnju pištoljem zatražili od radnika ključ od sefa.
Pošto su radnici rekli da nemaju ključ, maskirane osobe su izašle iz objekta i ispalile projektil u vis, a potom se udaljile u nepoznatom pravcu.
Tom prilikom nije bilo povređenih, istakli su u Informativnoj službi MUP-a.
Portparol Hitne pomoći Nada Macura izjavila je Tanjugu da je tom prilikom čuvar zadobio posekotinu leve šake od stakla, a devojka, stara oko 22 godine, kasirka doživela stresogenu reakciju i da su oni prevezeni u KBC Bežanijska Kosa.
Izvor: Dnevni Akter
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Lažna dojava o bombi u novosadskom suduAnonimna prijava o postavljanju bombe u zgradi suda u Novom Sadu bila je lažna, utvrdili su policijski specijalci.Jutrošnja anonimna prijava o postavljanju bombe u zgradi suda u Novom Sadu bila je lažna, utvrdili su policijski specijalci.
"U 10.20 je stigla anonimna telefonska dojava da je u zgradi suda postavljena bomba. Policija je pretragom utvrdila da je reč o lažnoj dojavi", rečeno je u policiji.
Zaposleni u Sudu u Novom Sadu danas oko 10.30 evakuisani su iz zgrade zbog anonimne prijave.
Reporter Bete na licu mesta video je kako, uz asistenciju policije, zaposleni napuštaju zgradu suda.
Inače, anonimne prijave postavljanja bombi u zgradi novosadskog suda su učestale.
Izvor: RTS
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

Pridružio se: 04 Jul 2012, 21:49 Postovi: 946
|
Beograd: U dva udesa četiri osobe povređene
Četiri osobe su povređeu u dva saobraćajna udesa koji su se dogodili tokom protekle noći u Beogradu.
Tokom protekle noći u Beogradu su se dogodila dva saobraćajna udesa u kojima su četiri osobe povređene, izjavila je za S media portal portparol Hitne pomoći Nada Macura.
U udesu oko 19.50 časova povređene su tri osobe na autoputu na mestu koje je udaljeno jedan kilometar od Autokomande i prevezene su u Urgentni centar, rekla je Macura.
Muškarac star oko 27 godina zadobio je istegnuće vrata, drugi muškarac star oko 55 godina povrede glave i leđa, a treći muškarac star oko 34 godine povredu glave i posekotinu usne, kazala je Macura.
U udesu oko 22.25 časova na uglu Kajmakčalanske i Pop Stojanove ulice muškarac star 62 godine zadobio je povredu istegnuće vrata, ali je odbio prevoz u bolnicu, kazala je Macura.
S Media
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Ispovest sestre ubijenog policajca: Policiji sam dala i muža i brata
LESKOVAC - Kada mi je suprug poginuo vraćajući se s posla, brat je bio prvi na čije sam rame pala. Obećao je da će mojoj deci biti i ujak i otac. Kada je on ubijen, nisam imala rame za plakanje - priča Jelena Jašović (33) iz Leskovca, sestra policajca Miroslava Stamenkovića, koji je poginuo prošle nedelje u razmeni vatre sa trojicom pljačkaša zlatare u Vlasotincu.

Jelena Jašović Na Jelenina vrata su za 16 meseci dva puta zakucale smrtne vesti, prvi put u Baru, drugi put u leskovačkom stanu u naselju Dubočica, gde se vratila da nastavi život bez muža sa dvoje male dece, Anjom (7) i Mihajlom (3).
Sa suprugom Duškom (28), saobraćajcem, živela je u srećnom braku, u Baru, u iznajmljenom stanu. Brat Miroslav je 21. avgusta 2011. godine bio kod njih u gostima.
Mala Anja predosetila - Za ručkom mi je ćerka rekla da za dva dana njen tata neće biti sa nama. Kada sam je u čudu pitala gde će biti, pokazala je palcem u pravcu Berana, gde je Duško sahranjen. Kada su policajci 16 meseci kasnije zazvonili na naša vrata u Leskovcu, Anja je rekla da je uja umro. Šokantno, ali živa istina - priča i krsti se Jelena Jašović. - Oko 22 sata oglasilo se zvono. Miroslav je otvorio vrata, a na vratima policija i hitna pomoć. Znala sam da je Duško poginuo - seća se Jelena. - Ne znam kako bih preživela da tog momenta nije bilo mog milog brata. Mene je tešio, decu je sklanjao, organizovao je sahranu. Duško je bio moja velika ljubav, tuga je bila do neba, ali mi je brat pomogao da preživim. U Leskovcu mi je našao stan, u komšiluku, da budemo blizu njega i roditelja. I bio je mojoj deci i otac i ujak, ali je kratko trajalo - priča mlada žena kojoj su se suze ukočile u očima. Crninu je skinula krajem avgusta. Bol za gubitkom supruga je počeo da tupi.

Miroslav Stamenković - Ujutro 14. decembra čula sam zvono na vratima i nekako sam osećala da je zlosutno. Kada su mi policajci rekli da mi je brat Miroslav mrtav, vrištala sam i čupala kosu. Mislim da me je ceo Leskovac čuo. Teško je bilo kada sam izgubila muža, ali srce mnogo više boli za brata, za svoju krv. Na odru sam mu rekla da se pomeri, da mi napravi mesto da idem sa njim - priča Jelena, dok joj majka Svetlana govori da mora da bude jaka zbog dece. Jelenin suprug je poginuo na autoputu između Utjehe i Velikog Peska, vozeći policijski motor. Na njega je naleteo pijani vozač. Od Crne Gore dobila je penziju od 206 evra, što je nedovoljno za život, pa su joj premijer Srbije Ivica Dačić i direktor srpske policije Milorad Veljović obećali posao u leskovačkoj policiji. Ona se toga seća kao kroz maglu. - Čini mi se da su obećali. Hoću da radim, ali kako da odem na mesto poginulog brata. Dok je bio živ, celu platu je trošio na moju decu, a on je za doručak mazao paštetu na hleb - priseća se sestra Miroslava Stamenkovića
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Kosovska Mitrovica: Zapaljen automobil poslanika Marka Jakšića
Prošle noći u Kosovskoj Mitrovici zapaljen je automobil poslanika D S S Marka Jakšića.
Automobil poslanika Demokratske stranke Srbije Marka Jakšića iz Kosovske Mitrovicezapaljen je prošle noći u tom gradu, na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuje.
Incident se dogodio nešto posle tri sata u Ulici kralja Petra, a očevici kažu da niko nije povredjen.
Kosovska policijska služba (KPS) je obavila uvidjaj, a istraga je u toku.
Tokom protekle noći u Mikro naselju u severnoj Kosovskoj Mitrovici zapaljen je i automobil pripadnika KPS-a. S Media
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Beograd: Samoubistvo u Bulevaru kralja Aleksandra
Nepoznati muškarac skočio je noćas sa prozora svog stana u Bulevaru kralja Aleksandra. Muškarac je preminuo na licu mesta od zadobijenih povreda.
Zasad nepoznati muškarac skočio je noćas oko ponoći kroz prozor svog stana na četvrtom spratu zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra nedaleko od pijace "Đeram".
Muškarac je preminuo na licu mesta od zadobijenih povreda, pa je ekipa Hitne pomoći mogla po dolasku samo da konstatuje smrt, potvrdila je za S media portal Nada Macura. S Media
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Ubica manekenke stekao 5.000 "prijatelja" na Fejsbuku
Novosađanin Darijan Musić, koji je pre mesec dana zverski ubio svoju devojku, manekenku Vladislavu Červenko, od dana hapšenja na Fejsbuk profilu stekao je više od 5.000 novih prijatelja. Morbidna popularnost ubice zloupotrebljena je čak i za reklamiranje žurki u jednom novosadskom klubu, za koju je pozivnica postavljena upravo na Musićev profil.

Privođenje Musića u sud: Morbidna popularnost na društvenoj mreži Od momenta kada je počinio ubistvo i priznao ga na svom Fejsbuk profilu, Musiću je drastično skočila popularnost na ovoj socijalnoj mreži. Od 1.500 registrovanih prijatelja koje je do tada imao, ubica je u danima nakon ubistva dobio još neverovatnih 5.132 novih pratilaca na Fejsbuku. Većina njih se u Musićeve virtuelne prijatelje upisala iz radoznalosti, ali ima i onih koji su ovo zversko ubistvo pokušali da iskoriste u morbidnu marketinšku svrhu. Pre par dana, na ubičinom profilu našla se i pozivnica za žurku u klubu „Studio“, u kojoj se gostima obećavaju „sjajan provod“ i dobra atmosfera za koju će se pobrinuti „prelepe devojke“. Da je u pitanju veoma neukusan marketinški trik, ocenjuje i sam vlasnik „Studija“ Mladen Vukadin, demantujući da ima ikakve veze sa ovim. - Ni ja ni menadžer mog lokala ne stojimo iza ovoga, jer nikome od nas ne bi palo na pamet da se na tako morbidan način oglašava. Sumnjam čak da je reklama namerno postavljena, upravo kako bi nam neko napakostio - kaže Vukadin, napominjući da Darijan Musić nikada ni nije bio prijatelj na Fejsbuku sa ovim lokalom.

Klikni za uvećanje (+) Vlasnik kaže da je i sam pokušao da utvrdi kako je reklama „Studija“ završila na profilu brutalnog ubice, ali da su svi podaci koji bi doveli do onog koji ju je postavio izbrisani. Porast popularnosti ubice stručnjaci smatraju pokazateljem koliko je društvo bolesno. - Očigledno je da prevencija ne daje više nikakve rezultate, jer je naše društvo bolesno. U ovom slučaju bi trebalo da reaguju nadležni, da organizuju razgovore s tim ljudima koji su Musiću postali prijatelji na profilu, da se vidi ko su oni. Preko toga ne smemo da pređemo tek tako jer su svi takozvani prijatelji potencijalni Musići u budućnosti, i svi mi moramo da se zapitamo i zamislimo nad tom pojavom. Ovo treba shvatiti kao upozorenje - smatra sociolog Bojan Panaotović.
 Darijan Musić i Vladislava Červenko Prema Panaotovićevim rečima, pojava je i posledica kulture nasilja u kojoj živimo. - Životni stil odiše nasiljem, od načina na koji vaspitavamo decu, do nasilja u školama i na ulicama. Najgledaniji sadržaji su prepuni nasilja i prostakluka, pa stoga i ne čudi da smo počeli da živimo ono što smo do juče gledali samo u filmovima - naglašava Panaotović. Blic
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|