Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 08 Maj 2025, 00:32

Autoru Poruka
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 24 Dec 2012, 11:10
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55

Srbija ubedljivo bolja od Hrvatske

Na prelazu iz 2012. u 2013. godinu čini se da nema nikakve dileme da će u ABA ligi sledeće sezone igrati četiri kluba iz Srbije.

Slika

Po pravilima lige jedno mesto pripada uspešnijem savezu u 'duelu' Srbija - Hrvatska a trenutno su naši timovi značajno bolji.

'Nacionalni koeficijent' Srbije je 9.33, Hrvatska ima 6.75. Na drugom mestu liste su timovi iz Bosne i Hercegovine (8.00), najslabiji su Slovenci (6.50).

Koeficijent je prost prosek pobeda ekipa iz jedne države, Crvena zvezda DIVA i Partizan mt:s imaju po devet pobeda, kragujevački Radnički osam.

Najuspešniji klub Hrvatske je Cedevita sa skorom 8-6, Cibona, Zadar i Split imaju po šest pobeda.

Zahvaljujući briljantnoj sezoni Igokee (12-2) Bosna je stigla do proseka od osam pobeda (Široki ima 4-11) a tim iz Aleksandrovca mogao bi skor i da popravi na gostovanju u Podgorici u ponedeljak uveče.

Slovenački klubovi, koji se sa ekipama iz BiH bore za jedno mesto, imaju najmanje pobeda u proseku. Olimpija je 'jedva preko pola' sa skorom 7-8, Krka ima pet pobeda i deset poraza.

Po statutu lige Srbija i Hrvatska imaju po tri sigurna učesnika, Slovenija dva a BiH jednog, pored dva mesta koja se 'zarađuju' brojem pobeda budućnost je dvanaesta.

Ostaju dve 'posebne pozivnice' sa kojima ove sezone igraju Solnok i MZT Skoplje.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 24 Dec 2012, 22:40
Korisnikov avatar
rang
rang

Anđušić tražio raskid ugovora!

Košarkaš Parizana mt:s Danilo Anđušić zatražio je raskid ugovora sa klubom, nezadovoljan statusom u timu.

Slika

Anđušić je nakon male minutaže u prethodnim mesecima, te izostavljanja iz tima u poslednja dva meča (na trećem nije igrao), odlučio da napusti "crno-bele".

“Došao sam vođen isključivo sportskim motivima, trudio se da uvek pružim sve od sebe, ali nisam uspeo da se izborim za status u timu. Poštujem odluku trenera, ali se ne slažem. Najbolje je da promenim sredinu", naveo je Anđušić saopštavajući svoju odluku.

Anđušić je u Partizan došeo 2011. godine iz Hemofarma, a ove sezone igrao prosečno 10 minuta po utakmici, propustio je šest od 25 mečeva, prosečno ubacivao 4.5 poena uz 1 asistenciju po utakmici.

Saopštenje Danila Anđušića prenosimo u celosti:

"Vođen isključivo sportskim motivima, pre godinu i po dana, došao sam u KK Partizan, odrićući se lepe svote novca koja mi je po ugovoru pripadala u prethodnom klubu. Bio sam spreman i da prihvatim opciju višemesečne pauze, ushićen i počastvovan zbog poziva iz našeg najtrofejnijeg kluba da treniram, usavršavam se, igram Evroligu pred Grobarima, osvajam trofeje.

Trudio sam se da uvek pružim sve od sebe, na treningu, utakmicama, radom i ponašanjem. Ni jednog trenutka nisam došao u sukob, niti bilo kakav konflikt ni sa jednom osobom u klubu. Posle prošle sezone u Partizanu i reprezentativnog leta, trudio sam se da na treninzima i ukazanim minutama na utakmicama izborim mnogo bolji položaj u veoma mladom timu, ali nisam uspeo da ga promenim. Odluku trenera o mom statusu poštujem, iako se ne slažem sa njom. Zato smatram da je u ovom trenutku za moju karijeru, posebno želju da sačuvam status reprezentativca, što je san svakog sportiste, najbolje da promenim sredinu, odem tamo gde ću igrati. Motivi ove teške odluke za mene su isključivo sportske, a nikako finansijske prirode, kao i kada sam dolazio u Partizan, tako i ovog puta.

Nikada neću zaboraviti sve svoje saigrače, sjajne ličnosti, u ove dve sezone, sve trenere sa kojima sam radio, medicinsko osoblje, sve ljude zaposlene u klubu, sportskog direktora, predsednika, sa kojima mi je bila velika čast i zadovoljstvo da se radujem pobedama, nacionalnom Kupu i prvenstvu, ali i da tugujem u porazima.

Nikada neću zaboraviti ni Grobare, njihovu podršku i ljubav, bilo kada smo pobeđivali, ili gubili, posebno upućene na moju adresu, u ovim teškim nedeljama za mene. Hvala im i bez patetike, svestan sam da takvu podršku više nikada neću imati, takvo navijanje, atmosferu, priliku i čast da budem deo svega toga, ali ću i dalje, kada mi to obaveze dozvole, biti sa njima u Pioniru, jer deo mog srca uvek ostaje tu.

Izvinjavam se svim predstavnicima medija, sa kojima sam uvek imao korektan odnos, što ne želim nikakvu medijsku pompu u ovim za mene teškim danima, zbog čega se i obraćam isključivo na ovaj način, preko društvene mreže dostupne svima, iznoseći jedino istinite motive za ovu moju odluku, uz zahvalnost i nadu da će imati razumevanje, kao i svi ljudi dobre volje u klubu i oko njega, “grobari” posebno".

B92

Vrh
Zdrava Ishrana
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 24 Dec 2012, 23:39

Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:05

Zvezda je trenutno sila cim su ulozili neki dinar ili bolje da kazem evro [sinulomu.gif]

Mada, konacno da imamo derbi da gledamo [hehehe.gif]

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 25 Dec 2012, 00:01
Korisnikov avatar
rang
rang

ABA: Igokea stala u Podgorici

Lider regionalne ABA lige, ekipa Igokee poražena je u poslednjem meču 15. kola od Budućnosti 76:71 u Podgorici.

Slika

Budućnost je u prvoj četvrtini stekla osam poena prednosti koja je rasla do 13, Igokea se u finišu primalka na -2, ali su domaćini sa penala potvrdili pobedu.

Podgoričane je predvodio Čedomir Vitkovac sa 14 poena i 6 skokova, a 13 je dodao Marko Popović. Najbolji u timu Igokee bio je Bojan Jorović sa 15 poena i 7 skkova, 14 poena imao je Hemonds uz 6 skokova i 5 asistencija.

Budućnost je lidera savladala sjajnom odbranom. Igokea je ubacila samo 31 poena u prvom poluvremenu, što su domaćini iskoristili i poveli sa 13 poena prednosti (44:31).

Međutim, proradio je Jorović i Igokea sa vratila na 47:43, da bi u poslednjem minutu stigla na koš zaostatka (66:64). Ipak, u penal završnici domaćini su bili sigurni, tačnije gosti su bili polovični posle dva faula, te je "Morača" slavila veliku pobedu.

Budućnost se osmom pobedom vratila u borbu za plasman na Fajnal for, dok je Igokea i dalje prva posle tek trećeg poraza.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 25 Dec 2012, 00:02
Korisnikov avatar
rang
rang

Cedevita pozajmila plejmejkera

Američki plej mejker Dervin Kičen pojačao je zagrebačku Cedevitu u koju je stigao na pozajmicu iz Panatinaikosa.

Slika

Kičen je ove sezone odigrao samo 18 utakmica za PAO, prosečno beležio 5,2 poena i nešto više do dve asistencije po meču.

Ovaj 26-godišnji košarkaš je završio Florida stejt univerzitet, a u Evropi je pored Panatinaikosa nastupao još za Makabi Rišon u Izraelu.

Cedevita je ove sezone igrala Evroligu prvi put u svojoj istoriji, a u nastavku sezone probaće da se izbori za mesto na Fajnal foru ABA lige. Trenutno je četvrta na tabeli sa skorom 9-6.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 25 Dec 2012, 10:44
Korisnikov avatar
rang
rang

Lučić: Partizan i Zvezda u Evroligi

Nekadašnji strateg večitih rivala komentariše polusezonu srpskih predstavnika na Jadranu. Beogradski velikani su najveći kandidati za dva mesta u evropskoj eliti

Slika

SRPSKI trojac u jadranskim vodama završio je kalendarsku godinu na pozicijama koje održavaju na površini klupske ambicije u ovoj sezoni.

Dosadašnji učinak i perspektivu Crvene zvezde, Partizana i Radničkog za „Novosti“ komentariše naš proslavljeni trener Vladislav Lučić, jedan od stručnjaka koji je vodio oba beogradska velikana. Analiza kreće od najbolje plasiranog tima posle 15 kola ABA lige...

- CRVENA ZVEZDA je od katastrofalnog starta stigla do briljantne završnice, bar u ovoj godini. Vidljivi su pomaci u svim segmentima igre, što je posledica izvanrednog rada trenera Vlade Vukoičića, koji je svakom igraču pronašao vreme i pravu meru. Zvezda možda ima najkvalitetniju klupu, što je važno za nastavak takmičenja na dva koloseka. Zaista predstavlja pravo osveženje na košarkaškoj sceni.

- Glavni cilj Zvezda je već ostvarila stvaranjem stabilnog kluba i povratkom publike u dvoranu. Naravno, navijači uvek žele titule, ali ohrabruje to što se izvukla iz strašnih problema, u čemu sam i ja delimično učestvovao kao predsednik u tom trenutku oronulog kluba. Problem u nastavku sezone može da predstavlja činjenica da Zvezdu sada svi doživljavaju kao favorita, ali mislim da će trener sa svojim saradnicima pronaći način da tim izbegne takve zamke.

SRBIJI ČETIRI PREDSTAVNIKA
NA prelazu u 2013. godinu gotovo je izvesno da će srpska košarka u narednoj sezoni ABA lige imati četiri predstavnika. Koeficijent naših klubova u ovom trenutku iznosi 9,33, dok su hrvatski kao direktni konkurenti na trećem mestu sa 6,75. Na drugom je BiH (8,00), zahvaljujući lideru Igokei, dok je na poslednjem Slovenija (6,50).
- PARTIZAN je preuzeo veliki rizik sa mladim timom kakav odavno nije imao. To je urađeno svesno, rukovodstvo crno-belih ima mnogo evropskog iskustva i ranije je pravio čuda u Evroligi sa mladim igračima. Realno, to je tim sa najvećim potencijalom, počev od mog prezimenjaka Vladimira Lučića, koji mi se najviše dopada, pa do Bogdana Bogdanovića. Ljudi u Partizanu nisu juče počeli da se bave ovim poslom. U timu nema iskustva, ali ga ima sa druge strane i to garantuje uspeh rizičnog projekta. Naruku će možda ići i eliminacija iz Evrolige, jer je bilo očigledno da Partizanovi klinci ne mogu da podnesu toliki zamor.

- Verujem da će Zvezda i Partizan osvojiti ta dva mesta koja vode u Evroligu naredne sezone, što bi bilo fenomenalno i za njih i za srpsku košarku. Niko ne sme da posmatra crno-bele kroz prizmu nekih slabijih partija, jer su se već dokazali protiv najboljih evropskih timova kao što su Barselona i CSKA.

- RADNIČKI malo blista, malo igra slabije, ali verujem da će se kockice složiti. U utakmici sa Cedevitom videlo se koliko znače jedan Muta Nikolić i navijači. Očekujem da Kragujevčani izbore plasman u evropsko takmičenje, što bi bio korak napred u razvoju kluba, a pomenuo bih i Igokeu, koja igra zaista fantastično i za mene je najprijatnije iznenađenje u dosadašnjem toku ABA lige.

Novosti

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 25 Dec 2012, 10:46
Korisnikov avatar
rang
rang

Ćapin: Dokazaću se u Srbiji

Sve se poklopilo. Još samo da se ispuni želja da budemo prva generacija koja je unela važan pehar u klupske vitrine, jer Kragujevac po svemu to zaslužuje – kaže plejmejker Kragujevčana

Slika

PLOTUN Aleksandra Ćapina koji je razneo odbranu Cedevite uperio je reflektore javnosti u tihog košarkaškog nomada, kome je Kragujevac 15. stanica u košarkaškoj karijeri, prva profesionalna u Srbiji, odakle se još 2000. godine, kao tinejdžer iz Beograda otisnuo u svet.

Danas, 12 godina kasnije, želi da povede i Radnički u Evropu, što posle trijumfa Kragujevčana nad Zagrepčanima izgleda izvesnije.

- Drago mi je zbog sjajne publike, koja „Jezero“ ispuni u svakom derbiju - preusmerava Ćapin pažnju s ličnog na timski učinak.

Ne krije da mu je drago i zbog trenera Nikolića, glavnog aduta Kragujevčana prilikom pregovora o dolasku u srce Šumadije.

SAM SE PRIPREMA
IAKO je zagazio u 31. godinu, Ćapin je letos uradio individualne pripreme kao da je na početku karijere.
- Telo je praktično naše sredstvo za rad. Samim tim moramo da radimo na njemu. Jer bez održavanja visokog nivoa, pravilne ishrane, ne možete očekivati maksimalne rezultate - kaže Ćapin. - Mnogo mi je pomogao Aleksandar Matović. I sada kada sam u takmičarskom procesu, čujem se sa njim, jer dobar savet uvek vredi. Nadam se da će i sledeće godine naći vremena da sarađujemo.
- Zbog Miroslava sam došao u Radnički, jer mi se sviđa njegov stil igre. Želeo sam da se dokažem i u Srbiji. Sve se poklopilo. Još samo da se ispuni želja da budemo prva generacija koja je unela važan pehar u klupske vitrine, jer Kragujevac po svemu to zaslužuje.

Ćapin, rođeni Sarajlija, košarkaški je prohodao u Partizanu. Afirmisao se u Novom Mestu gde je igrajući za Krku zadužio i nacionalni dres Slovenije.

- Kada sam kao 17-godišnjak otišao iz Beograda, Slovenija me je prihvatila. Trener Aleš Pipan me je afirmisao, što ne može da se zaboravi. Trenutno nisam u prvom planu, jer po pravilima FIBA u timu može da bude samo jedan naturalizovan igrač. Ali, ako usledi poziv selektora, uvek ću ga prihvatiti.

Ćapin je sarađivao sa mnogim trenerima bivše SFRJ:

- Nadam se da neću nekoga zaboraviti, jer je se u mojoj igri vidi pečat svakog od njih, počevši od Dragiše Stamenkovića koji me je uveo u košarku, pa Igora Kokoškova, Pipana, Spahije s kojim je Krka osvojila titulu 2003, Krunića u Nemačkoj, Filipovskog...

Kada se pogledaju treneri s kojima je sarađivao, u oči upada jedno ime - Ruben Manjano, čovek koji je sa Argentinom promenio istoriju Olimpijskih igara.

- U Varezeu sam imao sreću da radim sa Manjanom. Možda je sada malo na marignama evropske košarkaške javnosti, jer se opredelio za rad sa Brazilom, ali bez dileme sjajan čovek i sjajan trener - kaže Ćapin.

LIČNA KARTA
Rođen: 6. 10. 1982. u Sarajevu
Visina/težina: 186 cm /84 kg
KLUBOVI: Partizan, Krka, Telekom Bon, Gravelin, Panelinios, Ređo Emilija, Vareze, Panionios, Azovmaš, Lokomotiva Rostov, Lokomotiva Kubanj, Žalgiris, Olimpija, Turk Telekom, Radnički

Novosti

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 25 Dec 2012, 19:10
Korisnikov avatar
rang
rang

KK Partizan - pauza u pravo vreme

Povratak Duška Vujoševića, podmlađivanje tima, sjajne partije protiv najboljih timova EL, usponi i padovi u igri, to je bio Partizan mt:s u prvom delu sezone.

Slika

"Crno-beli" nisu uspeli da izbore plasman u Top 16 fazu Evrolige, dok u regionalnoj ligi dele drugu poziciju sa najvećim rivalom Crvenom zvezdom.

Dvonedeljni odmor sigurno će dobro doći mladom timu iz Humske da se konsoliduje i pripremi za nastavak sezone.

Partizan je dobro počeo sezonu, ostvario šest pobeda u prvih sedam mečeva u ABA ligi, ali je usledila kriza u novembru. "Crno-beli" su na jednu lopti poraženi od Barselone, napravili veliki kiks protiv Bamberga u Pioniru, a nedovoljno oporavljeni od tog šoka 48 sati kasnije delovali su nemoćno u "večitom" derbiju, prvi put posle mnogo godina.

U međuvremenu tim je napravio rokadu na poziciji plejmejkera, umesto neubedljivog Amerikanca Torija Tomasa, stigao je reprezentativac BiH Nemanja Gordić, koji nije imao preveliki uticaj na igru, ali se tek upoznao se ekipom.

Srpski šampion je najavio preokret pobedom nad Bešiktašom, ali tim nije izdržao pritisak u finišu borbe za Top 16 fazu. Poražen je posle produžetka u Nemačkoj, što je na kraju uticalo i na seriju loših rezultata u ABA ligi, i ukupno pet poraza u šest mečeva u svim takmičenjima.

Opširnije o prvom delu sezone KK Partizan mt:s pročitajte u našoj rubrici teme. U ponedeljak ste mogli ste da pročitate analizu polusezone Crvene zvezde Diva, a narednih dana očekuje vas i tekst o trećem srpskom ABA ligašu Radničkom iz Kragujevca.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 25 Dec 2012, 23:40
Korisnikov avatar
rang
rang

Braun: Sigurno ostajem u Zvezdi

Košarkaš Crvene zvezde Diva Elton Braun objavio je na svom Tviter profilu da nema nameru da ide iz Beograda, bez obzira na spekulacije da će on napustiti tim.

Slika

Sjajni Amerikanac kupio publiku harizmatičnošću i konstantnom komunikacijom sa navijačima, posle utakmica i na Tviteru, ali na terenu se znatno više očekivalo od prvog skakača turske lige oko kojeg se vodila velika bitka sa Partizanom.

29-godišnji Braun je u dosadašnjem delu sezone u ABA ligi beležio je prosečno 10,1 poen po utakmici i 5 skokova, dok je u Evrokupu imao sličnu statistiku, 10,8 poena i 5,2 skokova. Bio je jedan od boljih igrača 'crveno-belih' u prvom delu, međutim, kako je vreme odmicalo dobijao je sve manju minutažu zbog očiglednog pada forme.

Ipak, navijači Crvene zvezde mogu da odahnu, pošto Amerikanac uverava sve da nema nameru da ide iz kluba koji mnogo voli.

B92

Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: KOŠARKA  |  Poslato: 25 Dec 2012, 23:42
Korisnikov avatar
rang
rang

Katić: Navijači zaslužni za pobede

Košarkaš Crvene zvezde Diva Raško Katić rekao je da je podrška navijača bila presudni faktor u stvaranju pobedničke atmosfere u timu.

Slika

Utakmice 'crveno-belih' ove godine je prosečno pratilo više od pet hiljada gledalaca, po čemu su u samom vrhu ABA lige.

„Sezona nije dobro počela, imali smo jednu pobedu i četiri poraza u prvih pet kola, i nije bio lep osećaj pogledati tabelu. Znali smo da moramo da bolje da radimo, ceo tim je napredovao, pokazali smo snagu i potvrdili da imamo potencijal“, naveo je Katić.

Zvezdu očekuje težak raspored na početku 2013. godine, najpre gostuje Olimpiji, a zatim je očekuje nastavak Evrokupa, a potom i utakmice Cedevite na svom terenu i Igokee u Aleksandrovcu.

„Mislim da će utakmica u Ljubljani biti prekretnica i početak novog ciklusa za nas. Pobeda nad Olimpijom bi nam dala veliku snagu za dalji tok takmičenja, ali poraz neće predstavljati katastrofu jer nas čeka tim sa ambicijama za plasman na 'fajnal for'“, objašnjava Katić.

Košarkaši Crvene zvezde u utorak posetili su dečje odeljenje Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu i tom prilikom se okušali u ulozi Deda Mrazova. Humanitarnu nedelju nastavljaju u sredu, kada će učestvovati na humanitarnom meču od kojeg ceo prihod ide za lečenje Tijane Ognjanović.

Više o rezultatima Crvene zvezde u dosadašnjem delu sezone pročitajte u našoj rubrici 'Teme'.

B92

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu