Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 11 Jun 2025, 12:58

Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 10 Avg 2012, 16:19
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13

Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić glumački par godine

Tradicionalni izbor „TV Novosti“: Osvojivši bezmalo polovinu vaših glasova za tumačenje Milene i Miroslava u seriji „Nepobedivo srce“ ponovili „plasman“ iz 2009

Slika

KAKO stvari stoje, kada Sloboda Mićalović ili Ivan Bosiljčić učestvuju u tradicionalnom izboru glumačkog para godine „TV Novosti“, skoro da je sigurno da će i pobediti. A kada su Sloboda i Ivan jedan od parova između kojih se bira, onda glasanje nije ni potrebno - pobednik se zna unapred!

Osvojivši bezmalo polovinu vaših SMS glasova, Mićalovićeva i Bosiljčić su, za tumačenje Milene i Miroslava u seriji „Nepobedivo srce“, Šotrinoj adaptaciji Mir-Jam, ponovili „plasman“ iz 2009, kada su, kao Anđelka i pilot Aleksić u seriji „Ranjeni orao“, takođe Šotrinoj adaptaciji Mir-Jam, već bili izabrani za glumački par godine.

Pobednica i 2005, u duetu sa Andrijom Miloševićem u seriji „Mješoviti brak“, Boba Mićalović o „tituli“ kaže:

- Čast je, pogotovo zato što se nagrada dodeljuje na filmskom festivalu u Nišu, uz koji sam odrasla, i bila prisutna kad su mnogi veliki glumci dobijali ovo priznanje. Nagrada je posebna i zbog toga što publika bira, a srećna sam što je opet delim s mojim dragim Bosiljčićem. Iskreno, plašili smo da li će nas publika, posle „Ranjenog orla“, ponovo prihvatiti kao par. Ali izgleda da smo prošli „ispit“. Hvala im mnogo.

I sam trostruki dobitnik, pobedio i „nezavisno“ od Slobode 2010. godine, u paru sa Ivanom Jovanović u seriji „Greh njene majke“, takođe Šotrinoj adaptaciji Mir-Jam, Bosiljčić nam je rekao:

- Biti u konkurenciji za „Glumački par godine“ je priznanje samo po sebi. Nagrada čitalaca i publike uvek ima posebno značenje. Najlepše od svega na dodeli takvih priznanja jeste susret sa kolegama. U tome je posebna draž.

KAKO STE GLASALI

1. Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić - „Nepobedivo srce“ (41,81%)

2. Vesna Stanojević i Slobodan Ćustić - „Miris kiše na Balkanu“ (17,74%)

3. Sanja Jovićević i Momčilo Otašević - „Budva na pjenu od mora“ (11,14%)

4. Tijana Pečenčić i Radovan Vujović - „Vojna akademija“ (9,86%)

5. Ljuma Penov i Branislav Trifunović - „Crna Zorica“ (7,66%)

6. Tamara Aleksić i Aleksandar Radojičić - „Šešir profesora Vujića“ (6,91%)

7. Anđelka Prpić i Dragan Mićanović - „Žene sa Dedinja“ (4,73%)

8. Milica Mihajlović i Uliks Fehmiu - „Ustanička ulica“ (0,15%)

Novosti

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 10 Avg 2012, 16:30
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Srđan Dragojević: "Parada" bi mogla da dobije Oskara

Posle niza uspeha filma „Parada” u Srbiji i inostranstvu, režiser Srđan Dragojević smatra da ukoliko ovo ostvarenje bude naš predstavnik za Oskara, uspeh u Los Anđelesu ne bi bio doveden u pitanje. Posle decenije čekanja, on uskoro počinje snimanje filma „Bodljikavo prase”, a kad je reč o kulturnoj politici, novom ministru želi puno sreće.

Slika
Već deceniju želi da radi film po romanu Džulijana Barnsa „Bodljikavo prase“

- „Parada” je izabrana među dvadeset filmova koji konkurišu za nagradu Evropske filmske akademije, film je prodat u više od dvadeset zemalja, prošle smo nedelje bili u Švajcarskoj na premijerama u tri grada, dali brojne intervjue, pomažući tamošnjem distributeru da što bolje predstavi film. Isto nas čeka i u Nemačkoj u septembru, Švedskoj u oktobru, Francuskoj u novembru. Tu su brojni festivali, Helsinki, Rio, Koreja, Anadolija, Tirana i još petnaestak do kraja godine. Sve u svemu, ostvaruje se moj entuzijazam s početka koji je bio zasnovan samo na osećaju da je to moj do sada najbolji film. Mislim da će „Parada”, ako je žiri naše Akademije izabere za srpskog predstavnika za Oskara, ući među pet filmova - kaže Srđan Dragojević za „Blic”.

Poslednji u nizu uspeha ovog filma ostvaren je u na festivalu u Puli koji za režisera Dragojevića ima poseban značaj.
- Većina hrvatskih autora ima razne zamerke na svoj nacionalni festival, no ja sam uživao - kaže Dragojević.

- Bio sam tamo pre skoro dvadeset i pet godina, kao student prve godine režije, sa gotovo čitavom svojom klasom. Išli smo drugom klasom i zajedno iznajmili nekakav ćumez, spavali u vrećama na podu. I svi smo bili fascinirani tim „velikim svetom filma“ čiji ćemo, nadali smo se, i mi jednog dana biti članovi. Naravno, taj bivši festival je bio nemerljivo veći no sada, ali je meni sasvim dovoljno bilo da vidim svoj film pred deset hiljada ljudi u Areni i ispunim san iz mladosti - priznaje poznati režiser, koji smatra da filmovi uglavnom postignu ili festivalski uspeh ili komercijalni, pa uspeh „Parade” na oba polja smatra pravim čudom.

On takođe kaže da dobija brojne komentare iz inostranstva.
- Ima mnogo komentara, ali najdraži mi je tekst Ante Tomića, koji je pisao o filmu toliko pametno, da čak i ja ponekad „kraducnem” od njega kada me pitaju o sopstvenom filmu - ističe kroz osmeh.

Uporedo s planovima za „Paradu” Srđan Dragojević kaže da već priprema novi projekat, jer smatra da bi u suprotnom bio veoma frustriran.
- Festivali i premijere su divna stvar, neposredan susret s publikom iz čitavog sveta, ali kada se okrenete, prođe godina, a ne znate kako. Ovako, savest mi je čista, još smo pre više od pola godine počeli da konkurišemo za strane fondove i film po romanu Džulijana Barnsa “Bodljikavo prase” i već imamo pozitivan odgovor od tri filmska fonda. Stvar polako postaje realna i to me jako raduje.

Na pitanje da li očekuje da novi ministar kulture usvoji neke od njegovih predloga za poboljšanje stanja u ovoj oblasti, Dragojević kaže:
- Ja novog ministra kulture znam veoma površno i zaista mi je teško da komentarišem u kom će pravcu on krenuti da poboljšava stanje u kulturi. No, to svakako nije prijatna fotelja i ne zavidim mu uopšte. Čini mi se da elementarna pristojnost zahteva da se nekom omogući da radi i pokaže šta zna. Svakako, želim mu puno sreće - zaključuje Srđan Dragojević.

Pravo na optimizam

Dragojević uprkos trenutnoj situaciji u kulturi ne želi da bude pesimista.
- Besparica i sve veća kriza mi ne dopuštaju da budem totalni optimista. No, ako to stavimo po strani, neki mladi autori koji su se pojavili u poslednjih par godina i napravili izvrsne filmove daju mi pravo na optimizam - ističe Dragojević.

Blic

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 10 Avg 2012, 16:46
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Bili Kristal piše o starosti

Američki glumac Bili Kristal otkriće svoje poglede na život i starost u memoarima koji će biti pisani u humorističkom stilu i objavljeni na njegov 65. rođendan (14. marta), saopštila je izdavačka kuća Henri Holt.

Slika

Kako prenosi Rojters, legendarni komičar će sećanja na svoj život i karijeru kao i zapažnaja o posledicama starenja, poput nesanice i zaboravnosti, ali i mučnim posetama lekaru i propadanju tela, pretočiti s puno humora u knjigu koja će se na policama knjižara naći 2013.

"Pomislio sam da bi trebalo da zapišem svoj život dok još mogu da ga se setim", kazao je glumac, koga šira publika ponajviše pamti po ulozi u filmu "Kad je Hari sreo Sali" gde mu je partnerka bila Meg Rajan.

"Šezdeset peti rođendan je događaj što treba proslaviti u dobrom raspoloženju, ali i prilika da se napiše nešto o svim onim sjajnim i teškim vremenima koji su me dovde doveli", naveo je on.

Kristal, koji je postao "ikona" svečane dodele Oskara - čak devet puta je bio domaćin tog spektakla - objavio je svoju prvu autobiografiju "Absolutely Mahvelous" 1986 a autor je i nekoliko knjiga za decu.

Njegova predstava "700 Sundays", postavljena na Brodveju, koja mu je 2005. donela nagradu Toni, govori o njegovom ocu koji je bio prinuđen da radi dva posla istovremeno da bi prehranio porodicu, kasnije je pretočena u knjigu.

B92

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 14 Avg 2012, 17:45
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Penelope Kruz: Teško je glumiti na engleskom

Iako je postigla veliki uspeh u Holivudu Penelope Kruz je nedavno priznala da joj je i dalje teško da glumi na engleskom jeziku.

Slika

"Postoji taj delić mozga koji mora da se isključi dok glumite. Morate da budete posvećeni tom trenutku i da se usudite da uzletite. Reči vam ne smeju tada biti na pameti. Međutim, kada glumite na stranom jeziku onda sve vreme razmišljate samo o rečima. To je jako teško. Ja se ne žalim, samo kažem onako kako jeste", objasnila je glumica koja je upravo zbog nepoznavanja engleskog jezika imala puno problema kada je iz Španije stigla u Ameriku.

Dajući intervju modnom magazinu "W" glumica je ispričala i epizodu sa snimanja filma "Viki, Kristina, Barselona" kada je reditelj Vudi Alen ohrabrivao nju i Havijera Bardema da glume na maternjem španskom iako on sam ne razume španski.

Blic

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 15 Avg 2012, 19:32
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Totalni opoziv: U potrazi za izgubljenim sećanjima

Da li znamo ko smo zaista mi? Ili smo kao u pričama Filipa K. Dika u stalnoj borbi između različitih fantazija?

Slika

Šta je za nas danas memorija? Na koji način o njoj razmišljamo, kako je koristimo? Danas je na snazi jedan paradoks: upravo u trenutku u kome, zahvaljujući novim tehnologijama, možemo da raspolažemo neizmernim bazama podataka, počinjemo da primećujemo da naš odnos sa prošlošću postaje rasejan, isprekidan, gotovo zlovoljan.

Svet se, izgleda, pritajio u neurotičnoj i površnoj sadašnjosti, nesposoban da se stvarno suoči sa sopstvenom istorijom, čak ni da se interesuje za nju. Sećanje skoro da postaje neodređena nostalgija, žal, čežnjivo gledanje unazad, postmodernistička opsena. Nije slučajno što je baš pitanje o budućnosti memorije - postalo jedna od krucijalnih tema savremenog sveta, inficiranog leukemijom istorije i izbegavanjem praznine.

Tako, imaginacija i amnezija zamenjuju stvarnu istoriju, što ide u prilog političkim liderima.

Međutim, novi holivudski rimejk naučno-fantastičnog klasika „Totalni opoziv“ više se brine za mišićavu figuru Kolina Farela i njegove preterane akrobacije i efekte, nego za političku alegoriju . Ali, poput originala s Arnoldom Švarcenegerom iz 1990, film crpi svoj izvorni materijal iz čuvene naučno-fantastične priče Filipa K. Dika „We Can Remember It for You Holesale“, koja se apsolutno može čitati kao glasan komentar na naše razumevanje istorije ili nedostatak istog.

Farel igra fabričkog radnika koji pravi robote-vojnike u ruiniranom, totalitarnom društvu budućnosti, sve dok ne završi u lavirintu beskrajne sumnje, gde ne može biti siguran ko je on zaista ili šta on zaista zna o sebi ili o svetu. On je možda visoko obučeni tajni agent ili možda ima usađeno lažno sećanje koje produkuje taj efekat. Štaviše, ako je on tajni nindža ubica, on ne zna da li radi za bezočnu vladu Prvog sveta ili za Pokret otpora.

Naš svet se gotovo u celini nalazi u sličnoj situaciji, nesiguran u osnovne podatke o svojoj istoriji, a kamoli koje su istorijske lekcije na stani „istine“, a koje nisu. Stoga se smatra da je dobro sve ono što omogućava da se izbegne ta praznina i leukemija istorije i političkog, ta hemoragija vrednosti – i u srazmeri sa tim očajanjem se svi sadržaji, zbrda-zdola, mogu evocirati, svaka se ranija istorija, bez razlike oživljava - od doba nevinosti starog sveta (Amerika iz “Plezentvila” belog viteza Romnija, ili na domaćem terenu - Srbija iz serija Radoša Bajića i Zdravka Šotre) do izgubljenog građanskog raja.

Ali; sve to jeste čežnja za svetom zlatnog doba, a taj svet je svet zaustavljenih satova. Taj svet nam beži poput fatamorgane, pa kad god nam se čini da smo mu se približili, on nam izmakne. Jer, tu je reč o fantazmu idealne prošlosti, koja kao takva nikada nije ni postojala.

Zato je osnovno pitanje koje nam postavlja film „Totalni opoziv“: gde smo mi zapravo danas, kako smo dospeli ovde, i kako ćemo da nađemo izlaz odavde.

Slika

Problem je što je to i jedna od najvećih vrednosti ovog filma. A i ta vrednost je nasleđena iz originala, kao i još neke druge stvari.
Naime, oba filma počinju sa idiličnim scenama iz porodičnog života. U oba on je nezadovoljan svojim životom. U oba on otkriva da je fikcija sve što je mislio da zna o sebi i da su sva njegova sećanja implantirana. Ali, postoje i dve velike razlike između novog „Totalnog opoziva“ i originala iz 1990. a to su izmeštanje radnje s Marsa, i pojava Kolina Farela umesto Arnolda Švarcenegera.

Razlika je u tome što je izvornik za Švarcenegera bio korak dalje u konstrukciji vlastitog mita, ali i korak dalje u njegovoj dekonstrukciji, dok je rimejk pokušaj podgrevanja Kolina Farela kao box-office aduta. Ili konkretnije: mišićavi kolos, Švarceneger je postao najveći heroj na svetu glumeći najveće heroje na svetu.

Ali, on je i parodirao vlastiti falički status kao jednu od najnaglašenijih dimenzija svoje “glume”, za šta je „Totalni opoziv” dobar primer. Ima nečeg čudnog i smešnog u Švarcenegerovom švercovanju na Marsu prerušenom u ogromnu ženu koja izgleda kao da će da napravi pakao u redu u novogodišnjoj rasprodaji.

Takođe, Švarceneger u ulozi Kvejda preuzima majčinsku funkciju, darujući svetu novo rođenje. Pritom, Kvejdovo otkriće da je deo zavere velike kao solarni sistem, bolje je reflektovao Švarceneger, koji deluje daleko ranjivije, zbunjenije i izdanije – i stoga daleko očajnije. U Farelovoj interpretaciji, ima mnogo više slutnje da je lik deo paklene zavere.

Slika

Ono što razdvaja ova dva filma je, svakako, i režija. Naime, Verhoven je jedinstvena i značajna figura, koja je premostila jaz između evropskog art-haus filma 1970-ih i visokobudžetnog holivudskog spektakla. Posvećeni ironičar i formalista čije je delo uvek imalo mračnu, frojdističku stranu, Verhoven je pratio tragove Alfreda Hičkoka i Brajana De Palme, ali je i jasno utabao stazu za Kristofera Nolana i Zeka Snajdera.

Za razliku od Verhovena, Len Vajzman (serijal „Podzemni svet“; „Umri muški 4“) je rutinirani akcioni futurista, koji režira kao ovisnik o video-igrama. Njegova režija više služi kao podsećanje na film ili više njih. Kao da smo bezbroj puta sve ovo videli. I to puno bolje: od „Početka“ (Inception, 2010) Kristofera Nolana do „Istrebljivača“ (Blade Runner, 1982) Ridlija Skota.

Može se reći da je najveća razlika u tome što je Verhovenov razvratni, brutalni, ali i pametni original pružio gledaocima dve izvora zabave - rešavanje Kvejdove egzistencijalnue dileme i uživanje u krvavom, namerno smešnom nasilju, dok sada dobijaju samo parkur ukršten sa Tetrisom u baroknom gradu 22. veka.

Slika

Jer, novi „Totalni opoziv“ je video-igra za veliko platno, lišena Verhovenove sardonične, seksualno ambivalentne satire i bizarnog smisla za humor (tu su možda dve šale i obe prizivaju izvornik). Onaj ko kupi kartu za „Totalni opoziv“ možda neće otići s očekivanjem da vidi Bornov nastavak, ali to je ono što će dobiti – samo smešteno u Blade Runner univerzum sačinjen od džinovskih sivih Lego blokova.

U suštini, ovo je uniformno dosadni, prepisivački film koji tek mehanički, sporadično, simulira magiju izvornika. Drugim rečima, ovo je akcioni triler podesan za letnju sezonu, a to danas znači film koji se utapa u monotoni pandemonijum pirotehnike. Lišen humora i emocija, „Totalni opoziv“ je pažljivo sračunata reklama za veliko platno.

Stoga, nemojte se iznenaditi ako posle njega zaista poželite da promenite svoja sećanja.

TOTAL RECALL (Columbia Pictures, 2012)
Režija: Len Vajzman
Scenario: Kurt Vimer i Mark Bombek, prema priči Ronalda Šaseta, Dena O’Benona, Džona Povila i Mr. Vimera, inspirisanoj kratkom pričom Filipa K. Dika “We Can Remember It for You Holesale”
Trajanje: 1 sat i 58 munuta
Uloge: Kolin Farel (Daglas Kvejd/Hauzer), Kejt Bekinsejl (Lori Kvejd), Džesika Bil (Melina), Brajan Krejston (Kohejgen), Bokim Vudbin (Hari), Džon Čo (Meklejn) i Bil Najti (Matijas).

PIŠE: RASTKO IVANOVIĆ / B92

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 16 Avg 2012, 17:14
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

„Montevideo” u Botaničkoj bašti

Ekipa filma „Montevideo“ nakon Tenerifa, Trsta, Paraćina i Vršca našla je novu čarobnu lokaciju za snimanje. Reč je o Botaničkoj bašti u Beogradu, u kojoj su naši glumci snimili neke od poslednjih scena u filmu.

Slika

Čaroban cvrkut ptica u Botaničkoj bašti u Beogradu ovih dana je zamenio žamor domaćih glumaca.

Producentska kuća „Intermedija netvork“ upravo dovodi kraju snimanje filma o prvenstvu u Montevideu 1930. godine.

Tačnije, Botanička bašta u ovom filmu ima svoju ulogu. Glumi baštu hotela iz Montevidea, u kom boravi menadžer, koga glumi Armand Asante.

On se u hotelu nalazi sa igračima iz naše reprezentacije. Tako smo u vrelo posle podne snimili ekipu naših glumaca koja čeka da snimanje počne.

Ako ste se ikada pitali kako izgleda život iza kamere, jedan jednostavan pogled preko kapije Botaničke bašte mogao je da vam otkrije razne tajne.

Recimo, da set u Srbiji veoma liči na one Holivudske. Poređane režiserske stolice sa imenima glumaca, smeh i gužva pre snimanja.

Kako smo saznali u producentskoj kući, sva snimanja u inostranstvu su završena, a ekipa će još nekoliko dana u Beogradu snimati priču o ljubavi i fudbalu.

Poznati.info

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 17 Avg 2012, 18:15
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Paskaljević: Zatvaramo oči pred zlodelima

Svetska premijera filma Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“ je na festivalu u Torontu, a pretpremijera je sutra (17. 8) u Kragujevcu.

Slika

Odgovarajući na pitanje kada će pred publikom osvanuti “Kad svane dan” Goran Paskaljević kaže: ”Svetska premijera će biti 9. septembra na filmskom festivalu u Torontu u najprestižnijoj selekciji “Masters” (Velikani filma), zatim će biti prikazan u Njujorku, Vankuveru, otvoriće festival u Solunu, a u Španiji se sa ovim filmom borim za četvrti Zlatni klas na festivalu u Valjadolidu. Ukoliko osvojim ovo značajno priznanje biće to istorijska pobeda, pošto su samo veliki Ingmar Bergman i moja malenkost osvajali ovaj Gran pri po tri puta.

Održali ste par zatvorenih projekcija…

- Napravio sam dve pre nego što je film dobio pozive sa prestižnih svetskih festivala od kojih sam vam pomenuo samo neke. Hteo sam da od prijatelja čujem mišljenje i prve utiske .

Utisci sa tih projekcija nisu ostali tajna, “optuženi” ste da o tragičnim događajima govorite snažno i upečatljivo, a bez ijedne scene agresije?

- Hteo sam u ovom filmu da postignem ono, možda, najteže - krajnju jednostavnost. Da se vratim čistom filmskom izrazu. Hteo sam da se vratim filmskom jeziku rafiniranih filmskih kadrova i atmosfere, da napravim film koji ima više planova i značenja.

Film budi izuzetno jake emocije. Da li ste hteli suze kod gledalaca?

- Da, hteo sam da u film kao tačku oslonca vratim emociju koja je danas, čini mi se, marginalizovana. Bez emocije nema umetnosti. Naravno, mislim na emocije koje su čiste, snažne, a ne petparačke. Film je pravljen u ispovednoj formi jednog lika koga zaista brilijantno igra Mustafa Nadarević. Posle ove jednogodišnje saradnje za njega me vezuje izuzetno prijateljstvo, pogotovo što smo film radili u veoma teškim uslovima za njega. Naime, pred početak snimanja njegova supruga Slavica se razbolela od neizlečive bolesti i, nažalost, premijeru neće videti.

Na one koji su videli film snažan utisak je ostavilo vaše bavljenje temom ljudske sebičnosti, ravnodušnosti prema zločinima...

- To je kičma filma. U jednoj sceni lik Rabina, koga vrsno igra Peca Ejdus, govori o stradanju njemu bliskih ljudi u logoru smrti na Starom sajmištu u Beogradu, što je, pomenimo, istinita priča Ejdusovih dede i bake. Glavni junak (Mustafa Nadarević) mu na to kaže kako nas istorija ničemu nije naučila, na šta mu rabin odgovara: „Zločini se ponavljaju, zločinci opstaju nekažnjeni, a ravnodušnost sveta ostaje“.

Naši životi i naša istorija vrve od zločina pred kojima smo oči zatvarali i zatvaramo, a očekujemo da drugi vide naša stradanja. I, kad se sve sabere i oduzme, šta time radimo? Otvaramo prostor za nove užase, dajemo legitimitet budućim pošastima. Da se razumemo, postoji jedan sloj zaborava bez koga, kako to kažu i pesnici i psiholozi, život ne bi bilo moguće nastaviti. Ali ni taj sloj ne podrazumeva odsustvo odgovornosti. Naprotiv!

Pretpremijera u Kragujecu

Da li je tačno da ćete pre svetskih festivala film prikazati u Kragujevcu?

- Da. U petak 17. avgusta će biti pretpremijera u novootvorenom Sinepleksu u Kragujevcu. Film će zatim nastaviti da se komercijalno prikazuje kako bismo stekli pravo da budemo eventualno izabrani kao naš kandidat za nagradu Američke filmske akademije Oskar. Da me konkurenti ne bi optužili da sam u sukobu interesa, i na taj način pokušali da moj film eliminišu iz konkurencije, ponudio sam ostavku na funkciju predsednika Srpke filmske akademije. “Kad svane dan” će u Americi distribuirati jedan od najvećih distributera “Soni pikčers klasiks”.

Blic

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 18 Avg 2012, 13:11
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Kako se snimao novi Bond?

Objavljen je video sa snimanja poslednjeg nastavka sage o Džejmsu Bondu u kojem reditelj Sem Mendes otkriva kako su neki delovi filma snimljeni.

Slika

Pored slavnog Mendesa u videu se pojavljuju i zvezde 23. filma o tajnom agentu 007, Danijel Krejg i Džudi Denč.
"Skyfall" je skoro u potpunosti snimljen u Londonu, a Mendes kaže da će publika videti delove britanske brestonice u kojima do sada niko nije snimao.

"Snimali smo film na najneočekivanijim lokacijama i delovima grada koje do sada nismo videli", kaže Mendes.
Glavni protagonista, Danijel Krejg je otkrio da im je cilj bio da Bonda učine što više Britancem i da film snime u rodnom gradu najpoznatijeg filmskog tajnog agenta.

"Ovo je na neki način priča o Bondu kod kuće, tu na ulicama Londona."

Kako su snimljene neke od scena i šta su još rekli pogledajte.

Mondo

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 20 Avg 2012, 13:17
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Šaja LaBaf - stvarno seks pred kamerom?

U novom ostvarenju Larsa fon Trira "Nimfoman" zvezda "Transformersa" će pokazati sve!

Slika

Šaja LaBaf je, kao i mnogi pre njega, rekao da je reditelj "veoma opasan i zastrašujući" i da uvek od glumaca dobije ono što je zamislio.

"Zaista smo imali seks. Sve je onako kako i izgleda. Nema prevare, sve je prava stvar, ali će kompromitujuće scene ipak da budu malo zamagljene", otkrio je "prestravljeni" Šaja.

Pored njega u ovom kontraverznom ostvarenju Larsa fon Trira igraju i Šarlot Gejnsborg, Nikol Kidman, Vilijam Defo...

Reditelj je prošle godine rekao da će ovaj film biti na granici pornografije, a još uvek nije poznato kada i da li će uopšte biti prikazivan u bioskopima.

(MONDO)

Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: O filmu i glumcima iza kulisa  |  Poslato: 20 Avg 2012, 13:20
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Ang Li: Nevinost i odrastanje

Oskarom ovenčan reditelj Ang Li o novom filmu, drami „Pijev život“, koja će 21. novembra imati američku premijeru. "Od filma i dalje očekujem praznik".

Slika

Kada je nedavno objavljen trejler za novi film oskarovca Anga Lija „Pijev život“ internet se „usijao“ od komentara publike. Jer, kada reditelj kultnih filmova („Svadbeni banket“, „Razum i osećajnost“, „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, „Planina Broukbek“,) najavi novo delo to je uvek senzacija.

Drama „Pijev život“, koja će otvoriti 50. Njujorški filmski festival 28. septembra, biće premijerno prikazan u Srbiji krajem godine. To je filmska adaptacija „Bukerom“ nagrađenog romana Jana Martela. Glavni junak je 16-godišnji Pi koji, sa porodicom i životinjama iz njihovog zoo parka, emigrira iz Indije u Kanadu...

Glavnu ulogu igra debitant Suraj Šarma, tu su i Žerar Depardje, Irfan Kan i Rafe Spol. „Pijev život“ sniman je na Tajvanu, u rodnoj zemlji Anga Lija i njegov je prvi film u modernoj, 3D verziji.

Zahvaljujući srpskom distributeru „Megakom filmu“, „Novosti“ ekskluzivno objavljuju razgovor sa čuvenim rediteljem.

Slika

*Šta je tema „Pijevog života“ i postoji li neka zajednička nit za vaše filmove?

- Svi moji filmovi se, na neki način, bave gubljenjem nevinosti, odrastanjem. Pi je izgubio porodicu i svoje životinje, i mora da se bori sa prirodom sam u okeanu. Svi imamo taj ključni trenutak gubljenja nevinosti kada moramo da odrastemo, hteli to ili ne. Želimo da budemo nezavisni i da se odvojimo od roditelja, a s druge strane, želimo da ostanemo deca. Ljudi uvek imaju tu detinjastu stranu u sebi, ali moraju da se suoče sa životom.

*Šta možemo da naučimo iz ovog Pijevog putovanja?

- Pažnja treba da bude usmerena na dečaka koji postaje muškarac i na to da treba poštovati prirodu. 'Pijev život' nije Diznijeva avantura i ne izgleda kao većina američkih filmova. On nas uči da poštujemo divlje životinje i prirodu.

*Ovo je vaš prvi film u 3D formatu?

- Da, i još uvek učim, mada mislim da je 3D novina za sve. Ovo su prvi koraci i početak razvoja. Kao da smo se vratili u vreme kada su filmovi nastali. Publika i filmadžije su se u međuvremenu izveštili, ali 3D još ne poznajemo dobro, to je nova estetska forma. Izazov u stvaranju 3D filma je što sam postavljaš i otkrivaš pravila. Kao autor, još razmišljam u dve dimenzije, ali pokušaću da napravim taj korak dalje na filmu. Nadam se da će se dopasti publici.

*Šta danas očekujete od jednog filma?

- Nisam više gladni filmadžija. Još sam pohlepan, ali nisam gladan. I dalje očekujem praznik, ali više nemam motivacije da nešto postignem. Ukratko, nije me „glad“ nagnala na ovaj film. Znam koliko je danas skupo praviti jedan film. Kada je snimanje „Pijevog života“ postalo izvesno, korak po korak bio sam zaveden.

*l Vaši filmovi su veoma različiti. Da li uživate u tim promenama tema i kultura?

Teško je biti originalan sa svakim novim filmom. Zato pronalazim različite metode rada i različite priče kako bih otežao sebi. Volim da se bavim stvarima za koje ne znam kakve će na kraju ispasti. Volim tu neizvesnost. Ako jednog dana ne budem imao taj osećaj, penzionisaću se!

*Šta vam se najviše dopada u vašem poslu?

- To što mogu da se nađem u različitim situacijama. Pitajte bilo kog dobrog glumca, reći će vam isto. Ne žele da ponavljaju iste uloge. Svi glumci veruju da mogu i treba da budu različiti. Uostalom, ne idete stalno na isto mesto na letovanje. Kad bismo mogli da biramo, imali bismo više ljubavnika umesto da istrajavamo u jednom braku. Ne radim to u stvarnom životu, ali zato u filmovima mogu da idem na najrazličitija mesta.
Zašto bih u svojim delima uvek išao na isto mesto ili pričao slične priče? Uzbuđenje se krije u istraživanju novih mesta i novih priča.

*Po čemu biste voleli da vas pamte?

- Neka me pamte kao roba kinematografije, kao njeno oruđe. Filmovi koje pravim birali su mene, a ne ja njih. Ja sam kao medijum, ja sam njihov sluga. Želim da me tako upamte.

B92

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu