Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Maj 2025, 00:31

Autoru Poruka
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 26 Jan 2013, 21:07
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55

Braći Brajan titula i rekord

Braća Bob i Majk Brajan osvojili su svoju šestu titulu na Australijan openu, pošto su pobedili Holanđane Robina Hasea i Igora Sajslinga sa 6:3, 6:4.

Slika

Hase je do ovog turnira u dublu dobio samo dva meča na Gren slem turnirima u karijeri, a Sajsling do sada maltene nije ni nastupao u parovima.

Zato su blizanci iz SAD bili apsolutni favoriti i tu ulogu su u potpunosti opravdali dobivši meč za 53 minuta.

Brajani su Australijan open još osvajali 2006, 2007, 2009, 2010. i 2011. godine. Ukupno, to je 13. Gren slem titula za najbolji dubl svih vremena. čime su postali rekorderi.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 26 Jan 2013, 21:10
Korisnikov avatar
rang
rang

Azarenka: Očekivala sam gori doček

Viktorija Azarenka je prethodnih dana sa svih strana napadana zbog lekarskog tajm auta u meču sa Stivens, a Beloruskinja je očekivala gori doček u finalu.

Slika

Iako je veči deo gledalaca u Rod Lejver Areni navijao za Na Li, Azarenka je uspela da odbrani trofej.

“Da budem iskrena, očekivala sam i gore reakcije. Šta da se radi? Na kraju krajeva, treba samo da izađeš na teren i da igraš tenis, na to sam se koncentrisala”.

“Došla sam da igram finale Australijan opena. Što se tiče stvari u prošlosti, dala sam sve od sebe da objasnim šta se dogodilo, ali to sam već ostavila iza sebe. Tako da sam bila fokusirana isključivo na finale, najvažniji meč na turniru".

Azarenka je posle pobede zaplakala, pa je upitana da li je i cela situacija iz polufinala uticala da tako emotivno reaguje.

“Sve je uticalo. Naravno, i ono što se desilo sa Sloun, to je na kraju ispao veliki problem. To mi je veliko iskustvo iz kojeg ću nešto naučiti, ali trudim se da uvek gledam napred. Ali ima i drugih stvari – teško je bilo zadržati smirenost tokom ove dve nedelje, treba se boriti sa svime… Ali mislim da ceo svet do sada već zna da sam emotivna teniserka”.

Kako se osećaš sada?

“Trenutno sam veoma srećna, iza mene je težak i dug meč. Li Na je igrala sjajan tenis, imala je neke nezgode, ali to je sport. Srećna sam zbog svega što sam prošla, što sam imala snage da se koncentrišem i da igram svoju igru. To je ono što najviše volim, da se takmičim. Bio je ovo jedan od mečeva u kojima moraš da koristiš prilike u važnim trenucima, a ja sam to bolje radila u drugom i trećem setu”.

Azarenka je u finalu pobedila Na Li i odbranila titulu na Australijan openu.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 26 Jan 2013, 21:30
Korisnikov avatar
rang
rang

Končita Martines selektor Španije

Nekadašnja vimbldonska šampionka Končita Martines imenovana je za novog selektora FED kup reprezentacije Španije.

Slika

Ona će na toj funkciji zameniti još jednu bivšu teniserku, Aranču Sančes Vikario.

"Končita je španska teniska legenda i potpuno je normalno da oni koji su ovom sportu dali najviše, dobiju priliku da pomognu našoj selekciji", rekao je predsednik Teniskog saveza Španije Hoze Luis Eskanuela.

Martinesova je 1994. godine u finalu Vimbldona savladala legendarnu Martinu Navratilovu. Tokom igračke karijere još dva puta je bila finalista na Gren slem turnirima, Australijan openu i Rolan Garosu.

Njen najbolji plasman na WTA rang listi bila je druga pozicija (30. oktobra 1995. godine). Končita je tokom igračke karijere sa Španijom osvojila pet šampionskih titula u FED kupu, a sa terena se povukla u aprilu 2006. godine

B92

Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 27 Jan 2013, 14:36
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58

Novak piše istoriju Melburna!

Prvi reket sveta Novak Đoković došao je do četvrte titule na Australijan Openu, trijumfom nad Britancem Endijem Marijem u četiri seta.

Slika

Đoković je do istorijske treće uzastopne titule u Melburnu, a šeste Gren slem titule ukupno, došao pobedom sa 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:4, 6:2, posle tri sata i 39 minuta igre.

Srpski teniser je tako postao prvi u Open eri koji je osvojio tri titule zaredom na Australijan Openu i ujedno je onemogućio Marija da bude prvi koji je posle svoje prve Gren slem titule na sledećem najvećem turniru osvojio i drugu. Takođe, sada se izjednačio po broju titula u Melburnu sa Andreom Agasijem i Rodžerom Federerom.

Novak je titulu osvojio posle velikog preokreta, pošto u prva dva seta nije igrao kako su mnogi od njega navikli, da bi potom usledilo buđenje i fantastična pobeda pred preko 25.000 ljudi na „Rod Lejver“ areni.

Tok meča:

Mari je na samom startu meča osvojio prvi poen forhend vinerom, ali je Novak zahvaljujući odličnom servisu potom bez ikakvih problema poveo sa 1:0. Britanac je uzvratio servis gemom bez izgubljenog gema i u tim trenucima nije bilo naznaka brejka ni na jednoj strani. Mari je lakše osvajao gemove na svoj servis, čemu u prilog ide i činjenica da u prva dva Novaku nije prepustio nijedan poen. Ipak, ni Novak se nije mnogo mučio, iako je već do petog gema imao sedam neiznuđenih grešaka.

Prve veče probleme Novak je na servisu imao baš u petom gemu, kada je Mariju omogućio da odbrani prvu gem loptu, ali je potom imao sreće da je Britanac ispustio priliku da dođe do šanse za brejk, i sjajnim poenom iz forhenda došao do 3:2. Đoković je u istom ritmu nastavio i u narednom gemu, vršio je veliki pritisak na Marija i došao je do čak četiri brejk lopte, ali je olimpijski šampion spasao sve i uspeo da izjednači na 3:3.

Slično kao i na početku meča, Novak je izgubio prvi poen u sedmom gemu, ali je osvojio naredna četiri za vođstvo od 4:3, da bi dobrom procenom i čelendžom u pravom trenutku izborio novu brejk loptu. Ipak, kao i prethodna četiri puta Mari se odbranio, dok je Novak nezadovoljan svojim kretanjem bes iskalio na svom reketu. Posle sigurnog servis gema, Đoković je svojim greškama Britancu omogućio da lako odmah izjednači na 5:5. U naredna dva gema obojica su uz više ili manje problema osvojili servis gemove i set je ušao u taj-brejk.

Novak je loše počeo taj-brejk duplom servis greškom, a potom nastavio jednom neiznuđenom i novim lošim servisim, pa je Mari lako poveo sa 4:0. Đoković je u sledećem poenu prekinuo niz Britanca, ali je nastavio sa lošom igrom i Mari je lako došao do prvog seta sa 7:2 u taj-brejku.

Posle osvojenog prvog seta, Mari je zaigrao znatno sigurnije u drugom i bez izgubljenog poena poveo je sa 1:0, a potom nastavio niz do vođstva 40:0 na Novakovom servisu. Đoković se tada konačno probudio i odbranio tri brejk prilike Britanca, i uz dosta muke došao do 1:1. Gotovo ista slika viđena je u narednim gemovima, Britanac je znatno lakše osvajao svoje servise, ali je Novak uzvraćao.

Novak je bio dosta nervozniji od Marija, nekoliko puta je bacio reket zbog toga, ali je ipak uspevao da održi priključak za Britancem. Prvi reket sveta je pravio više grešaka, ali je imao sreće što njegov protivnik bar u tim trenucima nije koristio prilike koje su mu se stvarale. Đoković je od polovine drugog seta lakše osvajao svoje servis gemove, a jedan takav bio za izjednačenje na 5:5.

Izgledalo je da je srpski teniser od tada počeo da igra mnogo bolje, ali nije uspeo da dođe do prilike za brejk, kao ni Mari odmah potom, pa je i drugi set ušao u taj-brejk. Novak je tada držao potpunu kontrolu, šetao je Marija i na kraju izjednačio na 1:1 u setovima sa 7:3.

Između drugog i trećeg seta, Mari je zatražio lekarsku pomoć zbog otvorene rane na stopalu i posle kratkog tretmana, on i Đoković su se vratili na teren. Tada je viđena izjednačena borba, igralo se gem za gem, a iako nije bilo prilika za brejk, Novak je nešto lakše osvajao svoje servise. Posebno atraktivnih poena tada nije bilo, obojica su igrali poprilično sigurno, i izgledalo je kao da bi mogli da igraju još satima.

Novakov agresivniji pristup doneo je rezultate u osmom gemu, kada je sjajnim udarcima došao do tri brejk šanse. Iako je prve dve propustio, treću nije i poveo je sa 5:3, a potom nastavio u istom ritmu i u narednom gemu odservirao za treći set bez izgubljenog poena.

Zanimljivo je da je taj Novakov brejk bio prvi koji je bilo ko od dvojice finalista, kao i da je srpski teniser u polufinalu iskoristio sedam od sedam brejk šansi, dok je protiv Marija prvih sedam propustio, a tek osmu iskoristio.

Mari se dosta mučio na servisu u prvom gemu četvrtog seta, ali Novak, ipak, nije izborio šansu za brejk, da bi svojim greškama Britancu dozvolio upravo to. Ipak, srpski teniser se odbranio i uspeo da izjednači, a potom sjajnom igrom pripreti Mariju, a potom i oduzme servis za vođstvo od 2:1.

Đoković ni tada nije stao, igrao je sa više motivacije i samo je nastavio niz, a posle novog sjajnog servis gema naterao je Marija da niže greške i dvostrukom servis greškom mu donese novi brejk i vođstvo od 4:1. Britanac je malo namučio Novaka u sledećem gemu, ali je prvi reket sveta uzvratio pa je Mari već u sedmom gemu servirao za ostanak u meču. Olimpijski šampion je to i uspeo, ali je samo malo produžio meč, pošto je na meč loptu Đokovića poslao lopticu u mrežu i usledilo je srpsko slavlje u Melburnu.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 28 Jan 2013, 10:07
Korisnikov avatar
rang
rang

Mari: Imao sam šansu...

Endi Mari izjavio je posle poraza od Novaka Đokovića u finalu Australjan opena da je ključna razlika bila u tome što je Novak iskoristio svoje šanse.

Slika

"U trećem setu je bilo veoma neizvesno, i u četvrtom smo imali nekoliko ’gustih’ gemova. Dolazio sam često do 0:15 ili 0:30, ali nisam uspevao da kapitalizujem svoje šanse i to je razočaravajuće“, kaže škotski teniser.

"Kada sam gubio sa 2-1 u setovima, znao sam da moram dobro da počnem u četvrtom setu jer je najbolje igrače teško zaustaviti kada imaju vođstvo i momentum. Npr, ja sam u drugom setu igrao dobro i imao nekoliko šansi, ali nisam ih iskoristio. To je razlika“, dodao je Mari.

Jesu li ti žuljevi smetali?

„Ne, samo su malo roviti kada trčite. To nije isto kao kada povredite list ili nešto slično, boli samo kada trčite. Ali to nije nešto što može da vas spreči da igrate. Nije to ništa posebno, na US openu sam imao dva crna nokta. To se događa često, naročito kada mnogo trčite“.

Koliko ti je zasmetalo ono pero na terenu? U taj brejku drugog seta Mari je pre drugog servisa sklonio pero sa terena, a potom je napravio duplu grešku.

„Mogao sam da serviram, ali to pero mi je upalo u oko pre nego što sam servirao i mislio sam da je dobra ideja da ga pomerim. Možda i nije bilo tako jer sam napravio duplu grešku. Na ovom nivou sve se svodi na nekoliko poena, ja sam najveću šansu imao početkom drugog seta, ali nisam ih iskoristio. Novak jeste svoju na kraju trećeg seta“.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 28 Jan 2013, 10:14
Korisnikov avatar
rang
rang

Beker: Bolji igrač je pobedio

Iako je pre meča prognozirao pobedu Endija Marija, Boris Beker je posle finala Australijan opena odao priznnje Novaku Đokoviću.

Slika

“Bolji igrač je pobedio. Onog momenta kada je osvojio drugi set, Đoković je počeo da pronalazi novi nivo, postao je agresivniji i više je rizikovao. To je lekcija koju smo danas naučili – Đoković je jednostavno na nekom drugom nivou, podigrao je igru kada je bilo potrebno i igrao je sve bolje”, smatra Nemac.

“Mari mora da razmišlja u stilu: ‘Kako da zaustavim ovo? Kako mogu da se poboljšam?’ Već je mnogo napredovao u poslednjih 18 meseci. Spreman je fizički, samo mora da poboljša neke taktičke sitnice jer detalji odlučuju pobednika. Mari je bolji, ali je i Đoković. U četvrtom setu Mari nije bio više tako brz, ali Đoković ga je teniski nadigrao”, dodao je Beker.

Bivši vimbldonski šampion Pet Keš smatra da će Mari sigurno biti broj jedan u budućnosti.

“Gotovo je nemoguće zaustaviti Đokovića kada uđe u ritam. Na Marijevu žalost, to se desilo na kraju drugog seta – Đoković je odigrao dobar taj brejk, zatim se smirio i nije pravio greške. Ovo samo pokazuje koliko je teško dobiti dvojicu igrača iz vrha u nizu. Mari je trenutno verovatno drugi teniser na svetu, sve vreme napreduje i mislim da on može do prve pozicije na listi i da će osvojiti još Gren slem titula”.

Svoje viđenje meča za BBC je ponudio i bivši finalista Australijan opena Džon Lojd.

“Bio je to neverovatan meč. Đoković je neke loptice vraćao iz neverovatnih pozicija. Podigao je nivo igre u jednom trenutku, ubrzao je, a Mari nije mogao da isprati taj ritam. Meni je delovalo kao da Đoković može da igra još pet sati, on je apsolutno čaroban. Mari kao da se mučio na kraju meča, verujem da su mu stopala bila rovita, ali nema izgovora. Posle Federera i Nadala, sada i Đoković pomera granice. Mari mora ranije da udara lopticu, da više ide po vinere jer je Đoković to činio u trećem i četvrtom setu”.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 28 Jan 2013, 23:15
Korisnikov avatar
rang
rang

Bojana skočila 18, Vesna 31 mesto

Sjajne igre na Australijan openu donele su Bojani Jovanovski skok od 18 pozicija na WTA listi, pa je srpska teniserka sada 38. na svetu.

Slika

Najbolje plasirana naša teniserka je i dalje Ana Ivanović koja je zadržala 13. mesto, dok je Jelena Janković pala za pet pozicija, pa je sada 26. na svetu.

Ogroman skok napravila je i Vesna Dolonc koja je napradovala 31 poziciju i ušla u Top 100, sada je 89 teniserka na WTA listi.

Na vrhu lestvice Viktorija Azarenka je zadržala prvo mesto sa 10.325 bodova, dok je sada druga Serena Vilijams koja je preskočila Ruskinju Mariju Šarapovu. Skok je ostvarila i finalistkinja Ozi opena Na Li koja je sada peta.

WTA lista:
1. (1) Viktorija Azarenka (Belorusija) 10.325
2. (3) Serena Vilijams (SAD) 9.970
3. (2) Marija Šarapova (Rusija) 9.545
4. (4) Agnješka Radvanjska (Poljska) 7.750
5. (6) Na Li (Kina) 6.255
6. (5) Anželik Kerber (Nemačka) 5.695
7. (7) Sara Erani (Italija) 4.605
8. (8) Petra Kvitova (Češka) 4.285
9. (9) Samanta Stosur (Australija) 4.230
10. (11) Marion Bartoli (Francuska) 3.740
.................................................................................
13. (13) Ana Ivanović (Srbija) 2.841
26. (21) Jelena Janković (Srbija) 1.631
38. (56) Bojana Jovanovski (Srbija) 1.370
89. (120) Vesna Dolonc (Srbija) 734

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 28 Jan 2013, 23:19
Korisnikov avatar
rang
rang

DK: Čeka se samo Novak

Nekompletna reprezentacija Srbije stigla je u ponedeljak u mesto Šarlroa, gde će od petka do nedelje igrati sa Belgijom meč prvog kola Dejvis kupa.

Slika

U popodnevnim časovima, u Šarlroa su stigli Viktor Troicki, Nenad Zimonjić, Boris Pašanski i Filip Krajinović, predvođeni selektorom Bogranom Obradovićem.

Sredinom nedelje pridružiće im se i prvi reket sveta Novak Đoković, koji je u nedelju na Australijan Openu osvojio šestu Gren slem titulu u karijeri.

Odmah po sletanju i posle ručka, Troicki, Pašanski i Krajinović su otišli u „Spiridom arenu“, gde su odradili prvi trening. Posle njega su zajedno poručili da s nestrpljenjem čekaju Đokovićev dolazak.

Prvi dan je protekao više u upoznavanja terena na kojem će se meč igrati, nego što je bilo važno da se trenira odmah posle aerodroma. Igraće se na zemljanom terenu, a u timu Srbije nema Tipsarevića, zbog povrede. Upravo zato je Novak ubrzao svoj dolazak iz Australije, kako bi se što pre pridružio drugovima iz reprezentacije, ali i što pre privikao na novu podlogu, sasvim drugačiju od one na kojoj je igrao prethodnih mesec dana.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 29 Jan 2013, 00:41
Korisnikov avatar
rang
rang

Koja je Novakova Gren slem granica?

Novak Đoković osvojio je u nedelju šesti Gren slem trofej u karijeri izjednačivši se sa Borisom Bekerom i Stefanom Edbergom.

Slika

Taj rezultat ga stavlja na deseto mesto svih vremerna kada su u pitanju teniseri koji su igrali u Open eri (od 1968.)

Đoković ima 25 godina i ispred sebe barem još četiri ili pet sezona na najvišem nivou. To je još 20-ak Gren slemova na kojima će biti među favoritima, pa i ne čudi što mnogi već razmišljaju o dvocifrenom broju najvećih titula.

„To je veoma realno. Mogu sa sigurnošću da kažem da je njegovo mentalno stanje u ovom trenutku fantastično. On je izuzetno samouveren i u seriji je“, rekao je nakon trijumfa u Melburnu Novakov dugogodišnji trener Marjan Vajda.

Dakle, samo nebo je granica za Đokovića u narednom periodu, a ispred njega su po broju osvojenih Gren slemova ostali samo najveći igrači u istoriji ovog sporta. Džon Mekinro i Mats Vilander osvojili su po sedam, Konors, Lendl i Agasi po osam, Nadal i Borg po 11, Sampras 14, a Federer 17. trofeja.

Lista najtrofoejnijih Gren slem igrača u Open eri:

1. Rodžer Federer 17
2. Pit Sampras 14
3. Bjern Borg, Rafael Nadal 11
4. Džimi Konors, Ivan Lendl, Andre Agasi 8
5. Džon Mekinro, Mats Vilander 7
6. Boris Beker, Stefan Edberg, Novak Đoković 6
7. Rod Lejver, Džon Njukomb 5

(Na listi su samo igrači koji su osvojili barem pet Gren slemova)

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 29 Jan 2013, 09:45
Korisnikov avatar
rang
rang

FK: Čehinje u najjačem sastavu

Češke teniserke, koje brane titulu u FED kupu, igraće protiv Australije sledećeg meseca u istom sastavu u kojem su u novembru u finalu pobedile Srbiju.

Slika

Selektor Petr Pala odredio je da u meču protiv Australijanki, 9. i 10. februara na domaćem terenu u Ostravi, u singlu igraju Petra Kvitova i Lusi Safarova.

Par u dublu ponovo će biti Andrea Hlavačkova i Lusi Hradecka, koje su stigle do finala US Opena i finala Olimpijskih igara u Londonu.

Češka je pobedom protiv Srbije u Pragu sa 3:1 postala treća zemlja koja je odbranila trofej FEDd kupa. Prethodno su to uspele Rusija (2007, 2008) i Italija (2009, 2010).

Predstojeći meč sa Australijom biće prvi susret dva tima u FED kupu od raspada bivše Čehoslovačke 1993. godine.

B92

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu