|
Autoru |
Poruka |
Nemirna
|
|

Pridružio se: 06 Mar 2017, 16:18 Postovi: 186 Lokacija: Tu i tamo
|
TI SI MOJA IPAK
Ti si cesta slika moje zalosne ljubavi Ti si moja samoca u kojoj smo prisutni oboje Ti si moja Sinagoga ogradjena zicom Ti si moja narocito u ovo doba pogotovu sada Ti si moj razgovor koji se u pocetku odnosio na nešto drugo Ti si moj Pablo Pikaso i njegova ljubav prema napojamnom Ti si moja igra koja pocinje kamencicima Ti si moja Sahara sa jednim cvetom pa cak i bez njega Ti si moja devojka o kojoj ti nisam govorio Ti si moj plemic koji je nekada živeo na Kavkazu neki Vsvold Ti si mojih nekoliko godina od one noci Ti si moja žena - ponocni voz sa jednim putnikom Zelezara u kamenom dobu - ti maja ruskaja zemlja Jedina žena koju menjam svakog dana I pravi smisao toliko hvaljenih sloboda Ti si moj heroj koji se postideo i ipak pocinio izdajstvo Ti si moja ljubav slavnih ljudi Ti si moja junacka ljubavkoju sam vec rekao Ti si moja obecanja koja nikada nisu ništa znacila Ti si moja ljubav iako sam bez nje kao sto je poznato Ti si moja ipak Tako je bilo oduvek i uzalud sam se bunio i sramotio oboje Ti si jedna stvar koju je volela jedna žena Ti si jedna žena koliko i svaka druga Ti si moja uprkos poznatim istinama To su bedni podaci kojima raspolazem To su sva dela moje izvitoperene ljubavi To sam sve mogao lepse reci ali nema razloga Ionako samo nagadjam i pretpostavljam Ti si moja bolest bolescu izlecena Ti si moje dete ti ništa ne razumes I ja doslovno moram reci da te volim.
Matija Beckovic
_________________ Kojim to perom misli mi pišeš i svilenim platnom snove mi krojiš, pod kožu se uvlačiš kroz krv protičeš,svojim mirisima svu me obojiš.
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
ODAKLE MENI
Odakle meni u dzepu vetar Koji je mrsio tvoju kosu Nekoliko kamencica Koje si bacala iza sebe Govoreci da ces tako lakse naci U povratku put do kuce A vrapci ih nece pojesti
Odakle meni mali komad papira Na kome si napisala Volim te I tvoja slika Iz vremena kada si volela da gledas Kako opada lisce Kada si volela da gazis po njemu
Odakle meni u kutiji od sibica Malo peska sa zamka Koji si sama sagradila I u kome sam te Princezo Poljupcem probudio iz sna
Odakle meni snovi puni tvojih reci I gomile recenica Koje ti pricas samo meni
Odakle meni to da nikada ne kasnim Na sastanke sa tobom Jer ti uvek dolazis ranije Odakle meni glupa navika Da ti nikada ne kazem Ja te volim Samo zbog toga sto znam da znas A meni je tesko da te reci izgovorim
Odakle meni devojka Koja se osmehne uvek kada me vidi I kaze mi samo jedno cao Koje znaci i volim te I drago mi je sto si tu I poljubi me I budi blizu mene I lepo je sto si bas ti moj Odakle meni sanjalica Odakle meni neko ko ne ume da svira Ali ciji je svaki pokret Cija je svaka rec pesma Odakle meni ti?
M. Marinovic
_________________ Kojim to perom misli mi pišeš i svilenim platnom snove mi krojiš, pod kožu se uvlačiš kroz krv protičeš,svojim mirisima svu me obojiš.
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Vasko Popa Nas dan je zelena jabuka na dvoje presecena gledam te, ti me ne vidis izmedju nas je slepo sunce Na stepenicama zagrljaj nas rastrgnut, zoves me, ja te ne cujem izmedju nas je gluvi vazduh Po izlozima usne moje traze tvoj osmeh, na raskrsnici poljubac nas pregazen Ruku sam ti dao, ti je ne osecas praznina te je zagrlila Po trgovima suza moja trazi tvoje oci, uvece se dan moj mrtav s mrtvim danom tvojim sastane Samo u snu istim predelima hodamo
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Idem od jedne ruke do druge Gde si Zagrlio bih te, grlim tvoju odsutnost Poljubio bih ti glas, cujem smeh daljina Usne mi lice rastrgle Iz presahlih dlanova blistava mi se pojavi Hteo bih da te vidim pa oci zaklapam Idem od jedne slepoocnice do druge Gde si
Vasko Popa
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Potonulo
Neki glas, miris neki i jedna lepa zvezda ne mogu, noćas, da dignu iz moje dubine sve što je bilo. Ovo mora da su mi popucali svi konci, lepi konci, tanani, što vezahu mene za moje Juče. Ne drže konci. U dubini svojoj osećam tegobu mrtvog Lane i žalost zaborava. Od svih ružnih noći, ovo mi dođe noć, kad zaboravih značenje svega. Pa ipak mutno slutim, da sve to ima drage i tužne veze sa onim, što je potonulo.
Andrić
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Blaze Koneski
MAJSKA NOC
Svu noc je sanjam. Budim se povremeno tek koliko da osetim da je zapravo nema, da je realnost nemilosrdno prosta i jasna. Nezasticeno je moje srce u ovakvoj noci, razgoljeno za patnju. U snu ja s njom razgovaram, prilazim joj, ne mogu da savladam prokletu granicu izmedju nas - budim se - i osecam neizmernu tugu - tesko mi se svila na levoj strani grudi. Ovo je majska, kisna noc. Sada se cuje glas ptice iz baste. Poput suza kaplje ta pesma. Sapucem njeno ime, sam iznenadjen koliko sam zanesen. Ali me samo uzasna, potpuna samoca svojim bestelesnim dlanom dodiruje ove noci.
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Sofija De Melo Brejner Anderson
STRASNO JE VOLETI TE
Strasno je voleti te na mestu tako krhkom kao sto je svet. Mucno je voleti te u tom kraju punom nesavrsenstva Gde nas sve lomi i usutkuje Gde nas sve vara i rastavlja.
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Gledam te. Ti si, a nisi. Ruke su tvoje. A nisu. Bar mi pismo napisi da vidim po rukopisu.
Gledam te. Sneg na kosi. I korak isti. Drag. I vetar pahulje nosi i zamece ti trag.
Gledam te. A sneg sipa. I sve te vise znam. U sobi mirise lipa. Ponoc je. Opet sam.
- Pero Zubac -
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Želja
Želim da sam s tobom stopljena u ćutnji, rasplamsalom dahu il' podnevnoj šetnji... Probuđena želja talasa u slutnji koja se kroz nemir iscrta u pretnji.
Šta ako je sve to samo igra čula, samo treptaj rose, kratki ples leptira...? Ako s prvim daškom vetrometnih frula sve ovo u nama počne da se spira...
Zagledam u sebe, tražim tvoje oči, i plaši me pogled s tim osmehom smelim. Obojena slutnjom strahujem da kročim i ne mogu ništa osim da te želim...
Dragana Konstantinovic
|
|
|
|
|
Nemirna
|
|

|
Izet Sarajlic - Na sve spremna budi
Na sve spremna budi. U noci nekoj kao devojcici pricacu ti bajke i skaske. Drugi put cu zazeleti da odem daleko, daleko. Do Aljaske. Nekad jednostavno necu ti doci i na stolu uzalud cekace me tvoje ruke i caj. U drustvu s brezama setacu u noci, a ti ces misliti da je zauvek prosao nas maj. Na sve spremna budi, na smeh i na suze. U zivotima nasim mozda tek prvi cin je gotov. Da bih bio muzej, ako zelis da budem taj muzej, prethodno moram da budem Ljermontov. Prethodno moram da napisem stotine ovakvih redaka. Jer u stihu nista se drugo i ne desava sem ljubavi i vere. Tako je bilo u doba predaka. Tako ce biti i hiljadu godina posle nase, posle tvoje i moje ere. Pa ipak, na sve spremna budi jer zajedno nam je i da cekamo i da spavamo. Da strahujemo za sunce, za srne, za snove. Preostaje nam jos toliko toga a u nasim glavama, nazalost, mesta nije samo za stihove. Nekad mozda necu ni primetiti bore na tvom licu, ni bele epolete snega na tvojim ramenima kad udjes s ulice. Nekad tvojim kcerkama zaboravicu da ispricam Snezanu i Crvenkapicu. I cetiri zida nase sobe ucinice ti se kao cetiri beznadezna zida tamnice. Ponekad pomislices da odumirem, kao drzava. Ni Danton, ni Goran, ni Kosevoj Oljeg. I to ja, koga si za besmrtnog drzala, za najboljeg. Na sve spremna budi, na psovke i na madrigale, na suze i na pisma sto preklinju i prete, ali ruke koje su mi se jednom predale te ruke su svete!
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|