|
Autoru |
Poruka |
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13 Postovi: 5399
|
Vrućine izazvale veliku štetu ratarima u Sremu Samo za prvih šest julskih dana sremski vatrogasci ugasili su čak 49 požara u kojima je bilo i teško povređenih, dok je šteta milionska. Ljudskom nepažnjom u Sremu gore njive pod pšenicom, suva trava i pašnjaci, a vatrogasci upozoravaju da se povećan broj požara nakon žetve i paljenja strnjike tek očekuje. I u subotičkom ataru izgorelo je oko 20 hektara pšenice, 100 hektara slame, a stradao je i kukuruz i suncokret. Na Bikovu i Ljutovu izgorelo je oko 20 hektara pšenice, 100 hektara slame i stradao je i kukuruz i suncokret Prema zvaničnim podacima Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, u Sremu je samo za prvih nekoliko dana ovog meseca buknulo 49 požara. U junu je bilo 79 požara, a od početka godine čak 574 u kojima je pričinjena materijalna šteta od 13,37 miliona dinara.
- Gasili smo četiri požara u kojima su gorele neovršene njive pod pšenicom u kojima je ukupno izgorelo 16,6 hektara. Prošlog meseca smo zajedno sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Erdevika gasili njivu od 26 hektara kod Bosuta, pri čemu smo uspeli da spasimo 10 hektara - kaže Živoslav Ivković, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Sremska Mitrovica.
U intervenciji u Beškoj, pričaju vatrogasci, pre nekoliko dana u požaru je teško poveđen vlasnik njive pri pokušaju da zapali suvu travu, ali usled promene strujanja vetra našao se usred vatre i u požaru zadobio teške opekotine. Na njegovo zapomaganje dotrčao je sin koji je takođe stradao, ali sa lakšim povredama.
- Nažalost, požari nas na jesen tek očekuju, kada nakon berbe kukuruza u septembru i oktobru krene paljenje strnjike po njivama. Srem je izuzetno požarno područje, a pogotovo su rizični obodni delovi Fruške gore, sa vinogradima i šumama četinara, koje najpre stradaju prilikom paljenja pašnjaka o čemu čobani očigledno ne razmišljaju - upozorava Ivković.
Poslednjih desetak dana u subotičkom ataru, uz somborsku prugu do Bajmoka, na Bikovu i Ljutovu, zbog varnica koje prave vozovi i šinobusi i zbog velikih vrućina izgorelo je oko 20 hektara pšenice, 100 hektara slame i stradao je i kukuruz i suncokret. Štetu od oko dva miliona dinara pretrpelo je najmanje petoro ratara.
- Kompozicija voza iz pravca Bajmoka prema Subotici, prošle nedelje, nije imala razbijač varnica i zapalila je suvu travu pored pruge. Vatra je zatim zahvatila i njive. Bilo je požara i na mestima gde je samo slama, gde je kombajniranje već završeno. Na pojedinim njivama je bilo radnika u vreme požara, ali pošto je sve suvo, užareno i brzo gori oni nisu mogli da zaustave vatru - kaže šef Službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac.
Branko Vujić iz Male Bosne zbog požara na više od devet hektara oštećen je za 1,193 miliona dinara.
- Ionako imamo problema zbog vrućina ni najmanje nam nisu trebale dodatne brige. Ratari na traktorima i kombajnima moraju imati varničarke koje razbijaju čestice žari i to bi moglo da se postavi i na vozove - zaključuje Vujić.
Stara vatrogasna oprema
Sremski vatrogasci požare gase starom opremom, imaju jedne lestve u Rumi i nepouzdanu hidrauličnu platformu za gašenje požara na velikim visinama u Inđiji. Kako naglašavaju ogromnu zahvalnost duguju Velšanima, koji svake godine MUP-u Srbije daruju vatrogasna vozila, opremu, prateći alat i vatrogasni pribor.Blic
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
SARA KRNETA (19), NAJMLAĐI PILOT U SRBIJI - Prvo naučila da vozi avion, pa automobil Lakše je upravljati avionom nego automobilom. Stvarno! - tvrdi Sara Krneta, najmlađi pilot u Srbiji, dok izlazi iz cesne 172“ kojom je pre samo nekoliko trenutaka letela visoko iznad naših glava. Sa samo 19 godina završila je školu letenja „Helimaster“ i stekla dozvolu pilota privatnog aviona. Bavi se i padobranstvom, a planira da nauči da vozi i helikopter Ova devojka, studentkinja vazduhoplovnog smera na Saobraćajnom fakultetu, kaže da je letenje zavolela uz oca, vojnog pilota.
- Kad god je bilo moguće, tata je brata i mene vodio sa sobom. Pilotiranje mi se toliko dopalo da sam želela da upišem Vojnu akademiju, postanem vojni pilot i nastavim porodičnu tradiciju - priča Sara.
Brižni roditelji odvratili su je od toga, ali na njenu ogromnu želju da postane pilot niko nije mogao da utiče. Između treće i četvrte godine srednje škole počela je da pilotira. Automobil je tek kasnije naučila da vozi.
- Kada sam upisala vožnju, instruktor je je šizeo što povlačim volan ka sebi kao da upravljam avionom i ljutio se što stalno držim ruku na menjaču; kod aviona je na tom mestu ručica za gas - ističe Sara. Ova izuzetna devojka voli i padobranstvo i nedavno je imala prvi skok. Ne priznaje podelu zanimanja na muška i ženska i svojim primerom ruši predrasude.
- Kada nekog muškarca prvi put povezem kolima, on kaže: „Jaoj, žena vozač!“, ali odmah neko iz mog društva dobaci: „Ma opusti se. Ona, bre, vozi avion!“
Plaše li se momci tako jakih devojaka i smeju li da joj se udvaraju, pitamo Saru.
- Momci se ne plaše mene, naprotiv. Baš kažu: „Vidi, devojka sposobna za sve!“ Inače, ne pričam da sam pilot, ne volim da se hvalim. Sačekam prvo da me neko dobro upozna, pa tek onda kažem čime se bavim. Svi moji drugovi se hvale i ponose time što pilotiram. Drugarice kažu da sam žena zmaj. Pozitivna sam, nasmejana, energična; volim da putujem, da upoznajem ljude... - priča Sara.
Sa dozvolom za spotsko letenje, Sara pilotira iz ličnog zadovoljstva. Posle 150 sati samostalnog letenja steći će uslove da završi kurs za profesionalnog pilota. Uporedo s tim planira da upiše i školu za pilota helikoptera.
Ako ovako nastavi, jednoga dana sešće za komande svemirskog broda, kažemo.
- Ništa nije nemoguće - smeje se Sara. - Lako je postići rezultate i pomeriti granice mogućeg kada iza vas stoji porodica koja je uvek na okupu i podržava vas. Puno mi je srce kada ispod krila gledam kako je Zemlja majušna. A još mi je punije srce kada gore na nebu preko radio-stanice čujem glas svog oca koji u tom trenutku takođe negde leti helikopterom i javlja se komandnom tornju - priča Sara, a zatim ponovo seda u čeličnu pticu.Blic
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Građani Srbije šampioni u gledanju TV-a Građani Srbije su svetski šampioni u gledanju televizije. Razlozi za to su: siromaštvo, nezaposlenost, veliki procenat starog stanovništva, ali i ideološka i političku podeljenost ljudi… Svaki građanin Srbije u proseku provede pet sati dnevno gledajući televiziju, pretekavši u tome čak i Amerikance. Korak sa Srbijom nekako pokušavaju da održavaju zemlje regiona, pa se tako odmah iza nje po dužini gledanja televizije nalaze Mađarska, Makedonija, Grčka, i Hrvatska.
Istraživači medija navode razne razloge za to višečasovno sedenje ispred televizijskih ekrana: siromaštvo, nezaposlenost, veliki procenat starog stanovništva, ideološku i političku podeljenost ljudi, a samim tim sve to dovodi i do sve veće socijalne i društvene distance. Ljudi su se nekad više družili, ali surova je činjenica da je i to druženje postalo preskupo, upozoravaju stručnjaci.Bez posla, ispred TV ekranaRade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i medijski ekspert, kaže za DW kako je osnovni razlog što građani Srbije toliko puno vremena troše ispred TV ekrana jedno krizno stanje, koje se nekako neprimetno produžilo:
„Mi smo ponekad pomalo bili u zabludi da je kriza završena prolaskom 90-ih godina, i imali smo jedan izvestan optimizam, pogotovu tamo negde 2001, 2002, ili 2003, kada je izgledalo da će se stvari promeniti. Ali, sada vidimo da ta kriza ima jedan duži kontinuitet. Dakle, ljudi su bez posla, ljudi su vrlo ugrožene egzistencije, a sa druge strane postoji ta neka vrsta interesovanja za takozvane nove sadržaje kojih sve više ima u medijima i na televizijama. To ne znači da su ti sadržaji sada ni bolji, ni zanimljiviji nego pre, ni kreativniji, ali to te ljude koji su bez posla i koji nemaju invenciju kako i čime da se pozabave, drži satima pred ekranom“. Sedeće figureSociolog kulture Ratko Božović ocenjuje da smo došli u situaciju da ljudi sve više vide stvarnost preko televizije:
„To je ona situacija koja pomalo liči na ona istraživanja engleskih teoretičara medija, koji su pre desetak godina utvrdili da ljudi koji dnevno gledaju preko 4 sata televiziju, u jednom trenutku više nemaju percepciju i ne mogu da vide šta se dešava u samoj stvarnosti. Dakle, umesto njih vidi televizija, umesto njih živi televizija, umesto njih je prisutna televizija, kako bi oni bili što više inertni, što više provincijalni, i što više sedeće figure“.Kultura u estradiKriza koja i dalje traje je izazvala, osim osiromašenja ljudi, i stradanje kulture, kultivisanosti, i obrazovanja, ističe Božović:
„Dakle, nakon one populističke priče i populističkog uticaja koji je došao sa vremenima 90-ih godina, sada imamo tu nesreću da je kultura smeštena u estradi. A estrada je samo drugo lice ili druga forma populističkog uticaja. Umesto da se nametne vrednost, ili da se na neki način živi kroz te vrednosti, živi se jedna kič samoobmana. I ljudima u Srbiji, to je sada primer onoga što se u njoj dešava, više odgovaraju laž i prevara nego istina i suočavanje sa istinom“.Pogubno za društvoPredugi boravak ispred tv ekrana ostavlja velike posledice na samo društvo, smatra Veljanovski, počev od zanemarivanja same porodice i porodičnih odnosa:
„A dabome da pri tome zanemaruju i neke svoje određene društvene funkcije. Pri tome, ti programi koje oni u najvećoj meri konzumiraju, ne mogu ih osposobiti za onu vrstu građanske aktivnosti koja se od toga očekuje. Iako bi mediji trebalo da donesu jako mnogo informacija, znanja, i obrazovanja, pa da time ljude koji su toliko dugo pred ekranom osposobe i za neke druge funkcije, to se jednostavno ne dešava.
To je jedno pasivno posmatranje, potrebna je samo zabava, i to laka zabava, bez selekcije sadržaja. Tako da nema nikakve sumnje da to produžava jednu socijalnu letargiju, koja se vraća time da su ljudi sve više apatični, i što sve više imaju osećaj da se ništa u društvu ne može promeniti“.Letargija bez promenaNosiocima političkih funkcija i takozvanoj političkoj eliti takvo stanje odgovara, ocenjuje Veljanovski. Oni ga na neki način generišu i podstiču sve više jačajući svoj uticaj na medije. Njima to letargično stanje odgovara, jer takvo društvo bez kritičkog mišljenja nije sposobno za promene, zaključuje Veljanovski.B92
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
"Princ uzima Oplenac od naroda" Beograd -- Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović, kaže da mora da se stane na put princu Aleksandru Karađorđeviću koji želi da proda hotel i 14 hektara zemljišta.  Po rečima Jovanovića, on bi narodu ostavio samo muzej i to mora da se spreči.
U Topoli, središtu ustaničke Srbije i Karađorđevom gradu, sprema se velika buna. I to ne protiv dahija, već protiv princa Aleksandra Karađorđevića i njegove odluke da na čelo Zadužbine postavi Vladana Živulovića, advokata iz Beograda i predsednika Atlantskog saveta.
Živulović je postavljen krajem juna, mesec dana nakon smrti Miladina Gavrilovića, obnovitelja Zadužbine, koji je celih 18 godina bio na njenom čelu. „Pobunu" predvodi predsednik opštine Topola Dragan Jovanović, koga osim meštana podržavaju i Ravnogorski pokret i šumadijski crkveni velikodostojnici.
Osim postavljenja Živulovića, koje prema rečima „ustanika" predstavlja ruganje tradiciji i istoriji, razlozi za nezadovoljstvo leže u ponašanju prestolonaslednika i njegovog okruženja. Kažu: hoće sve, i što im pripada i što im ne pripada, a ne daju ništa.
Na molbe da se Živulović smeni mirnim putem do sada niko nije reagovao, pa Jovanović, koji pobeđuje na svim izborima u Topoli od 2004. godine, kaže da će već narednih dana biti organizovane javne tribine i skupovi kako bi se javnosti objasnilo šta ne valja. Nisu isključeni ni protesti.
Iako je atmosfera podgrejana, prvi čovek Topole kaže da će se truditi da dolazeći Petrovdan, dan parastosa princu Tomislavu Karađorđeviću i vašara u Topoli, protekne u najboljem redu iako je nezadovoljstvo veliko.
"Od 1914. godine do danas upravnik Zadužbine je uvek bio iz Topole ili se bar prizetio ovde. Samo za vreme okupacije i na početku komunističkog režima nije bilo tako. I evo danas. Uvek su na čelu Zadužbine bili čestiti Srbi, patriote, hrišćani, pošteni i odani. I svi su imali podršku građana Topole i čitavog šumadijskog naroda. A sad je narod ogorčen što je neko iz Beograda, ko vodi NATO nevladinu organizaciju, ko Zadužbinu doživljava kao špajz iz koga može da uzme kutiju vina i da je ne plati, došao na čelo ove srpske dragocenosti", priča za Press nedelje Jovanović.
Jovanović kaže da je osim izbora Živulovića, problematičan odnos porodice Aleksandra Karađorđevića, koja Zadužbinu, koja je opštenarodno dobro, doživljava kao ličnu svojinu koju hoće da raskući. Zbog toga se pismom obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, kneginji Jelisaveti Karađorđević i vladici šumadijskom Jovanu, sa molbom da se poništi Živulovićev izbor i spreči dalja propast.
- Bio sam šokiran kada sam video kako su na Upravnom odboru Zadužbine namestili da bude izglasan Živulović. Protiv njegovog izbora bili smo predstavnik Šumadijske eparhije i ja. Za su glasali Slobodan Perović i Dragomir Acović, inače predstavnici Aleksandra Karađorđevića. Na moje zaprepašćenje, za njegov izbor je glasao član UO koji bi navodno trebalo da predstavlja zaposlene, ali to očigledno ne radi, i predstavnik Vlade Srbije, odnosno Ministarstva kulture. Na njega je direktno vršio pritisak Predrag Marković, ministar kulture i član Krunskog saveta. Čuvam poruke u kojima mi predstavnik Ministarstva kulture, inače čestit momak, kaže da mora da glasa jer je ministar naredio - navodi Jovanović.
Jovanović, koji je ponudio ostavku u UO Zadužbine, kaže da država mora što pre nešto da preduzme da Karađorđevići ne bi raskućili ono što je kralj Petar Prvi ostavio pokolenjima.
Zadužbina nije samo muzejski deo, već i ekonomija, odnosno više od 140 hektara vinograda i voćnjaka, hotel... Sve to je kralj Petar ostavio upravo da bi se Zadužbina sama izdržavala.
"E sad, oni imaju plan da naprave komercijalni deo Zadužbine, a da narodu ostave samo muzejski deo. Već su dovodili tu neke privatnike kojiima bi dali vinograde i hotel. Dovode ljude u zabludu jer niko ne zna da to nije njihova lična svojina, već Zadužbina, opštenarodno dobro, kao i da je jedan deo pod sudskim sporom već 18 godina", priča Jovanović i otkriva kako se arči imovina Zadužbine za potrebe Aleksandra Karađorđevića:
Aleksandar Karađorđević dolazi tu sa svitom, odnosi sve što mu padne na pamet, prave velike troškove, a dinar nisu uložili. Jednom sam ih zamolio da naprave neki prijem ovde kako bi došao diplomatski kor, a time bi se privukli turisti i donatori, ali ništa. Zadužbina se finansira sama od sebe, prodajom ulaznica, kao i novcem iz budžeta opštine Topola", priča Jovanović.
Sa njim se slaže Srđan Srećković, slikar i predsednik Ravnogorskog pokreta, koji je bio jedan od tri ozbiljna kandidata za čelnog čoveka Zadužbine.
"Javilo nam se više od 30 organizacija iz čitavog sveta. Naši ljudi iz dijaspore, narod iz cele Šumadije i Srbije. Svi su protiv Živulovića jer znaju da na čelo zadužbine treba da dođe čovek domaćin, rodoljub, koga će žitelji Topole da vole. Da svi budemo složni u toj ideji, a ne podeljeni i posvađani. Zbog toga on mora da se smeni što pre", kaže Srećković i otkriva da Aleksandar Karađorđević potpuno ignoriše prava drugih članova porodice.
Srećković tvrdi da princ Vladimir, kada dođe sa suprugom Brigitom, spava u privatnom hotelu, a ne u okviru zadužbinskog kompleksa.
A zaposleni u Zadužbini rade svoj posao i dočekuju goste, turiste iz Slovenije, đake. I ne diskutuju o dolazećoj pobuni. Stari zadužbinari kažu da ni u vreme ratova, komunizma i najvećih kriza nije bilo ovako, a slute da će biti još gore.
Prozvani Živulović odbacuje optužbe tvrdeći da pobunu proizvodi predsednik SO Topola iz privatnih interesa, a ne zato što mu je stalo do tradicije.Živulović: Tu sam samo privremenoNa mesto vršioca dužnosti prvog čoveka Zadužbine postavljen sam na šest meseci, dok se ne nađe osoba koja će to raditi posvećeno i dobro kao pokojni Mićun Gavrilović, koji je 24 sata bio posvećen Zadužbini. Ja to ne mogu, tako da ne znam čemu tolika panika kada sam ja kratko, privremeno rešenje. Dragan Jovanović je hteo da progura svoju kandidatkinju, gospođu Ljiljanu iz opštine, i kada mu to nije pošlo za rukom, krenuo je u pobunu. Čujem da je njenog muža postavio na čelo hotela. Kralj Petar Prvi nije ostavio Draganu Jovanoviću iz Blaznave zadužbinu, niti Topoli, već srpskom narodu. Čuo sam da priča svašta, između ostalog i da potkradamo Zadužbinu. Čovek koji nasiljem hoće da ispuni svoje želje ne brine za Zadužbinu, već za lični interes. A da li vam je rekao da je razbijen prozor na konaku Karađorđevom? To se desilo odmah nakon što je pozvao na pobunu protiv mene. To nisu ljudi koji vole Zadužbinu i Srbiju, to su vandali. Ponavljam: nemam nameru da ostanem na čelu Zadužbine i ne znam koji privatni interes motiviše Jovanovića da me diskredituje i huška narod protiv mene - rekao nam je Živulović, koji je trenutno u Grčkoj na odmoru.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je u petak Topolu i upoznao se sa problemima u Zadužbini. Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović kaže da je na sastanku kojem su prisustvovali i predsednik Nikolić i vladika Jovan dogovoreno da vrh države pomogne u rešavanju problema.B92/Press
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Najbolje dvorište u Srbiji Za najbolje dvorište u Srbiji proglašeno je dvorište Lidije Lazić iz Stragara. Ovom dvorištu je pripala laskava titula u kategoriji 204 dvorišta na području 64 sela u gradovima i opštinama centralne Srbije, u okviru manifestacije "Dani otvorenih dvorišta Šumadije".
Dodeljene su nagrade i dvorištima u još tri kategorijee - najlepše park dvorište, najlepše etno dvorište i najlepši detalj.
Nagrada za najlepše park dvorišt pripala je Veri Petković iz Garaša, a domaćinstvo Milomira Cicića, takođe iz Stragara, osvojilo je priznanje za najlepše etno dvorište.
Nagradu za najlepši detalj u dvorištu osvojio je Desimir Mihajlović iz Žirovnice. U konkurenciji za izbor nagrada učestvovala su domaćinstva iz opština Kragujevac, Topola, Lapovo, Batočina, Aranđelovac, Rekovac, Despotovac i Knić, a o nagradama su odlučivali direktor turističkih organizacija iz tih gradova.
Manifastacija ''Dani otvorenih dvorišta Šumadije'' za cilj ima razvoj seoskog turizma, očuvanje tradicije, i podizanje kulture življenja na selu. Upravo ova manifestacija je dobila nagradu Privredne komore Srbije za najbolju novu manifestaciju u 2011. godini.Novi magazain
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Indeksa ima i za drugi krug Beograd -- Beogradski univerzitet primio brucoše, a slobodnih mesta ima na šest fakulteta. U Nišu i Novom Sadu za drugi krug može da se konkuriše na tehničkim i prirodnim.  Od ponedeljka počinje upis na univerzitetima u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Na Univerzitetu u Beogradu mesta za drugi upisni krug ostalo je na šest fakulteta i to na Šumarskom, na Tehnološko-metalurškom, Pravoslavnom bogoslovskom, Fizičkom, Fizičkoj hemiji i Geografskom. Indeksa za septembar ostalo je malo, ali tačan broj znaće se tek od ponedeljka, kada se vidi koliko ih je odustalo, a koliko prijemni položilo na dva fakulteta, pa izabralo jedan.
Za 8.550 mesta na Univerzitetu u Novom Sadu prijavila su se 9.344 kandidata. Njih 4.975 moći će da se školuje o trošku države, a 3.575 mesta namenjeno je samofinansirajućima. Najveće interesovanje je za Akademiju umetnosti, gde se za 170 indeksa bori 469 kandidata ili skoro tri na svako slobodno mesto. Gužva je i na Medicinskom fakultetu, na smerovima za medicinu i stomatologiju, gde su prijavljena ukupno 1.092 svršena maturanta, a mesta ima 426 manje. Više zainteresovanih nego slobodnih mesta ima i na Učiteljskom, Fakultetu tehničkih nauka i Filozofskom. Indeks za najveći broj zainteresovanih obezbeđen je na Poljoprivrednom i Prirodno-matematičkom fakultetu.
Slobodnih mesta, čak i na budžetu, ostaće na Građevinskom, gde je za 144 mesta na prvoj godini studija prijavljeno svega 63, a prijemni je polagalo dvoje manje. Mesta za drugi upisni krug ostaće i na Tehničkom fakultetu ”Mihajlo Pupin”, gde su na slobodnih 422 mesta konkurisala 252 svršena maturanta. Više indeksa nego zainteresovanih brucoša ima i na - Pedagoškom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Ekonomskom, Pravnom i Tehnološkom.
Prijemni su završeni i na fakultetima u Nišu. Polagalo je 5.250 kandidata na 2.988 budžetskih i 1.720 samofinansirajućih mesta. Na svako mesto Filozofskog fakulteta konkurisala su po dva kandidata. Kao i u Beogradu, gužva je bila na katedri za psihologiju, gde se na 60 mesta prijavilo 250 svršenih maturanata. Veliko interesovanje bilo je i za Medicinski fakultet, na kome se prijemni polagao nedelju dana ranije nego na ostalim fakultetima - za 180 mesta na medicini konkurisalo ih je 336, a za 60 na stomatologiji borila su se 93 svršena srednjoškolca.
Interesovanje je bilo znatno manje za tehničke i prirodne fakultete, pa se za 320 indeksa Mašinskog fakulteta, za studije mašinskog inženjerstva i inženjerskog marketinga, prijavilo 148 kandidata. Mesta će u drugom krigu biti i na Prirodno-matematičkom fakultetu, Građevinsko-arhitektonskom, Elektronskom...
Univerzitet u Kragujevcu zadovoljan je brojem prijavljenih i prema rečima rektora prof. dr Slobodana Arsenijevića, u drugom krugu uspeće najverovatnije da popune sve predviđene kapacitete.
"Prijavilo se mnogo više kandidata nego što ima mesta na univerzitetu. Na oko 3.200 mesta imamo 4.000 zainteresovanih," kaže prof. Arsenijević za ”Novosti”. "Najveće interesovanje tradicionalno je bilo na Medicinskom, Pedagoškom u Jagodini i FILUM-u. Kvotu nisu dostigli Pravni, Ekonomski i Učiteljski iz Užica. I to su prijavilo dosta brucoša, ali ti fakulteti primaju veliki broj kandidata."
Upis ove nedelje čeka i brucoše Državnog univerziteta u Novom Pazaru i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Prijemni su završeni i na fakultetima Univerziteta umetnosti i Univerziteta bezbednosti.
Ovaj upisni rok mora da bude završen najkasnije do 18. jula, a svi koji nisu uspeli da dođu do indeksa moći će za preostala slobodna mesta da konkurišu u drugom upisnom krugu u septembru.
Najviše kandidata na jedan indeks bilo je, tradicionalno, na Fakultetu dramskih umetnosti. Ovaj fakultet prima sto brucoša, a prijavilo se 600 kandidata. Za 12 mesta na glumi borila su se 362 kandidata.B92/VEČERNJE NOVOSTI
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Tropsko vreme do četvrtka U Srbiji će sutra biti sunčano u veoma toplo vreme, a najviša dnevna tempertura biće 39 stepeni. Tropske temperature očekuju se do četvrtka, 12. jula.  Sutra posle podne i uveče, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je retka pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.
Duvaće slab vetar promenljivog smera. Minimalna temperatura biće od 14 do 25, a maksimalna od 33 do 39 stepeni.
I u Beogradu će sutra preovladavati sunčano i veoma toplo vreme sa temperaturom između 27 i 37 stepeni. Duvaće slab vetar promenljivog smera.
U utorak i sredu u Srbiji će i dalje preovladavati sunčano i toplo vreme, a posle podne i uveče mogući su kratkotrajni pljuskovi i grmljavina.
U četvrtak se očekuje prolazno naoblačenje i osveženje s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, najpre u severnim i zapadnim, a do kraja dana i u ostalim krajevima zemlje. Do kraja sedmice biće pretežno sunčano i veoma toplo vreme.
U ponedeljak se ponovo očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom i osetnim padom temperature.
U Beogradu se u narednih nedelju dana očekuju slične vremenske prilike.Novi magazin
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Uskoro park za decu u Blacu Krajem jula trebalo bi da bude izgrađen park u centru Blaca za najmlađe. On podrazumeva ograđen prostor u kojem će biti kućica, tobogana, ljuljaški i za koje je opština Blace izdvojila 800.000 dinara.
Radoje Krstović, predsednik opštine Blace, kaže da je već potpisan ugovor sa izvođačem radova.
- Na ideju da napravimo prvi park za decu došli smo nakon obraćanja velikog broja naših sugrađana Opštinskom veću. U ovoj sredini za mališane ne postoji prostor, niti imaju mogućnosti da se zabave, a puno je dece posebno u predvečernjim satima, koja sa roditeljima izlaze u šetnju. Prema planu, ovo će biti najlepše i najživlje mesto u Blacu – tvrdi Krstović.
Južne vesti
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Druga šansa za neupisana osmake Osmaci neraspoređeni nakon prvog upisnog kruga, danas popunjavaju i predaju listu želja za upis u srednje škole, u kojima je ostalo slobodnih mesta BEOGRAD - Osmaci neraspoređeni nakon prvog upisnog kruga, danas popunjavaju i predaju listu želja za upis u srednje škole, u kojima je ostalo slobodnih mesta.
Liste će popunjavati od 9 do 15 sati u svojim matičnim osnovnim školama, a slobodnih mesta ima u tehničkim školama, elektro i mašinskoj struci, trogodišnjim zanatima, ali i nekim četvorogodišnjim profilima.
Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima biće objavljen u sredu, a učenici će se za nastavak školovanja upisivati 12. jula.
Za drugi krug ostalo je oko 1.100 đaka i oko 13.000 mesta u srednjim školama.Novosti
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Rumunska crkva za dijalog sa SPC Rumunska pravoslavna crkva spremna da konflikt sa Srpskom pravoslavnom crkvom rešava "dijalogom i bratski". Srpska pravoslavna crkva nedavno osudila to što sveštenici rumunske crkve nezvano dolaze u istočnu Srbiju i tu sveštenodejstvuju bez znanja i odobrenja arhijereja SPC.  Rumunska patrijaršija saopštila je, posle prolećnog zasedanja Sinoda, uz učešće svih arhijereja u Bukureštu, da će srpskoj i jerusalimskoj patrijaršiji uputiti pismo u kome će izneti svoju spremnost da konflikte sa njima rešava "dijalogom i bratski", prenosi Verska informativa agencija.
Sabor SPC na ovogodišnjem majskom zasedanju osudio je nekanonsko delovanje episkopata i klira rumunske crkve, koji i dalje nezvano dolaze u neke gradove i sela istočne Srbije, odnosno sela timočke i braničevske eparhije i tu sveštenodejstvuju bez znanja i odobrenja arhijereja SPC.
Srpska pravoslavna crkva tada je rekla da će, ako se to nastavi, preduzeti sve raspoložive kanonske i zakonske mere, a ako to ne pomogne, "uz duboko žaljenje", postupi kao Jerusalimska patrijaršija, odnosno, prekine odnose sa Bukureštom.
Opomena Bukureštu izazvala je pažnju u pravoslavnom svetu, navodi VIA.
Jerusalimska patrijaršija je u maju prošle godine prekinula odnose sa Bukureštom, zbog gradnje hrama Rumunske crkve i hodočasničkog centra u Jerihonu, na kanonskoj teritoriji Jerusalimske patrijaršije, bez njene saglasnosti.RTS
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|