Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Apr 2019, 10:55


Autoru Poruka
Maša
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 01 Apr 2014, 15:31
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
MITO POVEZAO PRIJATELJE
Peurača reketirao 20 firmi, uzimao 65.000 evra

Nastavak istrage u slučaju „Markoni“ - bivši zamenik direktora BIA podneo zahtev za razrešenje. Analiza komunikacije Dragana Markovića i Dragoljuba Peurače, saznaju „Novosti“, dovodi ih u vezu kad je reč o ovom krivičnom delu. Uskoro novo saslušanje,

Slika


DRAGAN Marković Markoni (49), zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) podneo je u ponedeljak zahtev za razrešenje sa te dužnosti. Vlada Srbije će u toku ove nedelje, kako saznaju „Novosti“, prihvatiti njegovu ostavku.Ovim činom, međutim, nije stavljena tačka na slučaj „Markoni“. Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlja istragu protiv Dragoljuba Peurače, nekadašnjeg direktora Direktorata za rad u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i zapošljavanje, koji je uhapšen 19. marta zbog primanja mita.

U tom slučaju pominje se i ime Markovića, koji se slučajno ili ne zatekao na istom mestu kada je njegov blizak prijatelj Peurača od dve firme uzeo ukupno 65.000 evra mita.

- Analiza komunikacije između njih dvojice jasno ih dovodi u vezu kada je reč o ovom krivičnom delu - navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. - Pored toga, Marković je „pao“ na poligrafu na pet pitanja vezanih za uzimanje mita od firmi u Srbiji, što je indikativni trag za policiju u kom pravcu treba da usmeri istragu.


Narednih dana Tužilaštvo će ispitivati svedoke, a moguće je i novo saslušanje samog Markovića, usled novih okolnosti. Do sada se dvadesetak firmi javilo da ih je Peurača reketirao. Policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti, posebno onih koji ukazuju da u tom lancu Peurača nije bio vrh kriminalne piramide.


Slika


Marković će se suočiti i sa novim sumnjama u rodnom Smederevu. Tamošnje tužilaštvo, kao i njihove kolege iz Velike Plane dovode ga u vezu sa slučajem iz 2009. godine kada je bio državni sekretar u MUP Srbije. Postoje sumnje na odavanje službene tajne.
-U to vreme vođen je predistražni postupak oko privatizacije ciglane „Progres“ iz Velike Plane - navodi naš izvor. - Postoje sumnje da je Marković na svaki način pokušavao da opstruiše tu istragu, šaljući čak i pripadnike Sektora unutrašnje kontrole (SUK) na kolege koje su istraživale taj slučaj. Pored toga, postoji sumnja da je kupcu ciglane Draganu Kostjerčeviću odao službenu tajnu da je „na merama“ i da mu se sprema hapšenje. Kostjerčević je istog dana pobegao u Grčku, gde ima hotel.

SELAKOVIĆ: DRUŠTVO ZAPUŠTENO

MINISTAR pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da to što zamenik direktora BIA Dragan Marković nije prošao poligraf pokazuje „da se društvo u Srbiji nalazi u zapuštenom stanju“.

- Taj slučaj je samo alarm za stanje u kome se društvo nalazi, a ono se nalazi u jednom stanju zapuštenosti i nebrige i to je rezultat višegodišnjeg i višedecenijskog lošeg upravljanja državom - rekao je Selaković novinarima nakon obilaska bivše zgrade „Aeroinžinjeringa“, u koju će se nakon rekonstrukcije useliti Prvi osnovni sud.

On je dodao da taj konkretan slučaj ne želi da komentariše, ističući da treba sačekati rezultate same istrage.


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 22 Apr 2014, 09:53
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Doktor u KBC Bežanijska kosa tražio mito od 2.000 evra!

- Dao sam mu koverat u ambulanti. Pitao je koliko ima unutra. Rekao sam. Odgovorio je: "Samo 400, ali operacija košta 2.000 evra" - priča Goran Radosavljević kojem je uhapšeni doktor Vlašić tražio novac za operaciju majke


Slika


Goran Radosavljević (43) koji je policiji prijavio hirurga Velimira Vlašića (51), uhapšenog u sredu uveče zbog primanja mita tvrdi da je Vlašić bez blama tražio 2.000 evra da njegovoj slepoj majci operiše kuk.- Moja majka Živodarka je slepa. Prošle srede je pala, a tek sutradan smo posumnjali da je polomila kuk. Sestra i ja smo pozvali Hitnu pomoć, koja je majku prevezla u KBC “Bežanijska kosa”. Dežurni je bio doktor Vlašić. Pregledao je majku i konstatovao da je polomila kuk i da mora da joj se ugradi veštački – priča Radosavljević za “Blic”.

On kaže da mu je Vlašić rekao da veštačkih kukova nema, osim dva kuka za hitne slučajeve, ali da će mu izći u susret i jedan dati njegovoj majci. Iako nije tražio novac, bilo je jasno da ga očekuje, kaže Radosavljević.- Posle operacije sam otišao u posetu. Majka mi je rekla da je doktor Vlašić bio kod nje, pitao je za decu, ko su, čime se bave, u kakvim je odnosima sa nama i na kraju tražio moj broj telefona. Istog dana me je i pozvao. Bio sam u automobilu, sa mnom je bio i moj prijatelj, doktor iz Kliničkog centra Srbije. Uključio sam spikerfon. Vlašić se predstavio i rekao da je moja majka operisana iako na to nije imala pravo, ali da je on tu pomogao, da operacija košta 2.000 evra i da bi sada bio red da ga počastim. Tražio je da mu čast donesem sutra kad dođem u posetu uz uslov da “niko ne vidi kad mu budem davao” – priča Radosavljević.

Doktor koji je slušao razgovor i on bili su zgranuti direktnim traženjem novca. Radosavljević je odlučio da pozove policiju. Kada se čuo sa Vlašićem dogovorena je isplata u 19 sati. Od policije je dobio koverat sa 400 evra u obeleženim novčanicama.

- Dao sam mu koverat u ambulanti. Pitao je koliko ima unutra. Rekao sam. Odgovorio je: “Samo 400, ali operacija košta 2.000 evra”. Napomenuo sam da ćemo sakupiti još i da će majka dolaziti na kontrolu… Stavio je koverat u džep i rekao: “Od ovoga živim”. Izašao sam, a onda je ušla policija… – kaže Radosavljević.

(Telegraf.rs)

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 12 Nov 2014, 02:31
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 42736

OffLine
Tajkuni ojadili Srpsku banku

Narodna banka Srbije odlučila da spasava posrnulu državnu finansijsku instituciju kojoj preti likvidacija. Najveći dužnici kontroverzni tajkuni - Bogićević, Perčević i Žunić

Slika

SRPSKA banka je na prekretnici - ili će biti dokapitalizovana, ili joj sledi zatvaranje. Ova domaća banka je u sve većim gubicima, koji više ne mogu da se tolerišu, pošto krši sve zakonske norme visini propisanog kapitala. Nezvanično se spominje reorganizacija kao spas od dubioze. Međutim, prema finansijskim parametrima ove banke, jedini spas bi bio upumpavanje dodatnog novca. A, novac za eventualnu dokapitalizaciju Srpske banke ne postoji, bar ne u državnoj kasi. Ni nedavno usvojenim rebalansom budžeta za 2014. nisu opredeljena sredstva za „finansijsku injekciju“ ovoj instituciji, već samo za Poštansku štedionicu (4,7 milijardi dinara) i Dunav osiguranje (4,8 milijardi dinara).


Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija juče nisu odgovorili na konkretna pitanja „Novosti“ u vezi sa sudbinom ove domaće banke. Centralna banka je, dan ranije, u svom saopštenju navela da sve rezultate svojih aktivnosti kontrole deli sa državom kao većinskim vlasnikom Srpske banke.

- Imamo saznanja da je u protekle dve nedelje većinski vlasnik intenzivirao aktivnosti kako bi se trajno rešio status banke i zaštitili interesi svih deponenata i kreditora banke - ističu u centralnoj banci.


SUZILI POSAO

SRPSKA banka već duže vreme ne odobrava bilo kakve zajmove, ne produžava „dozvoljene minuse“ svojim klijentima, kao ni kreditne kartice. Takođe, ne prima ni nove štedne uloge. Bavi se samo uplatama i isplatama sa računa.

Ako spasavanje Srpske banke ne uspe, to će biti još jedna na listi koja će posle Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine, Privredne banke Beograd i privatne Univerzal banke staviti katanac na svoje ekspoziture, dok će dug prema deponentima namirivati poreski obveznici.

Prema podacima NBS za prvo polugodište ove godine, Srpska banka je na čelu gubitaša sa 1,178 milijardi dinara, a kako nezvanično saznajemo, do oktobra taj minus je dupliran. Kao i u slučaju prethodne četiri banke, glavne perjanice ovakvog katastrofalnog gubitka su poznati srpski tajkuni: Miroslav Bogićević, Željko Žunić i Goran Perčević, koji su uzeli više milijardi dinara kredita, a da ih nisu uredno vraćali.

- Predložili smo „unapred pripremljeni plan reorganizacije“, koji je prihvaćen, tako da ćemo obaveze u pogledu kredita, odnosno kamata izmirivati od Nove godine, kada reprogram zaživi - kratko je za „Novosti“ prokomentarisao Goran Perčević, vlasnik „Interkomerca“ i „Koteksa“.

Inače, Srpska banka najveća potraživanja ima prema „Farmakomu“, „Beohemiji“, „Koteksu“, „Simpu“, „Interkopu“ ... Zbog rasta dugovanja početkom godine adekvatnost kapitala je padala na svega 4,26 odsto, što je tri puta manje od zakonom propisanog minimuma.

DEPONENTI

NBS kategorički negira da je povučen novac koji u ovoj banci na računima drži Javno preduzeće „Jugoimport SDPR“.

- NBS nema saznanja da je SDPR povukao depozite, jer je i u ovom trenutku ta kompanija daleko najveći deponent banke - ističu u NBS.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 16 Nov 2014, 00:43
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 42736

OffLine
Uhapšen Goran Perčević

Vlasnik Interkomerca i bivši visoki funkcioner SPS-a uhapšen je u subotu veče u beogradskom naselju Banjica

Slika

Goran Perčević, vlasnik Interkomerca i bivši visoki funkcioner SPS-a, za kojim je policja danas raspisala potragu, uhapšen je u subotu veče, potrvđeno je "Novostima" u MUP!Perčević je uhapšen kod svog dugogodišnjeg prijatelja Milivoja Ćosića, koji je takođe priveden. Oni nisu pružali otpor prilkom privođenja.

Inače Ćosić je sinovac bivšeg ministra u vladi Mirka Marjanovića Živote Ćosića.

Policija je tražila Gorana Perčevića tokom dana na više adresa u gradu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da je dat nalog za lišenje slobode Gorana Perčevića zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela u vezi sa Univerzal bankom.

Stefanović je rekao na konferenciji za novinare da je za Perčevićem raspisana potraga i da očekuje da će veoma brzo biti lišen slobode.

"Dat je nalog za lišavanjem slobode Perčevića zbog različitih malverzacija u privredi kada je iskorisćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica svog ovlašćanja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezebđivanje kredita firmama", rekao je on.

Stefanović je naveo da su određenim firmama odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadakvatnih sredstva (obezbeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u celosti vraćeni".

"To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala Univerzal banke ...i oduzimanje dozvole za rad i štetu za akcionare i deponente ove banke", rekao je Stefanović.

On je naglasio i da je "policija raspisala potragu" i da očekuje da će Perčević vrlo brzo biti lišen slobode.

Inače, Perčevićeva firma Interkomerc jedna je od najvećih dužnika Univerzal banke sa milijardu dinara, pored Beohemije sa 1,56 milijardi dinara Farmakoma, takođe, sa milijardu dinara, Luke Beograd, firma Veterinarski zavod Zemun, Zekstra i Optika u vlasnistvu Dragana Duri Perčević je bi oosnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije, a kasnije i potpredsednik SPS-a. Novembra 2000. godine istupio iz članstva te stranke.

Prema pisanju medija, Perčević poseduje vredne nekretnine uglavnom u centru Beograda, a stavio ih je pod hipoteku za dobijene zajmove pre četiri pet godina, što ga nije sprečilo da ih i dalje koristi, istina, na malo drugačiji način, kao garant za nove pozajmice.

ADVOKAT: PERČEVIĆ ĆE SE ODAZVATI POZIVU DRŽAVNIH ORGANA

Advokatska kancelarija Nalić saopštila je danas da će se Goran Perčević, za koga je MUP dao nalog za lišenje slobode, odazvati najkasnije u ponedeljak državnim organima.

"Povodom vesti da je MUP naložio privođenje našeg klijenta Gorana Perčevića Advokatska kancelarija Nalić je obavestila MUP Srbije Sekretarijat u Beogradu da se gospodin Perčević nalazi na putu i da će se odazvati pozivu najkasnije u ponedeljak 17. novembra", rečeno je u saopštenju.

Kako navode, Perčević je povodom slučaja "Univerzal banke" u više navrata pozivan u MUP i Više tužilaštvo u svojstvu građana i svedoka, da se svakom pozivu odazvao i dao državnim organima potrebna objašnjenja, da će tako uraditi i ovaj put, uz napomenu da sada nije dobio nikakav poziv.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 06 Mar 2017, 14:55
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 42736

OffLine
AKCIJA "PLUTON 2": Uhapšeno 47 osoba širom Srbije, oštetili budžet za 17 miliona evra

U nastavku borbe protiv korupcije, pripadnici MUP-a su u akciji pod nazivom "Pluton 2" uhapsili 47 osoba širom Srbije

Slika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u više gradova u Srbiji uhapsili su 47 osoba u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenog položaja u državnim organima, saopštio je danas MUP.

Kako se navodi, osumnjičeni uhapšeni u akciji "Pluton 2" terete se da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1,8 milijardi dinara, odnosno više od 17,5 miliona evra.

MUP je podneo krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Akcija "Pluton 2" sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru.


večernjenovosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker