Casual, pročitaj moj post ponovno. Napisao sam u "zadnje vrijeme", valjda nisam time mislio na vrijeme od prije 800 godina.

Naravno da mislim na zadnjih 25 godina i nikakva povijesna klauzula od 30 godina (koja doista postoji) mi ne treba da sagledam činjenice,
a to je da je vojska kojoj je pripadala Srbija (nazivala se ona JNA, Srpska ili kako god) gubila, čemu ove izlike...
A to kako se u devedesetim godinama, prije nego li se nazivala Srpskom vojskom zvala ista, me ne zanima. Ili se pak formirala iz nule?! Ovdje se igramo terminima, igra riječima, kao u vrtiću...
To je kao da se Talibani sutra preimenuju u Kanibale pa sve ono što je bilo jučer sada više nije bitno, puj pike ne važi, to nismo bili mi... smiješno.
Treba prihvatiti i taj dio svoje povijesti kao svoj, a ne odricati ga se tako olako i nazivati onim nekim drugim vremenima koja se više ne računaju, a mi smo sada neki sasvim drugi i časni smo, po cijelom tijelu, nije fer...
Činjenica je da je devedesetih JNA (u kojoj je Srbija ili, ako hoćete, srpski vojnici bili glavni udio... ili su pak Rumnunji bili?) činila strašna zlodjela na teritoriju susjednih zemalja, koja nikako ne možemo nazivati čašću...
Naravno, u konačnici je i kažnjena gubitkom na većini bojišta.
...i to je činjenica, sve ostalo je neozbiljno piskaranje. Isto tako je i Hrvatska vojska u 2. svj. ratu činila strašne stvari, neke su se dogodile i devedesetih, nikakve časti tu nema.
Rekao bih da je u pitanju manjak osobne katarze, zbog koje se nekim, istim, ili sličnim, stvarima pridaju različite nomenklature.
Svi znamo tko je u JNA bio na vodećim pozicijama i gdje je većina arsenala (u kolonama) iz susjednih zemalja transportirana prije samog početka rata, u Hrvatsku sigurno nije.
Vjerujem da je i danas, dio tog arsenala sastavnica Časnih vojnih snaga (vjerojatno je jedan dio prikazan i na spomenutoj ceremoniji), pošto ne mislim da je bilo tolike količine novaca da se isti u potpunosti obnovi i modernizira,
a svo dotadašnje oružje rastali u velikim viskokim pećima veličine tenka.

A da vam pravo kažem, ja sam inače kontra svih vojski i zamišljam si (kao u Lennonovom "Imagineu") kakav bi Svijet bio bez ijednog metka, ijedne puške ili topa...
... tako da me te vojne parade ni najmanje ne impresioniraju jer je svako oružje napravljeno da prolije krv (bilo u napadu ili obrani), što je ne samo kontra moje struke, nego i kontra mojih osobnih uvjerenja.
Toliko o paradama, što s ove, što s one strane.
A dok vi uživate i opijeni ste tim, nazovimo, skupim kazališnim komadom, koji za cilj ima destrukciju, ja ću se, ako dopustite, radije pozabaviti nekim konstruktivnijim stvarima ili (kako bi rekao Casual) utopiti u svojem neznanju.
Ah, blaženo je neznanje...