|
Autoru |
Poruka |
Komsinica
|
|

Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01 Postovi: 7882 Lokacija: Marakana, Sever
|
Molena je napisao: E jutros citam zanimljiv clanak na Buka portalu... Uglavnom u BiH je takva situacija da ako se razbolis ili ti treba organ prepusten si sam sebi jer te institucije ne zarezuju ni 5%, i zato svaki dan osvane po jedan novi apel, donirajte za pomoc..hitno potrebna transplatacija..lijecenje u inostranstvu itd. Kazu da je BiH medju zadnjim zemljama kada je rijec o transplataciji. Kako se radi o istinitoj prici u clanku gdje je djevojcici iz Banja Luke hitno potrebno srce..prica je bas dirljiva, alii u jednom dijelu clanka ide recenica u kojoj otac djevojcice kaze : Poražavajuća je spoznaja da novac odlučuje o životu i smrti vašeg djeteta. ..i onda mi neko kaze da se sve ne vrti oko novca, a zivot ti na kraju ovisi o istom tom novcu. I na kraju su novinari proveli istrazivanje, jednim dijelom su krivi kazu i lijecnici u BiH jer nemaju edukacije u tom smislu...
Hrvatska, koja ima jedan od najuspješnijih transplantacionih programa u svijetu, ali i većini razvijenijih evropskih zemalja, na snazi je zakon o takozvanoj pretpostavljenoj saglasnosti koji predviđa da je svaka odrasla osoba mogući donor, osim ako se za života pismeno ne izjasni da je protiv.
U Srbiji je tokom poslednje tri decenije izvedeno je nešto više od 1300 transplantacija što je mali broj, jer samo u Češkoj ili Poljskoj godišnje se izvede više od 500 ovakvih zahvata. U Srbiji danas samo na zdrav bubreg čeka oko 1000 uglavnom mladih i radno sposobnih ljudi.
Makedonija je usvojila novi zakon, usklađen s EU, kojim se reguliše proces transplantacije.
Transplantacija je jedina oblast medicine koja zahtjeva aktivno učešće građana. Koliko ste vi aktivni po tom pitanju? Da bi ste postali donor organa nisu potrebni neke posebne vještine već odluka koja može da spase nekoliko života.
Znam da ima negdje tema o doniranju, ali eto..da ne trazim, bilo mi zanimljivo pa da ovdje okacim. Evo, da se ne ponavljam viewtopic.php?f=276&t=2371&start=20Da, sve se vrti oko novca i veoma je bitan. S tim sto ne mislim na putovanja, krpice i izlaske. Mislim na osnovne zivotne potrepstine, koje su veoma potrebne da bi covek ostao zdrav, ili makar umanjio problem eventualnim zdravstvenim problemima. Da se ne lazemo, vreme je takvo, ukoliko nemas para, ne mozes ni da se lecis adekvatno. Pre neki dan je bila emisija upravo o tome. Javno su izneli da neki lekovi kostaju i vise nego jedna prosecna plata. A sta da radi onaj koji je na minimalcu? Prepusten je sam sebi. Jutros sam se najstrasnije iznervirala, jer mi je mati rekla da vec treba kupiti sve sto joj je neophodno za lecenje previjanjem. A iznervirala sam se iz razloga sto nema ni nedelju dana kako sam sve pokupovala i odnela u dom zdravlja. Oni to, inace, drze sve u svojoj ambulanti i jasno i glasno je napisano ime i prezime pacijenta kome pripada. Dakle? Pokrali su i koristili su i za druge pacijente. Mozda cu zvucati grubo, ali mene to ne interesuje. Kako ja moram da kupim, tako neka kupi i drugi. Ni mene niko ne pita da li imam i da li mogu, vec samo izbace spisak i to traje vec mesecima. Jedva cekam ponedeljak, da im odem. Nemam dlake na jeziku, a to oni odlicno znaju, jer sam vec morala da intervenisem. Moja je greska sto sam dozvolila da sve ostane kod njih, mada dosta toga i vracamo kuci nakon previjanja. Napominjem da sve ono sto se koristi za njeno izlecenje niti moze da se dobije na recept, niti se proizvodi vec dugi niz godina u Srbiji. Isto je bilo i u bolnici. Krali su joj cak i insulin, a o ostalom i da ne govorim. Posle moje ostre intervencije, sve je bilo na broju.
|
|
casual
|
|

*

Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:31 Postovi: 9053
|
mali osvrt na ispadanje Crvene Zvezde iz evro takmicenja po obicaju u sred sezone kupanja. medjutim, ne smejem im se jer je moj voljeni klub toliko los da nemam volju da zaebavam navijace drage nam komsinice...
|
|
|
|
|
Komsinica
|
|

Forumski novinar

|
Po tom pitanju nema nista pamento da se kaze. Vec guze uz zid i srce na teren, komsije. I onako nas sve coporativno prozivaju voše da je red da stavimo dva katanca.
|
|
casual
|
|

*

Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:31 Postovi: 9053
|
nema srce na teren jer srca nemaju. igraju za pare, menadzeri su ih kupili sa 16 godina, izdrzavaju ih i placaju im mesto u timu Partizana. ne smeju da se povrede samim tim ni da igraju srcem, uklizavaju, bore se za grb i boje kluba. kad stasaju, menadzeri ih prodaju dalje... jad i beda...
|
|
|
|
|
Komsinica
|
|

Forumski novinar

|
Da znas da je i jad i beda.
|
|
MAD BOOKSELLER
|
|
rang

Pridružio se: 09 Dec 2012, 20:33 Postovi: 6420
|
Миљана Нешковић ОНЛАЈН ЛОБОТОМИЈА Откад сам званично постала одговоран припадник друштва који устаје у седам сваког јутра, дане отпочињем исто. Углавном укључим радио-станицу са најмање иритирајућим јутарњим програмом и трудим се да игноришем оне ентузијастичне рекламне блокове. Једно пола сата мислим да ли да одем по неке праве новине и свеж хлеб. Онда ипак ставим кафу и, док ми заборављена вода ври на рингли, прве вести читам на интернету.
Читање, готово ритуално, почињем вестима из света, политике и економије. Оне су свакако најмрачније, а својевремено сам гледањем епохалних телевизијских интервјуа научила да највећу жабу треба прогутати прву. Како су у последње време и вести из културе постале подједнако мрачне као и оне о мерама штедње, улога подизача расположења пребачена је на ведрије уводнике, погледе са стране и online колумне. Ако ни то не помогне, ту су увек трачеви. Понекад чак и нека певаљка сама напише колумну што је довољна количина будалаштина за читаву недељу.
Ако у свом јутарњем бунилу почнем да копам даље по интернету кад-тад морам да налетим на неки од online текстова кроз које се неке жене баве разрешавањем тешких питања у оквиру мушко-женских односа. Они који из првог лица указују на нечији лични став релативно су и прихватљиви. Одавно сам се помирила са чињеницом да је интернет један велики Хајд парк, у коме су и највеће луде изједначене с краљевима. Чак и када су изнети ставови погрешни или редови неписмени, увек полазим од тога да свако има право да изнесе своје мишљење. Ако ништа друго, здраво је муку избацити из себе, па макар и на интернет. На сајтовима предвиђеним за такво патетисање под насловом Телефон који не звони - боли, све те тужне приче увек су суптилно смештене између љубавног хороскопа и линка на коме се може видети шта је нека блогерка данас обукла. Ко воли, зна где су.
Са друге стране, глупи online текстови о мушко-женским односима у озбиљном су информативно-васпитном духу. Наслови типа: Шест ствари које мушкарци мрзе код жена, Како да гa натерате да се заљуби у вас на првом дејту или Да ли секс на првом дејту значи да дo дpyгoг дејта неће доћи, најчешће смештени између вести о званичној забрани сексуалних односа са животињама у Шведској и литургији на којој ће пaпa благословити локалне бајкере. Ту се онда набрајају најлон-чарапе које се суше на канапу за веш и ноге обријане до линије сукње као нешто одвратно. Одмах у следећем тексту истичу се дубоки погледи у комбинацији с благим осмехом, који се претходно увежбава пред огледалом, као сигуран пакет-аранжман уколико желите да стигнете до његовог срца. И тако у недоглед.
Поред збуњујуће чињенице да неки људи имају потребу да се врло озбиљно и прилично лоше баве глупостима као што су мокре најлон-чарапе, проблем с таквим текстовима је то што они својим тоном упућују на озбиљно аналитично разматрање одређеног феномена. Скоро као да они који то пишу не говоре о себи већ износе неке општепознате и давно прихваћене чињенице. Самим тим, неко би могао и да им поверује или да, не дај боже, почне да користи реч дејт. Да све буде још драматичније, ти текстови увек искоче ниоткуда - као да их је сам Бог послао да разреше неку актуелну љубавну дилему.
Кад мало размислим, то мора да је неко проклетство за оне који превише времена проведу на интернету. Ако блејиш - следи казна, а казна је читање текста с насловом Осам разлога због којих жене уопште упражњавају секс. По правилу, глупе online текстове о мушко-женским односима увек пишу жене. To ме највише и нервира. Да их пишу мушкарци, било би ми лакше. Овако, полако али сигурно, захваљујући најезди новонасталих Кери Бредшо клонова, те њихове глупе теме постају званично женске теме, а њихови глупи ставови се мало-помало сврставају у типично женски начин размишљања. Није ни чудо што их фрајери не зову. У таквој поставци сваки пут када ми неко каже да размишљам као жена, имам осећај да треба да се браним. Самим тим, глупим online текстовима о љубавним проблемима не могу да се подсмевам као што то чиним са полуписменим трачарским вестима. Морам да сагледам и ширу слику.
Срећом, ја нисам одрастала у ери када се деца прво обраћају свом другу Интернету за све што им није јасно. Уместо тога, имала сам мајку, рођаке и старије пријатељице за решавање дилема које сам имала као тинејџерка. Данас, у времену када је интернет озваничено најефикаснији у давању брзих одговора на сва могућа питања, могу само да се запитам у ком све правцу може да одлута мозак једне младе заљубљене девојке.
Да ли су та деца свесна да такве будалаштине пишу углавном неке помало доконе жене, које не мрзи да седну за тастатуру и откуцају текст за који у 90 одсто случајева неће ни бити плаћене? Да ли су свесне да потребу за паметовањем углавном највише имају они којима памети мањка? Да ни не узимам у обзир мотиве оних које пишу само да би неког типа који их је откачио својим оштрим ступцима научиле памети. Тешко.
И никад никоме није пало на памет да пре објављивања нечега упита ауторку о њеним успесима на пољу мушко-женских односа који је чине таквом online просветитељком. Или можда да упита неког њеног мушкарца да ли она заиста има појма о животу или само тако пише као што ћораве кокошке кљуцају на слепо, па ако нађу зрно - нашле су га. С обзиром на online штиво које им се свакодневно нуди, можда и не треба децу толико одвајати од оних њихових игрица. Играјући билијар или садећи воће на некој сајбер фарми макар неће бити у опасности да постану део нове генерације тупавих и површних жена, које из практичних разлога огледало држе искључиво поред телефона како би могле да увежбавају осмех док чекају да се његово величанство Он коначно јави.Плејбој
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49 Postovi: 31310
|
'...Odavno sam se pomirila s činjenicom da je internet jedan veliki Hyde park, u kome su i najveće lude izjednačene s kraljevima. Čak i kada su iznijeti stavovi pogrešni ili redovi nepismeni, uvijek polazim od toga da svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje...'
Ovo je trebala staviti i na kraju opet hahah. Dobar tekst Mad.
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
MeGi
|
|

Born to die
Pridružio se: 22 Maj 2012, 18:51 Postovi: 40996
|
procitaci taj telkst cini mi se intersantan al me sad mrzi:)
_________________ Od svih super moci mene zapadne da sam dete debil!
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49 Postovi: 31310
|
Megi jel to opet iz autobusa pises 
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
MeGi
|
|

Born to die
Pridružio se: 22 Maj 2012, 18:51 Postovi: 40996
|
Hahhahaha Ne, kod kuce sam aj svrati 
_________________ Od svih super moci mene zapadne da sam dete debil!
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 63 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|