Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Apr 2019, 10:41


Autoru Poruka
Maša
Post  Tema posta: Re: VESTI - umetnost,kultura  |  Poslato: 17 Mar 2014, 10:42
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Stihovi i razgovori

Kreativni dijalog između različitih pesničkih generacija i poetičkih grupa i pokreta biće osnovna tema ovogodišnje manifestacije „Svetski dan poezije“


Slika


KREATIVNI dijalog između različitih pesničkih generacija i poetičkih grupa i pokreta biće osnovna tema ovogodišnje manifestacije „Svetski dan poezije“, od 20. do 22. marta, čiji je moto „Mi (ni)smo vaša deca“, koju već tradicionalno organizuje Kulturni centar Beograda.


adbuka oglasiPodesi oglase | Postavi oglas

Kroz razgovore o poeziji, čitanje novih knjiga i akcije animiranja publike, tokom trodnevne manifestacije, pesnici će se baviti odnosom „starost - mladost“ u poeziji, i pitanjima: Da li u poeziji „očevi“ više vole „sinove“, a „majke“ svoje „ćerke“, ili obrnuto? Ko ima najviše „dece“ među pesnicima, a ko najviše „roditelja“? Kao i to da li se rešavaju problemi „u krugu porodice“? Koji je „muški“, a kakav je „ženski“ način rešavanja problema (pesme)?

Uz mnogobrojne pesnike iz Srbije, prevashodno sa beogradske i novosadske scene, gosti beogradskih dana poezije biće i ugledni pesnici iz nekoliko stranih zemalja. Iz Japana stiže svetski poznat pesnik Mucuro Takahaši (1937), jedan od najplodnijih japanskih savremenih književnika. Nosilac je Medalje sa ljubičastom trakom, koju mu je dodelio car za njegov doprinos umetnosti. Piše i dramske tekstove, romane i književnu kritiku.

Iz Italije dolazi pesnik i filozof Umberto Fjori (1949), koji je pesničku karijeru počeo sedamdesetih godina u rok bendu „Stormi siks“. Bavi se i književnom i rok kritikom.

Gošća će biti i Monika Rink (1969), nemačka književnica, koja piše liriku, prozu i eseje i dobitnica je mnogih kniževnih nagrada.

Organizatori su pripremili bogat program koji će se, osim u KCB-u, odvijati u Biblioteci grada Beograda, Gete institutu i Francuskom institutu, UK Parobrod, Muzeju Ive Andrića i Kulturnom centru Novog Sada. Urednik programa je Nenad Milošević, a koncept manifestacije potpisuje Olivera Stošić Rakić.OKRUGLI STOLOVI

NA pitanje: „Kako se poezija plasira kroz obrazovne sisteme“, pokušaće da odgovore učesnici jednog od okruglih stolova koji će biti deo programa „Dana poezije“. Ova važna tema ukazaće na razliku u odnosu na situaciju iz prošlosti, u kojoj književnost nije bila isključivo prepuštena tržišnim uslovima. Teme će biti i „Ženska poezija“ odnosno „Kritička i angažovana poezija“.


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: VESTI - umetnost,kultura  |  Poslato: 01 Apr 2014, 15:36
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Vek i po Matice srpske: Veliki dolazak kući

Vek i po navršava se ove godine otkako je Matica srpska, najstarija naučna i kulturna institucija u Srba, „doplovila“ iz Pešte kući, u Novi Sad


Slika


VEK i po navršava se ove godine otkako je Matica srpska, najstarija naučna i kulturna institucija u Srba, „doplovila“ iz Pešte kući, u Novi Sad. Taj jubilej grad Novi Sad, Vojvodina i Srbija obeležiće nizom svečanosti.

Predsednik Matice Dragan Stanić rekao je u ponedeljak da će ova značajna godišnjica pod nazivom „Vek i po Matice srpske u Srpskoj Atini“ imati četiri segmenta i trajaće tokom čitave godine.

- Izložba artefakta iz peštanskog i novosadskog perioda Matice srpske biće priređena 3. aprila u Matici, a centralni deo proslave, Svečana akademija biće održana u Srpskom narodnom pozorištu 11. maja, odnosno na dan prve sednice Matice srpske nakon preseljenja - kazao je Stanić.

Treći segment biće naučni skup u novembru o značaju preseljenja Matice srpske u Novi Sad za razvoj nacionalne kulture i jačanje srpskog nacionalnog bića u južnoj Ugarskoj. Jubilej će upotpuniti i niz manifestacija, promocija knjiga, predavanja i pratećeg programa tokom cele godine.

- Matica je svojim preseljenjem u Novi Sad utkala kulturni značaj našeg grada na nacionalnoj mapi - rekao je u ponedeljak gradonačelnik Miloš Vučević. - Time je nesumnjivo dala atribute Novom Sadu da bude proglašen „Srpskom Atinom“.

Vučević je dodao da je učešće grada u predstojećim svečanostima Matice srpske veoma značajno za predstojeću kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić istakao je da je Matica srpska jedan od temelja srpske kulture, te je i pokrajinskim vlastima velika čast da daju svoj doprinos značajnom jubileju.

Generalni sekretar naše najstarije kulturne institucije Đorđe Đurić najavio je obeležavanje jubileja i u Budimpešti, zajedno sa našim sunarodnicima u Mađarskoj.


BLAGO NA PAROBRODU

NAJUMNIJI Srbi u Ugarskoj osnovali su Maticu srpsku 1826. godine u Pešti. Posle 38 godina (1864) odlučili su da je presele u Novi Sad. Na parobrod „Napredak“ Jovana Forovića iz Velikog Bečkereka natovarili su kompletno blago tamošnje srpske kulture - ukupno 61 sanduk. U te sanduke stala je i prva javna naučna biblioteka u Srba. Preseljenjem ove institucije započela je kulturna renesansa Srba na ovim prostorima.


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: VESTI - umetnost,kultura  |  Poslato: 05 Apr 2014, 10:35
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Izložba „Sto dela iz zbirki MSU“ podsetila na bogatstvo umetničke riznice na Ušću

Među radovima i Šumanovićevo platno, koje je koštalo koliko vila u Puškinovoj ulici


Slika


MUZEJ savremene umetnosti svojevremeno nisu zaobilazili ni najviši državni gosti, a na te slavne dane zdanja na Ušću, upravo nas podseća sjajna izložba „Sto dela iz zbirki MSU - jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945.“ otvorena u Muzeju „25. maj“. Predstavljena su sama remek-dela, „koncentrat“ kulturnog bića bivše zemlje, pa bi bilo dobro da ova priča o jugoslovenskoj umetnosti u sto eksponata, probudi i savest nadležnih bez kojih rekonstrukcija MSU, započeta pre sedam godina - neće biti završena ni za sledećih sedam.

Postavka koju nam na atraktivan način nudi MSU je, zapravo, priča o blistavoj epohi građanske umetnosti, koja je imala „svoje patrijarhalne početke“ u impresionizmu, svoj zenit u slikarstvu četvrte decenije i pad u socijalnom slikarstvu.

Jasno je da te 1900. kojom započinje izložba, Jugoslavija nije postojala, ali su veze umetnika na osovini Beograd-Zagreb-Ljubljana bile veoma intenzivne. Primetni su i uticaji raznih evropskih škola u kojima su učili naši prvi modernisti. Iako je više zamišljena kao apel, nego studiozna analiza, na izložbi se mogu prepoznati različita stilska rešenja. Istovremeno, u krugu te vremenski tako zgusnute i stilski raznorodne celine, prepoznatljivo je i stalno prisutvo uvek žive borbe za modernu sliku. Za takvu sliku „koja će se odvojiti od literature, priče i mita i okrenuti se sebi, svojim zakonima i svom osobenom biću“.

Mnoga od izloženih dela pored opšte vrednosti i značaja imaju i svoje intimne istorije. U takve spada i predanje o „Pijanoj lađi“ Save Šumanovića koju je umetnik 1927. godine uradio u transu, za sedam dana i noći. Potom je doživeo nervni slom. Slavko Simić je svojevremeno ispričao kako je, kad je oglašena prodaja „Lađe“, bio u velikoj dilemi da li da je kupi.


Slika


„Pijana lađa“ Save Šumanovića

„Ali, živeli smo kao podstanari i umesto Savine slike kupio sam skromnu vilu ’Pčela’ u Puškinovoj ulici,“ prisećao se Simić.

Sva ta izuzetno vredna dela, po rečima Vladislava Šćepanovića, v. d. direktora MSU, koja nisu mogla dugo da se vide, sada su pred publikom zahvaljujući pre svega Muzeju istorije Jugoslavije, u čijem sastavu je Muzej „25. maj“. Kako kaže Šćepanović, pokazano je na delu šta je prava kolegijalna saradnja, u trenucima kada su ovakve izložbe nemoguće.

Ideja o organizovanju postavke „Sto dela iz zbirki MSU - jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945.“ upravo je i podstaknuta činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, muzej tokom dugih godina rekonstrukcije nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku. Samim tim je i njegova funkcija izlaganja umetnosti 20. veka suspendovana. Kolekcija je lična karta svake muzejske ustanove i njena primarna briga, a stalna postavka uvek raspoloživi resurs znanja o umetnosti, pa je tim više neshvatljiv nemar države za sudbinu Muzeja savremene umetnosti. Ta višegodišnja nebriga ostavila je duboke posledice, kako po funkcionisanje i razvojnu politiku kuće, tako i po njenu društvenu, kulturnu i obrazovnu funkciju


Slika


„U ćeliji“ Đorđa Andrejevića Kuna

A da postoji nasušna potreba publike za ovom umetničkom riznicom videlo se već na otvaranju, kome je prisustvovalo više stotina posetilaca. Bukvalno „igla nije imala gde da padne“. U publici su bili i brojni umetnici različitih generacija, kustosi i drugi profesionalci, zainteresovani da vide neka od najznačajnijih dela jugoslovenske i srpske umetnosti iz zbirki koje su većinom činile i prvu stalnu postavku muzeja otvorenog 1965. godine.


Slika


TALOG BAHATOSTI

AKADEMIK i slikar Dušan Otašević ukazujući na značaj ovog poduhvata, smatra da je kultura danas u Srbiji prekrivena teškim slojem „bahatog nipodaštavanja i neodgovornog neprepoznavanja“. Gustina tog taloga se, po njegovim rečima, iz dana u dan povećava i „zato se radujemo svakoj izdatoj knjizi, svakoj pozorišnoj premijeri, svakom koncertu, svakoj izložbi“.


„Devojčica u kolicima“ Jovana Bjelića


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: VESTI - umetnost,kultura  |  Poslato: 22 Apr 2014, 09:20
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Sombor: "Varošani i paori" Save Stojkova

Izložba u čast 89. rođendana slikara. Postavku čine 23 rada, mahom portreta, nastalih od 1947. do danas, a posebno je zanimljiv manji opus starih somborskih zanata


Slika


U OKVIRU proslave 89. rođendana našeg poznatog slikara Save Stojkova, u Galeriji Preparandije Pedagoškog fakulteta u Somboru otvorena je njegova izložba "Varošani i paori". Ovo je sedma po redu izložba Stojkova u zdanju u kome se, već četiri pune godine, nalazi i njegova stalna retrospektivna postavka.

Izložbu čine 23 rada, mahom portreta, koja su nastali u periodu od 1947. do danas, a posebno je zanimljiv manji opus starih somborskih zanata, predstavljen na šest velikih slika, koje su naslikane tokom nekoliko poslednjih meseci.

Ulazak u devetu deceniju života somborskom umetniku, koji je već odavno postao prepoznatljivi znamen ovog grada i vojvođanske ravnice, uz brojne prijatelje, posetioce i poštovaoce njegove umetnosti čestitali su, na simpatičan način, i učenici trećeg razreda Osnovne škole "Nikola Vukićević", koji su, uz neizbežnu rođendansku pesmicu, maestru poklonili i kolekciju svojih radova nastalih u njegovom ateljeu tokom zajedničkog crtanja na času likovnog vaspitanja, u februaru ove godine.

Izložbu "Varošani i paori" otvorio je jedan od najomiljenijih srpskih dečjih pesnika Ljubivoje Ršumović, koji je, ujedno, već godinama, i predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Govoreći o ovoj izložbi i Savi Stojkovu Ršumović je rekao, citirajući pesnika Duška Radovića, da "treba vedro misliti, vedro pisati, vedro se ponašati, što znači biti saradnik sunca, i baš zbog toga", kako je rekao, može čika Savu da proglasi "za saradnika sunca". Izložba će biti otvorena do 12. maja.


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: VESTI - umetnost,kultura  |  Poslato: 04 Maj 2014, 11:56
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
AKUD "Krsmanac" sprema etno-spektakl "Srpska bajka"

Akademsko kulturno-umetničko društvo "Branko Krsmanović" započinje rad na stvaranju etno-spektakla pod radnim naslovom "Srpska bajka", objavljeno je u subotu na sajtu RTS


Slika


Akademsko kulturno-umetničko društvo "Branko Krsmanović" započinje rad na stvaranju etno-spektakla pod radnim naslovom "Srpska bajka", objavljeno je u subotu na sajtu Radio televizije Srbije.

Medijski pokrovitelj je RTS, a predstava će biti na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Autorski tim čine koreograf Mojca Horvat, reditelj Kokan Mladenović, kompozitor Aleksandar Sedlar.

Folklor je neprocenjivo blago Srbije, ali i pored mnoštva kulturno-umetničkih društava čini se da danas nije dovoljno vidljiv, niti se predstavlja na pravi način. Zato uprava "Krsmanca" namerava da iskoristi mladost i čistu energiju i da učini srpski folklor brendom, kao što je to nekada bio.

Direktor AKUD "Branko Krsmanović" Tanja Malevanov kaže da kao što je irski ples propagirao "River dens", tako će i to društvo sa svih strana pokazati ono što je Srbija, na primer - Paja Jovanović i "Kićenje neveste".

Na sceni će se kombinovati ono što je izvorno, arhetipsko sa savremenim baletom.

"Krsmanac" će predstaviti naše običaje kroz priču, pesmu i igru i u svojoj originalnoj nošnji, čiji su pojedini komadi stari i tri veka.


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: VESTI - umetnost,kultura  |  Poslato: 12 Nov 2014, 02:59
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 42736

OffLine
STO GODINA OD POČETKA PRVOG SVETSKOG RATA

IZLOŽBA VOJVOĐANSKE UMETNOSTI U BEČU

U Beču će u četvrtak biti otvorena velika izložba vojvođanske umetnosti pod nazivom "Slutnja, krv i nada"

Slika

Izložba u saradnji novosadske galerije "Bel Art" i bečke galerije Kinstlerhaus je priređena povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

"To je jedinstvena prilika da se publici predstavi kompleksan program vojvođanskog arta, čime se ujedno pravi i promocija Vojvodine, kao jedne jedinstvene multinacionalne i multikonfesionalne sredine", rekao je pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić koji će izložbu otvoriti u četvrtak.

Izložba ima tri segmenta: prvi je postavka "Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti", u kojem će, uz Konjovićeve, biti i radovi drugih slikara od 1914. do 1990. godine.

Druga celina izložbe je nazvana "Fatalne devedesete", a treću čini postavka dela nastalih posle 2000. godine - "Tranzicija u umetnosti - umetnost u tranziciji".


Akter

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker