Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 21 Jan 2019, 02:00


Autoru Poruka
Dennis
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 15 Feb 2017, 15:04
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
Srbija obeležava Dan državnosti


U Srbiji se obeležava Dan državnosti - Sretenje, a ceromoniju u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole predvodiće predsednica parlamenta Maja Gojković.


Slika


Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Gojković će položiti venac i odati počast na grobu vožda Karađorđa, a obratiće se prisutnima.
Planirano je i izvođenje umetničkog program.

Vence će na Oplencu položiti i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je potpisao ukaze o odlikovanju 84 ličnosti i institucija, kao i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a juče je prisustvovao svetoj misi za državu u crkvi Krista Kralja povodom obeležavanja Dana državnosti.

On će položiti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i održati svečani prijem.

Sretenje - Dan državnosti Srbije obeležava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835).

Ustanički skup održan je 14. februara 1804. godine u Orašcu i tada je za vođu ustanka izabran Đorđe Petrović.

Ovaj događaj predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Ustanička vojska je pod vođstvom Karađorđa u narednih nekoliko godina u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, Beograda i drugim mestima, porazila otomanske snage i oslobodila gotovo ceo Beogradski pašaluk.

U Srbiji su povodom Dana državnosti 15. i 16. februar neradni dani.
Izvor: B92.net


Vrh
Dennis
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 16 Feb 2017, 16:37
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
Briga o đacima i posle časova

Korisne novine u radu OŠ "Branko Radičević" iz podeljenog grada na Ibru

Slika

KOSOVSKA MITROVICA - Praksu mnogih škola iz centralne Srbije od utorka primenjuje i ovdašnja OŠ "Branko Radičević", koja je prva u pokrajini uvela produženi boravak za učenike prvog razreda. Iako su pripreme trajale nekoliko godina, upornost direktora škole i čelnika lokalne samouprave je urodila plodom na zadovoljstvo svih...

- Učenici će ovde, osim završavanja domaćih zadataka, moći i da se pripreme za naredni školski dan, a sve u veseloj atmosferi i kroz igru sa vršnjacima, pa će imati više vremena za porodično druženje kada kući dođu rasterećeni - objašnjava direktor OŠ "Branko Radičević" Ivan Zaporožac, dok predsednik Privremenog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić kaže da i ovo pokazuje kako obrazovanje i sistem funkcionišu.

Zadovoljstvo zbog mogućnosti da decu ostave u školi do završetka radnih obaveza nisu krili ni roditelji, koji su se prijavili za ovaj vid nastave...

- Supruga i ja radimo po smenama, pa će nam ovo mnogo pomoći da uskladimo sve obaveze. Verujemo da će naša deca, uz druženje, imati više vremena za učenje, a mi ćemo kao roditelji biti rasterećeniji - kaže Ivica Zlatanović.

Inače, za produženi boravak u školi je interesovanje pokazalo 39 učenika, koji će biti podeljeni u dve grupe, a rad sa ovom decom je poveren učiteljici Mirjani Radović.

- Ove godine ćemo raditi samo sa prvacima, ali se nadamo da će već od septembra istu mogućnost imati i učenici starijih razreda. Koncept rada ne podrazumeva samo pomoć u učenju i izradi domaćih zadataka, već i slobodne aktivnosti poput radionice stranih jezika, informatike, fizičkog vaspitanja... Biće uključeni i predmetni nastavnici, a na raspolaganju ćemo imati sve kabinete i fiskulturnu salu - kaže učiteljica Mirjana.

Za decu koja koriste produženi boravak će biti obezbeđena i užina, koju će roditelji plaćati na mesečnom nivou.


Vrh
Dennis
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 17 Feb 2017, 14:10
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
Agencija tvrdi: Bor izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka

Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović tvrdi je da je Bor, od crne ekološke tačke postao područje u kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti

Slika

Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović izjavio je danas da je Bor, od nekadašnje crne ekološke tačke zbog Rudarsko-topioničarskog basena, postao područje u kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti.

Popović je naveo da je pri razmeni podataka sa evropskom Agencijom za zaštitu životne sredine u Kopenhagenu 2006. godine, ustanovljeno da su na mernom mestu u centru Bora izmerene najviše koncetracije sumpordioksida u Evropi.

"Od takvog crnog slučaja, Bor danas možemo proglasiti lepoticom dana, odnosno zvezdom ekološkog poboljšanja stanja u Srbiji", rekao je Popović posle obilaska merne stanice koja meri stepen zagađenja u centru grada.

Po njegovim rečima, godišnja koncetracija sumpor-dioksida u Boru u 2016. godini bila je ispod granične vrednosti, što se nije desilo od 1976. godine, od kada se raspolaže podacima koje je prikupljao Institut za rudarstvo i metalurgiju.

Popović je dodao da je Bor po kvalitetu vazduha uvek bio u 3. kategoriji zagađenih gradova, dok je sada u prvoj kategoriji, čime je izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka Srbije.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kazao je da je na ime odštete od zagađenja, meštanima okolnih sela tokom 2014. i 2015. godine isplaćeno blizu 100 miliona dinara.

"U 2016. godini RTB nije dobio nijednu tužbu zbog zagađenja, i sada se ovde živi kao 1903. godine, pre pokretanja rudnika", ocenio je Spaskovski.

On je dodao da se RTB obavezao da će finansijski i logistički pomoći Agenciju za zaštitu životne sredine kako bi se održavala skupa oprema i na drugim mernim stanicama u Boru.

U Boru je u novembru 2010. godine izmerena akcidentna situacija u kojoj je u vazduhu bilo 31.800 mikroograma sumpordioksida po metru kubnom, dok je sada sadržaj tog gasa nastalog u procesu proizvodnje bakra ispod 60 mikrograma, odnosno u propisanim granicama.

Nova topionica bakra RTB Bor, izgrađena po ekološkim standardima, puštena je u rad 2015. godine, a cena rekonstrukcije i izgradnje dela novog postrojenja iznosila je 257 miliona evra.


Vrh
Dennis
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 18 Feb 2017, 09:35
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
VIDEO:
Izgoreo vagon u blizini "Gazele"

Jedan vagon izgoreo je večeras u Savskoj ulici u blizini mosta Gazela u Beogradu, saznaju "Novosti"

Slika

Jedan vagon izgoreo je večeras u Savskoj ulici u blizini mosta Gazela u Beogradu, saznaju "Novosti".

Kako saznajemo, za sada nema informacija o tome da li je eventualno bilo povređenih, a pripadnici vatrogasne brigade lokalizovali su požar.

Vatrena stihija potpuno je "progutala" jedan vagon i zahvatila drugi, a uzrok požara biće poznat posle istrage.
Vrh
Dennis
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 21 Feb 2017, 12:16
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
KAKVE NAS SVE NOVINE ČEKAJU: Zgradu može da vodi i podstanar

Brojne novine u Zakonu o stanovanju i održavanju objekata. Svi stanari će morati da plate registraciju kućnog saveta i naknadu za usluge evidencije


Slika


O POŠTOVANjU kućnog reda i održavanju higijene u zgradi ubuduće će moći da se brinu i supruga, deca ili drugi rođaci vlasnika stana, ali i podstanari! Novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada se omogućava da upravnik stambene zajednice može biti i osoba koja nije vlasnik stana.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture objašnjavaju da novi propisi omogućavaju vlasniku stana da ovlasti člana porodice ili zakupca da umesto njega učestvuje u radu skupštine stambene zajednice, čime se dobija mogućnost da i te osobe budu birane za upravnika stambene zajednice.

- Potrebno je samo da vlasnik stana obavesti skupštinu stambene zajednice o datoj saglasnosti za člana njegovog porodičnog domaćinstva ili za podstanara - navode u resornom ministarstvu.

Po starim propisima nije bilo moguće da suprug vlasnice stana obavlja funkciju predsednika skupštine stanara. To je na svojoj koži osetio Slavoljub Basarić, iz beogradskog Bulevara oslobođenja 76. On je godinama pokušavao da se registruje kao "kućepazitelj" kako bi unapredio uslove u zgradi u kojoj živi sa porodicom.

- Zgrada je u potpunom rasulu već četiri godine, jer je predsednik preminuo, a mi nismo uspeli da izaberemo novog - objašnjava Slavoljub Basarić. - Komšije su izglasale pre tri godine da ih ja zastupam, ali su me u Opštini Voždovac odbili, jer se stan u kome živim vodi na ime moje supruge. Obraćao sam se tada i zaštitniku građana i nadležnima u ministarstvu, ali nije bilo uspeha. Drago mi je što je sada omogućeno i partnerima i ostalim članovima porodice vlasnika da budu upravnici, ali ja sam odustao od kandidature i ne bih se više time bavio.

Sve skupštine stanara moraće da se usklade s novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Opštine i gradovi su dobili rok da do kraja ove godine formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara na toj teritoriji će imati rok od šest meseci da se "preregistruju". To znači da će i oni koji imaju kućni savet morati da sazovu sastanak i ponovo izglasaju upravnike koji će stambenu zajednicu prijaviti u opštini. Stanari će, po članu 26, platiti administrativnu taksu za registraciju i naknadu za usluge evidencije, ali se još ne zna u kom iznosu.

Opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu.

U zgradama koje imaju predsednika skupštine stanara trebalo bi da on sazove sastanak na kojem će biti obavljen njegov reizbor ili će biti izabran novi upravnik iz redova stanara. Ukoliko zgrada nije imala "kućepazitelja", sastanak može sazvati neko od vlasnika nekretnina.PROFESIONALCI

UKOLIKO stanari ne mogu da se slože ili ne žele da se bave ovom problematikom, lokalna samouprava će im odrediti prinudnog upravnika. Svaki vlasnik imaće pravo da zahteva od opštine da imenuje profesionalnog upravnika. Oni će biti izabrani sa spiska Privredne komore Srbije, koja će biti zadužena za njihovu obuku. Prinudni upravnik se zadržava u zgradi samo dok stambena zajednica ne donese odluku da neko od stanara obavlja poslove upravnika.

Koliko novca će stanari plaćati profesionalnom upravniku, zavisi od dogovora koji postigne većina vlasnika nekretnina. U Beogradu ima desetak firmi koje se bave ovom delatnošću, a mesečna usluga po stanu košta od 200 do 350 dinara.RAZLIČITI ARŠINI

- PO starom zakonu je bilo dozvoljeno da samo vlasnici stana u zgradi mogu biti predsednici, ali u nekim opštinama poput Savskog venca, Palilule, kao i u Novom Sadu i još nekim gradovima su tolerisali da i članovi porodice mogu da preuzmu brigu o zgradi - objašnjava Basarić. - Na Voždovcu su bili izričiti da to ne može da prođe, iako je u trenutku kada sam ja pokušavao već bilo nekoliko agencija koje su se bavile profesionalnim upravljanjem. Dakle, negde su mogli i ljudi koji su naplaćivali svoje usluge, a na Voždovcu nisam mogao ja koji sam živeo u zgradi i kupio stan zajedno sa suprugom.


Vrh
Dennis
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 23 Feb 2017, 11:44
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
V.Han: Autobus sa vojnicima sleteo s puta, ima povređenih

Autobus sa 40 pripadnika 4. brigade Kopnene vojske na relaciji Niš - Vranje oko 6.20 kod Vladičinog Hana je, iz za sada nepoznatih razloga, sleteo s puta.

IZVOR: B92


Slika


Prema prvim informacijama više lica je povređeno, od kojih je jedno sa težim povredama glave, saopštilo je Ministarstvo odbrane. RTS javlja da je povređeno 13 osoba.

Na lice mesta ubrzo su stigla vozila hitne pomoći, MUP-a i Vojne policije.

Autobus je vlasništvo firme Kavim – Jedinstvo iz Vranja, a pripadnici 4. brigade Kopnene vojske privatno su ga zakupili radi svakodnevnog prevoženja na posao na relaciji Niš – Vranje – Niš.


Vrh
Dennis
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 24 Feb 2017, 14:20
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
Počinju radovi na Palati pravde

Potpisan ugovor za rekonstrukciju 24.000 kvadrata najvećeg pravosudnog zdanja u Beogradu i Srbiji. Iz kredita Evropske investicione banke obezbeđeno 16 miliona evra za temeljnu obnovu

Slika

MINISTARKA pravde Nela Kuburović potpisala je juče ugovor sa predstavnicima Konzorcijuma "Gradina d.o.o. Beograd - Termoinženjering d.o.o. Beograd" o radovima na rekonstrukciji Palate pravde, u Beogradu. Time su i formalno započeti radovi na adaptaciji najvećeg pravosudnog zdanja u zemlji, koje nije renovirano punih 40 godina.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Evropske investicione banke (EIB) u Srbiji i IPF3 konzorcijuma (tehnička podrška za projekte Evropske unije). Reč je o najvećem infrastrukturnom projektu koji je Ministarstvo pokrenulo u poslednje četiri godine.

Još u septembru su iz zgrade iseljeni svi pravosudni organi i izmešteni na nove adrese. Tako se sada u dve zgrade, u Katanićevoj ulici, nalaze Viši sud i Više javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud i Drugo osnovno tužilaštvo, kao i Apelaciono tužilaštvo. U SIV 2, u Bulevaru Zorana Đinđića, smešteni su Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo javno tužilaštvo, a u Bulevaru Mihajla Pupina Treći sud i Treće tužilaštvo.

- Jedan od osnovnih preduslova za dobar i kvalitetan rad sudova i tužilaštva jesu dobri i kvalitetni uslovi rada, kako nosilaca pravosudnih funkcija, tako i zaposlenih u ovim institucijama - poručuju iz Ministarstva.

Najavljeni radovi obuhvatiće rekonstrukciju i adaptaciju kompletnog objekta, s pristupnim platoom i pešačkim i kolskim prilazima. Obnovljena zgrada će sačuvati prvobitni izgled, a na njoj će biti zamenjeni svi prozori, vrata i pregrade. Predviđena je i zamena izolacija radi podizanja energetskog razreda objekta.

Na prošlogodišnji tender, koji je raspisalo Ministarstvo pravde stigle su četiri ponude. Konkursna komisija je odabrala onu koja je najviše odgovarala uslovima konkursa i prosledila je EIB na mišljenje. Tek kada je EIB potvrdila predlog Komisije, stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora.

Koliko je ovo zdanje važno, najbolje pokazuje podatak da se pred beogradskim pravosudnim organima nalazi čak 60 odsto svih krivičnih predmeta u Srbiji.

Zgrada ima više od 24.000 kvadrata, a radovi će trajati 24 meseca. Njihova procenjena vrednost je oko 16 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita EIB.

Posle renoviranja, u Palatu će se useliti Viši sud, Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda, Više javno tužilaštvo i Prvo osnovno tužilaštvo.


POD NADZOROM AUTORA

PALATA pravde je građena između 1969. i 1973, a izvođač radova bilo je Građevinsko preduzeće "Rad". Autorsko je delo arhitekata Zorana Tunkovića, profesora arhitekte Mihaila Tivadinovića i arhitekte Božidara Simovića. Sve aktuelne intervencije, spoljašnje i unutrašnje, projektovane su u skladu sa koncepcijom autora i pod nadzorom arhitekte Tunkovića.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 30 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker