|
Autoru |
Poruka |
Jana
|
|

rang

Pridružio se: 05 Jun 2012, 01:34 Postovi: 3988
|
Potrebno nam je Potrebno mi je mnogo sunca, i to i noću, jedno da me susreće, jedno da zamnom svetlost baca, u ponoru jedno dubokom, jedno da nosim u ruci kad od jada ne vidim prst pred sobom.
Potrebno mi je mnogo nežnosti, i to svakog dana, i mnogo od milošte reči: potrebno mi je primirje između srca i sećanja između neba i bola koji pred njim kleči.
Potrebna su mi dobrodošlicom ozarena lica mnoga, i to svakog trena, potreban mi prijatelj i to što veći, potrebni su mi mostovi viseći preko mržnje, preko nesporazuma nepremostivoga.
D. Maksimovic
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Ljubav sa mnom
Ljubav sa mnom nije samo smješak u tišini srca, ljubav sa mnom potres je pod korakom, rušenje brane na rekama razbora.
Ljubav sa mnom udar je groma o visoki bedem tvrdoga uma. Ljubav sa mnom samoća je u svetu i neljubav ljudska - da, ljubav sa mnom nije samo smješak u tišini srca gde mirišu jasmini jasnih suza.
Ljubav je sa mnom udar, potres i jaka samoća susreta sa istinom.
Vesna Krmpotić
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Smiraj
Setim se, kako su u ljubavi, dragi prvi dani. Kad su ruke tople, kad se oči slede, preletajuci one kolutove blede, oko usana...
Što drhte, protkani, mutnom tišinom, u kojoj su osmeh i tuga pomešani nesigurno i tamno. Klatno zvona teško i tmurno u grudi udara me.
Tad se dižem, i, u mutna oka prozora, puna sitnih glasova večeri, šapućem nesigurno, i moje ime.
Miloš Crnjanski
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
ČEŽNJA
Danas ću ti dati, kada veče padne, u svetlosti skromnoj kandila i sveća, u čistoti duše moje, nekad jadne, čitavu bujicu proletnjega cveća.
U sobi će biti sumrak, blag ko tvoje srce, sumrak stvoren da se dugo sanja. Na oknima svetlim zablještaće boje U taj sveži trenut prvoga saznanja...
Sve će biti lepše, sve draže i više, noć koja se spušta, svet što mirno spava, dugo mrtvo polje na kome miriše kržljava i retka u busenju trava.
I tako kraj cveća ostaćemo sami... - Proliće se tada, kao bujne kiše, stidljivi šapati u blaženoj tami, i reči iz kojih proleće miriše...
Milan Rakić
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Zadrhtacu bez sumnje ako se ikad budemo sreli u drugome zivotu, u svetlosti udaljenog sveta. Zaustavljajuci se, prepoznacu tvoje oci, tamne kao jutarnje zvezde, i znacu da su pripadale zaboravljenom sumraku predjasnjeg zivota. Reci cu: car tvoj lica nije samo u njemu, u nju se utkala zarka svetlost moga pogleda pri susretu koji se ne pamti, i moja ljubav joj je dala tajnu koja se izgubila.
Tagore
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Ljubav nema bolje dane sve je sad i nikad vise sve sto iza toga dodje dodje samo da nju zbrise.
Ljubav nema bolje dane nema sutra nema juce to je skola za ludake koji malo teze uce.
Ljubav nema bolje dane sama krece sama stane sama pali sama gasi.
Nas unisti sebe spasi nemoj da joj brojis mane ljubav nema bolje dane.
Dusko Trifunovic
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Tamničareva pesma
Kuda lepi tamničaru Sa tim ključem poprskanim krvlju Idem da oslobodim onu koju volim Ako još ima vremena A nju sam zatvorio I nežno i svirepo Na najskrovitijem mestu svojih želja Na najdubljem mestu svojih nemira U laži budućnosti U gluposti zaklinjanja Hoću da je oslobodim Jer hoću da je slobodna Po cenu i da me zaboravi Po cenu i da ode Pa čak i da se vrati I da me još voli Ili da zavoli drugog A ako joj se taj dopadne Pa ona ode I ja ostanem sam Sačuvaću samo Na svojim dlanovima Do poslednjeg daha Blagost njenih dojki izvajanih ljubavlju
Jacques Prevert
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
RECIMO DA
Recimo da je otišla iz grada u nepredvidivu večer i da su joj zameli puti. Recimo da su boje kojima sam je slikao bile nestalne i da su izčilile sa kože. Recimo da je odlučila da je ne prepoznaju moje zene, da ima srce nevidivo. Samo da nije mrtva, samo da diše. Tačka na kraju priče mala je kao srce. Stavljena je lakim potezom, ali još pulsira, još se otima svetlu.
Pero Zubac
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
ŽELJA
Samo tvoje toplo srce, i ništa više. Moj raj je polje bez slavuja i lire, s jednom skromnom rijekom i malenim vrutkom. Bez ostruge vjetra u hvojama, bez zvijezde što bi htjela listom biti. Golema svjetlost koja bi bila krijesnica druge svjetlosti, u nekom polju skrhanih pogleda. Čisti počinak i tamo cjelovi naši, zvonki madeži jeke rastvorili bi se u daljini. I tvoje toplo srce, i ništa više.
Federico Garcia Lorca
|
|
|
|
|
Jana
|
|

rang

|
Umiranje ljubavi
To što nismo više volšebnici, Što ne razumemo šta šapuće granje, Što priroda govori sa nama Kao i s drugim svetom, Što nismo bliski više Sa kamenom i cvetom - Ljubavi znači tiho umiranje. To što nam zvezde opet Kao i drugima sjaje, Što se misli vraćaju u trezno stanje, I kule se oblaka kvare, Što sve dobija obične oblike stare - Ljubavi znači tiho umiranje. To što jasno vidimo sve stvari, Proleće što nam ne stavlja na čelo, Što život svetlu oljušticu svlači, I snovi svakog jutra što se smanje, Što se sve na malu ljudsku meru svelo - Ljubavi znači tiho umiranje.
Desanka Maksimović
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|