|
Autoru |
Poruka |
Truth and Pain
|
|

rang

Pridružio se: 04 Jul 2012, 21:49 Postovi: 946
|
"Predstaviću ponudu za Srbe na severu"U ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" premijer Kosova Hašim Tači istakao je da će na sledećem sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem predstaviću najafirmativniju moguću ponudu za Srbe na severu Kosova. On je rekao da je dijalog jedina mogućnost za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i poručio da je crvena linija Prištine u razgovorima ugrožavanje suvereniteta Kosova. Mediji su preneli da ne nameravate da premijersko mesto ustupite Ramušu Haradinaju. Kako onda vidite povratak u strukture vlasti gospodina Haradinaja i njegove partije i kakvu mu ulogu nudite? "Ulogu svakog političkog lidera na Kosovu i u svakoj zemlji određuje volja građana, glas i građanski legitimetet, prema tome i na Kosovu vladaju ista načela i standardi. Ja sam pobedio na izborima, imam ugovor sa građanima, imam poverenje građana, imam poverenje Skupštine i naravno da ću nastaviti moje upravljanje tokom mog ustavnog i zakonskog mandata. Ali istovremeno postoji jedna dobra volja, uzajamna volja da se integriše i Alijansa za budućnost Kosova za upravljanje, na osnovu koalicije sadašnjih partnera".
Šta nudite njemu? "Angažovanje u okviru proširenja Vlade i u okviru odgovonosti normalno onih institucionalnih. Mi smo raspravljali i izrazili volju da zajednički radimo u jednom strateškom partnerstvu, a nema nekog sporazuma u vezi sa ministarskim mestima. Mi smo na pragu izbora u Demokratskoj partiji Kosova i posle organizovanja kongresa Demokratske partije Kosova ja ću predstaviti ponudu za Alijansu za Budućnost Kosova koja je četvrta politička snaga na Kosovu".
Da li ostajete na čelu političkog tima Kosova u dijalogu sa Beogradom i kako ocenjujete tok dosadadašnjih razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu? "Mi smo održali tri sastanka sa premijerom Dačićem. Sastanci su bili korektni i pozitivni, o preuzimanju odgovornosti i mislim da su bili konkretni, posebno kada se radilo o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. Na dva granična prelaza su počeli da se sprovode, a od 31. decembra će početi sprovođenje i na Brnjaku i Beloj zemlji, a ostali prelazi u januaru mesecu. Sledeći sastanak izemđu nas će se održati 17. januara, shodno tome oba premijera imaju potpune mandate za proces normalizovanja odnosa između države Kosovo i Srbije".
Šta su crvene linije Prištine u političkim razgovorima sa Beogradom? "Neugrožavanje Ustava i kosovskih zakona".
To isto kaže i Srbija za svoj Ustav, da li je moguć kompromis ili će jedna strana morati da popusti? "Vi znate i nezavisnost Kosova jeste i bila je naš kompromis, tako da smo sada dve suverene države i na jednakom smo nivou. Moj rad i odgovornost je da radimo za dobrosusedske odnose, za evropske kriterijume i standarde. Kosovo i Srbija treba da se koncentrišu i da rade što je više moguće na normalizovanju odnosa tako da se što je pre moguće integrišu u NATO i Evropsku Uniju. Nema kompromisa sa suverenitetom".
Rekli ste da platforma Srbije za Kosovo nije prihvatljiva. Zašto, sta tu konkretno nije prihvatljivo za Vas? "Ja mislim da platforma predstavljena od predsednika Nikolića je jedna njegova nova politička avantura, jedna ideja koja šteti normalizaciji odnosa Kosovo-Srbija, koja šteti investicijama Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država za mir i stabilnost u regionu, koja i njemu lično nanosi štetu, iako on misli da dobija u unutrašnjosti Srbije. Prema tome njegove ideje su stare ideje koje se nikad neće realizovati u Republici Kosovo. To je jedan potpuno bezvredan dokument".
Šta je ono što Priština najviše može da ponudi severu Kosova i da li je to bila tema nekog od razgovora sa premijerom Srbije? "Mi ćemo se sastati i u januaru i raspravićemo o mogućnosti za brzo otklanjanje ilegalnih bezbednosnih struktura sa tog dela Republike Kosova, a ja ću predstaviti najafirmativniju ponudu za Srbe građane na severu. Oni će uživati ista prava i na jugu i na severu, neće biti dvostrukih standarda, standarda da jedna zajednica u jednoj određenoj državi živi sa dvostrukim standardima, nego će živeti sa jednakim pravima".
Da li ste nekada u životu bili u Beogradu? "Ne, nisam bio".
Da li očekujete u skorijoj budućnosti susrete bez posrednika iz Evropske Unije. "Biće sastanaka i bez posredovanja Evropske Unije, ali moramo još malo čekati".
"Dačiću sam ponudio dvojno državljanstvo"
Da li očekujete da će uskoro Dačic da dođe kod Vas u Prištinu? "Dačić je bio na Kosovu, vi znate on je građanin Kosova, ja sam mu čak ponudio i dvojno državljanstvo poštujući Ustav i naše zakone. Mi smo otvoreniji i ne radimo sa logikom i mentalitetom progona i hapšenja, iako je Dačić bio deo jednog režima koji se mnogo mrzi na Kosovu, a o tome kada ću ja biti u Beogradu, nemam neku nostalgiju. Međutim, bilo kako bilo, komunikacija, sloboda kretanja ljudi je budućnost naših zemalja i naših lidera i Dačić je dobrodošao da dođe i u moju kancelariju".
"Bez jednostranih koraka"
Da li je moguć prekid dijaloga?
"Jedina mogućnost je dijalog. Svako ko preduzme neke jednostrane korake biće veoma skupo za njega. Da, ja sam opredeljen sa najboljom voljom da nastavimo dijalog, da radimo na pitanjima od zajedničkog interesa Kosova, Srbije i naših naroda. Proces koji se vodi od Evropske Unije, ima punu podršku i Sjedinjenih Američkih Država. Što pre normalizujemo odnose, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju, biče dobro za sve, za mir i stabilnost u regionu". Vesti online
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Uhapšen odbornik SNS zbog paljenja vozila i lokala!Pet osoba, među kojima i jedan odbornik Srpske napredna stranke u Skupštini grada Vranja, uhapšeni su rano jutros zbog paljenja vozila, lokala i ugostiteljskih objekata u ovom gradu na jugu Srbije, ekskluzivno saznaje alo.rs. Uhapšeni su Miloš Mladenović zvani Žaba, odbornik SNS-a u Skupštini Vranja, Miloš Popović zvani Pakman, poznati kik bokser, Miloš Anđelković zvani Anđel i Velimir Vukoslavović. Više detalja o slučaju nakon saslušanja ove kriminalne grupe. Alo
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Srpsko-britanski sukob oko globalnog zagrevanja, a Splićani se juče kupaliDok Britanska meteorološka služba predstojeću godinu najavljuje kao jednu od najtoplijih koje istorija pamti, njihove kolege u Srbiji uverene su da Britanci i ovog puta greše i da nam sa predviđenim paklenim temperaturama „nije na pomolu smak sveta”. ZAVERA - Anglikanski meteorolozi iz godine u godinu najavljuju najtopliji period, samo zato što su veliki zagovornici teorije globalnog zagrevanja. Otopljavanje nije teorija zavere, ali nema potrebe za stalnim fanatičnim prognozama koje oni godinama ponavljaju, a koje se u najvećem broju slučajeva izjalove - tvrdi meteorolog Nedeljko Todorović, koji smatra da nas ni 2013. neće iznenaditi neočekivanim meteorološkim prilikama.
Pitanje je, međutim, da li njegovim tvrdnjama ide u prilog jučerašnja fotografija iz Splita na kojoj se vidi kako se 27. decembra ljudi kupaju na lokalnoj plaži kao da je najvrelije leto. Iako ni najstariji Splićani ne pamte kupanje u to doba godine, srpski meteorolozi su dosledni u svojim predviđanjima. - Nema razloga za paniku ili posebne pripreme jer će nam u godini koja sledi biti i toplo i hladno onda kad je tome vreme. Čekaju nas kiše i snegovi, sunce i magla, ali ništa neobično i nenormalno. Istina je da je poslednji vek sa prosečnim temperaturama bio znatno topliji od prethodnih, ali iako Englezi najavljuju obaranje temperaturnih rekorda, mislim da takva predviđanja nisu sasvim opravdana - kaže Todorović. Engleski meteorolozi predviđaju da će 2013. biti jedna od deset najtoplijih godina od 1850. i možda jedna od najtoplijih koje se pamte.
A šta nas očekuje u prvim danima "paklene godine"? Za 1. januar naši meteorolozi najavljuju suvo vreme sa jutarnjim mrazom, "bez prave zime".
- Živa na termometru 1. januara će se popeti do drugog podeoka, ali postoji mogućnost da nas kasnije u januaru ogreje i celih 10 stepeni. Biće neznatno toplije od proseka za ovo doba i prvim pahuljama ćemo se radovati tek posle Božića, ali to ne znači da nas u toku godine čeka bilo šta na šta nismo navikli - prognozira meteorolog Branko Sparavalo.
Godina 2011. dosad najtoplija ZAGREVANJE - Od 12 najtoplijih godina o kojima postoji evidencija, 11 ih je bilo u ovom veku. Sa prosečnom temperaturom za 0,54 stepena višom od dugogodišnjeg proseka, 2011. bila je dosad najtoplija, dok je tekuća godina na devetom mestu, sa prosečnom temperaturom 0,45 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka, navodi Britanska meteorološka služba.
24 Sata
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
200.000 novih radnih u sledećoj godiniGrađevinska direkcija Srbije trenutno samo u Beogradu zida 5.300 stanova, a po modelu beogradskog naselja Vojvode Stepe otvoriće se i gradilišta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu BEOGRAD - Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da će u Srbiji, tokom mandata ove vlade, biti otvoreno oko 200.000 novih radnih mesta, ali i da će biti završeni Koridor 10, auto-put od Beograda do Čačka i nastavljena državna gradnja stanova. Ilić je rekao da će za 38 meseci biti završene deonice autoputa Beograd-južni Jadran od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, naglašavajući da je za taj posao obezbeđeno finansiranje pod povoljnim uslovima.
Na pitanje koja je sudbina ulaska tog auto-puta u Beograd i deonice od Preljine do Požege, Ilić je rekao da će najverovatnije biti dodeljena koncesija, a putem koncesije će se, kako je dodao, verovatno graditi i deonica od Požege do Boljara odnosno do granice sa Crnom Gorom.
Najavio je i da će se graditi još jedan most na Savi za pun profil auto-puta.
Iako je ministar finansija Mlađan Dinkić najavio da država više neće graditi stanove za tržište, Ilić je kazao da država "nastavlja izgradnju tih kvadrata", jer posao koji daje rezultate ne treba prekidati.
Građevinska direkcija Srbije trenutno samo u Beogradu zida 5.300 stanova, a po modelu beogradskog naselja Vojvode Stepe otvoriće se i gradilišta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, podsetio je Ilić.
On je rekao da još nije poznato koliko će se tačno zidati stanova, ali je dodao da će svakako profit od oko 1,5 milijardi dinara, koji je Direkcija ostvarila u ovoj godini, uz kredite, biti uzidan u nove kvadrate.
"Projekti koje je pokrenula su se pokazali kao dobri i ne vidim nijedan razlog da se taj posao ne nastavi. Posebno što država u tom poslu nema izdatke iz budžeta. Jedan od ciljeva ove vlade je da u Srbiji nema beskućnika, jer nema srećnog čoveka bez krova nad glavom", istakao je Ilić.
On kaže da je doneta odluka da se dva miliona evra dodeli gradovima koji imaju spremne projekte i lokacije za socijalne stanove - to su Kragujevac, Pančevo, Niš, Čačak, Zrenjanin, Kikinda i Kraljevo.
"Gradiće se 10.000 kvadrata. Plan je da se omogući otkup tih nekretnina po ceni od oko 350 evra po kvadratu. Primera radi, ako se dozvoli otkup na 15 godina, mesečna rata ne bi trebalo da premaši 30-40 evra", kaže Ilić.
Na pitanje da li će katastar uspeti da upiše sve nelegalne objekte za dve godine, on je rekao da je predlog da zakon o katastarskoj legalizaciji bude u primeni do kraja 2014.
"Srbija sa 1,3 miliona nelegalnih objekata i sa oko tri miliona građana koji nemaju nikakvu imovinu, više ne može da funkcioniše", istakao je Ilić.
On je dodao da je u pripremi novi zakon o planiranju i izgradnji i obećao građanima da će brže i jednostavnije dolaziti do dozvola za gradnju.
"Naknada za uređenje zemljišta, što je veliki teret za investitora, neće više biti uslov za izdavanje građevinske dozvole. Ta obaveza će se plaćati pre dobijanja upotrebne dozvole. Taj zakon će pokrenuti Srbiju", smatra Ilić.
Kurir
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Sprema varijanta B za Železaru ako Rusi odustanu Rusi su tražili produženje tendera za dva meseca, međutim, moram da kažem da spremamo varijantu B, ne možemo biti sigurni šta će se dogoditi, jer se ovaj period već produžavao BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je u Beogradu da se za Železaru Smederevo sprema "varijanta B" u slučaju da se ruska kompanija "Uralvagonzavod" ne javi na tender i ispituje se koliki bi bili troškovi da država pokrene proizvodnju.
"Rusi su tražili produženje tendera za dva meseca, međutim, moram da kažem da spremamo varijantu B, ne možemo biti sigurni šta će se dogoditi, jer se ovaj period već produžavao. Ispitujemo koliki su troškovi, ukoliko se
Rusi ne bi pojavili, da država ovo pokrene, ukoliko ne bude preskupo", rekao je ministar Dinkić u četvrtak uveče odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.
Ranije u četvrtak je državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić kazao kako je tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo produžen jer potencijalni kupac, ruski Uralvagonzavod, nije stigao da uradi kompletne analize do predviđenog roka, 26. decembra.
Državni sekretar je istakao da su razgovori sa predstavnicima Uralvagonzavoda veoma korektni, ali da su detaljniji pregovori mogući tek kada se uradi kompletna analiza stanja u Železari Smederevo i biznis plan.
Kompanija Uralvagonzavod se jedina javila na tender za strateškog partnera, a početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije, sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane, za potencijalnog strateškog partnera i da prikupi informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.
Istakavši da Železara Smederevo ima više od 5.000 zaposlenih, Ljubić je naglasio da će Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede učiniti sve kako bi ta čeličana dobila dobrog strateškog partnera.
Ljubić je podsetio da Železara ima dve visoke peći, od kojih je jedna na tihom hodu, a druga potpuno ugašena. Peć na tihom hodu, kako je naveo Ljubić, može relativno brzo da bude pokrenuta, dok je za aktiviranje ugašene visoke peći, prema procenama, potrebno oko šest meseci.
Ljubić je dodao da država ne plaća ni jedan jedini dinar iz budžeta za plate radnicima Železare Smederevo koji su na plaćenom odsustvu već to radi sama čeličana.
Železaru Smederevo je Vlada kupila u januaru ove godine od američkog "Ju-Es stila", i to za jedan dolar, pošto je ta kompanija saopštila da se povlači iz posla, zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.
Smederevska železara je pod imenom "Sartid" u martu 2003. prodata "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara. Železara je, tokom proteklih desetak godina, bila veliki izvoznik i obuhvatala je do 13 odsto ukupnih prodaja iz Srbije inostranstvu.
Kurir
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Кинези граде аутопутеве у Србији Београд – Министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић потписаће сутра у Београду са компанијом ЦРБЦ из Народне Републике Кине предуговор за изградњу два аутопута у Србији – Моравски коридор од Појата до Прељине и аутопут Нови Сад – Рума.
Аутопут од Новог Сада до Руме обухвата и изградњу тунела кроз Фрушку гору.
После потписивања предуговора у Влади Србије биће одржана конференција за новинаре, саопштило је Министарство за регионални развој и локалну самоуправу.
Министарство грађевине и урбанизма потписало је, раније данас, предуговор за изградњу дела Коридора 11 (К-11) од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига са представницима компаније „Шандонг хај-спид груп” из НР Кине, а вредност те инвестиције је 333 милиона долара.
Предуговор су потписали министар грађевине и урбанизма Велимир Илић, представник кинеске компаније Лиу Циченг и директор предузећа Коридори Србије Дмитар Ђуровић. Btb
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
ĆOSIĆ STUDENTIMA: Vratite se u otadžbinu i borite se za spas Srbije!Na zahtev studenata koji borave u inostranstvu da im se obrati, književnik u pismu poručio da odlivanje pameti, znanja i mašte predstavlja, možda, najveći poraz u poslednjim decenijama Srbije Književnik Dobrica Ćosić uputio je studentima iz Srbije koji borave u inostranstvu, na njihov zahtev, pismo u kome ih poziva da se vrate u zemlju i bore se za njen preporod.
On, takođe, za petooktobarski preokret 2000. godine kaže da je nova velika obmana srpskog naroda, a odliv pameti ocenjuje kao možda najveći poraz Srbije.
“Sto pametnih i hrabrih, obrazovanih i poštenih Srba, ako se organizuju i žrtvuju za opšte dobro, mogu da preporode i spasu Srbiju. Vratite se u otadžbinu da se borite za preporod i spas Srbije!”, navodi se u pismu.
Kako se navodi, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu održala je tradicionalnu Zimsku skupštinu u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, sa koje je poručeno da će studenti nastaviti da doprinose ne samo budućnosti svojih članova već i Srbiji.
Studenti su zatražili da im se obrati Dobrica Ćosić, što je on učinio svojim pismom, koje je pročitano na skupu.
“Organizujte se u bratstvo istine za širenje istorijske istine o svom narodu koga je demonizovao i ozločinio neprijatelj. To je uslov našeg časnog opstajanja. To je vaša životna misija, ljudska, intelektualna, patriotska. Hleb i istina isto su nama danas”, navodi se u pismu.
Ukazujući da ga njegovo životno iskustvo opominje da ne treba on, kao čovek 20. veka, dakle prošlosti, da imenuje njihove ciljeve i odgovornosti, Ćosić poručuje da mladi ljudi sami treba da imenuju svoje i nacionalne ciljeve.
“Sve ideologije prošloga veka u porazima su okončane. Ne samo političke. Ako i Srbi imaju tešku sadašnjicu i neizvesnu budućnost, oni imaju burnu i bogatu prošlost koja se mora kritički, savesno da sagledava i uviđaju zablude i greške u nacionalnoj i državnoj politici koje danas uslovljavaju vašu sudbinu”, ističe Ćosić.
Prema njegovim rečima, istorijska i životna kriza srpskog naroda i njegove danas invalidne države, nije uzrokovana samo konačnim slomom Jugoslavije i njenog titoističkog poretka, iako ti porazi i danas posledično deluju na sveukupni život srpskog društva.
“Petooktobarski prevrat 2000-te godine, izveden narodnim gnevom i sa snažnom podrškom stranih obaveštajnih službi, bio je ideološki heterogen i sa nekompetentnim vođstvom. Jedan autarhičan supružnički režim, prožet korupcijom i kriminalom, a izolovan od evropskih i svetskih političkih tokova, smenio je poredak koji se samoproglasio ”novom demokratskom vlašću””, piše Ćosić.
Prema njegovim rečima, taj poredak nije ispunio očekivanja i nade izmučenog i osiromašenog naroda Srbije i brzo se uvidela nova velika obmana srpskog naroda.
“Najpozitivniji ishod te neostvarene demokratske revolucije je izlazak iz međunarodne blokade i politički povratak Srbije u svetsku zajednicu naroda. Drugi pozitivni ishod petooktobarskog prevrata je ostvarenje značajnih političkih sloboda u javnom govoru, štampi i televiziji”, ocenjuje Ćosić.
On, međutim, napominje da je to nije bila sloboda samo za ljudsko dobro i društveni razvoj, nego i sloboda za nepoštenje, korupciju, pljačku društvene i državne imovine.
Navodeći da danas u svetu živi i radi više od četvrtine srpske populacije, u kojoj su stotine hiljada visokoobrazovanih mladih ljudi, on ističe da to “odlivanje pameti, znanja i mašte, što u razvijenim zemljama predstavlja intelektualni kapital koji u strukturi kapitala zauzima visoko mesto i preovlađujuću ulogu, predstavlja, možda, najveći poraz u poslednjim decenijama Srbije“.
Na kraju pisma studentima koji studiraju u inostranstvu, on izražava ubeđenje da su saglasni sa njim da srpsko društvo treba da postane prosvećeno, kulturno, stvaralačko, i da “ako to ne postanemo, nestajemo kao značajna evropska nacija”.
Međutim, ne slažu se svi sa ovim.
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Dušan Petrović: Umesto problemima, bavimo se Đilasovim bogatstvom!Ne razmišljam o tome da li ću biti isključen iz stranke. Na sednici GO već je nekoliko poslanika podržalo moje ideje BEOGRAD - I dalje sam član DS! Šta će uraditi nadležni organi u DS, to je njihova stvar a ne moja, kaže poslanik DS i član Glavnog odbora DS Dušan Petrović, dan nakon što je GO izglasao odluku da svi bivši ministri koji ne vrate poslanički mandat budu isključeni iz stranke.
♦ Verovatno će vas isključiti iz DS? - O tome uopšte neću da razmišljam.
♦ Da li ćete formirati poslanički klub? Ko vas podržava? - Obavestiću javnost čim donesem bilo kakvu odluku. Na sednici GO je već nekoliko poslanika podržalo moju ideju.
♦ Niste jedini koji nije vratio mandat? - Mislim da to neće uraditi ni Vuk Jeremić.
♦ Čini se da Đilasu kao lideru DS ne verujete kao što ste verovali Tadiću? - Poverenje se stiče davanjem odgovora na ključna pitanja zemlje. Sada mi odgovaramo na pitanja da li je naš lider zaradio dva puta ili 800 puta više za nekoliko godina.
♦ Pa koliko je, prema vašem mišljenju, zaradio? - Ne znam i ne interesuje me.
♦ Kako može da vas ne interesuje? - To je njegova privatna stvar.
♦ Đilas je izjavio da svako ko se ne slaže sa politikom to treba javno da kaže a ne da mu podmeće preko medija. Da li ste se prepoznali u toj izjavi? - Iskreno da vam kažem, ništa ja nisam razumeo to što je Đilas pričao.
♦ Tadić je izjavljivao da će pod Đilasovom kapom doći do tajkunizacije stranke? - Činjenica je da Đilas radi više složenih stvari istovremeno. Vlasnik je velikog poslovnog sistema, gradonačelnik je Beograda, po čemu spada među najmoćnije ljude u zemlji. Predsednik je DS. Teško je uskladiti funkcionisanje u takvom ambijentu i uskladiti interese.
Tadić ima moje bezrezervne simpatije
♦ I dalje Tadića oslovljavate sa šefe? - Tadić je čovek sa kojim sam dugo radio. Prošli smo ozbiljne i teške životne prilike. Ima moje bezrezervne simpatije. Ponosan sam na sve što sam radio s njim, a iz milošte i iz poštovanja zvali smo ga šefe.
♦ Čini se da Tadić nije ponosan. Nedavno je izjavio da su mu mnogi pucali u leđa. - Sve što sam imao da kažem Borisu Tadiću, rekao sam mu oči u oči, a to ne želim da delim s medijima. U razgovorima smo uvek bili otvoreni. Nikada nisam imao problem da mu kažem šta mislim. Sve što imam, nasledio sam od pokojnog oca
♦ Za vas se priča da ste jedan od bogatijih ljudi u zemlji? - O meni postoje razne fame i neistine. Čuo sam takve gluposti da ni sam nisam mogao da verujem.
♦ Šta ste čuli? Da sam neverovatno bogat čovek, da sam vlasnik velikog broja kompanija, da sam postavljao ljude u prethodnim vladama.
♦ Da li ste svu svoju imovinu prijavili? - Naravno. Sve što imam nasledio sam od pokojnog oca. Imam i ušteđevinu koju mi je on ostavio i ono što sam stekao radeći kao advokat.
♦ Da li ste čuli da nije Cvetković bio premijer nego upravo vi? - To su gluposti. Bio sam ministar u obe vlade u kojima je učeštvovao DS, a nijedan drugi član u obe te vlade nije postavljen zato što sam ja smatrao da je to potrebno.
♦ Cvetković bio vaš predlog za premijera? - Smatrao sam da Mirko treba da bude premijer, ali se o tome diskutovalo i odluku je donelo Predsedništvo DS. Izvor : Kurir
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
U tuči na Karaburmi dvojica povređenih
BEOGRAD - Tokom noći u Beogradu dogodila su se četiri saobraćajna udesa, a dvojica muškaraca ranjena su nožem u tuči na Karaburmi.
U tuči je, prema rečima portparola Hitne pomoći Nade Macure, teže povređen 59-ogodišnji muškarac, koji je zadobio ubodne rane u predelu grudnog koša.
Macura je kazala Tanjugu da je u pratnji pripadnika MUP-a prebačen u Urgentni centar, gde je prevezen i drugi povređeni muškarac (47) takođe povređen u tuči koja se dogodila oko 21 sat.
Kada je reč o udesima, na Autoputu za Niš nešto pre 20 sati povređena je ženska osoba (32), navodno alkoholisana, koja je sa lakšim povredma prebačena u Urgentni centar.
Oko 22.30 sati na uglu Kićevske i Molerova u nezgodi je lakše povređen muškarac (35), dok su u udesu na Lazarevačnom drumu povrede zadobili muškarac (33) i žena (32). Povređeni su, kako je kazala Macura, prevezeni u Urgentni centar.
Prema njenim rečima, oko 2.30 sati u ulici Maršala Birjuzova došlo je do nezgode prilikom pada sa motora, ali ekipe Hitne pomoći nisu izašle na teren, jer je poziv otkazan.
Hitna pomoć je tokom noći u Beogradu obavila 120 intervencija od kojih 21 na javnom mestu.
Macura je rekla da su pomoć lekara najviše tražili pacijenti sa hipertenzijom, a bio je povećan i broj šlogova. Izvor: RTV
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Odbrambena industrija šansa za Srbiju VELIKA PLANA, 29. decembra 2012. (Beta) - Odbrambena industrija je velika izvozna šansa za srpsku industriju, a najveći zadatak Vlade Srbije biće zapošljavanje ljudi, naveli su u subotu ministri odbrane i finansija i privrede, Aleksandar Vučić i Mladjan Dinkić.
Na otvaranju fabrike za proizvodnju složenih borbenih sistema u Velikoj Plani, oni su ocenili da je poslovanje te fabrike važno za ceo region i da je namera u narednom periodu da se uposli domaća privreda, kako bi zemlja i gradjani imali prihod od toga.
Ta fabrika nazvana je "Morava" i poslovna je jedinica preduzeća Jugoimport SDPR, a zapošljava 83 ljudi mašinske struke. Planira se i dodatno upošljavanje.
U "Moravi" će se proizvoditi transporteri "bov-M10" i "bov M-11", kao i samohodna artiljerijska orudja, a u planu je i da se tu prave transporteri Lazar 1 i 2 u saradnji sa Rusijom.
"Mislim da je odbrambena indsutrija sigurno velika šansa za srpsku industriju, a ministarstva odbrane i ekonomije će podržati takve projekte", rekao je Dinkić i dodao da će za to biti potrebna jaka diplomatija, kako bi imali što više kupaca širom sveta.
On je naveo da postoji više razloga zbog kojih će vlada dodatno ulagati u odbrambenu industriju, kao što je angažovanje velikog broja kooperanata i to što oružje kreiraju srpski vrhunski inženjeri.
Vučić je kazao da je bolje da FAP, ukoliko bude mogao, proizvodi šasije i da je bolje da to rade oni nego ruska fabrika. "Namera nam je da uposlimo domaću privredu i da zemlja ima prihod od toga", rekao je Vučić.
(Beta, 29.12.2012)
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|