Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 09 Avg 2020, 19:03


Autoru Poruka
Tina
Post  Tema posta: Homeopatija i Cvetne esencije  |  Poslato: 31 Maj 2012, 17:24
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Homeopatija podstiče organizam

Homeopatija polazi od pretpostavke da je svaka bolest posledica poremećene ravnoteže u organizmu i da treba lečiti čoveka kao celinu, a ne pojedinačne organe.

Slika
Homeopatski lekovi deluju tako što stimulišu prirodne sposobnosti čovekovog organizma da se sam izleči.
Svetska zdravstvena organizacija objavila je da se homeopatijom ne smeju lečiti tuberkuloza, dijabetes melitus tip 1, epilepsija, paraliza, katarakta, glaukom, lokomotorna ataksija, polne bolesti i sida

− Simptomi koje osećamo kad smo bolesni zapravo nisu bolest, već odbrana organizma koji je mobilisao sve svoje snage protiv štetnog delovanja stresa, bakterija, virusa, mentalnih i emocionalnih poremećaja. Homeopatski lekovi, za razliku od klasičnih, ne uklanjaju simptome, već pomažu organizmu da se sam izleči – kaže dr Sanja Mirčić Cimeša, homeopata iz Udruženja za širenje i unapređenje klasične homeopatije „Simillimum“.

Homeopatski proces počinje razgovorom u kojem homeopata postavlja mnoga pitanja pacijentu. Cilj je da se stekne kompletan uvid u sve što mu se događa na mentalnom i fizičkom planu. U homeopatskoj analizi važni su svi problemi pacijenta – i njegova bolest, i navike, i osobine, i psihološko i emocionalno stanje.
Homeopatski lekovi, bilo da su u obliku tableta, granula, praška ili tečnosti, u sebi sadrže elemente bolesti, tako da uče ćelije organizma da se brane od spoljnih i unutrašnjih štetnih uticaja. Lekovi su prirodni, biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla. Dobijaju se specifičnom metodom postepenog razblaživanja, a deluju tako što podstiču snagu organizma da se očisti od svih posledica neravnoteže koja je i dovela do bolesti.
Petnaestak minuta pre i posle uzimanja leka ne sme se ništa stavljati u usta, čak ni voda, pasta za zube ili cigareta. Preporučuje se izbegavanje kafe, peperminta, nekih čajeva ili proizvoda koji sadrže mentol, eukaliptus, kamilicu ili kamfor pošto oni mogu da ponište delovanje leka. Ponekad lek može da izazove nazeb, osip ili neko drugo stanje, ali to znači da organizam prolazi kroz stadijum čišćenja. Brzina oporavka zavisi od vrste i dužine trajanja poremećaja, od konstitucije pacijenta, godina života, načina života i bolesti njegovih predaka.

Šta se desi ako se pogrešno odabere homeopatski lek?

Nijedan homeopatski lek ne može da našteti čoveku. Ako je lek pogrešan, ništa se neće desiti. Lek jednostavno neće pomoći, ali neće stvoriti dodatne komplikacije.

blic


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Alternativne metode lečenja  |  Poslato: 29 Apr 2013, 18:02
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
HomeopatijaZdravlje je stanje potpunog fizičkog,mentalnog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti.

Šta je Homeopatija ?

Postoje mnogi načini da se odgovori na ovo pitanje. Homeopatija je veoma jedinstvena umetnost isceljivanja koja stimuliše jezgro vitalnosti tela da se samo od sebe oslobodi oboljenja i unapredi dobrostojeće stanje zdravlja.


Istorija homeopatije

Slika
dr Samuel Kristijan Haneman

Lekareva uzvišena i jedina misija je da povrati zdravlje bolesniku - ovo je prvi paragraf "Medicinskog organona", knjige u kojoj je osnivač homeopatije, dr Samuel Kristijan Haneman (1755 – 1843), objasnio osnovne principe homeopatije kroz 291 paragraf.
Haneman je rođen u nemačkom gradiću Mejsenu, u čijoj je okolini, tokom detinjstva, proučavao biljke jer je već u to doba pokazivao veliko interesovanje za botaniku. Studije medicine je započeo u Lajpcigu, a završio u Erlangenu. Tokom studija medicine paralelno je produbljivao svoje znanje iz botanike, hemije i stranih jezika. Do kraja fakulteta ovladao je latinskim, grčkim, engleskim i španskim jezikom.
Već u samom početku lekarske prakse Haneman je pokazao veliko neslaganje sa klasičnim metodama lečenja. Agresivne metode lečenja koje su korišćene u to vreme nisu pokazivale dobre rezultate. Koristeći svoje iskustvo u lečenju, uz poznavanje botanike i hemije kao i mogućnost proučavanja starih i stranih medicinskih tekstova, usled poznavanja jezika, rezultiralo je stvaranjem novog medicinskog sistema, homeopatije, pred sam kraj XVIII veka. Vrlo brzo, usled uspeha u lečenju epidemija tifusa i kolere, Haneman i homeopatija postaju poznati širom Evrope.
Međutim, iako je homeopatija od samog početka pokazivala dobre rezultate u lečenju širokog dijapazona bolesti, Haneman je i dalje bio nezadovoljan. Kroz svoju praksu on je primetio da se u mnogim slučajevima, i pored dobrih rezultata u lečenju, bolesti vraćaju. Usled toga Haneman je tokom dvanaest godina ispitivao različite bolesti tako što je pratio porodične istorije bolesnika što je moguće dalje u prošlost.
Rezultat ovog dugogodišnjeg istraživanja je bila jedinstvena teorija o mijazmima, nezdravim stanjima, ili uticajima koji se provlače kroz ljudski rod iz generacije u generaciju. Mijazmi su energetski uticaji koji slabe čovekovu otpornost i time ga čine prijemčivim za štetne uticaje i dovode do bolesti. Bolesti, u klasičnom smislu, nisu ništa drugo no različite manifestacije mijazama, tj. mijazam je prijemčivost za štetne uticaje i sa tim predispozicija za razvoj određenih bolesti. Sve ovo je objašnjeno u jednom od najvažnijih medicinskih zapisa koji je ostao iza Hanemana, u knjizi "Hronične bolesti".
Poslednje godine života Haneman provodi u Parizu gde vodi izuzetno uspešnu ordinaciju sve do svoje smrti.
Vrlo brzo homeopatija se širi u Veliku Britaniju, gde se javljaju velika imena homeopatije poput Tomasa Kupera, Džon Henri Klarka, Kompton Burneta koji je ujedno i osnivač organopatije, Edvarda Baha koji je osnivač lečenja biljnim esencijama (Bahove kapi) i mnogi drugi. Još od viktorijanskog doba homeopatija je u Velikoj Britaniji uživala kraljevsku zaštitu, a poznato je da se kompletna engleska kraljevska porodica i danas leči homeopatijom.
Homeopatija se vrlo brzo pojavljuje i u SAD, gde doživljava munjevit uspon. Na prvom mestu za to su odgovorni Konstantin Hering, a zatim i Džejms Tejlor Kent. Hering je postavio čuveni Zakon lečenja koji kaže da se izlečenje uvek odvija u istom smeru, tj. simptomi se kod izlečenja uvek kreću: od iznutra ka spolja, sa vitalnijeg organa na manje vitalan, od gore prema dole i obrnutim redosledom od prvobitnog pojavljivanja. Hering je i osnivač izopatije (ono što izaziva bolest će je i izlečiti). Kent je posle Hanemana, svakako bio najuticajniji homeopata svih vremena, poznat po tome što je uveo konstituciono lečenje i naglasio važnost mentalno – emotivnih simptoma.
Nakon ogromnog uspona homeopatije tokom XIX veka usledio je pad pred sam kraj istog veka. Dvadesetih godina XX veka braća Borike, Viliam i Oskar još jednom podižu homeopatiju na noge u SAD. Viliam Borike je pronašao šestu i poslednju verziju "Medicinskog organona" (slobodno možemo reći da je to homeopatska Biblija) koju je Haneman završio pred smrt, ali je nikada nije objavio. To je verzija koju danas u praksi koristi najveći broj homeopata. U Velikoj Britaniji 1948. godine homeopatija je uvrštena u Nacionalni zdravstveni servis, a od sedamdesetih godina je u neprestanom usponu u svim delovima sveta.
Vremenom su se pojavili različiti pravci u homeopatiji. Homeopatija koja se zasniva u potpunosti na principima koje su primenjivali Haneman, Kent, Borike i drugi je klasična homeopatija iz koje su se razvili svi pravci koji danas postoje.
Iako je kod nas homeopatija počela da se praktikuje tek odnedavno, dr Petar Stanković je spominje u knjizi "Božanstvena medicina" koja je izdata još daleke 1941. godine. Decembra 2005. godine u Srbiji je donet prvi zakon o praktikovanju tradicionalnih medicinskih sistema, u koje spada i homeopatija, a decembra 2007. godine ovaj zakon je dopunjen podzakonskim aktima koji su u potpunosti regulisali ko i na koji način može da se bavi homeopatijom u Srbiji.


Homeopatija - od grčkih reči homeo, što znači „slično” i pathos, što znači „patnja”
je medinciski sistem a zasniva se na 8 principa:

Vitalna (životna) sila
Prijemčivost
Mijazmi
Zakon sličnosti
Dokazivanje
Potentizacija
Davanje samo jednog leka
Pravac izlečenja (Heringov zakon)

Metod lečenja u kom se u potpunosti poštuju navedenih 8 principa naziva se klasična homeopatija. Međutim, tokom vremena iz homeopatije su se razvili i mnogi drugi metodi lečenja, koji iako imaju sličnosti sa homeopatijom to zapravo nisu jer se ne zasnivaju na 8 osnovnih principa homeopatije.

Similia Similibus Curentur - Slično Leči Slično

Zakon sličnosti glasi: svaka supstanca koja kod zdravog čoveka uzrokuje određene fizičke, emotivne ili mentalne simptome izlečiće iste te simptome ako se jave kao rezultat bolesti. Zakon sličnosti je u lečenju prvi primenio švajcarski doktor, naučnik i filozof Paracelzus (1493 –1541).

VITALNA ILI ŽIVOTNA SILA


Homeopatija nije ograničena fizičkim nivoom postojanja, nego priznaje postojanje nivoa koji se ne mogu percipirati sa naših 5 čula. Po homeopatskoj filozofiji čovek je Vitalna (Životna) Sila, tj. energija koja se manifestuje na 3 nivoa:

mentalnom
emotivnom
fizičkom

Balans, ili idealno stanje Vitalne Sile, što je njeno prirodno stanje, manifestuje se potpunim mentalnim, emotivnim i fizičkim zdravljem. Međutim pod dejstvom raznih uticaja Vitalna Sila može da izađe iz balansa i to je ono što se u homeopatiji smatra bolešću. Ta bolest će se manifestovati na mentalnom, emotivnom ili fizičkom nivou određenim simptomima, a ta manifestacija je ono što se smatra bolešću u klasičnoj medicini. Sa homeopatske tačke gledišta bolest može postojati samo na energetskom nivou gde se nalazi Vitalna Sila, a sve što se dešava na mentalnom, emotivnom ili fizičkom nivou nije ništa drugo nego manifestacija te bolesti.
Ovakvo poimanje čoveka ne srećemo samo u homeopatiji, nego u svim holističkim medicinskim sistemima, kao što su ajurveda (indijska medicina), kineska medicina, sida medicinski sistem, tibetanska medicina…
Viđenjem čoveka kao energije, homeopatija ne negira shvatanja klasične medicine, nego ih nasuprot tome dopunjuje, zalazeći u oblasti živog bića koje su klasičnoj medicini nepoznate. Homeopatija i klasična medicina su komplementarni medicinski sistemi (complementarius na latinskom znači „dopunski, koji dopunjuje”).


I део


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Alternativne metode lečenja  |  Poslato: 12 Maj 2013, 11:40
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Homeopatija - mijazmi - nezdrava stanja - prijemčivost


Dr Haneman je verovao da su ljudi u dalekoj prošlosti već počeli da odstupaju od prirodnih zakona, ignorišući posledice. To je dovelo do izlaženja Vitalne Sile iz balansa što je rezultiralo smanjenjem imuniteta, tj. čovekove otpornosti prema raznim uticajima. Na taj način se formiralo prvo od tri osnovna nezdrava stanja, ili mijazma, zvano psora. Ovo stanje je učinilo ljudsku rasu prijemčivom na mnoge uticaje iz prirode na koje su ljudi prethodno bili otporni.
Tokom razvoja ljudske rase sve do danas pod dejstvom tih uticaja psora se manifestovala na bezbroj različitih načina. Sa tačke gledišta klasične medicine te manifestacije su bolesti. Lečenje kroz istoriju ljudskog roda, u kome se nisu poštovali prirodni zakoni, dovelo je do potiskivanja poremećaja duboko u strukturu čoveka umesto da ga je oslobodilo od njih. Zbog potiskivanja poremećaja iz generacije u generaciju, danas postoje duboko usađeni poremećaji koji u vidu slojeva leže oko nukleusa ljudskih bića držeći Vitalnu Silu konstantno van balansa. Ova stanja, koja nose duboko usađene poremećaje, mogu se naslediti, ili steći tokom života, a obično su rezultat i jednog i drugog. U klasičnoj medicini manifestacije ovakvih stanja se nazivaju hroničnim bolestima. Pogoršanja ovih stanja, kao i efekti spoljašnjih uticaja kojima je čovek podložan upravo zbog ovih stanja, nazivaju se akutnim bolestima.
Psora, koja je u osnovi nastala zbog pogrešnog načina razmišljanja, dovela je do pogrešnih aktivnosti ljudskih bića, što je dovelo do razvoja dva nova mijazma tj. nezdrava stanja – sajkozisa i sifilisa (ne mešati ovo stanje sa bolešću sifilis koja je samo jedna od mnogobrojnih manifestacija sifilističnog stanja). Nova stanja su otvorila vrata za nove uticaje na čoveka sa već oslabljenim imunitetom zbog psore. Zbog svih ovih uticaja za koje je čovek postao prijemčiv, tri mijazma su počela da se manifestuju sve više i više na različite načine proizvodeći neograničeni broj bolesti sa tačke gledišta klasične medicine.
Moderan način života, u kome se ne poštuju prirodni zakoni, učinio je sve ovo još komplikovanijim. Kao rezultat svega danas postoje mnoge bolesti koje se ne mogu niti objasniti, niti izlečiti. U homeopatiji se veruje da to nisu zasebne bolesti, nego samo različite manifestacije tri osnovna nezdrava stanja čoveka koja su potisnuta duboko u njemu. Verujući u ovo, homeopatija ne leči manifestacije, nego uzroke tih manifestacija, tj. mijazme. Kada se mijazmi izleče, povlače se i sve njihove manifestacije (bolesti u klasičnoj medicini), a što je najvažnije ne javljaju se ponovo jer nestaje prijemčivost na štetne uticaje. Slikovito objašnjenje ovoga nalazimo u rečima Paracelzusa:
“Lečenje manifestacija, pri čemu se ne obraća pažnja na uzroke bolesti, je kao kada bi hteli da se oslobodimo zime čisteći sneg ispred vrata kuće. Nije sneg uzrok zimi nego je zima uzrok snegu.”
Homeopatija pomaže prirodnu tendenciju ljudskog tela, samoizlečenje, stimulišući moć izlečenja koja je sastavni deo svakog živog bića. Homeopatski lek deluje kao stimulans ove prirodne moći koja pod dejstvom raznih uticaja može biti blokirana ili usporena.
Koliko dugo je potrebno da dođe do izlečenja, zavisi od toga koliko i kakve poremećaje čovek nosi u sebi. Duboko usađeni poremećaji koje čovek može da nosi godinama u sebi, a koji su uzrok bolestima, nalaze se u vidu slojeva oko nukleusa našeg bića. Homeopatski lekovi oslobađaju jedan po jedan sloj, tj. poremećaje, koje izazivaju bolesti dok se ne dođe do zdravog nukleusa našeg bića. U tom smislu homeopatsko lečenje je proces sličan ljušćenju luka. Da bi se došlo do centra luka, mora se skidati jedan po jedan sloj.
Tokom homeopatskog lečenja moguće je da se pojave određene reakcije. One mogu biti fizičke poput glavobolje, dijareje, prehlade, itd. ili se mogu javiti mentalno – emotivne reakcije poput prolaženja kroz razna emotivna stanja ili pokretanje nekih misaonih tokova. Kada se čovek oslobodi spoljašnjeg sloja, sledeći dolazi na površinu. Sa tim stari, potisnuti simptomi mogu ponovo da se pojave. Sve ove takozvane krize lečenja predstavljaju povoljan prognostički znak jer se kroz njih čovek razrešava i oslobađa poremećaja koji su duboko usađeni u njegovoj energetskoj strukturi.
Homeopatija ne leči bolesti, nego čoveka kao jedinstvo duše, uma, emocija i tela, poštujući pri tome individualnost svakog čoveka. Rezultat homeopatskog lečenja nije samo odsustvo fizičkih bolesti nego i mentalno – emotivna ravnoteža, povećana energija i osećanje sreće i zadovoljstva. Ovo je neminovno praćeno otvaranjem novih životnih perspektiva i vidika.

Princip individualnosti

Jedan od osnovnih principa homeopatije je individualnost svakog čoveka. Homeopatija tvrdi da ne postoje dva ista čoveka, pa samim tim ne mogu postojati ni dve iste bolesti. Svaki čovek je individua za sebe i pri lečenju bolesti neophodno je obratiti pažnju ne samo na ono što je specifično za stanje koje je nastupilo kao poremećaj zdravlja (bolest), nego i na ono što je specifično za svakog pojedinca u sklopu tog stanja.
Šta ovo znači u praksi?
Ukoliko se dve ili više osoba razbole od iste bolesti, recimo zapaljenja pluća, i odu kod doktora klasične medicine, nakon što ih pregleda on će ustanoviti da su se pojavili simptomi kao što su povišena temperatura, malaksalost, kašalj, itd. Na osnovu ovih simptoma doktor će dijagnostikovati bolest – zapaljenje pluća i prepisati odgovarajuću terapiju koja će biti ista za sve obolele, pošto su svi oboleli od iste bolesti. U klasičnoj medicini se prepisuju lekovi na osnovu dijagnostikovane bolesti, jer oni leče tu bolest, a za svaku bolest postoji određeni lek. Pri tome se zanemaruje činjenica da se u sklopu tih istih bolesti kod svakog obolelog pojedinca javljaju specifični simptomi koji se ne javljaju kod drugih, jer svaki čovek je individua za sebe. Takođe se ne obraća pažnja ni na promene mentalno – emotivnog stanja, koje su takođe specifične za svakog pojedinca.
Šta će se međutim dogoditi ako naši oboleli od zapaljenja pluća posete homeopatu? Homeopata će takođe ustanoviti simptome specifične za zapaljenje pluća, ali mu postavljanje dijagnoze na osnovu ovih simptoma neće biti presudno za određivanje terapije. Da bi odredio terapiju, on će dalje da ispituje bolesnike i tražiće simptome koji su specifični za svakog pojedinca u okviru stanja koje se naziva zapaljenja pluća. Upravo na osnovu ovih specifičnosti homeopata će odrediti potrebnu terapiju za svakog bolesnika posebno. Pri tome će velika pažnja biti obraćena na promene u mentalno – emotivnom stanju. Da bi se ovako odredila terapija nije dovoljno samo poznavanje teorije i principa na kojima se zasniva homeopatija, kao i poznavanje homeopatskih lekova, nego i dobro poznavanje klasične medicine.
Potrebno je, na prvom mestu, znati šta su karakteristike i specifični simptomi bolesti da bi od njih mogli da se razlikuju specifični simptomi svakog pojedinca. Verovanje da se može biti uspešan homeopata bez poznavanja klasične medicine je netačno.
Iz ovoga naravno možemo da zaključimo da je mala verovatnoća da će naši oboleli, iako od iste bolesti, dobiti istu terapiju nakon što posete homeopatu. Homeopatski lek koji će dobiti neće biti lek koji leči zapaljenje pluća, jer homeopatija ne leči bolesti i ne postoji homeopatski lek za zapaljenje pluća niti za bilo koju drugu bolest. Homeopatija leči čoveka kao jedinstvenu celinu duše, uma, osećanja i tela. Homeopatski lek prepisan osobi oboleloj od zapaljenja pluća će delovati na njenu Vitalnu Silu (energiju koja čini čoveka) koja je izašla iz balansa, što jeste osnovni uzrok stanja koje se u klasičnoj medicini naziva zapaljenje pluća. U homeopatskom smislu reči taj poremećaj balansa Vitalne Sile je bolest i to je ono što se leči homeopatskim lekom, dok je zapaljenje pluća samo jedna od njenih manifestacija. Homeopatski lek svojim dejstvom vraća Vitalnu Silu u balans i dovodi do nestanka (izlečenja) ne samo zapaljenja pluća, nego i svih ostalih manifestacija njenog poremećenog balansa, šta god one bile.

Šta leči homeopatija

Homeopatija može da leči sve zdravstvene probleme koji se mogu javiti kod čoveka. To naravno ne znači da će sve i izlečiti, jer kao nijedan drugi medicinski sistem ni homeopatija nije svemoguća. U homeopatiji nije moguće dati prognozu lečenja samo na osnovu dijagnoze, kao što je to slučaj u klasičnoj medicini. Zašto je to tako?
Homeopatija ne leči bolest u klasičnom smislu reči, nego poremećenu energiju čija je ta bolest samo manifestacija, a da li će se energija izbalansirati i da li će doći do ozdravljenja zavisi od mnogo faktora. Na prvom mestu to je konstitucija samog čoveka, njegova nasleđena i stečena predispozicija za bolesti (mijazmi), uslovi pod kojima živi, tj. da li postoje održavajući faktori bolesti... Drugim rečima, da li će se neko izlečiti zavisi više od samog bolesnika nego od bolesti od koje boluje. Pored toga, svakom čoveku se pristupa kao jedinstvenoj individui i iako on može imati sličnu, on nikako ne može imati istu bolest kao neko drugi, pa je za homeopatu pogrešno da kaže da je takve slučajeve već imao i da na osnovu njih može da predvidi tok i prognozu lečenja.
Ako nam je u potpunosti poznata homeopatska filozofija shvatićemo da je pitanje da li homeopatija leči neku određenu bolest pogrešno formulisano, tj. nema smisla jer homeopatija ne leči bolest nego čoveka. Preciznija prognoza se ipak može dati, ali tek nakon što se vidi kakvi su efekti prvog leka. Pravilna interpretacija promena nakon prvog leka je od značaja za prognozu u homeopatiji koliko i dijagnoza u klasičnoj medicini.
Zbog svega ovoga pogrešno je reći koje bolesti homeopatija leči, a koje ne, ali ako pogledamo statistike jasno možemo videti gde homeopatija pokazuje dobre rezultate, a to su:
kožne bolesti
alergije
glavobolje i vrtoglavice
bolesti sistema za disanje
bolesti sistema za varenje
ginekološki problemi
endokrini problemi
nesanice
poremećaji rasta, razvoja i ponašanja kod dece
mentalno – emotivne probleme nastale usled stresnog načina života, kao i posledice svih vrsta stresova
sve bolesti koje su klasifikovane u klasičnoj medicini kao psihosomatske bolesti
nejasna stanja koja se ne mogu staviti ni pod jednu dijagnozu i samim tim se ne mogu ni lečiti klasičnom medicinom
Ovo je samo deo zdravstvenih problema koji se leče homeopatijom. Dijapazon bolesti koje se mogu lečiti homeopatijom je mnogo širi i obuhvata i kompleksne bolesti tipa sistemske bolesti, tumori...
Homeopatijom se mogu lečiti svi uzrasti, od rođenja do najstarijeg doba, bez izuzetka.

II део


Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Cvetne esencije & Floriterapija  |  Poslato: 21 Feb 2017, 00:26
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01
Postovi: 30441

OffLine
FloriterapijaSlika
Prirodna medicina uopšte, a posebno floriterapija, zauzimaju stav: simptomi se eliminišu pronicanjem u njihove unutrašnje razloge, obnavljanjem intimne harmonije koja predstavlja jedini put ka istinski dobrom zdravlju.
Upražnjavanje floriterapije znači ulazak u jedan dinamičan proces - preispitivanje svega što zaista ne funkcioniše u našem životu.
Traženje cveta koji leči, znači pogled unutra, upoznavanje sebe samih. Sve se to može činiti teškim nekome ko nikad to nije činio, ali upoznavanje sebe samih predstavlja jedini pravi put, jedino tada možemo da živimo kvalitetnije, spokojnije i istinski zdravo.
Cveće kao katalizator saznanja


SlikaFloriterapija može biti dobar saputnik u proputovanju kroz naš unutrašnji svet.

Cvet je katalizator saznanja - on ne eliminiše simptom već ga uravnotežava, harmonizuje čitavu ličnost. On je kao dirigent orkestra koji čuje kad neki instrument ne zvuči kako treba; ne udaljava muzičara iz grupe, već pokušava da ga usaglasi sa ostalim instrumentima. Svako od nas peva svoju pesmu, i ako je neki deo nje van ritma, možemo učiniti da nam ostali delovi pomognu svaki put, malo radeći, malo trpeći, ali uvek stižući do svesti da muzika postoji i da samo treba da je potražimo.


Ne postoji izlečenje bez spokojstva i osećanja unutrašnje radosti.

Floriterapija je blaga, prirodna, komplementarna procedura koja ima cilj da obnovi harmoniju tela i psihe pacijenta. Predpostavlja se da u svakom živom biću, pa i onom bolesnom, postoji energija koja je potrebna i dovoljna za potpuno ozdravljenje. Treba je samo deblokirati tako da može da deluje iznutra.

Floriterapija je toliko blag i prirodan metod lečenja da se može efikasno koristiti u svakom uzrastu kao i u najosetljivijim slučajevima, kod novorođenčadi i starije dece, ili u najdelikatnijim životnim periodima kao sto su trudnoća i porođaj, bez opasnosti od neželjenih efekata.

Poslednjih desetak godina floriterapija je doživela pravi bum - esencije je počeo da koristi sve veći broj lekara, psihologa i uopšte terapeuta koji su počeli da beleže pozitivne rezultate.

Dok upotreba cvetnih esencija postaje sve rasprostranjenija i među onima koji nisu terapeuti, istraživanja se nastavljaju, tako da je otkriveno na stotine novih cvetova, od kojih su neki pokazali izvanrednu terapeutsku moć.

Od Aljaske do Indije, od Kalifornije do Francuske svuda se isprobavaju nove esencije i uvek na čisto empirijskoj osnovi, beleže se njihova terapeutska svojstva.Cvetne esencije postižu izvanredne rezultate u rešavanju problema kao što su:


Bračni i porodični problemi
Poremećaji ishrane (anoreksija, bulimija i bindž)
Razne vrste strahova, fobija i anksioznosti
Panika i panični poremećaji
Depresije
Bolesti zavisnosti
Seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena (impotencija, frigidnost, prerana ejakulacija, anorgazmija)
Slabost posle raznih bolesti
Teškoće u učenju kod dece
Stidljivost
Osećaj krivice
Poremećaji ponašanje mladih
Ljubomora
Zavist
Impulsivnost
Neodlučnost
Nervoza
Nesanica
Bes
Stres
Takođe se uspešno tretiraju i akne, stomačna kiselina, dermatitis, bolovi u zglobovima, gastritis, zapaljenje desni, infekcije, džet leg, razne mučnine, zubobolje, glavobolje, razne vrste bolova, reumatizam, umor, itd.


Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Cvetne esencije  |  Poslato: 21 Feb 2017, 00:53
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01
Postovi: 30441

OffLine
Floriterapija ili Cvetne esencije

Floriterapija ili lečenje cvetnim esencijama je jedna podvrsta homeopatije. Floriterapija predstavlja blag, prirodan, komplementaran (dodatni) način lečenja, kod koga se koriste esencije od specijalno izabranog i obrađenog cveća.


Cilj floriterapije je da obnovi harmonizaciju psihe i tela pacijenta.
Predstavlja holistički način lečenja i deluje na sva tri nivoa: mentalnom, fizičkom i duhovnom.

Poslednjih desetak godina cvetne esencije u svetu koristi sve veći broj lekara, psihologa i uopšte terapeuta koji beleže pozitivne rezultate u radu. U nekim evropskim zemljama tretmane cvetnim esencijama finansira državna služba zdravstvene zaštite.


Cvetne esencije su potpuno neškodljive i mogu ih koristiti i trudnice i bebe, deca i pacijenti iscrpljeni nakon duge bolesti.


Kada govorimo o delovanju cvetnih esencija na ljudsku psihu, treba znati da se u osnovi fizičkih i psihičkih poremećaja, po teoriji dr Edvarda Bacha (koji je prvi, tridesetih godina 20. veka, izučavao i pronašao dejstvo 38 cvetnih esencija), nalazi nesklad između duše i uma. Bolest je površinski odraz stanja u nama. Cvetne esencija deluju na principu otkrivanje uzroka neuravnoteženosti i regeneracijom iznutra.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da jedna obična esencija ima tako duboke efekte?

Jedna od hipoteza onih koji proučavaju dejstva cvetnih esencija je da voda u kojoj su rastvorene esencije stvara rezonancu između energetskih vibracija cveća i energetskog polja pacijenta, čime se kod njega ponovno uspostavlja sklad.

Druga hipoteza, koja se osklanja na otkrića dr.Hanemana, oca homeopatije je: da je jedan lek u stanju da izleči oboljenja izazivajući kod njega iste simptome kao i sama bolest, tj. slično se sličnim leči.
U svakom slučaju, dejstvo cvetnih esencija je empirijski dokazano i deluje i kod pacijenata koji nisu svesni da uzimaju lek, kao što su deca.
Drugim rečima, cvetne esencije, zapravo, samo prenose energetski otisak, jer se u telo ne unosi skoro nikakva materija, već energija.
Naime, pretpostavlja se da u svakom živom biću postoji neka energija, da svako živo biće ima svoju energetsku vibraciju, koju treba pokrenuti.

Izučavanje dejstva cvetnih esencija je tridesetih godina prošlog veka u Engleskoj započeo dr Edvard Bah, koji je pronašao trideset osam „lekova". Bah je, inače, bio lekar koji se bavio homeopatijom. Njegove esencije su kod nas poznate kao Britanske cvetne esencije ili Bahove kapi. Pored Britanskih postoje i druge, a najpoznatije su Kalifornijske, Francuske cvetne esencije, Australijske i Indijske.Slika
Kalifornijske cvetne esencije (Flower Essences Society, California)
i
Australijske cvetne esencije (Living Essences of Australia).Kalifornijske cvetne esencije su nastale sedamdesetih godina prošlog veka, kada su Ričard Kac i Patricija Kaminski u Kaliforniji, u saradnji sa grupom lekara, homeopata, psihologa i psihoterapeuta, započeli nova istraživanja. Do danas su utvrdili dejstvo još 104 cvetne esencije koje se bave problemima savremenog čoveka, kao što su: stres, anksioznost, seksualne disfunkcije, bolesti zavisnosti, partnerski odnosi, problemi dece različitih uzrasta... Tačnije, mogu da budu od pomoći u mnogim životnim oblastima.

Kalifornijske cvetne esencije su u svetu poznate zbog postizanja odličnih rezultata u radu sa decom bez roditeljskog staranja i sa decom beskućnika koji žive na ulicama velikih svetskih magalopolisa. Većina te dece pate od loše posledica nebrige, nedovoljne socijalizacije i neuhrahnjenosti. Naime, dobijanje nežnosti i topline stvara kod malog deteta osećanje sigurnosti, a time i osnovu za razvoj samostalnosti. Potreba za emotivnom vezanošću ispoljava se kod dece već sa 5-6 meseci starosti, kod one dece kod kojih ova potreba nije iz nekog razloga zadovoljena (kao kod dece rođene i odrastale u domovima), ili kod dece koja su na neki način bila zapostavljna i odbacivana od strane jednog ili oba roditelja, dolazi najčešće do ispoljavnja raznih poremećaja u ponašanju, kao što su asocijalizacija, razne fobije, strahovi, nesigurnosti i sl. U Centru za decu u Brazilu gde su koristili određene cvetne esencije u zavisnosti od problema, došlo se do zapaženih rezultata. Deca koja su patila od psiholoških blokada u odnosu na spoljšnji svet, postepeno su stupala u kontakt sa drugima, imala su bolji stav prema svom telu i počela su da uzražavaju vedrinu i spokojstvo.

Cvetne esencije deluju tako što pomažu da se osoba oslobodi negativnih uverenja koja postoje na nivou nesvesnog i omogućavaju pozitivnim kvalitetima, kao što su ljubav, radost, vera, hrabrost i mnogim drugim da se ispolje u životu osobe. Kada negativna uverenja i misli nestanu, ravnoteža i isceljenje nastupaju.Slika
Balkanske cvetne esencije.
Zanimljivo je da je homeopatija, kao način lečenja, u Srbiji prvi put navedena 1962. godine u poznatom udžbeniku "Lečenje biljem" profesora Jovana Tucakova. Nakon toga, godine 1995. pojavile su se dve homeopatske knjige na srpskom jeziku i to ″Prvi homeopatski priručnik″ i ″Homeopatski pristup ličnosti deteta″ autora prof. dr M. Popovića.
Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o lekovima i medicinskim produktima iz 2005. godine homeopatija je legalizovana, a januara meseca 2007. godine homeopatsko lečenje je u našoj zemlji zakonski priznato.NAPOMENA: Informacije na na ovoj temi nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja, niti sugestija za određeni program lečenja. Cilj Teme je da dopuni vašu informisanost o zdravlju. U slučaju zdravstvenog problema prvo se obratite lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi.
Floriterapija je komplementarni (dodatni) metod lečenja i predstavlja dopunu Vašoj terapiji. Cvetne esencije nisu zamena za lek ili obrok.


Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Homeopatija i Cvetne esencije  |  Poslato: 21 Feb 2017, 01:03
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01
Postovi: 30441

OffLine
Šta je floriterapija i kako se koristi ?


SlikaPo teoriji dr Edvarda Baha, koji je tridesetih godina prošlog veka izučavao i pronašao dejstvo 38 cvetnih esencija, u osnovi fizičkih i psihičkih poremećaja se nalazi nesklad između duše i uma.
Bolest je samo površinski odraz stanja u nama.
Cvetne esencije deluju na principu otkrivanja uzroka neuravnoteženosti i regeneracije iznutra.
Nakon dr Edvarda Baha i njegovih Britanskih cvetnih esencija, poznatih i kao Bahove kapi, u svetu su počela istraživanja dejstva cvetnih esencija sa raznih podneblja. Tako danas postoje Francuske cvetne esencije, Australijske, Indijske.
Sedamdesetih godina, Ričard Kac i Patricija Kaminski su u Kaliforniji, u saradnji sa grupom lekara, homeopata, psihologa i psihoterapeuta - započeli nova istraživanja. Do danas su utvrdili dejstvo još 104 cvetne esencije, koje se distributiraju u celom cvetu.
Floriterapija predstavlja blag, prirodan način lečenja, u okviru koga se koriste esencije od cveća, specijalno izabranog i obrađenog.
Cilj je da se obnovi harmonizacija psihe i tela pacijenta.
S obzirom da predstavlja holistički način lečenja, deluje na sva tri nivoa - mentalnom, fizičkom i duhovnom.

Poslednjih desetak godina, cvetne esencije širom sveta koristi sve veći broj lekara, psihologa, uopšte terapeuta - koji beleže pozitivne rezultate u radu. U nekim evropskim zemljama, tretmane cvetnim esencijama finansira državna služba zdravstvene zaštite.
Cvetne esencije su potpuno neškodljive i mogu da ih koriste i trudnice, i bebe, deca i pacijenti iscrpljeni nakon duge bolesti.


Kalifornijske cvetne esencije se bave problemima savremenog čoveka, kao što su: stres, anksioznost, seksualne disfunkcije, bolesti zavisnosti, partnerski odnosi, problemi dece različitih uzrasta, naročito adolescenata, pomažu ljudima u pronalaženju balansa između profesije i porodice. Mogu da budu od pomoći kod osećaja tuge, raznih strahova, panike...


Cvetne esencije se uzimaju četiri puta dnevno, po četiri kapi. Terapija traje u zavisnosti od potrebe i procene praktičara. Nekada je dovoljna samo jedna terapija u trajanju od mesec dana - da se uspostavi harmonija, da se osoba oseća spokojno i vitalno. U nekim slučajevima je potrebno da se terapija ponovi nekoliko puta.


Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Cvetne esencije  |  Poslato: 21 Feb 2017, 01:13
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01
Postovi: 30441

OffLine
Mogućnosti cvetnih esencija i zbog čega se sve više ljudi opredeljuje za njihovo korišćenje


Slika


Svakodnevnica nam je sve više obeležena nedostatkom energije, motivacije, samopouzdanja, volje.
Često smo nezadovoljni i nervozni, imamo problema sa snovima, učenjem, motivacijom, koncentracijom, odnosom sa drugim ljudima.Kako se koristi?

Floriterapija znači terapija cvetnim esencijama i ona je nežna, prirodna procedura uspostavljanja harmonije tela, emocija i psihe osobe, primenom kapi koje se dobijaju od specijalno izabranog i obrađenog cveća.

Cvetne esencije su tečne, potencirane biljne esencije koje se dobijaju od cvetnog dela biljke.
Cvetne esencija deluju na principu otkrivanja uzroka neuravnoteženosti i aktiviranja imunog sistema organizma koji tada pobeđuje bolest.

Terapija se uzima oralno, četiri puta dnevno, iz korisničke bočice koju priprema praktičar cvetnih esencija (floriterapeut).
Standardna doza je 4 kapi 4 puta dnevno koje se direktno nakapaju ispod jezika.
Postoje i drugi načini uzimanja cvetnih esencija na primer sprej ili u obliku kreme ili kupke.
Jedna kombinacija uobičajeno, traje mesec dana.
Vidljivi rezultatu, u smislu promene negativnih obrazaca ponašanja, nastupaju veoma brzo, a ustaljenje promene očekuje se u roku od nekoliko meseci.Problemi koje floriterapija uspešno tretira:Stres, bolesti zavisnosti i poremećaji ishrane (anoreksija, bulimija itd.), sve vrste problema u partnerstvu, seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena, rane traumama (prenatalnim, natalnim i životnim), razne vrste strahova, fobija i anksioznosti za unapređenje i razvoj kreativnosti, razne probleme sa imunitetom, teškoće u učenju kod dece i odraslih, krize identiteta usled urbanog i modernog stila života, blokade u funkcionisanju svih energetskih centara u telu, tzv. čakri, zavist, impulsivnost, nedostatak motivacije, lenjost, neodlučnost, nesanica, bes, stidljivost i mnogi drugi.

Na fizičkom nivou floriterapija uspešno tretira: stomačne probleme, gastritis, infekcije, hipertenziju, akne, dermatitis, slabost, malaksalost posle bolesti, bolovi u zglobovima, vratu, kičmi, glavobolja, mučnina, morska bolest, reumatizam...
Neke od cvetnih esencija koje se koriste u floriterapiji su:
Iris je cvet inspiracije. Za one koji osećaju da im je život monoton, da u njega ne unose dovoljno duhovnosti i kreativnosti. Ovaj cvet pomaže da obojimo život, da živimo kreativnije. Takođe je cvetna esencija koja umanjuje hiperglikemijske sklonosti, odnosno žudnju za slatkišima koja je izazvana dosadom, begom od emocija i potiskivanjem kreativnosti. Iris pomaže osobi da oplemeni svoju svakodnevnicu, neguje lepo, unese strast i kreativnost u posao i život umesto što želi to da nadomesti slatkišima.

Kupina je cvetna esencija koja razvija sposobnost da se ciljevi i ideali izraze u konkretnoj akciji ili održivoj aktivnosti. Ova cvetna esencija pomaže osobama da organizuju svoje prioritete i ideje sprovedu u aktivnost. Esencija kupine pomaze osobi da poveća unutrašnju snagu da bi preduzela pravu akciju u realnom svetu.

Jagoda je cvetna esencija pogodna za one koji imaju snažan osećaj krivice, niski doživljaj lične vrednosti, samookrivljavanje, osećaj neodgovornosti, neutemeljenost, nesigurnosti u sebe, istoriju emocionalno nasilnih roditelja, poređenje sebe sa drugima tipa „zašto ne mogu da budem kao on ili ona". Za mentalnu preteranu osetljivost i senzibilnost.

Kadifica je cvetna esencija odlična protiv skepticizma i agresivnosti. Za razvoj intuicije i ograničenja logičkog uma. Za one osobe koje su fokusirane na fizički svet, skeptične u vezi sa svime što nema naučni dokaz, nije logički zasnovano. Takođe, za osobe koje su materijalistički, logički, deduktivno orijentisane i koje na sve što prevazilazi iskustva zasnovana na čulima reguju agresivno iz straha od novog i nepoznatog.

Kamilica je cvetna esencija koja umiruje emocionalnu tenziju, agitaciju, iritabilnost i promene raspoloženja. Oslobađa od tenzije u oblasti stomaka, povoljno deluje na opuštanje digestivnog trakta i varenje. Ublažuje anksioznost i napetost i samim tim omogućuje mirniji san koji omogućuje da se noću telo revitalizuje.

Morning Glory je cvetna esencija koja utiče na poremećen ritam spavanja i teško buđenje ujutru. Donosi budnost, osveženost i uravnoteženje ritma spavanja, posebno kod onih koji su aktivni noću kad bi trebalo da spavaju. Ova cvetna esencija pomaže da se otklone sve neredovne životne navike koje iscrpljuju.

Echinacea je cvetna esencija idealna za jačanje imuniteta koji je narušen usled stresa. Pospešuje imunitet narušen stresom, tenzijom ali često i ozbiljnim traumama i nasiljem, koji su odgovorni za nastanak auto imunih bolesti. Echinacea osobu „vraća sebi", vraća prirodi i zajednici i ojačava osećaj ličnog identiteta.

Nar je savršena cvetna esecnija za žene. Preporučuje se onima koje žele da se realizuju na poslu ali imaju duboku potrebu da se ostvare i kao supruge i kao majke. Teškoće da se usklade kuća i posao često izazivaju duboke psihološke probleme ili psihosomatska obolenja koja ovaj cvet može uspešno da leči. Preporučuje se, takođe, i za seksualne probleme izazvane stresom. Rešava i psihogeni sterilitet.

Visibaba cvetna esencija koja se preporučuje za prevazilaženje situacija koje izgledaju beznadežno i da bi se prevazišla bespomoćnost. Utiče na strah od novog i nepoznatog. Ovo je jedna nežna esencija koja daje sigurnost u sebe i svoje odluke. Idealna za ljude koji su letargični, koji ne znaju tačno šta bi sa sobom, kojima je potrebna unutrašnja podrška.
Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Homeopatija i Cvetne esencije  |  Poslato: 27 Feb 2017, 14:57
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Balkanske cvetne esencije

Svaka boljka ima svoju biljku!SlikaFloriterapija ili lečenje cvetnim esencijama je isceljujuća tehnika koja postoji od 30-tih godina prošlog veka i njenim začetnikom se smatra egleski lekar, homeopata i vizionar Edvard Bah. Od tada do danas floriterapija „cveta" u svetu i danas postoje brojne linije cvetnih esencija poznate kao Kalifornijske, Francuske, Australijske, Indijske, Cvetne esencije sa Anda, itd.
U Srbiji postoji praksa korišćenja tzv. Bahovih a u stvari Britanskih cvetnih esencija i Kalifornijskih cvetnih esencija.


Od nedavno postoji autentična linija cvetnih esencija sa Balkana!


Mnogi poznavaoci izceljujućih dejstava hrane smatraju da je od presudnog značaja za organizam da se redovno koristi ona hrana sa podneblja na kome se živi. Isto tako je vrlo važno da se u što većoj meri isključivo koriste lekovite biljke sa podneblja na kome osoba koja koristi lekovite biljke živi. Samim tim su svima nama sa ovog podneblja najkompatibilnije po svojoj energetskoj vibraciji i lekovitom delovanju endogene biljke sa Balkana.
Balkanske Cvetne Esencije broje 40, sa posebnom pažnjom izabranih lekovitih cvetnica Balkana, od kojih su napravljene izvanredne cvetne esencije za raznovrsne fizičke i psihološke probleme. „Svaka boljka ima svoju biljku", je narodna mudrost koja govori da u svom okruženju možemo naći mnogo biljaka koje su u stanju da izleče veliki broj oboljenja, biljke koje deluju kao antioksidanti, detoksikansi, imunomodulatori itd. Da pomenemo samo neke od lekovitih biljaka od kojih su napravljene Balkanske cvetne esencije: zdravac, gorocvet, kosovski božur, zova, bagrem, lipa, čuvarkuća, kopriva, itd.

Zaštitni znak linije Balkanskih Cvetnih Esencija je cvet kosovskog crvenog božura. Iako je cvet crvenog božura koji se na kineskom zove Mu Tan i u prevodi znači „prelepo", jedan od nacionalnih cvetova u Kini i tamo simbolizuje bogatstvo, prosperitet i čast, cvet od koga je napravljena cvetna esencija božura u okviru linije Balkanskih Cvetnih Esencija spada u autohtonu vrstu koja raste samo na Kosovu. Sem svoje autohtonosti, kao cvetna esencija je od izuzetne koristi za razvoj zdrave duhovnosti u materijalisticki orijentisanom svetu. Takođe jako kvalitetno promoviše lični rast i razvoj tako što iznosi na površinu latentne skrivene potencijale osobe. Koristi se i za decu sa problemima hiperaktivnosti, poremećajima pažnje i drugim razvojnim problemima kod dece..SlikaEvo još nekih primera dejstva Balkanskih Cvetnih Esencija:


Balkanska Cvetna Esencija Kukurek
pre svega pomaže razumevanje procesa starenja i razumevanje duhovnih aspekata starenja, čime se „vreme" doživljava kao saradnik a ne ka neprijatelj. Odlična je za depresiju kod starijih ljudi ili depresiju izazvanu procesom starenja. Takodje je dobra i za sve vrte neprimerenog ponašanja koje su posledica straha od starenja, kao sto su estetske operacije, rigorozno vežbanje, izgladnjivanje organizma itd....


Balkanska cvetna esencija Žuta Kana
je izuzetna za razne probleme zavisnosti, kao što su na primer zavisnost od kockanja, alkohola, droga, seksa, posla, kupovine, partnera, itd. Može da pomogne i za psihološku zavisnosti od medicinskih lekova, kao što su na primer sedativi. Deluje tako što razbija cikluse zavisnosti. Takođe je od pomoći i kod zavisnih tipova ličnosti kojima pomaže da oslonac i snagu nađu u sebi...


Balkanska Cvetna Esencija Brokoli
razrešava odnos oćeva i ćerki. Posle odnosa žene sa sopstvenom majkom, odnos oca i ćerke spada u najvažnije životne odnose svake žene. Iskustva iz tog odnosa boje ženin doživljaj svih muškaraca sa kojima se susreće u životu, a posebno utiču na njen ljubavni život i u roditeljstvu na odnos prema sinovima. Cvetna esencija Brokoli isceljuje dve vrste poremećaja u odnosu otac-ćerka. To bismo mogli da zamislimo kao dve strane istog novčića. S jedne strane, imamo tate koji su bili previše zaštitnički u svom odnosu prema ćerkama pa one odrastaju u žene kojima je potreban „tata" da pazi na njih, bude njihov zaštitnik i životni heroj. Posledica toga je nepreuzimanje odgovornosti za sopstveni život. S druge strane, imamo tate koji nikada nisu bili „tu" za svoje ćerke, bez obzira da li su ti razlozi bili objektivne ili subjektivne prirode, da li je njihova odsutnost bila fizička ili samo emotivna. Posledica toga je doživljaj „napuštenosti" u životu. Cvetna esencija Brokoli deluje tako što oslobađa srce „napuštene" ćerke i omogućava ženi da preuzme odgovornost za sebe i svoj život.


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Homeopatija i Cvetne esencije  |  Poslato: 27 Feb 2017, 15:10
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Kako uz pomoć floriterapije pojačati imunitet organizma tokom zimskog perioda ?


Slika
Floriterapija predstavlja blag, prirodan način lečenja, u okviru koga se koriste esencije od cveća, specijalno izabranog i obrađenog. Cilj je da se obnovi harmonizacija psihe i tela pacijenta. S obzirom da predstavlja holistički način lečenja, deluje na sva tri nivoa - mentalnom, fizičkom i duhovnom.


Rešenje za mnoge teškoće

Kalifornijske cvetne esencije se bave problemima savremenog čoveka, kao što su: stres, anksioznost, seksualne disfunkcije, bolesti zavisnosti, partnerski odnosi, problemi dece različitih uzrasta... Tačnije, mogu da budu od pomoći u mnogim životnim oblastima.

Mnoge obaveze, povećan stres usled vremenskih prilika (posebno variranja temperature), ali i finansijskih neprilika, koje nekim profesijama donosi uspavani zimski period - faktori su koji neretko dovode do slabljenja imuniteta. Da biste ojačali opštu otpornost organizma, pridržavajte se već dobro poznatih pravila, i obezbedite sebi: redovan i zdrav san, balans između posla i opuštanja, izbegavanje pušenja i alkohola, redovnu i zdravu ishranu, umerenost u svemu, i radovanje svakodnevnim malim stvarima.
[/size]

Slika


Zdravi i tokom zime


Kao dodatnu podršku za zimski period, predlažemo vam korišćenje nekoliko Kalifornijskih cvetnih esencija.

Self-Heal je cvetna esencija koja pojačava sopstvene snage za održavanje i zadržavanje zdravlja, jača samoodgovornost kao put ka samoisceljenju, i razvija snagu za oporavak tela. Korisna je u svim slučajevima virusnih i teških oboljenja.
Nasturtium se koristi u slučaju oslabljene vitalnosti i imuniteta, naročito kod osoba koje se svakodnevno intelektualno naprežu.
Garlic se koristi kod slabih osoba, sklonih prehladama i infekcijama, naročito kada su ovi simptomi praćeni nervozom ili strahom kod dece.
Aloe vera je odlična za one koji suviše rade, pa su iscrpljeni, iznureni. Ona dovodi do balansiranja i obnavljanja životne sile.
Crab Apple se koristi kao podrška za povećanje efikasnosti dijetetskih programa za pročišćavanje, kao i kod posta ili detoksikacije organizma.
Nicotiana je izvrsna pomoć ako u ovom periodu odlučite da prestanete da pušite. Ona će vam održati unutrašnji, psihički i emotivni mir, i omogućiti duboko i smireno disanje.


Slika


Ovo su samo bili predlozi cvetnih esencija pogodnih za održavanje i jačanje imuniteta. U razgovoru sa terapeutom, za svaku osobu se dolazi do prave kombinacije, koja će da ojača i harmonizuje telo i duh.
Cvetne esencije su blage, nemaju nikakve štetne posledice, a njihovo dejstvo je empirijski dokazano.
Mogu da ih koriste i trudnice, i deca, i osobe iscrpljene nakon bolesti.

Čovek je kompleksno biće, čiji um i telo ne mogu da se posmatraju razdvojeno. Svaki čovek ima neku svoju "priču", osećaje, snove i potrebe - koji formiraju celinu, ono što on jeste. Traženje "cveta koji leči", znači pogled unutra, upoznavanje sebe samog, stvaranje osećaja ispunjenosti i zadovoljstva samim sobom.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker