Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 05 Dec 2022, 12:51


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Karađorđevići danas  |  Poslato: 19 Apr 2012, 12:17
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Karađorđevići posetili Negotin i podelili poklone

Slika

Princ Aleksandar i njegova supruga Katarina posetili su danas Negotin i tom prilikom uručili donacije Zdravstvenom centru u tom gradu, Domu za decu i omladinu "Stanko Paunović i osnovnoj školi "Branko Radičević

Oni su Zdravstvenom centru uručili automobil "fiat punto", računar i igračke dobio je Dom za decu i omladinu "Stanko Paunović", a osnovci komplet knjiga o Kralju Petru I Karađorđeviću, piše u saopštenju iz Dvora.
Karađorđević je, u obraćanju prilikom prijema u Skupštini opštine, istakao da grad Negotin i Negotinska Krajina imaju važnu ulogu u nastanku moderne srpske države i da se danas, u vreme svetske ekonomske krize koja pogađa i našu zemlju, moramo oslanjati na sopstvene snage, viziju i naporan rad.
Princ je sa suprugom obišao crkvu Svete Trojice u centru Negotina, nakon čega se uputio u Zdravstveni centar gde su, pored automobila, uručili i igračke mladim pacijentima dečjeg odeljenja ove ustanove.
Princeza Katarina je tom prilikom izjavila će njen suprug i ona nastaviti da pomažu zdravstvene ustanove u Srbiji uz pomoć plemenitih prijatelja u Srbiji i svetu.
Par je posetu završio u manastiru Bukovo, koji je posvećen Svetom Nikoli.


Press

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 02 Maj 2012, 11:36
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Princeza Jelisaveta Karađorđević na dodeli nagrada Čuvar tradicije

Slika

Gost Etno mreže bila je NJ.K.V. princeza Jelisaveta Karađorđević a na događaju su predstavljena dosadašnja dostignuća ovog udruženja, ostvareni rezultati, realizovani projekti i partnerstva, a promovisan je i petogodišnji izveštaj.

Slika

Priznanje Čuvar tradicije dodeljeno institucijama, lokalnim samoupravama, donatorima, domaćim i stranim kompanijama koje su pokazale najviše brige o tradiciji i razvoju sektora rukotvorina širom Srbije.


Story

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 04 Maj 2012, 19:52
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Kraljevski par proglašen za počasne građane Hjustona

Gradonačelnik Hjustona Anis D. Parker proglasio je prestolonaslednika Aleksandra II i princezu Katarinuza počasne građane i ambasadore dobre volje grada Hjustona u Saveznoj Državi Teksas.

Slika
Aleksandar II i Katarina Karađorđević, foto: Story arhiva

Tokom boravka u Hjustonu, gde se kraljevski par sastaje sa predstavnicima poslovne, lekarske i akademske zajednice radi uspostavljanja bolje saradnje Srbije i Hjustona, održan je poseban događaj na kome su Njihova Kraljevska Visočanstva proglašeni počasnim gradjanima i ambasadorima dobre volje grada Hjustona, čime im je odato priznanje njihovom izvanrednom uspehu na polju javnog i humanitarnog rada za dobrobit društva.

Deo ceremonije bio je i proglašenje petog maja danom Srbije u Hjustonu.


Story

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 28 Maj 2012, 08:05
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45540

OffLine
KOMENTAR
NJ.K.V.ALEKSANDAR II KARAĐORĐEVIĆ


Povratak članova kraljevske porodice

Neki od njih, poput moje bake, kraljice Marije, su na to čekali više od 50 godina, moj otac, kralj Petar II, više od 40

Slika


Pre nekoliko dana Vlada Republike Srbije je donela odluku o formiranju državne komisije za prenos posmrtnih ostataka svih članova porodice Karađorđević sahranjenih u inostranstvu, u porodični mauzolej u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Predsednik Boris Tadić je imenovan za predsednika pomenute državne komisije. Samo u ove dve rečenice sadrži se toliko simbolike i toliko činjenica. Prvo, izuzetno je važno što će se konačno svi članovi porodice naći tamo gde pripadaju. Neki od njih, poput moje bake, NJ.V. kraljice Marije, su na to čekali više od 50 godina, dok je moj otac, NJ.V. kralj Petar II, više od 40… Njihova jedina želja tokom života u izgnanstvu bila je da se vrate u otadžbinu. Danas se ispunjenje njihovih želja čini bližim nego ikad. Činjenica da će svi biti vraćeni zajedno ima daleko veći značaj nego što bi se to na prvi pogled moglo pretpostaviti. To nije samo porodično pitanje već ispravljanje jedne istorijske nepravde.

Nažalost, ovom pitanju decenijama nije poklanjana nikakva pažnja već su vršeni različiti pokušaji razjedinjavanja porodice iznutra i spolja ignorišući pri tome suštinske stvari. Mnoge „situacije” u međusobnim odnosima su bile fabrikovane u javnosti, a zapravo nikada nisu postojale u stvarnom životu. Na primer, postoji slika u javnosti da sam ja imao nekakav nesporazum sa svojim rođakom knezom Pavlom. To je potpuna besmislica. Upravo suprotno, bili smo veoma bliski i provodili smo vreme zajedno kad god je to bilo moguće. On je bio inteligentan i obrazovan čovek, pravi patriota. Učinio je sve što je bilo u njegovoj moći u to nemoguće vreme da bi sačuvao zemlju od strahota rata. Nedavno sam dao jedan intervju za London Times sa istim takvim sećanjima. Nažalost, svestan sam da ovakva priča nije ni približno privlačna medijima koji su u večitoj potrazi za senzacijama, za skandalima koji podižu tiraž. Na veoma sličan način kako je naša Srpska Pravoslavna Crkva bila podeljena i razjedinjena u SAD, tako su razdvojeni i grobovi moga oca kralja Petra II i njegovog brata, moga strica kraljevića Andreja. Sada je naša Crkva ponovo jedna i ujedinjena, a uz Božiju pomoć to će se dogoditi i sa Kraljevskom porodicom.

Činjenica da je predsednik Tadić na čelu ove državne komisije takođe mnogo govori. Govori da će sahrana imati državni rang, što je uistinu i jedino pravedno imajući u vidu da je moj otac kralj Petar II bio šef države, a da je moj rođak knez Pavle kao namesnik vršio vladarske prerogative u ime kralja koji je bio maloletan. Činjenica da je predsednik Tadić na čelu ove komisije ima još jedan veoma važan simbolički značaj. Ona pokazuje da Republika Srbija odaje počast svojoj istoriji, svom identitetu, svojim korenima. Način na koji je 2009. godine uz sva državna priznanja bila obeležena sedamdesetpetogodišnjica od ubistva mog dede kralja Aleksandra I baca jedno novo svetlo na njegov lik i delo koji su decenijama bili izloženi najstrašnijoj propagandi. Nedavno je knez Pavle rehabilitovan i to je još jedan veoma važan korak u priznavanju porodice Karađorđević. Sam čin prenosa posmrtnih ostataka je važan za mene kao starešinu Kraljevskog doma, ali i za sve njegove članove. Ipak, mislim da je njegovo simboličko značenje daleko važnije za zemlju, za narod. Ono će biti veoma lep primer istorijskog pomirenja. Tačka susretanja. Ono će pokazati da smo sazreli kao nacija, kao ljudi, da možemo da razumemo bez predrasuda da u našoj istoriji postoji mesto za sve koji to zaslužuju. Nema potrebe za fabrikovanjem istorije. Kao nacija treba da odamo počast svim istorijskim ličnostima. Pogledajte samo Rusiju, podjednako ponosnu na svoju Carsku porodicu i otadžbinski rat 1941-45. Ako iko može da bude ponosan na svoju istoriju, to smo mi Srbi.

Trebali bismo nešto da naučimo i od naših komšija, kako da se odnosimo s poštovanjem prema sopstvenoj tradiciji, identitetu, kraljevskoj porodici, kao što je nedavno učinila Crna Gora sa svojom kraljevskom porodicom, a nešto ranije i Rumunija. Jasno mi je i razumem da taj proces treba od nekud započeti i verujem da je to upravo trenutak prenosa svih članova porodice Karađorđević u otadžbinu kao početak našeg pomirenja sa sopstvenom prošlošću i budućnošću.


Akter objavljeno,nedelja, 08.04.2012. | 17:25

_________________
Slika Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 18 Jun 2012, 02:02
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
PLEMIĆKI VODIČ: Kroz Beograd sa princem Đorđem Karađorđevićem (FOTO) (VIDEO)

- Na burek bih svoje prijatelje odveo u "Pekaru 55", na najbolju picu u gradu na splav "Brodić", a kada bi hteli da se opuste, pravac Košutnjak - navodi sin pokojnog princa Tomislava Karađorđevića mesta na kojima provodi vreme kada je u srpskoj prestoniciBeograd je prelep grad! Proputovao sam ceo svet i tvrdim da je naša prestonica jedna od najlepših na svetu, kaže za Telegraf.rs princ Đorđe Karađorđević, koga smo sreli u Beogradu i zamolili ga da nam pokaže kako izgleda plemićki vodič kroz prestonicu.

- Na burek bih svoje prijatelje odveo u “Pekaru 55″, na najbolju picu u gradu na splav “Brodić”, a kada bi hteli da se opuste, pravac na Košutnjak. Na Kalemegdan bih ih odveo jer je to svojevrstan muzej prošlosti, koji sa Kalemegdanskim poljem pokazuje istoriju naše zemlje, a tu je i čuvena Karađorđeva kapija – kaže princ, i dodaje da u Beogradu “sve uvek vri”.

- Oseća se kako pulsira život jednog grada na granici dve civilizacije, na ušću Save u Dunav, ispod Avale. Šarm Beograda, jednostavno je neodoljiv – dodaje on.Bulevari, šetališta, obale i vrtovi, zalasci sunca, kafići, restorani, muzeji, ritam života, provod… Sve to momentalno osvoji svakoga ko ga jednom poseti. Zato je princ Đorđe toliko vezan za ovaj grad.

- Beograđani se raduju svemu, prijatnim razgovorima i dugim šetnjama, ispijanju jutarnje kafe, neradnim danima. Vole da su u pokretu i zbog toga su ulice, šetališta, kafići, restorani, prodavnice uvek puni ljudi. Što je još važnije, Beograđani se raduju svakome. Zato Beograd najbolje i najdetaljnije upoznate upoznajući Beograđane. Oni umeju da uživaju u svemu, od dobre hrane i muzike, pa do vina. Pravi su hedonisti - kaže on.

Princ Đorđe ima svoja omiljena mesta za ispijanje jutarnje kafe, to je “Šeher”, za palačinke “Pinokio” u Zemunu, a kolače jede samo u Nušićevoj u poslastičarnici “La želateri”. Uz tradicionalnu muziku proveseli se u i uživa u domaćim jelima u kafani “Sibinjanin” i “Mali Kalenić”.

Zalazak sunca kada ima vremena gleda sa Košutnjaka, a u Botaničku baštu ode da odmori od šetnje gradskim ulicama i trgovima. Tu je, naravno, i nezaobilazna Ada Ciganlija, gde ponekad napravi piknik sa prijateljima ili odigra partiju golfa.

Slika


Telegraf


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 08 Jul 2012, 04:50
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
NIJE SKIDALA OSMEH SA LICA: POGLEDAJTE KO JE RAZGALIO PRINCEZU JELISAVETU (FOTO)

Ovu damu gotovo nikad do sad nismo videli namrštenu ali ovoga puta neko ju je veoma razveselio.

Slika

Princeza Jelisaveta Karađorđević našla se u prvom redu na jednoj reviji a na samo par mesta od nje seo je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Njih dvoje silno su se raspričali a izgleda da je princezi ovaj razgovor veoma godio. Možda je bila oduševljena njegovom suprugom koja je sedela do njega, a možda je pokušavala da zaboravi na vrućinu jer se poprilično obukla za tu priliku. Kako bilo, Đilas je naukao veliki osmeh na lice Jelisaveti a razgovor je izgleda trajao i trajao.

Slika

Slika


Smedia

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 08 Jul 2012, 05:04
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
PETROVDANSKA BUNA U SRCU USTANIČKE SRBIJE - NAROD, CRKVENI VELIKODOSTOJNICI I POLITIČARI NE ŽELE VIŠE DA GLEDAJU KAKO SE ARČI IMOVINA

Princ otima Oplenac od naroda

Slika

Prekipelo - Vođa pobune, predsednik opštine Topola Dragan Jovanović, kaže da mora da se stane na put otimačini u Zadužbini i da iza svega stoji lično Aleksandar Karađorđević: „PRINC BI NARODU OSTAVIO SAMO MUZEJ, A PRODAO BI HOTEL I 140 HEKTARA"

U Topoli, središtu ustaničke Srbije i Karađorđevom gradu, sprema se velika buna. I to ne protiv dahija, već protiv princa Aleksandra Karađorđevića i njegove odluke da na čelo Zadužbine postavi Vladana Živulovića, advokata iz Beograda i predsednika Atlantskog saveta.
Živulović je postavljen krajem juna, mesec dana nakon smrti Miladina Gavrilovića, obnovitelja Zadužbine, koji je celih 18 godina bio na njenom čelu. „Pobunu" predvodi predsednik opštine Topola Dragan Jovanović, koga osim meštana podržavaju i Ravnogorski pokret i šumadijski crkveni velikodostojnici.
Pisma nadležnima
Osim postavljenja Živulovića, koje prema rečima „ustanika" predstavlja ruganje tradiciji i istoriji, razlozi za nezadovoljstvo leže u ponašanju prestolonaslednika i njegovog okruženja. Kažu: hoće sve, i što im pripada i što im ne pripada, a ne daju ništa.
Na molbe da se Živulović smeni mirnim putem do sada niko nije reagovao, pa Jovanović, koji pobeđuje na svim izborima u Topoli od 2004. godine, kaže da će već narednih dana biti organizovane javne tribine i skupovi kako bi se javnosti objasnilo šta ne valja. Nisu isključeni ni protesti.

Slika

Slika
Ideja - Građanima bi ostao muzej, a Aleksandar bi da proda ekonomiju

Iako je atmosfera podgrejana, prvi čovek Topole kaže da će se truditi da dolazeći Petrovdan, dan parastosa princu Tomislavu Karađorđeviću i vašara u Topoli, protekne u najboljem redu iako je nezadovoljstvo veliko.
- Od 1914. godine do danas upravnik Zadužbine je uvek bio iz Topole ili se bar prizetio ovde. Samo za vreme okupacije i na početku komunističkog režima nije bilo tako. I evo danas. Uvek su na čelu Zadužbine bili čestiti Srbi, patriote, hrišćani, pošteni i odani. I svi su imali podršku građana Topole i čitavog šumadijskog naroda. A sad je narod ogorčen što je neko iz Beograda, ko vodi NATO nevladinu organizaciju, ko Zadužbinu doživljava kao špajz iz koga može da uzme kutiju vina i da je ne plati, došao na čelo ove srpske dragocenosti - priča za Press nedelje Jovanović, koga smo zatekli u društvu starih zadužbinara i nezadovoljnih ravnogoraca.
Jovanović kaže da je osim izbora Živulovića, problematičan odnos porodice Aleksandra Karađorđevića, koja Zadužbinu, koja je opštenarodno dobro, doživljava kao ličnu svojinu koju hoće da raskući. Zbog toga se pismom obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, kneginji Jelisaveti Karađorđević i vladici šumadijskom Jovanu, sa molbom da se poništi Živulovićev izbor i spreči dalja propast.
- Bio sam šokiran kada sam video kako su na Upravnom odboru Zadužbine namestili da bude izglasan Živulović. Protiv njegovog izbora bili smo predstavnik Šumadijske eparhije i ja. Za su glasali Slobodan Perović i Dragomir Acović, inače predstavnici Aleksandra Karađorđevića. Na moje zaprepašćenje, za njegov izbor je glasao član UO koji bi navodno trebalo da predstavlja zaposlene, ali to očigledno ne radi, i predstavnik Vlade Srbije, odnosno Ministarstva kulture. Na njega je direktno vršio pritisak Predrag Marković, ministar kulture i član Krunskog saveta. Čuvam poruke u kojima mi predstavnik Ministarstva kulture, inače čestit momak, kaže da mora da glasa jer je ministar naredio - navodi Jovanović.

Slika
Jovanović: Pijanice vedre i oblače

Predsednik SO Topola Dragan Jovanović kaže da je javna tajna da Aleksandar već dve godine opstruiše prenošenje upokojenog kneza Pavla iz Švajcarske u Topolu.
- I upravo zbog toga sam se i kneginji Jelisaveti obratio pismom, sa molbom da se uključi, da svi zajedno sprečimo ovo propadanje. To je jedna divna, časna žena koja ne može da se izbori za svoja prava. Ali zato lopovi i pijanice koje prestolonaslednik okuplja vedre i oblače Topolom. Slobodno napišite, nek me tuži, na sudu ću mu reći još više - revoltiran je Jovanović.
Jedu i ne plaćaju
Jovanović, koji je ponudio ostavku u UO Zadužbine, kaže da država mora što pre nešto da preduzme da Karađorđevići ne bi raskućili ono što je kralj Petar Prvi ostavio pokolenjima.
Zadužbina nije samo muzejski deo, već i ekonomija, odnosno više od 140 hektara vinograda i voćnjaka, hotel... Sve to je kralj Petar ostavio upravo da bi se Zadužbina sama izdržavala.
- E sad, oni imaju plan da naprave komercijalni deo Zadužbine, a da narodu ostave samo muzejski deo. Već su dovodili tu neke privatnike kojiima bi dali vinograde i hotel. Dovode ljude u zabludu jer niko ne zna da to nije njihova lična svojina, već Zadužbina, opštenarodno dobro, kao i da je jedan deo pod sudskim sporom već 18 godina - priča Jovanović i otkriva kako se arči imovina Zadužbine za potrebe Aleksandra Karađorđevića:
- Aleksandar Karađorđević dolazi tu sa svitom, odnosi sve što mu padne na pamet, prave velike troškove, a dinar nisu uložili. Jednom sam ih zamolio da naprave neki prijem ovde kako bi došao diplomatski kor, a time bi se privukli turisti i donatori, ali ništa. Zadužbina se finansira sama od sebe, prodajom ulaznica, kao i novcem iz budžeta opštine Topola - priča Jovanović.
Sa njim se slaže Srđan Srećković, slikar i predsednik Ravnogorskog pokreta, koji je bio jedan od tri ozbiljna kandidata za čelnog čoveka Zadužbine.
- Javilo nam se više od 30 organizacija iz čitavog sveta. Naši ljudi iz dijaspore, narod iz cele Šumadije i Srbije. Svi su protiv Živulovića jer znaju da na čelo zadužbine treba da dođe čovek domaćin, rodoljub, koga će žitelji Topole da vole. Da svi budemo složni u toj ideji, a ne podeljeni i posvađani. Zbog toga on mora da se smeni što pre - kaže Srećković i otkriva da Aleksandar Karađorđević potpuno ignoriše prava drugih članova porodice.

Slika
Predsednik Srbije obećao pomoć

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je u petak Topolu i upoznao se sa problemima u Zadužbini. Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović kaže da je na sastanku kojem su prisustvovali i predsednik Nikolić i vladika Jovan dogovoreno da vrh države pomogne u rešavanju problema.
Srećković tvrdi da princ Vladimir, kada dođe sa suprugom Brigitom, spava u privatnom hotelu, a ne u okviru zadužbinskog kompleksa.
A zaposleni u Zadužbini rade svoj posao i dočekuju goste, turiste iz Slovenije, đake. I ne diskutuju o dolazećoj pobuni. Stari zadužbinari kažu da ni u vreme ratova, komunizma i najvećih kriza nije bilo ovako, a slute da će biti još gore.
Prozvani Živulović odbacuje optužbe tvrdeći da pobunu proizvodi predsednik SO Topola iz privatnih interesa, a ne zato što mu je stalo do tradicije.

Živulović: Tu sam samo privremeno

- Na mesto vršioca dužnosti prvog čoveka Zadužbine postavljen sam na šest meseci, dok se ne nađe osoba koja će to raditi posvećeno i dobro kao pokojni Mićun Gavrilović, koji je 24 sata bio posvećen Zadužbini. Ja to ne mogu, tako da ne znam čemu tolika panika kada sam ja kratko, privremeno rešenje. Dragan Jovanović je hteo da progura svoju kandidatkinju, gospođu Ljiljanu iz opštine, i kada mu to nije pošlo za rukom, krenuo je u pobunu. Čujem da je njenog muža postavio na čelo hotela. Kralj Petar Prvi nije ostavio Draganu Jovanoviću iz Blaznave zadužbinu, niti Topoli, već srpskom narodu. Čuo sam da priča svašta, između ostalog i da potkradamo Zadužbinu. Čovek koji nasiljem hoće da ispuni svoje želje ne brine za Zadužbinu, već za lični interes. A da li vam je rekao da je razbijen prozor na konaku Karađorđevom? To se desilo odmah nakon što je pozvao na pobunu protiv mene. To nisu ljudi koji vole Zadužbinu i Srbiju, to su vandali. Ponavljam: nemam nameru da ostanem na čelu Zadužbine i ne znam koji privatni interes motiviše Jovanovića da me diskredituje i huška narod protiv mene - rekao nam je Živulović, koji je trenutno u Grčkoj na odmoru.


Press

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 12 Jul 2012, 16:56
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Knez Pavle na Oplencu 6. oktobra

Određen datum prenosa i sahrane posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole. Princeza Jelisaveta: Ako izostane obećana pomoć države, sama ću finansirati sahranu

Slika

- MOJE srce je srećno jer će, konačno, posle deset godina borbe, posmrtni ostaci mojih roditelja kneza Pavla i kneginje Ogle i brata Nikole biti preneti i sahranjeni u crkvi Karađorđevića u Topoli. Određen je datum sahrane - 6. oktobar, kada obeležavamo stogodišnjicu izgradnje crkve Svetog Đorđa na Oplencu. I poslednja želja kralja Petra Prvog bila je da svi članovi porodice Karađorđević počivaju na Oplencu - rekla je „Novostima“ u sredu kneginja Jelisaveta Karađorđević.


Kneginja Jelisaveta, koja je u sredu na poziv gradonačelnika Dragana Jovanovića boravila u Topoli, potvrdila je da su od švajcarskih vlasti dobijeni svi neophodni papiri i dozvole za prenos posmrtnih ostataka troje članova dinastije Karađorđević iz Lozane, u Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

- Prenos posmrtnih ostataka troje članova dinastije Karađorđević košta 23.000 švajcarskih franaka - kaže kneginja. - Nadam se da će država ispuniti obećanje i pomoći da se sahrana posmrtnih ostataka obavi dostojanstveno. Ako ta pomoć izostane, sama ću finansirati troškove.


ODBOR

ODBORU za prenos posmrtnih ostataka dinastije Karađorđević u domovinu predsedava Boris Tadić, a članovi su: ministri dijaspore Srđan Srećković, kulture Predrag Marković, državni sekretar Slobodan Homen, akademik Dragoljub Živojinović, vladika šumadijski Jovan, član Krunskog saveta Dušan Babac, profesor Slobodan Marković, ambasadori Dušan Bataković, Vladimir Petrović, Milan St. Protić, Vojislav Pavlović, Bojan Dimitrijević i poslanik Srđan Milivojević.

Vlada Republike Srbije je na svojoj sednici od 22. marta 2012. godine formirala Organizacioni odbor za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Zbog aktuelnih događaja oko formiranja nove vlade princeza Jelisaveta ne zna kako će se dalji postupak odvijati. Njen advokat Dušanka Homen nastaviće, kaže, dogovore sa predstavnicima vlasti.

- Pismeno ćemo se obratiti predsedniku Republike u nadi da će ostati na snazi odluka vlade - kaže Homenova. - A da li će biti izmena u sastavu Odbora, zavisi od volje predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ostajemo pri molbi da se dozvoli državnička sahrana uz sve počasti koje bi pratile sahranu jednog šefa države, jer je to bio namesnik knez Pavle.

Ideju koja je stigla od prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića da država omogući da se posmrtni ostaci svih članova porodice, čiji su grobovi rasuti po celom svetu, zajedno u jednom danu prenesu na Oplenac smatra - neizvodljivom.

- Ja nemam vremena da čekam - kaže princeza, koja je prva pokrenula inicijativu za prenos posmrtnih ostataka svojih roditelja i brata. - Insistiranje na tome značilo bi da se čitava stvar ponovo odloži unedogled. Ne znam da li su razrešeni problemi sa izvršiocem testamenta kralja Petra Drugog, Evom Marijom Karađorđević. Ne znam ni da li je kraljica Elizabeta dala pristanak za ekshumaciju kraljice Marije. Ukoliko to nije završeno, proces prenosa je neizvestan. Bila sam dovoljno strpljiva.


GROBOVI RASUTI PO SVETU

KRALJICA Marija sahranjena je u Frogmoru u Velikoj Britaniji, kralj Petar Drugi u Libertvilu u SAD, kraljica Aleksandra u Atini, kraljević Andrej u SAD, knez Pavle u Švajcarskoj, kneginja Olga u Parizu, a knežević Nikola u Velikoj Britaniji.


Novosti


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 15 Jul 2012, 17:30
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Grobovi Karađorđevića rasuti po svetu

Kako su živeli i umirali članovi kraljevske porodice Karađorđevića: Petnaestoro naslednika vožda Karađorđa sahranjeno je u inostranstvu

Slika
Princ Aleksandar Drugi Karađorđević na grobu kraljice Marije / Kralj Aleksandar i kraljica Marija sa sinom Petrom

Petnaestoro potomaka vožda Karađorđa sahranjeno je u inostranstvu, od čega će sedmoro najverovatnije da bude pohranjeno u porodičnu kriptu na Oplencu. To su potomci Alekse Karađorđevića i Petra Karađorđevića, a njihove grobnice se nalaze od Rusije i Rumunije, preko Velike Britanije, Francuske, Švajcarske do Amerike - kaže istoričar Slobodan Krstić, koji upravo crta kartu grobnica Karađorđevića rasutih po svetu.

Na Oplencu je sve spremno za sahranu sedmoro Karađorđevića, čiju ekshumaciju i državni ukop traži Kraljevski dom, čim njihovi posmrtni ostaci budu dopremljeni iz inostranstva. Oni počivaju u četiri zemlje - SAD, Grčkoj, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.


- Kralj Petar Drugi je 1970. godine sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu, kraljević Andreja 1990. u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga. Prestolonaslednikova majka, kraljica Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Atini, a kraljica majka Marija od 1961. godine počiva u Vindzoru. Knez Pavle, kneginja Olga i njihov sin Nikola sahranjeni su u Lozani - kaže Slobodan Krstić, istraživač srpske monarhije.

Na pitanje kako su živeli i umirali članovi kraljevske porodice Karađorđević, odgovara:
- Život Karađorđevića je u emigraciji i izgnanstvu bio težak i sumoran. Živeli su skromno, čak siromašno, i umirali sami, gotovo zaboravljeni.

Kralj Petar drugi preminuo je u denverskoj bolnici posle duge i teške bolesti 3. novembra 1970. godine od posledica komplikacija transplantacije jetre. Pričalo se da je otrovan, da je umoren na samrti, a potom opljačkan. Ne zna se ni sudbina njegovog nasleđa.

Kralj Petar je iz Engleske prešao u SAD sredinom šezdesetih, kada mu je od strane ravnogoraca obećano da će dobiti dvor u Njujorku, u kome će živeti kao monarh. Bob Vujović, tadašnji predsednik crkveno-školske opštine u Njujorku, imao je ideju da kupi kuću na kojoj bi pisalo „Ovde stanuje Kralj Petar II“. Ništa od tog obećanja nije bilo, jer su se i oko toga ravnogorci i ljotićevci posvađali, pa je kralj Petar bio prinuđen da ide od grada do grada i živi od emigrantske milostinje. Imao je jednu firmu, ali ona nije uspešno poslovala. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu u prisustvu oko 20.000 ljudi. Petar Drugi je jedini monarh koji je sahranjen u SAD.

Slika

Princ Andrej je umro u Palm Springsu pod prilično misterioznim okolnostima. Navodno je izvršio samoubistvo tako što se ugušio u garaži. Postoji pet mogućih verzija smrti. Za porodicu je slučaj smrti princa Andreja i dalje otvoren, kaže njegov sin princ Vladimir:

KNEZ SA OKSFORDA

Knez Nikola Karađorđević stradao je aprila 1954. godine u saobraćajnoj nesreći blizu Dečeta, južno od Londona. Bio je obrazovan čovek, boem i zaljubljenik u automobile. Završio je Oksford i družio se sa princezom Margaretom, sestrom kraljice Elizabete. Opelo mu je održano u crkvi Svetog Save u Londonu. Sahranjen je u Lozani.
- Država Kalifornija i sud u Oranž Kauntiju su rekli da je samoubistvo. Mislim da otac nije želeo da podigne ruku na sebe. Bio sam kod njega nekoliko dana pred smrt i bio svedok dvočasovnog očevog razgovora sa izvesnim gospodinom iz Londona s kojim se dogovarao o nekakvom skupu koji je trebalo da se održi tek za osamnaest meseci. I taj gospodin mi je potom rekao da ne može da veruje da je otac digao ruku na sebe.

Kraljica Marija je preminula u Londonu pre pola veka i počiva u Frogmoru, na privatnom kraljevskom groblju kod Vindzora. Posle ubistva kralja Aleksandra u Marselju 1934, dve godine je provela u crnini. Kraljica ostavlja najstarijeg sina, maloletnog Petra, koji dolazi na presto u najtežem istorijskom trenutku za državu, u zemlji sa namesništvom, a sa dvojicom mlađih odlazi u Englesku. Radila je u polju na imanju u Kentu. Kao član britanske kraljevske porodice viđala se sa kraljicom Elizabetom. Pred smrt prodala je sav nakit.

- To su bila mučna i teška vremena za nju: doba namesništva, uspona fašizma, političkih intriga u Jugoslaviji, rata i veoma traumatičnog progonstva u London. Posetio sam baku mnogo puta u Londonu - sa setom nam je pričao prestolonaslednik Aleksandar.

Život kneza Pavla i njegove porodice je, čini se, bio najteži, jer je posle izgnanstva iz Jugoslavije 1941. godine morao da živi tamo gde su odlučili britanski suvereni.

- Za vreme boravka u Keniji, Olga i Pavle prošli su kroz najstrašniju moru. Pavle je patio od depresije, bio u polubunilu, skoro u komatoznom stanju, zarastao u bradu.


KRALJICA BEZ JUGOSLAVIJE

Kraljica Aleksandra od Jugoslavije, majka princa Aleksandra, nikada nije kročila na tlo Jugoslavije, zemlje čiji je bila monarh. Razvela se od kralja Petra Drugog i umrla je u Ist Saseksu, u Velikoj Britaniji, 30. januara 1993. godine. Sahranjena je u kraljevskoj grobnici u Atini.

- Tek kada je engleski kralj doznao šta im se događa naređeno je da se knez Pavle Karađorđević s porodicom vrati u Evropu, prvo u Lozanu, potom u Pariz, gde su kupili kuću - opisuje njihovu sudbinu Miladin Gavrilović, direktor Zadužbine kralja Petra na Oplencu.

Knez Pavle je umro u Parizu 1976. godine u 83. godini. Kneginja Olga je živela u Šesnaestom pariskom arondismanu u kući prepunoj uspomena na umrlog sina, kćerku u Americi i pokojnog muža. Kneginja Olga umrla je 11 godina kasnije, u 93. godini.

Večno su tugovali za sinom Nikolom, koga su izgubili 1954. godine, čiji će posmrtni ostaci takođe biti preneseni na Oplenac.

Još se ne zna da li će pokojni knez Nikola Karađorđević počivati u kripti crkve ili u porti hrama Svetog Đorđa na Oplencu. Pravilnik o sahrani u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu usvojen je 2002. godine. Po njemu, krunisani Karađorđevići imaju svoje mesto u kripti, a ostali Karađorđevići u porti. To navodi na pretpostavku da bi knez Nikola bio sahranjen u porti.

- Prestolonaslednik Aleksandar, kao starešina dinastije Karađorđevića, može mimo pravilnika da uvrsti sve članove porodice za sahranu u kripti. Kako je u zahtevu Vladi Srbiji i predsedniku Srbije poimence nabrojano sedmoro Karađorđevića za državnu sahranu, pretpostavljam da će kripta u hramu za sve njih biti trajna grobnica - objasnio nam je Miladin Gavrilović.


Novosti


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 15 Jul 2012, 17:37
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Slovenija odbila Karađorđeviće

Odbijen zahtev naslednika kneza Pavla da im se vrati imanje na Brdu kod Kranja. Princeza Jelisaveta Karađorđević: Ovo nije kraj. Pravo na imovinu tražićemo u Evropi

Slika
Naslednici su sin Aleksandar i kćerka Jelisaveta

PREMA odluci Pravobranilaštva Slovenije i Višeg suda u Ljubljani, dvorac i imanje na Brdu kod Kranja država Slovenija koristi u protokolarne svrhe i oni ne mogu da pripadnu porodici kneza Pavla Karađorđevića, koji je njegov pravi vlasnik. Ovo je konačan stav slovenačkog pravosuđa prema zahtevu kneza Aleksandra Karađorđevića iz Pariza, koji kao naslednik traži da Slovenija porodici kneza Pavla vrati dvorac na Brdu kod Kranja.

- Viši sud u Ljubljani je presudio da prigovor tužitelja bude odbačen kao neosnovan i da se potvrdi presuda prvostepenog suda u Kranju, u kojoj je sud uvažio argumente državnog pravobranilaštva, čime je presuda postala pravosnažna. Tužitelj, odnosno knez Aleksandar, dužan je da plati troškove suđenja u visini od 3.592,50 evra - kaže se u rešenju Višeg suda u Ljubljani, koje je u utorak dostavljeno advokatu kneza Aleksandra.


Sin kneza Pavla je pre nekoliko godina podneo Sloveniji zahtev za utvrđivanje svojinskog prava na polovinu poseda na Brdu kod Kranja, podnoseći kao dokaz kupoprodajne ugovore, potpisane između 1936. i 1939. godine, što je upisano u katastar. Nakon Drugog svetskog rata ovaj posed je oduzet i nacionalizovan.

Sud u Kranju je u maju prošle godine odbacio sve tužbene zahteve koje je protiv Republike Slovenije uložio knez Aleksandar Karađorđević. Kako je vrednost polovine imanja procenjena na 260.000 evra i do sada nije promenjena, knez Aleksandar je tražio makar pravo na odštetu u tom iznosu.

[imghttp://www.novosti.rs/upload/images/2012//04/03n/rep-knez-pavle2.jpg][/img]

Kneginja Jelisaveta Karađorđević u utorak je "Novostima" rekla da je za nju ova odluka Višeg suda očekivana i da će njena porodica na nju reagovati.
- Ovo nije kraj sudskog procesa. S obzirom na odbijanje slovenačke države da prizna naša prava, pravdu ćemo tražiti u Evropi. Žalićemo se Međunarodnom sudu pravde u Strazburu - kaže kneginja.

- Verujem da je vreme na našoj strani i da će zahtev mog brata, kneza Aleksandra kad-tad biti ispunjen.

ŽALBA VRHOVNOM SUDU

- ČIM knez Aleksandar dobije presudu Višeg suda u Ljubljani, mi ćemo iskoristiti rok od 30 dana da se žalimo Vrhovnom sudu Slovenije. Zahtev ćemo podneti tokom maja. Ako opet budemo odbijeni, što i očekujemo, tokom jeseni pisaćemo tužbu Međunarodnom sudu pravde u Strazburu - potvrdio nam je knezov advokat Dejan Nedić.


Novosti


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker