Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Maj 2024, 07:51


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: Novi Sad- Srpska Atina  |  Poslato: 16 Nov 2013, 20:55
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Obeležen Đurđic, slava Novog Sada

Slava Grada Novog Sada - Đurđic obeležena u svečanoj sali Gradske kuće, a Svečanosti prisustvovali gradonačelnik Miloš Vučević, njegov zamenik Borko Ilić, predstavnici verskih zajednica, političkih stranaka gradskih javnih preduzeća i ustanova.

U Svečanoj sali Gradske kuće, obeležena je slava Novog Sada - Đurđic. Obeležavanju gradske slave prisustvovali su gradonačelnik Miloš Vučević, njegov zamenik Borko Ilić, predstavnici verskih zajednica, većine političkih stranaka i gradskih javnih preduzeća i ustanova.

Slika

U tradicionalnom lomljenju slavskog kolača, nakon verskog obreda, učestvovali su gradonačelnik Vučević, ovogodišnji kum slave, direktor Novosadskog sajma, Dragan Lukač i prošlogodišnji kum direktor "Elektrovojvodine" Srđan Kružević.

Vučević je tom prilikom rekao da mu je čast što je drugu godinu za redom domaćin proslavi slave grada i da je ponosan kada vidi koliki broj ljudi je došao da proslavi gradsku slavu.

Broj gostiju je impozantan, a činjenica da slavi prisustvuju predstavnici svih većih verskih zajednica u Gradu potvrđuje da je ovo slava svih Novosađana, a ne samo jedne verske zajednice", rekao je Vučević.

Dodao je da je na predlog kuma slave Dragana Lukača doneta odluka da se slava obeleži skromno i bogougodno, a da se novac koji je ranijih godina trošen na proslavu uplati najsiromašnijim porodicama u gradu.

Lukač je pojasnio da će pomenuti novac tokom naredne nedelje dobiti 11 socijalno najugroženih porodica koje imaju veliki broj dece i koje su zatražile pomoć od kabineta gradonačelnika.

Glavni muftija vojvođanski Mehmed efendija Zilkić je rekao da je današnji dan veliki praznik Novog Sada i da mu je drago što svečanosti prisustvuju predstavnici svih verskih zajednica.

"Slika koju šaljemo pokazuje odnos koji imamo sa gradskom administracijom", rekao je Zilkić, dodajući da koristi priliku da svim građanima Novog Sada čestita ovaj praznik.


RTS

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Novi Sad- Srpska Atina  |  Poslato: 06 Nov 2015, 22:50
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45921

OffLine
Prvi balovi i zabave u Novom Sadu: Aristokratske zabave u Magistratu

Slika

Društvene zabave srpskog građanskog društva u Novom Sadu u drugoj polovini XVIII veka, nisu se u osnovi razlikovale od nemačkih i mađarskih zabava toga doba. I Srbi su priređivali svoje balove i pohađali tuđe, na kojima je “menuet” bio jedan od glavnih plesova. U dvoru Arsenija IV u Karlovcima još 1747. godine, priređivan je “hausbal”, a Sava Tekelija priča da on sa svojim društvom u Pešti o fašankama nije propustio nijedan bal, a naročito je bio popularan srpski bal u Budimu, koji je priređivan svakog utorka. U Novom Sadu su priređivani ”nobl-balovi” i balovi radi zabave i u dobrotvorne svrhe.Piše: Zoran Knežev, novosadski hroničar i publicistaJavne zabave i igranke prvi put se u Novom Sadu spominju 1773. godine, jer tada je Namesničko veće izdalo naredbu koja reguliše pitanje balova pod maskama. Oni se smeju priređivati samo u namenskim objektima, a ne i po privatnim kućama. Mogle su trajati samo do 3 sata po ponoći, a na povratku sa bala, maska ne sme biti na licu i od prihoda 6 odsto se ima odvojiti za sirotinju ili zavod za siročad.

Slika

Balovi su se razlikovali s obzirom na stalešku pripadnost učesnika. Najprestižniji su bili nobl, odnosno aristokratski balovi, dok su purgerski (građanski i zanatlijski) bili manje otmeni. Repertoar igara je u određenoj meri bio uslovljen vrstom bala, tako da su se na purgerskim balovima, igrale nemačke, francuske i srpske igre, a na nobl balovima pomodne salonske igre, dok se na srpske narodne igre gledalo sa podozrenjem. U prvoj polovini XIX veka balovi su često bili priređivani u čast proslave rođendana ili imendana austrijskih vladara, dok su u drugoj polovini veka sve češće organizovani u cilju sakupljanja finansijskih sredstava za osnivanje institucija od nacionalnog značaja.

Magistrat je imao muke sa priređivačima zabava i igranki, te je čak pokušavao i da ih zabrani, stojeći na stanovištu da su balovi štetni po zdravlje. Godine 1811. sudija Pauz prijavio je Magistratu da je neki učitelj igranja već nekoliko puta priredio igranke pod imenom „kinderbal“, bal za decu. Po savetu lekara Magistrat ih je zabranio.

Međutim, dve godine kasnije isti sudija referiše o molbi „otmenih građana“, pošto je kafedžija porušio veću dvoranu za javne igranke, jedino je zgodno mesto za „nobelbal“ gradska dvorana i zato mole da im se dvorana ustupi u tu svrhu bar jedanput nedeljno. I Magistrat pristade da se „nobelbal“ svakog ponedeljka održava u dvorani za zasedanje. Nobl balovima koji su se odrzavali u Gradskoj kući, prisustvovale su samo najotmenije zvanice poput intelektualaca, bogatih trgovaca i plemića. Novosađanke su se utrkivale koja će imati lepšu i raskošniju toaletu i haljinu po uzoru na pariske, bečke i peštanske modne trendove.

Slika

Godine 1814. odbor građana predložio je Magistratu da se balovi ne priređuju u Gradskoj kući. Magistrat je predlog odbio zato što privatnici nemaju veće dvorane za pristojnu zabavu i dozvolio da se javne igranke priređuju u dvorani Gradske kuće. Te godine priređena su dva bala, a od svih tih zabava i balova vredno je pomenuti i jedan koji je održan po odobrenju Magistrata u samoj Gradskoj kući. Priređen je „u korist vojnika koji su se nalazili u bolnici Tvrđave“. Drugi je priređen, takođe po odobrenju Magistrata, ali po kafanama, „u korist ranjenika iz slavne bitke kod Lajpciga“. Bitka kod Lajpciga, još poznatija pod imenom „Bitka naroda“, odigrala se od 16. do 19. oktobra 1813. godine između Napoleonove vojske i koalicionih snaga Rusa, Prusa, Šveđana i Austrijanaca.

Godine 1818. zakupac „Turskog hana“, dobio je dozvolu da u vreme mesojeđa, četvrtkom i nedeljom priređuje u Hanu igranke. Izdana mu je dozvola sa ograničenjem da igranka bude samo za pravoslavne. Ko se usudi da protivno propisima crkve priredi igranku u vreme posta bio je strogo kažnjen (od 10 do 20 forinti). Te zabave nisu bile samo zabave, jer je na njima često dolazilo do sporova i sukoba. Vremenom, sve do mađarske bune, po tim kafanama bilo je i bezbroj tuča, svađa i gužvi.

Slika

U drugoj polovini XIX veka, organizuju se srpski balovi, na kojima se ističu nacionalna obeležja i koji su redovno otvarani i završavani kolom. Mlade devojke su na prvi bal odlazile tek kada su napunile 18 godina, a zamislite koliko su iščekivale da zakorače u veličanstvenu dvoranu i zaplešu sa princom iz svojih snova. Što se tiče mladića, zanatlijske kalfe i trgovački pomoćnici počinjali bi da idu na balove i zabave posle izučenog zanata, a intelektualna omaldina posle mature.

O tim vremenima govore i stare magistratske hronike.
˜– Dabogme – kaže Vasa Stajić – U gostionice nisu dolazili samo narodnjaci i rodoljubi, niti se tu uvek brinula narodna briga...Tu se obrela i „zlatna mladež“ Novog Sada koja je u kafanskim zabavama, tučama i izgredima, ili kartanju, satirala imovinu svojih dedova i pradedova.


mojnovisad

_________________
Slika Slika


Vrh
dibrk
Post  Tema posta: Re: Novi Sad- Srpska Atina  |  Poslato: 20 Jul 2018, 14:25

Pridružio se: 11 Dec 2014, 15:44
Postovi: 79

OffLine
Gradska kuća Novi Sad

Slika
Gradska kuća u Novom Sadu, monumentalno je magistratsko zdanje. Ovaj objekat je izgrađen po projektu tada poznatog arhitekte Đerđa Molnara, a izgrađena je 1895. godine u neorenesansnom stilu.

Prvi magistrat je bio smešten u iznajmljenoj kući gradskog senatora Petera Ferencija u takozvanoj „Ferencijani“. Ova kuća se nalazila na sadašnjem mestu gde je izgrađena Gradska kuća, kako se tada govorilo na „Glavnom varoškom trgu“. Tadašnji magistrat su često selili od mesta do mesta od Apelacije koja je bila smeštena na sadašnjem mestu robne kuće Bazar, na mestu Svojina u Glavnoj ulici, kao i na mestu Gvozdenog čoveka, koji se nalazio na trgu.

Između 1873. i 1874. godine, organizovan je jedan interni konkurs za podizanje gradskog zdanja u kome su mogli učestvovati svi projektanti i graditelji u tadašnjoj monarhiji. Odbor za izgradnju nove Varoške kuće (Rathaus Varoshaz), bio je osnovan 1869. godine. Jedan od najvećih građevinskih problema tadašnje gradske vlasti, bila je upravo njena izgradnja. Zanimljivo je da je u Državnom arhivu Budimpešte, bio sačuvan i jedan plan za izgradnju Gradske kuće, a ovaj projekat je uradio varoški inženjer Lazar Urošević.

Zatim je 1885. godine raspisan i zvaničan javni konkurs, prvi tog tipa na ovim prostorima. Radovi Budimpeštanskih arhitekata su bili i najzapaženiji. Na konkurs je bilo prijavljeno trideset dva rada, ali se komisija nije odlučila ni za jedan prispeli rad. Svi primljeni radovi su bili izloženi u velikoj dvorani starog magistrata u maju mesecu iste godine. Obzirom da komisija nije odabrala nijedan izvođački projekat, odlučili su da pozovu prvu trojicu arhitekata. Zatim je odlučeno da njih trojica, zajedno sa arhitektonskom komisijom, koju je izabrao grad, naprave novi projekat. Komisija ipak nije bila u mogućnosti ponovo organizovati izradu planova zajedno sa učesnicima konkursa i odlučuju da se ipak kao najbolji, izabere Molnarov projekat. Molnaru je predloženo da se na osnovu svih radova, njegov plan malo izmeni i dodatno popravi i prilagodi. Varoški odbor odlučuje u jesen 1885. godine da kompletan posao od izrade projekta do izgradnje, poveri Đerđu Molnaru za tadašnjih 300 Forinti.

Pre dobijanja statusa slobodnog grada, Petrovaradinski šanac je bio pod takozvanom civilnom i vojnom upravom. Granica između dve uprave, išla je Dunavskom ulicom. Nakon ukidanja Vojne granice, grad dolazi pod civilnu upravu sudaca do 7. decembra 1788. godine i tada grad Novi Sad, dobija i svog prvog gradonačelnika. Dimitrije Bugarski kao dotadašnji senator, bio je ujedno i prvi postavljeni gradonačelnik Novog Sada, a na tu funkciju je bio biran dva puta. Smatra se da je najpoznatiji gradonačelnik Novog Sada, bio Stevan Miletić. Iz današnje zgrade Gradske kuće, našim gradom se upravlja tek nešto više od 100 godina.

Zanimljiva je priča pre same izgradnje, jer je kamen spoticanja bio odabir samog mesta, gde će se Gradska kuća izgraditi. Jedni su hteli da se gradska kuća gradi na takozvanom Hanskom placu (mesto gde se sada nalazi Matica Srpska), dok su drugi želeli da se ona izgradi na glavnom trgu u gradu. Posle izvesnog vremena, pobedila je opcija, kojom je odlučeno da Gradska kuća bude izgrađena na glavnom trgu u Novom Sadu. Poznata je i informacija koja kaže da je Stevan Miletić na sadašnjem mestu, gde se nalazi Gradska kuća, želeo izgraditi Srpsko narodno pozorište.

Gradska kuća je građena u trenutku, kada je gradonačelnik Novog Sada bio Stevan Popović, tada veoma cenjeni advokat. Projekat gradske kuće u Novom Sadu u suštini je kopija gradske kuće u mestu Grac u Austriji. Sama institucija magistrata, stara je onoliko koliko je star i status slobodne kraljevske varoši od 1748. godine. Na izgradnju samog objekta, čekalo se sve do samog prikupljanja potrebnih finansijskih sredstava 1893. godine. Nakon usvajanja kompletnog projekta izuzetno poznatog i u to vreme cenjenog arhitekte Đerđa Molnara, prikupljena su potrebna sredstva i tada se pristupilo i izgradnji Gradske kuće. Zgrada je okrenuta licem prema severoistoku i izlazi na dve ulice.

Image
Gradska kuća u GracuKompletno zdanje je završeno je 1895 godine i prelepo renesansno zdanje magistrata sa tornjem, smatrano je tada jednim od najlepših zdanja u Novom Sadu. Samo čelo fasade ima istureni rizalitit sa veoma snažnim stubovima te arkadama u prizemlju. Godine 1907. vatrogasci na prelepi visoki toranj, postavljaju zvono pod nazivom „Matilda“.

Ovim zvonom se obaveštavalo, kada je negde u Novom Sadu izbio požar. Fasada ove palate poseduje predivne alegorijske figure grčkih boginja. Ove skulpture je izradio Julije Anika, tada poznati i priznati vajar. Slikar Pavle Ružička je u svečanoj sali na prvom spratu, postavio obeležja zanata, trgovine i radinosti. Sadašnja Gradska kuća je podignuta u takozvanom kitnjastom stilu eklekticizma.

Ovaj projekat je na svoj način odražavao razmišljanje i uopšte stanje duha građana Novog Sada u to vreme.Zbog svog prepoznatljivog i poznatog stila, ovaj objekat ima veliku sličnost sa upravnim gradskim zgradama, koje su bile građene širom Austrougarske monarhije u drugoj polovini 19. veka. Gradska kuća svojim izgledom izuzetno liči na gradsku kuću u gradu Grac u Austriji.

Prva skupštinska sednica u novoj palati, održana je 3. januara 1895. godine. U ovoj sali su se održavali i čuveni novosadski balovi, ali na žalost u sadašnjem vremenu, prelepih balova više nema. Nema više ni zvona „Matilda“, koje je pretopljeno tokom rata. Kada je već bio u poznim godinama, Molnar je dobio zadatak da svoj započeti, predivan projekat katoličke crkve, dovrši do kraja. Molnar je rođen 1829. godine u Budimpešti, a tu je i završio graditeljski zanat.

Kasnije postaje baumajster, a u Novi Sad dolazi odmah nakon bombardovanja, jer je želeo učestvovati u velikoj obnovi grada 1850. godine. Ovaj poznati arhitekta 1850. godine kao građanin Novog Sada, gradi svoju kuću na Trifkovićevom trgu i ta kuća i danas postoji. Molnar je izgradio mnoge značajne objekte u Novom Sadu i to poput Reformatorske crkve u Šafarikovoj ulici od 1867. do 1871. gradio je bolnicu, prvu zgradu Srpskog narodnog pozorišta, kao i građansku dvoranu.

Poznato je da je Molnar bio i suvlasnik fabrike za proizvodnju građevinskih materijala, ali i predsednik novosadskog udruženja zanatlija.

Mada je sasvim sigurno da sećanja na dešavanja tokom duge istorije ovog prelepog objekta, kao i lepota samog zdanja i danas privlače pažnju mnogih. Najmonumentalnija građevina u Novom Sadu pored katoličke crkve, zasigurno je gradska kuća izgrađena krajem 19. veka. Na bronzanoj tabli, koja je postavljena na ulazu u gradsku kuću, ispisani su gradovi pobratimi Novog Sada sa kojima se godina ostvaruje kulturna i privredna saradnja.

Gradovi pobratimi Novog Sada su: Modena iz Italije, Dortmund iz Nemačke, Čengčun iz Kine, Budva iz Crne Gore te Norvič iz Norveške. Novi Sad je do sada imao 58 gradonačelnika, a neki su bili birani na mesto gradonačelnika i više puta.


Link ka blogu odakle je preuzet tekst http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/gradska-kuca-novi-sad-49.html

Link ka sajtu odakle je korišćena fotografija:
https://de.wikipedia.org/wiki/Grazer_Rathaus


Vrh
dibrk
Post  Tema posta: Re: Novi Sad- Srpska Atina  |  Poslato: 24 Sep 2018, 12:44

Pridružio se: 11 Dec 2014, 15:44
Postovi: 79

OffLine
Samo da se zna gde se napredije zivelo:

Citiraj:
Prvi tramvaji u Novom Sadu
Kako tvrde naši stariji sugrađani, dan u Novom Sadu počinjao je zvukom tramvaja. Poznato je da su Novosađani svom prvom tramvaju dali ime „Trčika“, a volele su ga brojne generacije građana Novog Sada. Upravo zahvaljujući ovom prevoznom sredstvu, grad je odisao posebnim šarmom pa i romantikom.

Zbog sve jačeg razvoja Novog Sada i sve većeg broja stanovnika, pojavila se potreba za masovnim prevozom građana. Godine 1868. prave se prvi planovi za transport ljudi u kočijama. Kako je vreme sve više prolazilo, tražilo se adekvatno rešenje za prevoz putnika u gradu. Tada se konačno javlja ideja za izgradnju tramvajskog sistema u Novom Sadu. Struja se u Novom Sadu po prvi put počela proizvoditi i koristiti 1910. godine.


Prvi tramvaji su Novim Sadom vozili 1911. godine

Šine za prve tramvaje u Novom Sadu, postavljene su u Futoškoj, Ćurčijskoj (danas Pašićevoj) i Temerinskoj ulici 1910. godine. Prvi električni tramvaji Novog Sada, počeli su prevoziti svoje stanovnike 30. septembra 1911. godine. Tramvaji su zamenili tadašnje omnibuse, koje su vukli konji. Kompletan sistem tramvajskog prevoza, posedovao je tada 19 tramvaja, koji su bili proizvedeni u Budimpešti.

Najveći broj tramvaja koji su vozili ulicama Novog Sada, bio je proizveden u Budimpešti u fabrici „Ganz“. Kasnije je u Novi Sad stiglo nekoliko tramvaja proizvedenih u Nemačkoj, a tri su isporučena iz Slavonskog Broda.

Mnogobrojni Novosađani su ostali začuđeni, kada su videli da ulicama Novog Sada prolaze žuti tramvaji. Međutim brzo su se navikli na novo prevozno sredstvo pa su čak i meštani mnogih okolnih sela dolazili u Novi Sad, samo da bi se provozali sa tramvajem. Za sve tramvajske linije, bila je propisana maksimalna brzina od čitavih 25 kilometara na čas. Na posebnim deonicama gde se kretao veliki broj ljudi, bila je propisana najveća brzina od samo 4 kilometra na sat.


Novi Sad je posedovao tri tramvajske linije Belu, Plavu i Zelenu

Na početku su funkcionisale dve tramvajske linije, a kasnije i treća. Prva linija je bila poznata kao „Bela linija“, koja je prevozila putnike od Futoške kapije do Temerinske ulice. Poznato je da je ova linija, svakodnevno funkcionisala duž Temerinske ulice, pokraj Vladičinog dvora u smeru bolnice i banje. Tu se i završavala prva tramvajska linija, pod nazivom „Bela linija“. Za one koji znaju stare nazive ulica, glavna tramvajska linija se pružala od stare železničke stanice na čijem mestu je sadašnja Limanska pijaca, kroz nekadašnju Petefijevu ulicu, preko Glavnog trga, zatim kroz Gospodsku ulicu, sve do Dunavske ulice i same obale Dunava.

Zanimljivo je da je druga dodatna linija, pod nazivom „Plava linija“, vozila od Kupatila pa sve do Čeneja. Linija broj 3 poznata kao „Zelena linija“, funkcionisala je od bivše železničke stanice (sada deo grada gde je smeštena pošta i Limanska pijaca) pa sve do kraja Dunavske ulice. Linija dalje nije mogla funkcionisati, jer se tada Dunav prostirao sve do samog početka Dunavske ulice.

Novosađani su se tramvajem 1913. godine u proseku vozili 48 puta.

Broj putnika koji su koristili tramvajski prevoz, sve više je rastao, tako da su statističari koji su pedantno vodili statistiku, zabeležili da su tramvaji 1913. godine, prevezli 1.599.752 putnika i to u gradu, koji je tada brojao 33.000 stanovnika. Izračunato je tako da se svaki stanovnik Novog Sada, tramvajem vozio u proseku 48 puta.

Broj stanovnika Novog Sada nakon prvog svetskog rata, znatno je povećan i nakon 1929. godine je porastao na 56.000. Kada je 1928. godine podignut Most Kraljevića Tomislava (na stubovima koji danas nose Varadinsku dugu), tramvaj je prešao po prvi put Dunav i stigao u Petrovaradin. Tramvaj se od centra ka Petrovaradinu, kretao tek izgrađenim Bulevarom kraljice Marije, koji se danas zove Bulevar Mihajla Pupina.


Prvu konkurenciju tramvaji dobijaju 1930. godine pojavom prvih autobusa

Tramvaji su prvu konkurenciju dobili u vidu autobusa, koji su se 1930. godine počeli koristiti za prevoz putnika u Novom Sadu. U to vreme su se i u mnogim drugim gradovima u Evropi, počeli koristiti autobuse kao prevozno sredstvo. Grad Novi Sad je 1930-te godine kupio tri autobusa na naftu, koja su odmah postala ozbiljna konkurencija tramvajima.

Prilikom bombardovanja 1944. godine za vreme trajanja drugog svetskog rata, potpuno je bila uništena električna centrala, koja je strujom snabdevala električne tramvaje. Napajanje tramvajem strujom, bilo je obezbeđeno pa su tramvaji opet počeli voziti svoje građane 25. maja 1945. godine. Tramvaj broj 13 marke „Ganc“ na kome je bila postavljena tablica sa informacijom da vozi od Temerinskog puta do Futoške pijace, jedini je tada koji je opstao od svih tramvaja koji su saobraćali Novim Sadom.


Novi Sad je početkom drugog svetskog rata posedovao 20 tramvaja

Kada je počeo drugi svetski rat, Novi Sad je u tom trenutku posedovao 20 tramvaja i to uglavnom tramvaje tada prestižne marke „Ganc“. U to vreme je posebnu atrakciju grada, predstavljao motorni uskotračni voz, koji je Novosađane prevozio od grada do i sada poznate gradske plaže na Dunavu pod nazivom „Štrand“. Taj mali voz su Novosađani od milja prozvali „Trčika“.

Brzi razvoj grada doveo je do neizbežne reorganizacije gradskog prevoza, tako da je već 1949. godine Novi Sad posedovao 19 tramvaja i 15 autobusa. To je ujedno i period, kada počinje sumrak pa i potpuni nestanak novosadskih tramvaja.

Tada je nafta bila jeftina i na žalost, tadašnje gradske vlasti donose odluku da se tramvaji potpuno prestanu koristiti kao prevozno sredstvo. Tramvaj se kao prevozno sredstvo koristio sve do 1958. godine, kada je zbog upotrebe autobusa bio potpuno izbačen iz upotrebe. Tramvaj je sve do 1958. godine škripao glavnim novosadskim sokacima i bio glavno prevozno sredstvo u Novom Sadu. Na žalost od svih tramvaja koji su se koristili za prevoz putnika u Novom Sadu, ostao je samo jedan, koji je u vlasništvu Muzeja grada Novog Sada.

Saobraćaj u kojem su se koristili tramvaji, bio je tehnički znatno zahtevniji, a to znači i skuplji. Kako se u tom trenutku tramvajski prevoz pokazao kao manje isplativ, a samim tim autobuski prevoz isplativijim, jedna za drugom su ukidane tramvajske linije. Tako su tramvajska kola sa brojem 22 krenula iz Dunavske ulice na poslednju vožnju. Poslednji tramvaj je svojom krivudavom trasom otišao ka tadašnjoj železničkoj stanici i na žalost pravo u istoriju.

U Srbiji su samo četiri grada posedovala tramvajske linije. U Beogradu su tramvaji krenuli sa prevozom putnika 1892. godine u Subotici 1897. Novom Sadu 1911. i Nišu 1930. godine. Poznato je da se tramvaji u Beogradu i dalje koriste u Nišu i Novom Sadu tramvaji su prestali da voze 1958. godine, a u Subotici su ukinuti 1974. godine.

U Novom Sadu su pokrenute inicijative za ponovno uvođenje tramvaja, ali su troškovi kompletnog projekta izuzetno veliki. Ono što je sasvim sigurno to je da se izuzetno veliki broj ispitanih Novosađana (čak 80%) izjasnio za ponovno uvođenje tramvaja u Novi Sad. To znači da bi Novosađani želeli da im opet dan započne zvukom tramvaja.


tekst je objavljen na www.solis-nekretnine.com/blognekretnine ... du-56.html

Link ka sajtu sa koga je korišćena fotografija:
http://www.gspns.co.rs/istorija


Vrh
invazijaleptira
Post  Tema posta: Re: Novi Sad- Srpska Atina  |  Poslato: 25 Dec 2021, 12:21

Pridružio se: 21 Apr 2020, 13:13
Postovi: 31

OffLine
5 razloga zašto ove zime posetiti Novi Sad

Da li ste razmišljali o mini odmoru tokom ove zime, za vreme predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika ili tokom školskog raspusta?

Verovatno je svima asocijacija na zimski odmor neko skijalište, planina, sneg... Ako niste smislili gde biste otputovali, Novi Sad će zasigurno biti pravi izbor.

Ovaj grad po mišljenju mnogih posebnom energijom odiše zimi, to se oseća na ulicama i trgovima. Svuda se oseća radost praznika, multikulturalizam zrači najsjajnijom svetlošću upravo u ovom periodu godine pred katolički Božić, Novu godinu i pravoslavni Božić.


Pregršt je razloga zašto odabrati Novi Sad kao destinaciju za odmor i kratki predah od svakodnevnice, a u nastavku ćemo predstaviti pet:


1. Novi Sad je prestonica kulture, multietničnosti, umetnosti

Ovaj grad se može pohvaliti i dičiti svojim ogromnim istorijskim, kulturnim, umetničkim nasleđem, kao i svojom jedinstvenošću. Na svakom koraku vidimo kontraste upravo različitih religija, nacija, kultura i sve to zajedno daje ovom gradu harmoniju i jedinstvenu dušu. Sa jedne strane gradom dominira katedrala u neogotskom stilu, koja je definitivno jedan od simbola grada.

Šetajući se kroz Jevrejsku ulicu stići ćete do Sinagoge, jedne od samo četiri preostale u Srbiji. Danas sinagoga ne predstavlja molitveni objekat, već se u njoj, zbog izvanredne akustike, održavaju muzički događaji. Na ulazu u sinagogu stoji natpis na hebrejskom jeziku: “Ki beti, bet tefila ikara l’kol haamim” (Neka ova kuća bude dom molitava za sve narode). Uspenska crkva, pravoslavni hram u centru grada je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Izgrađena je još 1774. godine i pripada Bačkoj eparhiji.


2. Pijani sat na Petrovaradinskoj tvrđavi
Image

Beli toranj sa satom je jedan od najslikanijih i najposećenijih simbola Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave. Toranj je izgrađen u baroknom stilu. Brojevi na brojčanicima su rimski, a njihov prečnik je veći od 2 metra. Zanimljivost ovog sata je što velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, kako bi lađari na Dunavu sa velike udaljenosti od obale mogli da vide koliko je sati.

Neki ga nazivaju i “pijanim satom” jer kasni kada je hladno, a žuri kada su veoma visoke temperature. Sat se navija ručno svaki dan jer mu je mehanizam veoma star. Ako imate sreće, pa zateknete sneg tokom posete Petrovaradinu, bićete očarani romantičnošću prizora sa tvrđave i na samoj tvrđavi.

3. Novi Sad ulaskom u 2022. godinu zvanično će postati Evropska prestonica kulture

Razlog više da provedete koji dan više. Rezervišete smeštaj na vreme jer doček koji se organizuje veoma obećava. Privatni smeštaj u Novom Sadu nudi mogućnost pravog odmora bilo da dolazite sa prijateljima ili porodično. Brojne manifestacije koje se dešavaju tokom decembra biće razlog više da produžite posetu jer će vam jedan dan biti malo sigurno.

Evo kako je osmišljen deo programa u najluđoj noći. Novosađani će 31. decembra simbolično osvetliti svoj grad i to programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika koji je osvetlio ceo svet – Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada.

U 20:22 časa, kod mosta Duga, biće premijerno izveden deo predstave "Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika, formirajući povorku preko mosta Duga i tako spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija.


4. Ako volite šoping ni to vam u Novom Sadu neće faliti

Novi Sad ima tri velika šoping mola, ali i niz ulica u samom centru grada koje obiluju buticima, parfimerijama i autentičnim radnjama u kojima možete pronaći neke od vrhunskih komada garderobe i obuće, kozmetike itd.

Jedan od najpopularnijih i bez ustezanja možemo reći najposećeniji TC u Novom Sadu je Big šoping centar.

Ovaj šoping centar ima brojne kafiće i fast food restorane na prvom spratu tržnog centra, a van zgrade u sastavnom delu kompleksa se nalazi i jedan od najmodernijih bioskopa u našoj zemlji. Tržni centar "Promenada" je najveći tržni centar u Srbiji, pored prodavnica poznatih brendova postoji i Cineplex bioskop, velika teretana, parking sa 1500 raspoloživih mesta, dečija igraonica, restorani, kafići ...

Ukoliko ćete veći deo vremena posvetiti šopingu, smeštaj u našem prenoćištu "Dvorište" je definitivno odličan izbor jer ste na 5 minuta od Promenade, Spensa ili TC Mercator-a.


5. Dunavska ulica

Posle Zlatne grede, Dunavska ulica je najstarija u starom jezgru grada. Ulica je u stvari bila nasip između dve bare, leva strana je zasuta tek 1918. godine. Na mapi iz 1745. i dugo posle toga nazivala se Aufden Brück (Na mostu). Na samom mostu nalazili su se mali dućani u drvenim budama. Jedno vreme zvala se Petrovaradinska ulica. Tuda je vodio put prema Dunavu i pontonskom mostu za Petrovaradin.

Između dva svetska rata ulica je nosila ime Jaše Tomića, za vreme Drugog svetskog rata Mađari su je prekrstili u ulicu dr Lasla Bardošija, da bi se konačno ustalio naziv Dunavska ulica posle 1944. godine. Romantična svetlost rustičnih uličnih fenjera, zanimljive raznobojne fasade zgrada i sav vojvođanski stil i duh vratiće vas u prošlost. U produžetku Dunavske ulice je Dunavski park.

Uređenje ovog parka je počelo davne 1895 godine. Omiljeno je mesto kako Novosađana, tako i turista. To što je zima, nikako ne treba da bude razlog da ne prošetate ovuda. Dunavska ulica i Dunavski park imaju ono "nešto" što je razlog da ovaj grad doživimo svojim i zbog čega bi mu se opet vratili. Ono što se definitivno oseti šetajući Novim Sadom je ljubav i ponos Novosađana prema svom gradu.

Baš kao što je to opisao njihov Djole: "Samo jedna je shvaćaš, varoš u koju se vraćaš.”


Za kraj

Ako se odlučite da odmor ove zime provedete u Novom Sadu, naši apartmani sa parkingom, Prenoćište Dvorište, vam nude odličan smeštaj na odličnoj lokaciji. Parking vam je obezbeđen tako da nećete morati da brinete o automobilu. Pogledajte ponudu apartmana na našem sajtu i rezervišite online ili nas pozovite. Na raspolaganju smo Vam za sva Vaša pitanja.

Izvor : https://prenocistedvoriste.rs/blog/5-ra ... sad-8.html


Vrh
invazijaleptira
Post  Tema posta: Re: Novi Sad- Srpska Atina  |  Poslato: 09 Avg 2022, 13:12

Pridružio se: 21 Apr 2020, 13:13
Postovi: 31

OffLine
Jodno gradsko kupatilo

Slika

Ako navedemo da ovaj tekst posvećujemo prelepom arhitektonskom zdanju u Novom Sadu koje se nekada zvalo Varoško kupatilo pa i Jodno gradsko kupatilo, pojedini od vas sigurno će znati da pišemo o sadašnjoj Jodnoj banji, kako ovaj impozantan objekat zovu Novosađani.

Kao i puno toga u životu, skoro sve u vezi Jodne banje desilo se sasvim slučajno. Gradska vlast slobodnog kraljevskog grada Novog Sada, odlučila je da na ivici tadašnje Futoške šume započne 1897. godine bušenje novog arterskog bunara, kako bi se obezbedila dovoljna količina pijaće vode za ondašnje stanovništvo.

Tokom bušenja bunara desilo se nešto potpuno neočekivano, jer je iz bušotine najednom šiknuo mlaz tople vode. Kasnijim merenjem ustanovljeno je da je pronađena lekovita jodna voda, čija je temperatura iznosila 24,6 stepena. Na sadašnjem prostoru gde je izgrađena Jodna banja, nekada je bila šuma i kako smo naveli radnici koji su bušili bunar za potrebe obezbeđenja dovoljne količine pijaće vode, pronašli su sasvim slučajno geotermalni izvor.


Sadašnju Jodnu banju Novosađani su nekada nazivali Varoškim kupatilom!

Na samom početku pronalaska lekovite termalne vode pretpostavljalo se da je voda iz ove bušotine lekovita, a to se nakon ispitivanja kvaliteta i sadržaja vode saznalo da je lekovita voda itekako bogata jodom.

Odmah po pronalsku tople lekovite izvorske vode bogate jodom, pojedinci su se brzo organizovali i improvizovali gradsko kupatilo tako što su izgradili jednu baraku, koja je na žalost 1900. godine potpuno izgorela. Ubrzo nakon toga izgrađena su dva parterna objekta koja su posedovala sanitarni čvor i 20-tak kada.

Da je pronađena lekovita voda u Novom Sadu brzo se pročulo, a dovoljno govori informacija da je van svih očekivanja ovo mesto na samom početku rada, posetilo čak 15.800 posetilaca. Mada poznato je i tadašnje moralno načelo tog vremena pa se unapred znalo u kom terminu će se kupati samo žene, a u kom terminu samo muškarci.


Odmah po pronalasku lekovite tople vode bogate jodom izgrađena je jedna baraka!

Odlukom gradskog ekonomskog odbora 1900-te godine, zvanično je osnovano gradsko kupatilo kod arterskog bunara. Već 1909. godine osnovano je Varoško kupatilo, a 1910. godine Novi Sad je proglašen banjskim mestom.

Kao što smo već naveli na sadašnjem mestu Jodne banje bila je šuma, a ubrzo nakon pronalaska termalne vode sa jodom, Varoško kupatilo i prostor oko njega bili su izgrađeni i uređeni u englesko-francuskom stilu.

Poznato je da je na inicijativu doktora-balneologa Vilhelma Vilta na prostoru tadašnje periferije grada Novog Sada u tadašnjoj Futoškoj šumi, izgrađen prelep i nadasve raskošan objekat Jodna banja.

Tada nije ni slutio da će u zgradi tadašnjeg Varoškog kupatila, reumatizam izučavati čak šest primarijusa. Verovatno nije ni pretpostavljao da će Jodna banja postati Specijalna bolnica za reumatske bolesti i to jedina tog tipa u Vojvodini.


Godine 1900-te u Novom Sadu je osnovano gradsko kupatilo!

Za ovo prelepo raskošno zdanje zaslužan je Imre Franček arhitekta iz Budimpešte. Objekat banje je projektovan i izgrađen u stilu secesije, a možemo reći da je to bio ali ostao i u današnje vreme, verovatno jedan od najmarkantnijih građevinskih objekata Novog Sada.

Imre je zahtevao da se potpuno novo, prvo arterijsko kupatilo Novog Sada izgradi na sredini parka tadašnje Futoške šume. Kupatilo je izgrađeno na zapadnoj strani grada pa je tako doprinelo ambijentalnom kvalitetu kraja tog vremena.

Jodna banja je na samom početku rada imala stalno zaposlenog lekara specijalistu balneologa, a smatra se da je tadašnja zdravstvena služba banje bila na izuzetno visokom nivou.


Jodna banja


Za raskošnu lepotu Jodne banje zaslužan je Imre Franček arhitekta iz Budimpešte!

U periodu između 1875 i 1939. godine, prvi upravnik banje bio je Vilhelm Vilt (Vilhelm Wilt). U vreme dok je Vilhelm bio upravnik, korisnicima je na raspolaganju bio veliki broj kada, tri bazena sa hladnom i toplom vodom, kao i više tuševa.

I tada se na odelenju fizikalne terapije sprovodi više tipova terapija i procedura:

Helio
Elektro
Krio
Foto
Fango terapija i masaža

Tada su se za potrebe terapija koristile i razne kupke: suvo vazdušne, sumporne, slane, ugljeno kisele, kao i pena kupke. Bolesnici su u to vreme lečili neuralgiju, bolove reumatskog porekla, išijas, bolove i oticanje u zglobovima traumatskog i reumatskog porekla, lečili su i problem gojaznosti, posledice upale bubrega, kao i hronični i akutni katar creva i želuca.

Doktor Viljem Vita je 1908. godine insistirao da prostor Jodne banje dobije i zvaničan status lekovite banje. Poznato je da su gradske strukture Novog Sada 1909. godine raspisale i javni konkurs za nabavku opreme i posebnog nameštaja za potrebe banje.

U veoma turbulentnim vremenima, banja je često menjala opremu, nameštaj, unutrašnji i spoljašnji izgled pa čak i sam naziv. I pored brojnih promena, gradsko jodno kupatilo je ipak sačuvalo prepoznatljivi pečat ustanove koja je bila po meri svakog čoveka, ustanove koja je svakom korisniku obezbeđivala stručnu pomoć.


Prostor Jodne banje je 1908. godine dobio zvaničan status lekovite banje!

Naveli smo već da je velelepni objekat Varoškog jodnog kupatila građen u stilu secesije i da je tada bio zaštitini znak Habsburškog carstva. Fenomenalnom izgledu dvorišne i glavne fasade, doprinela je pre svega izuzetno bogata plastična fasada.

Odmah iznad glavnog ulaza ali i oko njega, nalazi se atika sa okulusom i uokvirenim vencem, ribe, dve nimfe, a sa obe strane je postavljena po jedna kartuša na kojoj je obeležena godina početka i završetka izgradnje. Četvorostrana kupola sa lanternom, postavljena je iznad centralnog dela zgrade koja je flankirana sa dva manja profilisana šiljka.

Veoma složena osnova oblikovana je u obliku slova T, centralno zdanje objekta ima jedan centralni kao i dva bočna rizalita. Kupola koja je postavljena u sredini, savršeno se uklapa sa dve bočno simetrične.


Zaštitini znak Habsburškog carstva onog vremena bilo je Varoško jodno kupatilo!

Putem širokih stepenica ulazi se u glavni hol, dok je uz njenu istočnu fasadu izgrađen hotel Park sa potpuno nepravilnom pravougaonom osnovom. Arhitektonsko rešenje je primereno kako se to kaže, podređenom ekliktičnom akademizmu i sve to zbog potpunog usaglašavanja sa arhitekturom kupatila.

Kasnije sledi proširenje Jodne banje i to 1931. godine, kada je po projektu poznatog arhitekte Đorđa Tabakovića izgrađen hotel Park. Tih godina hotel Park je služio kao stacionar za banjske goste.

Godine 1957. Olga Šakota u banji formira Centar za medicinsku rehabilitaciju i od tog vremena počinje nagli razvoj radne i kinezi terapije, menja se kadrovska služba i vrši se sve ozbiljnija i obimnija nabavka aparata za fizikalnu terapiju.

Izvor : https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Jodno-gradsko-kupatilo-184.html


Vrh
invazijaleptira
Post  Tema posta: Re: Novi Sad- Srpska Atina  |  Poslato: 15 Okt 2022, 11:34

Pridružio se: 21 Apr 2020, 13:13
Postovi: 31

OffLine
Novi Sad najpoželjniji grad za život u Srbiji

Treba navesti da je Novi Sad ponekad nepravedno zapostavljen, kada se govori o kvalitetu života u ovom gradu. Mada sve se češće govori o tome, kako je Novi Sad na neki način i grad prestiža kada se posmatraju drugi delovi Srbije.

Mnogi naš grad nazivaju još i Mali Pariz, Mali Amsterdam, Mali Beč, Gibraltar na Dunavu, Novosadski Akropolj, Cusum, Nekropolise pa i Mala Venecija. Odavno se zna da je Novi Sad nastao pre svega zahvaljujući Petrovaradinskoj tvrđavi.

U povlačenju krajem drugog svetskog rata, Nemački vojnici su tvrđavu opasali sa eksplozivom sa željom da načine veliku štetu, ali je italijanski ratni zarobljenik Đildo Pasapane koji je tada imao samo 24 godine, presekao žice koje su vodile ka eksplozivu i tako sprečio urušavanje tunela pa i veća oštećenja tvrđave.

Poznato je da se kasnije oženio u Petrovaradinu i dobio ćerku Mariju Nikolić. Naravno da današnji Novi Sad ne bi bio ono što jeste da nije upravo Petrovaradinske tvrđave i naravno Dunava. O prelepom pogledu sa tvrđave na Dunav i Novi Sad, kao i iz Novog Sada na Petrovaradinsku tvrđavu ne treba posebno trošiti reči, a taj čaroban pogled morate sami doživeti.


Novi Sad nazivaju i Gibraltarom na Dunavu!

Na samom početku grad je imao ove nazive: Racka Varoš, Petrovaradinski šanac i konačno je dobio naziv Novi Sad (Újvidék, Neoplanta, Neusatz an der Donau, Nový Sad).

Iako se smatra najpoželjnijim pa i najpopularnijim gradom za život u Srbiji, Novi Sad kao i svaki grad (manji ili veći) ima svoje prednosti, ali i mane. Veći gradovi se prepoznaju po velikoj gužvi, brzom tempu i naravno buci, dok naš grad ima sve to sem naravno brzog tempa. Vojvođani su inače poznati po svojoj mirnoći, ležernosti kao i da uglavnom nikada nigde ne žure.


Novi Sad na Dunavu


Često oni koji u Novi Sad dolaze iz nekog drugog mesta, mogu čuti od građana našeg grada, samo laganica i bez žurbe i nervoze e to je ono po čemu je prepoznatljiv Novi Sad. Osim samih prolaznika i saobraćaj se odvija znatno laganije, nego recimo u Beogradu. Naravno Novi Sad ima olakšavajuću okolnost što je smešten u ravnici i ima široke bulevare i biciklističke staze.


Prvobitan naziv grada bio je Racka varoš, Petrovaradinski šanac i konačno sadašnji naziv Novi Sad!

Ako preferirate znatno laganiji tempo života, a potreban vam je mir bez većih napetosti, onda je Novi Sad idealan grad u kome bi trebalo da živite. Grad je kako smo već naveli poznat po širokim bulevarima, uređenim biciklističkim stazama i prelepim parkovima koji su oaza opuštanja.

Svakako jedan od najpopularnijih delova Novog Sada za šetnju je kej pored Dunava, tako da dnevnu ili večernju šetnju možete započeti još od pre Žeželjevog mosta pa sve do čuvenog novosadskog kupališta Štrand. Osim pešačke postoji i biciklistička staza, a kada je lep dan ili veče možete primetiti veliki broj novosađana koji džogiraju.

Naš grad poseduje jedan neobičan spoj tradicionalne i savremene arhitekture, a smešten je u samom srcu Vojvodine. Pisac ovog teksta je razgovarao u više prilika sa svojim prijateljima i poslovnim partnerima, koji su mu više puta rekli: Kako vi volite svoj grad!


Novi Sad stan


Novi Sad svojim sugrađanima nudi kvalitetan i miran život pa nije slučajno što naš grad zovu i Srpska Atina. U Novom Sadu je sve nekako na dohvat ruke da ne kažemo noge, jer ako ne morate ići bilo kojim tipom prevoza, svuda možete lagano stići i peške. Mada je poznato da je bicikl najomiljeniji prevoz Novosađana i to bez obzira na godine koje ima biciklista. Grad poseduje veliki broj obeleženih biciklističkih staza, kojima se biciklisti bezbedno mogu voziti.


Novi Sad poseduje spoj tradicionalne i moderne arhitekture!

Ako iz bilo kog razloga planirate svoj život nastaviti u Novom Sadu, naš grad je uvek otvoren za sve ljude dobre volje. Naravno da pre samog preseljenja u Novi Sad, morate razmišljati o tome u kom delu grada ćete kupiti nekretninu i u njoj stanovati.

Naš predlog je da planirate deo grada koji će biti najbliži svakodnevnim potrebama vas i vaše porodice. To znači da bi bilo poželjno da živite u kući ili stanu u čijoj se blizini nalazi vaš posao da je u blizini vrtić, osnovna ili srednja škola za vašu decu ako je imate i naravno da su u blizini fakulteti, ako vaše dete planira upisati fakultet.

Pre nego što se odlučite živeti u Novom Sadu potrebno je da odaberete lokaciju na kojoj ćete kupiti kuću ili stan!

Sve zavisi od vaših želja, potreba, a naravno i ustaljenih navika. Ako želite biti bliži fakultetima, onda je naš predlog da razmišljate o kupovini stana na naselju Liman 1 ili Liman 2, mada i Liman 3 i Liman 4 nisu jako daleko od fakulteta, a sva 4 naselja su odlično povezana linijama gradskog autobuskog prevoza. U autobusima mnogih gradskih linija ipak možete pronaći neko slobodno mesto, bez obzira što Novi Sad svakim danom ima sve veći broj stanovnika.


Novi Sad pogled sa terase


Ako imate malu decu koja trebaju pohađati vrtić ili osnovnu školu, toplo vam preporučujemo da kupite stan na Novom Naselju. Ovo naselje zovu grad u gradu i ako zbog posla ne morate ići u centar ili neki drugi deo grada, ovo naselje ima zaista sve potrebne sadržaje koji su potrebni za svakodnevni život jedne porodice, parkove sa zelenilom oko zgrada, kao i veliki broj parking mesta.

Ako su vaša deca odrasla, a vama je potreban mirniji način života ili ste čak u penziji u tom slučaju predlažemo da kupite nekretninu recimo na Staroj Detelinari ili u Avijatičarskom naselju. Ova naselja još uvek pružaju relativno miran način života za razliku od sve više naselja koji žive urbanim načinom života, koji više odgovara mlađim ljudima.


Crkva


Svima koji planiraju svoj život nastaviti u Novom Sadu i planiraju kupovinu nekretnine predlažemo odabir lokacije koja će zadovoljiti svakodnevne životne potrebe svih članova porodice!

Možemo slobodno navesti da jedino Novi Sad od većih gradova u Srbiji može nekako spojiti dve teško spojive stavke, mirnoću vojvođanske varošice u ravnici, ali i ubrzan život velikog grada.

Ako u Novi Sad dolazite turistički, brzo ćete shvatiti da u gradu možete sve obaviti i obići pešice i upravo je to čar ovog grada. Mirnoća Novog Sada najviše se primeti ako u njega dođete iz Beograda. Ima i naš grad veliki broj gradskih autobuskih linija, ali spram glavnog grada Srbije, Novi Sad i pored svih dnevnih gužvi u špicu, ipak deluje i funkcioniše znatno mirnije.

U Novom Sadu različite delove grada povezuje čak 16 bulevara i oni omogućavaju da brojne obaveze možete završiti i da ne koristite automobil. Ako želite da se odmorite od obaveza, najlepše šetnje su naravno one pored Dunava, mada ništa manje opuštajuće šetnje nisu ni one na Novom Naselju ili Limanima ako prošetate Fruškogorskom ili Balzakovom ulicom.

U Novom Sadu puno toga možete obaviti i pešice!

Ako iz određenog razloga ne možete tokom leta otići na more ne brinite, jer Novi Sad ima svoje more a to je Dunav. Najpoznatija plaža na Dunavu je čuvena plaža Štrand, koja je dugi niz godina i kultno mesto Novosađana. Naš grad ima i zdravo okruženje i čistiji vazduh za razliku od mnogih većih gradova, a osim u uživanju u vidu pešačenja i voženja bickla, mnogi stanovnici vojvođanskog grada, vrlo rado odaberu pešačenje ili voženje bicikla kako bi čuvali životnu sredinu.

Osim gradskog prevoza autobusima, Novi Sad ima i veliki broj taxi udruženja. Za razliku od Beograda, vožnja u našem gradu i to kroz skoro čitav grad, košta će vas znatno manje nego u metropoli.

Osim što je prestonica kulture, Novi Sad je poznat i kao univerzitetski centar. Veliki razlog zašto mnogi mladi ljudi dolaze u Novi Sad je upravo veliki broj fakulteta i viših škola. Naš grad je verovatno jedan od retkih koji na jednom mestu ima skoro sve fakultete. Jedini državni univerzitet u Vojvodini i drugi po veličini u Srbiji je Novosadski univerzitet.


Novi Sad je poznat i kao univerzitetski centar!

Novi Sad je mnogima privlačan za svakodnevni život, jer nudi brojne mogućnosti velikog grada, ali i mirnoću manjeg mesta. Grad pruža i brojne kvalitetne kulturne sadržaje počevši od mnogih izložbi, posetu muzejima, šetnju prelepim centrom grada, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom. Nikako ne treba propustiti i napomenuti kako mnoge porodice svoju decu izvode u šetnju Dunavskim parkom, a naravno tu su bake i deke sa unucima.

Grad je često domaćin mnogih kulturnih, privrednih i sportskih manifestacija, a treba svakako navesti i da je Novi Sad sajamski grad. Verovatno najpopularniji i najposećeniji sajam u Novom Sadu je Poljoprivredni sajam koji ima izuzetno dugu tradiciju. Na Novosadskom sajmu se održavaju i sajamske izložbe poput sajma turizma, automobila i mnoge druge.


Novi Sad je sajamski grad!

Može se reći da je Novi Sad jedna neobična mešavina sad već urbanog grada, ali i usporenosti. Grad ima sve što je potrebno za svakodnevni život porodice, ali i poslovnih ljudi, a sve to ovom grade daju jedan poseban šarm, energiju pa i privlačnost.


Tvrdjava


Novosađani poseduju specifičan mentalitet i uvek su srdačni, tihi, umereni u svemu i naravno uvek pomalo usporeni. Svi ovi detalji često dovode do toga da mnogi žele da dođu u naš grad i da im građani Novog Sada budu prve komšije.


Novi Sad poseduje sve sadržaje potrebne za svakodnevni život porodice!

Nadamo se da smo svima koji razmišljaju da svoj život nastave u Novom Sadu, pomogli ovim tekstom i barem malo približili kako izgleda svakodnevni život u njemu. Ako smo u tome uspeli izuzetno nam je drago, a sada znate šta vam je činiti ako ste konačnu odluku za preselenje u Novi Sad upravo doneli.

Izvor : https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Novi-Sad-najpozeljniji-grad-za-zivot-u-Srbiji-188.html


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 21 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker