|
Autoru |
Poruka |
Molena
|
|

*VIP*
Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49 Postovi: 31310
|
MAD BOOKSELLER je napisao: Molena je napisao: ama ovo googlanje bilo, nidje veze ha ha, ne priznajem....  Кћери, Матор сам ти ја и много памтим. Са сликарима сам се дружио још пре Фотошопа (ауууу, праисторија) и одатле знам терминологију. Још имам и лошу навику да нешто желим да објасним до краја, а то је најбоље сликом. Одатле (са Википедије) је овај Вермер, као илустрација. За оне који не знају ко је Уријел (у православљу Урило) само мало објашњење: Анђелима, као небеским силама, надстоје (руководе) арханђели. Најпознатији су: Михаило, архистратиг, војсковођа анђеоске војске Гаврило, Божји гласник, донео благу, добру вест девојци Марији, да у себи носи Исуса Рафаило, Божје исцељење Урило, огањ или светлост Божја Извини Уријеле, професионална деформација, шта ћеш... izvinjavam se iako nisam nikoga htjela uvrijediti..nadam se da si shvatio i salu..onaj smajlic na kraju jer ako si kako kazes mator ne znaci da nemas smisla za salu 
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
MARRIIN
|
|

rang

Pridružio se: 26 Sep 2012, 15:39 Postovi: 3402 Lokacija: bgd
|
Sta znaci rec CEMANE? ( C kao curka)
|
|
|
|
|
MARRIIN
|
|

rang

Pridružio se: 26 Sep 2012, 15:39 Postovi: 3402 Lokacija: bgd
|
Urijel je napisao: MARRIIN je napisao: Sta znaci rec CEMANE? ( C kao curka) Ć ? ćemane - beše violina ako se ne varam ... ![[smehsmeh.gif] [smehsmeh.gif]](./images/smilies/smehsmeh.gif) Bravo majstore!
|
|
|
|
|
Вучица
|
|

Moderator chata
Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01 Postovi: 30458
|
Нема теме, па да питам овде: да ли неко зна како се другачије назива трава Вилино коло???
|
|
|
|
|
Lila
|
|

rang

Pridružio se: 11 Jun 2012, 19:19 Postovi: 3470
|
perunikine kruzoliske
_________________ Nisu vazne godine u tvom zivotu, nego je vazan zivot u tvojim godinama Momo Kapor
|
|
|
|
|
Вучица
|
|

Moderator chata
|
Хвала г-ђа Лила, морам да видим у неком од тих стручних речника ако има слика, можда је то то, пошто као Вилино коло нема.
АнГел Хвала и теби, за Вегањ-Виловњачу знам, у моје село има још један назив, ал сад да ме убијеш не мерем се сетим.
Ако неко има још неки назив за Вилино коло добро би ми дошао. Унапред хвала
|
|
|
|
|
MAD BOOKSELLER
|
|
rang

Pridružio se: 09 Dec 2012, 20:33 Postovi: 6420
|
Ћери, У мом завичају постоји биљка коју зову вилина косица. Изгледа нежно, скоро провидно, личи на девојачку дугачку плаву косу. Међутим, ово је паразитска биљка, храни се соковима детелине. Тамо где се насели, потпуно уништава детелину, па у њиви, детелиништу, настану кругови без детелине, а на ободима тих кругова се види вилина косица, која и даље сише детелину, и шири круг. Пошто називи круг и коло, као и точак имају исто порекло, могуће је да ово има везе са именом вилино коло? Кажу да виле ноћу играју коло. Ујутру људи могу затећи округле површине на ливади, где нема траве, јер су виле играле коло сву ноћ и траву потпуно утрле.
КОЛО Коло је други назив за точак. То је круг, али није статичан круг, него онај који се окреће. Зато се народно коло тако зове, јер је у облику круга који се окреће. Запрежно возило, кола, има логичан назив, јер су му основни делови точкови - кола која се окрећу.
ТОЧАК Има и нешто друго. У мом завичају други назив за бицикл је точак. А точак је такође круг који је стално у покрету, као вода, тече... Зато и један извор у мом завичају зову Точак. Али то нема везе са точком као средством превоза. То има везе са водом која тече, точи се...
Наш језик је пун вишезначја. Треба пажљиво ослушкивати и водити рачуна о контексту, да би се схватило право значење неке речи...
|
|
|
|
|
Вучица
|
|

Moderator chata
|
М ево сад ми мајка рече да је Вилина косица исто што и Вилино коло, тачно си описао оно што ја нисам када сам постављала питање. Хвала на објашњењу корена речи, зато ме је све и збунило тј одвело на криви траг, пошто је прошло више од 15 год, а да под Пасјачом нисам провела дуже од два дана, па тако у скорије време ту траву и невидох, само је се кроз маглу и сећам. На нашем имању највише ју је било на делу који зовемо `Локва`, то је једна специфична ливада, која је нон стоп натопљена топлом водом (преци су затрпали гејзер који је ту био). Највише ме буни то што никакав писани траг о њој не могу да нађем па ни на овом нет-у. Ако се сетиш још неког назива, слободно ми јави. Хвала још једном.
|
|
|
|
|
MAD BOOKSELLER
|
|
rang

Pridružio se: 09 Dec 2012, 20:33 Postovi: 6420
|
Кћери, увек на располагању, распитаћу се... Љуб.
|
|
|
|
|
Вучица
|
|

Moderator chata
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|