Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 10 Jul 2025, 14:51

Autoru Poruka
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 31 Avg 2013, 11:33
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43

Škole nema ko da čuva

Predstavnici policije i školske uprave složili se da učenici treba da budu bezbedniji. U 119 osnovnih i srednjih škola u gradu i prigradskim naseljima svega 17 policajaca

Slika

U 205 osnovnih i srednjih škola na području Južnobačkog okruga, bezbednosna situacija je, pokazale su analize, bolja u odnosu na prošlu godinu, o čemu svedoči manji broj incidenata. Problem je, međutim, nedovoljan broj školskih policajaca, koji su zasada angažovani u svega 17 obrazovnih ustanova u gradu i prigradskim naseljima. I to će se, kako najavljuju iz Policijske uprave u Novom Sadu, popraviti.

Zamenik načelnika odeljenja policije u PU Novi Sad Velimir Kovačević, predočio je da je 17 policajaca za 119 osnovnih i srednjih škola na području grada, sigurno nedovoljno, ali da trenutna situacija - manjak policajaca u novosadskoj policiji, ne dozvoljava povećanje tog broja.

- Na školovanju je trenutno 300 policajaca, i sa njima ćemo prilikom zapošljavanja razgovarati da vidimo ko od njih ima afiniteta da radi kao školski policajac - kazao je Kovačević. - Kolege angažovane u školama podstičemo da sarađuju sa đacima i zaposlenima i da ukazuju na pretkriminalna stanja.

U novosadskoj policiji smatraju da bi školski policajci trebalo da budu uključeni u timove za zaštitu dece od nasilja, i da budu angažovani prvenstveno na sprečavanju nasilja nad učenicima, rasturanja i uživanja narkotika i alkohola. U tom smislu, policija će pojačati i kontrolu ugostiteljskih objekata i lokala za zabavu u blizini škola i obaveštavati nadležne inspekcije ukoliko je potrebno da preduzmu mere iz njihove nadležnosti.

- Kao i prethodnih godina, radićemo na prevenciji svih delikata, edukativnim akcijama, projektima i predavanjima, sa ciljem podizanja stepena bezbednosne kulture učenika, roditelja i prosvetnih radnika - ističu u novosadskoj policiji. - Planirana je i pojačana kontrola patrola na području ostalih škola, na osnovu bezbednosnih procena stanja i potreba u konkretnim slučajevima.

Načelnik školske uprave za Južnobački okrug Petar Viđikant kazao je da u Južnobačkom okrugu ima 205 škola, i da je bezbednost svake godine sve bolja i bolja. Po njegovim rečima, još ima problematičnih škola, a najviše u urbanim delovima grada. Zato će održati sastanak sa svim direktorima škola, kako bi se generalno poboljšala bezbednost.

- Kad se desi neki incident u blizini škole, svi odmah okrivljuju njihove direktore, koji zapravo nemaju nikakve veze sa tim. Takvi slučajevi su se dogodili prošle školske godine u blizini Građevinske i Mašinske škole, gde akteri nisu ni bili učenici tih škola - predočio je Viđikant.

RASKRSNICE

SAOBRAĆAJNA policija će u septembru pojačano kontrolisati raskrsnice u blizini škola.

- Deca najviše stradaju u saobraćaju na putu od kuće do škole i obrnuto, i zato će saobraćajna policija intenzivnije kontrolisati frekventne raskrsnice kod škola - kazao je Kovačević. - Ukoliko bude potrebno, mališane ćemo prevoditi preko ulice. Nadziraće se i stanje saobraćajne signalizacije u okolini škola, kako bi se u saradnji sa nadležnim organima uspostavila najadekvatnija tehnička rešenja za regulisanje saobraćaja.

ANKETA: KOLIKO SU BEZBEDNI NOVOSADSKI ĐACI?

Savo Mazinjanin (31)

elektrotehničar

NAJPRE mora da se menja svest građana. Deca su danas netolerantna jedni prema drugima. Policija ne radi svoj posao. Budu oko škola prvih 10-15 dana od početka nastave, posle ih nigde nema. Mogli bi svakog dana da obilaze škole, da deca imaju osećaj da su organi reda prisutni.

Jelena Damjanac (15)

učenica

PRED kraj osmog razreda dobili smo dva policajca. Dešavale su se svađe i tuče, pa je škola verovatno bila primorana da uvede tu meru. Sistem vrednosti je urušen, pošto bi svako trebalo da ima kućno vaspitanje koje „nosi“ u školu. Da to svi imaju, ne bi bilo potrebe za školskim policajcima.

Zoran ŽivkoviĆ (42)

elektrotehničar

U DANAŠNjE vreme bezbednost dece u školi nije kao što je nekad bila. Upisujem dete u srednju školu, ali još ne znam da li imaju školskog policajca tamo. Trebalo bi sve škole da imaju školskog policajca. Ako ih nema dovoljno, onda škole treba da angažuju firme koje se bave obezbeđenjem.

Bojana ProŠiĆ (16)

učenica

KOD nas u osnovnoj školi nije bilo nikakvog obezbeđenja. Imali smo samo redovna učenička dežurstva. Dešavali su se razni incidenti u školi i oko nje za to vreme. Pošto sam ove godine upisala srednju školu u Novom Sadu, nadam se da će naša bezbednost biti na višem nivou.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 01 Sep 2013, 13:35
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Peti dan protesta ratara u Pančevu

Nezadovoljni ratari i u nedelju će nastaviti blokadu novog puta od Pančeva ka Beogradu i puta prema Jabuci po režimu – dva sata blokade sat slobodnogh saobraćaja

Slika

Nezadovoljni ratari i u nedelju će nastaviti blokadu novog puta od Pančeva ka Beogradu i puta prema Jabuci, izjavio je Tanjugu predsednik udruženja "Pančevački ratari" Jovan Negovan.

On je napomenuo da će blokade biti organizovane po jučerašnjem režimu- dva sata blokade novog puta kod OMV pumpe, a potom će se sat vremena saobraćaj normalno obavljati.

Prema njegovim rečima, put prema Jabuci je potpuno blokiran. Negovan je rekao i da će sutra ujutru blokade biti pojačane, jer će iz pravca Dolova stići još desetak traktora. On je napomenuo da će večeras poljoprivrednici održati sastanak na kome će odlučivati o daljim koracima.

Fabrikie ulja "Dijamant" u Zrenjaninu i "Banat" u Novoj Crnji već peti dan se nalaze u neprekidnoj traktorskoj blokadi nezadovoljnih banatskih poljoprivrednika, koji protestuju zbog najavljene otkupne cene suncokreta od 24 dinara za kilogram, dok oni traže 40 dinara, plus porez na dodatu vrednost.

Dosadašnji razgovori proizvođača suncokreta i prerađivača nisu doneli pomak sa početnih pozicija dve strane, ni posle posredovanja ministra trgovine Rasima Ljajića.

"Od početka blokade smo po smenama, sa parkiranim traktorima, u mirnom protestu, isped fabričkih kapija dve uljare, a u očekivanju dogovora o ceni roda", rekao je danas dopisniku Tanjuga predsednik Uduženja zemjloradnika u Zrenjaninu Ognjen Rackov.

On kaže da su, posle proteklih kišnih dana, ratari krenuli u vršidbu suncokrta, ali da ne znaju gde će smestiti rod te uljarice.

"U Zrenjaninu a i u selima postoje zemljoradničke zadruge i dovoljno otkupnih mesta za smeštaj suncokreta, što je za nas alternativna mogućnost , ako se ne dogovorimo sa "Dijamantom", navodi Rackov.

Predsednik zrenjaninskiog uduženja zemljoradnika kaže da ima informaciju da je fabrika ulja u Zrenjaninu otpočela prijem suncokreta u zakupljenim silosima "Žitoprodukta".

O tome šta namerava da preduzeme zrenjaninska uljara Tanjug nije moga da proveri, jer iz te fabrike,osim zvaničnog saopštenja objavljenog prvog dana blokad nema drugih informacija, koje zavise od odluke menadžmenta hrvatskog koncerna "Agrokor",u čijem je sastavu i "Dijamant".

Uprava kompanije "Dijamant" je tada navela da protest Udruženja poljoprivrednih proizvođača smatra legitimnim i da će ta kompanija učiniti sve da bude maksilmalno korektna prema proizvođačima kako bi se našlo najbolje rešenje.

Predsednik Udruženja zemljoradnika u sređobanatskoj opštini Nova Crnja Petar Matijević izavio je Tanjugu da se nastavlja protest ratara traktorskom blodom prilaza za otkup suncoktreta u Fabrici ulja "Banat", iako bi oni radije ušli na njive.

On kaže da je ta uljara otvorila otkupno mesto u bivšoj fabriči šećera i da poljoptvrednici razmišljaju da li da blokiraju i taj prilaz.

"Ocekujem da se razgovori nastave i da se nađe prihvatljivo rešenje sa obe strane, jer suncokret je zreo za vršidbu, pa ovako, čekajući u traktorima, svi gubimo", kaže Matijević.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 02 Sep 2013, 10:07
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Kikinda: Vidosavu Bugarski živu sahranili

Nečija morbidna zabava ili najmračnija poruka 80-godišnjoj Kikinđanki. U razmaku od dva dana dobila pogrebni venac i mrtvački sanduk na svoje ime

Slika

KIKINDA - Osamdesetogodišnja Vidosava Bugarski, zbunjena i zabrinuta, ne može da dokuči šta je to, i po čijoj volji ili hiru, tako ružno snađe. Neko se s njom surovo poigrao, a možda joj, opet, nečiji morbidni um nagovestio da će tuđom voljom - na onaj svet.

Starica je, u razmaku od nekoliko dana, dvaput doživela neviđenu neprijatnost. Rečeno joj je da je mrtva. A srećom je, za svoje godine ona je krepka, pokretna, u priči jasna i razgovetna.

- Zazvonilo je, pa sam otvorila ulazna vrata. Oniži, suvonjavi, muškarac, najviše mu je 30 godina, samo mi je, bez reči, pružio pogrebni venac. Prenerazim se, pa velim: “Greška, nisam to naručila”. Neznanac se, međutim, ne povlači, pa kaže: “Za vas je sigurno, i poruka je naznačena na ovaj kućni broj”. Uznemirena, pitam tog momka, koga bih, inače, mogla da prepoznam: “Ko si ti? Predstavi se i kaži ko te i zašto šalje.” On onda samo spusti venac i nasloni ga na zid uz kapiju. Ode i ostavi me u čudu. Baš me iznervirao. Zalupim vratima i vratim se u kuću. Dva naredna dana nisam mrdala iz kuće. Treći dan oko podneva izašla sam na ulicu. I umalo da se onesvestim. Pred ulazom, uz samu kapiju - mrtvački sanduk. Bože me sačuvaj. Od šoka nisam mogla da dođem sebi.

Odmah su se okupile komšije. Neko je pozvao policiju, koja, saznajemo, istražuje slučaj. Na vencu je, nezvanično saznajemo, bila i poslednja poruka: “Najlepše poruke povodom vaše smrti.”

- Sanduk, koji je potom po nalogu policije odnet, bio je napunjen peskom. Ne znam da li je na njemu išta napisano. Čekam šta će nadležni uraditi. Ne, ne mogu da pretpostavim ko mi je ovo uradio. Nikome ništa nažao nisam učinila, nikome ništa ne dugujem, niti sam se ikome za bilo šta zamerila, nisam svadljiva. Nije mi, priznajem, svejedno. Dok je dan, kako-tako. A čim zamrači, spopadne me jeza...

Vidosava Bugarski je, inače, poreklom iz Čoke. Pre šest godina sa suprugom, koji je u međuvremenu preminuo, doselila se u Kikindu. Ima dve ćerke, koje ne žive s njom. Samuje i, poverava nam se, od pre nekoliko dana strahuje za svoj život.

ZABRINUTE KOMŠIJE

- OVDE u delu Ulice Vuka Karadžića prema Vašarištu ne pamtimo da se ikad nešto slično desilo. Vidosavu svi znamo kao mirnu i dobru ženu. Strašno je to što joj je neko uradio. Nadamo se da će policija veoma brzo rasvetliti ovaj slučaj - kaže Albert Šulc, jedan od najbližih Vidosavinih komšija.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 03 Sep 2013, 08:53
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Novi Sad: Poskupljuju menza i dom

Studente Univerziteta u Novom Sadu ovog oktobra očekuju neprijatne vesti - nove cene. Domovi će koštati od 1.430 do 1.860 dinara, a menzu dnevno plaćaće 171 dinar

Slika

STUDENTE koji se školuju na državnom budžetu u novoj školskoj godini početkom oktobra očekuje poskupljenje ishrane i smeštaja na Univerzitetu u Novom Sadu.

Mesečna cena smeštaja u domovima prve kategorije povećana je sa 1.400 na 1.860 dinara, a u domovima druge kategorije sa 1.100 na 1.430 dinara. Cena pojedinačnih obroka u studentskim restoranima povećana je na sledeći način: doručak sa 31 na 40 dinara, ručak sa 55 na 72 dinara, a večera sa 46 na 59 dinara.

Ovu odluku donelo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja krajem prošlog septembra, a rešenje je, neposredno uoči odlaska sa ove funkcije, potpisao bivši ministar Žarko Obradović. Studentski centar Novog Sada dobio je rešenje Ministarstva prosvete o poskupljenju krajem prošle nedelje, a studenti su obavešteni tako što je rešenje zalepljeno na oglasnim tablama novosadskih studentskih domova, mesec dana pred početak školske 2013/2014. godine.

- Cena učešća budžetskih studenata prilikom plaćanja smeštaja i ishrane nije menjana već četiri godine - kaže direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba. - Sada je Ministarstvo donelo rešenje o povećanju za blizu 30 odsto za smeštaj u domovima i hranu u menzama. Novi cenovnik počećemo da primenjujemo prvog oktobra.Stanar Studentskog doma „Nikola Tesla“ Nenad Duraković smatra da je rešenje o poskupljenju trebalo mnogo ranije najaviti studentima.

- Poskupljenje ishrane i smeštaja moralo je da bude najavljeno barem šest meseci ranije i naravno da se studentski predstavnici pitaju za mišljenje - kaže Duraković. - Po hodnicima doma već se mogu čuti negodovanja zbog ove neočekivane odluke.

Studentkinja Marija Simeunović, stanar Doma „Slobodan Bajić“ kaže da je beneficija za budžetske studente sve manje, i da se država ponaša kao da ne želi da pomogne onima koji pružaju svoj maksimum.

ULIČNI PROTESTI?
UMESTO početka razgovora na temu rangiranja studenata za stipendije i studentski smeštaj, o problemima lokacije jedne menze u Novom Sadu, mi dobijamo novi pritisak podizanjem cena smeštaja i ishrane studenata - revoltiran je predsednik novosadskog Studentskog parlamenta Aleksandar Kobilarov, uz napomenu da su „ulični protesti studenata jedina alternativa ovakvoj odluci“.

KATEGORIJE
NOVA cena smeštaja u studentskom domu prve kategorije u Novom Sadu je 1.860 dinara, što je u odnosu na staru cenu na godišnjem nivou više za 5.500 dinara. Stanari domova druge kategorije moraće da izdvoje oko 4.000 dinara više, nego do sada. Ako se student hrani ceo mesec u studentskoj menzi, prema novim cenama, na mesečnom nivou moraće da pripremi 1.200 dinara više nego lane.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 04 Sep 2013, 09:42
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Vršac: Na pregled u dva ujutro

Dom zdravlja i 10.000 obolelih od dijabetesa traže da im ministarstvo vrati dispanzer. U Domu zdravlja samo jedan lekar specijalista. Na terapiju se čeka po nekoliko meseci

Slika

VRŠAC - Broj obolelih od dijabetesa u opštini Vršac povećava se alarmantnom brzinom i već je dostigao cifru od oko 10.000 dijagnostikovanih pacijenata, od čega je njih 2.000 na insulinu. Uprkos tome, u vršačkom Domu zdravlja postoji samo jedan lekar specijalista, koji vodi brigu o njima, kao i o svim endokrinološkim pacijentima. Zato se na pregled i dobijanje terapije na ovom odeljenju čeka i po nekoliko meseci, a redovi se formiraju u dva ujutru.

Najveći problem imaju dijabetičari na insulinu, koji mesečnu dozu ne mogu da dobiju ukoliko im prvo lekar specijalista ne prepiše terapiju, a na osnovu toga izabrani lekar izda recept, koji važi šest meseci. Ovako komplikovana procedura kod ovih bolesnika izaziva opravdan strah da li će uspeti da na vreme dobiju terapiju, od koje im zavisi život. Jer, neretko se dešavalo da ne stignu na red, pa su sami morali da kupuju insulin, koji nije nimalo jeftin.

- U junu sam zvao da zakažem pregled za 5. septembar, kad mi ističe stari recept, ali su mi rekli da ponovo zovem tek 15. septembra, jer su im svi termini do tada već zauzeti. A šta ja u međuvremenu da radim bez insulina - pita penzioner Slobodan Milenković, koji je bolujući od dijabetesa oslepeo. - Ja sam teški invalid, a oni me teraju da čekam u redu u dva ujutru. Niti to mogu, niti je to humano.Ovaj problem bi bio rešen kad bi se Vršcu vratio dispanzer za dijabetičare, koji je postojao do pre pet godina, gde je radilo dvoje lekara specijalista, koji su mogli da izdaju recepte. Međutim, Ministarstvo zdravlja je prilikom deobe Zdravstvenog centra ukinulo ovo odeljenje, iako su još tada iz Doma zdravlja ukazivali na neophodnost njegovog postojanja. Sada zajedno sa pacijentima apeluju na Ministarstvo da im vrati dispanzer, jer je to, kažu, jedini način da se o dijabetičarima vodi adekvatna briga.

- U ovakvoj situaciji pacijenti najviše trpe i dosta su upućeni na privatne ordinacije, jer drugi izlaz nemaju. Bolestan čovek traži spas i ne pita šta košta, ali su problem oni pacijenti koji nisu u mogućnosti da sami kupe lek. Zbog loše materijalne situacije, oni dignu ruke od svega, puste da bolest napreduje, pa dobijamo teške invalide, a to je nedopustivo - upozorava dr Rodika Petku, direktorka Doma zdravlja.

Direktorka kaže da su za ovih pet godina više puta tražili od Ministarstva zdravlja da im pomogne u rešavanju ovog problema, ali da do sada nisu naišli na njihovo razumevanje.

BESPLATNO MERENjE
DIJABETES je „moderna“ bolest, koju osim genetike, najčešće prouzrokuje stres. Imajući u vidu da živimo u veoma stresnom vremenu i da je ova bolest u opštini Vršac uzela maha, vršački Dom zdravlja redovno organizuje akcije besplatnog merenja šećera u krvi, kako bi kod građana dijagnostikovali dijabetes u što ranijoj fazi i uputili ih na lečenje. Lekari apeluju na građane da i sami dolaze na redovne kontrole.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 05 Sep 2013, 10:03
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Novi Sad: Počinje Festival uličnih svirača

U četvrtak u Novom Sadu počinje međunarodni, 13. po redu, Festival uličnih svirača. Festival će trajati do subote, nastupiće oko 200 izvođača iz celog sveta

Slika

U četvrtak uveče počinje tradicionalni, 13. po redu, Festival uličnih svirača, koji će u 20 časova otvoriti ulična povorka i nastup internacionalnog umetnika Lea Basija na Trgu slobode u Novom Sadu.

Festival će trajati do subote, na njemu će nastupiti oko 200 izvođača iz celog sveta, od Sjedinjenih Američkih Država do Australije. Umetnički programi odvijaće se na Trgu slobode, Pozorišnom trgu, u Katoličkoj porti, Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici i na Bulevaru Mihajla Pupina.

Najveća zvezda festivala, Leo Basi, predvodiće uličnu povorku građana koja će se kretati Bulevarom Mihajla Pupina i Ulicom Modene do Trga slobode. Na istom mestu, u petak od 21 čas, ovaj umetnik izvešće svoju predstavu modernog cirkusa „Utopija“.

- Prvi put dolazim u Srbiju i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Imam ogroman apetit za drugim kulturama i izuzetno sam otvoren i radoznao. O Srbiji mislim da je puna iskrenih ljudi, ponosnih na svoju kulturu, kao što se ja ponosim onim što radim - kaže zvezda ovogodišnjeg Festivala Leo Basi.

Među učesnicima Festivala iz inostranstva biće nemačka akrobatska trupa Cirk Dosole, španska plesna atrakcija Svingdihentes, australijski žongler Leopardmen, kao i italijanski performer Danijele Vila.

Od regionalnih predstavnika nastupiće zagrebački čovek-orkestar Magister Ludi Med Bend i rege sastav „Dža Baleberoši“ iz Prijedora.

Uporedo sa Festivalom uličnih svirača, održava se i projekat „Cirkus kao način života“ pod pokroviteljstvom Evropske komisije, koji je humanitarnog karaktera, a namenjen je najsiromašnijim mladim građanima Novog Sada. Oni će kroz radionice modernih cirkuskih veština sa instruktorima iz Francuske dobiti priliku da otpočnu novo životno poglavlje, jer ih pored nastupa na Festivalu uličnih svirača očekuju i nastupi na drugim sličnim manifestacijama širom Evrope. Projekat se uporedo sprovodi u četiri grada - Tirani, Gračanici, Varaždinu i Novom Sadu.

SATNICA - U ČETVRTAK

17.00 - Danijele Vila, instalacija „Suveniri“, Katolička porta

17.30 - Leopardmen, Trg slobode

18.00 - „Svingdihentes“, Zmaj-Jovina ulica

18.30 - „Cirk d solej“, Trg slobode

19.00 - Leopardmen, Zmaj-Jovina ulica

20.00 - OTVARANjE FESTIVALA, ulična povorka, Bulevar Mihajla Pupina

21.00 - Leo Basi, Trg slobode

SATNICA - U PETAK

7.30 - Leopardmen, Trg slobode

18.00 - Cirk d solej, Pozorišni trg

19.00 - „Svingdihentes“, Pozorišni trg

20.00 - Mark Rejni (Niš), Zmaj-

-Jovina ulica

21.00 - Leo Basi, predstava „Utopija“, Trg slobode

21.30 - „Kokblokers“ (Kragujevac), Katolička porta

23.00 - „Gruv“ (Novi Sad), Pozorišni trg

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 06 Sep 2013, 10:42
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Sestre vratile punu torbu novca

Milica i Aleksandra Spasojević vratile punu torbu novca, sa sve ličnim dokumentima, ključevima i sudskom dokumentacijom koju je u žurbi zaboravila žena iz Niša

Slika

KURŠUMLIJA - Kada je na klupi na koju je sela da se odmori ugledala poluotvorenu torbu sa mnogo novčanica, ličnim dokumentima, ključevima i sudskom dokumentacijom, Aleksandra Spasojević Dimitrijević (27) iz Kuršumlije, nije se premišljala. Zatvorila je i mirno sačekala sestru Milicu Spasojević Petrović, (25) kako bi pronađenu torbu predale policiji.

- Torbu sam samo zatvorila i očekivala da će neko brzo da se vrati po nju. Utom je stigla i moja sestra pa smo odmah krenule do prve policijske stanice - priča Aleksandra koja kao ni njena sestra ne želi da se slika za novine i eksponira u javnosti.

Smatra da su ona i sestra učinile sasvim uobičajen potez.

- Nisam se nijednog trenutka premišljala, već sam kćerkicu ostavila sa sestrom koja je u devetom mesecu trudnoće, a ja sam otišla u policijsku stanicu i predala torbu sa novcem i dokumentacijom - priča Milica, koja je policiji ostavila svoj broj telefona i požurila kod sestre i ćerkice.Sestrama se istog dana, nekoliko sati kasnije, javila žena koja je u žurbi ostavila torbu na klupi, a koja živi u niškom naselju Pantelej.

- Zvala je da nam se zahvali i da nas časti, ali nismo prihvatile jer smatramo da za to nema razloga - priča Aleksandra, još ponosnija na svoju sestru koja je predala novac policiji.

Iako su obe rodom iz Kuršumlije i Aleksandra i Milica poslednjih nekoliko godina žive u Nišu, gde su udate i gde Aleksandra radi.

- Aleksandra i ja smo odrasle u situiranoj porodici. Međutim, iako sam trenutno u teškoj situaciji jer ni suprug ni ja nemamo posao, a imamo malo dete, nije mi palo na pamet da posegnem za tuđim - priča Milica, koja je nerado pristala da govori za novine.

OTAC PONOSAN
NA ĆERKE
- VEOMA sam ponosan na svoje kćerke, koje smo, kako sada vidim, supruga Mirjana (47) i ja lepo vaspitali - priča za naš list Goran Spasojević, otac sestara, poznati pevač i tekstopisac iz Kuršumlije, koga mnogi poznaju pod nadimkom Brka. Posebno je, kaže, ponosan zbog stava kćerki da ne žele da se reklamiraju u javnosti i što smatraju da ništa posebno nisu učinile, iako je zbog opšte besparice sigurno sve više onih koji i ne bi postupili pošteno.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 08 Sep 2013, 13:52
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Prokuplje: Sve kao pre 7.000 godina!

Projektom „Razvoj metalurgije u Evroaziji“ završena iskopavanja na lokalitetu vinčanske kulture. U okviru eksperimenta na 1.200 stepeni istopili rudu i napravili repliku prstena

Slika

TOPLjENjEM bakra na način kojim je to činjeno pre 7.000 godina, u okviru međunarodnog projekta "Razvoj metalurgije u Evroaziji", završena su ovogodišnja iskopavanja na lokalitetu vinčanske kulture u Pločniku kod Prokuplja. Po rečima arheologa Julke Kuzmanović-Cvetković, direktora Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, u nekoliko dana protekle nedelje na licu mesta prezentovano je živo neolitsko naselje sa alatkama koje su korišćene u tom periodu.

- Veoma je značajno što smo u okviru eksperimenta postigli temperaturu od 1.200 stepeni na otvorenoj vatri i istopili rudu koju smo kasnije izlili i od nje napravili bakarne predmete - repliku prstena tehnikom voska, tako što smo napravili model od voska koji smo oblepili glinom i kroz otvor na njemu ulili rastopljeni bakar... Osim prstena, napravili smo i malo bakarno sečivo procesom kojim su radili ljudi nekada davno - objašnjava Julka Kuzmanović-Cvetković, i naglašava da je suština pomenutog eksperimenta u tome što su dosadašnji nalazi konkretno i potvrđeni.

Eksperiment je rađen na osnovu analiza projekta dr Miljane Radivojević o počecima metalurgije na Balkanu. U okviru jedanaest različitih "ogleda" korišćene su duvaljke od zove, mehovi od jareće kože, ali i otvorena vatra na drva i ćumur. Želeli smo da proverimo koja je tehnika najbolja za topljenje bakra. Suština ovih aktivnosti jeste da se oživi naselje na kojem se izvode višegodišnja arheološka istraživanja, kako bi svi zainteresovani mogli da vide kako se pre 7.000 godina topio bakar - pojašnjava Kuzmanović-Cvetković i ističe da je sledeća aktivnost vezana za pomenuti projekat publikovanje dosadašnjih rezultata istraživanja.

Značaj lokaliteta u Pločniku je u tome što je tu otkriven veliki broj bakarnih alatki, što ukazuje da je to bio veliki metalurški centar u tom vremenu.

- Istraživanja tokom protekle i ove godine bila su veoma uspešna jer smo u sondi 24 otkrili ostatke izgorele kuće, a u dubljim slojevima nekoliko peći i dosta pokretnog materijala: keramike, kamenih alatki i koštanih predmeta. Uzeti su uzorci za analize koje će se naknadno raditi - ističu Julka Kuzmanović Cvetković, iz Muzeja Toplice i Dušan Šljivar, iz Narodnog muzeja u Beogradu, pod čijim se rukovodstvom od 1996. godine na lokalitetu od 120 hektara obaljaju istraživanja.

Ona su pokazala da je na ovom prostoru u neolitu živelo nekoliko hiljada ljudi koji su se bavili proizvodnjom keramike i metala, a kako bi se dočarao izgled naselja i život tih ljudi 2009. godine napravljeno je pet neolitskih kuća od pletera i gline koje su pokrivene prućem..

- Prostor na kome je rađen eksperiment topljenja bakra na način na koji je to rađeno u neolitu biće pokriven. Zadržaćemo infrastrukturu, odnosno predmete kojima smo radili, i nastojaćemo da naselje postane mesto gde se praktikuje eksperimentalna arheologija - pojašnjava Julka Kuzmanović-Cvetković.

Napominje da su topljenju bakra prisustvovali i stručnjaci iz Londona, Kine i Bugarske.

- Mi smo u dosadašnjim istraživanjima već potvrdili da su Pločnik i Belivode kod Petrovca na Mlavi lokaliteti ključni za razvoj metalurgije i zahvaljujući toj potvrdi uspeli smo da od britanske vlade dobijemo gotovo pola miliona funti za nastavak istraživanja - objašnjava dr Radivojević, koja je na temu rane metalurgije doktorirala u Londonu.

KULTURNO BLAGO
- PRSTEN s početka petog milenijuma pre nove ere, za koji se veruje da je nastariji na svetu, pronađen je početkom meseca na 24. sondi na lokalitetu u Pločniku - ističe dr Miljana Radivojević, i objašnjava da je starost prstena potvrđena time što je pronađen u sloju kuće koja je datirana u građevinski horizont od pre 7.000 godina, a da je proces potvrđen i radiokarbon analizom. - Sa minđušom pronađenom prošle godine, ovaj prsten predstavlja jedan od prvih metalnih predmeta proizvedenih na svetu i kulturno blago izuzetne vrednosti - ističu arheolozi.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 09 Sep 2013, 10:06
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Smederevo: Gorka cena slatkog grozda

U vinogradima u smederevskom kraju rod vrhunskog kvaliteta. Prosečan rod 10 tona po hektaru. Vinogradari razočarani otkupnom cenom. Rusi najveći kupci

Slika

SMEDEREVO - Grožđe u smederevskom kraju dobro je rodilo, kvalitet je vrhunski, vinogradari kažu najbolji u poslednjih nekoliko godina. Prosečan rod je deset tona po hektaru, ali su vinogradari razočarani nikad manjom otkupnom cenom.

U Podunavlju, grožđe se uzgaja na oko 1.200 hektara. Stručnjaci kažu da je kvalitet u ovoj berbi natprosečan. Kod sorti za proizvodnju vrhunska vina, prosečan rod je oko sedam tona po hektaru, dok se kod stonih sorti sa hektara u proseku ubere od 15 do čak 20 tona.

Nasuprot natprosečnom kvalitetu, kakav godinama nije bio, cena je ispod proseka.

- Rod je solidan, a kvalitet grožđa ove godine je zaista vrhunski. Na sve to, ipak, baca senku nikada manja cena - kaže Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe Smederevo.

Velikoprodajna cena je oko 50 dinara za kilogram, dok je prošle godine u ovo vreme bila blizu 100 dinara.

Slika

Dafina Ranković, iz Badljevice, kaže da je vinogradarima u njenom kraju dosta problema zadao grad koji je nekoliko puta tukao vinovu lozu, ali da je uprkos tome rod dobar.
- Kvalitet bi bio značajno bolji da nije bilo grada, ali ono što nas brine jeste ovogodišnja loša prodaja iako je cena pala u odnosu na prošlu sezonu. Da li ljudi nemaju novca ili šta je, mi ne znamo - kaže Dafina Ranković.

Grožđe iz uvoza i besparica, najčešće se pominju kao uzroci niske cene.

Proizvođači iz Udovica kažu da je ove sezone znatno manje uvoznika iz Rusije koji su tradicionalno najveći kupci smederevskog voća. Maloprodajne cene grožđa u Smederevu ovih dana kreću se od 60 do 100 dinara. Smederevka je među najjeftinijima, a kardinal je najskuplji.

“SMEDEREVSKA JESEN“

NA tezgama u gradu u vreme održavanja tradiconalne turističke manifestacije „Smederevska jesen“, koja je počela 6. i trajaće do 29. septembra može se kupiti grožđe, ali i drugo voće po nešto pristupačnijim cenama, pogotovo ako se pazari na gajbicu.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 10 Sep 2013, 09:38
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Devojčica oduzeta iz hraniteljske porodice

U Smederevskoj Palanci zbog pravnih začkoljica, malena J. J. još jednom ostala bez doma i porodice. Hraniteljki rečeno da je posesivna i da je pomešala ulogu hranitelja i roditelja

Slika

Srbijanka MarkoviĆ (45) iz Smedereva postala je hraniteljka pre dve godine, kada je u njen dom pravo iz porodilišta stigla tek rođena J. J. koje se biološka majka odrekla posle porođaja. Srbijanka tvrdi da su joj u Centru za socijalni rad Smederevska Palanka nenajavljeno i na prevaru devojčicu oduzeli, kao i licencu, uz obrazloženje koje je, kako ona tvrdi, prepuno neistina!

- Pozvana sam na razgovor u vezi sa zbrinjavanjem deteta, a pre toga usmeno sam obaveštena da će uskoro ići na usvajanje - kaže Srbijanka. - Devojčicu su bez objašnjenja izveli iz kancelarije, kao što su radili i ranije, da se poigraju sa njom. Ništa nisu rekli, nisam znala da je vode od mene. A mene su odveli kod direktorke, gde su bila dva policajca i radnici Centra. Uručili su mi rešenje da mi ukidaju licencu o hraniteljstvu, uz obrazloženje da više nisam podobna, dodavši da je dete već kod drugih hranitelja.

Hraniteljstvo je u ovom slučaju ukinuto jer „nije u najboljem interesu deteta“, gde su se socijalni radnici pozvali na „lična svojstva hranitelja“, na osnovu Porodičnog zakona (član 117) i Pravilnika o hraniteljstvu (član 29). U rešenju se navodi da kod hraniteljke „u strukturi ličnosti dominira preterana samouverenost, nefleksibilnost, da se ponaša posesivno u odnosu na maloletnu J. J. i da je pomešala ulogu hranitelja i roditelja“. Za dve godine je nisu obišli nijednom, a kada sam pitala zašto, rekli su da znaju da svoj posao obavljam kako treba. Sada mi uzimaju licencu iz suprotnih razloga, a obrazloženje je gomila laži - tvrdi Srbijanka.

Centar još navodi da je Srbijanka „manipulativna i promišljena, jer je usmeravala dete na bliskost sa bratom i sestrama bez dozvole CZSR“.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, navode da žalba hraniteljke do petka nije stigla. Takođe, kažu da je ovakav način prekida hraniteljstva po zakonu.

- Centar za socijalni rad uvek može da prekine hraniteljski smeštaj ako proceni da dalji boravak deteta u toj porodici ugrožava njegov najbolji interes i nesmetan rast i razvoj. Može bez pripreme dete izmestiti, ukoliko se proceni da je to u njegovom najboljem interesu - navodi Dragan Vulević, načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite.

Vulević kaže da o konkretnom slučaju, zbog zaštite podataka o ličnosti, ne može da govori, ali da će, kada stigne žalba, u drugostepenom postupku ispitati slučaj i doneti odluku u roku od 60 dana.

“FEJSBUK“ GRUPA
Osnovana je i grupa na „Fejsbuku“ „Vratimo J“ sa 2.600 članova. Objavljivanje detetovih slika na društvenoj mreži takođe je jedan od razloga za ukidanje licence, objasnili su Srbijanki Marković nadležni u CZSR, kao i to što su se na profilu mogli pročitati negativni komentari o radu Centra.

novosti

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu