Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Apr 2019, 10:07


Autoru Poruka
Passion
Post  Tema posta: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 12 Dec 2012, 17:32
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
TUŽILAŠTVO: Šta piše u prijavi protiv Miškovića

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković u perodu od 2005. pa do kraja 2010. kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra


Slika


Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pročitao je navode iz krivične prijave protiv Miroslava Miškovića, po kojima se tereti da je nezakonito stekao višemilionsku dobit.

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković u perodu od 2005. pa do kraja 2010. kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve “Niš”, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra.

Radisavljević je precizirao da su od zajedničkog posla osumljičeni zaradili oko 30 milioina evra od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Milu Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću “Hemslejd” 1,2 miliona evra.

Prema rečima tužioca u krivičnoj prijavi se navodi da su zajednički posao Mišković i Đurašković započeli tokom 2005. godine kupovinom PZP Beograd za 23 miliona evra koje je platila kompanija “Hemslejd” Miroslava Miškovića.

Kasnije, 2006. godine je u vlasništvo PZP Niš ušla ofšor kompanija “Mera invest” sa Holandskih Antila, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, koja je uložila u dokapitalizaciju PZP Niš devet miliona evra i time stekla oko 48 odsto akcija tog preduzeća.

Novac koji je uplatila ofšor kompanija iskorišćen je za vraćanje kredita “Hemslejdu” i tako praktično ostao u kompanijama pod kontrolom porodice Mišković. Prilikom izlaska Miškovića iz posla sa putarskim preduzećima 2008. godine, pre ugovorenog roka vraćen je kredit “Hemslejdu” pozajmicama i to od preduzeća koja su bila u postupku privatizacije i iz kredita.

Potom je “Mera invest” prodala akcije PZP Niš Nibens korporaciji, čiji je jedini vlasnik Milo Đurašković, a prethodno je gotovo tri puta uvećana njihova vrednost, objasnio je tužilac. To je učinjeno, kako je rekao Radisavljević, unapred dogovorenom prodajom na berzi samo 37 akcija PZP Niš vrednih 325.000 dinara.

- Te akcije prodao je Milo Đurašković a kupio Zoran Kaitović, što je poslužilo da se na osnovu zanemarljive trgovine po broju akcija i njihovoj vrednosti na zahtev “Delta brokera” izvrši procena pojedinačne vrednosti akcija na 110 evra – rekao je tužilac.


Slika

Prodajom akcija PZP NIš po ovako neosnovano uvećanoj vrednosti,”Mera invest” je ostvaraila prihod od 25 miliona evra i stekla poslovnu zgradu u Takovskoj broj 6, korisne površine od preko 3.500 kvadratnih metara, rekao je Radisavljević. Ukupna zarada firme “Mera invest” i Marka Miškovića iz tog posla iznosi 1.545.000.000 dinara.

Tužilac je dodao da je Nibens korporacija za kupovinu akcija sredstva obezbedila kreditom od 25 miliona evra za čiju su otplatu solidarno jemčila putarska preduzeća koja se sada nalaze u stečaju ili za koje su raskinuti ugovori o privatizaciji.

Radisavljević je napomenuo da će u narednih nekoliko sati početi saslušanje svih osumljičenih koje je Uprava kriminalištičke policije jutros privela u Tužilastvo za organizovani kriminal. On je dodao da je ova akcija nastavak postupka koji je započeo pre više od godinu i po dana istragom o privatizaciji kruševačke fabrike FAM koja je u vlasništvu Nibens grupe.

(M. S. / Tanjug)


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 12 Dec 2012, 17:35
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Mišković rekao da Vučić neće dočekati veče?!


Miroslav Mišković, nakon privođenja, izjavio da prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić neće dočekati večerašnje gostovanje na RTS-u, nezvanično saznaju beogradski mediji.

Slika

Navodno, nakon privođenja, Mišković izjavio da Vučić neće dočekati večerašnje gostovanje na RTS-u

Kako nezvanično saznaju mediji, vlasnik Delta holdinga je takođe rekao i da neće dugo ostati u pritvoru, prenosi B92.

Policija je odmah o tome obavestila Vučića čiji je nivo bezbednosti odmah podignut na najviši nivo.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav MIšković, njegov sin Marko, kao i još osam osoba, među kojima je i Milo Đurašković, vlasnik "Nibens grupe", privedeni su jutros i njima je određena mera zadržavanja od 48 sati. Prema rečima tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića oni će biti u toku dana saslušani.

Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 12 Dec 2012, 17:36
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
PRED ZATVOROM: Miškoviću preti 17 godina robije

Policija sumnja da je Mišković zloupotrebio službeni položaj da bi stekao profit prilikom privatizacije PZP Beograd


Postoji mogućnost da uskoro postane osumnjičeni
BEOGRAD - Ozbiljna situacija!

Slika

Najbogatiji Srbin Miroslav Mišković će, najverovatnije, imati još jedan informativni razgovor sa operativcima radne grupe Uprave kriminalističke policije u vezi s privatizacijom PZP Beograd i poslovima koje je imao s Milom Đuraškovićem, suvlasnikom „Nibensa“. On će, kako saznajemo, morati da razjasni još neke sporne stvari koje se tiču ugovora o poslovima vezanim za PZP.

- Miroslav Mišković, njegov sin Marko, kao i Milo Đurašković, bivši vlasnik „Nibensa“, bili su na informativnim razgovorima u svojstvu građanina. Ukoliko se u daljem toku postupka pokaže da ima osnova za sumnju da su počinili neko krivično delo, postaće osumnjičeni - kaže za Kurir sagovornik iz vrha MUP.

Policija proverava da li su Miškovići i Đurašković zloupotrebili službeni položaj kako bi nezakonito stekli profit.

- Mogli bi da budu osumnjičeni da su na taj način sebi ili drugom omogućili protivpravnu imovinsku korist ili da su nekom drugom naneli štetu. Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do 12 godina. Ukoliko se na to utvrdi da je u pitanju organizovani kriminal, Mišković bi kao organizator mogao da dobije i dodatnu kaznu, koja iznosi od tri meseca do pet godina zatvora. Sve zajedno, to je čak 17 godina robije - kaže naš izvor.

Kao što je Kurir već pisao, privatizaciju PZP Beograd platilo je preduzeće PZP Niš, koje je prethodno privatizovao Milo Đurašković kreditom dobijenim od Miškovićevog „Hemslejda“ s Kipra.

- Sporan je tender. koji je najverovatnije bio namešten. Na to ukazuje način na koji je privatizovana ta firma. Naime, marta 2005. godine Đurašković je s Miroslavom Miškovićem formirao konzorcijum koji čine PZP Niš, čiji je on vlasnik, „Delta M“ i Đuraškovićeva privatna firma „Emisio broker“ - objašnjava naš izvor.

Slika

Tender je, najverovatnije, bio namešten jer su uslovi koji su postavljeni „naštelovani“ upravo tako da na njemu pobedi konzorcijum Mišković - Đurašković, a nikada pre niti nakon toga nisu bili ponovljeni prilikom bilo koje privatizacije.


Đurašković: Radili smo po zakonu
Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“, na saslušanju u MUP nije sporio da je u prethodnih sedam godinama poslovao s Miroslavom i Markom Miškovićem, ali je tvrdio da je sve bilo rađeno po zakonu.- Inspektori mu nisu postavljali pitanja vezana isključivo za privatizaciju Preduzeća za puteve Beograd. Naprotiv, interesovao ih je svaki poslovni poduhvat koji je imao s firmama u vlasništvu mlađeg i starijeg Miškovića u proteklih sedam godina. Na sva pitanja koja su se ticala dobijanja kredita, učešća na tenderu i ostalih transakcija on je bio spreman da detaljno odgovori - kaže izvor Kurira iz policije. Kako navodi, Milo Đurašković je tvrdio da u poslovima nema nijedne protivpravne radnje.

Miškoviću pozlilo posle saslušanja u policiji
Miroslavu Miškoviću pozlilo je prekjuče nakon saslušanja u Upravi kriminalističke policije. Prema rečima jednog službenika MUP, on je prilikom izlaska iz zgrade SIV 1 nekoliko puta duboko udahnuo kao da „hvata vazduh“, a u jednom trenutku se uhvatio rukom za levu stranu grudi, kao što to čine srčani bolesnici. Kad je izašao pred foto-reportere i snimatelje, uspeo je da se nasmeje da javnost ne bi videla njegovu slabost.

Kurir


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 12 Dec 2012, 17:37
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Privedeni Miroslav i Marko Mišković


Kako javlja RTS, Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je Miroslava i Marka Miškovića i još osam lica, među kojima je i Milo Đurašković. Oni se sumnjiče za mahinacije, "teške" preko 30 miliona evra, prilikom privatizacije putarskih preduzeća.

Slika

Miroslav Mišković je pre nekoliko dana došao nasmejan na saslušanje


Radna grupa Uprave kriminalističke policije, kako saznaje RTS, privela je Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga", Marka Miškovića, vlasnika firme "Mera investment fund" i Mila Đuraškovića, vlasnika "Nibens grupe", "Šer korporacije" i Preduzeća za puteve (PZP) Niš.

Policija je, takođe, privela i bivše direktore PZP Niš Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, direktora "Šer korporacije" Ristu Ristića, predsednika Skupštine akcionara PZP Niš Dejana Jevtića, akcionara PZP Niš Zorana Kaitovića, direktora "Delta brokera" Predraga Filipović i procenitelja "Konzita" Rašo Zdravka.

Određeno policijsko zadržavanje od 48 sati
Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, biznismenu Milu Đuraškoviću i za još sedmoro osoba, koji su jutros privedeni, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati, potvrđeno je agenciji Beta u MUP-u Srbije.
Kako RTS javlja, oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz privatizovanih putarskih preduzeća čime su nezakonito pribavili imovinsku korist od preko 30 miliona evra za Miroslava i Marka Miškovića i Mila Đuraškovića.

Miroslavu Miškoviću je, kako se sumnja, u jednoj transakciji, pribavljena imovinska korist od oko milion i po evra za koliko mu je na ime povraćaja kredita više isplaćeno. Prethodno je Preduzeće za puteve Niš je za privatizaciju PZP Beograd 2005. godine uzelo 23 miliona evra kredita od Miškovićeve firme "Hemslejd trejding limitid" sa Kipra, sa godišnjom kamatom od tri odsto. Međutim, umesto 25 miliona evra kredita sa kamatom, isplaćeno mu je 26,5 miliona evra.

Milo Đurašković, vlasnik "Nibens korporacije", "Šer korporacije", firme "Emisio broker" i privatizovanih preduzeća za puteve, kako saznajemo, sumnjiči se da je zloupotrebom službenog položaja stekao imovinsku korist u iznosu od oko 12 miliona evra prilikom kupoprodaje akcija rudnika krečnjaka "Nemetali Topola". Na njegove lične račune "leglo" je oko 4,5 miliona evra, a na račun "Šer korporacije", čiji je vlasnik, oko 7,5 miliona evra.

Marku Miškoviću, vlasniku "Mera investment fund BV" sa Holandskih Antila, pribavljena je imovinska korist u iznosu od oko 18 miliona evra razlikom u ceni kupovine i prodaje 47,59 odsto akcija PZP-a Niš, javlja RTS.

Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 13 Dec 2012, 11:24
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Šta kaže Milka Forcan o hapšenju


Milka Forcan, bivša saradnica Miroslava Miškovića kaže da njegovo privođenje nije politički progon već posledica konkretnih istražnih i poslovnih aktivnosti.


Milka Forcan, bivša saradnica Miroslava Miškovića

Slika

U razgovoru za B92 Milka Forcan je izjavila da Miroslav Mišković nikako nije očekivao ishod koji se desio.

Ključni razlozi - nedostatak mere i politički kontekst
Milka Forcan smatra da je Mišković i njegovo poslovanje nisu bili sporni dokle god se on držao realnog biznisa i poslovnih aktivnosti Delte koji su bili okosnica poslovanja te kompanije kao što je zastupanje poznatih svetskih brendova ili trgovina agrarnim proizvodima.
"Nedostatak osećaja i mere osnovni razlog zbog kojeg se Miroslav Mišković našao u situaciji u kojoj se našao. Većina problema nastaje onda kada, po mom viđenju, Delta u procesu privatizacije postaje većinski vlasnik firmi koje nemaju direktne veze sa poslovanjem same kompanije. Gospodin Mišković je na neki način i izneverio mnoge i izigrao poverenje svojih zaposlenih. Uključujući i mene, iako već ima više od dve godiene da sam izašala iz te firme. Dakle, ove stvari koje su danas sporne, nisu deo sistema Delte"
Milka Forcan navodi i da je celom slučaju doprinelo i to što je Mišković poslednjih godina mnogo češće pominjan u kontekstu političkih dešavanja nego u kontekstu biznis aktivnosti.
"Dakle godinama već slušamo o tome koliko je bio njegov doprinos u formiranju prethodne vlade, da li je i koliki je njegov doprinos bio u formiranju ove vlade, da li je hteo da menja ovu vladu u određenom trenutku, da li mu je smetao Boris Tadić, pa je navijao za Đilasa i slične stvari. Bez obzira što je pitanje šta je od toga stvarno tačno a šta je preuveličavanje, mislim da je i to jako negativno uticalo i doprinelo na čitav odijum javnosti koji protiv njega i njegovih aktivnosti sada postoji".
"Sve ovo što se dešava je svakako veliko iznenađenje ne samo za njega nego i za ukupnu javnost. Prema nekim mojim informacijama, mislim da on nikako nije očekivao ovakav ishod, niti se pripremao za ovo što se desilo", rekla je ona.

"Činjenica o kojoj se pričalo, a koja je podstrekivana i od samog Miškovića, je bila da se on sada oseća jačim nego ikada. Danas vidimo koliko je ta procena bila pogrešna. Postojale su priče da mu upravo ova konstelacija, kako je formirana ova vlada u potpunosti odgovaraju, a jasno je da ne samo da je to bila potpuno pogrešna procena nego je jasno i da nije u pitanju politički progon nego da su u pitanju konkretne istražne radnje i konkretne poslovne aktivnosti", rekla je Forcanova za B92.

Po njenom mišljenju najbolju poruku o celom "slučaju Mišković" dao je pre nekoliko dana minstar pravde Nikola Selaković.

Mislim da je najbolja poruka u njegovoj rečenici da je gospodin Mišković prethodnih 20 – 25 godina pozivao na slušanje i saslušavao i da je došlo vreme da njega neko sasluša.

Ovo je ključna rečenica i u ovoj rečenici gospodina Selakovića sadržane su sve aluzije koje postoje godinama na evetnualne neprimerene aktivnosti i pritiske koje su trpeli svi oni koji su se našli kao prepreka na putu do ostvarivanja određenog cilja, koji se nisu povinovali određenoj volji i koji su smogli snage da izaberu neki drugi put. Ta jedna rečenica zapravo govori sve ono što se godinama sluša, analizira, insinuira", smatra Milka Forcan.

Podsetimo, ministar pravde Nikola Selaković to je izjavio gostujući u Kažiprstu B92.

Ona je rekla da o poslovanju "Nibens grupe" i o Deltinom učešću u konzorcijumu koji je privatizovao putarske firme ne zna ništa više od onoga što je pročitala u medjima.

"Verujem da i malo ko od zaposlenih u Delti ima više informacija, tim pre što su i Nibens grupa i neke druge privatizacije koje se sada pominju kao sporne u kontekstu istraga uvek bile mimo sistema Delte. Dakle Nibens, Luka Beograd ili neke druge privatizovane firme one nikada nisu poslovale u sistemu Delte, nikad nisu bile u finansijskim izveštajima i bilansima Delte, nikada se o njima nije diskutovalo na kolegijumima. Tako da, sigurna sam da većina zaposlenih o ovome zna samo ono što pročita iz medija".Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 13 Dec 2012, 11:36
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Mišković na saslušanju u 13 sati


Saslušanje Miroslava Miškovića zakazano za 13 sati, saznaju beogradski mediji. Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i Marko Mišković trebalo bi da budu saslušani tokom dana.


Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković

Zdenko Tomanović, jedan od advokata Miroslava Miškovića, odbio je da da izjavu za B92 dok njegov klijent ne iznese odbranu. RTS nezvanično saznaje da do sada saslušani Zoran Kaitović, Rašo Zdravko, i direktor "Delta brokera" Predrag Filipović
Da podsetimo, rаdnа grupа Uprаve kriminаlističke policije privelа je Miroslаva Miškovića, vlаsnikа "Deltа holdingа", Mаrkа Miškovićа, vlаsnikа firme "Mera investment fund" i Milа Đurаškovićа, vlаsnikа "Nibens grupe", "Šer korporаcije" i Preduzećа zа puteve (PZP) "Niš", kаo i još sedаm osobа.

Slika

Policijа je, tаkođe, privelа i bivše direktore PZP "Niš" Milutinа Gаševićа i Zorаnа Mihаilovićа, direktorа „ Šer korporаcije" Ristu Ristićа, predsednikа Skupštine аkcionаrа PZP "Niš" Dejаnа Jevtićа, аkcionаrа PZP "Niš" Zorаnа Kаitovićа, direktorа "Deltа brokerа" Predrаgа Filipović i proceniteljа "Konzitа" Rаšo Zdrаvkа.
Svi privedeni se prvo bili odvedeni u policiju, a zatim odatle u Tužilaštvo za organizovani kriminal, u kome su neki bili saslušani.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da istraga o poslovanju Miroslava MIškovića u vezi s "Nibens grupom" nije završena, odnosno, kako je rekao, trenutno se upoređuju finansijski izveštaji. Takođe, kazao je Radisavljević, vodi se i istraga koja bi trebalo da pokaže kako je Mišković došao do novca koji je uložio u "Nibens grupu".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je posle privođenja poručio da "niko, pa ni Mišković, ne može da pobedi Srbiju", a rekao je i da su mu iz policije prenete Miškovićeve reči prilikom privođenja. MUP je naveo da je Vučiću prećeno, zbog čega mu je podignut nivo bezbednosti na najviši nivo, a Miškovićevi advokati su demantovali da je pretnji bilo.

Advokatska kancelarija kompanije "Delta" demantovala je medijska nezvanična saznanja koja je u jednom trenutku potvrdio i direktor policije Milorad Veljović da je pri privođenju Mišković, izjavio da prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je proteklih meseci govorio o mogućem privođenju Miškovića, neće dočekati sinoćnje gostovanje na RTS-u.

Podsećamo, vlasnik Delta holdinga je drugi put saslušan u MUP-u u ponedeljak. Istog dana je saslušan i suvlasnik Nibensa Milo Đurašković.

Sin vlasnika "Delta holdinga" Marko Mišković saslušan je u petak u policiji, u svojstvu građanina, o saradnji svog preduzeća "Mera investment fond" s Đuraškovićevom "Nibens grupom". Marko Mišković je trebalo ove sedmice da ponovo bude saslušan u svojstvu građanina u policiji.

On je sprečen na aerodromu "Nikola Tesla" da avionom napusti zemlju i policija mu je oduzela pasoš kao meru za obezbeđenje prisustva radi neometanog vođenja pretkrivičnog postupka.

Njegov otac, Miroslav Mišković, saslušan je prvi put prošlog ponedeljka o poslovanju firme "Delreal".

Insajder se bavio spornim privatizacijama putarskih preduzeća još 2009. Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đuraškovć uhapšen je još u maju prošle godine, a tereti se da je zloupotrebom službenog položaja oštetio preduzeće FAM Kruševac, za više od 32 miliona evra.

Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 13 Dec 2012, 11:37
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Pod lupom poslovi Miškovića sa Šarićem


Izvori iz istrage otkrili su da postoji sumnja i da je Marko Mišković imao ulogu u pranju para za Darka Šarića, pljevaljskog narko-bosa koji je još u bekstvu.

Slika

Darko Šarić
Vicepremijer Aleksandar Vučić je pokazao papir kojim se dokazuje plaćanje konsultantskih usluga firme “Fajnenšel ejndžels“. Reč je, kako se sumnja, o preduzeću Darka Šarića, registrovanom u američkoj državi Delaver. Dve isplate u iznosu od tri i dva miliona evra holandskoj firmi “Grejt investments kooperejšn“, za koju se pretpostavlja da pripada Marku Miškoviću, otkrivene su još u akciji “Balkanski ratnik“.

Proverava se i to da li je Šarić pozajmio Miškoviću pet miliona evra u gotovini i da mu je kasnije taj dug vraćen preko računa. Pare su vraćene pod formom plaćanja navodnih konsalting usluga za ispitivanje tržišta u Crnoj Gori. Inspektori srpske policije koji rade na ovom slučaju zbog toga smatraju da cela transakcija predstavlja klasično pranje novca.

Druga navodna povezanost Miškovića i Šarića tiče se izgradnje “Belvila“. Ona je otkrivena u istrazi protiv Ive Sanadera, bivšeg premijera Hrvatske. Navodno su austrijske vlasti istražujući povezanost “Hipo Alpe Adrija banke“ sa Sanaderom, otkrile više finansijskih transakcija čija je dokumentacija vodila do izgradnje naselja u novobeogradskom Bloku 67.

Slika
Marko Mišković
Navodno, preko određenih of-šor kompanija u Holandiji, za koje se sumnja da pripadaju Šariću, uplaćeno je 100 miliona evra na račune “Hipo Alpe Adrija banke“, u prvom redu u Lihtenštajnu. Uporedo s tim, od 2007. do 2009. filijala “Hipo Alpe Adrija banke“ u Holandiji, firma “Hipo grup Nederlands korporejt fajnens“, odobrila je kredit od 81,56 miliona evra, a filijala “Hipo Alpe Adrija internešenel“ odobrila je 2008. i 2009. još jedan kredit od 17,9 miliona evra.

Krediti su prebačeni na račun preduzeća “Blok 67 asosiejts“, koje je bilo zaduženo za gradnju naselja “Belvil“. Otplata kredita je vrlo brzo prestala, od oba kredita vraćeno je oko 8,5 miliona evra, a banka je dug interno namirila iz sume od 100 miliona koju je, kako se sumnja, Darko Šarić ranije uplatio.

Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 13 Dec 2012, 11:56
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Šta je Mišković ispričao policiji dva dana pre hapšenja: "Moj je bio samo 1 odsto"


Dva dana pre hapšenja, Miroslav Mišković i Milo Đurašković su na saslušanju u policiji tvrdili da tender za kupovinu PZP Beograd nije bio namešten, da su se udružili upravo zbog jakih uslova na tenderu i da je njihovo poslovanje bilo u skladu sa zakonom.


Slika
Miroslav Mišković je uhapšen jutros
Ni jedan ni drugi, međutim, nisu objasnili štetu koja je nastala preduzećima koje su privatizovali, a poslovne odluke objašnjavali su interesom kompanije.

- Agencija za privatizaciju odredila je uslove tendera, a sa Miškovićem sam udružio preduzeća, oformili smo konzorcijum i ušli u posao. Ne vidim šta bi tu moglo da bude nezakonito - objašnjavao je Đurašković, čije je saslušanje prekjuče počelo u 10 sati, dok je Mišković ispitivan od 15 sati.

- Kako ste i zašto sa Đuraškovićem oformili konzorcijum za kupovinu PZP “Beograd”? - bilo je prvo pitanje koje su inspektori antikorupcijskog tima MUP-a Srbije postavili vlasniku “Delte”.

- Đuraškovića poznajem odranije. Konzorcijum je bio neophodan jer ni njegova, a ni moja firma nisu samostalno mogle da konkurišu za kupovinu PZP “Beograd” - odgovorio je Mišković i dodao da su u posao ušle njegova firma “Delta M”, Đuraškovićeva “Emisio broker” i PZP “Niš”, koji je ranije privatizovao.

"Nama je interes bio i tih jedan odsto"

Slika
Pročitajte još:
Vučić o pretnjama: Mišković je to izgovorio valjda u besu

Advokat: Mišković je rekao da "Vučić ne može da se pojavi na RTS-u ako ga prethodno ne uhapsi"

Veljović: Maksimalno obezbeđenje za Vučića

EU o hapšenju Miškovića: Potez koji ohrabruje

Radisavljević: Miškovići i Đurašković prisvojili 2,8 milijardi dinara
Uslovi tendera bili su da potencijalni kupac ima poslovni prihod od najmanje 50 miliona evra u 2003. godini, što je od domaćih firmi jedino ispunjavala “Delta M”. Drugi uslov, najmanje petogodišnje iskustvo u izgradnji puteva, ispunjavao je PZP “Niš”.

- Zašto je “Delta” sklopila aneks ugovora po kojem je u kupovini PZP “Beograd” imala samo jedan odsto? - bilo je jedno od pitanja koje su postavili policajci.

Mišković je odgovorio:

- Zato što su ideja za kupovinu i biznis plan bili Đuraškovićevi. Izgradnja saobraćajnica je bila njegov posao, a moja firma mu je samo pomogla. Nama je interes bio i taj jedan odsto, jer nismo planirali da ulažemo novac.

- Ali, vaša firma je Đuraškoviću odobrila kredit kako bi preko PZP “Niš” kupio PZP “Beograd”? - nastavljeno je policijsko ispitivanje.

- Tačno. Kredit je odobrila moj firma “Hemslejd”. On nije platio prvu ratu, zbog čega je u vlasničku strukturu ušla firma moga sina Marka, ali je izašao iz posla kada je Đurašković isplatio ceo kredit - objasnio je Mišković.

"Odgovarao je konkretno, detaljno i smireno"


Slika
Milo Đurašković, doskora najveći putar Srbije

Kako za “Blic” objašnjavaju sagovornici iz policije, za razliku od prošlog saslušanja, kada su Miškovićevi odgovori bili uopšteni, on se ovoga puta bolje spremio za razgovor.

- Odgovarao je konkretno, detaljno i smireno - navode u MUP-u.

Za razliku od Miškovića, Đurašković, koga policija karakteriše kao osobu koja je bez dinara u džepu uspela da privatizuje 10 preduzeća u Srbiji, na pitanja je odgovarao arogantnim tonom.

- Sve vreme je tvrdio da je veliki biznismen koji se bavio krupnim poslovima, da je od jednog preduzeća kupio 10, ali da je sve uradio po zakonu - navode naši sagovornici.

Blic


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 13 Dec 2012, 12:21
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Mišković u Podgorici kupovao zemljište ispod cene?


Vlasnik kompanije Delta holding Miroslav Mišković ranije je kupio zemljište u Podgorici ispod tržišne cene, kao i neke proizvodne hale bivše fabrike "Radoje Dakić", naveo je koordinator protesta radnika te fabrike Milan Vukčević.

Slika
Miroslav Mišković
Vukčević je podgoričkom listu Dan rekao da je Mišković za 7,6 miliona evra kupio livnicu i upravnu zgradu "Radoja Dakića" i oko 50.000 kvadrata fabričkog zemljišta. Na tom zemljištu je, prema navodima Vukčevića, kasnije drugi
investitor podigao stambene zgrade, a Mišković je svoj objekat Delta siti podigao u neposrednoj blizini, na zemljištu bivše fabrike nameštaja "Marko Radović", a ne na zemljištu koje je kupio od fabrike "Radoje Dakić".

Podgorički listovi Vijesti i Dan podsećaju u današnjim brojevima na naklonost premijera Mila Đukanovića za poslove Miškovića u Crnoj Gori, kao i na poslovne veze izmedju Miškovića i premijerovog brata Aca Đukanovića.

Na tržište Crne Gore Mišković je ušao 2007. godine. Prvo je investirao u kompaniju mobilne telefonbije M:tel, u kojoj je kasnije svoj vlasnički udeo prodao.
Mišković je u Crnoj Gori otvorio i lanac prodavnica Maksi, kao i veliki šoping mol Delta Maksi koji je kasnije prodat belgijskoj Delez grupi.

List Pobjeda danas, takođe, podseća na ranije tvrdnje Stanka Subotića da je predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević "primao novac od Miroslava Miškovića i Milana Beka, da za račun Vojislava Koštunice radi protiv Crne Gore".

List citira i raniju izjavu direktora C marketa Slobodana Radulovića da su Medojević, zatim, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, bivši crnogorski ministar Andrija Jovićević i predsednik Narodne stranke Predrag Popović od Miškovića i Beka, uoči referenduma u Crnoj Gori, dobili pet miliona evra da bi sprečili referendumski rezultat u korist nezavisnosti.

Medojević je, medjutim, za list Vijesti izjavio da bi i u Crnoj Gori kada bi se pokrenula akcija slična onoj u Srbiji, kao Miroslav Mišković prošli i ovdašnji biznismeni Dragan Brković i Veselin Barović, ali i neki funkcioneri vladajućhe Demokratske partije socijalista.

List Dan podseća da je Milo Djurašković koji je uhapšen sa Miroslavom Miškovićem i njegovim sinom Markom Miškovićem, ranije dobio lokalnu nagradu opštine Berane na predlog meštana rodnog sela Budimlje gde je podigao manastir.

Srpska pravoslavna crkva je Đuraškovića odlikovala Ordenom svetog Save. Djurašković se biznisom poceo baviti u Beranama, početkom 90-tih godina, kada je trgovao južnim voćem. Kasnije je prešao u Srbiju i poslove nastavio trgovinom nafte.

Blic


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: AFERE-mito i korupcija  |  Poslato: 13 Dec 2012, 12:31
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Vučić: Presude za korupciju u 2013.


Optužnice i optužni predlozi najvećim delom su završeni pa bi presude za 24 sporne privatizacije mogle biti sledeće godine, kaže prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.


"Optužnice su već najvećim deloma završene, ili optužnice ili optužni predlozi, ali ako me pitate kada očekujem presude, ja očekujem da u toku naredne godine imamo više presuda", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Vučić je kazao da se u poslednjih 25 godina nije desilo da u Srbiji odgovara neka "krupna riba", a da sada, tužioci traže pojačanje jer ne mogu da postignu sve.

Slika

"Da smo hteli da selektujemo predmete mogli smo od Bus plusa do bilo kog, ova 24 predmeta koja imamo u izveštaju EU, to ćemo da radimo", rekao je Vučić i napomenuo da je vreme da se Srbija očisti od korupcije.

Vučić je istakao da je nemoguće boriti se protiv korupcije bez političke volje i da mora biti nulta toleranicija na korupciju.

"Morate da stvarate institucije i mi ih stvaramo. Neka pričaju i govore po medijima šta hoće i kako hoće, ali institucije moraju i radiće svoj posao. Drago mi je što je neko sa strane, a ne samo mi odavde rekao da je ovo bolje nego što je bilo i da ovo je napredak", naveo je potpredsednik.

Vučić je izrazio očekivanje da će od polovine sledeće godine i građani osetiti promene na bolje i dodao da se borba protiv kriminala i korupcije vodi i da bi se stvorili povoljni uslovi za investiranje u Srbiju i zapošljavanje ljudi.

"Ostaje nam da menjamo propise u skraćivanju birokratskih procedura, bržih dozvola da bismo imali više novca i zaposlenih", rekao je Vučić.

Vučih je rekao da očekuje da u narednih godinu ili godinu i po dana država izađe iz vlasništva iz svih medija. Na konstataciju da u medijima ima mnogo skrivenog vlasništva, Vučić je rekao da je to nesumnjivo i da će se i na tome raditi.

Upitan o prevremenim izborima, Vučić, koji je i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, je istakao da se SNS ne plaši izbora, ali da ima poverenja u koalicione partnere i da im je namera da urede zemlju.

"Insistiramo na dobijanju datuma (za početak pregovora sa EU). To je pragmatski, racionalan i realan pristup, to će otvoriti vrata mnogim kompanijama. Kad dobijete datum pružate sigurnost tim kompanijama... O izborima ne razmišljamo, ali ako bude bilo bilo kakvih želja i ideja o tome da narod nije uz nas i slično - izaći ćemo na izbore", rekao je potpredsednik vlade.

Vučić je rekao i da je politika vlade usaglašena na svim pitanjima i da on radeći na borbi protiv korupcije nije izabrao "ni najlakše ni najlepše".

"Izabrao sam posao u kojem sam sebi unapred presudio. Svejedno je kad će presuda da dođe u izvršenja, ali to radim za svoj narod. Želim da pokušam da uradim nešto za svoju zemlju", dodao je on.

Govoreći o pitanju Kosova, Vučić je kazao i da su integrisani prelazi između Kosova i centralne Srbije "možda najteža moguća stvar koja je ranije dogovorena".

On je naveo da bi bilo neozbiljno da se Srbija ne pridržava ranije postignutih dogovora i da bi izgubila kredibilitet, i dodao da sa druge strane Srbija trenutno ima najbolje odnose sa Rusijom u poslednjih 25 godina.

Govoreći o zaključku Saveta ministara EU, da bi davanje datuma Srbiji za otpočinjanje pregovora sa EU trebalo da se desi u prvoj polovini 2013, Vučić je kazao da je odluka iz Brisela bila očekivana.

"To je dobra odluka, ta odluka neće ljudima promeniti život, građani moraju da znaju da je reč o procesu, koji ne traje mesec ili dva", naveo je Vučić.

(Beta, foto: Beta/Darko Vojinović)


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker