Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 18 Okt 2018, 02:25


Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Krstarenja  |  Poslato: 12 Jul 2012, 09:31
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Impresivna krstarenja i put oko sveta


Većina ekstremnih krstarenja koja postoje u turističkim ponudama za istinske zaljubljenike u prirodu organizuju se jednom, najviše dva puta godišnje kada uslovi dopuštaju...


Slika


Reč krstarenje većinu modernih svetskih putnika asocira na ugodnu plovidbu luksuznim brodom po Mediteranu ili po nekoj od najvećih svetskih reka, gde su udobno zavaljeni u ligeštulu pored bazena, na gornjoj palubi broda, sa čašom omiljenog pića u ruci. I zaista, malo koji oblik putovanja pruža toliko raznolikosti kao krstarenje brodom, čak i kada nije tako luksuzno opremljen kao većina velikih kruzera. A još ako ste od onih koji ne žele da krstare uobičajenim vodenim putevima, ako ste adrenalinski zavisnik i ljubitelj avantura, znajte da mnoge turističke agencije u svetu nude i ekstremna krstarenja koja će zadovoljiti i posebne želje. Istina, plovidba na brodu koji svojim putnicima nudi samo najosnovniji komfor, nije ni nalik onom na čuvenoj "Queen Mary", ali to, ipak, ne znači da se od putnika očekuje da se ponašaju kao iskusni morski vuci i nudi im jedinstveno iskustvo života na moru.

Ako se zanemari cena transporta do luke iz koje se kreće na jedno ovakvo turističko putovanje, cena krstarenja nije nerazumno visoka, ali ga ipak treba planirati mesecima, pa i godinama unapred i mesto na brodu rezervisati na vreme. Naime, većina ekstremnih krstarenja koja postoji u turističkim ponudama za istinske zaljubljenike u prirodu organizuju se jednom, najviše dva puta godišnje ili samo u određeno doba godine, kada to vremenski uslovi dopuštaju.


Slika


A evo kako izgleda kada se oplove obale Severnog i Južnog pola, kada se krstari tropskim morima i doživi pravo morsko krštenje na pučini nekog okeana...

Obala ostrva Spicbergen: smešteno u vodama Arktika, Spicbergen je najveće ostrvo u istoimenom arhipelagu i pripada norveškoj oblasti Svalbard. Krstarenje oko ovog ostrva, površine od oko 38.000 kvadratnih kilometara, koje je 1596. otkrio holandski istraživač Vilem Barenc i nazvao ga "zemlja šiljatih planinskih vrhova" iskustvo je koje je teško opisivo rečima. Jer, pogled s morske pučine na vrhove veličanstvenih glečera intenzivan je i snažan vizuelni doživljaj, a ništa manje uzbudljiv nije i pogled sa najviše palube broda na prostrane tundre i zelene brežuljke, koji su zbog svoje netaknute prirodne lepote, bogatog životinjskog i biljnog sveta proglašeni nacionalnim parkom, ili pogled na strme obale ostrva sa kojih se u Arktički okean obrušavaju moćni vodopadi. Sedmodnevna krstarenja oko ovog ostrva organizuju se samo u letnjim mesecima, od sredine juna do sredine avgusta, tokom dugih polarnih dana, kada sunce gotovo da uopše ne zalazi, a temperatura vazduha se kreće od 10 do 15 stepeni Celzijusa. Posebna atrakcija ovakvih krstarenja su svakodnevni izleti čamcima na kopno da bi se iz pristojne udaljenosti u prirodnom okruženju posmatrale divlje životinje i ptice. Jer, na strmim liticama Spicberga gnezde se neke od najugoženijih vrsta morskih ptica, kao što su morski papagaji, tropski galeb ili arktička čigra, dok na samom ostrvu lako možete naleteti na polarnu lisicu, svalbarskog soba i veličanstvenog polarnog medveda. Prava poslastica za ljubitelje prirode!


Slika


Za one kojima takvo uzbuđenje nije dovoljno i u stalnoj su potrazi za još snažnijim osećanjima i uzbudljivijim doživljajima postoje i putovanja brodom do Antarktika, koja se organizuju kada je na južnoj hemisferi leto a na severnoj zima. Krstarenje brodom do ovog dela sveta sa najsurovijim uslovima za život na planeti Zemlji traje najmanje deset dana i obuhvata posete Foklandima ili južnim Šetladskim ostrvima, sa kratkim ekskurzijama na zaleđeno kopno, obilascima glečera ili izletom stopama ser Ernesta Henrija Šekltona, ključne figure zlatnog doba istraživanja Antarktika. A, za vrlo mali broj istinskih zaljubljenika u prirodu i zavisnika od adrenalina sa zaista vrlo dubokim džepovima organizuju se posebna krstarenja duž severne obale Antarktika, koja traju mesec dana.

Obilazak patagonskih fjordova: pacifička obala divlje i surove čileanske Patagonije, duge 2.000 kilometara, prepuna je fjordova koje su izdubili glečeri i koji po lepoti nadmašuju čak i lepotu čuvenih norveških fjordova. Krstarenje patagonskim fjordovima, od luke Puerto Mont do luke Puerto Natales, traje četiri dana. Tokom ove uzbudljive plovidbe obilazi se ostrvo Čiloe, prolazi pored arhipelaga Čonos i ulazi u pravi lavirint vodenih kanala. Kada se brod približi obalama poluostrva Taitao, pred njegovim zapanjenim putnicima iznenada se uzdižu veličanstveni planinski vrhovi, okovani večitim ledom. Pred ovakvim prizorima netaknute prirodne lepote svakome zastaje dah i odmah zaboravlja na surovu klimu koja ovde vlada čak i u letnjim mesecima. Zaborave na snažne udare vetra, šibanje kiše po licu pri prosečnoj dnevnoj temperaturi od 12 stepeni Celzijusa i ledene noći. Jer, onaj koji se opredelio za ovakvo krstarenje svakako nije imao na umu sunčanje na palubi luksuznog broda, već da svojom kamerom ili fotoaparatom zauvek zabeleži što veći broj nezaboravnih prizora.

Plovidba Amazonom: sve je veći broj onih koji iz najrazličitijih delova sveta svake godine stižu u luku Belem, na ušću Amazona u Atlantski okean ili u grad Manaus, gde se Rio Negro i Rio Solimoes ulivaju u Amazon. Naime, iz ovih luka kreću brojna krstarenja najdužom rekom južne Amerike, dugačkom 6.437 km, od čega 3.600 kilometara protiče kroz teritoriju Brazila. Amazon ima više od 1.000 pritoka sa kojima čini najveći rečni sliv na svetu. Plovidba uzvodno, od Belema do Manausa, traje sedam dana, a povratak pet dana.


Slika


Krstarenje Amazonom nudi brojna uzbuđenja, jer prirodnih atrakcija ima napretek. Oduševiće vas grandiozni pejzaži na mestima gde je ova moćna reka široka kao jezero, zastaće vam dah kada se jednim od bezbroj kanala budete probijali krz gustu amazonsku džunglu. Pružiće vam se prilika da izbliza upoznate njenu floru i faunu, da se divite lepoti rascvetalih divovskih lokvanja, listova širokih gotovo dva metra, da naučite ponešto o divovskom drveću ili lekovitim biljkama koje ovde rastu, da čujete neočekivane i nezaboravne zvuke džungle, zaglušijuće kreštanje ili umilni poj ptica najneobičnijih boja, kao i zastrašujuće krike vragolastih majmuna. Jedinsteven doživljaj je i plovidba dolinom u kojoj se reke Tapahos i Amazon savim približavaju jedna drugoj i kilometrima teku uopšte se ne spajajući. Iskoristite priliku i bar jednom se sa decom iz nekog od plemena, koja žive na obali Amazona, okupajte u njenom koritu ili upecajte piranu oštrih zuba.

Jednodnevno krstarenje Panamskim kanalom: većina klasičnih luksuznih krstarenja Karibima, koja počinju u brojnim američkim ili meksičkim lukama, obuhvataju i providbu Panamskim kanalom jer on maksimalno skraćuje put između Atlantskog i Tihog okeana, odnosno američke zapadne i istočne obale. Ipak, poslednjih godina sve su popularniji jednodnevni izleti manjim brodovima kroz ovaj uski, veštački vodeni put koji spaja dva okeana. Turiste iz celog sveta privlači zanimljiva i uzbudljiva istorija ovog kanala, izgrađenog u najužem delu Centralne Amerike, koji spaja Karipsko more i Panamski zaliv. Izgradnja kanala poverena je 1880. godine francuskom inženjeru Ferdinandu Lesepsu koji se prethodno proslavio uspešnom izgradnjom Sueckog kanala. Međutim, zbog ozbiljnih problema sa erozijom tla, velikom smrtnošću među radnicima koji su masovno obolevali od malarije i žute goznice, ali i zbog lošeg finansijskog vođenja projekta i korupcije, Francuzi su odustali od dalje gradnje kanala, a posao su 1904. preuzeli američki građevinci, pod vođstvom inženjera Džona Frenka Stivensona. Nažalost, do tada je izgradnju kanala životom platilo čak 22.000 radnika! Uvođenjem bolje zdravstvene kontrole i usvajanjem novog projekta koji brodovima omogućuje uplovljavanje i reguliše kretanje, Panamski kanal je svečano otvoren 1914. godine. Ovo čudo građevinske tehnike s početka 20. veka čini 17 veštačkih jezera, više kanala i šest vodenih ustava. Prolaz kroz njih predstavlja vrhunac krstarenja kanalom jer brodove podižu na visinu od 25 metara iznad nivoa mora. Tada se pred putnicima na palubi broda otvori veličanstven pogled na prirodne lepote koje okružuju kanal. U sredini Panamskog kanala nalazi se veštačko jezero Gatun i kanal ovde dostiže svoju maksimalnu širinu od 350 metara. Zatim, kanal jednim delom prolazi veštačkim koritom reke Šagres, pa svega 91 metar uskim kanalom koji vodi do Panama Sitija i prolazi ispod veličanstvenih gradskih mostova. Postoji, međutim i duža, šestodnevna verzija ovog zanimljivog putovanje kroz istoriju ovog dela sveta, koja obuhvata i obilaske brojnih lokalnih istorijskih i kulturnih spomenika.


Slika


Put oko sveta: san svakog avanturiste i ljubitelja mora je plovidba oko sveta. Takvo krstarenje vodama svih svetskih mora na palubi teretnog broda traje oko 120 dana, košta oko 9.000 evra i zaista je nezaboravno iskustvo pravog života na moru. Kreće se iz najveće evropske luke Hamburg i prolazi kroz većinu svetskih teretnih luka. Pošto se brod u tim gradovima zadržava i po nekoliko dana, putnici imaju sasvim dovoljno vremena da ih posete i detaljno upoznaju. Međutim, oni sa dubljim džepom, spremni da izdvoje najmanje 17.000 evra, mogu svoj dečački san o oplovljavanju svih svetskih mora ostvariti ne odričući se ni trunke komfora i luksuza na koji su navikli. Takvi sretnici obilaze svet na palubama najvećih i najluksuznijih brodova "Queen Mary 2" ili "Queen Victoria". Oba ova veličanstvena broda na put oko sveta, koji traje oko 100 dana, kreću iz britanske luke Sautempton i u nju se vraćaju. Oba broda svojim putnicima pružaju istinski kraljevski doživljaj. Ali, plovidba na "Queen Mary 2" nije pravi put oko sveta jer se na tom putovanju ne prelazi Tihi okean.

A krstarenje na brodu "Queen Victoria" nudi potpun doživljaj i pored posete lukama u Lisabonu i Čivitavekji (u blizini Rima), prolazu kroz Suecki kanal, zaustavljanje u Dubaju, Mumbaju, Fuketu ili Singapuru, Hongkongu i Jokohami, kao i kratak boravak u vodama Nove Gvineje, Novog Zelanda, Australije, Mauricijusa, Kejptauna, Svete Helene, Rio de Ženeira, Barbadosa i Njujorka, kao i na turi "Queen Mary 2" proširuje krstarenje i posetom Kajmanskim ostrvima, prolaskom kroz Panamski kanal, posetu Akapulku, San Francisku, Havajima, Australiji, Hongkongu, Bangkoku, Mumbaju, Dubaiju...

Doživljaj kakav se nezaboravlja...


Izvor: novosti.rs

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Krstarenja  |  Poslato: 18 Jul 2012, 22:05
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
LUKSUZNO KRSTARENJE – Obilazak Vijetnama


Slika


Brod “Indochina Sails“, kompanije „Huong Hai Junks“, okupiće goste iz celog sveta i prikazati im obale Vijetnama na specifičan način, podstaknut višegodišnjim iskustvom...

Slika


Slika


Zaliv „Halong“, koji će biti primarno odredište srećnih avaturista koji se ukrcaju na ovaj broj, obiluje bogatom istorijom. Kada se uz to doda savršena organizacija i luksuzni brod koji će biti vaše prevozno sredstvo, predivan odmor može da počne. Brod je dizajniran u klasičnom azijskom stilu, kako bi se uklopio u okruženje i temu krstarenja. Poseduje prostrane apartmane, od kojih svaki ima kupatilo, opremljeno masažerima za savršenu relaksaciju posle mnogobrojnih avantura koje dan nosi. U sobi će vas dočekati sveže cveće, bar, elegantna trpezarija, luksuzna posteljina, skupoceni drveni komadi, veliki prozori...

Na raspolaganju su još dva broda, koja gostima nude više prostora i ekskluzivnosti. To su „Indochina Sails Premium“ i „Valentine Premium“. Ovde ćete pronaći svoj mi u mini spa centru, teretani, prekrasnog pogledu na zaliv kroz prozore dosta veće nego na brodu „Indochina Sails“...


Slika


Zaliv „Halong“, nalazi se na samo 150 kilometara od Haonia, glavnog grada Vijetnama. Zaliv je pod zaštitom UNESCO-a, i smatran je jednim od najlepših prizora na svetu. Posetioci su okruženi stotinama bujnih ostrva. Svako ostrvo ima originalno ime koje ga opisuje. Osetite čari divljine, legendarnih mesta, bogate prirode...

LuxLife

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Krstarenja  |  Poslato: 05 Avg 2012, 15:25
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Krstarite luksuznim brodom od Jadrana do Grčke za 289 evra


Onlajn portal "SuperOdmor.rs" danas je za vas pripremio specijalnu ponudu za letovanje. U pitanju je krstarenje luksuznim brodom "Costa Classica" od Kotora, preko Splita, Trsta, Ankone, Dubrovnika, Krfa, Argostolija i Kefalonije. Ova avantura uz sedam punih pansiona u unutrašnjoj kabini koštaće vas 289 evra po osobi, dok redovna cena aranžmana iznosi 10 evra više. Polazak je zakazan za 23. avgust.


Slika


Zahvaljujući ponudi sajta "SuperOdmor.rs", popularna letovališta Evrope možete doživeti sa pučine.

Boravićete na luksuznom brodu "Costa Classica", koji je dugačak 220 a širok 30 metara. Svaka kabina je klimatizovana, ima telefon, televizor i sef.


Slika


U sklopu broda su i dva restorana, devet barova, pet masažnih kada, dva bazena, kao i prostor za rekreaciju sa velnes centrom (sauna, sala za trening, tursko kupatilo, solarijum). Tu su i sportski tereni i staza za trčanje, pozorište na dva nivoa, kazino, diskoteka i zabavni park za decu.

Na ovom uzbudljivom krstarenju posetićete Kotor, Split, Trst, Ankonu, Dubrovnik, Krf, Argostoli i Kefaloniju, a zatim ćete se ponovo vratiti u Kotor.


Blic

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Krstarenja  |  Poslato: 01 Sep 2012, 12:42
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Ponovo plovi brod od Kaira do Luksora


Krstarenje Nilom iz od kaira, prestonice Egipta, do Luksora prošlog vikenda pokrenuto je posle 18-godišnje pauze zbog bezbednosnih razloga. Ceremonija otvaranja krstarenja održana je u Luksoru, centru egipatskog turizma, posle pristizanja broda iz Kaira.


Slika


Ministar turizma Egipta Mohamed Hišam Abas Zazu rekao je da je uspostavljanje bezbednosti ključni faktor za oporavak turizma u Egiptu.

Krstarenje Nilom između Kaira i Luksora glavna je turistička atrakcija u Egiptu, a obustavljeno je 1994. godine zbog straha od militantskih napada. Međutim, krstarenja su nastavljena od Luksora do Asavana, dva glavna turistička grada u zemlji.


Vesti online

_________________
Slika


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Krstarenja  |  Poslato: 07 Sep 2012, 14:46
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Luksuzno krstarenje Antarktikom


Seabourn kompanija koja se bavi luksuznim krstarenjima najavila je da će od naredne godine imati posebnu ponudu – plovidbu Antarktikom.


Slika


Od novembra 2013. Seabourn Quest, jedan od najnovijih brodova u liniji, počeće seriju 21-dnevnih i 24-dnevnih krstarenja od Valparaisa, Čilea i Buenos Airesa do “Belog kontinenta”.

“Antarktika je jedini kontinent koji se nije nalazio u našoj ponudi. To znači da ćemo od naredne godine nuditi krstarenja doslovno celim svetom”, rekao je predsednik Seabourn-a Ričard Medous.

Quest će krstariti čileanskom obalom i fjordovima i zaustaviti se na argentinskoj Ognjenoj zemlji, pre nego što pređe Južni okean ka Antarktiku, gde će putnici moći da provedu u plovidbi pet dana.

Oni koji se odluče na 24-dnevno putovanje, moći će da istraže i ostrvo Južna Džordžija, poznato po kraljevskim pingvinima.

Putnici će moći čak i da se iskrcaju na kopno, a u pratnji će imati naučnike, prirodnjake i druge predavače.

Brod će posećivati i Port Stenli na Foklandskim ostrvima, kao i Montevideo na svom putu ka Buenos Airesu.

Prodaja karata počela je već ove nedelje, a cene se kreću od 13.000 do 33.000 evra.


B92


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Krstarenja  |  Poslato: 01 Feb 2013, 10:28
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Srbi vole jeftino da krstare


Naši turisti naročito vole krstarenje zapadnim Mediteranom za koje se opredeli oko 80 odsto putnika


Slika


Ko rano rani - jeftino krstari! Kao što svi rado odobravaju popust u ranom bukingu, tako i kompanije za krstarenje imaju povoljne aranžmane za one koji znaju gde ili sa kojim brodom žele da krstare. Zvuči paradoksalno, ali od kada se dogodila nesreća sa brodom "Kosta Konkordija", iz Srbije se tri puta više ljudi odlučilo da otputuje na krstarenje!

"Očigledno da su tek tada mnogi čuli koliko košta krstarenje, shvativši da takvo uživanje ne mora da bude dostupno samo bogatašima", smatra Tatjana Cojić iz "Kruz kluba".

"Našim turistima se naročito dopada krstarenje zapadnim Mediteranom za koje se opredeli oko 80 odsto putnika. Pošto je najviše polazaka za zapadni Mediteran i kako za takvo putovanje ima i najviše promocija, događa se da pojedine grupe turista krstare i za samo 49 evra! Naravno, broj mesta je organičen, a kada se tako nešto objavi u ponudi, putnici moraju odmah da reaguju", dodaje ona.

Prosečna cena krstarenja je od 249 do 499 evra. Sve zavisi od broja dana, broda, destinacije... Tome treba dodati lučke takse koje su oko 100 evra, kao i transfer do luke gde je predviđeno ukrcavanje. Kada se putnik ukrca na brod, sve postaje besplatno.

Mnogo je razloga zašto se sve češće klasično letovanje menja za krstarenje. Za većinu turista glavni razlog je to što žele aktivan odmor tokom kojeg će videti mnoga mesta, a sve vreme su u istoj sobi. Drugima se dopada što je na brodu usluga po principu "sve uključeno", i to ne samo hrana, već i zabava. Ima i onih koji vole što je za svečane večere predviđen dres kod, pa im je to (retka) prilika da se na odmoru svečano obuku.

Najveća prednost krstarenja je što deca na brodu mogu da putuju besplatno do punoletstva. Mališane na brodovima čeka mnoštvo sadržaja, počev od klubova i igraonica, posebnog menija i žurki, besplatnih izleta i poklona, pa do mogućnosti da posete komandni most i upoznaju se s kapetanom luksuzne lađe.

Posle svakog putovanja dobija se popust za naredno krstarenje. Jedno istraživanje je pokazalo da se skoro 90 odsto turista, u roku od dve godine, ponovo vraća krstarenju...


B92


Vrh
Sleepy
Post  Tema posta: Re: Krstarenja  |  Poslato: 11 Feb 2013, 14:27
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Jul 2012, 16:11
Postovi: 847

OffLine
LUKSUZNI KRUZER QUEEN ELIZABETH


Luksuzni brod za krstarenja "Queen Elizabeth" postaće luksuzan hotel sa 500 soba, usidren u jednoj azijskoj luci...


Jedan od najpoznatijih brodova sveta iz prošlog veka stigao je u četvrtak u Dubai gde će biti pripremljen za pretvaranje u luksuzan hotel.

Kompanija Dubai World kupila je taj brod 2007. godine od britanske kompanije Cunard Line za 81 milion dolara.

Brod izgradjen 1969. godine, a povučen iz upotrebe 2008, dugačak je 293,5 metara, težak 70.000 tona. Prevozio je 1.800 putnika i imao hiljadu članova posade. Do 1987, kada je dobio dizel-motore, to je bio poslednji linijski brod s pogonom na paru.

Prvobitno je prevozio putnike preko Atlantika, a pred kraj aktivne službe je postao brod za turistička krstarenja širom sveta.


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Luxlife


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Krstarenja  |  Poslato: 01 Mar 2013, 16:18
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10691

OffLine
PRVI SOLARNI BROD NA PUTU OKO SVETA

Prvi brod koji se pokreće isključivo solarnom energijom je završio putovanje oko sveta tokom kojeg je plovio kroz 28 država, 11 mora i 3 okeana...

Slika

Ovo zapanjujuće putovanje je trajalo 585 dana. Brod je dobio ime "MS Tûranor Planetsolar" a put oko sveta je započeo 27. semtembra 2010. godine u 14 časova. Nešto manje od godinu i po dana kasnije u 14:21, "Planetsolar" je pristao u Monako i time uspešno završio zaciljani put oko sveta. Ekipa ovog masivnog čuda savremene tehnologije kaže da je "Planetsolar" mnogo više od broda, kroz osmeh ga nazivajući džinovskom mobilnom baterijom. Količina energije, koju sakuplja veliki broj ogromnih solarnih panela na njegovoj površini, je dovoljna za organizovanje gigantskih koncerata sa vrhunskim ozvučenjem i neverovatnim lightshow performansima.

Slika

Ime "Tûranor" potiče iz čuvene epske trilogije J.R.R Tolkina - "Gospodar prstenova" i u prevodu znači "The power of the Sun" ili "Moć Sunca". Brod je dugačak 35 metara i pokreven je sa 537 kvadratnih metara fotonaponskih panela sa 38 hiljada pojedinačnih solarnih ćelija koje hrane 6 gigantskih blokova litijum-jonske baterije. Ova baterija generiše 260 hiljada kilovat-časova na planiranom putovanju sa dužinom od 60 hiljada kilometara.

Slika

Razvojni projekat je trajao čak 8 godina (započeo ga je davne 2004 godine švajcarski istraživač  Raphël Domjan uz pomoć finansija koje je obezbedio čuveni nemački preduzetnik Immo Ströher) dok je sama izgradnja broda trajala svega 14 meseci. Craig Loomes, dizajner ovog naučno-umetničkog giganta, potiče sa Novog Zelanda a ideju je doveo do realizacije uz pomoć tima od 40 vrhunskih inžinjera iz svih delova sveta.  

Samo što je zaplovio okeanom,"Tûranor Planetsolar" je oborio čak 4 pomorska rekorda:

- Najbrži prelaz atlantskog okeana od 26 dana, 19 sati i 10 minuta

- Prešao je najveću razdaljenu koju je ikada prešlo neko vozilo sa solarnim napajanjem 

- Rekordno vreme u putu oko sveta 1 godina, 7 meseci i 7 dana

- Najbrži prelaz Južnog kineskog mora od 4 dana, 23 sata i 45 minuta 

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


luxlife

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker