|
Autoru |
Poruka |
Passion
|
|

rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59 Postovi: 4951
|
Đilas: Aktuelna vlast preagresivna
Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je za novosadski "Dnevnik" da je aktuelna vlast "preagresivna" prema opoziciji, ali smatra da demokrate imaju dovoljno snage da zadrže vlast u Beogradu i Vojvodini.

Na spekualcije o tome da bi 2013. moglo biti novih izbora, ako ne republičkih, onda u Beogradu i Vojvodini, kao i da analitičari, ali i sami koalicioni partneri naprednjaka, procenjuju da je pravo vreme da SNS kapitalizuje aktuelni rejting, a da istovremeno ostavi daleko iza sebe sve ostale konkurente, pa i doskora vladajuću Demokratsku stranku, Djilas kaže da "izbori nisu nemogući".
"Kada imate premijera i predsednika koji imaju suprotne stavove i ocene oko najvažnijih državnih pitanja, kao na primeru platforme za Kosovo, kada jedna stranka koja prema poslednjim istraživanjima ima dva odsto glasova vodi kompletnu ekonomiju zemlje, kada samo dva, tri ministra u Vladi nešto vidljivo rade, a tabloidi sude i presuđuju, i kada trenutno najveća vladajuća stranka pokazuje ambiciju da sama vlada Srbijom, izbori nisu nemogući", kazao je Đilas.
Na pitanje da li demokrate imaju dovoljno snage da "odbrane" Beograd i Vojvodinu, gde su na vlasti, on kaže da je DS u Beogradu radio puno i uradio dobre stvari u protekle četiri godine, kao i da su taj rad građani ocenili na izborima tako što je svaki treći Beograđanin glasao za DS.
"Apsolutna većina u pokrajinskom parlamentu govori, pak, sama za sebe o tome kako su građani ocenili rad demokrata i Bojana Pajtića u Vojvodini", rekao je on i dodao da bi svaka promena vlasti u Beogradu i Vojvodini predstavljala prekrajanje izborne volje građana.
"Ako imaju ljude koji mogu taj posao da rade, neka ih pokažu. Ja mislim da nemaju. Aleksandar Vučić (lider SNS) je izašao iz gradskog parlamenta, radi neki drugi posao. Ko da bude gradonačelnik?", kaže Djilas.
On dodaje da je pred vlastima u Beogradu i u Vojvodini težak period.
"Ne samo Vojvodina, i Beograd se realno kažnjava. Doneti su zakoni koji su nam ukinuli 30 miliona evra prihoda, zbog toga mi danas treba da povećamo cenu obdaništa koje je i dalje u proseku 5.000 dinara i među najnižima je u Srbiji. Danas nam se prave problemi na svakom koraku", rekao je gradonačelnik Beograda.
On, takođe, kaže i da je vlast isuviše agresivna prema opoziciji.
"Tačno je, takođe, i da je stepen agresije prema opoziciji takav da prelazi svaku granicu pristojnosti. Samo sam ja bio na naslovnim stranama nekih tabloida skoro mesec dana uzastopno, a pre neki dan su me uporedili s Hitlerom. Moji saradnici su bili takođe. Upozorio sam kreatore takve atmosfera linča da to ne može da stabilizuje državu i odvede je u EU. Može samo da ugrozi nečiju bezbednost, kao i bezbednost čitavih porodica i da destabilizuje zemlju uopšte", rekao je Đilas.
Na pitanje da li DS sa novim rukovodstvom može da izraste u istinsku socijaldemokratsku partiju, odnosno da li su građani prihvatili izvinjenje DS i poverovali da će ta stranka ubuduće biti drugačija, on kaže da demokrate kao opozicija nikada neće kritikovati radi kritike.
"Glasaćemo za sve dobre zakone, a kritikovati ono što je loše", rekao je Đilas.
"Mi smo ponosni kada u parlamentu Srbije naš poslanik podnese amandman da se ne smanjuje automatski kazna za silovanje i pedofiliju za trećinu kazne, i kada to ministar pravde prihvati jer se zna da su ljudi povratnici u tim delima. Time smo sprečili da se unište životi mnogih žena i dece u Srbiji", dodao je on.
Đilas je podsetio da je DS preuzeo pre nešto više od mesec dana rekavši da je njegova dužnost, i dužnost Demokratske stranke, da se reformiše na taj način da se jasno kaže: shvatili smo greške koje smo napravili i za to smo se izvinili građanima.
"Sada završavamo nacionalni program za izlazak iz krize i dočekujemo sledeću godinu spremni da stvari promenimo na bolje kako se, uostalom, i sama DS menja", rekao je Đilas.
On kaže da će ekonomski plan biti baziran na prehrambenoj industriji, poljoprivredi i energetici, odnosno onim oblastima gde mi imamo šanse.
"Sigurno ne možemo, ulažući po 40 miliona evra u hotele na Staroj planini, da razvijemo zemlju, jer Srbija nije zemlja koja može da živi od turizma. Naš plan podrazumeva socijalnu odgovornost i mi moramo da uradimo sve da pomognemo onima koji danas nemaju dovoljno i kojima je pomoć potrebna. Mi takvu politiku vodimo i u Beogradu i u Vojvodini", zaključio je on.
(Tanjug, foto: Tanjug, Zoran Žestić)
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Dačić: Svima potrebno malo bajke Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da u 2013. godini očekuje privredni rast i da se nada da će na kraju mandata ove Vlade on dostići pet odsto godišnje. Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u ovoj godini očekuje privredni rast, ali ne toliki da bi se odmah primetio, iako se nada da će na kraju mandata ove vlade on dostići pet odsto.
"Očekujemo u narednoj godini privredni rast, ali on neće biti toliko veliki, da bi to narod mogao da oseti", izjavio je Dačić gostujući u emisiji RTS-a "Žikina Šarenica".
On istakao da Vlada želi da na kraju njenog mandata privredni rast iznosi pet odsto godišnje.
"Svima je potrebno malo bajke na početku godine, ali ja nisam ovde kolektivni terapeut da dajem bensedin, da tvrdim da će biti bolje, jer ja to ne znam, iako to želim", rekao je Dačić dodajući da se trudi da govori istinu.
"Učinićemo sve da se država oporavi, da se otvore nova radna mesta. Imamo već dogovorene investicije u energetici, trudimo se da nađeno rešenje za Smederevski železaru, a Fijat će biti naš najveći izvoznik", kazao je Dačić.
Premijer je konstatovao da "nije u redu što Srbija ima najveću inflaciju u regionu, da imamo najveću stopu nezaposlenosti", dodajući da zato moramo da se okrenemo ka EU. On je rekao da ne spada u one koji EU smatraju za novu religiju i božanstvo.
"Ali treba biti racionalan i ako svi želimo da nam bude bolje, onda je to neophodno", rekao je Dačić.
On je naveo primer Bugarske koja sada finansira izgradnju autoputa sa 20 odsto, dok ga sa 80 odsto finansira EU, kao i bugarski deo gasovoda, koji takođe finansira EU, a Srbija mora da ga finansira sama.
Dačić kaže da od načina rešavanja kosovskog problema direktno zavisi naš put ka EU, a od puta ka EU zavisi kakav ćemo ekonomski iskorak moći da napravimo. Taj put nije lak, ima mnogo ucena i zloupotreba, istakao je premijer.
Trudimo se da rešavamo probleme i da ih ne ostavljamo našoj deci, rekao je Dačić, koji je gostovao na RTS-u, povodom svog 47. rođendana, gde je na kraju i zapevao.
(Tanjug) Foto:Beta/Emil Vas/EV
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Vučić: Prve presude zbog korupcije do kraja 2013.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prve pravosnažne presude zbog korupcije očekuje već do kraja 2013. godine.

Borba protiv korupcije biti nastavljena istim ili još jačim tempom "Borba protiv korupcije biti nastavljena istim ili još jačim tempom. Prve pravosnažne presude očekujem već do kraja 2013", napisao je Vučić na svom tviter i Fejsbuk
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Hrvatski premijer čeka Dačića na "neutralnom terenu"U relativno bliskoj budućnosti održaće se sastanak premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića, ali trenutno niko ne priprema takav susret, piše Jutarnji list. Pozivajući se na izvor iz vrha hrvatske vlade, zagrebački dnevnik navodi da bi do susreta moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji ili sastanku, a ne u Zagrebu ili Beogradu. List navodi da u organizacji takvog skupa postoji i priličan "ogistički problem" koji je uslovljen različitim međunarodnim položajem Hrvatske i Srbije. Milanović je, navodi Jutarnji, često u Briselu budući da je Hrvatska pred ulaskom u EU, dok Dačić ne učestvuje na sastancima EU. "Donese li se odluka o sastanku, to se može relativno brzo srediti", ističe dnevnik. U vrhu hrvatske vlade, ocenjuje se, postoji dobra volja sa sastankom na najvišem nivou, jer "dok su međudržavne privredne veze prilično dobre, politički odnosi su već godinu dana u slobodnom padu". Razlog za to su pre svega stavovi nove vlasti u Srbiji o uzrocima ratova na ovim prostorima, a potom su, kako se navodi, posle oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu "stizale uvrede i optužbe da je time poništen nekakav hrvatski genocid nad Srbima". Uz to, list navodi da su optužbe iz Beograda u poslednje vreme sve ređe, pa se pretpostavlja da bi do susreta moglo da dođe u bliskoj budućnosti. Nedavno je potpredsednika hravtske vlade i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić posredno najavila susret Milanovića i Dačića. List podseća i da se Milanović susreo sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku, ali da je to bio protokolarni susret tokom jeseneg zasedanja UN-a. Vesti Online
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

Pridružio se: 04 Jul 2012, 21:49 Postovi: 946
|
Ljajić: Vanredni izbori loši za privreduPotpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da vanredni izbori u 2013. godini ne bi bili dobri za našu ekonomiju i reforme, ali da ne isključije ni takvu mogućnost. Predsednik SDPS-a smatra da bi situacija u zemlji mogla da utiče na to da dođe do vanrednih izbora, iako u ovom trenutku ne vidi realan razlog koji bi mogao da ih izazove. "Nama je potrebno da imamo stabilniji politički sistem. Zato sam ja svojevremeno predlagao da se smanji broj poslanika u parlamentu", rekao je Ljajić za TV "Pink".
Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, rekao je da se s tim sudom ostvaruje redovna komunikacija, jer postoji interes za tehničku saradnu, što podrazumeva redovnu korespondenciju i dostavu dokumentacije.
On je naveo da je, na pismo koje je uputio generalnom sekretaru UN i Haškom tribunalu, dobijen "nešto optimističniji odgovor" vezan za to naši državljani koji su osuđeni u Hagu mogu da izdržavaju kaznu u Srbiji. "Sada je po prvi put rečeno da će oni da pošalju jednu komisiju da utvrde kakvo je stanje u našim zatvorima", rekao je Ljajić. Press
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
DS očekuje vanredne izbore u 2013.Beograd -- Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović kaže da su izneverena očekivanja građana i dosadašnji koraci aktuelne vlasti dovoljan su razlog za vanredne izbore. "Mi ćemo učiniti sve i doprinećemo koliko je to moguće da što pre vidimo leđa ovoj vlasti. Mi im u 2013. godini predviđamo vanredne izbore zato što će to, čini mi se, biti neka konsekvenca dosadašnjih koraka aktuelne vlasti i izneverenih očekivanja građana", rekao je Stefanović.
DS, kako je dodao, u 2013. godinu ulazi sa zebnjom i očekuje dalji pad standarda građana, jer će, kako kaže, u narednih šest meseci moći da kupe pet puta manje stvari u prodavnicama.
"Ova vlada se za najkraći mogući period duplo više zadužila nego prethodna, doneti su jako loši zakoni sa puno rupa, posebno iz domena krivično-pravnog zakonodavstva, jer se sada i najopasniji kriminalaci puštaju na slobodu pre vremena. Priprema se i ukidanje konverzije zemljišta čime se petorici najvećih tajkuna omogućava da budzašto dođu do gradskog građevinskog zemljišta", naveo je Stefanović.
Uz probleme koje Srbija već ima, a to su rastući deficit u budžetu, galopirajuća inflacija, uzašno veliki pad standarda građana, on predviđa da će ovu godinu obeležiti i mnogi drugi problemi.
Iz ugla demokrata, kako kaže, 2012. ćemo pamtiti po dobijanju statusa kandidata, nastavku reformi, uspešnom sprovođenje borbe protiv kriminala, na čemu je, podseća, prethodna vlada puno uradila.
"DS će prethodnu godinu pamtiti i po tome što su izgubili izbore, i predsedničke i parlamentarne, ali i po tome što nova vlada nije uradila ništa da sredi stanje u državi", naveo je Stefanović.
To se, pre svega odnosi na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, ali i stanje nesređenih institucija, dodao je on, priznajući da se jedino u borbi protiv korupcije može govoriti o nekim pomacima.
B92
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Srbija ne zna svoje granice i ne zna šta hoće Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da je Srbija neorganizovana zemlja i da je ekonomska kriza nastala zbog krize upravljanja društvom i nedostatka jasne političke vizije.
Predsednik LDP je u intervjuu agenciji Beta rekao da građani Srbiji nisu drugačiji od onih u regionu, Evropi i svetu, ali da nedostatak vizije političara koji vode zemlju i kriza u upravljanju državom predstavljaju ozbiljnije probleme od visine budžetskog deficita, brzine rasta javnog duga ili nemoći u uspostavljanju partnerstva sa svetom od koga zavisi.
"Mi nismo organizovana zajednica - ne znamo gde su nam granice, ne znamo šta hoćemo, nismo uspostavili odnose između uzroka i posledice u svakodnevnom životu", rekao je Jovanović i dodao da je veliki problem u Srbiji što političari imaju ekskluzivno pravo da žive mimo istine i pošteđeni tereta stvarnosti.
"Političari u Srbiji, predsednik, premijer, vlada za sebe traže privilegije koje godinama u Srbiji više nikome ne pripadaju - sloboda života bez ikakve odgovornosti, mimo stvarnosti i prioriteta i kada je reč o Kosovu, evropskim integracijama, ekonomiji, socijalnoj politici, obrazovanja, sportu, odnosu sa crkvom", kazao je lider LDP.
Jovanović je rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić napravio vladu sa Ivicom Dačićem jer se na taj način svetio Borisu Tadiću i Aleksandru Vučiću koji su, mimo Nikolića, dogovorili neku drugu vladu.
"Tadić je raspisao vanredne predsedničke izbore jer je želeo koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, koju bi vodio Vučić, a ne Nikolić, jer je gubitnik na predsedničkim izborima... Taj plan je propao... I onda je Nikolić dao Dačiću ono što je Tadić bio spreman da da Vučiću - mesto predsednika vlade", rekao je on.
Komentarišući istraživanje javnog mnjenja prema kojem SNS i Vučić imaju veliku podršku, Jovanović je rekao da je podrška dokaz "očaja u društvu a ne spremnosti da se krene u minsko polje, u šta se Srbija pretvorila zbog onog što su Dačić, Vučić i Nikolić radili prethodnih 20 godina".
On je rekao da Vučić nije povukao nijedan politički potez u poslednjih šest meseci svodeći sebe na portparola MUP-a i tužilaštva.
Ako Vučić ima značajnu podršku u društvu kako tvrdi onda, kaže Jovanović, to treba da iskoristi da odgovori na pitanja uništene ekonomije, propale privatizacije, neodrživih socijalnih odnosa, reforme obrazovanja, zdravstvenog i penzionog sistema, da popravi politiku u regionu, normalizuje odnose sa EU, uvede Srbiju u NATO.
Ocenjujući da su odnosi u vladajućoj koaliciji poremećeni i da je odnos između Dačića i Vučića neprirodan, rekao je da je nedostatak organizovane alternative nešto što uvećava značaj tih unutrašnjih sukoba.
"Građanska Srbija je dezorijentisana. Mnogi su svojim neodgovornim potezima, koje su pokretali lični porivi, uvećali ionako prisutnu konfuziju među biračima zamorenim dvanaestogodišnjim mrcvarenjem na poslu modernizacije zemlje", rekao je Jovanović.
On je kazao da je odgovornost LDP-a velika i da LDP sada pokušava da mobiliše deo političke scene u kojoj postoji volja za radom.
"Poslednji potez je proširenje Političkog saveta i potom programska konvencija u januaru na kojoj ćemo reći... da nas je Demokratska stranka mučila godinama, da smo trpeli i nju i sebe", rekao je Jovanović i dodao da od LDP niko ne može da očekuje da sačeka kraj agonije i princa koji treba da probudi usnulu princezu.
"Niti je (predsednik DS Dragan) Đilas Trnova Ružica, niti će se pojaviti neko ko će joj pokloniti poljubac i novi život... Čekali smo ih šest meseci. Kad god osete potrebu mogu da dođu u prostor gde smo mi", rekao je on.
Na pitanje kako gleda na najave fomiranja novih stranaka, među kojima je i partija koju osniva bivši član DS Zoran Živković, lider LDP-a je kazao da misli da nastanak novih stranaka delom motiviše vlast, koja u takvim inicijativama pronalazi šansu za sebe, verujući da će tako proširiti konfuziju unutar bloka građanskog dela.
S druge strane, nije loše kada neko odluči da zakorači u politiku, ali je jako važna lična odgovornost, rekao je Jovanović i dodao da kada neko odluči da pravi stranku mora biti svestan potencijala, sposobnosti i spreman da kaže šta ga je sprečavalo da uradi to što sada hoće u stranci u kojoj je bio do juče.
Govoreći o članovima LDP-a koji su otišli iz stranke, kazao je da je njihov broj zaista mali i da niko nije otišao iz LDP zato što je bio sprečen u da nešto radi. "Vrata LDP-a su otvorena i za njih: ulazite i izlazite kada sami odlučite", rekao je Jovanović. Novi Magazin
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Na kosovskim prelazima od danas potrebne vize državljanima 87 zemaljaNa kosovskim graničnim prelazima počela je danas primena odluke Vlade Kosova da uvede vize za državljane 87 zemalja, piše Koha ditore. Među onima koji moraju da imaju vizu za ulazak na Kosovo su državljani Rusije, Kine i Indije. Međutim, vizni režim ne važi za pet evropskih zemalja Unije koje nisu priznale Kosovo - Španiju, Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku. Kosovske vlasti su navele da će primena ove odluke doprineti poboljšanju bezbednosti.
Izvor : 24 Sata
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Đilas: Ako udare na Beograd, loše im se piše
Dragan Đilas ne zna šta će se desiti sa vlašću u Beogradu, ali upozorava da ni za koga ne bi bilo politički pametno da menja izbornu volju Beograđana.

"Nisam rođen kao gradonačelnik, ne moram tu da ostanem. Mi smo ocenu našeg rada dobili 6. maja. Svako ko hoće da menja odluku Beograđana, rizikuje svoj odnos sa Beograđanima, jer ko god da je išao protiv njihove volje nikada u politici nije ništa veliko napravio, a tako će biti i ovog puta", rekao je gradonačelnik Beograda za B92.
Đilas je podsetio i da je već rekao da ga interesuju dva mandata.
"Verujem u to da svaki čovek koji je na nekoj funkciji ne treba više od osam godina da bude na toj funkciji. Imam dogovore sa koalicionim partnerima. Voditi grad Beograd nije bavljenje politikom u kome vi danas možete da date jednu izjavu, sutra drugu, prekostra treću... da narod više i ne zna šta ste, kad i o čemu pričali. Ovde imate konkretne stvari - donesete odluku i sprovodite je ako u nju verujete. Ako je dobra Beograđani će je sasvim sigurno videti, baš kao i ako nije", kazao je on.
Đilas za 2013. najavljuje nastavak izgradnje infrastrukture i socijalnih programa u glavnom gradu uprkos smanjenju budžeta. Prema njegovim rečima, prostor za povećanje prihoda prestonice postoji u nekeretninama i poslovnim prostorima u vlasništvu grada.
"Nažalost, nije bilo razumevanja da se gradu ne smanjuje količina sredstava i mi smo u situaciji u kojoj danas jesmo. Beograd će nastaviti da se razvija u infrastrukturnom delu, završavaće se pristupne saobraćajnice novom mostu, završene su neke nove petlje na drugim mestima, radi se na mostu između Zemuna i Borče...
Trenutno gradimo tri nova obdaništa, uz onih 37 koje smo već napravili. Jednostavno, neće grad stati, ali da biste shvatili o kojim brojevima govorim ... na primer, Beč ima otprilike isti broj stanovnika kao i Beograd, a njegov budžet je 12 milijardi evra, a naš 600 miliona evra. Pošto Beograd ima puno stvari koje ostatak Srbije nema – počevši od pomoći trudnicama, porodiljama, penzionerima, besplatnih udžbenika... To je samo dokaz da štedimo na svemu na čemu možemo da uštedimo da bi ostalo para za te namene", objasnio je gradonačelnik Beograda.
Upitan kako će grad doći do dodatnih sredstava, odgovorio je: "Dobićemo deo dodatnih sredstava od prodaje imovine na koje imamo pravo. U ovom trenutku ne vidim nijedan razlog zašto bi Beograd imao u svom vlasništvu neke nekretnine po Dedinju, Senjaku, Neimaru, a koje se trenutno i ne koriste. Ima i dosta gradskih stanova koje ćemo pustiti u prodaju".
On je rekao i da "u ovom trenutku treba da razmišljamo o tome šta ćemo uraditi sa nekim ustanovama poput Apotekarske ustanove Beograd, koja jako dobro radi, ali koja će biti ugrožena odlukom Ministarstva zdravlja da se i u privatnim apotekama mogu uzimati lekovi na recept".
"To automatski znači da u centru grada već imate dosta državnih apoteka, a imaćete i privatne. Ali, biće problem u malim sredinama gde su naše apoteke nerentabilne i gde imaju neku drugu namenu", kaže Đilas.
On je najavio i da će Beograd dobiti sredstva od prodaje dela zemljištva PKB-a, ali i od prodaje poslovnog prostora.
"Kao što znate, PKB nećemo da prodajemo. Više puta sam govorio – Beograd je vlasnik velikog broja kvadrata poslovnog prostora, gde se nama plaća određena nadoknada. Moja ideja je da taj poslovni prostor prodamo, a da ljudi uzmu kredite od banaka i da, umesto što nama plaćaju mesečnu ratu, plaćaju banci ratu, a da je njihovo vlasništvo. To bi sigurno smanjilo mogućnost zloupotreba u tim lokalima, potencijalne korupcije i svega ostalog", smatra Đilas.
On je istakao i plan da se Beograd u naredne tri godine razvije kao privredni centar.
"Već smo napravili neke privredne zone na zemljištvu što PKB-a, što nekih drugih, da ponudimo investitorima koji žele na grade nešto na obodu Beograda. Oni ne mogu da dobiju besplatno zemljište, jer ovo je ipak Beograd, ali možemo da ih oslobodimo da tek za tri godine plaćaju nadoknade", kaže Đilas.
(MONDO, foto: Beta, Marko Rupena)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Pada Vlada zbog Dinkića?
Komentar Mlađana Dinkića na izbor naprednjaka Saše Mirkovića za pomoćnika ministra saobraćaja mogao bi da izazove najžešću političku krizu unutar vladajuće koalicije otkako je formiran Dačićev kabinet, pišu beogradske Večernje novosti.

Uneo nemir u vladajuću koaliciju: Mlađana Dinkića (levo) kritikovao i premijer Ivica Dačić Vrh SNS danas će na vanrednoj sednici predsedništva, zatvorenoj za javnost, spremiti odgovor lideru URS koji je poručio da ”nikada ne bi izabrao estradnog menadžera Sašu Mirkovića za svog pomoćnika”. Prema našim saznanjima, reakcija naprednjaka neće biti blaga, jer su veoma uvređeni javnim izjavama koalicionog partnera o članu Glavnog odbora SNS. Doživeli su to kao "guranje prsta u oko" i ne bi bilo iznenađenje ako u kontranapadu javno žigošu neke kadrove saveznika upletene u velike afere. I Dačić "ukorio" Dinkića "Nije dobro što je Dinkić javno kritikovao imenovanje Mirkovića na mesto pomoćnika ministra saobraćaja. Iako je tu izneo lično mišljenje, mislim da o svemu mora da se razgovara na sastancima šefova koalicije, a ne u javnosti", rekao je za Večernje novosti premijer Ivica Dačić. On savetuje političkim saveznicima iz vlasti da ubuduće ne komentarišu kadrovska rešenja drugih članica koalicije. "Imamo kadrovsku komisiju Vlade i tu je jedina adresa na kojoj se daju predlozi i iznose primedbe", zaključio je Dačić. Čaršijske kalkulacije o ishodu subotnje sednice išle su u petak toliko daleko da se čak pominjala i mogućnost da kriza eskalira i do pucanja niti vladajuće koalicije, pa čak i da izazove i vanredne parlamentarne izbore! Dinkić je rekao da je potpuno besmisleno da se njegovo lično mišljenje o postavljenju Mirkovića na mesto pomoćnika ministra saobraćaja prenosi na međupartijski nivo. "Rekao sam sve što sam imao i mislim da to nema nikakve veze sa međupartnerskim odnosima. Odlično sarađujem i sa predsednikom Nikolićem i sa prvim potpredsednikom Vlade i predsednikom SNS Vučićem, kao što dobro sarađuju i URS i SNS. Razgovaraćemo, ali mislim da je to već sad prošlost". Mirković je Dinkiću uzvratio da sa njim nikada u životu ne bi sarađivao, pošto ”radi samo sa vrhunskim zvezdama, a ne sa neostvarenim muzičarima”. "Sa Dinkićem ne bih sarađivao ni u ministarstvu koje vodi, jer je reč o čoveku koji je uništio srpsku privredu, što će se osećati i u narednim generacijama. Niko, pa ni lider URS, nema prava da se igra sa budućnošću Srbije", oštar je bio Mirković. Kontraudar naprednjaka: Smenjuju Ničića u Zaječaru Dok su sevale varnice između SNS i URS, Mirković je u Zaječaru pokušao da smeni gradsku vlast na čijem je čelu Boško Ničić, funkcionera URS-a. Ali, sednica skupštine nije ni održana. "Mirković je, kao svaki cirkuzant, napravio cirkus u Zaječaru. Ne bih da dalje komentarišem postupke čoveka koji kaže da ima diplomu Pravnog fakulteta, za koju ni sam ne zna na kom ju je univerzitetu stekao", oštar je bio i Ničić. On je kazao da će aktuelna vlast još jednom pokušati da održi sednicu. Ukoliko u tome ne uspe, baš kao ni opozicija koja zahteva njegovu smenu, smatra da je neizbežno raspisivanje vanrednih izbora. Ministar saobraćaja i potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić kaže za Večernje novosti da izbor njegovog pomoćnika neće uticati na odnose u vladajućoj koaliciji, niti će uzdrmati vladu: "Mirković je diplomirani pravnik u punoj životnoj snazi i već je počeo da radi svoj posao. Saradnike sam biram i ne mešam se u izbor drugih ministara. Neka javnost i građani sude po delima". Izvor:Vesti
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|