|
Autoru |
Poruka |
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
Pridružio se: 17 Apr 2012, 20:07 Postovi: 11750
|
Prva ljubav
Ne pitaj vishe zashto te ljubim. Pitaj zashto raste trava i zashto je nemirno more. Pitaj otkud stizhe vjetar proljetni I bijelom ladjom snova tko krmi kad noc nad svijetom hladne prostre sjene. Ne pitaj zashto te voli moje chudno srce. Znash li odakle koralj na dnu oceana? Valovi prichaju o zaspaloj ljepoti, ali ti zhivis daleko od glasa valova. Tvoja je misao strma pecina - o koju se uzalud razbija moj zhivot. Ne pitaj zashto te ljubim. Pristupi k meni! Tuzhno je moje srce. Ti i mjesec: dva nedohvatna cvijeta Na visokoj planini zaborava.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
ADAM I EVA
Spustih glavu na njegovo rame i on postade krosnjati hrast a ja u njegovu stablu tiha grana koja ce sacekati lastavice.
Mracni i zagrljeni bijasmo nalik drevnom sviracu koji sklopivsi oci na zlatnu harfu naslonjen, sniva o jednom bistrom i blagom svemiru u kome nema smrti. Samo tisina beskrajnih cvjetnih polja. Svjetlost voda koje teku bez prestanka. I ljepota covjeka i zene, mirna i blaga u nepresusnom djevicanstvu ljubavi.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
LICE U SJENI
Zaboravih mu ime, ali znam da milo bjese pticama; i ljubak bjese osmjehom, pamte moje oci.
I sada idu ljudi pristanistem; Ja ne okrecem lice, Zadubena u sapat zaostalih oluja.
Nije li galeb zaboravio mrtva druga, zasto tuzis? Hrid je svoju zaboravio galeb, ne zna ni jug ni sjever.
Jos nisam zastrla prozor, jos nije utisalo more. Ne kori me, sumo, krosnjama; ne plasi me, vodo, dubinom!
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
Sonet o odbachenim tugama
Nije ipak sve tako, moj prijatelju vjetre, rekoh kad smo se obazreli u nocci, ja i on, za onim strnishtima. I vidjeh neshto kao humak pjeshchani, ponjavu gdje zima rishe za svoje vrapce sjen pejzazha. Potekoh
za odbjeglim vjetrom samocce i ruke pruzhah za njim, za tom primamljivo blagom prazninom, shto odasvud poneshto dobro i poneshto spasonosno u vechernjim krhkim satima sluti, na zhici obzorja, gdje sprud
sazdan od preboljelih tonova daljina i jata jos mozhe dozvan da nam odsvira shto nismo htjeli chuti ili se nismo smjeli za zvukom tim osvrnuti.
I eto nas vec na sjeveru gdje se ognjevi lozhe usred ravnice, uokrug. A iz poznatog skrovishta izlaze tuge, jedna po jedna, ne govorec' nishta.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
RIJEKA I MORE
On je rijeka, a ja sam more. Njegov je nemir naglost voda koje raspasuju travu. Ja ih slusam kako huce u tijesnom koritu probijajuc’ se kroz duboki kanjon snagom od koje sustaje moja blagost.
Ja sam nestrpljivo more. On je rijeka. Njegove ladje nisu moje ladje. Njegove ptice nisu moje ptice. Ali njegovim ladjama ja sam sidriste gdje je dopusteno sjesti uz vatru i smijesiti se jednoj prici zbog koje se zaboravlja smionost. Njegovim pticama ja sam klisura koja ih sakriva u svoje stijene misleci da ih otimlje oceanu.
On je prispjela rijeka. Ja sam more. Moja obale postaju njegove obale. Moje oluje postaju njegovo uzglavlje. Moja beskrajnost postaje njegov mir.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
Sama s ovim cvjetovima
Dan je bio, kao i obicno, svaciji.
Svi su imali u njemu dio sebe najskrovitiji osmijeh izbio je poput klice, dovabljen svjetloscu, na mirnu povrsinu predjela koji ga je ocekivao oduvijek.
Dan je, kao i obicno, skupljao s nasih lica razbaruseni sljunak, ostatke nijeme davniih rijeci u zuborenju sna
mozda namijenjenih nekome u sumi
tko nam je odjednom postao tako blizak i neuhvatljiv. Potok sto hita pun srebra zavrzlih ptica, odbacenih glasova staroga lisca, kroz tanani sumrak ususret drugom brdu i drugom curliku vjetra umotanom u nase tvrde sjene.
Dan je bio, kao i obicno, svaciji. I bilo je lako prepoznati u njemu ono sto nam pripada, po srodnosti izmedju leprsavog tkanja unutarnjeg i vanjskog neba.
Taj sjaj kretanja vremena, buduci da smo prisvojili za sebe i od njega nacinili svoju dusu, buduci da smo svoju dusu pohranili u sutnju odlaska cvijeca, eto nas sada pred tobom, neshvatljivo nistavilo.
Ja, sama s ovim cvjetovima i svijet s onu stranu dodira modrih voda nepomiren sa sobom, bez prestanka tudj nasim ocima. I nevin.
Ljubav. Iz cela sumraka izlaze ranjene ptice. Ja sama s ovim cvjetovima veceri.
Ljubav: samo seobe, seobe
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
Zbog tebe
Zbog tebe, ne zbog mene, dogadja se sada u meni ovo cvetanje kristalnih latica. Zov nigdje necut a posvuda prisutan. Zaustavljena krila samoce polegla su izmedju nas i cekaju trenutak da se opet rasklope.
Poljubac: ostar ubod u srce. Kao okus ananasa divljeg. Tama i starice sto kamenim stepenicama silaze sa zavezljajem godisnjih doba pod pazuhom
i ne gledaju ima li koga na putu.
A mi uz zimzelen stojimo i znamo da je neponovljiva ova zalosna vecer.
Gle, labud bijeli na vodi. Zagonetka. Samo je okrzne oko, samo je spremi u svoje mracne riznice zbog tebe.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
Miris predvecerja
I traje, traje zivot. Gle: zaogrce se uvijek novom lepezom bilja, gaseci sve sto treptalo je mastom ovom
i ovim nebom divljih ptica i ovim tijelom trpke tuge. I vec nas hvata nesvjestica u rasplinutom tijelu duge
dok vozimo se u tvoj huk zamamna spiljo duse, u cujni kristal bica. Oblutak srece
na dlanu nosimo dok zvuk trenutka bivseg - zanos rujni - u suncu zrvanj tame okrece.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
Sonet o djevojci-princu i mladicu Trnoruzici
Kuca utonula u drijem i pas na lancu, sam i tuzan. Okolo kuce vocnjak nijem i nekoliko grmova ruza.
Otkljucah tajnim kljucem vrata i popeh se uz stube lomne. Na postolju od starog zlata nemirnih ruku, duse bolne
sjedjase mladic. Suncev prah posrebrio mu stas, i tijelo ko ljiljan drhtalo mu cijelo.
Od divljenja mi stade dah I nikad vise nijemoj kuci u blijedi trijem ne smjedoh uci.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|

Laprdalo i tuturutka
|
Sonet o golubovima
U njima ima mnogo nesna zgurenog grlici pod krilo i moga gnjeva, kad sam svjesna da sve je tepanje uzalud bilo
i da sad nitko od tih bijelih golubinjih rijeci ne veze snove. I onaj kome bol iscijelih veceras ne cuje golubove.
Oni od prognane neznosti zive u miru kisnih zljebova, gdje su nalik djetinjem placu kasnom
sto dopire iz kuce sive. I katkad gukanjem ponesu i nas i noc svom stablu jasnom.
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|