Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 18 Okt 2018, 19:07


Autoru Poruka
Tina
Post  Tema posta: Azija  |  Poslato: 21 Maj 2012, 09:02
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Džaldapara: iskustvo u divljini

Ustanovljeno 1941. godine, radi zaštite indijskog jednorogog nosoroga, Džaldapara svetilište prekriva površinu od 216 kvadratnih kilometara. To je mozaik drveća, travnatih površina, perenijalnih tokova, peščanih rečnih nasipa i dugačkih pojaseva visoke trave. Sadrži veliko bogatstvo flore i faune sa mešavinama šuma, savana i rečnih nasipa. Utočište za divljač - Džaldapara, smešten u Alipurdaru, Zapadnom Bengalu, dom je raznim životinjama, posebno velikom indijskom jednorogom nosorogu. Reka Torša teče kroz prašumu koja je prekrivena uglavnom visokom travom i sadrži bogatu vegetaciju i divlji svet. U blizini, od istoka ka zapadu, teče i reka Malangi. Vožnja na slonovima je jedini način da prođete kroz šumu.Od ptica, ovde možemo naći ćubastog orla, šikre, šumske sove, paunove, jarebice. Mogu se naći i pitoni, gušteri, kobre, gekoi, kao i osam vrsta slatkovodnih kornjača. Od divljači, Džaldapara je dom kraljevskom bengalskom tigru, divljim slonovima, jelenima, močvarnim jelenima, divljim svinjama, bizonima. Prisutne su i neke retke vrste poput hispidskih zečeva ili jazavaca – veprova. Pored razgledanja divljeg sveta, posetioci mogu uživati i u običajima, poput vožnje na slonovima, ili se opušteno prošetati preko savana sa visokim travama.

Ovo je zemlja truba i pesme. Nosorog je najpopularnija životinja u utočištu, koje se može gledati iz tornja ili bezbednog sedišta na slonovim leđima, dok se vozite putem. Ovde možete naići na zalutalog slona koji se obreo u travnatim predelima ili pored reke.Najveći azijski jelen se može videti u grupi sa ostatkom svoje porodice u šumskim predelima ili duž potoka. Veparski jeleni su u osnovi usamljene životinje i preferiraju predele sa visokom travom. Mantjak je mali jelen koji se može naći u šumama i specifičan je po svojoj glasnoj riki – poput psećeg laveža. Divlje svinje se mogu videti u malim grupama duž rečnih nasipa ili na otvorenim površinama kako kopaju rupe. Tigrovi i leopardi su glavni predatori u ovim oblastima, iako se retko prikazuju turistima. Manje poznate vrste mačaka su šumske mačke, leopard mačka ili mačka pecaroš.

Ovo je takođe zemlja gde primitivno Toto pleme još uvek ima svoje utočište, odupirući se razvoju i prodoru civilizacije. Njihov dom je u Totopari – selu koje leži na severu utočišta. Njihovi običaji i kultura su predmet konstantnog proučavanja antropologa. Ukupna populacija broji oko 950 ljudi. Ruševine Banija, ostaci stare tvrđave, kao i veliko jezero u Baniji, govori o postojanju antičke naseobine i kulture. Meštani veruju da je Nala Raja živeo na ovom mestu, pa se utvrđenje naziva Nala Rajar Garh.

Lokalne ekskurzije omogućuju posetiocima da posete čajne vrtove gde mogu da posmatraju proizvodnju čaja.


virtualnigrad


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Zalivski tadž mahal  |  Poslato: 21 Maj 2012, 12:38
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Zalivski tadž mahal

Samo svež, tek napadao sneg može da reflektuje svetlost s tolikim intenzitetom. Poput fatamorgane, zdanje se uzdiže u blistavu vrelinu Abu Dabija, a 82 kubeta i 1.096 odaja nisu optička iluzija - pripadaju potpuno hipnotišućoj džamiji na kraju grada u zalivu, kući bogosluženja koja izgleda kao da poziva posetioce izdaleka

Slika

Istine radi, ovo čudesno zdanje poznato je kao džamija Šeik Zajed, nazvana po ujedinitelju Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je bio taj koji je inicirao gradnju ovog remek-dela od najbeljeg mermera, boje koja je kod muslimana simbol mira.
Zaslepljujuća bela fasada posmatrače podseća na indijski Tadž Mahal, a veličanstvenost džamije naglašena je korišćenjem poluprovidnog kamena iz najboljih kamenoloma Italije, Grčke, Indije i Kine.
Za fasadu i četiri minareta utrošeno je 115,119 kvadratnih metara kamena. „Otac Emirata" je od istog materijala napravio i svoju grobnicu, skromni mauzolej u neposrednoj blizini. Preminuo je 2004. u 86. godini, tri godine pre nego što je ova bogomolja zvanično otvorena.
Kada je 1996. položio kamen-temeljac, šeik Zajed označio je početak radova na najvećoj džamiji u Emiratima i trećoj po veličini u islamskom svetu. Odaja u kojoj se na mujezinov poziv okupljaju vernici zauzima oko 22.412 kvadratna metra, a u nju može da stane 30.000 ljudi, a u udubljenjima i holu, koji je takođe od mermera, još 23.000 vernika.

Slika

Samo najbolje je dovoljno dobro za džamiju takve enormne veličine. U njoj se nalazi najveći na svetu ručno rađeni persijski tepih. Mala armija od 1.200 tkača radila je 18 meseci kako bi završila prostirku, a upotrebljeno je 38 tona vune u procesu i napravljeno 2,2 milijarde čvorova da bi nastala ova kreacija koja pokriva 5.625 kvadratnih metara. Drugi rekordno veliki predmet je džinovski luster koji se spušta sa 70-metarskog kubeta. Visok je 15 metara, čini ga hiljade „svarovski" kristala u zelenoj, crvenoj, žutoj i beloj boji, a cela konstrukcija je teška 10 tona. Izgradnja džamije koštala je 715 miliona dolara, od čega je najveći deo sume otišao na elaborate, ručne radove i ukrašavanje kamena cvetnim intarzijama.
Ukrasi na podovima i zidovima su kreacija italijanskih umetnika koji su dali meke, kružne forme oko stihova iz Kurana, a upotrebljeno je više od 24 različitih vrsta mermera.
Jedini tipični arapski detalj su četiri minareta. Džamija ima dah maorskog stila i dekorisana je marokanskim ornamentima i indijskim okvirima. Ovo elegantno zdanje kreacija je tima koji su činila 52 arhitekta, a svojom lepotom privlači i nemuslimane.

pressonline


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Goa - indijski raj  |  Poslato: 21 Maj 2012, 15:27
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Goa - indijski raj

Doživite čaroliju iz 1001 noći, tople večeri na predivnim peščanim plažama. To su samo neke od prednosti Goe koje privlače turiste željne odmora i opuštanja. Ni u kom slučaju nije lako odlučiti koje su plaže u Goi najlepše - danju okupane zlatnim suncem ili noću, dok ih miluje srebrna mesečina. Najbolje bi bilo da to sami otkrijete. U jesen i prvim mesecima zime klima u Goi je idealna za vaš odmor iz snova.

Tek 1961. godine, posle 450 godina vladavine Portugala, Goa je vraćena pod jurisdikciju Indije. Ali, još uvek je primetan uticaj te sredozemne zemlje, što ovaj dalekoistočni kraj čini posebnim. Primer za to je Velha Goa (Stara Goa), gde se mogu videti crkve i palate izgrađene u evropskom stilu. Živopisno prožimanje različitih kultura posebno se može videti svake srede na plaži Anjuna (Anjuna Beach). Na tržnici se mogu naći razni suveniri koji će vas podsećati na ovaj egzotičan kraj, a uz to možete videti plesače na žici, gutače vatre i krotitelje zmija.

Nekrunisani kralj svih plaža u Goi je Kalangute (Calangute Beach). Ona se nalazi oko 15 km severno od Panaji-ja, glavnog grada indijske pokrajine Goa, i predstavlja pravi raj za turiste željne sunca. Nešto južnije oseća se blagi povetarac Arapskog mora na predivnoj Kolva plaži (Colva Beach) okruženoj palmama. Goa je pravi prirodni raj, kroz šumu na brežuljcima u nacionalnom parku Molem veselo skakuću mnogobrojni majmuni. Malo severnije nalazi se park Bondla s botaničkom baštom u kojoj ima i jelena.

Goa svojom privlačnošću daje posebnu lepotu zapadnoj obali Indije, ne samo što je lepa za oko nego je i bogat izvor ribe. Regionalni specijaliteti nude se u lokalima jednostavnog enterijera koji se vrlo često nalaze na samoj plaži. U međuvremenu, možete na plažama uživati u osvežavajućim ukusima ananasa, manga, banana i drugog tropskog voća.


krstarica


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Avganistan - samo za hrabre  |  Poslato: 21 Maj 2012, 16:00
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Avganistan - samo za hrabre

Slika

Samo najizdržljiviji, ili najluđi, odlučuju se da posete Avganistan ovih dana. Vesti o samoubilačkim napadima, kidnapovanja i akcije pobunjenih talibana gotovo da su ugasile želju turista da posete veliko arheološko blago u toj zemlji koje je nekada privlačilo pažnju velikog broja ljudi.

Teški klimatski uslovi u Bamijanu nikada nisu pogodovali poljoprivrednoj proizvodnji, ali da se nalaze u nekoj drugoj zemlji seljani bi mogli lepo da žive od turista. Područje obiluje arheološkim ostacima, tu su dve gigantske skulpture Bude iz 3. i 5. veka, koje su talibani porušili 2001. godine i jedinstvena kaskada jezera, koja je prošlog meseca proglašena za prvi nacionalni park u Avganistanu.

"Bamijan je veoma poznato mesto", izjavio je za Rojters Nadžibulah Ahraji, provincijski sekretar za informisanje i kulturu. Decenije ratnih sukoba učinile su da grad bude u ruševinama i da nema ni najneophodnije uslove za boravak turista.

Trenutno u gradu postoje samo dva pristojna hotela, od kojih jedan vodi japanski novinar, koji je došao u Avganistan devedesetih godina prošlog veka.

Zbog loših puteva putovanje iz Kabula, koji se nalazi na 200 kiilometara od Bamijana, traje čak devet sati. Nema uslova ni za sletanje aviona.

Uz pojedine istorijske spomenike nalaze se upozorenja o postojanju nagaznih mina, koje bi trebalo da budu uklonjene do 2010. godine.
Pre rata u Bamijanu godišnje 60.000 turista
Strane humanitarne organizacije već su počele da pomažu lokalnom stanovništvu u izgradnji turističke strategije, pa je tako Novi Zeland već uputio 1,2 miliona dolara za projekat Amira Foladija, šefa novog bamijanskog ekoturističkog programa, koji će trajati tri godine.

Cilj je da se izgrade male kuće za goste, obuči osoblje, osnuju turistički servisi, ištampaju pamfleti i privuku turisti, pogotovo u vreme festivala koji se održava povodom persijske Nove godine.

Projekat je započet izgradnjom asfaltnog puta, a prema Foladijevim rečima, put će doneti puno domaćih turista, dok će na strane Bamijan morati da popričeka dok se bezbednosna situacija ne popravi.

Pre izbijanja rata, Bamijan je godišnje posećivalo oko 60.000 turista, dok se danas tu mogu zateći samo avanturisti.

"Ja volim da obilazim 'drugačija' mesta", rekao je za Rojters britanski učitelj Tobi Voterson, koji je došao u Avganistan da bi posetio prijatelja koji tu radi za Ujedinjene nacije.

Avganistan mu se toliko dopao da je odložio svoj povratak za nekoliko dana, ali dodaje da zemlja u kojoj bukte sukobi nije za svakoga.

"Bila bi ludost da odete tamo, a da nikoga ne poznajete, pogotovo bez znanja jezika", dodao je on.

U zemlji gde se diplomate voze u blindiranim automobilima, priliv većeg broja turista može se očekivati tek sa uspostavljem mira, a s obzirom na talibanski pokret, ljudi u Bamijanu će čekati još dugo.

Tanjug


Vrh
Komsinica
Post  Tema posta: Kratak vodič kroz egzotičnu Indiju  |  Poslato: 19 Jun 2012, 13:27
Korisnikov avatar
Forumski novinar
Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01
Postovi: 7882
Lokacija: Marakana, Sever

OffLine
Kratak vodič kroz egzotičnu Indiju

Indija je jedna od najvećih i najmnogoljudnijih zemalja na svetu. Sedma je država na svetu po veličini svoje teritorije, a druga po broju stanovnika. Na teritoriji ove prostrane zemlje nalaze se netaknuta brda i planine, raznovrstan biljni i životinjski svet, ruralna sela i moderni gradovi. Ako bismo morali jednom rečju da opišemo Indiju, rekli bismo da je predivna.

Slika

Delhi, Nju Delhi

Delhi je najveći grad Indije, a Nju Delhi koji se nalazi unutar metropolitenskog područja Delhija, zvanično se smatra glavnim gradom ove zemlje i sedište je vlade Indije. S obzirom na to da je Delhi bio glavni grad nekoliko carstava, u njemu se nalazi preko 60.000 spomenika. Na UNESCO-voj listi svetske baštine nalaze se Humajunov grob i Kutab miraret. Delhi je jedan od najstarijih gradova na svetu.

Slika

Agra

Agra je srednjovekovni grad Indije, sagrađen na obali reke Jamune. Izuzetno je posećena turistička destinacija, zbog veličanstvenih građevina koje datiraju iz perioda mogulske ere: Tadž Mahal, tvrđava u Agri i Fatehpur Sikri. Tadž Mahal gradilo je preko 22.000 ljudi u periodu od 1631. do 1654. godine, po naredbi Šah Džahana koji je želeo da izgradi mauzolej za svoju ženu Mumtaz Mahal. Ovo vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture upisano je 1983. godine na UNESCO-v spisak svetske baštine.

Slika

Goa

Goa je savezna država Indije i najbogatija indijska država po glavi stanovnika. Ovo je još jedna indijska privlačna turistička destinacija, svetski poznata po prekrasnim peščanim plažama. Goa je nekada bila portugalska kolonija, a svedoci toga su stare vile izgrađene u portugalskom stilu. Dužina obale Goje je oko 100 km, a klima je topla i vlažna.

Slika

Mumbai

Mumbai je glavni grad indijske savezne države Maharaštra, najveća luka na Arapskom moru i indijskom poluostrvu. Jedan je od egzotičnijih gradova na svetu, ostrvsko mesto prepuno plaža. Od brojnih atrakcija grada izdvajamo Vrata Indije, 26 m visoku kamenu kapiju, koja važi za simbol Mumbaija.

Slika

Andamanska ostrva

Andamanska ostrva su biser Indijskog okeana, raj na zemlji, mesto netaknute prirode, tirkiznog mora i peščanih plaža. Od ukupno 576 ostrva koliko pripada ovoj grupi, samo je 26 nenastanjeno. Dužina Andamanskih ostrva je 352 km, a širina 51 km. Klima je tipično tropska. Ova ostrva su jedino mesto u Indiji sa aktivnim vulkanima.

Slika

„Kako jedeš, tako misliš“ – indijska poslovica

Indijska kuhinja razvijala se pod uticajem brojnih međunarodnih odnosa: Mogulsko carstvo, Englezi, Turci, Portugalci, uticali su na to da indijska kuhinja postane spoj različitosti i raznovrsnosti. Indijci prilikom pripreme jela koriste veliki broj začina, a njihova kuhinja zauzima visoko mesto među čuvenim kuhinjama sveta. Čaj je omiljeno piće, priprema se sa mlekom i šećerom, jedno od popularnijih jela je dosa (fermentisane palačinke punjene povrćem, mesom i sosom), a popularni dezert je kulfi (vrsta indijskog sladoleda).

Pogledajte video:superodmor

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Azija  |  Poslato: 18 Jul 2012, 22:15
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
NAJLEPŠE OD MALDIVA


Slika


Od prekrasnih plaža, pejzaža koji ostavljaju dah, preko čuvenih maldivskih bungalova, raskošne prirodne lepote, bogatog morskog sveta, pa do sjajnih ugostitelja koji vam pružaju sigurnost i bezbrižnost... sve je tako savršeno, mirno... Sve to „upakovano“ u 1300 koralnih i peščanih ostrva. Pogledajte fotografije, prepustite se mašti, i uživajte...

Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


LuxLife

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Azija  |  Poslato: 04 Avg 2012, 16:38
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Alep - dragulj Levanta ili ukleti grad?


Grad Alepo, koji se u modernoj transkripciji naziva i Alep, došao je po ko zna koji put u svojoj istoriji u središte regionalne i svetske pažnje, postavši poprište najmasovnije i najkrvavije bitke višemesečnog građanskog rata u Siriji.


Slika
Pogled na Alep sa Citadele


Sirijski pobunjenici se nadaju, a lojalisti predsednika Bašara el Asada strahuju, da bi Alepo mogao postati "sirijski Staljingrad" - mesto gde će se odigrati prelomna bitka rata. Ako se taj scenario obistini drevni grad će još jednom potvrditi svoj strateški značaj, zbog kojeg je u prošlosti bio nekoliko desetina puta opsedan i osvajan.

Ko god da u predstojećoj bitki pobedi u rukama će držati dragulj Levanta i, po svemu sudeći, budućnost Sirije.

A ne tako davno, njegovim kaldrmisanim ulicama odjekivao je topot konja iz zaprega, ali i magaraca koje jašu kuriri u celom lavirintu zidova i mirisa sapuna od maslina, egzotičnih začina, pržene kafe i kobasica.

Svaki turista koji ga je ikada posetio, barem je poželeo da se vrati u ovaj magični grad, a ogroman broj njih je to i učinio. Ta želja potiče iz neke volšebne sposobnosti Alepa da vam svaki put predoči još jedan svoj skriveni sloj koji do tada niste primećivali.


Slika


Zla kob tog grada, koji je od ljudske ruke u prošlosti stradao možda kao nijedna druga naseobina na svetu, krunisana je i najsmrtonosnijim zemljotresom koji je u istoriji pogodio mediteranski basen.

Grad je 1138. godine potresao zemljotres koji je, prema izvorima iz tog vremena, odneo 230.000 života, a veći tragični bilans imala su samo dva zemljotresa u Kini.

Najveću nesreću tom gradu, međutim, nije donela priroda, već brojne osvajačke vojske, kako drevne bliskoistočne civilizacije kojima je on bio primamljiv kao jedan od najvećih trgovačkih centara regiona, tako i ratnički narodi iz centralne Azije kojima on bio kapija Mediterana.

Alepo je danas, kao i kroz čitavu modernu istoriju, najveći grad Sirije, a bio je treći po veličini u Otomanskom Carstvu, odmah iza Istanbula i Kaira. Prve naseobine na tom mestu nastale su još u šestom milenijumu pre nove ere.

Iako je Damask oduvek bio „sveti“ grad, sedište vladara i raznih stranih osvajača, Alep je bio trgovačko sedište još iz doba Rimljana. Uprkos tome što oba grada nose titule „najduže kontinuirano naseljenih gradova sveta“, Alepovo istorijsko nasleđe je mnogo prijemčivije, što dokazuje činjenica da je baš u njemu čuvena književnica Agata Kristi dobila inspiraciju za pisanje „Ubistva u Orijent Ekspresu“.

U njemu se nalazi Arapski trgovački grad u kom ljudi pregovaraju o poslovima već vekovima.


Slika
Bazar


Drevno ime grada, ujedno i njegov savremeni naziv na arapskom jeziku, jeste Halab, franački krstaši su ga prozvali Alep, dok je danas najčešće korišćen naziv Alepo italijanska verzija toponima.

Od najranijih dana Alepo je postao mamac za osvajače kao najveće nalazište gvožđa i bakra u regionu, a njegova vrednost je zatim, uporedo sa razvojem trgovinskih veza sa Dalekim istokom, postala nemerljiva jer se nalazio na krajnjoj tački puta svile.

Osvajali su ga Hetiti, Egipćani, Asirci, Makedonci, Seleukidi, Jermeni, Rimljani, Vizantinci, Mongoli, Arapi, Sasanidi, Turci, Francuzi i brojni drugi narodi. Dva puta su ga neuspešno opsedali i krstaši.

Danas o njegovoj bogatoj istoriji svedoči jedna od najvećih i najbolje očuvanih srednjovekovnih citadela koja se uzdiže na brdu u centru grada, a stara gradska četvrt Alepa je stavljena na listu svetske kulturne baštine UNESCO.

Danas je Alepo grad površine oko 200 kvadratnih kilometara, i sa oko 2,5 milona stanovnika predstavlja najmnogoljudniji grad Sirije, a u njemu, pored sunitskih muslimana, uglavnom Arapa, živi i oko četvrt miliona hrišćana.


Slika
Jermenska četvrt


Grad predstavlja industrijsko sedište Sirije, kao i centar proizvodnje maslina i pistaća, a osim zbog svog ekonomskog značaja, suštinski je važan i zbog vojno-strateškog položaja.

Zbog blizine granice sa Turskom nalazi se na najvažnijoj liniji snabdevanja pobunjeničkih snaga i predstavlja svojevrsnu prestonicu većinskog sunitskog stanovništva u Siriji, budući da je gotovo čitavo primorje Sirije većinski naseljeno alavitima, verskom grupom koja je bliska šiitskom islamu, a kojoj pripada i vladajuća porodica Asad.


Slika


Alaviti danas čine ubedljivu većinu u najvišim vojnim i bezbednosnim strukturama Sirije. Rivalitet Damaska i Alepa obeležio je i modernu istoriju Sirije, a tokom kolonijalne uprave Francuza nad Sirijom je, između 1920. i 1925. godine, čak postojala i Država Alepo, koja je potom ujedinjena sa Damaskom i Državom Alavita i tako postala sastavni deo Sirijske federacije.

Francuzi su potom, posle antikolonijalne pobune u Siriji, ponovo pokušali da uspostave Državu Alepo, što nije uspelo zbog snažnog nacionalnog pokreta Sirijaca.

Posle sticanja nezavisnosti, rivalitet Damaska i Alepa je formalizovan podelom Nacionalnog bloka, stranke proistekle iz antikolonijalnog ustanka, na dve partije: Nacionalnu partiju sa sedištem u Damasku i Narodnu partiju sa sedištem u Alepu.

Jaz dva grada produbljen je dolaskom na vlast Hafeza Asada 1970. godine, koji se poslovnim krugovima iz Damaska, uz čiju je podršku došao na vlast, odužio tako što je ekonomski centar država preselio iz Alepa u Damask.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Azija  |  Poslato: 04 Sep 2012, 18:02
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
MUMBAJ: Najugodniji gradovi za život su...


Mumbaj je prema istraživanju švedske firme Erikson Konsumer Lab, drugi na svetskoj listi gradova rangiranih po pogodnostima za život.


Slika


Ranije znan kao Bombaj, je glavni grad indijske savezne države Maharaštra, je četvrti najmnogoljudniji grad u svetu, sa stanovništvom u širem području koje premašuje 20,5 miliona.

Za kvalitet života u gradu ključan faktor je „povezanost", preneli su indijski mediji. Stokholm je zauzeo prvo mesto na listi, dok je Bombaj, poslovni centar Indije, druge najmnogoljudnije zemlje na svetu (1,25 milijardi ljudi) rangiran ispred velikih gradova poput Njujorka, Londona i Los Anđelesa.

Istraživanje sa 1.500 učesnika po gradu urađeno je u Kairu, Johanesburgu, Mumbaju, Stokholmu, Pekingu, Moskvi, Sao Paulu, Tokiju, Seulu, Londonu, Los Anđelesu, Njujorku i Hongkongu.

"Urbanizacija je globalni trend. Stanovništvo u velikim gradovima raste za 7.500 ljudi na sat i građani definitivno osećaju stres i posledice prenaseljenosti. Istraživali smo, takođe, kako korišćenje informatičkih i komunikacionih tehnologija (ICT) utiče na život u gradovima", izjavio je Mihael Bjorn, vođa istrazivackog tima firme Erikson konsjumer lab.

Prema ovom istraživanju, prosečno vreme dnevnog putovanja u navedenim gradovima je oko 2 sata i 20 minuta.

Ljudi su mnogo opusteniji kad tačno znaju koliko im vremena treba da stignu do svog odredišta, samim tim mogu svoje vreme mnogo efikasnije da iskoriste.

Po Bjornu, pametni telefoni postaju nezamenljiv alat u dnevnom prevozu kroz grad.

"Veliki gradovi su rasadnici kreativnosti, spajaju mnoge ljude iz različitih životnih priča.

Veliki broj socijalnih kontakata u takvim gradovima čini život mnogo privlačnijim", naveo je zvaničnik Eriksona.

Stanovnici ovih gradova najviše cene veliku ponudu restorana, kafića, tržnih centara, super marketa i drugih zabavnih usluga.

Pored toga, na ceni su i kvalitetna mreža za mobilnu telefoniju, kao i efikasan sistem vodosnabdevanja.

Prema istrazivanju, građani su se najviše žalili na gužve u saobraćaju, parkiranje, kvalitet vazduha, opštu čistoću i način komunikacije sa gradskim službama.

Rezultati istraživanja dalje otkrivaju da su zene u Mumbaju i Tokiju srećnije od muškaraca. U Kairu i Seulu mlađi su srećniji od starijih građana, dok je situacija suprotna u Mumbaiju, Tokiju i Stokholmu, u kojima su stariji građani mnogo zadovoljniji.

Mumbaj je, takođe, jedan od 10 najvećih komercijalnih centara u svetu u smislu protoka finansijskih sredstava, pošto se u njemu stvara pet odsto indijskog ukupnog domaćeg proizvoda (procenjenog u 2011. na 4,457 biliona mereno paritetom kupovne moći, PPP, ili tržišnim cenama), 25 odsto industrijske proizvodnje i po 70 odsto pomorske trgovine Indije, odnosno kapitalnih transakcija u privredu te zemlje koja je jedna od velikih ekonomija u brzom usponu.

Mumbaj je, takođe, centar industrije zabave u Indiji, poput filmske i televizijske industrije na hindu (Bolivud) i marati, dva od 23 zvanična jezika u Indijskoj uniji, kao i sedište vodećih naučnih institucija u zemlji, posebno nuklearnih.

Poslovne mogućnosti koje pruža Mumbaj, kao mogućnosti višeg standarda življenja koje nudi, privlače doseljenike iz ostalih delova Indije, pa je taj grad i "topionica" mnogih zajednica i kultura.


B92

_________________
Slika


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Azija  |  Poslato: 18 Okt 2012, 10:49
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Tajland: Šoljica kafe od 50 dolara


Zaboravite na cibetku. Znalci kažu da je mnogo ukusnija šoljica kafe koju su iskakili slonovi.


Slika


Barem tako tvrde u Anantara hotelima u Tajlandu gde se zrnca kafe „obogaćuju” u ogromnom kampu slonova u odmaralištu Zlatni trougao (Golden Triangle) u Čiang Raiju.

„Istraživanje je pokazalo da tokom varenja enzimi razbijaju protein kafe”, piše u saopštenju hotela. „Budući da je protein jedan od glavnih uzroka gorčine kafe, manje proteina znači da kafa uopšte nije gorka”.

Ali, ova „negorka" kafa ima svoju cenu. „Crna slonovača” (Black Ivory), kako je zvanični naziv kafe koju je slon iskakio, košta oko 1.100 dolara po kilogramu ili 50 dolara za šoljicu - čineći je jednom od najskupljih kafa na svetu.

Poređenja radi, kafa iz izmeta cibetke, zasnovana na istom konceptu - životinja pojede zrno, probava razbije protein - košta 500-600 dolara po kilogramu, odnosno 30 dolara za šoljicu.

Osim u Zatnom trouglu na severu Tajlanda, „crna slonovača” je za sada dostupna samo u još četiri Anantarinih letovališta na Maldivima.

Kafa se služi gostima tako što se kuva direktno na stolu ispred njih pomoću tehnologije razvijene 1840-ih u Austriji.

Iz Anantare kažu da proces započinje odabirom vrhunskih Thai Arabica plodova - zrnca kafe su unutra - ubranih na visini od 1.500 metara. Slonovi ih rado jedu, a potom izbace, kako priroda nalaže.

Zrnca ručno uzimaju treneri slonova i stavljaju ih na sunce da se isuše.

Prečišćavanje kafe odvija se u Utočištu za slonove Zlatni trougao u kome se nalazi tridesetak spasenih slonova-lutalica. Osam odsto od prodaje kafe uplaćuje se Utočištu.

Očigledno pitanje koje se nameće jeste - da li je opasno da gajite gomilu slonova navučenih na kofein?

Direktor Anantare zadužen za slonove, Džon Roberts, bavio se tim pitanjem u svom blogu. On je napisao da je prvobitno i sam bo zabrinut idejom, pitajući se šta da rade sa 26 slonova razrdraženih što nisu dobili jutarnju dozu kafe?

„Pa, naučio sam nešto - da biste dobili kofein iz zrnca kafe morate da ga zagrejete na temperaturi preko 70 C”.


B92


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Azija  |  Poslato: 22 Okt 2012, 19:24
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Zašto Bali zovu "Ostrvo bogova"


Bilo da je reč o ljubiteljima mora i sunca, noćnog života ili joge - deset godina nakon terorističkih napada na dva noćna kluba na Baliju - turisti iz celog sveta ponovo dolaze na ovo hinduističko ostrvo.


Slika


Na jugu Balija je sve puno. Previše putnika u premaloj vazdušnoj luci probija se kroz uske prolaze blokirane zbog izgradnje novog terminala. Kolone taksija i mopeda probijaju se polako prema turističkom centru Kute gde se gradi plaža duž novoizgrađenih hotelskih kompleksa.

Kriza se ne oseća. Samo spomenik na mestu bivšeg kluba Paddy's podseća još na to da su islamistički fundamentalisti 12.10.2002. tamo digli u vazduh dva dobro posećena noćna kluba. Prema zvaničnim podacima tada su život izgubile 202 osobe. Stotinu metara dalje, lagano obučeni turisti sa koktelima u rukama plešu na terasi kluba Paddy's Reloaded.

"Bali je kao kocka šećera. A tamo gde ima šećera, ima i mrava", kaže preduzetnica Kok Ratih koja je u svojoj domovini odrasla sa turistima. Šećer predstavljaju kilometarske bele peščane plaže sa perfektnim talasima, sveža zelena polja pirinča koja se protežu do moćnih vulkana, kao jedinstvena kombinacija hinduističke religije sa drevnom kulturom koja se u svakodnevnom životu zadržala do današnjih dana.

"Naše tradicije su se održale do danas samo zahvaljujući turistima", kaže Kok Ratih koja je nekada i sama bila plesačica u hramu.

Bali je hinduistička enklava u Indoneziji, zemlji sa najvećim procentom muslimanskog stanovništva u svetu, a 80 odsto od 3,9 miliona stanovnika Balija zavisi od turizma. Kada je ovo takozvano Ostrvo bogova, zbog bombaških napada pre deset godina, izgubilo svoj, do tada sigurni izvor glavnih prihoda, budućnost je izgledala sumorno ne samo za hotelijerstvo i turistička preduzeća, već i za nebrojene lokalne umetnike, plesačke trupe i prodavce suvenira, piše DW.

Otuda su bile neophodne promene. "Brojni stanovnici Balija morali su ponovo da otkriju dušu svoje zemlje. Nama je bio potreban kvalitetan turizam", kaže Ida Aju Agung Mas. U to vreme su mnogi ismejavali ćerku jednog sveštenika kada je ona još pre dvadeset godina osnovala ekološki i socijalni centar u blizini kulturnog centra Ubuda. Takođe je obučila i nekvalifikovanu radnu snagu iz jednog sela.

Danas je Bali prepun takvih ekoloških centara, pri čemu podrška seoskih zajednica predstavlja pitanje dobrog ukusa, baš kao i postojanje biofarmi ili kurseva joge i meditacije. Posebno od kada je film "Jedi, moli, voli" sa Džulijom Roberts sniman na Baliju, Ubud je postao mesto poklonika ezoterije iz celog sveta. Najvažniji događaj godine predstavlja Bali Spirit Festival koji posećuje desetine hiljada ljudi. Tada se ovo malo mesto pretvara u ogroman kamp za jogu.

"Smatram da je prisustvo velikog broja turista dobro samo pod uslovom kada se oni vraćaju kućama", kaže šanker Ketut Adi. "Turisti nam donose blagostanje i napredak. Problemi počinju kada stranci ovde žele da ostanu: njihov životni stil je previše liberalan i utiče na domaće stanovništvo. Dugoročno gledano to će promeniti našu kulturu."

U turističkim centrima na jugu ostrva ova strahovanja su se već obistinila. Onaj ko ovde dolazi na odmor u osnovi želi da surfuje, leži na plaži i ide na žurke - kultura Balija je tek uzgred predstavljena u brošurama hotela sa pet zvezdica.

Nasuprot tome brojni stanovnici Balija u turistima vide samo još putujuće novčanike. "Osamdesetih godina su ovdašnji ljudi još pokušavali da razumeju svoje goste. Danas se stranci procenjuju samo još na osnovu debljine njihovog novčanika, a ne na osnovu njihovih ljudskih kvaliteta. Na ovaj način Bali postaje sve više komercijalan i time neatraktivan", smatra vlasnica jedne galerije Asvino Aji.

Činjenica je da u međuvremenu sve veći broj turista putuje u mirnije delove na severu i istoku ostrva - ili još dalje na susedna ostrva Lombok ili Gili.

Komang Džon se tome raduje: njegov kompleks bungalova 'Blue Moon Villas' spada u najomiljenija mala mesta na istočnoj obali Balija odakle vožnja do sve omiljenijeg Gilija traje samo sat vremena.

"Ono što posedujem zahvaljujem turistima. Ipak ja pokušavam da živim jedan nezavisan život koliko god je to moguće," kaže Džon koji je studirao hinduističku veronauku. Novac za svoje obrazovanje zaradio je pomažući u pravljenju kolača u jednom kafeu na plaži i ponosan je na to: "U svakom trenutku mogu da predajem u školi i na taj način da prehranjujem moju porodicu. Uostalom nikada se ne zna šta može da se dogodi".


Mondo


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker