Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Jul 2024, 22:03


Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Re: Nauka i tehnologija  |  Poslato: 26 Jun 2012, 13:41
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Čitanje misli nije fantazija


Primenom metode dekodiranja moždanih talasa, grupa američkih neurologa sa Univerziteta Berkli tvrdi da ćemo uskoro moći da čitamo misli jedni drugima


Slika
Lekari će moći da slušaju misli pacijenata i brže dijagnostikuju od čega boluju


Izgleda da više nećemo morati da mozgamo o čemu neko drugi razmišlja ili šta je želeo da kaže, već ćemo jednostavno moći da „čujemo“ to što mu se vrzma na pameti.

Primenom metode dekodiranja moždanih talasa, grupa američkih neurologa sa Univerziteta Berkli tvrdi da ćemo uskoro moći da čitamo misli jedni drugima, a to su i dokazali u svojoj studiji.

Tehnikom „hvatanja“ električnih signala koje emituje mozak, stručnjaci su impulse uneli u kompjuter i rekonstruisali ih u zvuke, a potom i u reči. Naučnici su na taj način uspeli da dekodiraju električnu aktivnost u temporalnom moždanom režnju, odnosno u zoni mozga u kojoj se nalazi auditivni sistem zahvaljujući kome čovek sluša razgovor.

Na osnovu korelacije između zvukova i moždane aktivnosti, ovom timu neurologa pošlo je za rukom da dekodiraju reči koje su ispitanici imali na umu prilikom izvođenja eksperimenta. Zahvaljujući ovoj metodi, jednog dana će i lekari moći da slušaju misli pacijenata i brže dijagnostikuju od čega boluje budući da mnogi ne umeju da objasne kako se osećaju, navodi se u studiji.


Večernje Novosti

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 01 Jul 2012, 17:40
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Ubrizgan kiseonik spasava život?


Naučnici su otkrili novi način dostavljanja kiseonika u krv, pomoću kojeg će ljudi moći da ostanu u životu i ukoliko nisu u mogućnosti da dišu. Ovo neverovatno otkriće bi moglo da promeni medicinsku praksu tako što će eliminisatu potrebu pacijenata za disanjem u toku složenih operacija.


Slika


Procedura se sastoji od ubrizgavanja molekula kiseonika, okruženih molekulima masnoća, direktno u krvotok. Pomoću ove procedure pacijenti će u slučaju nemogućnosti disanja dobijati još 30 minuta života.

Prema pisanju Fox News, Džon Keir iz dečje bolnice u Bostonu, je došao na ovu ideju nakon što je prisustvovao smrti jedne pacijenatkinje. On je radio operativni zahvat na devojčici koja je imala upalu pluća, koja je izazvala teška oštećenja na mozgu jer je doktori nisu mogli da je, na vreme, spoje na aparat za disanje.

Zbog toga je Keir počeo da traži načine pomoću kojih bi mogao da "zaobiđe" respiratorni sistem i ubrizgati kiseonik direktno u krv. Keir uz pomoć zvučnih talasa spaja lipide i kiseonik, a onda ih pretvara u tekuću formu koja nosi do tri do četiri puta više kiseonika nego eritrociti.

Kada su ove molekule ubrizgane u krvotok životinja sa niskim nivoima kiseonika u krvi, krv im se vraćala u normalu u roku od samo nekoliko sekundi. Keir veruje da da bi ova metoda za bar 30 minuta mogla da produži život ljudima koji ne mogu da dišu.


B92/FOX NEWS

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 02 Jul 2012, 09:06
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
SAD: Razvoj vakcine protiv pušenja


Grupa američkih naučnika pronašla način da imunizuju pušače ubrizgavanjem antitela koje sprečava nikotin da deluje


Slika


VAŠINGTON - Grupa američkih naučnika je pred pronalaskom vakcine protiv pušenja, objavljeno je na veb sajtu "point.fr".

Oni su zapravo pronašli način da imunizuju pušače od zadovoljstva koje im pruža njihov porok ubrizgavanjem antitela koje sprečava nikotin da deluje.

Naučnici iz "Weill Cornell Medical College" su razvili vakcinu koja počiva na genskoj terapiji, a princip se sastoji u ubrizgavanju u jetru genetički modifikovanog virusa koji sadrži instrukcije za proizvodnju antitela protiv nikotina i on tako sam postaje "fabrika" antitela.

Potom je upoređen nivo nikotina u mozgu vakcinisanog i nevakcinisanog miša na kojima je obavljeno ispitivanje, što je pokazalo da je vakcinom smanjen nivo nikotina u mozgu za 85 odsto.

Teško je, međutim, predvideti na tom stadijumu da li će to smanjenje biti dovoljno da se pušačima pomogne da ostave duvan.

Naučnici su ubeđeni u prednost tog otkrića, iako će biti potrebne godine istraživanja pre komercijalizacije vakcine za ljude.


Večernje Novosti

_________________
Slika


Vrh
Nora
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 03 Jul 2012, 10:55
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 05 Jun 2012, 18:35
Postovi: 539

OffLine
Lek protiv gladi odobren u Americi

"Belvik" deluje na receptor hormona serotonina koji u mozgu reguliše više psiholoških funkcija, među kojima je i apetit

Slika

VAŠINGTON - Američka Uprava za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA) je, prvi put nakon dugo vremena, komercijalizovala nov proizvod "belvik" (Belviq).

Radi se o leku koji će moći da se prepisuje samo gojaznim osobama. Zahtev za odobrenje tog sredstva za suzbijanje gladi je već upućen Evropskoj agenciji za lekove.

"Belvik" deluje na receptor hormona serotonina koji u mozgu reguliše više psiholoških funkcija, među kojima je i apetit.To dejstvo leka na receptore serotonina isto je kao i dejstvo određenih antidepresiva.


Kurir

_________________
"SUDBINA MESA KARTE - MI IGRAMO."

SOPENHAUER


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 03 Jul 2012, 13:59
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Na korak do sintetičke jetre


Istraživači su na korak do stvarana veštačke jetre, nakon što je američki tim stvorio uzorak krvnih sudova koji bi trebalo da snabdevaju taj organ krvlju. Zanimljivo je da su do tog otkrića došli uz pomoć – šećera.


Slika


Naučnici dugo eksperimentišu sa 3D “štampanjem” krvnih sudova, gradeći strukturu tkiva sloj po sloj, uz pomoć veštačkih ćelija.

Međutim, sintetički stvorene ćelije često odumru i pre nego što se formira tkivo.

Tehnologija u kojoj 3D štampač koristi šećer kao gradivni materijal, mogla bi jednog dana da se koristi za transplantacije.

Studija je objavljena u žurnalu “Prirodni materijali”.

Dr Džordan Miler iz laboratorije dr Kristofera Čena, vođe istraživanja, na Univerzitetu u Pensilvaniji je rekao: “Veliki izazov u uzgajanju velikih veštačkih tkiva je u tome kako stvoriti ćelije koje će preživeti u laboratorijskim uslovima. Jer, ako stavite na jedno mesto mnogo ćelija, one počinju da uzimaju nutritijente i kiseonik iz susednih ćelija i počinju da se ‘guše’ i umiru”.

Kardiovaskularni sistem – krvni sudovi – rešava taj problem.

Tako je grupa naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji i Tehnološkog instituta u Masačusetsu odlučila da napravi sintetički vaskularni sistem, koji bi služio kao baza pravim krvnim sudovima.

Profesor Sangeta Batija sa pomenutog instituta kaže da je tehnika slična stvaranju oblika u vaze u vosku, tako što se okruži istopljenim metalom, a onda ukloni vosak.

Međutim, umesto metala, tim je koristio šećer.

“Do sada je bilo teško napraviti dovoljno velike organe kako bi mogli normalno funkcionisati, jer ako ugradite bilo koje tkivo deblje od milimetra, ne može opstati bez krvnih sudova”, kaže profesor Batija.

“Stvorili smo mrežu u koju bismo želeli da usadimo krvne sudove, koji bi se kasnije razgranali kroz tkivo, a tu mrežu napravili smo 3D štampanjem šećera. On je koristan materijal jer se može razgraditi uz pomoć vode u prisustvu živog tkiva i to tako da ga ne ošteti”.

Iako istraživači nisu još došli do implantacije krvnih sudova, oni kažui da žele da demonstriraju da je moguće napraviti deblje tkivo koje će biti “hranjeno” tim sistemom cevi, a na taj način u budućnosti stvoriti i celi organ.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 03 Jul 2012, 17:42
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Protiv demencije uz pomoć bakterija


Prirodan lek otkriven na Uskršnjim ostrvima mogao bi da poboljša memoriju starijih osoba, a pojedini naučnici tvrde da bi čak mogao da predstavlja i lek za Alchajmerovu bolest.


Slika


Tokom testiranja na miševima, lek je uspeo da zaustavi pad moždanih funkcija dok su starili. Lek rapamicin predstavlja sporedni proizvod bakterija koje su otkrivene u hladu poznatih džinovskih glava na Uskršnjem ostrvu, a tokom testiranja na miševima, lek je uspeo da zaustavi pad moždanih funkcija kako su starili.

Rapamicin se već koristi kod transplantacija kako bi sprečio potencijalno odbijanje doniranog organa, a sada naučnici tvrde da bi mogao da poboljša učenje i spreči propadanje memorije.

Tim istraživača sa Univerziteta u Teksasu dodao je rapamicin u svakodnevnu ishranu miševa i otkrio da je uspeo da poboljša sposobnost za učenje kod mlađih i memoriju kod starijih miševa.

„Uspeli smo da omogućimo mladim miševima da uče i pamte to što su naučili ali i starijim miševima da zadrže to pamćenje znatno duže nego što je obično u tim godinama“, izjavila je profesorka Veronika Galvan.

B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 07 Jul 2012, 18:25
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Metformin prevencija za Alchajmera?


Metformin, aktivni sastojak koji se koristi kod lečenja od dijabetesa, u isto vreme regeneriše moždane ćelije.


Slika


Kanadski naučnici su u časopisu "Cell Stem Cell" objavili istraživanje, sprovedeno na miševima, u kojem su došli do saznanja da se ubrizgavanjem metformina povećao broj novih nervnih ćelija u mozgu miševa.

Prema istraživanju, metformin, aktiviranjem određenih gena aktivira PKC-CBP, a time i lanac biohemijskih reakcija unutar ćelija, i time započinje lančana reakcija. Kao rezultat toga, mozak matične ćelije dok radi, obnavlja nove.

Pretpostavlja se, da bi se uz upotrebu metforminoma mogao smanjiti procenat pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 08 Jul 2012, 16:19
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Crevna flora kriva za gojaznost


Američki stručnjaci sa Vašingtonskog univerziteta tvrde da značajnu ulogu u gojaznosti ima kvalitet crevne flore koja učestvuje u varenju hrane i razgradnji biljnih vlakana.


Slika


Crevna flora u ciijem sastavu su na destine hiljada bakterija, virusa i ostalih mikroorganizama sem što učestvuju u varenju značajno doprinosi apsorpciji kalorija a čak i energetskoj potrošnji koja igra ključnu ulogu u gubitku telesne težine.

Uticaj mikroflore u crevima u razvoju gojaznosti prvi put je izneo na videlo tim stručnjaka sa Vašingtonskog univerziteta na čelu sa Džefrijem Gordonom 2006.

Američki naučnici su istraživanje vršili na pacovima tako što su grupi nedovoljno uhranjenih životinja transplatirali mikrobe njihovih debelih rodjaka.

Efekat je bio očigledan, jer posle 24 sata crevna flora pacova sa ubrizganim mikroorganizmima je značajno bila promenjena a životinje su se uskoro znatno ugojile, na osnovu čega je Gordon zaključio da crevne bakterije imaju uticaja na gomilanje masnih materija u živim organizmima.

U najnovijoj studiji američkih stručnjaka sa Vašingtonskog univerziteta iznosi se podatak da je sastav mikroorganizama u crevnoj flori gojaznih znatno različit od ostalog dela populacije, i da kod njih preovladjuju mikroorganizmi Bakteroidetes dok nedostoju bakterije Firmicutes.

Crevne bakterije čovečijeg organizma uglavnom pripaduju ovim dvema velikim grupama, preneo je francuski portal "Slate".


B92/Tanjug

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 08 Jul 2012, 16:21
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Pogledajte nove robotičke noge


Američki stručnjaci napravili su, kako kažu, „biološki najpribližnije robotičke noge“. Oni smatraju da bi taj izum mogao da pomogne u lečenju povreda kičme i razumevanju toga kako bebe uče da hodaju.


Slika


Tim sa Univerziteta u Arizon napravio je repliku mreže nervnih ćelija lumbalnog regiona koji stvara ritmične mišićne signale.

On proizvodi i kontroliše te signale prikupljajući informacije iz drugih delova tela koji učestvuju u kretanju u skladu sa okruženjem. Tako ljudi mogu da hodaju, a da i ne razmišljaju o tome.

Ovaj najjednostavniji oblik mreže neurona naziva se polucentrom koji se sastoji od samo dva neurona.

Naučnici smatraju da je to najjednostavniji sistem koji pomaže bebama da uče da hodaju.

„Robot predstavlja kompletan fizički odnosno 'neurorobotički' model sistema i demonstrira korisnost istraživanja neuropsiholoških procesa koji stoje iza sposobnosti hodanja čoveka i životinja“, stoji u njihovom izveštaju.

Dr Tereza Klajn koja je radila na studiji kaže: „Uspeli smo da stvorimo robota koji podražava ljudsko hodanje pomoću jednostavnog polucentra koji kontoliše kukove i donje udove.

Ova mreža mogla bi da objasni kako ljudi sa povredama kičmene moždine mogu da povrate mogućnost hodanja, ako je dovoljno stimulišu“, kaže ona.

Raniji roboti uspevali su da podražavaju čovekov hod, ali ne i kontrolne mehanizme koji stoje iza pokreta.

Pogledajte kako izgleda novi robot.
B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Nauka i tehnologija  |  Poslato: 09 Jul 2012, 17:19
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Studija: Psi mogu da zaštite bebe od nekih infekcija


Bebe koje provode vreme sa psima imaju manje šanse da dobiju infekcju uha i respiratornih puteva od onih koje nemaju te životinje za kućne ljubimce, navodi se u najnovijoj studiji koja je objavljena danas.


Slika


U studiji, objavljenoj u američkom žurnalu ''Pedijatrija'', nije navedeno zašto, ali stručnjaci kažu da ako se provodi jedan određen deo dana sa psima to može da pojača imuni sistem deteta u prvoj godini života.

Mačke, takođe, mogu da zaštite bebe, mada je efekat zaštite slabiji nego kada su u pitanju psi, prenosi AFP.

Istraživanje je sprovedeno na 397 dece u Finskoj čiji su roditelji vodili dnevnik svake nedelje bležeći njihovo zdravstveno stanje u periodu detetove prve godine života -počevši od od devete do 52 nedelje.

Bebe u domovima koji imaju mačke ili pse su imale za oko 30 procenata manje simptoma respiratornih infekcija, što uključuje kašljanje, teško disanje, iziritiranu nosnu duplju (zapušen nos ili curenje nosa) i temperaturu.

- Ako su deca imala kontakt sa psom ili mačkom kod kuće ona su bila zdravija dok je trajalo ispitivanje - navodi se u studiji koju su vodili eksperti sa Kuopio univerzitetske bolnice u Finskoj.

Najveći nivo zaštite utvrdjen je kod dece u čijoj kući pas boravi oko šest sati dnevno, u poredjenju sa decom koja nisu imala ni jednog psa ili sa onom čiji je ljubimac stalno van kuće.

- Mi nudimo preliminarni dokaz da vlasnici pasa mogu da budu zaštićeniji od respiratornih infekcija tokom svoje prve godine života - navodi se u studiji.

U studiji se dodaje i da najverovatnije kontakt sa životinjama može da poboljša imunološki sistem, kao i da infekcije mogu kraće da traju.


24sata

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker