Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 14 Maj 2025, 01:00

Autoru Poruka
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 24 Jan 2013, 14:20
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55

Ferer: Nisam mogao ništa da uradim

David Ferer rekao je da nije imao nikakve šanse za pobedu protiv prvog igrača sveta Novaka Đokovića u polufinalnom meču Otvorenog prvenstva Australije.

Slika

Đoković je za sat i po igre u polufinalu Australijan opena pobedio petog tenisera sveta Ferera sa 6:2, 6:2, 6:1.

"Nisam imao šanse da pobedim i nema šta više da se kaže. On je bio bolji od mene u svakom segmentu igre. Nikada nisam izgubio na ovaj način. Ovo su bile dobre dve nedelje za mene, plasman u polufinale je dobar rezultat", rekao je Ferer.

"Naravno da nisam zadovoljan svojom igrom, ali bolje je da lošije igram u polufinalu nego u prvom kolu turnira", dodao je španski teniser.

Ferer će plasmanom u polufinale preskočiti na četvrtom mestu ATP liste sunarodnika Rafaela Nadala. Španac je protiv Đokovića pokušao da izbori plasman u svoje prvo grend slem finale.

"Oni su bolji od mene. Šta ja tu mogu da uradim?", rekao je Ferer.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 24 Jan 2013, 14:21
Korisnikov avatar
rang
rang

Govor brojki: Novak kao mašina

Novak Đoković je nadomak "het-trika" u Melburnu posle trijumfa nad Davidom Fererom (6:2, 6:2, 6:1), a uz igru za divljenje ostvario je i statistiku za pamćenje.

Slika

Svetski mediji se utrkuju sa pohvalama na račun partije najboljeg tenisera sveta, za koju je i sam rekao da je bila savršena. "Počistio", "demolirao", "rasturio" su reči koje se ponavljaju u naslovima u prvim minutima posle neočekivano kratkog polufinala. Evo šta kažu brojke:

Meč je trajao samo 89 minuta - po setovima 29, 34, 26
Novak je odservirao 6 asova, nije imao nijednu dvostruku servis grešku
Ubacio je 63% prvih servisa (32/51), a osvojio je skoro sve - 91% (29/32)
Od 19 preciznih drugih servisa, osvojio je 16 - 79%
Najbrži servis je išao brzinom 203km/h
Na mreži je bio ubedljiv - 81% (13/16)
Na brejk loptama nemilosrdan - 100% (7/7)
Osvojio je više od polovine poena na riternu - 55% (41/75)
Imao je 30 vinera i 16 neiznuđenih grešaka
Rezultat u poenima je bio impresivnih - 85:41

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 24 Jan 2013, 23:36
Korisnikov avatar
rang
rang

Svi oduševljeni partijom Novaka

Cela sportska javnost oduševljena je mečom i još jednom pobedom Novaka Đokovića nad Davidom Fererom rezultatom 6:2, 6:2, 6:1, u polufinalu Australijen opena.

Slika

Fantastičnu partiju svetskog broja jedan nisu propustili ni ljudi iz sveta tenisa, pa je Dušan Vemić na svom tviter nalogu prokomentarisao da je to bio najbolji meč koji je ikada video.

Srpski teniser broj dva Janko Tipsarević kratko je napisao rezultat meča i time stavio do znanja kako je video dominaciju Đokovića na ovom susretu.

Nekdašnji Američki teniser i sadašnji komentator Bred Gilbert takođe je oduševljen partijom Srpskog tenisera, napisao je da je razgovarao sa Đokovićem posle pobede sa pola snage nad malom zveri Fererom.

Ferer je , i ovoga puta, bio korektan pa je uputio čestitke pobedniku rečima: “Čestitam Novaku na superiornoj pobedi, ostaje mi da se odmorim i razmislim o poboljšanju svoje igre. Zagrljaj za sve i puno hvala”.

Finale je na programu u nedelju, meč drugog polufinala igra se u petak a sastaju se Endi Mari i Rodžer Federer.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 25 Jan 2013, 10:16
Korisnikov avatar
rang
rang

Erani/Vinči potvrdile dominaciju

Italijanske teniserke Sara Erani i Roberta Vinči osvojile su Australijan open u ženskoj dubl konkurenciji.

Slika

Erani i Vinči su posle skoro dva sata borbe savladale domaće predstavnice Kejsi Delakvu i Ešli Barti u tri seta, sa 6:2, 3:6, 6:2.

Italijanke su osvojile treći Gren slem, prvi u Melburnu, i potvrdile dominaciju u ženskom dublu. One su prošle godine osvojile Rolan Garos i US Open.

Erani i Vinči su već u prvom gemu napravile brejk, i ekspresno stigle do 3:1, a potom još jednim brejkom rešile set.

Iako su u trećem gemu narednog seta Italijanke napravile novi brejk za prednost, mlade Australijanke su odmah odgovorile ribrejkom za 2:2.

Usledila je velika borba i nekoliko tesnih gemova, da bi Barti i Delakva u osmom gemu iskoristile treću brejk šansu za preokret na 5:3. Uz manje probleme uspele su da sačuvaju servis i izjednače u setovima.

Na startu odlučujućeg seta izgledalo je da će domaće teniserke napraviti potpuni preokret, otvorile su set brejkom, ali su Italijanke odmah uzvratile.

Vladao je egal do 3:2, kada su Italijanke ponovo slomile otpor rivalki za 4:2, a onda trećim brejkom u setu stigle do konačnih 6:2 i titule.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 25 Jan 2013, 10:18
Korisnikov avatar
rang
rang

Da li je Azarenka varalica?

Mnogo bure podiglo se u vezi sa lekarskim tajm autom koji je Viktorija Azarenka tražila pri vođstvu od 5:4 u drugom setu protiv Sloun Stivens.

Slika

Posle desetak minuta u svlačionici Beloruskinja je na teren izašla mnogo svežija i uspela je da napravi brejk za 6:4 i plasman u finale Australijan opena.

U intervjuu na terenu posle meča Azarenka je rekla da je imala problema sa disanjem, ali je na konferenciji za medije kazala da je pogrešno razumela pitanje i da je u stvari muči povreda leđa i rebara.

Dejvid Nejnkin, trener mlade Sloun Stivens, kaže da Azarenka nije postupila u skladu sa duhom teniske igre.

„Mislim da je to što je uradila veoma nekorektno – varanje unutar pravila. To je bilo nesportski, mislim da ne biste smeli da napustite teren tek tako u trenutku kada vaša rivalka servira, i to na deset minuta. Bolje bi bilo da imate adekvatan razlog. Mislim da postoji nedefinisana zona u tom pravilu koja ne bi smela da bude dozvoljena. Kraj priče“, oštar je bio Nejnkin.

Osude Azarenke bile su brojne na Tviteru neposredno posle kraja meča, na konferenciji za medije ’pljuštala’ su pitanja tim povodom, ali Beloruskinja je ostala neumoljiva.

„Ne mogu da kontrolišem to koliko je vremena potrebno da mi se sanira povreda. Žalim samo što ranije nisam zatražila tajm aut, to je moja krivica. Stanje mog rebra se pogoršavalo, morala sam nešto da preduzmem. Govorim vam iskreno šta se dogodilo, i leđa su me bolela. Predugo sam čekala sa pozivanjem lekara i to je moja greška, dogurala sam do tačke gde nisam mogla da dišem“, rekla je Viktorija Azarenka.

Već duže vreme traje rasprava o tome da li i koliko pojedini teniseri i teniserke zloupotrebljavaju pravilo o lekarskom tajm autu. Kakvo je Vaše mišljenje – koliko se to često dešava i šta bi trebalo preduzeti kao kontrameru?

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 25 Jan 2013, 10:19
Korisnikov avatar
rang
rang

Lični rekord Bojane Jovanovski

Posle odličnih igara i plasmana u 4. kolo Australijan opena, Bojana Jovanovski će od ponedeljka biti 38. teniserka na WTA listi.

Slika

Najviši renking srpske teniserke do sada je bio 50. mesto, ali je u Melburnu pobedama nad Toro-Flor, Šafarovom i Date-Krum prvi put u karijeri obezbedila prodor među 40 najboljih na svetu.

Možda je Bojana mogla i korak dalje, ali je u uzbudljivom trećem setu četvrtog kola zaustavljena od Sloun Stivens.

Mlada Amerikanka takođe će u ponedeljak imati najviši plasman u dosadašnjem toku karijere, 17. mesto, a to je pošlo za rukom još nekim igračicama – Flipkens će biti 32. na svetu, Votson 40, Robson, 43, a Džejmi Hempton 62. na WTA listi.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 25 Jan 2013, 17:45
Korisnikov avatar
rang
rang

Mari i Nole u finalu, Rodžerov kraj

Britanac Endi Mari savladao je u pet setova Rodžera Federera i plasirao se u finale Australijan opena, gde će igrati protiv Novaka Đokovića.

Slika

Mari je posle više od četiri sata borbe savladao Švajcarca sa 6:4, 6:7(5), 6:3, 6:7(2), 6:2, što je njegova prva pobeda protiv Federera na nekom Gren slemu.

Tako će Endi i Novak igrati finale drugog uzastopnog Gren slema, na US Openu slavio je Britanac. Novak je uspešniji u Melburnu, prošle godine ga je dobio u polufinalu, a pre dve u finalu. Novo je u nedelju od 09:30.

Đoković je bio uspešniji i u poslednj dva meča, u finalu Mastersa u Šangaju, i u grupi na završnom turniru u Londonu. U ukupnom skoru, Novak ima deset, a Endi sedam pobeda.

Mari je sjajno servirao protiv Federera, retko dozvoljavao Švajcarcu brejk šansu, a od šest do kojih je ipak stigao, Rodžer je iskoristio tek dve, pa je oba seta dobijao tek u taj-brejkovima. Sa druge strane, drugi reket sveta je imao slab drugi servis, pa je Mari imao čak 16 brejk šansi, a iskoristio je šest.

Slika

Federer je bio pod velikim pritiskom u prvom gemu, Mari je posle gema u kojem je razmenjeno 28 udaraca stigao do brejk šanse, ali je Švajcarac prebrodio krizu i poveo 1:0.

Ono što je najavio u prvom, Mari je ostvario u trećem gemu. Nakon lagano osvojenog poena na svoj servis, ponovo je izbršio prtisak na Švajcarca, Federer je spasao tri brejk lopte, ali nije uspeo i četvrtu. Škot je kapitalizovao brejk i poveo 3:1.

Škot je bez problema sačuvao svoj servis i dobio prvi set sa 6:4.

Drugi set doneo je još veći egal, Federer je spasao prvi gem, iako je ponovo bio pod velikim pritiskom, Mari je bez problema osvajao poenea na svoj servis, ali ni u petom gemu nije uspeo da prelomi na đusu.

Ni u nastavku nije bilo promene ritma. Federer je takođe postao sigurniji na servisu, pa je retko koji gem imao više od četiri poena, a ni posle 12 nije bilo brejk šansi.

Slika

Usledio je taj-brejk, Mari je odmah napravio mini-brejk, ali je Federer uzvratio sa dva i uspostavio kontrolu nad rezultatom. Čuvao ju je nekoliko gemova, da bi Škot pogodio liniju i izjednačio sa 4:4.

Usledila je žestoka borba, čekala se prva greška, a dočekao ju je Švajcarac, te još jednom neiznuđenom greškom Marija stigao do 7:5 za 7:6 i 1-1 u setovima.

Osvojen set nije mnogo promenio situaciju na terenu, i u trećem setu vodila se izjednačena borba, Mari je bio za nijansu sigurniji na svom servisu od rivala, što je potvrdio drugi gem u kojem je Škot ispustio brejk šansu.

Ipak, nakon tri gema u kojima su obojica bila daleko od oduzimanja servisa, Federer je prvi popustio, Mari je stigao do dve brejk šanse i iskoristio prvu za 4:2. To je kao i u prvom setu bili dovoljno Škotu da osvoji set sa 6:3 i povede 2-1.

Slika

I u trećem setu koji je počeo servisom Federera, Mari je propustio brejk šansu. Švajvarac se potom popravio, a onda i sam konačno ozbiljno ugrozio servis rivala.

To je odmah donelo rezultat, Mari je popustio pod pritiskom u četvrtom gemu, Federer je iskoristio treću brejk šansu i stigao do prednosti koju je sigurnim servisom potvrdio za 4:1.

Međutim, Švajcarac nije uspeo da izdrži, Mari je odmah vratio kontrolu, te iskoristio prvu ukazanu šansu i napravio ribrejk za povratak u set.

Nakon što je lagano osvojio gem za 5:5, Mari je iskoristio pad Federera i bez izgubljenog poena stigao do brejka i servisa za meč. Veliki Rodžer je kada je bilo najteže odigrao perfektno, savršenim bekendom stigao do brejk lopte koju je sjajnim riternom i lošom dijagonalom Marija pretvorio u novi ribrejk i izjednačenje.

Federer je ponovo gospodario u taj-brejku. Mari je očajno servirao, i samo olakšao Švajcarcu da sa ubedljivih 7:2 stigne do novih 7:6 i 2-2 u setovima.

Slika

Mari kao da se konačno opustio nakon taj-brejka, moćno je delovao na startu odlučujućeg seta, lako je osvojio prvi gem, a potom oduzeo servis rivalu nakon preokreta, te bez izgubljenog poena osvjio i treći gem za 3:0.

Sjajni Škot je u naredna tri servis gema izgubio samo jedan poen, stigao do 5:2, što je nateralo i Federera da se potpuno preda, pa je Mari novim brejkom, šestim na meču, stigao do 3-2 u setovima i novog finala sa Novakom Đokovićem.

Mari sada u međusobnom skoru ima dve pobede više od Federera (11-9), a ovo mu je bila prva pobeda nad Švajcarcem na nekom Gren slemu. Do sada mu je uzeo tek jedan set.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 25 Jan 2013, 23:35
Korisnikov avatar
rang
rang

Agasi: Protiv Novaka jedino tučom

Osmostruki Gren slem šampion Andre Agasi na veoma zanimljiv način odgovorio je na pitanje kako bi pobedio Novaka Đokovića.

Slika

Amerikanac je rekao da bi srpskog tenisera jedino mogao da pobedi kada bi se potukao sa njim.

Nekada najveći rival Pita Samprasa dodao je i da smatra da trenutno traje ’zlatno doba tenisa’ jer su po njegovom mišljenju Federer, Nadal i Đoković trojica najboljih u istoriji.

„Pa, da razmislim (smeh). Verovatno bih se potukao sa njim u svlačionici pre meča. Možda bih tu imao šansu, možda, ne znam. Neverovatno je gledati kako se standard konstantno podiže. Počinjete da se pitate kako je to moguće?“, rekao je Agasi na pitanje kako bi se suprotstavio Đokoviću.

„Ono što je Federer radio kada se pojavio, u velikoj meri sam zbog toga rekao zbogom tenisu. Jednostavno, to je bio drugačiji standard tenisa. Praktično su drugačija pravila kada ovi moci rade ono što mogu da rade. Igra je postala mnogo bolja. Federer je podigao nivo, zatim je Nadal dostigao taj nivo i podigao ga, a onda je Đoković u jednom periodu čak još više podigao nivo. Sada se odjednom priključio i Mari. Kada vidim prvu trojicu tenisera vidim ono što istorija naziva ’zlatim dobom tenisa’. Pričamo o verovatno trojici najboljih svih vremena. Đoković još uvek mora da pređe određeni put, ali imati trojicu najboljih u istoriji u istoj generaciji, to je neverovatno.“

Agasi je na pitanja novinara odgovarao pre drugog polufinala, ali je rekao da je po njegovom mišljenju Đoković favorit u finalu bez obzira ko mu bude rival.

„U svakom slučaju mislim daje Novak favorit, zbog kvaliteta igre nakon što je dobio ’drugi život’ posle pobede nad Vavrinkom. On sigurno ima mnogo toga da dokaže nakon finala US opena. On igra dobro ovde. Ono što on planira je da se ostvari kao jedan od velikana u istoriji tenisa. Mislim da mu odgovara da ima dva dana odmora, biće svež, a to je velika razlika.“

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 25 Jan 2013, 23:54
Korisnikov avatar
rang
rang

Federer: Novak je favorit u finalu

Poraženi polufinalista Australijan opena Rodžer Federer rekao je da je Novak Đoković favorit u finalu protiv Endija Marija.

Slika

Škot je pobedio Švajcarca sa 3:2 u setovima posle četiri sata borbe u drugom polufinalu.

Federer je dodao da je Mari zaslužio da trijumfuje jer je stvorio veći broj prilika tokom duela.

Kakve misliš da su Endijeve šanse u nedeljnom finalu?

„U svakom slučaju Novak je favorit u finalu po mom mišljenju iako ga je Endi pobedio na US openu. Ali, možda baš taj dan odmora više napravi razliku. U svakom slučaju i Endi ima dan odmora. Imao je lak put do polufinala. Možda je sa druge strane baš ovo i trebalo Endiju. Međutim, Novak je ovde dvostruki branilac titule. Ponovo je odigrao veoma dobar turnir, izvukao se protiv Stena, a onda je odgrao dobro protiv Berdiha i Ferera. Biće težak meč, a ja malu prednost dajem Novaku.“

Da li misliš da je prvih nekoliko gemova petog seta odlučilo pobednika?

„U meču koji je trajkao tri i po sata ne mislim da je početak petog seta bio ključ. Mislim da je on ukupno stvorio veći broj prilika od mene. Imao sam problema da dođem do prilike u njegovim servis gemovima. U prvom gemu se on izvukao, mislim daje bilo 30:30, a onda je odmah napravio brejk što je bio početak kojem se nisam nadao nakon osvajanja četvrtog seta.“

Šta sada planiraš? Imaš Endija i Novaka koji imaju 25 godina i udaraju lopticu sve jače.

„Pa, ništa se nije promenilo. Igrao sam protiv trojice momaka koji su oko mene na ATP listi oko 60 puta. Poznajemo se veoma dobro. Igramo veoma neizvesne mečeve veoma često. Novak radi verovatno najbolji posao kada je odnos pobeda i poraza u pitanju. Zbog toga je tu gde jeste. Ja uživam u mečevima sa Rafom, Novakom i Ensijem. Odlazim odavde sa dobrim osećajem pred nastavak sezone. Nisam igrao nijedan turnir pre ovog, tako da sada znam na kojem nivou sam. Takođe znam da imam još više vremena da radim na svojoj igri, na fizičkoj pripremi. Zbog toga sam uzbuđen.“

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TENIS  |  Poslato: 26 Jan 2013, 10:11
Korisnikov avatar
rang
rang

Fed: SAD bez Venus na Italiju

Bivša prva teniserka sveta Amerikanka Venus Vilijams zbog povrede ledja neće učestvovati na WTA turniru u Parizu i Fed kupu protiv Italije.

Slika

"Ovo takmičenje je bilo važno za mene kako bi nastavila da napredujem na WTA listi. Nažalost osećam bolove u leđima i zbog toga moram da propustim turnir u Parizu i predstojeće mečeve Fed kupa protiv Italije", rekla je 32. godišnja teniserka.

Vilijams je trenutno 26. igračica sveta, a pre dve godine dijagnostifikovan joj je Sjogrenov sindrom, autoimuna bolest koja utiče na nivo energije i izaziva umor.

Starija od sestara Vilijams učešće na ovogodišnjem Asutralijan openu završila je u trećem kolu nakon poraza od Ruskinje Marije Šarapova od 2:0 u setovima.

WTA turnir u Parizu, koji se igra za nagradni fond od 690.000 dolara, počinje u ponedeljak, dok reprezentacija SAD u prvom kolu Fed kupa 9. i 10. februara gostuje selekciji Italije.

B92

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu