Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 18 Okt 2018, 04:01


Autoru Poruka
Karudijan
Post  Tema posta: Taboo  |  Poslato: 31 Jan 2017, 18:04
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2017, 15:33
Postovi: 132

OffLine
Eksluzivno prikazivana na HBO GO uz pomoć HBO Adria i Telenora, serija Taboo je već nakon emotivanja svoje pilot epizode uspela da generiše ogromno interesovanje. Projekat iza kojeg stoje Tom Hardi (Tom Hardy) i Ridli Skot (Ridley Scott) se već mesecima u nazad najavljivao po brojnim relevantnim filmskim portalima, tako da je ovaj naslov od samog starta bio primoran da se bori sa ogromnim pritiskom i očekivanjima brojnih zadrtih ljubitelja kvalitetne tv drame i misterije. Čitajući kritike prethodne 3 nedelje, uočio sam da je Taboo jedan od retkih projekata danas koji skoro svi vole. Svi tipovi gledalaca su naprosto oduševljeni serijom, što je, složićete se – nesvakidašnji slučaj.


Slika


O čemu se ovde tačno radi?


Radnja serije smeštena je u prvoj polovini 19 veka i prati Džejmsa Kezaju Delejnija (Tom Hardi), čoveka koji je proputovao ceo svet i vratio se potpuno drugačiji. Svi su mislili da je odavno mrtav, ali on se vraća iz Afrike u London da nasledi ono što je ostalo od velike prevozničke kompanije njegovog oca i da ponovo izgradi svoj život. Ali očevo nasleđe je vruć krompir i uz neprijatelje koji vrebaju iza svakog ćoška, Džejms mora da se snalazi na sve kompleksnijoj teritoriji da bi izbegao sopstvenu smrt.
Okružena zaverom, ubistvom i izdajom, mračna porodična misterija polako se otkriva. Izvršni producenti su Ridli Skot, Stiven Najt i Tom Hardi. Tvorci serije su Stiven Najt, Tom Hardi i Čips Hardi.


Slika


Šta čini Taboo vrednim uloženog vremena i pažnje?

Mnogo stvari, zaista. Iako “Taboo” po ko zna koji put priča tu David protiv Golijata priču, ono što ovaj spin tog popularnog koncepta čini toliko interesantnim jeste sam protagonista. Mi zapravo ne znamo da li je Džejms Dilejni živ, mrtav ili polu-mrtav. Može biti jedno, a i sve od ovoga. Ono što definitivno možemo da predosetimo jeste da glavni junak ove serije nije običan smrtnik. Iza njegovog grubog i nesvakidašnjeg eskterijera kriju se priča koje će zasigurno uticati na to da iz epizode u epizodu menjamo mišljenje o njemu.

Al’ ovo nije sve. Serija “Taboo” u sebi sadrži mnoštvo drugih kvalitetnih detalja i momenata. Ovo su samo neki od bitnijih za koje se velika većina posmatrača hvata:

1. Tom Hardi

Za one koji ne znaju, “Taboo” je projekat u kojem Tom Hardi igra nekoliko različitih uloga. Pored toga što tumači protagonistu Džejmsa Dilejnija, Hardi je učestvovao i u pisanju samog scenarija. Tj. “Taboo” je projekat koji su Tom, njegov otac i Stiven Najt (Steven Knight) zajedničkim snagama koncipirali. Tom je takođe učestvovao i u produciranju ove serije, uloživši ni malo naivnu količinu sopstvenog novca, ne bi li “Taboo” ugledao svetlost dana.

Iako se mnogi kritičari ne bi ovde složili sa mnom, smatram da je ovo Hardijev najsjajniji momenat na filmu (tj. tv ekranu) posle Bronsona. On je zaista impresivan kao osvetoljubivi, izmučeni grubijan po imenu Džejms Dilejni.


Slika


Hardi je ovde našao pravu ulogu za sebe. Džejms Dilejni se vrlo lepo uklapa u Tomov eksterijer. On to zna i vrlo lepo koristi. Samo dok hoda ulicama ove izopačene verzije pre-viktorijanskog Londona, Dilejni deluje kao neka mešavima Istvudove (Clint Eastwood) skitnice i Džeka Trboseka. U svakoj sceni ove serije, na Tomovom licu se može videti određena bol, kao i taj sjaj u očima koji jasno govori da je Džejms Dilejni čovek na zadatku. Iako ga prošlost progoni na svakom koraku, ovaj anti-heroj je odlučan da sačuva svoje nasledstvo i suprostavi se organizacijama koje naprosto melju sve pred sobom.

Ono što se meni ovde posebno sviđa jeste što Hardi nekako kroz svega par gestova uspeva da nas ubedi da se iza njegovog lika kriju priče i priče velikih avantura, iako nam niti jedna od njih zapravo nije iskomunicirana.

Ne znam za vas, al’ meni je izuzetno lako da zamislim Hardija kao nekog oštećenog, zastrašujućeg britanca, prepunog raznih tajni, koji je godine proveo u srcu Afrike i po robovlasničkim brodovima, pa sad kao posledicu tih trauma upada po sahranama umotan u pončo, priča sa mrtvacima, moli se nekim bizarnim bogovima, valja po blatu, preti svima oko sebe i sprema se da krene u rat sa najvećim svetskim silama tadašnjeg doba.

Na stranu to što većinu vremena mumla sebi u bradu, Hardi je ovde još jednom pokazao da itekako ume publici da drži pažnju. On je sam po sebi izuzetno snažna “pojava” na ekranu. Tom naprosto gospodari svakom scenom u ovoj seriji. Iako generalno nisam neki preterani ljubitelj njegovog rada na filmu, ovde mu svakako skidam kapu.


Slika


2. Dizajn seta, atmosfera i fotografija

“Taboo” je vizuelno prejak projekat. Pored toga što nas na jedan vrlo interesantan način sprovodi kroz mračnu stranu Londona krajem 19. veka, a i upoznaje sa svim bitnijim ekonomskim, moralnim i političkim problemima tog doba, “Taboo” nam takođe kroz brojne sekvence prikazuje jedan iskrivljen gotik svet, prepun zlih magija, vračeva, političkih malverzacija i nadmudrivanja, pljačkaša grobova, špijunaže, incesta, kanibalizma, robovlasništva, bede, siromaštva, beznađa, grubijana, kurvi, kao i svih onih drugih mutnih likova i situacija od kojih će nam želudac non-stop raditi salto dok pratimo sve ono što se odvija na ekranu.

Kada bih morao da je opišem u jednoj rečenici, rekao bih da je serija “Taboo” jedna prelepa, opijajuća i adiktivna pre-viktorijanska noćna mora. Mark Paten (Mark Patten), Anders Engstrum (Anders Engström) i Kristofer Niholm (Kristoffer Nyholm) su uložili ogromnu količinu truda da Hardijev projekat učine impresivnim za oko. Kombinujući sjajne kostime, prodornu muziku, neobične kadrove, oštru fotografiju i maksimalno detaljisane setove – ovaj trio je uspeo da stvori jednu specifičnu amosferu unutar serije “Taboo”. Oni nam u svakoj sceni prikazuju Hardijev London kao jednu izuzetno mala baru, prepunu krokodila, u kojoj samo najtvrđi opstaju. Kao neka uvrnuta Dikinsonova verzija “Sin City-ja”.

Genijalno!


Slika


3. Interesantan miks istorije i fantazije

Iako je sam Džejms Dilejni izmišljen lik, serija “Taboo” se u određenim situacijama itekako oslanja na određene istorijske činjenice. Kao npr. dela i zlodela čuvene Britanske istočnoindijske kompanije.

Za one koji ne znaju, Britanska istočnoindijska kompanija je bila deoničarsko društvo, koje je po kraljevskoj povelji iz 1600. dobilo prava trgovine sa Indijom. Iako je krenula kao trgovačko društvo, ova organizacija je ubrzo prerasla u nadrealno veliku i ludački moćnu kompaniju, koja je vladala Indijom preuzevši vojne funkcije i funkcije vladanja, sve do raspuštanja 1858. godine.

Kada je bila u zenitu svoje moći, ova kompanija je bila ogromna svetska sila. Radnici kompanije bi se vraćali u Englesku sa ogromnim bogatstvom, što je naravno počelo da smeta vladajućem organu koji je 1694. Pokušao da se suprostavi kompaniji tako što je omogućio bilo kojoj drugoj da se bavi trgovinom sa Indijom. Međutim, to nije bilo dovoljno da porazi ovog giganta. Malo po malo, kompanija je sve dublje ulazila u parlament. Nakon što je ponovo uspela da obezbedi ekskluzivna prava na uvoz raznih dobara iz Indije, Britanska istočnoindijska kompanija je ponovo počela nenormalno da raste. Ovaj monopolista je početkom 19.veka bio toliko moćan da je uticao na mnoge odluke koje je donosila vlada u Londonu.

Kao što sam Tom Hardi kaže:

“Te 1814. godine, Britanska istočnoindijska kompanija je definitivno važila za najveću svetsku silu. Oni su bili čorba u svakoj mirođiji. Njihov uticaj se mogao osetiti u svim sferama života unutar Britanije. Čak ni sama kraljevska porodica nije mogla da se nosi sa ovim gigantom od kompanije. Oni su bukvalno tad imali monopol nad svim i svačim. Iako je “East India Company” napravila pravi ekonomski bum u tadašnjem svetu, takođe se bavila i mnogim drugim nečasnim radnjama. Britanska istočnoindijska kompanija je valjala robove, opijum i brojne druge stvari o kojima se ne priča.”

Naravno, kvaitetu same serije pomaže i taj istorijski podtekst koji baš i nije nešto preterano veran onome što se zapravo dešavalo u svetu tih godina, ali to zapravo u ovom slučaju nije nešto preterano ni bitno. Ono čemu ovaj delić istorije ovde služi jeste da poveže tačke sa ludilom u svetu koje iako deluje bizarno, zapravo ima dosta velike sličnosti sa onim što se i dan-danas dešava oko nas


Slika


“Taboo” je definitivno mini-serija koju treba da ispratite. Ovaj projekat poseduje toliko mnogo kvaliteta i interesantnih detalja da bi bila prava šteta da je propustite. Iako će imati svega 8 epizoda, “Taboo” će zauvek biti upamćen kao jedan od najsjajnijih momenata u karijeri Toma Hardija. Ispratite ovu fantastičnu, mračnu dramu i upoznajte se sa jednom mračnom stranom Londona, koja do sad nije bila dokumentovana na velikim i malim ekranima. Meni je za sad definitivno dala dovoljno razloga da nestrpljivo čekam preostalih 5 epizoda.

_________________
Мишљење је као дупе. Свако га има.


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Taboo  |  Poslato: 31 Jan 2017, 22:37
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 41842

OffLine
Moram početi gledati ovu seriju...i brat mi je preporučio,poslije druge epizode...kaže da se oduševio... [images/smilies/tooo.gif]

_________________
Slika Slika


Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Taboo  |  Poslato: 07 Feb 2017, 00:58
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01
Postovi: 30441

OffLine
Prvo ću da kudim jer tako treba a onda ću i da kažem koju lepu reč za ovo što do sada videh od serije.

Ne volim tu Viktorijansku Englesku (kakvu je većinom režiseri iliti scenaristi filmova i serija prikazuju), baš iz svih mogućih nijansi sive,
svih mogućih naslaga blata, gliba, prljavštine... jednostavno u meni budi otpor... i kakva god da je priča loša/dobra, neZakuca me.
Razumem ja tu potrebu (pre)naglašavanja doba u kome se odigrava serija/film... razumem ja da je i scena bitan glumac u kadru ali
ne razumem što baš svi to tako....

Ne sviđa mi se prenaglašena tama, sivilo, prenaglašeni žuti/kvarni zubi, tetovaže koje verujem da je bilo al toliko xmmm sumnjam...
ne sviđa mi se igra mrtav/živ ... ko da jbte svi mora da su Xari Poter il već ne znam koji X men... me sviđa mi se preterano prenaglašavanje
lošeg od još goreg a od dobra ni naznake... ne sviđa mi se pojednostavljivanje igare zavera i intriga... i da, ne sviđa mi se magla koje ima samo u snovima
ili predskazanjima ili obredima ili .... jbga ako su želeli simbolično dočarati beznađe onda su trebali što obilatije da je koriste al avaj
tu su blato i kanalizacije i izmeti raznorazni... i tako...
I na kraju al ne manje bitno, možda je ovo trebalo biti kao provo napisano šta ne volim a to je igra (čitaj šmira) jednog glumca čemu je sve predodređeno.

Elem, sviđa mi se zamisao, ideja... ludački dijalozi koji su me u startu osvojili i prikucali da ko zavisnik tražim još :D
Sviđa mi se nonšalancija jednog Džonatana Prajsa, koji svojom prvom scenom gde puni 3 šoljice čaja, pokazuje a i dokazuje, da je za ulogu
pored dobre tehnike glume, neophodna i ona doza tinina, da ne kažem inspiracije... a bio je do sada i više no odličan, da sam samo jednim
trebptajem izbrisala fijasko Perona u Eviti.

Tom Hardi hmm tačno mu znam mimiku lica, pokrete (filmofili će itekako razumeti ovu moju opasku) hmm to je za jednog glumca loše...
ali energija, sirova struktura je ekstra, moraće se pozabaviti nekim detaljima koji su na ekranu uočljivi ko na renDgenu, ako se
planira možda neka sezona, jer će On biti već viđen, mada, to i ne bi bila neka preterana šteta, pošto svi vole te neke horor/dramatične preokrete...

Uglavnom moram ga poHvaliti za scenarijo napisan izvrsno, dinamično, sa tipičnim londonskim izrazima za to vreme.

Nastavljam da je gledam i dalje :D


ps Najveće razočaranje mi je Čaplinova unuka :(

http://serije.rs/taboo


Vrh
Manojlo
Post  Tema posta: Re: Taboo  |  Poslato: 07 Feb 2017, 01:33
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Nov 2016, 19:37
Postovi: 1302

OffLine
Вучица je napisao:
Prvo ću da kudim jer tako treba a onda ću i da kažem koju lepu reč za ovo što do sada videh od serije.

Ne volim tu Viktorijansku Englesku (kakvu je većinom režiseri iliti scenaristi filmova i serija prikazuju), baš iz svih mogućih nijansi sive,
svih mogućih naslaga blata, gliba, prljavštine... jednostavno u meni budi otpor... i kakva god da je priča loša/dobra, neZakuca me.
Razumem ja tu potrebu (pre)naglašavanja doba u kome se odigrava serija/film... razumem ja da je i scena bitan glumac u kadru ali
ne razumem što baš svi to tako....

Ne sviđa mi se prenaglašena tama, sivilo, prenaglašeni žuti/kvarni zubi, tetovaže koje verujem da je bilo al toliko xmmm sumnjam...
ne sviđa mi se igra mrtav/živ ... ko da jbte svi mora da su Xari Poter il već ne znam koji X men... me sviđa mi se preterano prenaglašavanje
lošeg od još goreg a od dobra ni naznake... ne sviđa mi se pojednostavljivanje igare zavera i intriga... i da, ne sviđa mi se magla koje ima samo u snovima
ili predskazanjima ili obredima ili .... jbga ako su želeli simbolično dočarati beznađe onda su trebali što obilatije da je koriste al avaj
tu su blato i kanalizacije i izmeti raznorazni... i tako...
I na kraju al ne manje bitno, možda je ovo trebalo biti kao provo napisano šta ne volim a to je igra (čitaj šmira) jednog glumca čemu je sve predodređeno.

Elem, sviđa mi se zamisao, ideja... ludački dijalozi koji su me u startu osvojili i prikucali da ko zavisnik tražim još :D
Sviđa mi se nonšalancija jednog Džonatana Prajsa, koji svojom prvom scenom gde puni 3 šoljice čaja, pokazuje a i dokazuje, da je za ulogu
pored dobre tehnike glume, neophodna i ona doza tinina, da ne kažem inspiracije... a bio je do sada i više no odličan, da sam samo jednim
trebptajem izbrisala fijasko Perona u Eviti.

Tom Hardi hmm tačno mu znam mimiku lica, pokrete (filmofili će itekako razumeti ovu moju opasku) hmm to je za jednog glumca loše...
ali energija, sirova struktura je ekstra, moraće se pozabaviti nekim detaljima koji su na ekranu uočljivi ko na renDgenu, ako se
planira možda neka sezona, jer će On biti već viđen, mada, to i ne bi bila neka preterana šteta, pošto svi vole te neke horor/dramatične preokrete...

Uglavnom moram ga poHvaliti za scenarijo napisan izvrsno, dinamično, sa tipičnim londonskim izrazima za to vreme.

Nastavljam da je gledam i dalje :D


ps Najveće razočaranje mi je Čaplinova unuka :(

http://serije.rs/tabooSvaka cast . [clap_1.gif]

Znaci , vrh .

_________________
http://previews.123rf.com/images/alimboeana/alimboeana1203/alimboeana120300008/12734132-Using-the-laptop-Stock-Photo-indonesia-tribe-aboriginal.jpg


Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Taboo  |  Poslato: 08 Feb 2017, 00:13
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Dec 2012, 00:12
Postovi: 26756

OffLine
pocet cu da gledam ovu seriju


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker